Dodaj do ulubionych

Szkoła NR 7 czesc 57.

IP: *.l.pppool.de 01.08.06, 21:41
Rozpoczynam czesc 57 ...

Dla nowych dla latwiejszego znalezienia:
Strona:
home.arcor.de/szkpnr7/
Encyklopedia: (kolo 1,5 MB PDF-Dokument)
home.arcor.de/szkpnr7/Encyklopedia_szkpnr7.pdf
Pozdrowienia

Obserwuj wątek
    • Gość: mamut Re: Szkoła NR 7 czesc 57. IP: *.dsl.bell.ca 02.08.06, 00:04
      No widze ze towarzystwo sie nieco rozruszalo. Co do Alfy to zgodze sie z
      Fredkiem, tak tragicznie nie wyglada.. kazda "epoka" przyniosla Olsztynowi
      jakis inny architektonicznie budynek. W Alfie nie bylem.. wiec wnetrza nie
      bylem wstanie ocenic, ale zewnetrzna czesc budynku bylem wstanie.. i moim
      zdaniem taka zla nie jest.. nowoczesna..rozna w ksztaltach.. i oczywiscie inna
      od budynkow budowanych w Olsztynie przez ostatnie 50lat. Wielu z moich
      znajomych Alfe chwalilo wiec ma jak widac swoich fanow. Co do Szubienicy to jd
      znasz moje zdanie..i tym bardziej jestem zwolennikiem parku pomnikow minionej
      epoki, poniewaz mialem szanse obejrzec fotografie z tego typu parku utworzonego
      na Litwie. Moim zdaniem swietna sprawa.

czuwaj
      • zbyszek07 Re: Szkoła NR 7 czesc 57. 02.08.06, 06:51
        Witam z deszczowego Olsztyna!
        :-)
        • Gość: ryba696 Re: Szkoła NR 7 czesc 57. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 08:57
          Krzysiu ja też bardzo dziękuje za pozdrowienia i małolate:))) to naprawde brzmi fajnie. Panią Dagiel pamiętam bardzo dobrze uczyła nas polskiego przez chyba 2 lata i to były najfajniejsze lekcje polskiego, lubiła naszą klese bo było nas tylko 18 osób i strasznie lubiliśmy z nią dyskutować na rózne tematy. Jeśli będziesz miał okazje to oczywiscie ją pozdrów. Jeśli będziecie organizować jakieś spotkanie to prosze daj znać - 0609 556 087. Pozdrowienia dla Agi B.
          • Gość: AgaB Re: Szkoła NR 7 czesc 57. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 23:06
            Ja-AgaB dziekuje:)) i podaje rowniez swoj numer tel. na "w razie czego" i
            kolejnego spotkania: 509-34-77-64

ps
            szkoda ze Was w Piracie bylo, ja bylam i...swietnie sie bawilam:))
            • Gość: obserwatorka 84/85 Re: Szkoła NR 7 czesc 57. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.06, 16:26
              do Agi.b
              owszem bylyscie i sie bawilyscie, ale co z tego jak tylko ty z kaska bylyscie z
              mlodszego rocznika, bo chlopacy to duzo starsze roczniki i maja swoje tematy o
              ktorych pisza chetnie na forom. wy raczej bylyscie jako dostawka ,,piratowe
              dziewczyny'' nikt was nie ujol jako siodemkowiczki nawet na stronie 7 gdzie
              wasze foto z pirata. proponujac popijawe w piracie i podajac swoj nr.tel.
              postaraj sie o kogos z mlodszego rocznika, to inni moze tez wpadna, bo impra bez
              wspolnych tematow, to zwyczajne chlanie.
              • Gość: Fredek Re: Szkoła NR 7 czesc 57. IP: *.nwbi.de / *.neue-westfaelische.de 03.08.06, 16:35
                Protestuje ...

To nie byla "popijawa" , ale naprawde spotkanie szkolne.
                Szczegolnie przechodzac z "Warmii" do "Pirata" duzo sie mowilo o osiedlu i kto
                gdzie mieszkal.
                Bylo wiele wspolnych wspmnien. Bo nauczyciele byli wspolni (przynajmniej czesciowo).

Oprocz tego rozmowy nie toczyly sie tylko na temat szkoly , ale o duzo innych
                sprawach.

A nastepne spotkania Ciebie tez bardzo zapraszamy.

Pozdrowienia
              • Gość: obserwator 63/64 Re: Szkoła NR 7 czesc 57. IP: *.olsztyn.mm.pl 03.08.06, 16:36
                Wlasnie-dlaczego nie prosiliscie starsze roczniki siodemkowiczow(np.64,65,itp.)
                zapewne rozmowy bylyby duzo ciekawsze niz tylko picie.Miejcie to na wzgledzie
                przy organizowaniu spotkan.Pozdrowienia dla siodemkowiczow ze starszych
                rocznikow i tych mlodszych.
                • Gość: jd Re: Szkoła NR 7 czesc 57. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 03.08.06, 18:32
                  Kurczę, co to za marudzenie obserwatora i obserwatorki. Ja - na ten przykład -
                  jestem chyba z dziesieć lat starszy od Fredka i nie przyszkodziło mi to ani
                  trochę we wspólnych z Fredkiem tematach, i nie mam wątpliwości, że jemu też nie
                  przeszkodziło. Co więcej, poznałem Fredka trzy lata temu, widziałem się z nim
                  dwa razy w życiu, i to też nie przeszkodziło ani trochę we wspólnych tematach,
                  i nie wątpię, że jemu także. Co prawda, nie było okazji porządnie pochlać, ale
                  gdyby była, to byśmy pochlali i to też nie przeszkodziłoby nam we wspólnych
                  tematach. Co udowodnimy ewentualnym niedowiarkom za rok, bo planujemy zgranie
                  terminów.
                  • Gość: Fredek Re: Szkoła NR 7 czesc 57. IP: *.l.pppool.de 03.08.06, 22:25
                    Potwierdzam Janusza.

W kwietniu jak sie spotkalismy , zabraklo nawet czasu zeby sobie pozadnie pogadac.
                    Janusz byl za kolkiem i nie wypil kropli alkoholu.
                    Ja mialem wolny wieczor , wiec degustowalem wspaniale produkty polskich browarow.

A na pierwszym spotkaniu z mamutem , nie bylo zadnego piwska.
                    Mamut chyba w Kanadzie sie juz tak brytyjskim stylem zycia zarazil , ze zazadal
                    swoja "five-o-clock tea".
                    szkpnr7.fasthoster.de/Spotkanie_I/slides/DSC_0393.html
                    A na tym niedzielnym spotkaniu , mielismy po prostu ochote pogadac , a ze bylo
                    goraco , wiec mielismy ochote cos zimnego wypic.

Spotkanie bylo naprawde fajne. I na drugi dzien zalowalem juz ze nie umowilismy
                    sie na dalsze spotkania. (Tylko ze mamut nie mial czasu , bo probowal (tak jak
                    japonczycy obskakuja cala europe w jeden tydzien) obskoczyc pol Polski.

No coz, nastepnym razem trzeba bedzie pobyt w Olsztynie z innymi
                    "niemiejscowymi" lepiej skoordynowac i bedzie cacy.

I mlodsi i starsi sa serdecznie mile widzeni.

Dobranoc
                    • Gość: jd Re: Szkoła NR 7 czesc 57. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 03.08.06, 22:43
                      Tak jest, zapraszamy i młodych, i starych, i takich samych.
                      Z degustacją, ale i bez degustacji, zależnie do tego, co komu bardziej sprzyja
                      w pogłębianiu tematów Siódemkowych i okolicznych (aż do wymiaru okolic
                      ogólnokosmicznych).
                      • Gość: mamut Re: Szkoła NR 7 czesc 57. IP: 74.12.154.* 04.08.06, 01:21
                        Tez nie zgadzam sie co do opinii obserwatorki.. probuje to wrzucic ziarno
                        niezgody w nasza grupke. Tak zeby byc uczciwym to np. pomiedzy mna a AgaB.
                        (wieku innych pan nie znam)jest moze roznica 2-3 lat.. To samo moglby
                        powiedziec mir-mur, dziad, i a paru innych panow ktorzy byli na spotkaniu.
                        Wiec raczej wielka roznica wiekowa to nie byla.. Spotkanie bylo otwarte i
                        omawialismy sie juz na nie od dluzszego czasu. Faktem bylo ze panie
                        siodemkowiczowny dolaczyly do nas na Warmii pod koniec zasobow piwnych, wiec po
                        wypiciu jednego piwka wszyscy sie spakowali i spacerkiem podreptali
                        do "Pirata". Moze dlatego piracki przydomek Paniom pasowal lepiej do zdjec..
                        ja tam nikogo nie szufladkuje, a watpie zeby kto kolwiek tak uwazal. Sadze tez
                        ze kazdy z naszej mesko-damskiej grupy sie dobrze bawil. Ja tylko ogromnie
                        zaluje ze nie udalo sie spotkania powtorzyc przed moim wyjazdem bo bylo
                        naprawde przemilo i dyskutowac przy piwku i pierogach mozna by bylo naprawde
                        dlugo ;) A tematow i opowiesci by napewno nie zabraklo.. ja ewidentnie czulem
                        niedosyt towarzyski po spotkaniu, ale niestety nie dane bylo tego powtorzyc.
                        Moze kiedy w przyszlosci.. Pozdrowienia dla wszystkich uczesnikow warminsko-
                        pirackiego spotkania.

Czuwaj czesc i czolem!
                    • zbyszek07 Re: Szkoła NR 7 czesc 57. 04.08.06, 07:02
                      Jestem "starszym rocznikiem"
                      i na spotkaniu na Warmii bylem.
                      Przykro mi ze nie moglem byc tego dnia dluzej i trafic do Pirata,
                      ale to juz sa inne sprawy...
                      Obserwatorze...
                      czepiasz sie.
                      Pozdrawiam!
                      • Gość: ryba696 Re: Szkoła NR 7 czesc 57. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.06, 11:10
                        Ja na spotakniu nie byłam i bardzo załuje ale niestety mieszkanie poza Olsztynem ma swoje minusy bo nie bardzo jest jak wrócić po imprezie do domu, ale w przyszłym roku mam nadzieje coś sie wymyśli, a obserwatorka i obserwator to chyba zazdroszczą tych spotkań, jakoś nie zauwazyłam na forum aby człowiek wspominając naszą szkołe czuł jakąś wielką różnice wieku z tego co widać to głos tu mają i młodzi i starzy a zaproszeni na spotkanie byli wszyscy co zaglądają na naszą stronke. Nie marudzcie więc tylko jak macie ochote to trzeba przyjsć i już na takie spotkanie.
                        • Gość: łajka Re: TW Obserwatorka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.06, 14:52
                          Cześć.
                          Jestem też obserwatorem tego forum choć nie chodziłem do siódemki i myślę, że
                          Cie droga OPSERWATORKO dobrze POGIEŁO.
                          Wypisujesz jakieś wierutne bzdury a z postu Twego sączy się jad zawiści i
                          goryczy.(może jesteś stara i brzydka)
                          Pewnie głosowałaś na PIS i jesteś fanką Radia Ma ryja :-) to tam wracaj i
                          wygłaszaj swoje zawistne wypowiedzi.
                          Pozdrawiam Łajka.
                          • Gość: jd Re: TW Obserwatorka IP: 193.0.64.* 04.08.06, 17:44
                            Oj, łajko, masz racji sporo, i w ogóle to wspaniałe, że nam kibicujesz, ale:
                            - w Olsztynie, a już zwłaszcza w wiadomymch okolicach są tylko młode i piękne
                            - złość tej młodości i piękności trochę szkodzi (także, łajko, twojej)
                            - pozostaw Siódemkę na boku tych PiSów i Radyj (co to jest PiS? co to jest to
                            radio?)
                            - odpuść młodym, i dalej nas obserwuj.
                            • Gość: LP Re: TW Obserwatorka IP: *.o.pppool.de 04.08.06, 20:32
                              Czesc przejzalem te zdjecia i nie moge sobie skojarzyc tej paskudnej rury z
                              tylu szkoly.Czy ona bylatam zawsze? Pamietacie na boisku do kosza byl kiedys
                              zuzel a teraz trawa do kolan.Nikt tam nie gra czy jak.Fredek moze przypominasz
                              sobie na lekcji WF wysmarowalismy kogos tym zuzlem od gory do dolu ,kto to byl??
                              • Gość: Fredek Re: TW Obserwatorka IP: *.l.pppool.de 04.08.06, 20:54
                                Niestety nie pamietam , kogo zuzlem nasmarowano.

Szkola troche sie zmienila. Ale tez nie tak bardzo.
                                A ta rura nie wiem czy kiedys byla.

W piwnicy szkoly jest teraz studio , silownia dla pan.
                                Moze kiedys zmienili typ pieca do centralnego ogrzewania ?

Nie wiem.
                                • Gość: jd Re: TW Obserwatorka IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.08.06, 21:26
                                  Rury kiedyś absolutnie nie było. Żużel na boisku do koszykówki zarósł bardzo
                                  dawno. Za to teraz jest wielki piach na boisku do siatkówki.
      • Gość: Krzysiek Re: Wymiana chodnika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.06, 21:05
        Uwaga! Kostkę układają na AP. Przed 34 już wymieniona, aktualnie grzebią przed
        AP 30 i 28 czyli wiadomo czyim numerem. Aaaaa, i wreszcie zabudowali klombem i
        chodnikiem ten przesunięty krawężnik likwidujący placyk przy sklepie. Nie wiem,
        czy teraz jest ładniej, ale z pewnością jest inaczej niż to wszyscy pamiętamy.
        PS: JD - wyrazy uznania.
      • Gość: gosć Re: Szkoła NR 7 czesc 57. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.06, 16:01
        Nie słuchajcie mamuta z tym pomysłem na usunięcie szubienicy. Głupie to i
        bezmyslne. Historia nasza tak się toczyła i nie ma sansu uzywac jakichs
        wywabiaczy plam żeby ja na swój strój czyścic.Za kilknaście czy kilkadziesiat
        lat ciekawa historia zwiazana z tym pomnikiem bedzie opowiadana przez
        przewodników wycieczek. O autorze, symbolice czy materiałach użytych do
        budowy.Przykład Litwy jest najmniej do naśladowania. Inny kraj, inna historia,
        inne treści i anonimowi twórcy głównie rosyjskojęzyczni budowali im te
        pomniki.Szubienica powinna zostac tak jak w cywilizowanych krajach to robią.
        Burzenie pomników, po to by na cokołach stawiac nastepne?Głupi jesteś mamucie.
    • Gość: Krzysiek Re: Szkoła NR 7 czesc 57. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.06, 14:20
      Mam pytanie za 100 punktów. Kto i kiedy nadał nazwę ulicy i czy Aleja
      Przyjaciół miała jakąś wcześniej nazwę, czy tylko przedwojenną?
      Pytanie przyszło mi do głowy, gdy w ręce wpadła mi umowa kupna maszyny do
      szycia Singer. Moja babcia podała tam, jako swój adres Olsztyn nr 35 (a nie,
      ten obowiązujący do dzisiaj, czyli AP 32.
      • Gość: mamut Re: Szkoła NR 7 czesc 57. IP: 74.12.151.* 05.08.06, 17:17
        Fredek, ty odpowiedz ;)... ja nie moge znalezc mojej ksiazki o historii Aleji
        Przyjaciol.. moze zostala w Polsce.

czuwaj
      • Gość: Fredek Re: Szkoła NR 7 czesc 57. IP: *.l.pppool.de 05.08.06, 17:31
        Do 1945 roku byla to napewno Hors-Wessel-Strasse.

Kiedy babcia kupila tego Singera ?

Moze po wojnie na poczatku przyszla Al. Przyjaciol inaczej nazwali.
        Musial bym poszperac po ksiazkach :))
        • Gość: Krzysiek Re: Szkoła NR 7 czesc 57. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.06, 18:00
          Horst Wessel str? To do końca wojny. Babcia przyjechała do Olsztyna w 45 roku.
          Z tego co mi wiadomo był konkurs na nazwę ulicy, ale to już za komuny. Wygląda
          na to, że AP przez jakiś czas była "no name". A może niekoniecznie...
          • Gość: nat Re: Szkoła NR 7 czesc 57. IP: *.bulldogdsl.com 05.08.06, 19:26
            Co znaczy ta niemiecka nazwa ulicy? Czy to czyjes imie i nazwisko? Jesli tak to
            czyje?
            • Gość: Krzysiek Re: Szkoła NR 7 czesc 57. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.06, 23:41
              Nat, to już zaguglować Ci się nie chce? Tu masz link:
              pl.wikipedia.org/wiki/Horst_Wessel
              • Gość: nat Re: Szkoła NR 7 czesc 57. IP: *.bulldogdsl.com 06.08.06, 00:36
                Krzysiu, Bog zaplac. Skorzystalam z twojej informacji i juz wiem. Dobrze, ze
                zmieniono na Aleje Przyjaciol, pod warunkiem, ze pod 'przyjacielami' nic sie
                nie kryje. x
                • Gość: mamut Re: Szkoła NR 7 czesc 57. IP: 74.12.148.* 06.08.06, 04:35
                  No chyba nie.. juz nie kombinujmy.. brzmi w koncu Aleja Przyjaciol, a nie Aleja
                  Przyjazni Polsko-Radzieckiej, czy przyjazni SB-NKWD...

Krzys, wielkie dzieki za info.. tej czesci historii tej ulicy nie znalem.

czuwaj
                  • zbyszek07 Re: Szkoła NR 7 czesc 57. 06.08.06, 08:34
                    Ja tez nie...
                    wielkie dzieki.
                    Z tego co wiem to Aleja Przyjaciol
                    byla i jest to po prostu aleja przy ktorej mieszkali przyjazni ludzie,
                    i tak to trzeba traktowac,
                    ja w kazdym razie nie odczulem ani nie doszukiwalem sie nigdy podtekstow...
      • Gość: Fredek Re: Szkoła NR 7 czesc 57. IP: *.t.pppool.de 14.08.06, 18:31
        Fajnie ,ze sie tu troche rozruszylo.

Wlasnie dzis dostalem pozwolenie od Autora na publikacje Artykolu o Osiedlu nad
        Jez. Dlugim. Moze pod koniec roku da sie zalatwic oficialna wersje.
        Ale narazie wstawiam co mam.

home.arcor.de/szkpnr7/Osiedle_nad_Jez_Dlugim.pdf
        A dla jd milego wypoczynku w Borach Tucholskich. :))
    • Gość: Fredek Re: Szkoła NR 7 czesc 57. IP: *.l.pppool.de 06.08.06, 12:54
      Rafal napisal kiedys dosc dobry Artykol o powstaniu osiedla.
      Rok temu pokazal sie tez w jez. polskim.
      Rafal napisal mi do kogom moglem sie w Olsztynie zwrocic. Lecz niestety
      zapomnialem tych notatek zabrac do Olsztyna i nic z tego nie wyszlo.

Ulice nad Jeziorem Dlugim mialy nazwy jakichs zasluzonych polgelych bojownikow
      Partii Adolfa lub jacys pisarze, ktorzy popierali partie :

Al. Przyjaciol - Horst-Wessel-Str.
      Rybaki - Schlageterstr.
      de.wikipedia.org/wiki/Schlageter
      Morska - Dietrich-Eckart-Str.
      de.wikipedia.org/wiki/Dietrich_Eckart
      Al. Roz - Herbert-Norkus-Str.
      de.wikipedia.org/wiki/Herbert_Norkus
      Wlasnie w ksiazce o Olsztynie stanislawa Achremczyka (Olsztyn 1353-2003) jest to
      troche opisane (Str. 590/591) Nie chce mi sie tego odpisywac.
      Ale moze wloze pozniej na scanner.

Pozdrowienia
      • zbyszek07 Re: Szkoła NR 7 czesc 57. 06.08.06, 16:22
        Mam te ksiazke.
        • Gość: Fredek Re: Szkoła NR 7 czesc 57. IP: *.l.pppool.de 06.08.06, 20:38
          Oto te dwie strony z ksiazki.

home.arcor.de/szkpnr7/o_osiedlu.jpg
          Pozdrowienia
          • Gość: Krzysiek Re: Szkoła NR 7 czesc 57. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.06, 21:39
            O tym, jak nazywała się AP przed wojną już wiemy wszystko. Kłopot w tym, od
            kiedy nazywa się Aleją Przyjaciół? Przecież nie od 45 roku ! Dowód: wspomniana
            wcześniej umowa na Singera. Z tego, co sobie przypominam, ktoś kiedyś, mówił
            mi, że p. Trepanowski (AP34) był pomysłodawcą nazwy AP. Ale to nie mogło być
            zaraz po wojnie. A jeśli tak, to powstaje pytanie, jak ulica nazywała się w
            pierwszych latach po wojnie?
            • Gość: jd Re: Szkoła NR 7 czesc 57. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 06.08.06, 22:57
              Pasjonujące sprawy, dla mnie tym bardziej, że siedzę nad aktualizacją
              Encyklopedii i będa mógł także te ostatnie dyskusje o nazwie ulicy dołączyć do
              tekstu.
              Chcę też prosić o jedną informacje. Nie jestem do końca pewien, jak nazywa się
              naprawdę "johninm". Na pewno to Janusz S. i na pewno coś z Siwy. Fredkowi,
              Allanowi, Danielowi, a i innymi, nie sprawi żadnego problemu usunięcie mojego
              braku wiedzy (a i pewnie inteligencji).
              • Gość: johninm Re: Szkoła NR 7 czesc 57. IP: *.hsd1.wa.comcast.net 07.08.06, 10:14
                Ciekawe info n/t wczesniejszych nazw ulic. Duze brawa za przeslanie zdjec do
                tego forum. Wspaniale ze kontynujecie coroczne spotkania 7-demkowiczow - a ze
                przy okazji jest i piwo to chyba tradycji musi stac sie zadosc!( Zbyt daleko
                ode mnie, jak by to bylo blizej to tez bym "wpadl" na weekend).
                Kiedys troche uprawialem zeglarstwo na "Warmi". Moim zalogantem (Cadet) byl
                Gutkowski, chyba Marek. Tez 7-demkowicz. Czy ktos wie co sie z nim dzieje ?

Janusz, "Siwy", "Johninm" ma na nazwisko Siwecki.

Pozdrowienia
                J
                • Gość: jd Re: Szkoła NR 7 czesc 57. IP: 193.0.64.* 07.08.06, 10:36
                  Dzięki, wiadomość ze źródła jest najpewniejsza.
                  • Gość: Fredek Re: Szkoła NR 7 czesc 57. IP: *.nwbi.de / *.neue-westfaelische.de 07.08.06, 14:09
                    Znalazlem cos na temat zmiany nazw ulic.
                    Tlumaczenia Rafala Artykolu O Os. nad Jeziorem Dlugim.

... Również latem 1945 roku ulice Osiedla nad Jeziorem Długim otrzymały nowe,
                    polskie nazwy. Dotychczasową Horst-Wessel-Straße nazwano Aleją Przyjaciół.
                    Dietrich-Eckart-Straße została przemianowana na ulicę Hallerczyków (na pamiątkę
                    Armii Polskiej we Francji z 1918 r.), krótko potem zmieniono jej nazwę na ulicę
                    Stanisława Wyspiańskiego, by ostatecznie z dniem 1 sierpnia 1946 roku nazwać ją
                    ulicą Morską. Północno-zachodni odcinek dawnej Horst-Wessel-Straße bezpośrednio
                    pod lasem nazwano ulicą Rybaki. Schlageterstraße nazywała się od 1945 roku do
                    początku lat sześćdziesiątych ulicą Powstańców, kiedy to włączono ją do ciągu
                    ulicy Rybaki. Herbert-Norkus-Straße przemianowano w 1945 roku na krótko na Aleję
                    Trzech Róż (podobno na pamiątkę trzech powabnych córek jednego z nowych
                    mieszkańców). Ulica ta następnie na przełomie lat 1945-1946 to ul. Poznańska, a
                    latem 1946 r. ostatecznie Aleja Róż. Dodajmy wreszcie, że Straße am Langsee
                    nazwana została ulicą Bałtycką. Nietrudno się domyślić, że wśród pierwszych
                    nowych mieszkańców Osiedla nad Jeziorem Długim nie brakowało warszawiaków – w
                    Stolicy znajdują się także Aleja Przyjaciół, Aleja Róż, ulica Rybaki, ulica
                    Poznańska; kilka z tych ulic ma nawet podobny charakter, jak kolonia domków nad
                    Jeziorem Długim.
                    • Gość: zyby Re: Szkoła NR 7 czesc 57. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.06, 17:03
                      Marek Gutkowski studiował później na WSP i do dziś mieszka w Olsztynie, o ile
                      się nie mylę na starym mieście. Ja kiedyś też pływałem w Warmi, byłem
                      załogantem a na sternika mówiliśmu "nuna". Nie pamiętam dokładnie jak się
                      nazywał ale na pewno chodził do naszej szkoły.
                      • Gość: miki Re: Szkoła NR 7 czesc 57. IP: *.olsztyn.mm.pl 07.08.06, 17:39
                        przeczytałem pare dni temu art. w olsztyńskiej o swiezo wybudowanym domu -
                        kamienicy przy wiadukcie na 1 maja.
                        architektem był (jest) Piotr Zabiełło. było zdjecie -podobny.
                        czyli nasz człowiek .
                        a szef pizzeri "Patejko" (nazwisko znane redakcji hihihi)doniósł mi ,że Likusy
                        odwiedziła Bogusia Bogusz.
                        to mój rocznik ,ale chodziła do klasy z Karoliną (?)
                        jakby co , szef pizzerii ma kontakt.
                        • Gość: jd Re: Szkoła NR 7 czesc 57. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 07.08.06, 20:17
                          Czy Piotr Zabiełło to brat Bogusi Zabiełło, i chodził do Siódemki?
                          • Gość: wskh Aleja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.06, 01:11
                            ALEJA PRZYJACIOL ZARAZ PO WOJNIE NAZYWALA SIE ALEJA RPZYJACIOL ZOLNIERZA - to
                            nie zart! Nikt nie wie o jakiego zolnieza chodzi, sowieckiego, niemieckiego czy
                            polskiego czy napoleonskiego i to jest wspaniale! Nazwa uniwersalna.

A na Przyjaciol straszna zmiana. Przy sklepie cos sie dzieje. Zdaje sie, ze
                            zabudowuja kolejne filary. Pozostana juz tylko ostatnie trzy filary przy aptece.
                            • Gość: mamut Re: Aleja IP: 74.12.149.* 08.08.06, 05:18
                              Troche szkoda..ale jak to mowia.. potrzeba matka wynalazkow..i pomyslec ze
                              kiedys tam byly filary na pelny przestrzal.

czuwaj
                              • zbyszek07 Re: Aleja 08.08.06, 06:57
                                Bylo ladniej...
                                ale co my maluczcy mozemy...
                                tylko wspominac
                                ;p
                                • Gość: jd Re: Aleja IP: *.aster.pl / *.aster.pl 08.08.06, 09:08
                                  Filary były tak świetne, a brak filarów jest tak beznadziejny, że to
                                  niemożliwe, by kiedyś nie wróciło to, co było.
                                  • Gość: johninm Re: Aleja IP: *.hsd1.wa.comcast.net 08.08.06, 09:32
                                    A pamietacie picie oranzady pod filarami, na szkolnej przerwie, albo po szkole,
                                    to byl "rytual" ? Butelki mialy specyficzne zamkniecie i czasem "buzowaly". A i
                                    czasem ciemne piwo bylo.
                                    Zyby, dzieki za info. Czy "Nuna" to nie Darek Marczynski?. Mieszkal kolo
                                    Jordana ( przy placyku - Morska ).
                                    • Gość: wskh Re: Aleja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.06, 11:18
                                      No pewnie! Kto by nie znal Nunu!
                                      • Gość: zyby Re: Aleja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.06, 18:54
                                        To chyba on, na pewno miał na imie Darek.
                                        • Gość: wskh Re: Aleja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.06, 21:00
                                          Tak! Nie pamiętam imienia starszegpo brata.
                                          • Gość: johninm Re: Aleja IP: *.hsd1.wa.comcast.net 09.08.06, 01:22
                                            Artur. To brat "Nuny". Kolegowalem sie z nim. Slyszalem ze teraz pracuje w
                                            protetyce dentystycznej w Olsztynie. Swietnie sliwy-owoce mial w ogrodzie.
                                            Zreszta caly ogrod niczego sobie.
                                            • Gość: jd Re: Aleja IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.08.06, 13:09
                                              Dziś wysyłam zaktualizowaną Encyklopedię do Fredka. Nowości są następujące:
                                              1. Spis treści na początku i alfabetyczny spis haseł na końcu.
                                              2. Sporo nowych nicków nowych gości na forum.
                                              3. Bardziej znaczące uzupełnienia dotyczą haseł: Aleja Przyjaciół, Boisko
                                              szkolne, Dramowiczowie, Dzień Dziecka, Goleniowski, Jeziorna, Karmowski,
                                              Kierkiewiczowie, Klimek, Kloss, Krenzek, Majcher, Olsztyn dziś, Orłowska, Pani
                                              Ciołkowska, Pani Dragan, Parys, Pileccy, Sala gimnastyczna, Siweccy, Tunel,
                                              Wagary, Zbroński.
                                              4. Wśród nowych haseł: Alfa-Centrum, Baturo, Borkowska, Bruliński, Bujło,
                                              Dembowski, Dukat, Fatyga, Gonkiewicz, Grefkowicz, Gutkowski, Gwozdek,
                                              Jabłońska, Korwek, Malewski, Marczyński, Mięsny, Panasiuk, Pani Dagiel,
                                              Paszkowska, Potocka, Rocznik 1965/66, Szatkowski, Szyszkowscy, Śliwińska,
                                              Trzciński, Tuszyńska, Ulf, Wardaszko, Wilk, Wiśniewska, Wróblewska, Zmysłowski.

Fredek zamieści to zapewne w formacie PDF, a jeśli ktoś chciałby od razu w
                                              Wordzie, to może dostać ode mnie.
                                              Wdzięczny będę za wszelkie poprawki i uzupełnienia.
                                              A za pół roku kolejna aktualizacja.
                                              • Gość: mir-mur Re: Do jd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.06, 15:20
                                                Witam.
                                                Słuchaj kiedy ty masz czas na te wszystkie aktualizacje, jestem pełen podziwu
                                                dla Twej wytrwałości i skrupulatności w przeczesywaniu postów na forum.
                                                Szacunek mir-mur.
                                                • Gość: mir-mur Re: Do jd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.06, 15:23
                                                  ps.
                                                  A jak będziesz nastepnym razem w Olsztynie to zapraszam na małe co
                                                  nieco,oczywiscie w "PIRACIE".
                                                  Pozdrawiam
                                                  mir-mur
                                                  • Gość: Fredek Wielkie dzieki dla jd i lektura dla wszystkich .. IP: *.l.pppool.de 09.08.06, 18:47
                                                    Ja tez podziwiam dzielo Janusza ... i nastepnym razem zapraszam na wiele piw ...
                                                    lub czego Janusz sobie zyczy ...
                                                    (Zdaje sie ze masz jakis ulubiony koniaczek ? i do tego skrzynia oranzady w
                                                    proszku ...)

Milej lektury:

home.arcor.de/szkpnr7/Encyklopedia_V2.pdf
                                                  • Gość: aniolek Re: Wielkie dzieki dla jd i lektura dla wszystki IP: 161.52.224.* 10.08.06, 01:56
                                                    Witam wszystkich!
                                                    jd naprawde wspaniale,imponujace i wymagajace duzo pracy dzielo.GRATULACJE.
                                                    Poniewaz napisales ze pojawilam sie tylko raz postanowilam napisac raz jeszcze.
                                                    Sledze wasze forum z niezwyklym zainteresowaniem i szczegolna dokladnoscia,mam
                                                    swoje powody,ale pozostawie je moze troszeczke dla siebie :-)))
                                                    Wierze ze bawicie sie fajnie i zycze powodzenia...............
                                                    Fredkowi...tez naleza sie slowa uznania za godziny cierpliwosci spedzone przed
                                                    komputerem....w nadzieji stworzenia czegos niepowtarzalnego i .......udalo sie
                                                  • Gość: LP Re: Do jd IP: *.o.pppool.de 09.08.06, 18:59
                                                    Pamietam jak kiedys wraz z Darkiem M czyli NUNA zamknelismy w jakies szopie u
                                                    niego w ogrodku Jarka Lachowskiego.Niestety udalo mu sie zbiec po wyrwaniu lomem
                                                    kraty. Jarek L to kolega i sasiad Henia WSK.
                                                    Janusz piszesz ze zuzel na boisku juz dawno niewidoczny a moze by jakis czyn
                                                    spoleczny lub partyjny.....
                                                  • Gość: jd Re: Do jd IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.08.06, 19:45
                                                    Wiadomości z ostatniego posta Leszka już nie zmieściły się do tej Encyklopedii,
                                                    ale będą za pół roku.
                                                    Chłopaki, dziękuję za dobre słowa i te wszystkie piwa (nie mogę już tyle, co
                                                    kiedyś, ale jednak mogę). Z czasem jest czasem ciężko, ale zgodnie ze znanymi
                                                    mądrościami ludowymi, jak się już zupełnie nie wyrabiasz z czasem, to weź sobie
                                                    na głowę jeszcze jeden obowiązek. Poza tym napędza mnie wdzięczność wobec losu,
                                                    że tam mnie kiedyś rzucił, a także energia was wszystkich, która poświadcza
                                                    słuszność mojej wdzięcznosci wobec losu.
                                                  • Gość: wskh Zamykluk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.06, 22:53
                                                    Oj nieladnie postapiliscie z Jarkiem L. Ton dzieki niemu wiem, ze Aleja
                                                    Przyjaciol po wojnie miala nazwe Aleja Przyjaciol Zolnierza, bo on ma taka
                                                    stara ksiazke gdzie o tym napisano. Ale tak w ogole to nie wiedzialem, ze on
                                                    taki energiczny byl, zeby uzywac az loma!
                                                    A przy filarach lamia kopią icos bneda rozbudowywac.
                                                  • Gość: LP Re: Zamykluk IP: *.o.pppool.de 10.08.06, 12:39
                                                    Henio a co tam slychac u WSK 125.Ciekawe czy jeszcze zyje.
                                                  • Gość: Wiśnia Re: Do jd IP: *.olsztyn.mm.pl 12.08.06, 08:39
                                                    Przeczytalem Encyklopedie i jest super. Nawet znalazlem tam moja siostre Elke
                                                    Wisniewska. Napewno mieszka w Niemczech w Offenbach pod Frankfurtem.
                                                    Pozdrawiam.
    • Gość: Fredek Re: Szkoła NR 7 czesc 57. IP: *.nwbi.de / *.neue-westfaelische.de 11.08.06, 16:19
      Nazwa pliku encyklopedii zmienila sie , wiec link z pierwszego postu nie
      funkcjonuje ...

Ale daje aktualny link jeszcze raz:

home.arcor.de/szkpnr7/Encyklopedia_V2.pdf
      Milego weekendu :))
    • Gość: Janusz Orłowski Re: Szkoła NR 7 czesc 57. IP: *.ols.vectranet.pl 13.08.06, 12:02
      Rocznik 70' był doskonały.
      Właśnie dozyłem 50-tki
      • Gość: johninm Re: Szkoła NR 7 czesc 57. IP: *.hsd1.wa.comcast.net 14.08.06, 08:39
        To super ze dozyles! Gratuluje. I oby ta nastepna piedzesiatka byla pelna
        zdrowia, szczecsia i prosperity.
        Tak..rocznik 70 byl " dobry" ( i nie mam tu na mysli Rotschilda - czyt.
        wino ) . Pamietam braci Skarzynskich, Michala Milowicza z twojego rocznika.
        Kolo ciebie mieszkal chyba Andrzej Trzcinski. Co sie z nimi dzieje ?

Pozdro
    • Gość: gaga Re: Szkoła NR 7 czesc 57. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.06, 10:31
      Serdecznie pozdrawiam wszystkich siódemkowiczów, przeczytałam nową wersję
      encyklopedii i gratuluję jd, mam jedną prośbę, Śliwiński Wojciech jest przynim
      jedna lakoniczna wzmianka, a szkoda że nikt się nie odezwał i nie dodał jego
      osiągnięć sportowych tym bardziej że był mistrzem kraju w żeglarstwie.A i na
      aranie światowej też miał duże osiągnięcia.Wojtek już nie żyje, ale jak zobaczę
      jego brata, który też jest absolwentem siódemki i byłym kajakarzem poproszę o
      dokładniejsze dane.Myślę że będzie można uzupełnić encyklopedię.Zdjęcie z
      pobytu Mikulskiego w SP 7 już mam i parę innych, jak zeskanuję to prześlę.
      • Gość: Jurek Re: Szkoła NR 7 czesc 57. IP: *.olsztyn.mm.pl 14.08.06, 12:55
        Serdecznie pozdrawiam wszystkich siódemkowiczów(starszych i
        młodszych),przeczytalem nową wersję encyklopedii i gratuluję jd.Czekamy gaga na
        zdjęcia.
        • Gość: gaga Re: Szkoła NR 7 czesc 57. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.06, 13:32
          Jurek!
          Pozdrawiam i powiedz czy dostałeś wiadomość na pocztę ale domyślam się, że nie
          bo ja ci odpisałam ale odpowiedż nie otrzymałam.Rozmawiałam z Krysią Śliwińską
          mówiłam jej o Tobie ale niestety tyle lat minęło i nie mogła sobie przypomnieć.
          Obiecała jak będzie następnym razem w Polsce to przywiezie zdjęcie waszej klasy.
          Proszę pozdrów Halinkę podaj numer telefonu to zadzwonię do niej.
          • Gość: Fredek Re: Szkoła NR 7 czesc 57. IP: *.t.pppool.de 14.08.06, 18:34
            Fajnie ,ze sie tu troche rozruszylo.

Wlasnie dzis dostalem pozwolenie od Autora na publikacje Artykolu o Osiedlu nad
            Jez. Dlugim. Moze pod koniec roku da sie zalatwic oficialna wersje.
            Ale narazie wstawiam co mam.

home.arcor.de/szkpnr7/Osiedle_nad_Jez_Dlugim.pdf
            A dla jd milego wypoczynku w Borach Tucholskich. :))

(Post wstawiam drugi raz ... zeby sie nie zgubil)
            • Gość: Leszek P. Re: Szkoła NR 7 czesc 57. IP: *.ols.vectranet.pl 15.08.06, 12:17
              Witam siódemkowiczów.Dowiedziałem się o stronie przez pośrednika Jarka L. od
              żony wskh.Pomysł,wykonanie zajefajne.Chociaż nie mieszkam już w tej dzielnicy 30
              lat to z przyjemnością czytam o wszystkich wzmiankach dotyczących lat mojego
              dzieciństwa.Pytanie do wskh:czy z naszej klasy odwiedza ktoś tę stronę ?
              Pozdrawiam wszystkich.
              • Gość: karolina Re: Szkoła NR 7 czesc 57. IP: *.piorunek.pl 15.08.06, 20:50
                Witam !
                widzę duży entuzjazm na stronie nowinki od JD?,muszę poczytać, bo po wyjezdzie
                mam ogromne zaległości.Serdecznie pozdrawiam.BY
                • Gość: gaga Re: Szkoła NR 7 czesc 57. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.06, 12:21
                  Fredek!
                  Dzięki za publikację artykułu dotyczącego historii najpiękniejszej dzielnicy w
                  Olsztynie ciekawa lektura ale nie dokońca dokładna.Trzy ostatnie budynki to
                  były numery 43, 45 i 47 autor podaje, że były to budynki przeznaczone na
                  mieszkania służbowe zawodowych wojskowych z olsztyńskiego garnizonu a dokładnie
                  było tak, że były to budynki rzeczywiście służbowe ale SP po jej likwidacji
                  przejął te budynki LPŻ ( póżnieszy LOK ) oddane zostały do użytku w 1951 r. Tam
                  się urodziłam i stąd moja dokładna wiedza.
                  Pozdrawiam Grażyna.
                  • Gość: mamut Re: Szkoła NR 7 czesc 57. IP: 74.12.151.* 17.08.06, 03:20
                    Czesc Siodemkowicze, wpadam tylko na moment.. wrzucilem nowa galerie na moja
                    strone.. wiec jakby chcial kto zobaczyc zapraszam:

mypolishcanadiansite.com/_sgt/m5m3_1.htm
                    czuwaj
                    • Gość: mamut Re: Szkoła NR 7 czesc 57. IP: 74.12.151.* 17.08.06, 03:25
                      Cosik schrzanilem...powinno bylo byc:

mypolishcanadiansite.com/_sgt/m5m3_1.htm
                      • zbyszek07 Re: Szkoła NR 7 czesc 57. 17.08.06, 07:00
                        Pozdrowienia z Olsztyna!
              • Gość: wskh Re do Leszek P. IP: *.stb.ubr03.hawk.blueyonder.co.uk 19.08.06, 12:25
                Czolem!
                W odpowiedzi: Niestety jakas nasza klasa nizbyt jest aktywna i ochocza. Nikt
                tu tutaj do tej pory nie zawendrowal. Niektorzy wedruja po swiecie, ale tez
                czesc jest w Olsztynie. Nara!
    • Gość: gaga Re: Szkoła NR 7 czesc 57. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.06, 09:43
      Witam wszystkich!
      i hop do góry!
      • Gość: buziaczek Re: Szkoła NR 7 czesc 57. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.06, 13:53
        i ja buziaczkiem witam
        ps. do siodemki nie chodzilam choc się zastanowię chwilke
        • Gość: buziaczek Re: Szkoła NR 7 czesc 57. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.06, 14:23
          po zastanowieniu się , odpowiem całym zdaniem , jak przy tablicy - nie ,
          napewno nie, choc jeszcze raz sie mocniej i dlużej zastanowię.
          Gdyby co , to dzienniczek zapomniałam dzisiaj, czy dzienniczka zapomniałam ?
          Ach , ten polski, wogóle się go nie uczyłam - leń taki był ze mnie co siedział
          na tapczanie - znacie takiego ?
          • Gość: zyby Re: Szkoła NR 7 czesc 57. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.06, 20:03
            leń? oj, to tak jak ja
            • Gość: wskh Sklep IP: *.stb.ubr03.hawk.blueyonder.co.uk 20.08.06, 19:37
              Niech ktos z obecnych na Alei P. powie cos jak aktualnie toczy sie przebudowa
              naszych filarow przysklepowych.
              • zbyszek07 Re: Sklep 21.08.06, 07:01
                Jest zbijany tynk,
                dobili sie do cegiel,
                Pewnie arkady przestana istniec,
                tak jak sasiednie,
                a powstanie kolejny sliczny klocek...
                Szkoda...
                Cos odchodzi,
                jakies wspomnienie przerw spedzanych
                pod sklepem,
                z oranzada w proszku w reku...
                • Gość: w Re: Sklep IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.06, 22:08
                  No i hop.
                  • Gość: G Re: Sklep IP: *.olsztyn.mm.pl 23.08.06, 12:37
                    No to hop w górke........
                    • Gość: miki Re: JDL IP: *.olsztyn.mm.pl 23.08.06, 18:29
                      JD ! widziałem wpis w encyklopedii , którego wcześniej chyba nie było.
                      a mianowicie p.dyrektor "niegdysiejsza" - JDL.
                      możesz przypomniec co pisała ?
                      czy to zajmie za dużo czasu(Twojego)?
                      • Gość: Fredek Re: JDL IP: *.nwbi.de / *.neue-westfaelische.de 24.08.06, 10:31
                        JDL napisala ...

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=399&w=360&a=871663
                        (Dzieki dla Redakcji ... Archiwum funkcjonuje :))

• Gość: D Re: JDL IP: *.olsztyn.mm.pl 25.08.06, 06:59
                          Do góry bo spadamy!!!!!
                          • Gość: Iwona Re: JDL IP: *.ols.vectranet.pl 26.08.06, 11:35
                            Nie nie spadniemy.
                            Pozdrowienia dla koleżanek i kolegów z mojej klasy dla wszystkich 7kowiczów.
                            jd wiesz że wszyscy Tobie dziękujemy !!! Iwona
                            • Gość: miki Re: JDL IP: *.olsztyn.mm.pl 26.08.06, 15:13
                              dzięki Fred !
                              przeczytałem wpis pani dyrektor.
                              ale przeczytałem tez pozostałe wpisy LP i JD .
                              jak sobie "panowali" hehehehe
                              to był chyba sam poczatek??
                              ja tego wcześniej nie czytałem i polecam wszystkim
                              pozdrawiam panią Dyrektor.
                              • Gość: miki Re: księga.... IP: *.olsztyn.mm.pl 26.08.06, 15:19
                                jest nowy wpis w księdze gości.
                                Ewa z Czech.
                                moze ktos zna ?
                                może Ewa jakąś fotkę pokaże?
                                • Gość: obserwator Re: księga.... IP: *.olsztyn.mm.pl 27.08.06, 14:56
                                  Do góry Was podrzucę bo spadacie a szkoda.
                                  • Gość: mir-mur Re: księga.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.06, 22:08
                                    Myśle,że to Ewa Piotrowska.Mieszkała na przeciw ogródka jordanowskiego.
                                    • Gość: mamut Re: księga.... IP: 74.12.152.* 28.08.06, 00:15
                                      Ewe pamietam.. uczeszczala z nami tez do klasy no i wczesniej oczywiscie do
                                      przedszkola.. miala jesli sie nie myle o pare lat starsza od siebie siostre.

czuwaj
                                      • Gość: mir-mur Re: EWA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.06, 20:24
                                        Tak to napewno Ewa Piotrowska,znalazłem jej fotke z balu karnawałowego.
                                        To ta panna na pierwszym planie z zamkniętymi oczami i białym kapeluszu na
                                        głowie.Obok niej siedzi Anna Kucharska.
                                        Pozdrawiam mir-mur

home.arcor.de/szkpnr7/mir-mur/slides/imprezka2_.html
    • Gość: Fredek Slub mlodej Ryby ... IP: *.nwbi.de / *.neue-westfaelische.de 29.08.06, 15:27
      Mloda Rybka poslubila w ostatnia sobote swego ukochanego faceta ...

home.arcor.de/szkpnr7/slub_ryby_.jpg
      od Absolwentow "Siodemki" najserdeczniejsze Gratulacje ... :))
      • miki-3 Re: Slub mlodej Ryby ... 29.08.06, 17:00
        Gratuluje pannie(Rybie)młodej !!!
        rok szkolny sie zbliża, może trzeba by to uczcić?
        może u m.Ryby zostało coś z uczty weselnej ? heheheheh !!!
        a tak na poważnie......może jakies ostatnie letnie spotkanko?
      • Gość: AgaB Re: Slub mlodej Ryby ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.06, 21:48
        Gratulacje Aga!!
        i wszystkiego naj,naj,najlepszego :))))
        • Gość: ryba696 Re: Slub mlodej Ryby ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.06, 10:20
          Kochani dziękuje serdecznie....
          A z wesela troche zostało....
          • Gość: Jurek Re: Slub mlodej Ryby ... IP: *.olsztyn.mm.pl 30.08.06, 10:54
            Od absolwentów"Siódemki" najserdeczniejsze GRATULACJE !!!
            • Gość: jd Re: Slub mlodej Ryby ... IP: *.aster.pl 30.08.06, 17:00
              I ode mnie gratulacje dla ryby, tym bardziej, że małżeństwo to ciężki kawałek
              chleba.
              Miki, w sprawie JDL masz już chyba jasność; a to "panowanie" na początku
              wynikało z mojego braku forumowej kindersztuby; a czasy były to faktycznie
              surowe i pionierskie (jakieś 200 wpisów na całym Forum Olsztyn).
              Iwona, dziękuję, i szczególne pozdrowienia dla Eli.
              • Gość: mir-mur Re: Slub mlodej Ryby ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.06, 18:37
                Gratuluje Rybie .
                Życze Ci szczęścia, pogody w miłości i uśmiechu wiecznej radości.

mru…
                • Gość: karolina Re: Slub mlodej Ryby ... IP: *.piorunek.pl 30.08.06, 19:12

Taka cicha ,jak rybka ,a tu takkkie wydarzenie na skalę światową!
                  Serdeczne gratulacje wiele wytrwałości i kompromisów na nowej drodze.
                  Dom jest ,drzewo posadzone!? syn !? powodzenia Agusia:-)
    • Gość: Fredek Re: Szkoła NR 7 czesc 57. IP: *.l.pppool.de 30.08.06, 20:59
      Mlodsza Ryba chyba wszytkich zaskoczyla ...
      Nawet mnie chociaz w lipcu ja odwiedzilem.
      Dom i drzewa widzialem , syna tez ...

Zamykam czesc 57 i rozpoczynam 58.
      • Gość: mamut Re: Szkoła NR 7 czesc 57. IP: 74.12.154.* 31.08.06, 00:41
        Ryba, gratulacje i wszystkiego najlepszego...

czuwaj

A gdzie nastepna czesc?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka