Dodaj do ulubionych

Nauczyciele: Pracujemy więcej, niż 40 godz. w t...

IP: *.olsztyn.vectranet.pl 13.10.11, 18:38
Śmierdziele i nieroby. strajkując żadają podwyżek, zamiast tego powinni żądać nowych godzin pracy! I się jeszcze bulwersują, ze maja do sprawdzania kartkówki w domu. Większość pracujących musi robic wiele rzeczy po pracy. Metoda? wywalić połowe nauczycieli, dać im normalne 40 godzin pracy tygodniowo. Wtedy nikt na zarobki narzekać nie będzie. Ale skoro na szkołe musi być 50 nauczycieli to zawsze pacany będą pokrzywdzone.
Obserwuj wątek
    • Gość: ciekawski Re: Nauczyciele: Pracujemy więcej, niż 40 godz. w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.11, 18:55
      Czy ktoś mi może wytłumaczyć dlaczego nauczyciele sprawdzają klasówki itp w domu a nie w szkole. Gdyby uczciwie przesiedzieli tam 8 godz i ewentualnie mieli płacone za nadgodziny nikt by się ich nie czepiał.
      • Gość: xxx Re: Nauczyciele: Pracujemy więcej, niż 40 godz. w IP: *.toya.net.pl 13.10.11, 22:34
        Gość portalu: ciekawski napisał(a):

> Czy ktoś mi może wytłumaczyć dlaczego nauczyciele sprawdzają klasówki itp w dom
        > u a nie w szkole.

bo nie mają tam ku temu warunków? zastanów się czy widziałeś gdzieś pomieszczenia gdzie w spokoju można pracować? Widziałeś gdzieś biurka nauczycieli z szafami na papiery i książki? Widziałeś gdzieś ich komputery i drukarki? Widzialeś chociaż gdzieś miejsce na to?
    • Gość: monk Zmęczone paniusie!!! IP: 88.220.103.* 13.10.11, 19:04
      Nauczyciele pracują bardzo mało!!! Niech jakiś nauczyciel zamieni się ze mną i popracuje 40 godzin tygodniowo i w czasie urlopu będzie odbierał co chwilę telefony i rozwiązywał problemy to zobaczymy!!! Mi marzy się 2 miesięczny urlop i wszystkie święta wolne!!! Pracuję w bardzo dużej firmie i większość znajomych ma takie same zdanie co ja o tych nierobach i zmęczonych nauczycielkach!!! DO ROBOTY!!!
      • Gość: mk Efekty zreformowanej edukacji ;) IP: *.ip.netia.com.pl 13.10.11, 19:13
        Jak to miło, gdy jakiś rzeźnik wypowiada się na temat uciążliwości pracy w laboratorium organicznej chemii stosowanej ;)
      • Gość: Adrianna ;D Re: Zmęczone paniusie!!! IP: *.olsztyn.vectranet.pl 13.10.11, 19:20
        pracuję ponad 40 godzin tygodniowo...pracuję nie tylko przy tablicy, ale także każdego popołudnia, prawie w każdy wieczór i w weekendy, żeby dobrze wykształcić TWOJE dzieci...pracuję też w wakacje, żeby przygotować się do rozwiązywania problemów TWOICH dzieci, jak TY już nie masz na to ochoty, jak TY umywasz od tego ręce...Skoro takie masz złe zdanie o "nierobach", dlaczego nie przyjdziesz pracować w oświacie, żeby pomóc ją "uzdrowić"? Kłapiesz jak inni, którzy pojęcia nie mają o pracy w szkolnictwie, ale żeby pomóc w zmianach, to już nie, głowa w piach i ujadanie! Brawo! ...I kto tu jest sfrustrowany ;)
      • Gość: belfer Re: Zmęczone paniusie!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.11, 19:22
        Bardzo chętnie zamienię się z tobą. Będę mógł miedzy telefonami wypić kawę, zjeść drugie śniadanie i fajnie jest 8 godzin posiedzieć sobie przy biurku. To pikuś przy prowadzeniu lekcji i odpowiadać przez cały czas za to, co robią niepokorne, niegrzeczne i roszczeniowe dzieci, które uwielbiają hałasować i bić się. A później być rozliczanym z wyników ich edukacji, a o wychowaniu nie wspomnę. O rozwiązywaniu problemów ... cudzych,...podejrzewam, że nie masz zielonego pojęcia. Ale warto skończyć studia, kilka podyplomówek i spróbować popracować w szkole ... Zapraszam i chętnie się zamienię!
        • Gość: elle Re: Zmęczone paniusie!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.11, 11:15
          zatem proszę zmienić pracę, jeśli ta jest taka ciężka ... jakoś nauczyciele nagminnie nie zmieniają pracy, ciekawe czemu ?!
          może dlatego, że pomimo tego fajnego i miłego "siedzenia przy biurku" (o jakim piszesz) to jednak jest to min. 8 godz dziennie, do tego czasem pracujące soboty, no i tylko 26 dni urlopu (nie zawsze z resztą latem, bo pracodawca czasem wysyła na urlop w lutym). Może dlatego też, że ktoś z takim wykształceniem nie bardzo się nadaje do pracy "przy biurku "... a to chyba o czymś świadczy, nieprawdaż ??
          Ja pracuję "przy biurku" jednakże ok 7 dni w miesiącu jestem w terenie (pada, śnieży, mróz do -20, upał do +30 a jak trzeba to trzeba). Nie wszystkie wyjazdy samochodem służbowym, część pkp czy pks. Każdy z dni spędzonych w terenie to jeden dzień mniej przy biurku. A to znaczy, że to czego ie zrobiłam w pracy (bo jak w terenie ?!) MUSZE ZROBIĆ W DOMU, a terminy lecą. A dodatkowo jako urzędnik nie mogę strajkować i nie mogę wymuszać podwyżek. Do tego wszystkiego pracuję z ludźmi, którzy wcześniej chodzili przecież do szkół, a czytać ze zrozumieniem nie potrafią i wszystko trzeba kilka razy tłumaczyć i wyjaśniać?! Ale pracuję tak bo chcę i wszem i wobec nie narzekam, a jak widać miałabym na co.
          Jak to jest, może jednak praca nauczyciela nie jest taka straszna skoro jest Was 600 tys. w całym kraju i nie słychać abyście tłumnie rezygnowali z pracy ?! Może czas się zastanowić i przemyśleć. Jeżeli jest tak źle, to nie najlepiej świadczy o każdym, kto trwa w takiej sytuacji i nic nie zmienia na lepsze.
          Polecam zatem głębszą refleksję nad własnym życiem.
    • Gość: czytelnik Nauczyciele: Pracujemy więcej, niż 40 godz. w t... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.11, 19:20
      Miałem okazję w lipcu rozmawiać z nauczycielką która przez kilkanaście lat pracowała w szkole w Olsztynie a od dwudziestu lat jest nauczycielką w Kanadzie. Potwierdziła, że w Kanadzie pracuje prawie dwa razy dłużej z uczniami przy tablicy. Dodatkowe prace, takie jak przygotowanie się do lekcji, sprawdzanie wszelkiego rodzaju prac robi w domu i nikt tego nie wlicza do czasu pracy.
      • Gość: gość Re: Nauczyciele: Pracujemy więcej, niż 40 godz. w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.11, 19:26
        Dodaj jeszcze, że zarabia o wiele mniej niż polski nauczyciel. Nie jest w stanie nawet utrzymać siebie.
        • Gość: czytelnik Re: Nauczyciele: Pracujemy więcej, niż 40 godz. w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.11, 19:38
          A jakie to ma znaczenie? Dyskusja dotyczy czasu pracy a nie zarobków.
          W kanadzie nauczyciele też nie są zadowoleni z zarobków.
    • Gość: dziwne Nauczyciele: Pracujemy więcej, niż 40 godz. w t... IP: *.olsztyn.mm.pl 13.10.11, 19:20
      A może to lekarze zarabiają za dużo ?! od 7 000 do 150 000 miesięcznie ! I nikomu to nie
      przeszkadza. "Bodajbyś cudze dzieci uczył !"
      • Gość: krm Re: Nauczyciele: Pracujemy więcej, niż 40 godz. w IP: *.toya.net.pl 13.10.11, 22:36
        lekarz ma leczyć a nie zastanawiać się jak utrzyma rodzine od pierwszego do pierwszego
    • Gość: HA! Nauczyciele: Pracujemy więcej, niż 40 godz. w t... IP: *.elk.mm.pl 13.10.11, 20:14
      Karta Nauczyciela to przywilej który powinien byc zlikwidowany natychmias!.\ O tym się nie mówi, bo nauczyciel ma m.in. prawo do dwóch płatnych rocznych urlopów na "podreperowanie zdrowia"! Przecież to skandal i kpina z podatników płacacych na te pasozytnicze przywileje.
      • Gość: belfer Re: Nauczyciele: Pracujemy więcej, niż 40 godz. w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.11, 21:20
        Ha-skoro tak dobrze nauczycielom,dlaczego nie pracujesz w szkole,przecież nikt nikomu nie zabrania ukończenia studiów pedagogicznych i pracy w szkole.Jest tylko jedno ale-nie wszyscy się do tego nadają.Jak jest więc w twoim przypadku? Ciągle być może masz szansę zostać tym "luksusowym" nauczycielem i życzę "bodajbyś cudze dzieci uczył".
        • Gość: ogórek Re: Nauczyciele: Pracujemy więcej, niż 40 godz. w IP: *.adsl.inetia.pl 13.10.11, 21:53
          Gość portalu: belfer napisał(a):

> Ha-skoro tak dobrze nauczycielom,dlaczego nie pracujesz w szkole,przecież nikt
          > nikomu nie zabrania ukończenia studiów pedagogicznych i pracy w szkole.Jest ty
          > lko jedno ale-nie wszyscy się do tego nadają.Jak jest więc w twoim przypadku? C
          > iągle być może masz szansę zostać tym "luksusowym" nauczycielem i życzę "bodajb
          > yś cudze dzieci uczył".

Ha - skoro tak ciężko być nauczycielem, dlaczego nie rzucisz tego w diabły i nie pójdziesz do normalnej uczciwej pracy z kodeksowymi 40 godzinami w tygodniu, bez wakacji, ferii, płatnych rocznych urlopów na podreperowanie zdrowia i wcześniejszej emerytury?
          Biedactwa...
          • Gość: belfer Re: Nauczyciele: Pracujemy więcej, niż 40 godz. w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.11, 22:11
            Bo z wyboru,pasji,wykształcenia wykonuję zawód,który lubię i co najważniejsze nie narzekam ale cholernie dobrze staram się nauczyć i wychować być może także Twoje dzieci.Więc mi nie zazdrość,tylko podziękuj,bo naprawdę nie wszyscy mogą być nauczycielami.To zawód-powołanie,inaczej nie wytrzymasz.
            • o0gurek Re: Nauczyciele: Pracujemy więcej, niż 40 godz. w 14.10.11, 19:20
              Gość portalu: belfer napisał(a):

> Bo z wyboru,pasji,wykształcenia wykonuję zawód,który lubię i co najważniejsze n
              > ie narzekam ale cholernie dobrze staram się nauczyć i wychować być może także T
              > woje dzieci.Więc mi nie zazdrość,tylko podziękuj,bo naprawdę nie wszyscy mogą b
              > yć nauczycielami.To zawód-powołanie,inaczej nie wytrzymasz.

To do mnie? Mam dziękować?
              Jeszcze jakieś życzenia? Masz pensje płaconą z moich podatków, sam mi podziękuj...
          • Gość: .. Re: Nauczyciele: Pracujemy więcej, niż 40 godz. w IP: *.toya.net.pl 13.10.11, 22:37
            "> bez wakacji, ferii, płatnych rocznych urlopów na podreperowanie zdrowia i wcześ
            > niejszej emerytury? " czego? to zostało juz zlikiwdowane kilka lat temu
            • Gość: elle Re: Nauczyciele: Pracujemy więcej, niż 40 godz. w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.11, 11:25
              ferie, wakacje i płatny urlop jest dalej, nie mieszaj. Jeśli ktoś Ci mówił, że nie masz wolnych wakacji i ferii to czemu w wakacje siedziałeś w domu a nie chodziłeś do pracy ??
          • Gość: ella Re: Nauczyciele: Pracujemy więcej, niż 40 godz. w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.11, 11:22
            ha- właśnie, zapraszam do urzędu, do pracy przy tzw. "biurku ", gdzie ma się do czynienie z efektami Waszej pracy, tzn. z ludźmi, którzy nie potrafią czytać ze zrozumieniem.
            Niestety jest jeden problem, do pracy w urzędzie jest potrzebne odpowiednie wykształcenie .....
            Ja jakby mi było tak źle, jak piszą niektórzy, to bym już dawno zmieniła pracę. Proszę mi wytłumaczyć dlaczego SKORO JEST TAK ŹLE NAUCZYCIELOM, NIE REZYGNUJĄ Z PRACY I NIE ZATRUDNIAJĄ SIĘ TAM GDZIE PRACA JEST LEKKA, MIŁA I PRZYJEMNA I TRWA TYLKO 8 GODZ DZIENNIE ??????
        • Gość: HA! Re: Nauczyciele: Pracujemy więcej, niż 40 godz. w IP: *.elk.mm.pl 14.10.11, 19:44
          "Ha-skoro tak dobrze nauczycielom,dlaczego nie pracujesz w szkole,przecież nikt nikomu nie zabrania ukończenia studiów pedagogicznych i pracy w szkole"
          słaby argument; analogicznie: dlaczego nie zostaniesz gangsterem, skoro gangsterzy maja bardzo wysokie dochody itd.
          powtarzam: Karta Nauczyciela to nieuzasadnione przywileje na koszt podatników. Dlaczego w artykule nie ma o niej ani słowa???
    • Gość: mark Nauczyciele: Pracujemy więcej, niż 40 godz. w t... IP: *.204.116.218.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 13.10.11, 21:03
      Nauczyciele zarabiają po 50 tys. rocznie! To chyba nie tak źle?!
      • Gość: xxx Re: Nauczyciele: Pracujemy więcej, niż 40 godz. w IP: *.toya.net.pl 13.10.11, 22:38
        Gość portalu: mark napisał(a):

> Nauczyciele zarabiają po 50 tys. rocznie! To chyba nie tak źle?!

brutto, netto to już tylko 35 tys.

byle przedstawiciel handlowy dobija do 100tys.
        • Gość: handlowiec Re: Nauczyciele: Pracujemy więcej, niż 40 godz. w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.11, 22:56
          Gość portalu: xxx napisał(a):

>
          > byle przedstawiciel handlowy dobija do 100tys.

A gdzie tyle można zarobić na stanowisku handlowca?
    • Gość: pol. Nauczyciele: Pracujemy więcej, niż 40 godz. w t... IP: *.play-internet.pl 13.10.11, 21:07
      A JA JESTEM WUEFISTĄ I PRACUJĘ 18 GODZIN W TYGODNIU!!!
    • Gość: Nauczyciel Nauczyciele: Pracujemy więcej, niż 40 godz. w t... IP: *.play-internet.pl 13.10.11, 21:13
      Przygotowujcie się do lekcji w szkole w ramach 8 godzin dnia pracy!!! A poza tym - nie przesadzajmy z tym przygotowaniem się do lekcji - chwila koncentracji i wiem co będę robił, przecież mam studia w tym zakresie, co roku robię to samo.
      Jutro zaczynasz o 9.20. Przyjdź do szkoły o 8 i szykuj się do lekcji, albo sprawdzaj klasówki
      Masz zebranie z rodzicami - powinnaś w ciągu pół godziny je zakończyć i nikt nie każe robić zebrań zespołów przedmiotowych po południu, zbierzcie się na 15 minut po lekcjach. Przecież i tak niczego nowego w nauczaniu nie wymyślicie. Szkoda więc czasu na gadanie
      Wycieczka klasowa nie jest twoim obowiązkiem, chyba że jest to wycieczka dydaktyczna w ramach lekcji.
      Płacone masz za 40godzinny tydzień pracy w tym 18 godzin dydaktycznych.
      No i pamiętaj, że praca to nie posłannictwo życiowe, tylko sposób na zarabianie kasy dla siebie i rodziny.
      Ot cała prawda o nauczycielach: dużo narzekacie, mało działacie.
      • Gość: gość Re: Nauczyciele: Pracujemy więcej, niż 40 godz. w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.11, 21:25
        Pieprzysz stary, pewnie nigdy nie przekroczyłeś progu szkoły!
    • Gość: krm Re: Nauczyciele: Pracujemy więcej, niż 40 godz. w IP: *.toya.net.pl 13.10.11, 22:33
      "Przeciętny polski nauczyciel pracuje prawie 34 godziny w tygodniu, to sześć godzin mniej niż przewiduje prawo. Ale aż 26 procent nauczycieli przekracza ten czas i pracuje więcej niż pozwala na to Karta Nauczyciela.

Pracy nauczycieli przyjrzeli się dokładnie pracownicy Instytutu Medycyny Pracy w Łodzi pod kierownictwem dr Jacka Pyżalskiego. Na wyniki ośmioosobowego zespołu badaczy z IMP w Łodzi łódzkie środowisko akademickie zwróciło uwagę, gdy we wrześniu oburzenie nauczycieli wywołały badania OECD."
    • Gość: belfer Nauczyciele: Pracujemy więcej, niż 40 godz. w t... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.11, 22:37
      Do Fabio- nie wiem jaki wykonujesz zawód,bez względu na to nie obrzucę Cię żadnymi wyzwiskami,bo szanuję każdą pracę i każdego człowieka.Nie pozwolę jednak by ktokolwiek a więc i ty obrzydliwym słownictwem obrzucał mnie.Stosujesz zasadę,że anonimowo można wszystko o wszystkich powiedzieć.Otóż nie.Informuję,że jeżeli nie przeczytam słowa przepraszam od Ciebie to skieruję sprawę przeciwko Tobie tam,gdzie pozwala mi na to prawo.I uwierz,że łatwo Ciebie namierzą.Radzę szybko zastanowić się nad przeprosinami i zawsze myśleć o odpowiedzialności za napisane czy wypowiedziane słowo.W internecie nie ma już bezprawia.
    • edico Już sam tytuł wątku świadczy o tym, 13.10.11, 22:45
      do jakiego poziomu doszło reformatołstwo oświaty wypuszczając autora tego wątku z jakimś tam cenzusem.
    • Gość: Naucz. ze Szczytna Nauczyciele: Pracujemy więcej, niż 40 godz. w t... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 13.10.11, 23:58
      "...Zdaniem Kozińskiego pogarszająca się renoma nauczycieli to wina rozpowszechniania nieprawdziwych informacji nie tylko o czasie pracy, ale też o ich zarobkach. Bo według jego obliczeń po uzyskaniu najwyższych kwalifikacji - stopnia nauczyciela dyplomowanego, który uzyskała już połowa polskich dydaktyków - bez nadgodzin można zarobić około 3,8 tys. zł brutto, a nie, jak podaje wiele mediów, prawie 5 tys..."
      No więc Panie Koziński - jeśli przez kilkanaście lat opieprzania się w ZNP odszedł Pan od oświaty aż tak daleko, że nie widzi Pan sensu zajrzeć do obowiązującego prawa to zupełnie za darmo dostarczę Panu troszkę wiedzy, którą znalazłem po kilku kliknięciach w internecie (dla uścislenia na stronie daczyszyn.laszczow.pl/index.php?art=119 - pierwsza z brzegu strona - to nie jest trudne!!!!). I co znalazłe? Proszę!
      Średnie wynagrodzenie dla poszczególnych stopni awansu zawodowego liczone na koniec roku 2011 (art.30 ust 6 KN) powinno osiągać:
      •dla nauczyciela stażysty - 2 618 zł brutto,
      •dla nauczyciela kontraktowego - 2 906 zł brutto,
      •dla nauczyciela mianowanego - 3 770 zł brutto,
      •dla nauczyciela dyplomowanego - 4 817 zł brutto.
      Trochę się Pan zatrzymał w ogólnej wiedzy oświatowej. Ale jeśli Pana żona pracuje jeszcze w nauczaniu początkowym a nie zintegrowanym to nie dziwię się, że płacą Jej dalej w/g stawek sprzed kilku lat. Może zamiast startować we wszystkich możliwych wyborach - zawsze przegranych - poświęciłby Pan trochę czasu na uzupełnienie podstawowej wiedzy niezbędnej do prezesowania Zarządowi Okręgu ZNP. Bo wstyd trochę. Nie twierdzę, że nauczyciele zarabiają wystarczająco bo za znacznie większe pieniądze nie chciałbym się użerać z tą trudną "dziatwą". Tylko jak rozmawiamy to trzymajmy sie faktów i rozmawiajmy merytorycznie a populizm zostawmy na zebrania związkowe. I tak jeszcze z ciekawości: ile Pan zarabia na tych kilku etatach? Bo nie mogę znaleźć nigdzie Pana oświadczenia majatkowego. Pozdrawiam.
    • Gość: kol. Nauczyciele: Pracujemy więcej, niż 40 godz. w t... IP: *.play-internet.pl 14.10.11, 00:08
      pszepraszam

jak ja bym pracował 3-4 godziny dziennie to też bym miał siłę na stosowanie ę,ą, a tak to śpię padnięty i też skończyłem 3 fakultety. mam przerwę 15 minut a nie długie przerwy co lekcję. nie mam wakacji 2 miesiące latem(no dobra macie tam jakieś rady po koniec sierpnia), nie mam ferii(jeden dzień poświęcacie jak Samarytanin na pilnowanie dzieciaków, chociaż nie musicie), długich weekendów(bez brania urlopu), ferii wiosennych i świątecznych, bonów, 13 pensji(wiedza to wypracowany zysk?), super socjalnego, częstego chodzenia na l4, rocznego urlopu zdrowotnego x 3, darmowych wycieczek z klasą(ach jak to jest ciężko jak się nie daje rady z dziećmi), dnia nauczyciela,sportu,wiosny(wolnego najczęściej), dodatków, kto by je zliczył, ochrony zatrudnienia przy stopniach awansu, wyrównania (1000 zł prezentu), zniżek w pkp, instytucjach kultury (zwiedzanie zamku np.), darmowych podręczników, pomocy naukowych, etc.
      pracowałem w szkole, więc nie mówcie mi jak nie jest. dziś mam firmę i pracuję na was, szanowni nauczyciele, więc do roboty i koniec z tą kartą nauczyciela.

wsystkiego dobrego!!!
      • Gość: Joanna Re: Nauczyciele: Pracujemy więcej, niż 40 godz. w IP: *.adsl.inetia.pl 14.10.11, 01:04
        Kol piszesz, że pracowałeś w szkole. Wątpię. Gdyby tak było wiedziałbyś, że na przerwie nauczyciel stoi na dyżurze, czyli pracuje. Te długie przerwy trwają 10 minut- czasu akurat tyle, by zanieść do pokoju nauczycielskiego dziennik i wziąć drugi. Darmowe wycieczki (?)- ja nie jestem na wycieczce tylko w pracy z dziećmi. Wycieczka jest dla nich, nie dla mnie. Jak mam ochotę na jakąś, na pewno nie jadę z 30 uczniami, bo mogę wtedy odpocząć lub zobaczyć to, co mnie interesuje, a nie pilnuję by któreś z tej 30-stki mi nie zginęło lub nie narozrabiało w muzeum, czy gdzie tam jestem.
        Wolne długie weekendy? Wolne to mają dzieci- my jesteśmy w szkole. I nie możemy jak Ty wziąć urlopu, bo takiego do dyspozycji nie mamy- chyba bezpłatny.
        Wolne święta? Ty pewnie pracujesz we wszystkie dni wolne od pracy- łącznie z Bożym Narodzeniem i Wielkanocą.
        O jakim super socjalnym mówisz? Mamy takie jak wszyscy w dużych zakładach pracy (taki fundusz gwarantuje Kodeks Pracy).
        Dzień sportu, wiosny, czy wszystkie inne są dniami pracy dla nauczyciela- dzieci przecież nie są w czasie imprez same, ktoś też je musi przygotować- przecież nie rodzice.
        Darmowe pomoce i podręczniki to nasze narzędzie pracy. Nawet mechanik pracujący w jakiejkolwiek firmie, czy nawet sprzątaczka nie przynoszą do pracy swojego śrubokręta, czy miotły tylko dostają je w pracy.
        Pracuję 23 lata. Na zwolnieniu lekarskim byłam przez ten czas 8 razy- w tym dwa na macierzyńskim.
        Mówisz o niezliczonych dodatkach- mam 3. Dodatek motywacyjny- 110 zł (taka jest kwota w Olsztynie) (Baaaaaaaaaaardzooooo motywująca kwota!!!), wysługę lat- zgodnie z Kodeksem Pracy i dodatek za wychowawstwo- 100 zł.
        Żadnych wyrównań nie dostaję- i z tego co wiem, takich nie ma.
        Zniżek w instytucjach kulturalnych też nie mam, w PKP owszem- 30 % w pociągach osobowych- tylko kto z nich korzysta(?)
        Opinie wszystkich, którzy tak krzyczą, że nauczyciele nic nie robią całymi dniami, a w pracy odpoczywają nie znają chyba naszej pracy. Ale wiadomo, w Polsce wszyscy wiedza wszystko najlepiej. Nauczyciela nikt nie szanuje, bo po co? On nie robi łaski, że w szkole opiekuje się dziećmi, jeszcze każdy rozlicza go ze wszystkiego. Lekarze robią łaskę, że przyjmują pacjentów- wiecznie spóźniają się, trzeba im płacić za wizytę- i to duże pieniądze- ale właśnie dlatego każdy ich szanuje.

• Gość: kol. Re: Nauczyciele: Pracujemy więcej, niż 40 godz. w IP: *.play-internet.pl 14.10.11, 10:17
          droga Joanno, wiem jakie to życie jest ciężkie a praca nauczyciela jak w XIX wieku, typowe posłannictwo. piszesz o sobie, napisz o innych. i tak, to mój dzień pracy w szkole:
          -dyżur: jeden czynny, na 3 godz. lekcyjne, reszta w pokoju nauczycielskim na bleblaniu, długa przerwa=20 minut x 2,
          -halo-na wycieczce dwóch nauczycieli, opiekun, ja wypoczywałem, dzieci to nie krowy też słuchają i są grzeczne,
          -my jesteśmy w szkole w dni wolne, farsa, po co, załatwiasz sprawy organizacyjne, czyli nie prowadzisz lekcji, a to twoje posłannictwo, a dziś to co robisz, u mojego syna są tylko dwie pierwsze lekcje,
          -tyle masz urlopu, że i tak już wystarczy,
          -no tak pracuję non stop, stacji paliw nie da się zamknąć, bo gdzie hrabianka kupi piwko,
          -w jakich zakładach są dziś nagrody jubileuszowe, trzynastki???? A gdzie są te duże zakłady w Olsztynie? Umowy raczej czasowe w nich.
          -ja żeby mieć ścierkę muszę ją kupić, a jak dzieci kupią książki przez ciebie masz gratisy, czyż nie, czyli za darmo, dyrektor ci ich nie kupi,
          -idź na urlop zdrowotny,
          -a dodatek mieszkaniowy, wiejski, przenieś się na wieś tam będziesz szanowana,
          -mianowany, dyplomowany, wyrównanie ok. 1000zł, praca.gazetaprawna.pl/artykuly/477698,gminy_musza_wyrownac_pensje_nauczycielom.html
          -Frombork, zniżki na zwiedzanie 30%, Reszel, zamek 20%, widać że siedzisz w tym Olsztynie i kwiczysz,
          -tylko nauczyciele piłują mordy, bo zawsze im się źle dzieje, a takie referaty komentatorskie jak tu to tylko nieroby muszą pisać, bo fizyczni odpadają i tylko kłamstwa, żadnej prawdy.dlatego społeczeństwo was nienawidzi
        • o0gurek Re: Nauczyciele: Pracujemy więcej, niż 40 godz. w 14.10.11, 19:27
          Gość portalu: Joanna napisał(a):

> O jakim super socjalnym mówisz? Mamy takie jak wszyscy w dużych zakładach pracy
          > (taki fundusz gwarantuje Kodeks Pracy).

Proponuję się douczyć. Fundusz nie jest obowiązkowy.
          A o pożyczce na remont mieszkania słyszała szanowna pani? A o 13 pensji słyszała szanowna pani? A o wczasach pod gruszą słyszała szanowna pani? Proponuję poobracać się w szarej rzeczywistości przeciętnego pracownika najemnego, a potem dopiero się porównywać.
          Przez ile miesięcy w roku nie można zwalniać nauczycieli? Jaką możliwość zwolnienia nauczyciela mianowanego ma dyrektor?
      • edico Re: Nauczyciele: Pracujemy więcej, niż 40 godz. w 14.10.11, 01:41
        Nie przepraszaj. Niektórzy nie s.ą w stanie zrozumieć podstawowych reguł gry, które zapoczątkowało we współczesnym świecie Powstanie Spartakusa, Rewolucja Francuska czy Rewolucja Październikowa. Niemiecki "Drang nach Osten" zawsze był przewodnią ideologią katolicyzmu z tą tylko różnicą, że ten "nacht" przybierał różne kierunki. Liczyła się tylko serwowana ideologia serwowana przez kolejnych zwycięzców tronu watykańskiego. Trupi synod jest jednym z wyraźnych przykładów, do czego zdolny jest katolicyzm i fanatyzm przekonania o nieomylności papieża jako zastępcy Boga na tej ziemi. Stosowana na powszechnie co dzień retoryka, że to odniesienie dotyczy tylko spraw wiary , kładzie na obydwie łopatki wszelkie dywagacje na ten temat. To, co zrobiono z oświatą i ludźmi, którzy wierzyli jeszcze w pozytywne intencje kościoła dzięki niektórym funkcjonariuszom tej firmy zostało obrócone w niwecz. Nie byłem zwolennikiem filozofii uprawianej przez prof. Józefa Tischnera, ale uważam, że wyprzedził kościół Wyszyńskiego o setki lat, chociaż sam Wyszyński również nie wyrażał się najkorzystniej o kadrach kościoła poubieranych w czarne sukienki. Jest to odrębny temat będący zupełnym tabu dla niedzielnych katolików zadowalających się powtarzaniem czterech wyrywków z czterech ewangelii przez cały boży rok.

Miej śmiałość głosić własną opinię i ocenę tak, jak to gwarantuje to konstytucja. A to, że jest nie przestrzegana, jest dylematem świadomości tych, którzy wybierają - niektórzy mówią że posłów a inni twierdzą, że osłów. Nie wypowiadam się na ten temat, ponieważ większość decyduje. Aczkolwiek ta większość chcąca nawiązywać do demokracji ateńskiej miała by wielkie problemy dotarcia do bram Aten. Obywatelem Aten mógł zostać ktoś, kto mógł autentycznie wesprzeć panśtwo-miasto w budowie jego stosunkowociężkiej egzystencji, a nie jakieś ciury z nikąd, które chciały się załapać na zasadach pasjansa czterdziestu rozbójników.

Zachęcam do postawy obywatela państwa demokratycznego, w którym płacąc podatki masz prawo stawiać wszystkich zatrudnionych w urzędach administracji państwowej czy samorządowej za swoje pieniądze opłacone w formie podatków w każdym momencie postawić pod ścianą. Wiedz jednak o tym, że nawet ta prymitywna panienka z okienka robiąc mi awanturę, że nie wpłacam podatku na konto a serwuję jej podatkową należność w kasie w bilonie nie zdaje sobie sprawy, że jest ofiarą systemu. Czy rzeczywiście sami ludzie sami ludzie niezbyt obeznani w paranoicznym systemie są winni są winni społecznej negacji własnych umiejętnośi?

W końcu nie tylko wiek pchnie mnie tam, gdzie chciałbym jeszcze tę konieczność odłożyć. Obserwując aktywność i nadzwyczaj prymitywny język trolli odnoszę niezbyt sympatyczne wrażenie, że migracja olsztyńska zaowocowała w nieodpowiedzialny sposób chęciami osiągnięcia sukcesów politycznych przez Wałęsę. Olsztyn znany był w kraju, że tylko jedna spółdzielnia mieszkaniowa w kraju nie ograniczyła wpłat na mieszkania. Przy analizie pewnych faktów zdumiał mnie fakt, że mieszkania otrzymują ludzie z rejoinu Bieszczad a nie olsztyniacy. Prawo lansowało w tym czasie warunki zamieszkania. Ręce mi opadły, gdy stwierdziłem, że benificjentem przydziałów mieszkaniowych było zameldowanie 30 rodzin rodzin w już nie istniejącym formalnie domku na przejeździe kolejowym w Dajtakach?
        Pozwolę sobie zatem prosić o wstrzemięźliwość w niektórych ocenach. Władze miasta oceniam zdecydowanie źle i mak ku temu podstawy. Tworzone jednak fakty tworzą z władz miasta Chrystusa krzyżowanego na oficjalnie malowanej ścianie. Gdyby Rada Miasta była rzeczywiście przedstawicielem opinii społecznej, nigdy takie zjawisko nie miało by miejsca, gdyby głosy na forum były w stanie przekonać nie tylko mnie, że czyjeś prywatne rancho nie ogranicza im horyzontów.
        Niepotrzebne prawa osłabiają te, które są niezbędne.

(Montesquieu)
      • Gość: belfer Re: Nauczyciele: Pracujemy więcej, niż 40 godz. w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.11, 10:18
        Skoro-jak piszesz-pracowałeś w szkole,to do licha czemu zamieniłeś lepsze na gorsze i zamiast "byczyć" się w szkole prowadzisz firmę i padasz na "pysk" ze zmęczenia.Kol.Coś tu nie gra.Podobnie jak z podatkami,z Twoich jestem utrzymywany.Ja też płacę podatki,z których Ty korzystasz,a Twoje dzieci,jeżeli je masz,uczą się w szkole z Twoich i moich podatków.Udział mój i twój jest dokładnie taki sam,więc nie myśl,że padnę przed Tobą na kolana dawny nauczycielu.Przypuszczam,że ze szkoły odszedłeś z powodu niskich zarobków i niemożności utrzymania rodziny z poborów nauczycielskich lub nie nadawałeś się do tego zawodu,co też jest zrozumiałe.Nie miej więc pretensji do innych za swój wybór.
        • Gość: kol. Re: Nauczyciele: Pracujemy więcej, niż 40 godz. w IP: *.play-internet.pl 14.10.11, 10:24
          czytanie ze zrozumieniem jest na poziomie pierwszej klasy, ten komentarz dotyczył czegoś innego, szkoda że prawdę o sobie już przemilczałeś, a zająłeś się niszczeniem przeciwnika drogi belfrze.
          • Gość: belfer Re: Nauczyciele: Pracujemy więcej, niż 40 godz. w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.11, 12:44
            Kol.widzisz to co chcesz widzieć a nie to co jest.I tu tkwi problem.
            • Gość: kol. Re: Nauczyciele: Pracujemy więcej, niż 40 godz. w IP: *.play-internet.pl 14.10.11, 22:18
              cóż znam to z autopsji.
      • Gość: win Re: Nauczyciele: Pracujemy więcej, niż 40 godz. w IP: *.147.146.69.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 14.10.11, 17:32
        Popieram Mam własny biznes 290 zł Vatu do zapłacenia 890 zusu za sebie 590 zł zusu za pracownika i 270 godz. przepracowałem w zeszłym miesiącu
    • Gość: mio chcą ankietowac 8 tys nauczycieli...żenua IP: *.dynamic.chello.pl 14.10.11, 08:10
      moze przeankietujcie 8 tys meneli, 8 tys nierobow, 8 tys pielegniarekm 8 tys ksiezy na temat jak ciezko musza pracowac i zobaczymy kto powie prawde i ile beda warte ich odpowiedzi...
    • Gość: Oberwator Nauczyciele: Pracujemy więcej, niż 40 godz. w t... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.11, 11:03
      Jedynych pracowitych nauczycieli widziałam w szkołach niepublicznych, tam się dwoją i troją aby dzieciaki nauczyć...
      W szkołach publicznych to głównie nieroby (oczywiście nie wszyscy ale ok.75%) i jęczące baby. Po 2 miesiącach wakacji przychodzą 1-go września i od razu jęki jakie to one są zmęczone.
      • Gość: As Re: Nauczyciele: Pracujemy więcej, niż 40 godz. w IP: *.olsztyn.vectranet.pl 14.10.11, 20:58
        Jesteś świetnym obserwatorem, i dosłownie, i w przenośni.
    • mobydickzolsztyna Czy chodzi o Stopniową Przemianę? 14.10.11, 18:13
      Jaki jest tego cel dalekosiężny?
      Czyżby Postępowy zgodnie z naukami głównego Postępowca?
      Poprawienie relacji między dwoma zawodami?
    • Gość: Jann Nauczyciele: Pracujemy więcej, niż 40 godz. w t... IP: *.dynamic.mm.pl 14.10.11, 20:03
      Każdy z nas pracuje.Ja przepracowałem 46 lat. Jestem mężem polonistki i coś wiem na ten temat.Chciałbym po 30 latach przejść na emeryturę Mieć wszystkie soboty wolne, ferie i dodatkowy miesiąc urlopu.Kto może sobie pozwolić na żagle w najatrakcyjniejszych miesiącach.Pracowałem w drogownictwie i dla mnie przywileje nauczycieli to abstrakcja. Ostatnie 20 lat mojej kariery zawodowej to praca w prywatnej firmie. O żadnym socjalu i zwrocie części poniesionych kosztów leków nikt nawet nie słyszał.Chcę dodać że szwagierka jest także nauczycielką.Dwa razy była na rocznym urlopie zdrowotnym.Z socjalu była na kilkunastu zagranicznych wycieczkach , organizowanych przez szkołę.
      • Gość: polonistka Re: Nauczyciele: Pracujemy więcej, niż 40 godz. w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.11, 20:10
        Ciekawe, że nauczyciele po 30 lat mogą przechodzić na emeryturę.Już dawno jest to nieaktualne. Masz jakieś dziwaczne informacje. A poza tym mylisz socjal od funduszu socjalnego, który jest składką z pensji. Więc pewnie kłamiesz, że jesteś mężem nauczycielki.
    • Gość: kori Nauczyciele: Pracujemy więcej, niż 40 godz. w t... IP: *.play-internet.pl 14.10.11, 22:25
      Likwidacja komunistycznej karty nauczyciela zmieni wszystko w myśleniu tych zapracowanych belfrów, czekamy na Palikota... wzorem niech będzie szkolnictwo niepubliczne. Koniec z tym wszystkim co tu jest napisane. Dziś moje dziecko miało jedną lekcję i apel 25 minutowy, nieroby za nasze podatki, może odrobicie te godziny w sobotę!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka