Dodaj do ulubionych

Następni maturzyści nie chcą krzyża w szkole

01.02.13, 15:31
Pół setki uczniów Zespołu Szkół Ogólnokształcących nr 4 w Łodzi podpisało się pod petycją z prośbą o usunięcie symboli religijnych z terenu tej placówki. Tak twierdzi Damian Raczkowski, maturzysta z ZSO nr 4. Natomiast co do Lucyny Górnej, wicedyrektor ZSO nr 4, Kuratorium powinno wyciągnąć wnioski personalne.
W każdym bądź razie gratuluję maturzystom odwagi.
www.dzienniklodzki.pl/artykul/751527,maturzysta-z-ruchu-palikota-nie-chce-krzyza-w-swojej-szkole,id,t.html?cookie=1
Obserwuj wątek
    • Gość: mix Re: Następni maturzyści nie chcą krzyża w szkole IP: *.adsl.inetia.pl 01.02.13, 15:50
      - Jestem zdziwiona. Na gorąco mogę tylko powiedzieć, że wygląda to na próbę upolitycznienia naszej szkoły - usłyszeliśmy od Lucyny Górnej, wicedyrektor ZSO nr 4.

Jeżeli krzyż jest kwestią uprawiania polityki w szkole, to co robi dyrekcja tej szkoły pozwalając na uprawianie polityki?

Powiem szczerze, że cieszy mnie stanowisko tych maturzystów. Mimo indoktrynacji dzieci już od przedszkola, mimo zastraszania, sa jednak młodzi z głową w ogpowiednim miejscu!
    • kecawa Następni po nazistach, komunistach walczą z Kości 01.02.13, 20:16
      Daj spokój edico z Kościołem walczy lewica ( komuniści, faszyści, naziści) od lat. Teraz walczy POlikot- cóż wieki przeminą po tej lewicy śladu nie będzie a Kościól trwać będzie aż do skończenia świata.
      • Gość: mix Re: Następni po nazistach, komunistach walczą z IP: *.adsl.inetia.pl 01.02.13, 20:28
        Nie buło Kościoła, był świat. Nie będzie Kościoła, będzie świat. Wiele rzeczy już było i minęło, minie też i Kościół przynajmniej w tym swoim tak fatalnym moralnie wydaniu bez względu na Twoje przekonania. Nie da się już cofnąć ani czasu, ani zagonić ludzi pod groźbą stosów z powrotem do katakumb.
      • edico Naziści też umieszczali wszędzie swoje krzyże 02.02.13, 17:59
        Z badania przeprowadzonego przez pracowników UKSW wynika, że największy sprzeciw takiemu zjawisku przejawiają jednak ludzie młodzi. Także obojętność w stosunku do obecności krzyża w przestrzeni publicznej deklarowało prawie 46 proc. osób w przedziale wiekowym 25 – 34 lata.
        www.rp.pl/artykul/24,734125-Krzyz-w-Sejmie--krzyz-na-uczelni---powinny-pozostac.html
        Nie wątpię w to, że jest to przejaw doświadczeń po wprowadzeniu tylnymi drzwiami religii do szkół.
        • edico Re: Naziści też umieszczali wszędzie swoje krzyże 02.02.13, 18:20
          Jest to problem ciągle narastający: Szok! Uczniowie nie chcą krzyży.
          W I LO Im. M. Konopnickiej w Suwałkach zarówno dyrektor jak i mlodzierz zdecydowanie przeciwstawili się wieszaniu krzyży w szkole:
          krucjata.infiniti-web-media.com/historia-krzyza/3-historia-krzyza-w-1lo-im-konopnickiej-w-suwalkach
          Krzyże w klasach szkolnych mogą być pogwałceniem wolności sumienia - orzekł Europejski Trybunał Praw Człowieka w Strasburgu.
          W Austrii skierowano pozew przeciw krzyżom w przedszkolu: "Obecność krzyża w przedszkolu nie pozwala nam wychowywać naszej córki w duchu otwartości na świat" - napisało w pozwie małżeństwo do austriackiego trybunału.
          • Gość: mix Re: Naziści też umieszczali wszędzie swoje krzyże IP: *.adsl.inetia.pl 02.02.13, 19:47
            Obserwuje się coraz wyraźniejszy sprzeciw przeciwko tej bezpardonowej krucjacie. "Do kościoła, do kościoła!" - skandował kilkutysięczny tłum zgromadzony przed Pałacem Prezydenckim z żądaniem usunięcia krzyża z przestrzeni publicznej.
    • Gość: rodzic Re: Następni maturzyści nie chcą krzyża w szkole IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.13, 18:44
      Szkoła powinna uszanować wolę maturzystów, bo przecież szanuje ją także prowadząc na prośbę ucznia lub jego rodzica religię w placówce. W związku z tym , jeżeli wolą uczniów jest brak symboli religijnych w placówce ( a jest ich wolą, to sprawy być nie powinno, a dyrekcja powinna te symbole usunąć.
    • Gość: teresa Re: Następni maturzyści nie chcą krzyża w szkole IP: 88.208.252.* 11.02.13, 23:09

zdrowy odruch młodzieży zdegustowanej mieszaniem religii z polityką
      • n4eu Re: Następni maturzyści nie chcą krzyża w szkole 12.02.13, 07:22
        Dobrze ze protestuja. Jest nadzieja za jak podrosna i zmadrzeja zaczna protestowac przeciw powszechnemu lewackiemu przymusowi.
        • Gość: lkjh Re: Następni maturzyści nie chcą krzyża w szkole IP: *.adsl.inetia.pl 12.02.13, 11:28
          Powinieneś wiedzieć, że krzyż to narzędzie zbrodni oraz symbol śmierci wielu milionów istnień ludzkich. To w obecności tego zbrodniczego symbolu kościół palił żywcem, łamał kołem, topił, maltretował ... niewinnych ludzi. Jeżeli tego nie wiesz to doucz się i nie kłam PiSząc swoje kłamliwe teksty.
          • n4eu Re: Następni maturzyści nie chcą krzyża w szkole 12.02.13, 15:48
            A gdzie ja napisalem ze czarni nie mordowali niewinnych ludzi? Nigdy nie negowalem zbrodni Kosciola najwyzej korygowalem ich ilosc bowiem oglupiali lewacy maja wrodzona tendencje do zawyżania np. z kilkudziesieciu tysiecy ludzi spalonych na stosach w ciagu 300 lat z wielka ochota robia miliony:D
            Ja tylko wysmiewam lewacke zalganie ktore mowi ze walczy o wolnosc a tak naprawde wszedzie gdzie sie da wprowadza przymus.
            I nic wiecej :)
    • warmjak Re: Historia kołem się toczy 12.02.13, 16:22
      Do tej pory to przysłowie było tak pewne, jak twierdzenie Pitagorasa.
      Moi właśni krewni chcieli temu zaprzeczyć i śmiali się z wrzasków Hitlera. Przecież już Europa jest cywilizowana! Nie zawracajcie głowy dawnymi wojnami staruszków!
      I pojechali na wczasy do Jastarni (na Helu) w sierpniu 1939.

A Wy także kpicie z koła historii? Nawet za xxx-dziesiąd lat?
      ONZ jak Liga Narodów?
      Sojusze? Czyli wysłanie młodych Anglików i Francuzów (o Amerykanach nie wspomnę, bo ich nienawidzicie) aby umierali za Polskę?
      Rosjanom wierzycie (a z JAKICH historycznych powodów?)
      Czy dla Niemców (np głodujących, gdy kryzys się pogłębi) znów powtórzy się szukanie winnego, szukanie wroga?

Czy tylko rura na dnie Bałtyku jest wspólnym interesem sąsiadów?
      Czy ktoś, kto wyśmiewa nauki Historii jest głupcem? Bo to, co TERAZ jest pewną gwarancją PRZYSZŁOŚCI?

Po co te WSTĘPNE pytania?

Ano dla następnego!
      Gdy nastąpią historyczne wydarzenia, nie akceptowane przez Polaków o bardzo różnych poglądach - to GDZIE ci ludzie skierują pierwsze kroki, aby się spotkać?

Nie potrafię wyrzucić z pamięci facetów PPS (choć Ikonowicza tam nie było) wykładających w 1989 swe idee w pomieszczeniach parafii NSPJ. Żołnierkiewicz choć zgorszony - z kropidłem nie przyszedł!

To dla przypomnienia CZYM dla Polaków, z szerokiego spektrum, jest Kościół Katolicki w ciężkich historycznych chwilach. Można to zaszczekać (no już, już za chwilę będziecie kąsali, zbrodnie Inkwizycji itp przypominali) ale tak niedawnych faktów się nie wygumkuje.
    • n4eu Re: Następni maturzyści nie chcą krzyża w szkole 29.03.13, 11:14
      Krzyza nie chca ale zaloze sie ze chca wolnego poniedzialku z okazji Swiat Wielkiej nocy :D
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka