Dodaj do ulubionych

List: Zlikwiduje te świecące "pały" przed ratus...

• Gość: Judasz. List: Zlikwidujcie te świecące "pały" przed rat... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.11, 17:34
      Dyskusja przypomina mi dyskusje o kradzieży kury przez cygana tak jak by w Olsztynie nie było poważniejszych problemów.
      • Gość: 100%olsztyniak Re: List: Zlikwidujcie te świecące "pały" przed r IP: *.pool1.Croydon-GLN2000-BAS0001.orangehomedsl.co.uk 31.01.11, 17:51
        Dla mnie przypomina sie cytat z GO pod tytulem "100 lat temu Gazeta Olsztynska pisala..."
        • Gość: mod Re: List: Zlikwidujcie te świecące "pały" przed r IP: *.olsztyn.vectranet.pl 31.01.11, 18:15
          100%Łolstyniok łuc sie polskiego! "Dla mnie przypomina" to po ruskiemu.
        • Gość: Judasz. Re: List: Zlikwidujcie te świecące "pały" przed r IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.11, 19:10
          Gość portalu: 100%olsztyniak napisał(a):

> Dla mnie przypomina sie cytat z GO pod tytulem "100 lat temu Gazeta Olsztynska
          > pisala..."

------------------------------------
          To jest ciekawsze od tych postów na temat oświetlenia placu przed ratuszem.
      • Gość: zoro Re: List: Zlikwidujcie te świecące "pały" przed r IP: *.olsztyn.mm.pl 31.01.11, 18:16
        Ten plac - to jest bardzo istotna sprawa, w każdym mieście ratusz i plac przed nim to wizytówka miasta, która świadczy nie tylko w władzy, ale też o mieszkańcach. Dlaczego mam się wstydzić....... i odpowiadać na pytania gości, dlaczego ?
        • Gość: Judasz. Re: List: Zlikwidujcie te świecące "pały" przed r IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.11, 19:14
          Ja się nie wstydzę. A tą dyskusją co my zmienimy? Lampy stoją i stać będą.
          • Gość: niearbuz Re: List: Zlikwidujcie te świecące "pały" przed r IP: *.olsztyn.vectranet.pl 31.01.11, 19:28
            Świecące pały, to - jakby się ktoś pytał - projekt z czasów GŁAŻEWSKIEGO:
            olsztyn.gazeta.pl/olsztyn/1,35189,6088649.html#ixzz1CcsiyRug
            • Gość: zoro Re: List: Zlikwidujcie te świecące "pały" przed r IP: *.olsztyn.mm.pl 31.01.11, 19:35
              papier wszystko wytrzyma, a realizacja jest dziś, pozwolenie na budowę świeżutkie - wszystko jasne ..
              • Gość: Ula Re: List: Zlikwidujcie te świecące "pały" przed r IP: *.olsztyn.vectranet.pl 31.01.11, 19:39
                Koncepcja, o której jest mowa w artykule, to jeszcze nie projekt.Projekt został zamówiony już za kadencji obecnego rezydenta.
                • Gość: wytrzeszcz komisar Re: List: Zlikwidujcie te świecące "pały" przed r IP: *.olsztyn.vectranet.pl 31.01.11, 20:42
                  Rozumiem skąd ten wytrzeszcz.
                • zygzak_fro.net.pl Re: List: Zlikwidujcie te świecące "pały" przed r 01.02.11, 01:01
                  @Ula

już kilka razy przytaczałem ale jak widać trzeba znowu i znowu...ciężkie to jest jednak, a poziom dyskusji żenujący. Jeśli będzie Pani stosować demagogię i posługiwać się kłamstwem nigdy nic dobrego z tego nie wyjdzie. Historię kto i kiedy podejmował decyzje przedstawił sam Pan dyrektor Jaszczuk w swojej wypowiedzi na Platformie TU (post #623). Jak widać mija się Pani z prawdą dość mocno. Pozdrawiam.
                  • Gość: xara Re: List: Zlikwidujcie te świecące "pały" przed r IP: *.olsztyn.vectranet.pl 01.02.11, 14:00
                    Brakuje mi jeszcze tylko mostu do Brooklynu i będziemy mieli pod ratuszem wielkomiejski New York.
    • Gość: m List: Zlikwidujcie te świecące "pały" przed rat... IP: *.olsztyn.mm.pl 31.01.11, 19:54
      pytanie : kto zaakceptował ten projekt w ostatecznej wersji ?
      • Gość: Judasz. Re: List: Zlikwidujcie te świecące "pały" przed r IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.11, 20:25
        A jakie to ma znaczenie? Ktoś to zatwierdził i tyle. Nikt z tego powodu wojny nie wypowie.
        • Gość: hihi Re: List: Zlikwidujcie te świecące "pały" przed r IP: *.olsztyn.mm.pl 31.01.11, 20:37
          Gość portalu: Judasz. napisał(a):

> A jakie to ma znaczenie? Ktoś to zatwierdził i tyle. Nikt z tego powodu wojny nie wypowie.

hihihihihhi... oto i cały "piękny Olsztyn"...
          • Gość: egon Re: List: Zlikwidujcie te świecące "pały" przed r IP: *.olsztyn.vectranet.pl 31.01.11, 22:50
            Ludzką rzeczą jest pomyłka.Prezydent też może się pomylić ale szybko powinien naprawić swój błąd. Nie mozna sie upierać przy takim koszmarze.
            • Gość: buba Re: List: Zlikwidujcie te świecące "pały" przed r IP: *.olsztyn.vectranet.pl 01.02.11, 06:37
              Teraz to żałuję, że głosowałam na Grzymowicza.Ale przysięgam to był pierwszy i ostatni raz.
    • Gość: jas Jedno jest pewne! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.11, 14:36
      Plac JP II w Olsztynie wprowadza w OSŁUPIENIE
    • Gość: chłopek roztropek List: Zlikwidujcie te świecące "pały" przed rat... IP: *.olsztyn.mm.pl 01.02.11, 17:16
      Pan architekt powiada:
      „Jestem autorem projektu przebudowy placu Jana Pawła II. Jestem architektem i artystą plastykiem, pojawiające się w mediach opinie dotyczące będącej w trakcie, czyli nie zakończonej inwestycji, budzą we mnie co najmniej zdziwienie.
      Profesjonalny osąd dowolnego dzieła możliwy jest po jego ukończeniu, wcześniejsze oceny, przed zakończeniem realizacji mogą być tylko luźnymi dywagacjami bez możliwości, opartej na kontakcie z dziełem, realnej weryfikacji.
      Przede wszystkim modernizowany plac w centrum Olsztyna, to nie ogród ani trawnik, to twarda płaska powierzchnia, nie pochylnia ani tarasy, z czytelną kompozycją posadzki, meblami miejskimi, oświetleniem i atrakcjami przestrzeni publicznej jak fontanna, amfiteatr itp. - większości tych elementów jeszcze nie zrealizowano lub są przykryte śniegiem.
      Plac JPII stanie się placem nie tylko z nazwy, powstaje możliwie duża /realne ograniczenia/ powierzchnia otwarta dla miejskich funkcji publicznych jak zabawa sylwestrowa, instalacje - np. choinka z prezentami, manifestacje, strefa wolnego internetu z drewnianymi podestami do letniego relaksu, mini spektakle w obrębie amfiteatru - miejsca do fotografii rodzinnych przed USC. Całość uzupełniona meblami miejskimi /ławki, gazony, czy kosze na odpadki/ w dobrym współczesnym wzornictwie. Wieczorem na placu jest jasno, może nie wszyscy pamiętają jak ciemno było przed Ratuszem przed przebudową, brakuje opraw w poziomie posadzki czy podświetlenia parteru budynku, ale inwestycja jest w trakcie realizacji i nie jest jeszcze skończona.
      Uwarunkowania przestrzenne przebudowy placu jak różnica poziomów pomiędzy podstawą schodów do Ratusza, a chodnikiem przy budynku ul.11 Listopada, wynosząca prawie dwa metry, wymuszają rozwiązania przestrzenne w formie schodów, które są atrakcją w każdej przestrzeni miejskiej.
      Otoczenie placu: Ratusz , XIX w. zabudowa ul.11 Listopada , modernistyczna bryła „okrąglaka” współczesny budynek zamykający perspektywę ul. Piłsudskiego, jezdnie ul. 1 Maja, 11 Listopada i Niepodległości to naturalna w centrum miasta mieszanka epok, stylów i estetyki, wymuszająca zdecydowanie współczesne /nie historyzujące/ rozwiązania przestrzenne i materiałowe /płyty, bloki i kostka granitowa/ przywracanego Centrum placu.
      Nostalgiczna tęsknota za wyglądem placu sprzed przebudowy czyli układem tarasów i schodów, którym trudno było funkcjonować jako plac, wydaje się być lekko kuriozalna, tym bardziej że zrealizowany w estetyce i materiałach z lat 60-tych centralny plac miasta po prostu źle się zestarzał, co ważne cała istniejąca zieleń wysoka placu była i jest po prostu chroniona.
      Jest taka zasada dotycząca realizacji architektonicznych czy przestrzeni publicznej
      - dzieło broni się samo, oczywiście pod jednym warunkiem, że zostało ukończone.

Powyższe możemy skwitować krótko ,rewitalizacja placu jest ciekawa do przyjęcia ,ale oświetlenie "pałowe" NIE.
      Na mój chłopski rozum "nowoczesne" oświetlenie "gryzie" się z otoczeniem.
      Internauta "naonao" zauważa "Ratusz powstał na przełomie wieków- z tego okresu powinno być oświetlenie.
      Najlepiej w formie latarni gazowych, choćby stylizowanych" .Ja bym dodał, nawiązujących do lamp oświetlajĄcych starówkę.
      Pozdrawiam Pana architekta i sadzę że drobna korekta w projekcie dot ,oświetlenia (lamp) jeszcze jest możliwa?
      Budowa trwa.
      • Gość: @@ Re: List: Zlikwidujcie te świecące "pały" przed r IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.11, 21:42
        No cóż pozostały tylko marzenia. Jestem cieka kiedy ten temat zniknie z forum. Swego czasu była modna kładka na Długim, i już została zapomniana.
        • o0gurek Re: List: Zlikwidujcie te świecące "pały" przed r 01.02.11, 21:48
          Gość portalu: @@ napisał(a):

> No cóż pozostały tylko marzenia. Jestem cieka kiedy ten temat zni
          > knie z forum. Swego czasu była modna kładka na Długim, i już została zapomniana
          > .

Kładka nie jest tak widoczna....
          Ale ona też wróci...
          • Gość: latarnik Re: List: Zlikwidujcie te świecące "pały" przed r IP: *.olsztyn.vectranet.pl 01.02.11, 23:03
            Temat zniknie, jak świecące pały.
            • Gość: @ Re: List: Zlikwidujcie te świecące "pały" przed r IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.11, 23:19
              Na tym forum ciemne pały piszą o świecących pałach.
              • Gość: Lord Vader Re: List: Zlikwidujcie te świecące "pały" przed r IP: *.olsztyn.vectranet.pl 02.02.11, 09:56
                To są świetliste Miecze Jedi. Nie możemy być gorsi od Czechów:
                fronda.pl/news/czytaj/czesi_oficjalnie_uwierza_w_jedi
    • Gość: miki Kobieta z dzieckiem wróciła. IP: *.olsztyn.mm.pl 02.02.11, 16:35
      Kobieta z dzieckiem wróciła.A pały stoją?
      www.olsztyn.com.pl/wiadomosc,24915,rzezba-wrocila-na-plac-przed-ratuszem.html?dodany=1#kom
      • Gość: rew Re: Kobieta z dzieckiem wróciła. IP: *.olsztyn.vectranet.pl 02.02.11, 17:18
        "Rewitalizacja" zdecydowanie nie pasuje do tej przebudowy - no chyba, że chodzi nam o taką rewitalizację, w trakcie której stworzono filmowego Frankensteina.
        • Gość: oj,oj Artystyczna recenzja wizji dizajnu rewitalizacji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.11, 17:26
          Akcenty wertykalne niczym 15 sztuk poprzez kierunek jak i formę są paralelną petryfikacją zesztywniałego ożywienia... Czy to ma sens?
          • Gość: oj,oj Re: Artystyczna recenzja wizji dizajnu rewitaliza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.11, 18:47
            Ciągle się zastanawiam nad sensem tego zdania. Może ktoś to przeanalizuje, dokona rozbioru logicznego i gramatycznego (znaki interpunkcyjne celowo pominąłem, więc są do dowolnej interpretacji)
    • Gość: @ List: Zlikwidujcie te świecące "pały" przed rat... IP: *.olsztyn.mm.pl 02.02.11, 20:19
      Wygląda to tak jakby ktoś nawtykał w gó... zapałek. I to by było na tyle.
      www.facebook.com/pages/Zlikwidowac-swiecace-paly-pod-olsztynskim-ratuszem/179904262045240
      • Gość: @ Re: List: Zlikwidujcie te świecące "pały" przed r IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.11, 20:58
        Stoją i będą stały bo muszą stać a jak się komuś nie podoba to niech się wyprowadzi z Olsztyna.
        • Gość: internauta Dzieci śpią? IP: *.olsztyn.mm.pl 03.02.11, 10:35

Na rewitalizowany plac Jana Pawła II wróciła płaskorzęźba "Kobiety z dzieckiem na reku"
          www.olsztyn.com.pl/wiadomosc,24915,rzezba-wrocila-na-plac-przed-ratuszem.html
          Przechodząc wieczorem przy ratuszu usłyszałem kwilenie - płacz dziecka.
          Na nic zabiegi płaskorzeźbowej mamy.
          "Płakało", gdyż światło zainstalowanych"nowoczesnych" lamp ,mocno świeciło , nie pozwoliło mu zasnąć.
          Szanowni urzędnicy ratusza, panie architekcie-projektancie, "dzieciom się nie odmawia" -to przyszłość populacji Olsztyna.
          Te lampy to pomyłka, tam nie pasują ,pozwólmy dziecku spać.
          -internauta
          Ps.
          upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/ac/Olsztyn_-_Pomnik_przed_ratuszem.JPG/250px-Olsztyn_-_Pomnik_przed_ratuszem.JPG
          • Gość: @ Re: Dzieci się śmieją z przeciwników lamp. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.11, 16:36
            .
            • Gość: gospodarz malutki ele mele dutki IP: *.olsztyn.mm.pl 04.02.11, 17:22
              To są słupy graniczne, które postawiliśmy żeby jasno oddzielić nostalgiczne miazmaty smętkowej germańszczyzny od Olsztyna nowego, młodego (ca 50 lat), twardego jak stal i beton, prężącego się do skoku w świetlistą acz jeszcze nieprzewidywalną przyszłość!
        • Gość: Jasio IIB Re: List: Zlikwidujcie te świecące "pały" przed r IP: *.olsztyn.mm.pl 05.02.11, 11:39
          Jestem jeszcze w podstawówce w IIb ,ale te lampy przed ratuszem są naprawdę OBLESNE!!!
          Babcia też tak mówi.
    • Gość: yeti List: Zlikwidujcie te świecące "pały" przed rat... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.11, 23:29

pały znikają
      www.youtube.com/watch?v=H2d0BEpzD4E
      kto płaci
      www.youtube.com/watch?v=H2-l4Z5dLVI
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka