Dodaj do ulubionych

Olsztyn jest piekny cz. II

IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 23.01.03, 20:36
Motto:
"Urodziłem się w Olsztynie i chcę w nim mieszkać" - czarnyadam

"Wszystko szczęśliwie się harmonizowało, gdy tymczasem rzczywistość jest
paradoksalna i antynomiczna" - Włodzimierz Sołowijow

dajcie się ponieść wyobrażni oraz fantazji i podarujcie coś Olsztynowi, jeśli
już nic nie macie co podarować, to jakie warunki musiałby spełnić Olsztyn, by
wrócić tam i zamieszkać
Nat - podaruj Olsztynowi korty Wimblendon, a przeprowadzam się natychmiast
Obserwuj wątek
    • Gość: koza Re: Olsztyn jest piekny cz. II IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 23.01.03, 23:01
      Rita o czym my rozmawiamy, gdyby Olsztyn nie był piękny to nas by
      tu nie było. I niech Warszawiacy trzymają się Warszawy bo jest ich
      na Mazurach za dużo!
      • Gość: rita Re: Olsztyn jest piekny cz. II IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 23.01.03, 23:04
        i zostawiają kasiorkę, przecież mamy stawiać na turystykę ?
      • Gość: Andulka Re: Olsztyn jest piekny cz. II IP: *.kprm.gov.pl / 158.66.18.* 24.01.03, 09:16
        Gość portalu: koza napisał(a):

I niech Warszawiacy trzymają się Warszawy bo jest ich
        > na Mazurach za dużo!

:(((((
    • Gość: rita Re: Olsztyn jest piekny cz. II IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 23.01.03, 23:01
      Nat, wiesz co bym przekazała Olsztynowi z Krakowa, chyba smoka wawelskiego,
      zreszta jeszcze pomyślę, może sami napiszą co by chcieli :-)
      • Gość: nat Re: Olsztyn jest piekny cz. II IP: *.in-addr.btopenworld.com 23.01.03, 23:28
        Rita, wiele rzeczy trzeba by Olsztynowi przeszcepic zeby stal sie atrakcyjna
        propozycja. Moim zdaniem, najpiew wniesc troche zycia. Kazde miasto powinno
        znalesc pewien rytm, puls ktory tetni razem z jego mieszkancami. To nie tylko
        miejsce zamieszkania ale miejsce zycia. Ja tego w Olsztynie nie czulam. Smok
        niezly na poczatek - moze rozrusza towarzystwo. Nawet od ratusza sie odczepie
        jak olsztyniacy do niego przywiazani. Ale powrotu nie przeiduje, chociaz
        podobno nigdy nie nalezy mowic 'nigdy'. Na wszelki wypadek odpukuje w tym
        momencie w drewiane biurko.
        Znalazlas odpowiedzi na filozoficzne pytania? Jest sporo na internet ale to
        mocno skomplikowane.
        • Gość: jd Re: Olsztyn jest piekny cz. II IP: *.ciechocinek.sdi.tpnet.pl 24.01.03, 10:16
          Na chwilę dorwałem się do internetu, ale nie zdążę odpowiedzieć na pytania
          rity, tym badziej, że są skompliowane i nie na jedno zdanie. Zresztą chyba i
          tak już za późno. Pozdrawaim wszystkich z Ciechocinka (wcale nie wypoczynkowo).
          • Gość: Lech Re: Olsztyn jest piekny cz. II IP: *.dip.t-dialin.net 24.01.03, 11:01
            Hallo wam wszystkim !!!
            Ja ze swej strony podarowal bym memu Olsztynowi lepszej jakosci drogi
            dojazdowe.Dlaczego ? poniewaz sposob poruszania sie w kierunku Olsztyna
            oraz w samym miescie (nie tylko w godzinach szczytu )wymaga anielskiej
            cierpliwosci.Dodam ze bywajac w mym rodzinnym miescie poruszam sie
            w 90% pieszo delektujac sie kazda chwilka,lecz uwadze mojej nie uszla
            (niestety) sytuacja na drogach.A szczegolnie ilosc ciezarowek (Tir-ow)
            ciagnacych sie przez miasto ,demolujacych ulice i drogi ,nie mowiac juz
            o powietrzu.Ale pomimo wszystko wracam chetnie do tych miejsc w ktorych uczylem
            ssie zyc,do starych znajomych itd.
            Pozdrawiam ...
            Lech.
            • Gość: rita Re: Olsztyn jest piekny cz. II IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 24.01.03, 20:23
              Witamy Lecha, może coś ciekawego ze wspomnień dołączysz :-)
              tak z ciekawości , czy tirówki też były , w moim rejonie są
              • Gość: Lech Re: Olsztyn jest piekny cz. II IP: *.dip.t-dialin.net 25.01.03, 17:10
                Gość portalu: rita napisał(a):

> Witamy Lecha, może coś ciekawego ze wspomnień dołączysz :-)
                > tak z ciekawości , czy tirówki też były , w moim rejonie są
                Czeeeee Rita !!!
                Serdeczne dzieki za mile powitanie.CO DO MOICH WSPOMNIEN ; jest ich
                co nie miara ,nie wszystkie sa niestety do opublikowania na ktoryms z forow.
                Co do Titowek .To musze cie rozczarowac .Podczas mojej ostatniej wizyty
                (Boze Narodzenie i Sylwek) temperatury byly znacznie ponizej zera i z mojego
                skromnego doswiadczenia moge powiedziec iz genitalia przy - 23 C nie sa tak
                sprawne jak przy Plus 23 C Nie widzialem zadnej z cor Koryntu .
                Ale pozatym Olsztyn w okresie swiatecznym prezentowal sie znakomicie ,pomimo
                niewielkiej ilosci sniegu mozliwa byla jazda na lyzwach po okolicznych jeziorach
                ja osobiscie polatalem po jez.Dlugim (pomimo tablic ostrzegawczych)
                W moich czasach na osiedlach i boiskach szkolnych wylewano wode i ze sniegu
                budowano bandy i codziennie spotykalismy sie na lyzwach ,dzisiaj sztuczne
                lodowiska staly sie rarytasem.Pomimo to znalazlem jedno malutkie miedzy blokami
                na ul Zolnierskiej .Zabawa byla znakomita.Po prawie 20 latach spedzilem w
                ok.Olsztyna wspanialego Sylwestra .Ale o tym byc moze innym razem .
                Pozdrawiam Lech. :-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
                • Gość: rita Re: Olsztyn jest piekny cz. II IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 25.01.03, 17:20
                  Lechu, przepraszam a skąd klikasz ?
                  najlepiej byłoby gdybyś włączył luz i opowiadał, tu cię nikt nie będzie
                  stresował
                  • Gość: Lech Re: Olsztyn jest piekny cz. II IP: *.dip.t-dialin.net 25.01.03, 17:31

> Lechu, przepraszam a skąd klikasz ?
                    > najlepiej byłoby gdybyś włączył luz i opowiadał, tu cię nikt nie będzie
                    > stresował
                    Klikam z Niemiec ,pd zach czesc ok 120 km od Frankfurtu nieopodal granicy
                    francuskiej.A spiety nie jestem ;-)))
          • Gość: rita Re: Do nat i jd IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 24.01.03, 20:20
            córa zdała na bardzo dobrze, ale jak mówiła egzaminator był jej ulubieńcem co
            nie umniejsza jej wiedzy, drania ma sto razy większą wiedze niż rodzice, po kim
            to ona moze mieć ?
            jd - pociag filozoficzny mi uciekł jak widziałeś, ale tych pytań nie miała
            naszczęście
            wracaj z tego Ciechocinka, jesteśmy z nat zazdrosne, tyle tam kuracjuszek :-)
            • Gość: do rity Re: Do nat i jd IP: *.in-addr.btopenworld.com 24.01.03, 21:13
              Rita, gratulacje dla Paulincji. A w Ciechocinku to pewnie same staruszki (tu
              sie prosze o guza) i jd z ochta wroci (pewnie) na to lono czystego intelektu. W
              miedzyczasie musimy dzielnie trzymac fort bo masa roboty do wykonania.
              Na nawiasie, co znaczy 'prywacyjna' teoria?
              • Gość: rita Re: Do nat i jd IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 24.01.03, 21:20
                do grzeczności należy przedstawienie się, choć gratulacje przyjmuję
                • Gość: nat Re: do rity IP: *.in-addr.btopenworld.com 24.01.03, 21:26
                  Rita, to bylo ode mnie tylko cos mi sie poplatalo w naglowku.sorry
    • marcia79 Re: Olsztyn jest piekny cz. II 24.01.03, 11:22
      Mieszkam a tym miescie od 9 lat..i nie "przemiawia"ono do mnie,nikogo bym tu
      nie zaprosila na wakacje...bo tu kompletnie nie ma co robic....no chyba ze
      pupcie nad jeziorkiem wygrzewac. Za malo wydarzen kulturalnych odbywa sie w
      naszym miescie...a nawet jezeli jakis odwazny czlowiek wezmie sie za
      ogranizacje czegokolwiek to glowna czesc widowni stanowia "panowie z sinymi
      nosami". Olsztyn wymiera po 23..w przeciwienstwie do innych mist w wyzszymi
      uczelniami.Jest lepiej niz bylo 5 lat temu..ale mozna jeszcze duzo zmienic.
      Pozdrawiam.Marta
      • Gość: nat Re: Olsztyn jest piekny cz. II IP: *.in-addr.btopenworld.com 24.01.03, 11:37
        Marta ma racje. Miasta akademickie maja zazwyczaj ta specyficzne atmosfere
        stworzona przez uczelnie, kluby, bary, wydarzenia kulturalne, dobre zycie nocne
        itp. Co robia studenci w Olszynie? Kto chcialby przyjechac na studia do
        Olsztyna? Skad?
        Za moich czasow byla tam tylko Akademia Rolnicza i wszyscy moi rowiesnicy
        rozjechali sie po uczelnich innych miast. Okres studiow, poza oczywistym celem,
        to rowniez najlepsze lata beztroskiej zabawy. W Olsztynie???
        • ol4 Re: Olsztyn jest piekny cz. II 24.01.03, 16:30
          Jak ktos jest burakiem to mu wszystko przeszkadza i nigdzie sie nie umie bawic.

Nie wiem czy przedmowczynie sa swiadome faktu ze w Olsztynie sa obecne wyzsze
          uczelnie i w sumie studiuje w tym miescie ok 40 tysiecy studentow, co powoduje
          ze jest to jeden z najwiekszych osrodkow akademickich w Polsce.
          Nie mowiac juz o procentowym udziale studentow do mieszkancow, ktory jest
          porownywalny np z miastami takimi jak Heidelberg czy Tybinga, uwazanymi za
          jedne z bardziej "zuniwersytetyzowanych" miast na swiecie.

do marci79: tak to jest jak sie mieszka na Jarotach albo Zielonej Gorce (hehe)
          i sie nie wie gdzie toczy sie zycie studenckie i gdzie sa fajne imprezy. trzeba
          byc naprawde niezla sztywniara zeby nie czuc tego klimatu w Olsztynie. I uwierz
          studentowi, ktoremu nieobce sa klimaty studenckie w Warszawie, Gdansku,
          Lublinie, Bialymstoku czy Toruniu ze zycie studenckie w Olsztynie jest jednym z
          ciekawszych w Polsce.
          Oczywiscie Torun i Krakow sa poza klasyfikacja, ale reszta? nie daj sie oglupic
          swoim znajomym ktorzy opowiadaja niesamowite historie o innych miastach. Bo w
          Gdansku to np student moze tylko dostac po buzi od dresow, w pseudo studenckim
          lokalu typu Kwadrat.

do nat: jak sie wyjechalo 30 lat temu i sie nie wie co jest grane to sie nie
          zabiera glosu, albo nie wypowiada tak kategorycznych opinii.

Do obu: dawno mi sie nie trafilo zeby tak latwo pojezdzic po wspoldyskutantach
          ale wasze posty to po prostu czysta "wystawka".
          • Gość: nat Re: Olsztyn jest piekny cz. II IP: *.in-addr.btopenworld.com 24.01.03, 17:41
            Naturalnie. A ja myslalam, ze ty jestes tylko expertem od starych chalup. Jakze
            moglam byc taka naiwna. Najwyrazniej jestes z kategorii tych, ktorzy wiedza
            wszystko najlepiej i nie toleruja roznorodnosci opini. Nalepiej zeby wszyscy
            podporzadkowali sie twoim swiatowym pogladom, (byles w koncu w Bialymstoku
            itd). Forum byloby nudne nie do zniesienia i twoje wodoglowie poza ratunkiem.
            Poza tym zadnych innych przeciwskazan nie ma. Cos mi tu pachnie znowu
            tym 'holenderskim' renesansem. Trudno w koncu zapomniec o stereotypach utartych
            od stuleci.
            • Gość: Lech Re: Olsztyn jest piekny cz. II IP: *.dip.t-dialin.net 24.01.03, 19:40
              Ludzie ,bardzo prosze o troszke wiecej tolerancji i akceptacji wolnosci slowa.
              Jakze monotonne jest przytakiwanie ...
              W kazdej z wypowiedzi jest troche prawdy .Ogolny obraz Olsztyna pomimo swych
              wad i zalet jest do zaakceptowania .Ale do zrobienia jest jeszcze baaaardzo
              duzo ,czy ...?
              Pozdrowienia dla wszystkich olsztyniakow i tych z forum
              Lech.
              • Gość: Ciekawski Re: Olsztyn jest piekny cz. II IP: *.mcbone.net / *.pppool.de 24.01.03, 19:52
                Masz racje Lechu. Mam pytanie - czy jez´dzisz samochodem z rejestracja HB ?
                Nie mam nic zlego na mysli - po prostu skojarzena.
                • Gość: Lech Re: Olsztyn jest piekny cz. II IP: *.dip.t-dialin.net 25.01.03, 16:48
                  Gość portalu: Ciekawski napisał(a):

> Masz racje Lechu. Mam pytanie - czy jez´dzisz samochodem z rejestracja HB ?
                  > Nie mam nic zlego na mysli - po prostu skojarzena.
                  Witaj "Ciekawski" , jesli o rejestracje z literami - HB- chodzi musze cie
                  rozczarowac niestety nie ( choc to wspaniale miasteczko)
                  Trzymaj sie !!!
            • ol4 Re: Do NAT 25.01.03, 15:08
              jesli dla Ciebie zabytkowy ratusz to stara chalupa to gratuluje wiedzy o swiecie.
              A co do wspolczesnego Olsztyna to na pewno wiem wiecej od Ciebie, a Twoja swiatowosc rodem z przedmiesc
              Londynu nie robi na mnie wrazenia.
              • Gość: nat Re: Do NAT IP: *.in-addr.btopenworld.com 25.01.03, 21:18
                up yours!
          • Gość: rita Re: Olsztyn jest piekny cz. II IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 24.01.03, 20:26
            ol4 - prosimy, nie prowokuj lepiej coś dorzuć wykwintnego
            • Gość: rita Re: Olsztyn jest piekny cz. II IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 24.01.03, 21:44
              nat - jestem zachwycona twoimi wpisami, masz taką łatwość pisania, że z chęcią
              chciałabym coś więcej wiedzieć o tobie.
              Tymczasem przedstwię ci moją rodzinę, mam dwie córki - starsza kończy
              architekturę , a młodsza na II roku polonistyki UJ. Prowadzę mały sklepik
              monopolowo-cukierniczy i tak egzystuję. Jak wiesz gram w tenisa i szkolę dwóch
              mistrzów zawodowo, resztę dzieci prowadzę rekreacyjnie.
              Pisałaś, że nie masz do kogo wracać, tym się nie przejmuj, życie zawsze jest
              zagadką.
              Poczekaj, może jeszcze razem poszalejemy. Mam w planie zaliczyć kort centralny
              Wimblendonu, byłaś kiedyś tam ? Wcześniej muszę zaliczyć Legię Warszawę, a
              stamtąd na Okęcie i w twój kierunek. Jednego mistrza Tomka podarowałam jd, ale
              mam Darię i ty będziesz śledzić jej losy. Potraktuj to bardzo poważnie, bo to
              jest cel mojego życia.

A Olsztynowi też coś dam , oprócz smoka wawelskiego, kolejarską pocztą podeślę
              im do posadzenia drzewo, zastanawiam się czy brzozę, czy lipę. Topoli nie bo
              ponoć wycinają - jakoś to zorganizuję
              nat , gdzie teraz mieszkasz, napisz coś o sobie
              • Gość: jd Re: Olsztyn jest piekny cz. II IP: *.ciechocinek.sdi.tpnet.pl 24.01.03, 22:00
                Znów udało mi się wskoczyć. Rita, jakie Paulina miała pytania? Te które podałaś
                wczoraj to gruba przesada w stosunku do wydziałów niefilozficznych.
                • Gość: rita Re: Olsztyn jest piekny cz. II IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 24.01.03, 22:06
                  takie, chyba było jedno:
                  primum nobile u Arystotelesa , metoda poznania u Kartezjusza
                  co ty w tym Cichocinku kapieli zażywasz :-)
              • Gość: nat Re: do rity IP: *.in-addr.btopenworld.com 24.01.03, 22:06
                Hi rita, ja mieszkam w granicach wielkiego Londynu, w strone lotniska Heathrow.
                Tez mam dwie corki - jedna w tym roku konczy studia na wydziale Ekonomia I
                Historia Spoleczna na uniwersytecie w Bristolu, druga rok przed 'matura', z
                namiarami na kierunkek Polityka Filozofia I Ekonomia w Oxford - kciuki
                zaczynam trzymac od pazdziernika kiedy to wysyla sie podania.
                Ja natomiast pozostaje glownie na utrzymaniu malzonka, chociaz wnosze niewielki
                wklad do budzetu rodzinnego wykonujac tlumaczenia dla roznych agencji. Sporo
                zycia uplywa mi w ten sposob przed komputerem i stad odnalazlam wasze Forum.

Tenisa ogladam glownie w telewizji ale bylam pare razy na Centre Court. Wielu
                ludzi dostaje bilety dzienne za darmo, poprzez prace, i na ogol jest sporo
                takich co okolo 5 wieczorem maja dosyc. Wychodzac, przy bramie glownej oddaja
                bilety ktokolwiek je chce. Na takiej zasadzie tam bylam, chociaz nie ma takiej
                mozliwosci od cwierc-finalow w gore.
                • Gość: jd Re: do rity IP: *.ciechocinek.sdi.tpnet.pl 24.01.03, 22:09
                  W Ciechocinku mam poważny spęd ludzi od tego, czym ja się zajmuje. Reklamuję im
                  też Włodzimierza. Może jeszcze na nim zarobię.
                  • Gość: rita Re: do jd i nat IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 24.01.03, 22:13
                    jd- wytłumacz mi prosto motto tego wątku, wiesz ile mam cytatów z Włodzimierza,
                    fajna ksiązka, naprawdę tyle radości mi daje, sama nie spodziewałam się tego
                • Gość: rita Re: nat IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 24.01.03, 22:10
                  a mąż jest Polakiem i czy twoje córki mówią choć trochę po polsku
                  • Gość: nat Re: rita IP: *.in-addr.btopenworld.com 24.01.03, 22:17
                    'pierogi prosze' - przy rzadkich wizytach w Polskiej restauracji i 'jak palne
                    w leb' - wyuczone w momentach uniesien emocjonalnych matki. Czyli cala rodzina
                    moze mi stac nad glowa i nic nie beda wiedzieli co ja tu wypisuje!
                    • Gość: rita Re nat IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 24.01.03, 22:20
                      nat - a gdzie spędzacie wakacje , szczególnie twoje corki , czy razem
                      wyjeżdzacie , no wiesz o co chodzi
                      • Gość: nat Re: re:rita IP: *.in-addr.btopenworld.com 24.01.03, 22:30
                        Wsoplne wakacje to sie juz skonczyly bo corki wola teraz jezdzic se swoimi
                        znajomymi/boyfriend'ami itp. I trudno sie dziwic, gdybym w ich wieku miala
                        takie mozliwosci to tez bym wolala. A nasze wakacje zaleza glownie od
                        dostepnych funduszy - Kuba i USA w dobrych czasach, Hiszpania lub Wlochy w tych
                        gorszych i urlop w domu kiedy bank wtraca sie do finansow.Ale wakacje nie maja
                        dla mnie wiekszego znaczenia. Weekend w np Cambridge czy Brighton daje mi tyle
                        samo przyjemnosci co tydzien w Hiszpani.
                        A gdzie ty bywasz? I czy z corkami i mezem? Skad znasz jd - przez forum czy z
                        czasow olsztynskich - dlatego pytam bo rozumiem, ze do siodemki nie chodzilas.
                        • Gość: rita Re: do nat IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 24.01.03, 22:49
                          nat - dokładnie rok temu, kiedy któraś z córek mówi - mamo lubisz gadać to
                          wejdż na stronę .. na forum, tam masz swój Olsztyn i porozmawiasz i tak to się
                          zaczeło, w sklepie mam komputer ale bez internetu, więc tylko wieczorem
                          zasiaduję niby dla relaksu.
                          Weszłam na Olsztyn i tak sie rogladalm po watkach, gdzieś coś napisalam, ale
                          bez odzewu i tak cierpliwie szukałam coś, aż własnym oczom nie wierzę, taki
                          stry watek - Wiesław Gąsiorek - jd , bez żadnego wpisu, myślę sobie któż to
                          może znać Gąsiorka tylko tenisista i zaglądam do tego wątku i faktycznie
                          tenisowy wątek na Olsztynie, spadło jak z nieba i tak sie kosmicznie toczył, aż
                          do czasu .......... dzisiejszego. Myślałam, wygrałam los na loterii, bo wiesz
                          nat ja się nie nadaję do zbyt inteligentnych wątków, ale jd cierpliwie ze mna
                          rozmawiał, dużo doradzał i uczył patrzeć inaczej na literaturę. Strasznie do
                          niego się przywiązałam i nie wyobrażam sobie tego forum bez niego i wiesz , że
                          też nie spodziewałam się nat , ze ty okazesz mi łaskawość.
                          Moje rozmowa polego na lużnum gadaniu i nie wszyscy to lubią, ale staram się
                          trzymać jednego wątku, więc dużo szkody nie narobię.
                          musze lecieć, o wakacjach póżniej cześć nat
    • marcia79 Re: Olsztyn jest piekny cz. II 25.01.03, 10:22
      Powroce jeszcze na chwilke do wątku olsztynskiego. ol4 Twoja impertynencja w
      tym re rujnowala moje przeswiadczenie ze jestes godnym rozmowca.
      Koncze w tym roku studia i uwierz mi ze wszystkie olsztynskie akademiki i kluby
      studenckie znam od podszewki,nie wiem czy tym akurat nalezy sie chwalic ale nie
      bylo tygodnia podczas moich 5 lat studiowania (w doslownym tego slowa
      znaczeniu) zebym spedzila go przed telewizorem.Studiuje jednoczesnie w Wawie i
      mam okazje jednczesnie zrobic porwnanie. ;-)
      Myslalam jednak ze ten watek dotyczy Olsztyna...a nie Kortowa,ktore badz co
      badz jest magicznym miejscem w tym antykulturalnym miasteczku.
      Rzeczywiscie bezpieczniej czuje sie w moim rodzinnym miescie niz w Warszawie
      ale wynika to pewnie z faktu ze tu sie nic nie dzieje i nawet dresiarze nie
      maja nic do roboty,poza tym panuje swoisty terror policyjny. W zadnym innym
      miescie Policja nie wlepia madatow za przejscie przez ulice w niedozwolonym
      miejscu z taka pieczolowitoscia jak u nas.
      To mimo wszystko tylko moja osobista opinia, moge kytykowac Olsztyn chociaz
      wiem ze rodowici olsztyniacy chelpia sie ze pochodza wlasnie z tej prowincji.
      Pozdrawiam.Marta
      • Gość: Niko Re: Olsztyn jest piekny cz. II IP: *.local / 192.168.0.* / *.isis.de 25.01.03, 11:49
        mogloby byc lotnisko tak ze bym mogl byc za 2 godziny w tym pieknym miescie
        • Gość: rita Re: Olsztyn jest piekny cz. II IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 25.01.03, 16:45
          Marto , masz rację , terror policyjny był i jest właśnie w Olsztynie
          największy, nigdzie i w żadnym mieście w Polsce nie doświadczyłam co w
          Olsztynie. W Olsztynie rodzice nie mogli mnie ochrzcić, bo mieli zakaz, nie
          mogłam uczęszczać na religię , bo miałam zakaz, oczywiście do koscioła też
          zakazywano chodzenia. Kiedy zmuszona byłam opóścić Olsztyn i wyjechać do
          Krakowa byłam jedyną taką osobą i nikt mi nie chciał w to wierzyć, w te
          wszystkie zakazy. Teraz myślę , że Olsztyn jest wolnym miastem ale dalej tkwi w
          skansenowskiej aurze.
          moze się kiedyś obudzi
          • Gość: rita Re: do brzozy i jd IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 25.01.03, 20:20
            dotknę wasz czuły temat Maslowskiej - kiedyś zaczełam ją czytać, w połowie
            ksiązki myślałam , że rzygnę na nią - słownictwo poniżej norm przyzwoitości.
            Tak sobie myślę, po co i komu ma służyć ta ksiązka, czy literatura sięga dna,
            czy wypada czytać tego typu literaturę ? - zastanawiający temat
            • Gość: jd Re: do brzozy i jd IP: *.ciechocinek.sdi.tpnet.pl 25.01.03, 20:36
              To jest czuły temat brzozy, ja mogę rozmawiać bez uprzedzeń. Rita, napawdę nie
              podoba ci sie nic a nic? Teraz nie moge mówić zbyt wiele, ale gotow jestem po
              powrocie.
              Co Paulina dostała z tej flozofii, to był egzamin ustny czy pisemny?
              Tu Włodzimierz też się dość podoba. Jestem prawie onieśmielony.
              • Gość: rita Re: do brzozy i jd IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 25.01.03, 20:47
                jd - nie czytałeś wcześniejszych wpisów, Paulina dostała bardzo dobrze, był to
                egzamin ustny i miała go u swojego mgr ulubieńca.
                Wlodzimierz jest dobry szczególnie po stronie 200. Moja teoria brzmi : jak ktoś
                przeczyta początek to tymbardziej wkręci się i zaczyna rozumieć całego
                Wlodzimierza i nawet cięzko mu przerwać, czyli im głębiej w to wchodzę tym
                bardziej rozumię i zaciekawia mnie jego teoria, a idea Sofiologi jest wspaniała
                • Gość: rita do jd IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 25.01.03, 20:55
                  jd - czy teraz jest bankiet :-)))))
                  z tej okazji, oczywiście Wlodzimierza
                  • Gość: jd Re: do jd IP: *.ciechocinek.sdi.tpnet.pl 25.01.03, 21:03
                    Nie zauważyłem wpisu o piątce Pauliy, ale mam tu ograniczone bardzo możliowści
                    (klawiatura ma czynne co drugie klawisze, co zmienai sie co pół godziny).
                    Gratulacje.
                    Teorią Sofii jesteś osobiście zainteresowana, więc patrzysz na nią
                    bezkrytycznie.
                    Nie będę ukrywać, że zaraz ide pić metaxę, ale w ilościach rozsądnych.
                    Niech wygra Agassi.

• Gość: rita Re: do jd IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 25.01.03, 21:07
                      no to lampka za Agassiego i udany bankiet, ale fajna ta Sofiologia
                      a jutro siatkówka !!
                      • koobra do rity 25.01.03, 21:31
                        jestem ,prowadzisz nadal sklep ??, jak idzie handel ?
                        • Gość: rita Re: do rity IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 25.01.03, 21:34
                          Kobra - prowadzę, w tym roku będzie agonia wielu sklepów, jest tak cholernie
                          cięzko , wszyscy narzekają , pewnie u was jeszcze gorzej. Dlaczego znikleś na
                          tak długo ?
                          • koobra Re: do rity 25.01.03, 21:38
                            strasznie zaganiany byłem i tak jakos nie miałem ochoty pisać ,czytałem Wasze
                            posty ale pisać nie pisałem swoich widocznie nie miałem o czym ,u mnie handel
                            dobrze idzie ale inna branża
                            • Gość: rita Re: do kobry IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 25.01.03, 21:40
                              co zrobiłeś, przebrażowiłeś się na co ...... pisz ja to wszystkie karty odkryłam
                              • koobra Re: do kobry 25.01.03, 21:45
                                trochę połączyłem komis z lombardem ,w lutym otwieram w olsztynie knajpę !!
                                • Gość: rita Re: do kobry IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 25.01.03, 21:49
                                  wiesz co, dobry jesteś to jet to, a ta knajpka to z czym , płacisz czynsze ?
                                  • koobra Re: do kobry 25.01.03, 21:52
                                    płacę ,co do knajpy to ma byc klub rajdowy oczywiście pub dla ludzi
                                    interesujących się motoryzacją i rajdami samochodowymi,rita masz w pobliżu
                                    szkołe może jakąś ?
                                    • Gość: being28 Re: do kobry IP: *.hstl6.put.poznan.pl 25.01.03, 21:55
                                      Gdzie ta knajpa bedzie? Moze zajde na piwko. Zasluzeni dzialcze z forum maja
                                      znizke? Jezeli mam malucha to moge byc czlonikem klubu?
                                      • koobra Re: do kobry 25.01.03, 21:57
                                        oczywiście będzie dla forumowiczów zniżka pod warunkiem ,że przyniosą
                                        zahibernowaną żabę :))))))
                                    • Gość: rita Re: do kobry IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 25.01.03, 21:55
                                      mam, dziewczynę która zbiera piłki i robi to co jej zlecę, o co ci chodzi -
                                      pisz szkoły podstawowe nie wchodza w rachbę ?
                                      to co robisz jest kultowe, czy ty też jesteś kultowy
                                    • Gość: rita Re: do kobry IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 25.01.03, 21:57
                                      pamiętam, prZeciez ty interesowales się i chodziłes na rajdy, stąd to
                                      zainteresowanie , ale dobrze myślisz - idz w tym kierunku
                                      • koobra Re: do kobry 25.01.03, 21:59
                                        szkoły wyższe policealne coś takiego zaraz napiszę Ci o co chodzi :)
                                        • Gość: rita Re: do rity IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 25.01.03, 22:01
                                          a, kluby sportowe, mam taki ekskluzywny
                                          • koobra Re: do rity 25.01.03, 22:03
                                            pytałem o szkołę gdyż niezłe pieniądze można zarobić na xero ,po ile są odbitki
                                            u Was ?
                                            • Gość: rita Re: do rity IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 25.01.03, 22:06
                                              moje studentki mają zniżki , kserują ksiązki i one płacą - mów prosto z mostu,
                                              trzymasz mnie w napięciu, a tu Agassi już się rozgrzewa
                                              • koobra Re: do rity 25.01.03, 22:11
                                                mówię prosto z mostu ,kupujesz xero i trzaskasz odbitki dobry pieniądz jest
                                                tylko trzeba mieć punky blisko szkoły ,uczelni no wiesz ..studenciaki duzo
                                                xerują
                                                • Gość: rita Re: do kobry IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 25.01.03, 22:16
                                                  niestety, u nas juz dawno to prosperuje w kazdej instytucji , jest tego
                                                  mnóstwo, nawet na kazdej ulicy , to miasto studentów.
                                                  A co z tą knjpa , czy w centrum miasta czy na uboczu ?
                                                  • koobra Re: do kobry 25.01.03, 22:18
                                                    do ratusza 3 minuty ,wiesz gdzie jest plac koło not-u ,albo zus
                                                    po ile są odbitki xero u Was z ciekawości
                                                  • Gość: rita Re: do kobry IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 25.01.03, 22:22
                                                    to centrum, sluchaj cena jest rózna od 010gr - 040 gr,
                                                    a czy sam czy wspólnik bedzie
                                                  • koobra Re: do kobry 25.01.03, 22:27
                                                    sam ,wyrosłem już z takich interesów :)
                                                    pisząc o xero jak je wstawiłem też miałem mieszanę uczucia ,obok było też xero
                                                    ale jak mam średnio około 1500 dziennie odbitek to już sie przekonałem że warto
                                                    było
                                                  • Gość: rita Re: do rity IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 25.01.03, 22:43
                                                    wiesz taki interes to powinien być obok czegoś, tak samo z totkiem i tak samo z
                                                    foto z wywoływaniem filmów, też zauważyłam w co drugim sklepie wywolywanie
                                                    foto, ale zauważ jakie są tam umowy, jakie kluczyki , takie , że w rezultacie
                                                    ty dokladasz do interesu
                                                    a ile maszynka ksero kosztuje ?
                                                    aha - bylam jeszcze z psami w ogrodzie aby zalatwily potrzeby
                                                  • Gość: rita Re: Olsztyn jest piękny IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 25.01.03, 22:58
                                                    a może tam wybudować Centralny Ośrodek Sportowo-Szkoleniowy - typu Cetniewo,
                                                    nie ma lepszych i efektywniejszych treningów jak wśród lasów, jezior i
                                                    otaczającej mazurskiej duszy
                                                • Gość: OLO Re: do rity IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.01.03, 02:30
                                                  oLSZTYN JEST PIEKNY TYLKO TOWARZYSTWO LEKKO SZEMRANE
                                                  • Gość: rita Re: do rity IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 26.01.03, 04:16
                                                    wiesz dlaczego tak się dzieje - bo sidzimy tu od roku, czasami ktoś przychodzi,
                                                    czasami ktoś odchodzi, a ten watek jest taki eksperymentalny, taki inny, taki
                                                    ......, a jak ktoś wraca po długiej przerwie to musi opowiadać
      • Gość: ak Re: do CIekawskiego i Lecha IP: *.hb.dial.de.ignite.net 26.01.03, 13:13
        Cześć Olsztyniacy,
        Ciekawski - zmaterializuj się - ja mam HB na blachach, ty też?
        Lechu pozdrowienia z 600-tys. miasteczka. Fakt że najgorsze nie jest. W każdym
        razie dużo lepsze niż opinia o nim. Gdzie ciebie powiało? Co do lepszych dróg
        dojazdowych podpisuję sie bez zastrzeżeń.
        • Gość: rita Re: do ak IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 26.01.03, 19:28
          ak - dlaczego do szkoly nie zglasza się Iwona - nic o sobie nie mówi
          dzięki
          • Gość: ak Re: do ak IP: *.hb.dial.de.ignite.net 26.01.03, 22:12

> ak - dlaczego do szkoly nie zglasza się Iwona - nic o sobie nie mówi
            > dzięki

Rita,
            nie mam pojęcia, kto, co, z kim i dlaczego. Ostatnio mam taki młyn, że nawet
            sypiam już tylko z przyzwyczajenia. Jak tak dłużej potrzyma to wyemigruję w
            Bieszczady albo na Kamczatkę. Prawdę mówiąc nie mam wcale czasu na forum,
            zaglądam z rozpęedu i "przejazdem" to tu to tam, ale nawet nie ma jak się
            wczytać. Nawet dzisiaj, choć to niedziela, siedzę przy PC-cie i rozgryzam
            problem, który musze jutro przekazać ludziom do realizacji.
            • Gość: rita Re: do ak IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 26.01.03, 22:20
              pracuj ak efektywnie i dzięki , że znajdujesz czas aby wpaść i pogadać
              pozdrów rodzinkę
              nocny Kraków wraz ze smokiem wawelskim pozdrawia
          • Gość: ak Re: do ak IP: *.hb.dial.de.ignite.net 26.01.03, 22:15
            Iwone trzeba by było wywołać na forum 7-ki.
            • Gość: rita Re: do ak IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 26.01.03, 22:42
              myślę , że zrobi to jd jak przyjedzie z bankietu
        • Gość: Lech Re: do CIekawskiego i Lecha IP: *.dip.t-dialin.net 27.01.03, 09:00
          Gość portalu: ak napisał(a):

> Cześć Olsztyniacy,
          > Ciekawski - zmaterializuj się - ja mam HB na blachach, ty też?
          > Lechu pozdrowienia z 600-tys. miasteczka. Fakt że najgorsze nie jest. W
          każdym
          > razie dużo lepsze niż opinia o nim. Gdzie ciebie powiało? Co do lepszych dróg
          > dojazdowych podpisuję sie bez zastrzeżeń.
          Czeee Ak !!!
          Czy 60000 czy 60000 czy tez 6000 nie wiem i powiem ci szczerze ze nie zaprzatam
          sobie tym glowy .Najwazniejsze ze fajnie jest i sie podoba ;-)
          Mnie rzucilo na druga stone Renu ( o Nekarze juz nie wspomne) -Lu -
          mi napisali .Tam tez zyje . Czeeeeeee Lech.
      • Gość: detritus Re: Olsztyn jest piekny cz. II IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 27.01.03, 07:32
        > W zadnym innym miescie Policja nie wlepia madatow za przejscie przez ulice w
        niedozwolonym miejscu z taka pieczolowitoscia jak u nas.

Zartujesz???
    • Gość: rita Re: do nat IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 25.01.03, 23:03
      nat , jestem ciekawa zainteresowań twoich córek i czy były w Polsce.
      idę juz spać, wstaję o 3.00 na transmisję meczu, nie zapomnij o mnie.
      • Gość: jd Re: do nat IP: *.ciechocinek.sdi.tpnet.pl 25.01.03, 23:42
        Witamy z powrotem kobrę. Gdzie dokładnie będzie ta knajpka? Na pewno tam będę w
        wiosną lub latem.

Rita, jakie Paulina miała w końcu pytania? Mogę jutro nie zdążyć na siatkówę.
        Chyba też będę osobiście kibicował Agassiemu, bo juz wszyscy padli w
        odróżnieniu ode mnie.

Nat, miałas napisać gdzie mieszkałaś na Alei Przyjaciół.
        • Gość: nat Re: do jd IP: *.in-addr.btopenworld.com 25.01.03, 23:51
          Chetnie sie ujawnie, z adresem, nazwiskiem itp ale moze na mniej publicznej
          arenie. Sugestie?
          • Gość: rita Re: do jd IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 26.01.03, 04:24
            nagrywam mecz, więc się zjawiam, jest 3:0 Agassi
            pytanie takie:
            primum nobile u Arystotelesa
            metoda poznania u Kartezjusza
            to mowisz , że Włodzimierz się podobał, czy mówisz to ogólnie, czy zwracają na
            coś szczególnie na coś uwagę
            miałeś wytłumaczyć motto tego wątku
            • Gość: rita Re: do nat IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 26.01.03, 21:34
              nat - wyczuwam dystans , czy coś nieodpowiedniego napisałam, czasami piszę z
              galopu , zależy mi na tobie
              • koobra Re: 26.01.03, 21:58
                dzisiaj podłączyłem kominek,będzie ogrzewał lokal ,myślę ,że jeszcze 10 dni i
                będę mógł otwierać pomału :)))
                • Gość: rita Re: Olsztyn jest piękny IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 26.01.03, 22:01
                  Kobra, ty tak sam czy ze wspólnikiem dzialasz,
                  w rynku krakowskim wszystkie sklepy upadają , zostają tylko knajpy
                  • koobra Re: Olsztyn jest piękny 26.01.03, 22:13
                    sam działam ,są też oczywiście wolontariusze :)
                    • Gość: rita Re: Olsztyn jest piękny IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 26.01.03, 22:23
                      Trzeba przyznać, że upiększysz Olsztyn tym, czy znasz to środowisko , które ma
                      do ciebie zaglądać, czy będzie alkohol, czy starasz się o zezwolenie
                      • koobra Re: Olsztyn jest piękny 26.01.03, 22:28
                        środowisko znam dośc dobrze,znam paru kierowców z Polski,którzy dali mi w
                        prezencie parę gadżetów częsci od swoich aut,będzie też dużo zdjęć gdyz paru
                        kolegów robi je i to bardzo dobrze ,we wtorek przyjdą panie z sanepidu
                        stwierdzić czy alko mogę sprzedawać będzie to dla mnie jeden z ważniejszych dni
                        w tym roku
                        • Gość: koza Re: Olsztyn jest piękny IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 26.01.03, 22:35
                          Uwazaj na Sanepid, zadowolić te panie to wielka sztuka! Powodzenia!
                          • Gość: rita Re: Olsztyn jest piękny IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 26.01.03, 22:44
                            Koza , przychodzi jedna pani i z dużą torebką :-)
                        • Gość: ak Re: Olsztyn jest piękny IP: *.hb.dial.de.ignite.net 26.01.03, 22:38
                          Koobra,
                          zdradz gdzie dokładnie ta knajpka - to że rejon Mickiewicza, Warmińska,
                          Pl.J.S. - wiem, ale daj namiary. Wpadnę chętnie będąc w Olsztynie
                          • Gość: rita Re: Olsztyn jest piękny IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 26.01.03, 22:46
                            ak - zamieść zdjęcia , będę czekać, wreszcze coś w Olsztynie się dzieje
                        • Gość: rita Re: Olsztyn jest piękny IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 26.01.03, 22:39
                          U mnie już byli panie sanepidki a jutro odbieram decyzję - ta biurokracja jest
                          straszna, wiadomo ,że chodzi o pieniądze, czy w Olsztynie jest limit lokalów z
                          alkoh, dobrze , że składasz na początku roku - oj będziesz miał pracy, zamieść
                          na wątku jak otworzysz miejsce, czy spodziewasz się nalotu w wakacje ?
                          Zrób zdjęcia i zamieść na forum, masz energię działać w tych czasach
                          • koobra Re: Olsztyn jest piękny 26.01.03, 22:48
                            wejście jest od strony ul.warmińskiej, tak jakby w podwórzu jest to
                            wolnostojący budynek,ale jak rita słysznie zauważyła najgorzej jest z
                            biurokracją,były już panie popatrzyły doradziły i zobaczymy,obecnie na gwałt
                            szukam zmywarki taniej ,ale widzę że temat cięzki w olsztynie aby coś taniego
                            dostać :(
                            • Gość: rita Re: Olsztyn jest piękny IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 26.01.03, 22:54
                              to jest róg ul. Samulowskiego, znam tą ulicę i już dawno chciałam sie zapytać o
                              zmianach
                              kobra - biurokracja to męska rzecz, kobiety do tego się nie nadają , idziesz na
                              zaplecze i załatwisz z góry, sanepid to tylko początek, pózniej przyjdzie pan z
                              metrem i będzie szukał czy w pobliżu nie ma piskownicy itp
                              jaki tak masz metraż, czy są tam piwnice
                              • koobra Re: Olsztyn jest piękny 26.01.03, 22:59
                                piwnic nie ma jest to poddasze 120 m2,na dole jest firma która zajmuje sie
                                reklamą ,szyldami dokładnie ,ale są normalni ,słyszałem ,że problemy mogą być z
                                sąsiadami blok jest około 40 metrów od budynku
                                • Gość: rita Re: Olsztyn jest piękny IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 26.01.03, 23:02
                                  ul. Samulowskiego dochodzi do Warmińskiej, czy tam jet twoje miejsce.
                                  Ten blok stoi mniej niż 100m
                                  jak na poddaszu, kto tam wejdzie, a parking masz to jest najważniejsze
                                  • koobra Re: Olsztyn jest piękny 26.01.03, 23:07
                                    nie to nie tam ,bliżej jest od ulicy mrongowiusza,idąc tą ulicą po po lewej
                                    stronie będziesz miała budynek not-u ,natomiast po prawej stronie stoi kiosk
                                    ruch-u przed tym kioskiem jest duża brama z filarami trzeba przejśc pod nimi i
                                    wtedy zobaczysz ten mały budyneczek w którym będzie "n-ka" tak będzie się
                                    nazywał klub
                                    • Gość: rita Re: Olsztyn jest piękny IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 26.01.03, 23:11
                                      odszyfruj n-ka i czy tylko to będzie klub rajdowców czy dla wszystkich i czy
                                      całodobowy
                                      • koobra Re: Olsztyn jest piękny 26.01.03, 23:16
                                        chciałbym ,aby dla wszystkich choć profil niewątpliwie będzie motoryzacyjny
                                        choć nie do przesady,n-ka ,nazwa chyba łatwa do zapamiętania dla
                                        wtajemniczonych w rajdach sam. jest to klasa aut tzw. seryjnych bez
                                        przeróbek,całodobowo to by mnie chyba zaszlachtowali i zamordowali
                                        sąsiedzi ,tak się te wszystkie wspólnoty przyzwyczaiły do rządzenia,że gorzej
                                        jest teraz niż za komuny cokolwiek załatwić siedzą dziadki nudzą się i
                                        wymyślają niewiadomo co :(
                                        • Gość: rita Re: Olsztyn jest piękny IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 26.01.03, 23:26
                                          a teraz wchodzą przepisy unijne i nowe ustawy, ale myślę , że nie ma co się tym
                                          przejmować , dasz sobie radę i Olsztyn wreszcie stanie na poziomie pupów,
                                          klubów i innych tak potrzebnych rozrywek.
                                          jeszcze jedno a tańce tam będą, bilard, muzyka i tp
                                          • koobra Re: Olsztyn jest piękny 26.01.03, 23:29
                                            chciałbym w soboty robic coś takiego,mam brata dj-a ,jako przyszły socjolog
                                            znakomicie wie jaką muzykę puszczać :) aha to zdjęcie Twoje i ak to jest przed
                                            Twoim sklepem ?
                                            • Gość: rita Re: Olsztyn jest piękny IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 26.01.03, 23:39
                                              nie , to jest pod sklepem na Kazimierzu, dzielnicy żydowskiej, którą
                                              zwiedzaliśmy, tak mu mówiłam , że wszyscy będą myśleli , że to mój sklep.
                                              Mój dom ze sklepem jest w sieci, ale czekam na Nat by jej też pokazać.
                                              Masz naprawdę dużą inwencję, napewno będzie to fajowe szczególnie dla
                                              olsztyniakow. Nie wiem czy nie wybiorę się w wakacje, córka mnie namawia i sama
                                              też chce jechać.
                                              Jutro mam ciężki dzień odbieram tą decyzję z sanepidu i zawożę do urzędu.
                                              • koobra Re: Olsztyn jest piękny 26.01.03, 23:42
                                                to powodzenia :) uciekam bo Marysię do przedszkola rano odprowadzam,chciałbym
                                                parę zdjęć umieścić n-ki w sieci ,ale to juz inny temat pozdrawiam
                                            • Gość: Beata Re: Olsztyn jest piękny IP: *.lanet.wroc.pl 27.01.03, 18:08
                                              Średnio raz na kwartał bywam w Olsztynie i nie narzekam. Powiem więcej, Olsztyn
                                              jest piękny!!! Klimat miasta tworzą przede wszystkim jego mieszkańcy. A w tym
                                              temacie nie mogę rzec nic złego. Nawet wasze forum jest ciekawsze - wątki
                                              wprawdzie długie i z wieloma dygresjami, ale ogólnie ok. Pozdrawiam wszystkich!
                                        • Gość: rita Re: Olsztyn jest piękny IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 27.01.03, 20:58
                                          oj, gorzej. gorzej, teraz urzędas do wszystkiego może sie doczepić, to ty
                                          musisz być cierpliwy
                              • Gość: karo Re: Olsztyn jest piękny IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.01.03, 23:05
                                Mam wscibskie pytanko.Co teraz porabia Abramski b. senator?
                                • ol4 Re: Olsztyn jest piękny 27.01.03, 10:34
                                  Taki byl ciekawy watek.
                                  A tak nawet nie moge dokonczyc z marcia dyskusji bo mi sie nie chce szukac co i
                                  gdzie i czytac o lombardach i tenisie:(
                                  Chcecie sobie pogadac to zalozcie watek albo sie wymiencie mailami.
                                  • Gość: jd Re: Olsztyn jest piękny IP: 193.0.68.* 27.01.03, 12:13
                                    Rita, czy chodzi o motto "Wszystko szczęśliwie się harmonizowało, gdy tymczasem
                                    rzczywistość jest paradoksalna i antynomiczna"? Jest to, o ile pamiętam (a nie
                                    moge teraz sprawdzić) opinia - moim zdaniem pochopna - Bierdiajewa o
                                    Sołowjowie (powinno chyba być "mu się harmonizowało").

Strasznie wam urósł ten wątek. Gratulacje. Nie wiem czy zdążę wszystko
                                    przeczytać, bo tu wolno wchodzi, a w domu są znowu jakieś remonty sieci
                                    kablowej, więc mogę wieczorem być nieczynny.
                                    Bedę teraz czytał dalej.
                                    • Gość: jd Re: Olsztyn jest piękny IP: 193.0.68.* 27.01.03, 12:46
                                      Paulina miała świetne pytania, te pierwsze były mordercze i w ogóle nie na
                                      miejscu. Raz jeszcze gratulacje.

Wracając do motta, Bierdiajew sugeruje, że w tekstach S. nie ma tragizmu, męki,
                                      trwogi i troski ludzkiego losu, a tylko schematy intelektualne. Nie ma on
                                      raczej (B.) racji.

Rita, zmęczyłaś Masłowską do końca?
                                      Ten Ciechocniek nie był z okazji Włodzimierza, wypłynął Wł. przy okazji, ale
                                      zauważalnie.

Kobra i rita, uważajcie na to xero, to nie jest chyba do końca solidny interes,
                                      choć z drugiej strony co to jest dzisiaj solidny interes? (Mój przyjaciel
                                      twierdzi, ze usługi pogrzebowe, ale też się myli).
                                      • Gość: jd Re: Olsztyn jest piękny IP: 193.0.68.* 27.01.03, 13:04
                                        Nat, ujawnij sie na razie choć trochę tutaj. Zacznij od numeru domu. Myśmy sie
                                        pozdradzali bez zahamowań. A jeśli absolutnie nie, to sama znasz inną drogę.
                                        • brzoza2 Nie tylko o Masłowskiej 27.01.03, 14:49
                                          rita - zdążyłam złapać dystans do prozy Masłowskiej i juz mnie tak to nie
                                          rusza, jak kiedyś. A jd ma prawo być zachwycony - on wzniósł się juz na takie
                                          wyżyny słowa pisanego, że dla niego zjawisko Masłowskiej jest zapewne
                                          folklorystyczną egzotyką.
                                          Gratulacje dla Pauliny (a jak sesja drugiej córki?)
                                          jd - czy przy okazji pobytu w kurorcie korzystasz z wód (mineralnych,
                                          oczywiście)?
                                          koobra i rita - nie śledziłam tego, ale weszły niedawno jakies nowe przepisy
                                          związane z kserowaniem. Chodzi o prawa autorskie. Pewnie zresztą sami wiecie.
                                          A w ogóle, to pozdrawiam wszystkich na tym wątku:)))
                                          • Gość: jd Re: Nie tylko o Masłowskiej IP: 193.0.68.* 27.01.03, 18:49
                                            Odbyłem półgodzinny spacer wokół słynnych tężni, ale to jest na wdech, a nie na
                                            picie. W piciu było banalnie (choć metaxa była elementem uatrakcyjniającym),
                                            ale z umiarem i przyjacielsko.
                                            Dobra, przeczytam raz jeszcze tę Masłowską.
                                            • brzoza2 Re: Nie tylko o Masłowskiej 27.01.03, 19:34
                                              Wstyd sie przyznać, ale ja nie wiem, co to jest metaxa...
                                              Rita, ratuj!
                                              • Gość: Andulka Re: Nie tylko o Masłowskiej IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.01.03, 19:49
                                                brzoza2 napisała:

> Wstyd sie przyznać, ale ja nie wiem, co to jest metaxa...

Grecki koniak zdaje się...
                                                • Gość: rita Re: Nie tylko o Masłowskiej IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 27.01.03, 20:34
                                                  witam wszystkich
                                                  metaxa - to oczywiscie koniak gracki
                                                  jd - czytać drugi raz Maslowską to wielka przesada, ale nie dziwię się ja
                                                  również będę czytała drugi raz ale ta ksiażkę co czytam by wreszcie dokladnie
                                                  zrozumieć Wlodzimierza
                                                  Powiedzcie , czy przystoi mnie czytać tak zaj.... ksiązkę , koń by się uśmiał,
                                                  takie słownictwo jest wszędzie , jak czytam pocztę córki opisujaca egzamin , to
                                                  tam się tak wszystko określa , malo co mogę z tego zrozumieć, skroty i słowa
                                                  Maslowskiej , np egzaminator to "koleś" i np koleś był zaj..., koleś miał odlot
                                                  i taka dyskusja się toczy - jak widzicie święta ta moja nie jest
                                                  Jak bym była promotorem tej ksiązki narysowalabym plakat z siedzącą w fotelu
                                                  ekskluzywną kobietą, czytajacą tą wojnę i rzygajacą tak by jej rzygi tak się
                                                  rozpryskały na caly plakat - co tu mowić nie chcę jej czytać , bo jak wiecie
                                                  trochę się wczuwam w treść i mogę się zarazić
                                                  pozdrawiam wszystkich przeciwników wojny polsko- ruskiej
                                              • Gość: balkan Re: Nie tylko o Masłowskiej IP: *.dip0.t-ipconnect.de 27.01.03, 20:26
                                                brzoza2 napisała:

> Wstyd sie przyznać, ale ja nie wiem, co to jest metaxa...
                                                > Rita, ratuj!
                                                Mataxa - to najpopularniejszy winiak grecki. Wino do jego destylacji wytwarza
                                                się z czerwonych winogron. Zawiera około 40% obj. alkoholu. Produkowany jest w
                                                kilku odmianach o różnej jakości, oznaczanej na etykiecie gwiazdkami.
                                                Poszczególne gatunki różnią się okresem starzenia oraz walorami smakowymi i
                                                zapachowymi.

Pa
                                                Balkan
                                    • Gość: rita Re: Olsztyn jest piękny IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 27.01.03, 22:12
                                      ale co oznacz to motto, jak go rozumieć ?
                                  • Gość: rita Re: Olsztyn jest piękny IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 27.01.03, 20:20
                                    ol4 - co ci szkodzi załozyć wątek i pogadać , jeżeli nie chcesz z nami,
                                    czekamy na nat, uważaj aby nie zbombardowała cię słowami - ty to lubisz
                                    • Gość: Fredek Re: Olsztyn jest piękny IP: *.mcbone.net / *.pppool.de 27.01.03, 20:27
                                      Nie myslalem ze kiedys bede Oleslawa bronil ....

Ale co do nat.
                                      Kiedy ona byla ostanio w Olsztynie ?

Mysle, ze juz dosyc dawno.

Jesli bym mial pisac o Olsztynie z perspektywy lat 60, 70 lub 80 ...
                                      To przeciez zupelnie inne czasy byly.

Pozdrowienia i zdrowko ... siedmio gwiazdkowa Metaxa ... na piekny Olsztyn ...

• Gość: rita Re: Olsztyn jest piękny IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 27.01.03, 20:40
                                        właśnie Ferdek , nie wiemy co się dzieje z Nat, ol4 się nudzi
                                        Prawdą jest kto sie lubi ten się czubi
                                    • koobra Re: Olsztyn jest piękny 27.01.03, 20:29
                                      old4 nikt Ci nie każe tego czytać ,o zrozumieniu nie wspomnę :(
                                      • Gość: rita Re: Olsztyn jest piękny IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 27.01.03, 20:38
                                        Kobra jedziemy dalej, ja juz Sanepid mam z głowy, teraz czekam na metrowgo co
                                        będzie mierzył.
                                        No to kiedy otwierasz ta knajpe bedziemy wszyscy tu świętować, umówimy się ze
                                        wszystkimi forumowiczami i bęc, wstęga przecięta
                                        Czy ty robisz juz reklamę ?
                                        • koobra Re: Olsztyn jest piękny 27.01.03, 20:42
                                          pomału działam z reklamą ,kolega ma rajdowego peugota 106 którego
                                          wykleimy ,logiem adresem itp ,tylko ten sanepid najgorzej przez nich nie wiem
                                          kiedy otworze ,wczesniej myslałem ,że największy problem to bedzie koncesja a
                                          teraz wydaje się to być tylko formalność, rita a co będą mierzyć u Ciebie ?
                                          • Gość: rita Re: Olsztyn jest piękny IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 27.01.03, 20:49
                                            jaka jest powierzchnia lokalu i czy przypadkiem nie ma piakownicy obok dla
                                            dzieci, policji szkoły czy przedszkola no i kościoła.
                                            Masz coś takiego jeśli masz to wcześniej musisz tak zagrodzić przejście by
                                            ludzie musieli chodzić okrąglą drogą , tak inni robią
                                            No to na jakim etapie jesteś ?
                                            U na s to trzeba pojechać po panią z sanepidu i póżniej ją odwież, bo piechotą
                                            one nie chodzą i pamiętaj zawsze do czegoś się doczepią, wtenczas mów, że to
                                            zrobisz w jakimś terminie a narazie niech daja decyzję - trzeba się spieszyć
                                            • koobra Re: Olsztyn jest piękny 27.01.03, 20:54
                                              zaproszę je na czwartek ,w lokalu bedzie już wtedy praktycznie wszystko,majster
                                              jutro skonczy drugą łazienkę pomaluje lokal i panie będą mogły się
                                              przyczepiać ,rita może Ty już wiesz do czego ?
                                              • Gość: rita Re: Olsztyn jest piękny IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 27.01.03, 21:08
                                                wiem - mydło takie specjalne w płynie
                                                ręczniki papierowe
                                                kosz zamykany
                                                ciepła i zimna woda
                                                napisz do czego ci się przyczepiają
                                                ty masz lokal wynajęty i umowę na ile, chodzi o alkohol
                                                • koobra Re: Olsztyn jest piękny 27.01.03, 21:11
                                                  mogłabyś mi napisać jeszcze raz nie bardzo rozumiem :) to ostatnie stwierdzenie
                                                  "ty masz lokal wynajęty i umowę na ile, chodzi o alkohol"
    • Gość: rita Re: do jd i brzozy i nat i innych IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 27.01.03, 21:04
      kurcze, w tej odilży atakuja wirusy, wszystkich mi polozyło, ja jak zwykle na
      warcie czuwam
      wiecie co , sesje jak narazie zaliczam z obydwoma bardzo dobrze, w środę P.
      będzie miała następny z łaciny a kaszle wirusowo, oj co to będzie
      • koobra do rity 27.01.03, 21:07
        czasami jestem na forum lidzbarka warmińskiego ,zagląda tam dziewczyna ,która
        mieszka w krakowie,wcześniej mieszkała w lidzbarku ,mika_1 ma nick znasz ją
        może ?
        • Gość: rita Re: do kobry IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 27.01.03, 21:19
          Nie znam ją , ale nie szukam już przyjaciół, ja już mam.
          bo jeżeli wynajmujesz lokal to musisz mieć na okres otrzymanej koncesji tj.na 3
          lat
          to od czwartku ciebie nie edzie na sieci, masz pełne ręce roboty chyba, jak
          otwierasz bez sanepidu ?
          • koobra Re: do kobry 27.01.03, 21:23
            tak pytałem z ciekawości ,czy ją znasz ,umowę mam na czas nieokreślony ,bez
            sanepidu nie otwieram tylko w czwartek się z nimi spotkam
            • Gość: rita Re:Olsztyn jest piękny IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 27.01.03, 21:43
              Kobra - jak przyjdą panie to i tak musisz czekać na decyzję , myślę , że gdzieś
              za tydzień będziesz mógł otworzyć i pamiętaj otwieraj w sobotę takie są
              przesady.
              Nie chcesz czasami otworzyć wątek i relacjonować nam na żywo to otwarcie
              otwórz wątek z nazwą knajpy , to będzie dobra reklama
              Olsztyn naprawdę zyska jedną dobrą knajpę, a tak narzekają
              • koobra Re:Olsztyn jest piękny 27.01.03, 21:54
                trzeba będzie tak zrobić,te ciągłe narzekania też mnie dziwią
                • Gość: rita Re:Olsztyn jest piękny IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 27.01.03, 21:57
                  koobra napisał:

> trzeba będzie tak zrobić,te ciągłe narzekania też mnie dziwią
                  no to zaczynaj i nie przejmuj się niczym
                  • Gość: rita Re:Olsztyn jest piękny IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 27.01.03, 22:35
                    jd - z mottem jest tak, że wlaśnie nie wiedziałam o co w nim chodziło ale
                    faktycznie ksiązka nie jest depresyjna, nie ma tragizmu i nie ma trwogi jest za
                    to bardzo łagodna i ma inny pogląd na świat
                    Widziałeś jak Kobra sobie radzi, naprawdę porwał się na wielki interes, sam
                    biurokracja za czym to otworzy ale przyjemnie staniej się w Olsztynie.
                    Lepiej by było gdyby miał lokal wolnostojący, większe miałby manewry.
                    Nie wiem co dzieje się z nat pojawiła się i znikła a taka iskierka ognia była
                    między nami
                    Z tą filozofią Sofii to nie takie proste jak myślałam, cięzki orzech do
                    zgryzienia, Sofia to dusza świata, ale może być dobra i zla
                    Czy Sołowjow był doceniany przez Rosjan, czy wbrew Rosji ty go tak gloryfikujesz

brzoza - egzaminy u nas idą dobrze przeskadzają tylko wirusy
                • Gość: alex Re:Olsztyn jest piękny IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.01.03, 22:24
                  powiedz jak chcesz prowadzić ta knajpkę? Co tam bedzie ciekawego do jedzenia ?
                  • Gość: rita Re:Olsztyn jest piękny IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 27.01.03, 22:46
                    knajpa dla rajdowców , a oni nie wiele jedzą
                    • Gość: Beata Re:Olsztyn jest piękny IP: *.lanet.wroc.pl 28.01.03, 01:18
                      Ale za to tankują do pełna.
                      • Gość: jd Re:Olsztyn jest piękny IP: 193.0.68.* 28.01.03, 09:52
                        Knajpa Koobry wygląda w każym razie na dużo pewniejszy interes niż xero.

Rita, w końcu nie rozumiem, czy chodzi o motto tego wątku, czy ksiązki? I co
                        jest jeszcze niejasne? Włodzimierz za życia był dość doceniany, a po śmierci
                        doceniany nadzwyczaj. Przyznaje się do niego cały legion rosyjskich myślecieli
                        XX wieku, szczególnie emigracyjnych, choć nie tylko. Sofia uchodzi za
                        najtrudniejszy, najbardziej pokomplikowany (w języku Doroty: pojebany) element
                        filozofii Włodzimerza.

Mam jakieś awarie sieci kablowej i będą to naprawiać, cholera wie jak długo.

Pomysł Rity z plakatem - świetny. Masłowska i cała młodzież byliby zachwyceni.

Z mataxą wszytsko się oczywiscie zgadza, ja najprawdopodobniej piłem
                        jednogwiazdkową (albo bezgwiazdkową, jeśli takie istnieją), ale moje środowisko
                        nie jest wybredne (i nie jest majętne).
                        • Gość: jd Re:Olsztyn jest piękny IP: 193.0.68.* 28.01.03, 10:02
                          Rita, a jak sytuacja z Tomkiem? Nie zmierzajcie w kierunku Scheutlera, tylko
                          Raftera.

I może "nat" by się jednak odezwała.
                          • ol4 Re:Olsztyn jest piękny 28.01.03, 10:11
                            koobra 27-01-2003 20:29 odpowiedz na list odpowiedz cytując

old4 nikt Ci nie każe tego czytać ,o zrozumieniu nie wspomnę :(

> Tak pisy dalej o swoim xero, knajpie i lombardzie. to bardyo ciekawe tematy
                          • Gość: NAT Re:DO RITY & JD IP: *.in-addr.btopenworld.com 28.01.03, 11:13
                            OK, jestem spowrotem - wybylam tylko na weekend, z wizyta u znajomych. Milo mi
                            bardzo, ze o mnie tutaj nie zapomniano. Dzisiaj przeczytalam wszystkie
                            zaleglosci i jak przetrawie to wpadne znowu w tok.
                            Rita kobieto, nie ma zadnego dystansu poza naturalnym geograficznym. Wszystko
                            jest OK jak bylo.
                            JD, czy twoja sugestia dotyczy sciezki dostepnej dla twoich studentow? Chce tu
                            uniknac inwazji prywatnosci w skutek nieporozumienia. Human Rights etc. Daj
                            znac i szydlo wyjdzie z worka.
                            • Gość: jd Re:DO RITY & JD IP: 193.0.68.* 28.01.03, 12:00
                              Tak jest, taka jest moja sugestia, ale mówię to zupełnie nieoficjalnie.
                              • brzoza2 Re: A Olsztyn wciąz jest piękny 28.01.03, 19:39
                                Dzięki wszystkim za wyjaśnienia związane z mataxą (czy metaxą?).
                                Aż sie dziwię, że przez tyle lat nieunikania alkoholu, uniknęłam kontaktu z
                                tymże szlachetnym bez watpienia trunkiem. Może dlatego, że za koniakiem jako
                                takim nie przepadam, chociaz były czasy (lata osiemdziesiąte), że jedynym
                                alkoholem w kawiarniach był właśnie koniak, a jeszcze częściej winiak i fo
                                tego "klubowy". W owym czasie koniakiem i to "pędzonym noca" nazywano coś, co
                                się wyrabiało po domach i przynosiło z dumą na imprezy, aby pochwlaic się jakąs
                                nową receprturą.
                                Ale cóż, stare czasy - równolatkowie beda wiedzieli, o czym mówie, zas młodszym
                                tłumacyzc nie będę, bo nie wypada (ustawa o przeciwdziałaniu itp...)
                                Pozdrawiam, bo Olsztyn wciąz jest piękny...

---
                                <<<~~~~~~~~~~~>>>
                                </