Gość: rita IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.04, 14:49 jesli się potwierdzą dane Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: rita Re: Tyle ofiar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.04, 15:11 dlaczego, tyle niewinnych dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rita Re: Tyle ofiar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.04, 15:18 info.onet.pl/974680,12,item.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nusakan Re: Tyle ofiar IP: *.crowley.pl 03.09.04, 15:53 To nie tak Rita, to nie tak. Co my możemy zrobić? I czyja to wina? Był czas, kiedy Ty, ja i każdy z naszych bliskich mogliśmy zapobiec konfliktowi w Czeczenii zamiast bezmyślnie mu się przyglądać. Zamach w rosyjskiej szkole nie wziął się z niczego. Wcześniej rosyjskie wojska - nie ukrywajmy, nie ma tam humanistów a szczerze wątpię czy ci, którzy tam służą zasługują na miano ludzi - mordowali Czeczenów. Czeczeńskie dzieci również. A tych, których nie zabili, upokarzali. Tyle tam było ofiar a my nic! Cofnijmy się pamięcią o kilka lat. Turecki Kurdystan - też tysiące ofiar, wśród nich także dzieci. A my nic! Z Kurdystanu także mogą wyniknąć potężne problemy. Tam jest kilkumilionowy naród, który nie może nawet użyć słowa Kurdystan nie mówiąc o korzystaniu z własnego języka. Dziś w Rosji są ofiary w ludziach, w dzieciach. Ale przecież rosyjskie specsłużby nie musiały odbijać szkoły. Bojownicy - nie terroryści - chcieli uwolnienia walczących o niepodległość Czeczenów. I korytarza, żeby z Osetii dostać się bezpiecznie do Czeczeni. Jeśli masz dzieci odpowiedz - nie nam, na forum - ale sama sobie, ile byś zrobiła, żeby je ratować. Groziłabyś pistoletem? Biłabyś się? Prawda jest taka, że rząd RP nie zrobił nic w sprawie Czeczeni. Żaden rząd. Ani Sejm jakiejkolwiek kadencji. Obywatelko społeczeństwa konsumpcyjnego, wierząca w demokrację kobieto - teraz możesz zapłakać nad dziećmi, ofiarami. Ale następnym razem pomyśl. Pomyśl w dniu wyborów. Pomyśl, czy nowy telefon komórkowy jest na prawdę niezbędny, czy może to tylko zachcianka. Pomyśl, czy nie lepiej dać międzynarodowym organizacjom pieniądze na pomoc w Sudanie, zanim zginie tam tysiąckroć więcej ludzi niż przez ostatnie dwa lata w Rosjo i Czeczeni. "A wy nic"... Odpowiedz Link Zgłoś
theedge Re: Tyle ofiar 03.09.04, 16:04 Szczerze mowiac mam klopoty, zeby te relacje wogole ogladac. Jak widze te biedne dzieci i ich rodzicow zwyczajnie szlag mnie trafia. Wydaje mi sie ze mamy namacalny dowod na to jak perfidnie klamliwe sa te wszystkie bzdety o przyjazni miedzy narodami, i wspolnej Europie itp chamskie klamstwa. Tak naprawde g* to wszystkich obchodzi co sie dzieje w Czeczenii, Rosji czy gdziekolwiek. Nie ma cudow, ludzkosc przez tysiaclecia sie nie zmienila, to rowniez nie zmieni sie i teraz. Trzeba miec tylko nadzieje ze: "ludzi dobrej woli jest wiecej"! P.S. ['] dla zabitych. Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Re: Tyle ofiar 07.09.04, 10:47 bzdura. rząd polski nie jest od rozwiązywania problemów Czeczeni. bandyci napadli na szkołe i wymordowali bezbronne dzieci. nie powinno się dawać żadnych pieniędzy ani na Sudan ani na nic innego.chcą się mordować to niech się mordują. antyrosyjskie fobie podsycane przez polskich dziennikarzy z czeczeńskich bandytów robią teraz ofiary. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaro Re: Tyle ofiar IP: *.olsztyn.mm.pl 03.09.04, 16:32 Dalej sobie gadajcie o prawach człowieka , o wolnosci dla Czeczenii , Putin już dawno powinien ich wziąść za morde. Rosyjskie siły specjalne znowu dały tylca , tak jak w teatrze w moskwie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Muraszka Re: Tyle ofiar IP: *.ec.pl / *.olsznet.ec.pl 03.09.04, 16:36 Rita , my nie nic. Jestesmy jak Ty, wszyscy zszokowani. Płacze bez przerwy.Bo co moge zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ol4 Re: Tyle ofiar IP: *.webservice.pl 03.09.04, 16:38 Eh te kacapy. i ten bandzior Putin, oni inaczej nie umieja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szwadron Re: Tyle ofiar IP: 5.5R2D* / *.pg.com 03.09.04, 18:17 nie to ze nie moga tylko nie chca. czeczenia lezy na ropie, ot co. gdyby ukraina czy litwa mialy rope to nie byly by oddzielnymi panstwami. a gdzie chodzi o interesy i duze pieniadze tam prawa dyktuje ilosc karabinow. zreszta w rosji zycie ludzkie zawsze mialo nikczemna cene. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rita Re: Tyle ofiar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.04, 19:21 ja nie wiem, ja nie wiem co myśleć o tym, tego nie powinno być, ale za czym coś kolwiek powiem to musze sie zastanowić na zimno - to wszystko nie jest jasne i jasniejsze pewnie nie będzie - nie ja rządze światem ale..... wytłumaczcie mi dlaczego między sobą nie walczą ludzie rządzacy, dlaczego terrowryści wybierają niewinnych ludzi, dzieci - tego nie zrozumie. Dalej bym się posuneła, bo wiadomo co ludzie mówią i gdzie by chcieli by miny podkładać, ale wolę zamilczeć. wielki dramat dla nich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Muraszka Re: Tyle ofiar IP: *.ec.pl / *.olsznet.ec.pl 03.09.04, 21:44 Cokolwiek,jakkolwiek,my, nic nie możemy i to jest okropne. DLACZEGO??????????????????????????????????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Tyle ofiar 03.09.04, 21:47 Muraszka, ja się boję , że będzie jeszcze gorzej Odpowiedz Link Zgłoś
muraszka1 Re: Tyle ofiar 04.09.04, 14:53 juz ponad 300 ,mowia o 500 Boze,jak moge pomoc! Odpowiedz Link Zgłoś
koobra Re: Tyle ofiar 04.09.04, 17:21 Niewątpliwie niejedna fundacja będzie chciała "pomóc" i pokazać sie przy okazji ,dlatego nie będzie chyba z pomocą większych problemów,wszak takie igrzyska dla mas nieczęsto się zdażają,już niedługo 11 września i wszyscy z niecierpliwością czekamy czy coś ,gdzieś nie wybuchnie .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rita Re: Tyle ofiar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.04, 21:15 tyle ofiar............ tyle dzieci............ i wszystko na naszych oczach barbarzyństwo tego się nie da uspawiedliwić w żaden sposób i lekarstwa na terroryzm nie znajdziemy Odpowiedz Link Zgłoś
spinkaa Re: Tyle ofiar 04.09.04, 21:28 muraszka1 napisała: > juz ponad 300 ,mowia o 500 > Boze,jak moge pomoc! Muraszko - ktos kiedyś powiedział, że "najlepiej pomożesz, jeśli nie będziesz przeszkadzał". Oczywiście dotyczyło to innej sytuacji, wszak TAKIEJ jak ta, jeszcze nie było. Jeszcze... Cóż można zrobić? Wierzący moga sie modlic, szczodrzy - wpłacac pieniądze na konta bankowe, które z pewnością za chwile zostana otwarte, a wszyscy inni jedynie myslec, współczuć i... pamiętać:( Niewiele... Odpowiedz Link Zgłoś
muraszka1 Re: Tyle ofiar 07.09.04, 10:32 Przeczytałam wiele na ten temat a teraz to: www.rzeczpospolita.pl/dodatki/specjal_040906/specjal_a_7.html Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Re: Tyle ofiar 07.09.04, 10:49 ale na całe szczęście trafili na humanitarnych czeczeńców i ci zamordowali tylko połowę dzieci a mogli wszystkich. głupie bydlę jestes. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Muraszka Re: Tyle ofiar IP: *.ec.pl / *.olsznet.ec.pl 07.09.04, 12:36 Jesteś dziwna.Wszyscy czytamy z roznych źrodel,to przeciez informacja z gazety a nie moje zdanie na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Re: Tyle ofiar 07.09.04, 12:53 to był komentarz do wypowiedzi ol4 a nie Twojej. Odpowiedz Link Zgłoś