Dodaj do ulubionych

Pytanie do Vectro-internautów

IP: 88.156.63.* 01.03.07, 21:02
Normalnie szybkość mojego łącza (download) wynosiła około 60 KB/s (czyli
opcja 512 kbps). Ostatnio jednak zauważyłem, ze szybkosc transferu spadła do
20-25 KB/s. Kolega korzystający z usług tego samego providera ma podobny
problem. Przeskanowałem dysk wszsykim co miałem na dysku. Owszem. Pare
szkodników na dysku sie znalazło, ale to nie rozwiązało propblemu. Jak kolega
kontaktował sie z informatykiem z Vectry to ten polecił mu sprawdzić, czy
wtyczka jest w gniazdku, albo czy monitot jest włączony... w każdym bądź
razie typowe 'porady dla blondynek' (nie obrażając tychże). Czy Wy - inni
użytkownicy Vectranetu - macie podobnie? Vectra ma przejsc na telewizj
cyfrową i sie zastanawiałem, czy czasem nie mają u siebie jakiejś małej
wymiany sprzętu, która mogłaby by być przyczyną spadku szybkości (facet z
Vectry powiedzial, koledze, ze nie). Jak jestu Was?
Obserwuj wątek
    • Gość: Vectro-internauta Re: Pytanie do Vectro-internautów IP: 88.156.63.* 01.03.07, 21:34
      Mam ostatnio podobna sytuacje z Vectra... u mnie od jakiegos miesiaca szybkosc
      ta spada zaleznie od pory dnia na przyklad rano i poznym wieczorem chodzi
      szybko ale w ciagu dnia kiedy jest chyba najwiecej uzytkownikow to predkosc
      drastycznie spada. Kiedys tego nie bylo i tez nie wiem co sie dzieje. Pozdrawiam
      • Gość: loco Re: Pytanie do Vectro-internautów IP: *.olsztyn.mm.pl 01.03.07, 21:37
        To chyba nie tylko w Vectrze. Ostatnio jakaś ogólna niewydolność w Olsztynie.
        • Gość: wkurzony Re: Pytanie do Vectro-internautów IP: 88.156.63.* 02.03.07, 10:24
          A moze to w TP coś szwankuje... przecie linie i głowne łącza od nic pochodzą.
          • Gość: michal Re: Pytanie do Vectro-internautów IP: *.ols.vectranet.pl 10.03.07, 12:16
            Nie, nie od nich... Vectra chyba właśnie najmniejszą część łączy ma od TP,
            główne łącza ma od OLMANu, GTSa i chyba TK-Telekom. Mi ogólnie chodzi ok, nie
            zauważyłem żadnych problemów - przynajmniej przy przeglądaniu www i korzystaniu
            z innych usług nieinteraktywnych. Ale słyszałem od znajomej, że ma podobne
            problemy do waszych - może mają jakąś rekonfigurację, albo inne problemy, ale
            zauważyłem, że w tepsie ostatnio też niewesoło.

Zastanówcie się od kiedy macie problemy... czy być może nie przypadkiem od
            momentu, kiedy tepsa ogłosiła, że zdejmuje limity z neostrady? (po 1 lutego...).
            Ludzie się rzucili i bach! Zator:-)
            • Gość: ja Re: Pytanie do Vectro-internautów IP: *.man.olsztyn.pl 19.03.07, 14:22
              Gość portalu: michal napisał(a):

> Nie, nie od nich... Vectra chyba właśnie najmniejszą część łączy ma od TP,
              > główne łącza ma od OLMANu, GTSa i chyba TK-Telekom. Mi ogólnie chodzi ok, nie

Głupoty piszesz michał, Vectra już od dawna nie ma łącza z OLMANu nie mylić z
              olnetem itp i od tego czasu są problemy ;-) Możliwe że nadal ma łącze od TK i
              pewnie się już "przytyka".

> zauważyłem żadnych problemów - przynajmniej przy przeglądaniu www i
              korzystaniu
              > z innych usług nieinteraktywnych. Ale słyszałem od znajomej, że ma podobne
              > problemy do waszych - może mają jakąś rekonfigurację, albo inne problemy, ale
              > zauważyłem, że w tepsie ostatnio też niewesoło.
              >
              > Zastanówcie się od kiedy macie problemy... czy być może nie przypadkiem od
              > momentu, kiedy tepsa ogłosiła, że zdejmuje limity z neostrady? (po 1
              lutego...)
              > .
              > Ludzie się rzucili i bach! Zator:-)
      • Gość: Vector Re: Pytanie do Vectro-internautów IP: *.ols.vectranet.pl 15.03.07, 19:39
        u mnie to samo - potrafię całymi minutami czekać na załadowanie strony. Ale mam gorszy problem, bo przez 3 m-ce naliczyli mi ponad 900 zł za same rozmowy na komórki! Twierdzą, że niemozliwe jest nielegalne podłączenie się do mojej instalacji i dzwonienie na mój koszt. Ciekwy jestem czy to prawda - a jak jest u was z rozmowami na komórki ?
        • Gość: vectra-user Re: Pytanie do Vectro-internautów IP: *.icm.edu.pl 16.03.07, 08:55
          a dzwoniles na te komorki? ..wiesz komorki sa drogie :p

a z podlaczeniem pewenie sie da, niekoniecznie przez instalacje, wystarczy ze masz w chacie telefon bezprzewodowy

ps. w koncu zaczelo chodzic youtube takze :), ale zastoje sa w sieci przy ladowaniu stron to fakt no ale godziny szczytu robia swoje
    • Gość: gosc Re: Pytanie do Vectro-internautów IP: *.ols.vectranet.pl 01.03.07, 23:17
      mi takze wolniutko net chodzi - zwlaszcza wieczorem
      • Gość: Hanka z Olsztyna Re: Pytanie do Vectro-internautów IP: 88.156.63.* 02.03.07, 08:36
        U mnie też wolniutko,co jest bardzo wkurzające,chyba trzeba jednak będzie
        zmienić operatora,niech sobie nie myślą,że jeśli zdobyli klienta to już mogą
        spocząć na laurach,konkurencji jest całkiem sporo.
        • Gość: a Re: Pytanie do Vectro-internautów IP: *.pl 02.03.07, 09:17
          no wlasnie...ja mam 1 gb i ostatnio zastanaialam sie czy przypadkiem nie
          zmniejszyli mi predkosci...wczoraj wieczorem net straszliwie zamulal...
          wiec jak myslicie co robic? monitowac czy przeczekac?
          a czy Wy tez dostajecie dziwne rachunki na niestworzone kwoty? bo ja np w tym
          tygodniu dostalam rachunki od lipca do grudnia 2006!!!
          • goscktos Re: Pytanie do Vectro-internautów 02.03.07, 10:28
            Ja mam w multimediach tylko 128, działa wolno, ale nez zarzutów.
            • Gość: staly klient Vectr Re: Pytanie do Vectro-internautów IP: 80.48.148.* 02.03.07, 11:02
              Vectra wprowadza następne usługi/ TV cyfrowa czy nowoczesna telefonia/ a zatem
              musi to trochę szwankować. Generalnie Vectra we wszystkich miastach inwestuje.
              A co do rachunków to norma w tej firmie. Nalepiej aby klient bezkrytycznie
              płacił a poza tym zajrzyj do umowy o oświadczenie usług może z niej wynika że
              masz tak płacić?
              • Gość: a Re: Pytanie do Vectro-internautów IP: *.pl 02.03.07, 11:54
                wiem ile mam placic i mam uregulowane wszystkie naleznosci,widac po prostu ze
                vectra ma niesamowity balagan - bo jak mozna wyslac rachunki za ubiegly rok??
                • mamaoscara Re: Pytanie do Vectro-internautów 02.03.07, 12:03
                  Halo-zwolennicy teorii spisku! Faktury Wam wysłali żebyście sobie mogli net
                  odliczyc w PITach! A że spadła prędkość to fakt...
                  • bystra2000 Re: Pytanie do Vectro-internautów 02.03.07, 12:25
                    To ja też ponarzekam :((((((
                    a co?????
          • Gość: vectra-user Re: Pytanie do Vectro-internautów IP: 88.156.63.* 02.03.07, 20:30
            no z predkoscia to juz pisalem , a z rachuunkami to wiem ze oni wprowadzaja od
            x-czasu nowy system zarzadzania miedzy innymi obsluga dla klienta przez www
            itp.. i pewnei stad te bledy w fakturach

ps. ja juz 2 razy dostalem z bedami a opoznione to nonstop przylaza
    • Gość: wrrrr Re: Pytanie do Vectro-internautów IP: 88.156.63.* 02.03.07, 14:35
      Gdyby była jakaś rozsądna alternatywa... Dostaję na skrzynkę (vectrową) ok 30
      listow ze spamem dziennie. Odpowiedź mailem była taka, że przecież to nie
      Vectra przysyła ten spam. Była to pierwsza i ostatnia odpowiedź. Dalej -
      totalna olewka, jakbym nie istniała. Zwyczajnie mają mnie w d..ie wiedząc, że
      nie pójdę nigdzie indziej bo gdzie? Na neostradę??? Hahaha.
      A pani w infolinii powiedziała, żeby przeskanować komputer. Szlag mnie trafił
      na miejscu.
      • ravendom Re: Pytanie do Vectro-internautów 02.03.07, 18:06
        akurat spam to nie taki znowu problem. Mozna zainstalować sobie jakis program
        antyspamowy, albo poprostu zmienić dostawcę poczty e-mail. Ale faktycznie...
        Vectra ze swoim słynnym już 'proszę przeskanować komputer' troche już
        przesadza. Rano miałem normalny transfer. Teraz jest jakby wolniej. Miejmy
        nadzieje, że to sie zmieni.
      • Gość: vectra-user Re: Pytanie do Vectro-internautów IP: 88.156.63.* 02.03.07, 20:35
        proponuje skrzynke np. na o2.pl i wlaczyc tam filtr spamu , a o vectrowej
        zapomniec :p
        • Gość: wrrrr Re: Pytanie do Vectro-internautów IP: 88.156.63.* 02.03.07, 21:29
          Tę skrzynkę Vectry mam wliczoną w cenę netu (a nie jak twierdzi Vectra
          bezpłatnie hehe). A jak sobie przejrzałam adresy odbiorców tego spamu to
          wszyscy mają @ols.vectranet.pl Tak więc ten spam idzie do wielu odbiorców
          Vectry i TYLKO do nich. Powinni więc się tym zainteresować moim zdaniem. Ale za
          to rachunki coraz wyższe :)
          • Gość: vectra-user Re: Pytanie do Vectro-internautów IP: 88.156.63.* 02.03.07, 23:26
            z tego co widze tutaj mail.ols.vectranet.pl/ to poprostu nie maja
            zadnego filtra anty-spamowego w tej naszej olsztynskiej-poczcie, a sam serwer
            to tez zwykly 'beton' [SquirrelMail 1.4.4] zaistalowany bez zadnych wtyczek z
            filtrami antyspaowymi(choc wszystko dostepne za free), poprostu widac
            niechcialo im sie tego zrobic porzadnie

ps. albo choc jakas regule by zrobili zeby nie dawalo sie wyslac na to
            @ols.vectranet.pl masowych wiadomosci z innych ip niz ich tam w biurze..
            • Gość: wrrrr Re: Pytanie do Vectro-internautów IP: 88.156.63.* 03.03.07, 15:04
              Ja tam się nie poddam tak łatwo bo wojownicza jestem z natury. Można ich jakoś
              przymusić? Albo chociaż wytknąć ignorancję bądź niekompetencję (bo o tę drugą
              podejrzewam Pana, który nie odpowiada na moje maile).
              Dziwię się też, że inni, którzy też hurtowo dostają spam tego nie zgłaszają...
              czemu mamy się godzić na fuszerkę?
              • Gość: vectra-user Re: Pytanie do Vectro-internautów IP: 88.156.63.* 03.03.07, 15:28
                przymusic to niesadze czy sie da, mozna tylko odwolac sie do tego co jest w
                ofercie lub regulamianie(w ofercie jest ze poczta i konto ftp ogolnie, a
                regulamin tez nie precyzjuje uslug)wiec w sumie nie ma podstaw za bardzo bo nic
                niesprecyzowane :<,
                moze dalo by sie to potraktowac jako nieplena usluge np. te zanizone transfery
                ale z drugiej strony podaja w ofercie max. szybkosc a nie gwarantowana :/,
                jedyna chyba droga to wyrazic niezadowolenie z braku profesjonalizmu
                dzwoniac/wysylajac mejle/czy nawet osobiscie ale czy podziala :> ,mozne jak
                wiecej ludzi powysyla (juz sa dwie czyli ty i ja :p ) to wkoncu zauwaza :)

ps. ja tam mam do pazdziernika umowe, i jak nic sie nie zmieni to rezygnje
                • Gość: wrrr Re: Pytanie do Vectro-internautów IP: 88.156.63.* 03.03.07, 15:37
                  Rezygnacja to moje marzenie, zrobiłabym to choćby zaraz i z dziką rozkoszą
                  tylko co dalej? Neostrada? Nigdy! Bezprzewodowy? Kicha! Pozostaje zakasać
                  rękawy i walczyć dalej :)
                  • Gość: vectra-user Re: Pytanie do Vectro-internautów IP: 88.156.63.* 03.03.07, 15:56
                    no ja zobacze do bedzie dostepne w pazdzierniku hehe,
                    a z tej obecnej oferty to zostaja chyba tylko multimedia(maja duzy zasieg az za
                    ul.bartaska nawet czyli te nowe osiedla), paru znajomych korzysta i nienazekaja
                    (tylko wiecej wychodzi jakos za 1024)

ps. a co do poczty co polecalem o2.pl heh to cos pada za czesto, wiec w sumie
                    polecam inna gmail.com wychodzi ze najbardziej niezawodny i niezly filtr spamu
                    • Gość: wrrr Re: Pytanie do Vectro-internautów IP: 88.156.63.* 03.03.07, 16:40
                      Gmaila mam. Trochę mało funkcjonalna poczta wg mnie. Reklamowana jako super
                      wygodna jest super beznadziejna. Tyle że przerzucić się na inną pocztę to nie
                      problem. Mnie natomiast strasznie i po ludzku mierzi to, że otrzymuję bubel. I
                      jakoś nie mogę się z tym pogodzić.
                      • Gość: vectra-user Re: Pytanie do Vectro-internautów IP: 88.156.63.* 04.03.07, 19:22
                        znalazlem jeszcze jedna dziwna rzecz, --> serwis youtube.com zawsze chodzil
                        szybko,a teraz nie da sie ogladnac zadnego filmu - max transfer 16KB/s osiaga,
                        myslalem ze to moze wina serwisu, ale pytalem innych uzytkownikow neta i bez
                        problemu im dziala a u uzytkownikow vecty problem jest :/, inne serwisy
                        dzialaja szybko np. video.google.com

ps. a co w gmailu jest beznadziejne :> ?

• Gość: wkurzony Re: Pytanie do Vectro-internautów IP: 88.156.63.* 05.03.07, 17:40
                          Też własnie zauważuyłem, ze youtube kiedyś chodziło bez problemu. Nie musiałem
                          czekać aż sie filmik zbuferuje gdyż był wczytywany do bufora szybciej niż był
                          odtwarzany. Teraz praktycznie nie da sie oglądać. Na video.google.com nie
                          patrzyłem.
                          A gmail wymiata. Jako jedyny dostawca poczty korzysta z innych portów poczty
                          wychodzącej. Jak złapałem jakiegos robaka na kompa, to za pośrednictwem klienta
                          email wysyłał sie jako spam do innych użytkowników (Vectra zablokowała mi za to
                          port i nie moge na przykład wysyłać maili Outlookiem z konta na wp). Gmail
                          jako, ze korzysta z innych portów, spamu nie rozsyłał i dalej moge z niego
                          korzystać za pośrednictwem Outlooka.
                          • Gość: vectra-user Re: Pytanie do Vectro-internautów IP: 88.156.63.* 05.03.07, 20:31
                            no oni chyba tego youtube specjalnie zblokowali, bo mi sie nie chce wiezyc ze
                            akurat u nas nie dziala a u innych smiga :/

co do poczty to o jakie porty Ci chodzi? ..o porty szyfrowane? (np.
                            wychodzacej 465)
                            z tych kont co mam, to np. interia tez chodzi na portach szyfrowanych(995,465)
                            z obsuga programu pocztowego, tyle poczta na interia za szybka nie jest :p
                            • Gość: wkurzony Re: Pytanie do Vectro-internautów IP: 88.156.63.* 05.03.07, 22:25
                              Dokładnie o te porty. Nie wiedziałem, ze interia działa na 465 i 995. Wczesniej
                              mi znane poczty działały odpowiednio na 25 i 110. Ale gmaila jeszcze cenie za
                              szybkość przedewszystkim i za to, choć ostatnio to sie zmieniło, że
                              zarezerwowany był nijako dla elity :P.
                              A co do youtube'a to spadek szybkosci bufferowania jest spowodowany zapewne
                              ogolnym spadkiem szybkosci łącza, a nie jakimś umyślnym działałniem przeciw YT.
                              • Gość: vectra-user Re: Pytanie do Vectro-internautów IP: 88.156.63.* 05.03.07, 23:03
                                no wlasnie nie jestem pewnien czy to spadek przepustowosci lacza jest powodem
                                bo np. google.video smiga bo 60-70KB/s

dzis to pobili rekord zrobilem testa 3 roznymi serwisami do pomiaru lacza i mi
                                wyszlo ze mam lacze 46-60kbps, a realne mam (512kbps) :/
                                • Gość: wkurzony Re: Pytanie do Vectro-internautów IP: 88.156.63.* 06.03.07, 15:25
                                  Moze sie komuś jednostki pomyliły i zamiast KB było kb... Ale obecnie jak to
                                  pisze to net smiga normalnie. Na klatce u mnie wisi oferta internetowa Vectry z
                                  dostępem do łącza nawet 4 Mb/s. Wczesniej takiej oferty nie było. Moze wymenili
                                  jakies urządzenia i znowu bedzie ok.
                                  • Gość: hen Re: Pytanie do Vectro-internautów IP: *.ols.vectranet.pl 07.03.07, 10:01
                                    Po dwutygodniowym zastanawianiu sie dlaczego tak się dzieje (średni transfer
                                    poniżej 120 kbps przy umowie 1024 - też myślałem, ze związane jest to z
                                    wprowadzaniem przesyłu sygnału cyfrowego)) i po wczorajszych spadkach transferu
                                    poniżej poziomu 20 kbps dziś ok. 9 ze zdziwieniem stwierdziłem szybkość na
                                    niespotykanym poziomie powyżej 800 kbps. Mam nadzieję, że to nie chwilowa
                                    "pomyłka" Vectry, a stała już rzeczywistość.
                                    A swoją droga ktoś z firmy mógłby na tym forum udzielić odpowiedzi na zarzuty
                                    stawiane bądź co bądź publicznie. Nie uwierzę, że nikt forum nie przegląda.
                                  • Gość: hen uzupełnienie IP: *.ols.vectranet.pl 07.03.07, 16:45
                                    Jest 16:45, transfer powyżej 900 kbps.
                                    Może rzeczywiście na stałe?
                                    • Gość: vectra-user Re: uzupełnienie IP: *.icm.edu.pl 07.03.07, 21:00
                                      no 800 to norma czemu piszesz ze to niespotykany poziom? przeciez wspomniales
                                      ze umowe masz na 1024 to dla tekiej umowy zawsze bylo ponad 900, chyba ze masz
                                      na mysli juz te transfery pogorszone od jakis 2tyg. to w takim ukladzie 800 to
                                      faktycznie jest jakis cud :>

u mnie transfery normalnie byly ponad 900, a teraz jest tak, ze jak przyjdzie
                                      szczyt sieciowy(np. wczesny wieczor) to mam 200-400max a najmniej potrtafi byc
                                      40-60!! i to o roznym czasie wyskoczy, ale transfery transferami - najbardziej
                                      denerwujace staly sie pingi, powstaja czasem lagi na ok.30 sek. :/
                                      • Gość: hen Re: uzupełnienie IP: *.ols.vectranet.pl 08.03.07, 08:56
                                        Umowe podpisywałem na poczatku lutego i tylko przez dwa dni transfer był na
                                        dobrym poziomie. Potem spadło do ok. 230. A od czasu przejścia na sygnał cyfrowy
                                        tv kablowej prędkośc spadła bardzo nisko, do momentami około 20 w ostatnie
                                        sobotę i niedzielę. Dlatego się zdziwiłem wczoraj tak gwałtownym i nagłym
                                        wzrostem. A przez cały wieczór nie spadło poniżej 750. Dlatego mam nadzieje, że
                                        już tak zostanie bez względu na natężenie ruchu.
                                        • alfa74 Re: uzupełnienie 08.03.07, 09:11
                                          > A od czasu przejścia na sygnał cyfrowy
                                          > tv kablowej prędkośc spadła bardzo nisko, do momentami około 20 w ostatnie
                                          > sobotę i niedzielę. Dlatego się zdziwiłem wczoraj tak gwałtownym i nagłym
                                          > wzrostem.

To w Olsztynie juz jest dostpena transmisja cyfrowa tv? Mozna dostac dekoder?
                                          Mam nadzieje, ze moje wyobrazenia tej uslugi nie mijaja sie znaczaco, z tym co
                                          oferuje Vectra.
                                          • Gość: hen Re: uzupełnienie IP: *.ols.vectranet.pl 08.03.07, 11:59
                                            Wgmojej wiedzy dekodery udostępniono jedynie abonentom programów kodowanych
                                            cyfrowo - tj. Canal+. Ale w trakcie testowania dostępnych jest więcej programow
                                            przesyłanych siecią - znacznie więcej niż w ofercie analogowej. Razem z
                                            programami przesyłany jest również sygnał informujący o aktualnym i nastepnym
                                            programie na danym kanale. O jakości odbioru wspominac nie ma co, bo wiadomo, że
                                            jest znacznie lepsza niz sygnału analogowego.
                                            • alfa74 Re: uzupełnienie 08.03.07, 12:43
                                              Probowalem dowiedziec sie czegos przez infolinie Vectry, ale niestety
                                              wiadomosci, ktore uzyskalem sa skromne. Poza tym, ze startuja oficjalnie od
                                              kwietnia pani nic wiecej nie wiedziala, albo tez nie chciala powiedziec.
                                              Powiedziala jedynie, ze beda dzwonic do abonentow i informowac o tvk w wersji
                                              cyfrowej.

Mi zalezy na tym, tylko z powodu dzwieku dookolnego, o ile dekodery beda
                                              zaopatrzone w cyfrowe wyjscia audio - a nie tak jak np. w cyfrowym Polsacie
                                              analogowo kanaly stereo.
                                              Chociaz jak znam Vectre to zrobia jakas popeline a'la Polsat :]
                                              • Gość: hen Re: uzupełnienie IP: *.ols.vectranet.pl 08.03.07, 14:41
                                                W dekoderze dostarczanym przez vectrę są wyjscia analogowe R i L, wyjście
                                                cyfrowe elektryczne i wyjście cyfrowe optyczne. Poz tym 2 x SCART i antenowe.
                                                Dekoder typ TechniSat CIGIT MF4-K.
                                                • alfa74 Re: uzupełnienie 09.03.07, 10:13
                                                  ok dzieki za pomoc ;)
                                              • Gość: hen Re: uzupełnienie cd. IP: *.ols.vectranet.pl 08.03.07, 14:47
                                                W sieci pełno informacji na temat dekodera
                                              • Gość: vectra-user Re: uzupełnienie IP: 88.156.63.* 08.03.07, 17:27
                                                no to co za problem sprawdzic na www.cyfrowavectra.pl/ , chyba ze nnowu
                                                net padal :p
                                                • alfa74 Re: uzupełnienie 09.03.07, 10:01
                                                  www.vectra.pl/ <
                                              • Gość: vectra-user Re: uzupełnienie IP: 88.156.63.* 08.03.07, 17:37
                                                ..aa i swego czasu apropo cyfrowej rozsylali takiego mejla:
                                                img101.imageshack.us/img101/8849/1nowynewsletterqm5.jpg
                                                • alfa74 Re: uzupełnienie 09.03.07, 10:11
                                                  No widzisz... gdybym cos takiego zobaczyl nie zadawalbym glupich pytan :)
                                                  BTW mi Vectra podsylala na miala tylko szczegolowe bilingi pewnego pana, ktory
                                                  ma u nich telefon - kiedys ja mialem ten nr (przez 3 miesiace). Nie raczyli
                                                  zmienic danych w bazie...
                                                  • Gość: vectra-user Re: uzupełnienie IP: 88.156.63.* 09.03.07, 17:06
                                                    hehe niezle , no mi jak zmienilem u nich email to wogole zaczeli nie przysylac
                                                    i na stary i na nowy :> , jednym slowem zenada..
                                                  • Gość: vectra-user Re: uzupełnienie IP: 88.156.63.* 09.03.07, 17:08
                                                    a swoja droga jak juz widziales stronke cyfrowa
                                                  • Gość: vectra-user Re: uzupełnienie IP: 88.156.63.* 09.03.07, 17:10
                                                    a swoja droga jak juz widziales stronke cyfrowavectra.. to co sadzisz o ich
                                                    cenniku? jak dla mnie to za drogo, taki pakiecik tego samego w lepszym
                                                    opakowaniu
                                                  • ravendom Re: uzupełnienie 09.03.07, 17:21
                                                    Ja myślałem, ze ta telewizja cyfrowa to nie jest coś dodatkowego, tylko wszyscy
                                                    obecni abonenci przechodzą na cyfrowy pakiet i nie wiąze sie to z jakimiś
                                                    zmianami w cenniku. Tak by przynajmniej wynikało z pisma jakie dostałem od
                                                    Vectry.
                                                  • alfa74 Re: uzupełnienie 13.03.07, 13:19
                                                    Sesnownie byloby poczekac do oficjalnego przedstawienia uslugi, bo ta stronka to
                                                    jak widac dzialalnosc lokalna... Jednak pokusze sie o male czarnowidztwo...
                                                    Niestety vectra juz podniosla ceny powolujac sie na cyfrowe inwestycje i
                                                    niestety obawiam sie, ze wersja cyfrowa bedzie drozsza, z nowymi umowami na czas
                                                    okreslony ;)
                                          • Gość: uzytkownik Re: uzupełnienie IP: *.ols.vectranet.pl 23.03.07, 08:54
                                            nie bardziej blednego jak narazie to nie ma cyfrowej tv w Vectrze, bylem w
                                            siedzibie i pytalem sie o to. Natomiast tak silny spadek predkosci
                                            iinternetowej mozemy tylko zawdzieczac ludziom co posiadaj net z TP gdzyz bedac
                                            tyle czasu ograniczani przez limity siedzieli cicho, a teraz gdzy TP zdjela
                                            limity to wielka zesza internautow na "uraaaa" rzucila sie do sciagania
                                            wszystkiego co jest dostepne :( A polska siec wan nie jest odpowiednio
                                            dostosowana do takiego obciazenia :( Co rozumiem pod "wielka zesza"? to ok 1,6
                                            mln ludzi :p wiec dlatego predkosc spadla ale to u wszystkich operatorow :(
                          • Gość: michal Re: Pytanie do Vectro-internautów IP: *.ols.vectranet.pl 10.03.07, 12:36
                            to raczej nie vectra blokuje, tylko wp, co zwłaszcza przy dynamicznym IP jest
                            dość irytujące, bo jak dostaniesz IP po jakimś spamerze, to jest problem :-/

Tutaj to właśnie vectra powinna blokować zarażone komputery, zanim ich IP
                            dostanie się na czarną listę spamerów.
                            • ravendom Re: Pytanie do Vectro-internautów 10.03.07, 13:42
                              Z tego co sie orientuje to dynamiczne IP polega na tym, że IP moze zostać
                              zmienione, ale po restarcie modemu. Przynajmniej u mnie tak to wygląda. Dopuki
                              nie restartuje modemu mam cały czas to samo IP.
            • Gość: michal Re: Pytanie do Vectro-internautów IP: *.ols.vectranet.pl 10.03.07, 12:28
              a od kiedy wiewiórka to serwer pocztowy??

Uwielbiam ludzi, którzy nie mając pojęcia o czym piszą, dają rady innym, którzy
              zęby zjędli w danych tematach. Squirrelmail to skrypt php do obsługi skrzynki
              pocztowej poprzez protokoły pop3/smtp i/lub imap.

A co do SPAMu w skrzynkach Vectry, to fakt - chyba najbardziej zasyfiona z tych,
              które posiadam. Pamiętem, jak dobrych parę lat temu obiecywali filt antyspamowy,
              jednak na obietnicach się skończyło. Tu rzeczywiście duuuży minus dla nich.

BTW: Ogólnie z tego, co się orientuję, to serwery vectry wykorzystują Debiana,
              jako system operacyjny - czyli darmowy i nie widzę w tym nic złego, ani
              żenującego. Większość operatorów korzysta z systemów GNU/Linux - wystarczy, że
              za sprzęt do obsługi modemów kablowych musieli słono zapłacić - resztę można
              spokojnie i bez wstydu zrealizować na darmowym oprogramowaniu. :)
              • Gość: vectra-user Re: Pytanie do Vectro-internautów IP: 88.156.63.* 10.03.07, 20:34
                to pan rozumiem zeby zjadl.. to szkoda tylko ze pan nie pracuje w vectrze bo
                wtedy napewno by wszytsko dzialalo a tak nadal niewiemy co z transferem i
                pingami?
                ...co do poczty skrypt, nie skrypt, ale i tak filtrow zadnych nie dali :>,
                i nikt nie mowil ze uzywanie open source jest zle heh, tylko ze to co vectra
                zrobila to duzo za malo, debian jest najbardziej opisana dystrybucja z ogromna
                iloscia pakietow to widac sie im nie chcialo przeczytac jakiegos tutoriala
    • Gość: vectra-user Re: Pytanie do Vectro-internautów IP: 88.156.63.* 02.03.07, 20:23
      tak jest, dokladnie mam tak samo, szybkosc spada drastycznie szczegolnie w
      porach szczytu, przede wszytskim chodzi tez o ping - czas odpowiedzi ktory
      kiedys wynosil np. do jakiegos adresu 50ms teraz to 250ms!(i nie jest to wina
      serwera)

moim zdaniem to wina przeciazenia sieci vectry, struktura ich sieci i
      wszytskie "koncowki"(swich'e,routery..) nie wytrzymuja nadmiaru polaczen stad
      te opoznienia, wyglada na to ze maja za duzo klientow w stosunku do sieci jaka
      dysponuja :( , i nie chodzi tu tylko o tv-cyfrowa ale i wczesniej co
      wprowadzili czyli tefony(voip), trzeba do nich dzwonic i skutecznie wytlumaczyc
      na czym polega jakosc uslugi :/
      • Gość: wkurzony Re: Pytanie do Vectro-internautów IP: 88.156.63.* 02.03.07, 22:12
        Ale mi do niedawna działało wszystko ok. Nawet w godzinach szczytu pręgkość nie
        spadała, a jeśli to nie tak drastycznie jak teraz. Ostatnio coś siadło ;/ choć
        w chwili jak to pisze to wszystko zdaje sie działać wporządku.
        • Gość: ok Re: Pytanie do Vectro-internautów IP: *.ols.vectranet.pl 02.03.07, 23:29
          piszesz sam ze sobą.
          • Gość: wkurzony Re: Pytanie do Vectro-internautów IP: 88.156.63.* 03.03.07, 11:31
            Hehe... nie sam ze sobą. Pewnie patrzysz na identyczne IP... ale to nie jest
            całe IP tylko jego początek - identyczny dla wszystkich użytkowników Vectry -
            stąd wrażenie 'gadania sam ze sobą' :)
            • Gość: vectra-user Re: Pytanie do Vectro-internautów IP: 88.156.63.* 03.03.07, 13:04
              koles pod nikiem "ok' widze prawdziwy sherlok, slyszales kiedys o czyms takim
              jak proxy? a to jest walasnie serv proxy vectry,kto z niego korzysta bedzie
              mial takie ip :)
              • Gość: staly klient Vectr Re: Pytanie do Vectro-internautów IP: 80.48.148.* 03.03.07, 17:42
                Co do rachunków! To nieprzypadek jak wam sie wydaje. Vectra zeruje na naiwnych
                ktorzy a nóż wpłacą. Chociaz nie muszą. Nie jest to wielkie przestepstwo
                jednostkowo a w skali kraju generuje ogromne pieniadze.A co do jakości
                wykonania sieci i jej przepustowości. Net w sieci kablowej dzieli się na
                wszxystkich odbiorców. I tak np: Vectra zamawia u dostawcy łącze 1000 G i może
                obsłużyc X odbiorców płacąc za to np:30 000 zł w skali miesiąca i po co ma
                płacić więcej za większe łącze skoro naiwniacy i tak zapłacą za tzw. internet
                bo? nie maja wyjścia CENA itd,itd. Nie chce się roizwijać Powodzenia w walce z
                Vectra net. Ha,HA,HA
                • Gość: wkurzony Re: Pytanie do Vectro-internautów IP: 88.156.63.* 03.03.07, 21:48
                  Kiedyś pamiętam było badanie marketingowe wśród ludzi o stosunek do interentu
                  przez gniazdko elektryczne. Szybkość takiej technologi - PLC sie chyba
                  technologia nazywa - miała byś nieporównywalnie wieksze od neo i tym podobnych -
                  nawet do 10 Mb/s. Jednak ludzie nie okazali większego zainteresowania. A taka
                  jest prawda, że w Olsztynie Vectra wielkiej konkurencji nie ma... Szkoda, ze
                  nie ma UPC z ich ofertą Chello ;/
    • alfa74 Re: Pytanie do Vectro-internautów 07.03.07, 10:19
      No niestety od kilku dni net chodzi jakby chcial, a nie mogl... Dokladnie to
      czesc stron dziala w miare dobrze, a czesc beznadziejnie. Cos a'la kolizje
      pakietow - transfer zrywany co chwila... Upload lezy szczegolnie na FTP - wiecej
      jest czekania niz wysylania ;)
      Poza tym ostatnio SSL (np polaczenia do bankow) chodzilo beznadziejnie - tzn
      prawie w ogole nie chodzilo... Jednak po telefonie do vectry (chociaz pan
      zapewnial, ze to wina przegladarki - innej niz IE ...hyhyhy...) SSL zaczelo
      dzialac poprawnie, ot taki dziwny zbieg okolicznosci ;)

Ogolnie jakosc uslug Vectry net, tel, tvk jest kiepska...
      Net juz opisalem...
      Tel (VoIP) mailem jak tylko uruchomili, ale nie dosc, ze drogo to i jakosc
      typowa dla vectry :] - zrezygnowalem po 3 miesiacach.
      Tvk - zaklocenia sygnalu, ogolnie sygnal kiepskiej jakosci.
      Ciekawi mnie oferta tvk cyfrowej, ale zobaczymy jakie dadza dekodery - czy beda
      mialy cyfowe wyjscia audio?

Co do konkurencji to oprocz neostrady, wszedl GTS Energis na zasadach BSA (czyli
      trzeba miec tel z tepsy, ale wystarczy abonament za 28 zl ;) )
      www.multimo.pl/
      Entuzjastow pociesze jednak... vectra ma internet wlasnie z GTS Energis :]
      Poza tym w skali Polski GTS Energis wypada - w porownaniu np z netia - najgorzej
      z podlaczniem nowych klientow, ktorzy ucielki z neostrady (pisal o tym ostatnio
      portal telepolis.pl).

• Gość: vectra-user Re: Pytanie do Vectro-internautów IP: *.icm.edu.pl 07.03.07, 21:33
        no to wszystko racja z tym netem vecry, ja juz rozne rzeczy podejzewalem np.
        ze nas przelaczyli na inna podsiec przykladowo po tvkDAMI(vectra ja wykupila),
        albo ze to wina tej zabawy w cyfrowaTV,
        lub jak dla mnie najlogiczniejsze ze poprostu maja za duzo juz klientow na
        swojej sieci :/ (internet,voip)

a co do GTS Energis to akurat nie ma sie co przyczepic bo maja lacza dobre i
        beda mieli zapewne coraz lepsze, a ze wypadaja gorzej w podlaczaniu klientow
        indywidualnych to tylko znaczy ze od niedawna oferuja net dla kowalskiego,
        jak bym mial pigi takie jak tam na statach to bym sie cieszyl :)

tu jak cos jest info o ich sieci:
        www.gtsenergis.pl/index.php?pid=221
        i mapka:
        www.gtsenergis.pl/media/europa-big.jpg

• Gość: sprinter Re: Pytanie do Vectro-internautów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.07, 13:21
      Powiem szczerze, że jest to dla mnie zaskoczenie. Ja mam odwrotną sytuację, na
      którą na pewno nikt by nie narzekał ;). Mianowicie mając wykupione łącze 1MB mam
      transfer czasami dochodzący do ok 220kB/s
    • Gość: mniej_wkurzony Re: Pytanie do Vectro-internautów IP: 88.156.63.* 15.03.07, 22:47
      Oficjalnie moge stwierdzi, ze szybkosc neta wrocila do normy... juz ponad
      tydzien temu :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka