Gość: jacobs40 Re: 1000! IP: 80.54.232.* 20.12.07, 21:44 to nie Ty wygrałeś, to wygrał debilizm... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Re: Nowy dyrektor szkoły ukraińskiej zrezygnował IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.07, 23:07 Podziwiam, jeszcze nie widziałem ponad 1.000 postów w jednym wątku. Więc temat musi być naprawdę kontrowersyjny, nawet Marcinkowska się chowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Batko Nowy dyrektor szkoły ukraińskiej zrezygnował IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 20.12.07, 23:40 Drodzy rodzice Z niepokojem śledzę dyskusję na forum internetowym. Nasza Szkoła tak ją zawsze nazywałem i nazywam dalej. Ukończyło ją dwoje moich dzieci . Została zbudowana wysiłkiem wielu osób. Należy tutaj docenić wysiłek w szczególności Pana Władysława Kozubla, którego nazwałbym głównym ideologiem tej szkoły. Pamiętam jego płomienne wystąpienia na zebraniach rodziców. Dziś przyznam , że czasami nie wierzyłem w możliwość realizacji przedstawianych planów . Oczywiście doceniam także rolę Pana Sycza . Z tego miejsca chciałbym podziękować wszystkim rodzicom, którzy oddali swoje dzieci do Górowa na początku lat 90- tych . Czytając na forum wypowiedzi naszych niektórych działaczy ZUwP odbieram to jako wielką obłudę z jednej strony mówią , że chodzi im dobro Szkoły , z drugiej strony zapomnieli posłać swoje dzieci do niej . Jestem zbulwersowany zamieszczoną na forum uchwałą Rady Głównej ZUw P . W tym miejscu nasuwa się pytanie czemu I KOMU służy Rada Główna czy obronie interesów jej członków czy też obronie interesu naszej społeczności . Mam nadzieję , że moje obawy są bezpodstawne . Oburza mnie także zachowanie ukraińskich mediów (np. ukraińskiej audycji radiowej Radia Olsztyn) . Z tego co zrozumiałem główni aktorzy konfliktu to Pan Sycz I Pan Necio. Moim zdaniem mówienie o konflikcie w szkole jest niewłaściwym określeniem bo ten konflikt jest poza szkołą. Proponuję poczekać na końcowe wyjaśnienie sprawy , my przecież nie posiadamy dostępu do dokumentów. Od wyjaśniania tego typu spraw jest kuratorium i prokuratura . Drodzy Rodzice możemy rozpisywać się na forum jeszcze bardzo długo , obrażać siebie nawzajem. Proponuję pomóżmy Naszej Szkole . Proszę Was posyłajcie dzieci do Naszej szkoły. Ja gdybym miał jeszcze raz dokonywać wyboru szkoły posłałbym je JESZCZE RAZ do Górowa. Pamiętajcie za Naszą Szkołę nie odpowiada tylko dyrektor za Nasza szkołę odpowiadamy MY wszyscy . PAMJATAJTE POSYłAJTE DITY W UKRAIŃSKU SZKOŁU. SŁAWA UKRAINI Odpowiedz Link Zgłoś
rodz-ic3 Samowola Sycza, Olejnika..... 21.12.07, 09:44 W wielu stwierdzeniach zgadzam sie z tobą Batko. Tylko końcowe wnioski budzą moje wątpliwości, bo wiem jak teraz wygląda sytuacja w szkole i sam, gdybym miał się decydować, to nie wiem czy dałbym ponownie dziecko do tej szkoły. Raczej nie... Wszystko co obserwowałeś w przeszłości zostało wypaczone. Nikt nie myśli o dzieciach, o tym jak skończą szkołe, z jakimi wynikami. To ukraińska szkoła, ale musi też być dobra. Necio mógł to zapewnić. To szkoła dla wszystkich Ukraińców, a nie jak ostatnio obserwowano - państwa Sycz, którzy wszystko robią pod siebie. Zaczęli niszczyć Necia, szkołę , bo zachciało im się władzy wszędzie i za wszelką cenę. Nikt ciebie nie straszył, że twoje dziecko nie skończy szkoły, jeśli będziesz popierał uczciwie wybranego w konkursie dyrektora Necio. A zwolennicy Sycza tak robili!!! Czy tak się godzi???To co piszesz że za szkołę odpowiadamy wszyscy było główną myślą pana Necia. Dał swobodę rodzicom - uaktywnił ich udział w życiu szkoły, czynił szkołe wspólną rodziców, dzieci i nauczycieli. Bardzo nie odpowiada to Syczowi, Olejnikowi. Już po zwalczeniu w niegodny sposób Necia pomijają Radę Rodziców, przekabacili 1-2 osoby i nimi się posługują. Zgadzam się z krytyką ZUwP, mediów. Tak się nie robi. Rzeczywiście ZUwP broni chyba interesów jej członków, a nie społeczności ukraińskiej. I to też należałoby szerzej poruszyć. Odpowiedz Link Zgłoś
tatkion Re: Batko i rodz-ic3 21.12.07, 17:00 Cieszy mnie, że nieprzekabaceni na stronę „syczowych” rodzice mają jeszcze ochotę się tą SPRAWĄ zajmować (poświęcać JEJ swój wolny czas), znaczy to że nieobojętne im są losy TEJ SZKOŁY. Nie mślą, że pozostało im siedzieć cicho. Znają fakty, które same mówią za siebie. Drodzy rodzice szkoła jest przede wszystkim dla Was! Jak długo można manipulować nie tylko prywatnymi osobami, ale i instytucjami urzędowymi, jak dlugo „przyjaciele M.S.” bedą chcieli nadstawiać za niego karku. Przyjdzie czas, że prawda sama się obroni. Myślę, że Wasze posty (konkretne, poparte faktami, bez wulgaryzmów) jej (prawdzie) w tym pomoże. /Wiem, że wiele poważnych ludzi czyta te posty i buduje swoją opinie na tej podstawie, znąc opinię tylko z ust „syczowych” i znając osobiście p.J.Necio/ Sycz myśli, że jak napuści jakichś gości z Ukrainy, którzy wmawiają naszym dzieciom na apelu szkolnym, że wszyscy występujący przeciw naszemu posłowi M.Sycz (myślący inaczej jak on -M.S.) są wrogami całego ukraiństwa. Jakim prawem w ogóle wciąga się uczniów w TE SPRAWY? Jakim prawem p.o. dyrekcja dopuściła, żeby TA SPRAWA była poruszana na szkolnym apelu? A potem dziwicie sią – drodzy pedagodzy - że dzieci wam w szkole rozrabiają. Uczniowie zachowują się jak dzieci rowodzacych się rodziców, chcą zwrócić na siebie uwagę pedagogów (drugich rodziców). Uczniowie zachowują sie jak dzieci z rodzin patologicznych, ale „rodzic zawinił, a dzieciak dostaje w d...” Drodzy Rodzice szkoła jest przede wszystkim dla Was! Drodzy Rodzice macie teraz swoje pociech w domu , posłuchajcie oczym mówią, za czym i za kim tęsknią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kula Re: do tatkion IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.07, 18:00 A jakim prawem odchodzący dyrektor J. Necio na szkolnym apelu przed uczniami publicznie rzucił winę za zaistniałą sytuację na wychowawców internatu na czele z M. Olejnikiem. Tym samym publicznie PODZIELIŁ GRONO NAUCZYCIELSKIE NA PÓŁ!!! W OCZACH UCZNIÓW!!! (koniec października br.) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinga77 Re: do tatkion IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.07, 18:30 Też byłam na tym apelu. Wiem, co powiedział, po prostu prawdę. Nikogo nie dzielił. A za atmosferę w szkole odpowiada Olejnik - narzędzie i Sycz- mocodawca. Odpowiedz Link Zgłoś
elmik.0 Re: do tatkion 21.12.07, 18:41 PODZIELIŁ GRONO NA PÓŁ - Sycz ze swoją grupą :p.Olejnikiem, p.Olgą Sycz, p.A.Łatanyszyn i p.L.Maksymik i nie w październiku a na poczatku wrzesnia a właściwie od czerwca można było to obserwowac. Bardzo publicznie to robiono, więc to co piszesz kula jest śmieszne. A to jak wpływałaś na uczniów wcześniej to sie według ciebie nie liczy, co? "pranie mózgów" uczniów to wasz styl. Pan Necio bardzo dbał o nieangażowanie uczniów w te sprawy (wam niestety zabrakło takiego godnego szacunku zachowania), a na tym apelu nikt nikogo nie podzielił (tez byłam/em). Ale i tak rozumiecie po swojemu. Czemu kula nie widzisz co wy wyprawialiście z Z dyrektorem Neciem i to NA OCZACH UCZNIÓW, zeby tylko go poniżyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kula Re: do tatkion IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.07, 20:28 Nie, elmik, przybarwiasz. Nigdy nie słyszał..m złego słowa o J. Necio w publicznych wystąpieniach b.dyrektora M.Sycza w czasie pełnienia tej funkcji. Naodwrót - zawsze podkreślał "dyrektor Jurij Necio" (a nie "wice-dyrektor Jurij Necio"). A to, że śmieszy ciebie moja wypowiedź, to nie ma żadnego znaczenia, bo nie tylko moja, ale wszystkich po tej stronie barykady. P.S Już niedługo kończę swoją analizę forum i zobaczycie, ilu Was (i nas oczywiście) walczy za PRAWDĘ, która i tak leży po środku. Odpowiedz Link Zgłoś
romka89 Re: do kuli 21.12.07, 20:44 Były dyrektor Sycz na sierżanta mówił kapitan, urzędnika dowolnego szczebla przedstawiał jako ministra. Zawsze też znajdował koligacje rodzinne. I dzwonił do prezydentów. I to nie ma nic wspólnego z szacunkiem, tylko z teatrem odgrywanym przed publicznością.Ciekawe,że o tym nie wiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
elmik.0 do kula 21.12.07, 20:50 Sam kula przybarwiasz.Wystąpień Sycza słuchałaś zapewne wybiórczo i tych jego niby inteligentnych żartów. Zależy o co chodziło wtedy S. i co chciał uzyskać, bo że pośmiać się kosztem innych lubił nie ma co ukrywać. Odpowiedz Link Zgłoś
paulina123123 Re: do kula 21.12.07, 19:14 "Synku, nie kłam, kto kłamie może ukraśc, kto ukradnie, może zabić" powtarzał ojciec prof.W.Bartoszewskiego Odpowiedz Link Zgłoś
tatkion Re: Batko i rodz-ic3 21.12.07, 17:11 Cieszy mnie, że nieprzekabaceni na stronę „syczowych” rodzice mają jeszcze ochotę się tą SPRAWĄ zajmować (poświęcać JEJ swój wolny czas), znaczy to że nieobojętne im są losy TEJ SZKOŁY. Nie mślą, że pozostało im siedzieć cicho. Znają fakty, które same mówią za siebie. Drodzy rodzice szkoła jest przede wszystkim dla Was! Jak długo można manipulować nie tylko prywatnymi osobami, ale i instytucjami urzędowymi, jak dlugo „przyjaciele M.S.” bedą chcieli nadstawiać za niego karku. Przyjdzie czas, że prawda sama się obroni. Myślę, że Wasze posty (konkretne, poparte faktami, bez wulgaryzmów) jej (prawdzie) w tym pomoże. Wiem, że wiele poważnych ludzi czyta te posty i buduje swoją opinię na podstawie opinii „syczowych”, tych postów i osobistej znajomości p.J.Necio (nikt pważny nie wyciąga wniosków słysząc opinie tylko z jednej strony, poważni ludzie szukają tzw."złotego środka".) Po drugie p.J.Necio nie pojawił się w ZSzUJN, w Górowie, w powiecie, w województwie 5-6 miesięcy temu, on funkcjonował w tym środowisku i na opinię o sobie jako człowieku, jako nauczycielu, jako z-cy dyrektora zapracował. Sycz myśli, że jak napuści jakichś gości z Ukrainy, którzy wmawiają naszym dzieciom na apelu szkolnym, że wszyscy występujący przeciw naszemu posłowi M.Sycz (myślący inaczej jak on - M.Sycz) są wrogami całego ukraiństwa. Jakim prawem w ogóle wciąga się uczniów w TE SPRAWY? Jakim prawem p.o. dyrekcja dopuściła, żeby TA SPRAWA była poruszana na szkolnym apelu? A potem dziwicie sią – drodzy pedagodzy - że dzieci wam w szkole rozrabiają. Uczniowie zachowują się jak dzieci rowodzacych się rodziców, chcą zwrócić na siebie uwagę pedagogów (drugich rodziców). Uczniowie zachowują sie jak dzieci z rodzin patologicznych, ale „rodzic zawinił, a dzieciak dostaje w d...” Drodzy Rodzice szkoła jest przede wszystkim dla Was! Drodzy Rodzice macie teraz swoje pociechy w domu , posłuchajcie oczym mówią, za czym i za kim tęsknią. Odpowiedz Link Zgłoś
paulina123123 Re: tatkion 21.12.07, 19:32 Dlaczego Wy rodzice nie weżmiecie sprawy w swoje ręce. Dlaczego przyglądacie się i udajecie, że to nie Wasza sprawa, że nic nie możecie. Przecież to Wasze dzieci, Wasze były trwonione pieniądze!!! tatkion - nie wiem, czy "Przyjdzie czas, że prawda sama się obroni." Jak przejdzie jakiś czas, sprawa się rozmydli, przedawni, dokumenty poniszczy (zapominacie po co było włamanie do gabinetu dyrektora Jerzego Necio - ciekawa jestem jakie to dokumenty niezbędne do funkcjonowania szkoły tam były, jeżeli ich tam nie było to jak szkoła funkcjonuje?) tatkion, kula chce tylko odwrócenia uwagi od faktu: "Sycz myśli, że jak napuści jakichś gości z Ukrainy, którzy wmawiają > naszym dzieciom na apelu szkolnym, że wszyscy występujący przeciw > naszemu posłowi M.Sycz (myślący inaczej jak on - M.Sycz) są wrogami > całego ukraiństwa." To był chwyt poniżej pasa, niegodny posła. A pani z-ca dyr. L.Ł. jak manewrowała słowami? (Jak ładnie wypełniała wolę posła) Były media, ZUwP, przedstawiciele Ukrainy (nie wiem jak Ukraina do dziś radziła sobie bez M.Sycza). Ciekawe czym jeszcze "nasz" POseł nas zaskoczy??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Batko Re: Samowola Sycza, Olejnika..... IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 21.12.07, 19:44 Podzielam Pana zdanie Rodzicu -3. Jednak ze stwierdzeniem, że nikomu nie zależy na poziomie nauczania się z Panem nie zgadzam . Taką ocena krzywdzi Pan wielu nauczycieli . Znam wielu dobrych nauczycieli z Naszej szkoły, którzy pomimo zaistniałej sytuacji są oddani młodzieży . Są dobrymi fachowcami cenionymi w środowisku nauczycielskim oraz prawdziwymi patriotami a nie farbowanymi lisami. Proszę pozwolić ,że nie będę przytaczał ich nazwisk na forum bez ich zgody. Znam tych ludzi doskonale spotykam się z nimi przy okazji Malowanej Skryni w Kętrzynie, Watry w Głębocku i innych naszych Imprez. To Ci bezimienni na forum nauczyciele kształtują swoją pracą tak zwany poziom szkoły. Rozmawiałem także z rodzicami i uczniami obecnie uczącymi się w szkole potwierdzają to. Rozumiem Wasze obawy , czytając wypowiedzi prasowe i oglądając telewizje można odnieść wrażenie , że bez osoby Pana Sycza szkoła przestanie istnieć. Możliwe , że komuś na tym zależy. My musimy zachować rozsądek i przetrwać tę burzę. Nas miało tu nie być , byliśmy przeznaczeni na polonizacje i asymilację . Tak się nie stało wytrwaliśmy. W tym , że wytrwaliśmy wielką rolę odegrała szkoła w Górowie . A kto będzie czytał Nasze Słowo jak nie będziemy posyłać naszych dzieci do Ukraińskich Szkół i punktów nauczania . Nie po to dziadkowie naszych dzieci walczyli w UPA siedzieli w więzieniach żebyśmy dzisiaj tylko załamywali ręce . Ich nie złamały ubeckie tortury i śniegi Syberii . My też tak jak Nasi Ojcowie powinniśmy rozpocząć walkę o dobro Naszej Szkoły i Naszych dzieci . Dyrektorzy będą się zmieniać to jest normalna sytuacja a Szkoła ma pozostać Naszą. Jeszcze raz apeluje do wszystkich rodziców POSYłASJTE SWOI DITY DO GÓROWA TO DOBRA Szkoła I NASZA!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
romka89 Re: Samowola Sycza, Olejnika..... 21.12.07, 20:11 To walczcie o szkołę, dobrą szkołę!Bo teraz, za Olejnika ona się stacza! Już dużo idei i pomysłów zostało zniszczonych! Dlaczego?! Bo nie o to chodzi Syczowi, by była to świetna szkoła. On ma swoją koncepcję, którą forsuje już od dawna.Chce światu udowodnić, że po nim nikt nie jest godzien zarządzać nią niezależnie. Wykorzystuje do tego swoje układy z marszałkami. Czasy się zmieniły, szkoła aby istnieć musi zapewnić młodzieży dobry start w dorosłość. Inaczej nie będzie naboru, bo Ukraińcy,oprócz podtrzymania tożsamości, doceniają też wartość edukacji. A co do tożsamości - to właśnie zniszcono świetną ideę kozactwa.Tylko dlatego,że pomysłodawcą i jej realizatorem miał być nowy dyrektor a nie Sycz. Aż przykre, jak ambicje posła (wydawałoby się,że zaspokojone) niszczą to, co dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
romka89 Nowy dyrektor szkoły ukraińskiej zrezygnował 21.12.07, 17:25 Z wielką uwagą przeczytałam post Batka, i wreszcie ktoś przypomniał pana Władysława Kozubla, prawdziwego "ojca" szkoły. Dlaczego tego człowieka juz od dawna się pomija przy wszelkich okazjach rocznicowych szkoły. Dlaczego nie zaprasza się go do szkoły na święta. Odpowiedź jest chyba jedna. Wspólnie z Syczem zakładali szkołę, ale to tylko Sycz miał zostać wielkim przywódcą Ukraińców. Wszyscy inni, wykorzystani, byli albo niczszeni, albo sami się odsuwali. Natomiast na wszelkich świętach szkolnych nigdy nie zabrakło polityków różnej maści,od Czarzastego począwszy, poprzez Krzysztofa Janika a na Ryńskim skończywszy.Oni też byli potrzebni, ale nie szkole. Oni mieli zapewnić układy tylko jednej osobie. Odpowiedz Link Zgłoś
elmik.0 Egoizm Sycza 21.12.07, 17:51 Romko zgadzam sie w 100% z tobą. Na tym polega metoda Sycza wykorzystać ludzi, ich wiedzę !!!, umiejętności !!! pasje!!!- najpierw p.Władysława Kozubla, teraz p.J.Necio i na pewno wielu innych, a potem usunąć ich z życia szkoły, zniszczyć i tylko wszędzie - wielki Sycz i wielka Syczowa. Jakby naród ukraiński do nich sie tylko sprowadzał. To chyba też kwestia kompleksów wobec tych ludzi, którym tak naprawdę nie Sycz nie dorównuje... Otacza się politykami dziwnych kategorii i cieszy się jakby to on był gwiazdą. A w "Gońcu Bartoszyckim" można przeczytac nowy zawód - żona posła... Haha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: feminista znalezione w prasie... IP: 80.54.232.* 21.12.07, 17:51 Jako że czasami zmieniam płeć, aby życie nie było nudne, czytuję pisemko "Wysokie obcasy". Trzeba być na bieżąco z kobiecością. Znalazłem oto taki artykuł, autorstwa zapewne żony dyrektora liceum(wnioskuję po zawartej treści). Pozwalam zamieścić ten tekst na tym jakże szacownym forum. I oby w następnym roku stukneło kolejne 1000 wypowiedzi ;) "Jestem dumna z męża, który wbrew opinii społecznej, zobaczył w kobiecie w ciąży człowieka i dobrego pracownika. Jako dyrektor szkoły uczynił przyszłą matkę wicedyrektorem szkoły. Zapłacił za to wysoką cenę. Wszyscy rzucili się z ujadaniem. Jak tak można! A nie można? Przecież zaraz jej nie będzie w szkole! Poprowadzę przez ten czas szkołę sam! To jakaś nieodpowiedzialność! Ależ to właśnie jest odpowiedzialność, bo jest to osoba bardzo kompetentna i pracowita , odpowiedzialna i znająca się na oświacie. Żadne argumenty nie mogły trafić ani do części Rady Pedagogicznej, ani do urzędników ani wreszcie do pani kurator (też przecież kobiety). Okazało się, że kobieta w ciąży w naszym społeczeństwie to osoba (jeżeli jest jeszcze osobą) nie nadająca się do tego, by otrzymać awans, nawet najmniejszy. Wszyscy zobaczyli nie człowieka tylko „chodzący brzuch”. Nieważne okazało się wykształcenie, fachowość, osiągnięcia zawodowe. Kobieta – matka jest na straconej pozycji, nie nadaje się do niczego tylko do karmienia. Nigdy nie zrozumiem, dlaczego w tej nagonce na dyrektora i jego personalną decyzję, (zgodną przecież z prawem) uczestniczyły tak aktywnie kobiety. W ten sposób same sobie gotują los osób niepełnowartościowych w pracy! A może to mentalność prowincjonalnego miasteczka i praw w nim rządzących? Dlaczego tylko jeden mężczyzna okazał się człowiekiem bez kompleksów i za swoją próbę realizowania idei równości płci w praktyce został społecznie napiętnowany? Jako kobieta, żona i matka podziwiam go i szanuję. Jest autorytetem dla swoich synów. Mam nadzieję, że wychowamy ich na dobrych mężów, ojców i obywateli. Żona " Odpowiedz Link Zgłoś
tatkion Re: znalezione w prasie... 23.12.07, 00:28 Myślę, że każda kobieta byłby dumna z takiego męża. Zyczę Państwu Necio dużo zdrowia, rodzinnego szczęścia i wytrwałości (może rzeczywiście prawda sama się obroni). DO SIEGO ROKU! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aleKsandra Re: znalezione w prasie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.07, 12:19 porównująć żonę posła panią Sycz, i p. K.Necio: K.Necio- niesamowita,inteligentna, wartościowa, niewylansowana u górowskiej kosmetyczki-plotkary. Nauczycielka z powołania, z wiedzą z pasjami, matka niesamowitych synów..klasa, szacunek i marzenie by zostać taką. I przede wszystkim "pięknie wolny człowiek" a nie pani Sycz: po "jeden trzy" cha cha:D .. przydałoby się wyszczuplić córeczkę, Pani M.Olgo, za dużo Pepsi i Coca-coli ze szkolnego sklepiku, naprawdę... tak tytułem dygresji:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Batko Nowy dyrektor szkoły ukraińskiej zrezygnował IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 21.12.07, 19:40 Podzielam Pana zdanie Rodzicu -3. Jednak ze stwierdzeniem, że nikomu nie zależy na poziomie nauczania się z Panem nie zgadzam . Taką ocena krzywdzi Pan wielu nauczycieli . Znam wielu dobrych nauczycieli z Naszej szkoły, którzy pomimo zaistniałej sytuacji są oddani młodzieży . Są dobrymi fachowcami cenionymi w środowisku nauczycielskim oraz prawdziwymi patriotami a nie farbowanymi lisami. Proszę pozwolić ,że nie będę przytaczał ich nazwisk na forum bez ich zgody. Znam tych ludzi doskonale spotykam się z nimi przy okazji Malowanej Skryni w Kętrzynie, Watry w Głębocku i innych naszych Imprez. To Ci bezimienni na forum nauczyciele kształtują swoją pracą tak zwany poziom szkoły. Rozmawiałem także z rodzicami i uczniami obecnie uczącymi się w szkole potwierdzają to. Rozumiem Wasze obawy , czytając wypowiedzi prasowe i oglądając telewizje można odnieść wrażenie , że bez osoby Pana Sycza szkoła przestanie istnieć. Możliwe , że komuś na tym zależy. My musimy zachować rozsądek i przetrwać tę burzę. Nas miało tu nie być , byliśmy przeznaczeni na polonizacje i asymilację . Tak się nie stało wytrwaliśmy. W tym , że wytrwaliśmy wielką rolę odegrała szkoła w Górowie . A kto będzie czytał Nasze Słowo jak nie będziemy posyłać naszych dzieci do Ukraińskich Szkół i punktów nauczania . Nie po to dziadkowie naszych dzieci walczyli w UPA siedzieli w więzieniach żebyśmy dzisiaj tylko załamywali ręce . Ich nie złamały ubeckie tortury i śniegi Syberii . My też tak jak Nasi Ojcowie powinniśmy rozpocząć walkę o dobro Naszej Szkoły i Naszych dzieci . Dyrektorzy będą się zmieniać to jest normalna sytuacja a Szkoła ma pozostać Naszą. Jeszcze raz apeluje do wszystkich rodziców POSYłASJTE SWOI DITY DO GÓROWA TO DOBRA Szkoła I NASZA!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
tatkion Re: kula, Batko 23.12.07, 00:19 Piszesz- kula- „Nigdy nie słyszał..m złego słowa o J. Necio w publicznych wystąpieniach b.dyrektora M.Sycza w czasie pełnienia tej funkcji. Naodwrót - zawsze podkreślał "dyrektor Jurij Necio" (a nie "wice-dyrektor Jurij Necio").” I co z tego? Na pożegnalnym apelu dyrektor M.Sycz też mówił, że oddaje szkołę w dobre ręce (ręce p.J.Necio), przekazał p.J.Necio buławę (tu symbol władzy w szkole). I co z tego? Nawet „nie dał mu (J.Necio) rozwinąć skrzydeł”. Od samego początku dyrektorowania J.Necio ludzie M.Sycza z M.O.Sycz na czele ruszyli do (jak to określali) „ratowania szkoły”. Jak widać jego (M.Sycza) publiczne chwalenia na nic się nie zdały. Pytanie: dlaczego M.Sycz „namaścił” J.Necio, jak go przecież nie chciał??? Fakt Batku „Dyrektorzy będą się zmieniać to jest normalna sytuacja a Szkoła ma pozostać Naszą.” W innych szkołach dyrektorzy się zmieniają, a w tej dyrektorem chce być jeden M.Sycz (jak nie osobiście, to chce jak marionetką kieriować swoim następcą). Czy J.Necio prosił ustępującego ze stanowiska dyrektora ZSzUJN M.Sycza o „namaszcenie”? Dlaczego M.Sycz nie namaścił od razu swojej marionetki M.Olejnika? Na nic Batku Twoje apele: „ Jeszcze raz apeluje do wszystkich rodziców POSYłASJTE SWOI DITY DO GÓROWA TO DOBRA Szkoła I NASZA!!!!!!', nikogo patriotyzmem nie nakarmisz, z patriotyzmem w parze musi iść dobra edukacja i wówczas nie będą potrzebne Twoje apele. Teraz honorowy dyrektor Miron Sycz nie swoimi rękami (ale swoich ludzi) umiejętnie niszczy to co on z J.Necio i innymi nauczycielami, i pracownikami wybudował. Pytanie dlaczego??? Dlatego, że trzeba bylo zniszczyć, żeby było co ratować - pokazać całemu światu, że się jest wielkim i miłosiernym. Po drugie będzie okazja szkołę sprywatyzować (toż nie raz dyrektor M.Sycz o tym wspominał), a teraz to "będzie przecież jedyny sposób uratowania szkoły". Nie ważne będzie wówczas ile będzie klas, ważne, że będzie szkoła pod przykrywką której w wielkich pustych budynkach „trzeba będzie robić jakiś interes, żeby szkołę (puste budynki) utrzymać” Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rozumnyj Re: kula, Batko IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 23.12.07, 17:44 Tatkion słusznie zauważyłeś o co może chodzić Honorowemu. Zmniejszenie liczby uczniów jest dla niego i jego popleczników na rękę . Ta szkoła zaczęła się za bardzo rozwijać i trzeba to było powstrzymać. Pytanie Komu tak naprawdę na tym zależy ? Ale czy my mamy poddać się dyktatowi jednej czy kilku osób ?. Nie posyłając dzieci zrobimy w tym kierunku tym ludziom dużą przysługę . Tylko wtedy gdy poślemy tam swoje dzieci będziemy mieli wpływ na tą szkołę. Zawsze są jakieś wyjścia z sytuacji. Może i dobrze , że ta sprawa wypłynęła będzie okazja coś z tym zrobić. Odnośnie prywatyzacji wątpię żeby oddano taki wielki majątek w prywatne ręce. Z drugiej strony nie ma szans na utrzymanie się takiej prywatnej szkoły z przyczyn ekonomicznych. Kto z nas pośle tam dzieci za pieniądze skoro nie chce posłać ich za darmo. DO momentu kiedy Szkoła istnieje jest szansa na jej uratowanie . W ciągu tych kilku miesięcy ludzie poznali wiele faktów zobaczyli kto jest kto. Przecież nie jesteśmy bezmyślną masą . Wszystkich nie da się zmanipulować i zastraszyć. Ponad tysiąc wypowiedzi na forum o tym świadczy . Myślę , że wszelkiej maści Miernotami damy sobie jeszcze radę . Z wypowiedzi na forum wywnioskowałem , że jest ich zaledwie kilka osób . Odpowiedz Link Zgłoś
romka89 Re: kula, Batko 23.12.07, 18:16 Prywatyzacja jest określeniem pojemnym. Może na przykład oznaczać przejęcie szkoły przez stowarzyszenie. A środki , oprócz dotacji państwowych mogą pochodzić z działalności gospodarczej stowarzyszenia.Np.Z części internatu utworzyć bazę hotelową. To tylko jedna z możliwości.Jedno jest pewne, panu Syczowi nie chodzi o dobro szkoły, tylko o jego prywatny interes. Dlaczego do tej pory szkoła nie jest odgrodzona od prywatnej posiadłości Syczów. Do tej pory nikt nie wie, gdzie kończą się prywatne ziemie Sycza a zaczynają szkolne.Czy taka sytuacja jest normalna? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kula Do tatkion IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.07, 23:42 Panie tatkion."Pytanie: dlaczego M.Sycz „namaścił” J.Necio, jak go przecież nie chciał???" Pozwole sobie odpowiedzieć na to pytanie tak: Cała ta WOJNA między Syczem a Neciem w naszym przekonaniu wynikała na początku roku szkolnego. My wszyscy wimy o szczegółach tej wojny albo bezpośrednio, albo z relacji innych osób (nauczycieli, pracowników). A co my wiemy, co działo się między nimi na wakacjach? Lipiec, sierpień? Widać że coś się działo, skoro pod koniec wakacji wojna ta wyszła poza ramy osób zainteresowanych. Dla mnie to kompletne nieporozumienie, aby Sycz pod koniec czerwca wręczając buławę Neciowi zechciał tak sobie bez powodu odebrać ją na początek roku szkolnego. Teraz spróbuję odpowiedzieć na pytanie postawione Batkowi (chociaż jestem świadomy, że znów ktoś z Was powie, że jestem kula- batko:))"Dlaczego M.Sycz nie namaścił od razu swojej marionetki M.Olejnika?" Na tyle co wiem - właśnie chciał, ale przyszedł do wniosku, że będzie to bardzo nie fair w stosunku do swojego wieloletniego i bardzo lojalnego zastępcy. "...będzie okazja szkołę sprywatyzować". Jeżeli chodzi o mój prywatny stosunek do tej prywatyzacji - jestem na 100% PRZECIW. I nie tylko ja, ale również większość nauczycieli szkoły. Nawet tych, którzy są po drugiej stronie. Jestem w tym przekonany. W tej kwestii całkowicie zgadzam się z romką89, aby jak najwięcej dzieci przyszło do liceum, aby szkoła ta nadal cieszyła się dobrą opinią o wysokim poziomie nauczania, aby nauczyciele mieli ten kawałek chleba, bo w tych czasach z tym nie jest tak łatwo, zwłaszcza w takich pipiduwach jak nasza. Wyrażam swoją wielką wdzięczność dla batka za ten apel do rodziców. Na koniec powiem tylko, że piszących na forum tzw. "syczowych" jest tylko około 30% wszystkich forumowiczów. Są wśród nich również agresywne i obrażliwe wypowiedzi (pyłorama, BEHEMOT, sokyra). Ale to tylko kropla w morzu w porównaniu tych, które są po innej stronie. Nic więcej nie będę już pisać na tym forum. Wy znacie swoje, a ja swoje. A czas i odpowiednie organy wyjaśnią, kto jest winien w tej całej nikomu nie potrzebnej wojnie. Zegnajcie. Życzę wszystkim WESEŁYCH SWIAT I SZCZASŁYWOHO NOWOHO ROKU! Odpowiedz Link Zgłoś
elmik.0 Re: Do kula 24.12.07, 10:32 "Dla mnie to > kompletne nieporozumienie, aby Sycz pod koniec czerwca wręczając > buławę Neciowi zechciał tak sobie bez powodu odebrać ją na początek > roku szkolnego." - nie bez powodu, przecież Syczowie chcieli dalej rządzić - dyrektorować i i gołym okiem widać że Necio miał być marionetką i przykrywać swoim nazwiskiem co nie co.Bardzo działanie fair - niech wszyscy zobaczą jaki jestem dobry , daję buławę, a potem zdeptać z ziemią... Odpowiedz Link Zgłoś
romka89 Re: Do kula 24.12.07, 11:11 Olejnik nie mógł wtedy być namaszczony, bo nie miał kwalifikacji. Poza tym wtedy nie chciał, bo nic nierobienie w internacie i branie za to niazłą kasę jest lepsze od odpowiedzialności za całą szkołę. Teraz też nie ma kwalifikacji, ale jakoś nikomu to nie przeszkadza. Ważne,że dla Sycza Olejnik będzie marionetką, którą można kierować. I o to chodziło! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fanka Ruchu do kuli i nieznajomego IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 24.12.07, 16:53 Zawsze zostają ci koncerty - ponoć to dobry interes i jako taki kawałek chleba. Nie będziesz pisał pod tymi nickami, czy w ogóle? Bardzo "pogłębiona" analiza. Chyba nie chciałeś podpaść Olejnikowi i Syczowi, bo do ich postów sie nie odnosisz, chociaż i tak duzo- dostrzegłes w ogóle agresywne odpowiedzi. A jak nie wiesz co się wydarzyło, to w lipcu był konkurs na dyrektora i wygrał go Necio. W sierpniu został dyrektorem. I to nie było juz przedstawienie dla zebranych gości a rzeczywistość... a p.Sycz nie ptrafił przestać być dyrektorem i pokazał jaki potrafi być nie fair Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oluś Coś od siebie.... IP: *.reszel.arkusnet.pl 23.12.07, 19:20 Czytam tak sobie i czytam... czas najwyższy samej coś naskrobać. Uczę się w tym liceum i szczerze mówiąc nie widzę ŻADNEJ różnicy między rządami jednego i drugiego dyrektora.. Za czasów rządów pana Necia było co prawda więcej kontroli i rad pedagogicznych,ale każdy normalny uczeń chyba się z tego cieszył. Za to jasno mogę stwierdzić, że zaistniała sytuacja pokazała tych równych i równiejszych - mówię tu o uczniach. Pamiętna ankieta. Co to miało być? Każdy uczeń już dawno poniósłby konsekwencje takiego zachowania. Ale ta uczennica stoi ponad wszystkimi... Cała syczowo - neciowa afera dała się również we znaki kadrze pedagogicznej... Spięcia pomiędzy nauczycielami, wymiana poglądów, a czasem nawet i awantury... mnie zastanawia tylko jedno - słynne kręcenie lodów. Skoro pan Jerzy jest człowiekiem sumiennym, czuje potrzebę wyjaśniania niedomówień i niejasności to dlaczego czekał z tym do momentu,aż posadzi tyłek na dyrektorskim stołku? Przecież machlojki, które zauważył nie mogły trwać od miesiąca,ale musiały trwać latami...nie widział tego czy nie chciał widzieć? Poziom nauczania? dla mnie to po prostu śmieszne. Mamy wspaniałą kadrę pedagogiczną, nauczycieli, którzy wkładają wiele serca w to co robią i to oni wspólnie z nami, uczniami tworzą poziom, a nie dyrektor czy jego wice... Pewnie zaraz ktoś się zacznie burzyć, że to przecież wice wybieral sobie nauczycieli... czy tak do konca było? Tu bym się zastanawiała... Pan Sycz wniósł swoją osobą wiele do szkoły, ale nie jest niezastąpiony.. To forum to po prostu żenada,która tylko przysparza sporo rozgłosu naszej szkole. no i dobrze :) Przynajmniej nie jesteśmy nijaką szkołą :) A co do szkoły - Panie Necio, Nasza szkoła to nie tylko nauka, ale i kultura... Nie wiem co Pan miał na myśli na ostatnim swoim apelu... na apelu, który był Pana ostatnim apelem.. wzruszająca scena. Prawie tak bardzo jak ta na początku roku szkolnego - podczas owacji dla byłego dyrektora Pański syn i ta jego... ekhm.. dziewoja.. Nie raczyli się podnieść.Co oni chcieli sobą pokazać? To,że nie ulegają ogólnej fascynacji osobą pana Sycza? Żałosne. Ludzie inteligentni, wychowani, ale zachować się nie potrafili. Nasza szkoła bezdyskusyjnie kojarzy się z Dumką i tego nie da się wykorzenić. Licej nigdy nie będzie tylko jednostką oświaty, ale i kultury. Wielu uczniów przyszło do tej szkoły ze względu na Żurawką czy Dumkę. Nie opowiadam się po żadnej ze stron. Ja do tej szkoły przyszłam się uczyć, a nie zajmować polityką. To, co się dzieje tam, "na górze" ani troszkę mnie nie obchodzi. Jak dla mnie to możecie się panowie pozabijać wcale się tym nie przejmę. Żaden z Was nie jest wart aż takiego szumu, jaki powstał w mediach wokół zaistniałej sytuacji. Panie Necio -jeszcze jedno. Nie wiem co Pan chciał osiągnąć tymi wypowiedziami w TV. Ponoć Pan od dłuższego czasu miał chrapkę na dyrektorowanie i bardzo skutecznie Pan się ukrywał... nie wierzę... wydaje mi się, że nowa posada, obowiązki i to,że pozostawał Pan w cieniu swego poprzednika sprawiły, że Pan nie wytrzymał... w końcu człowiek jest tylko człowiekiem,rozumiem. Miał Pan duży wkład w życie szkoły, ale nie podoba mi się, że zaszkodził Pan szkole, której poświęcił Pan tyle czasu i pracy... Cenię Pana jako nauczyciela historii - wspaniale prowadzone lekcje, no świetnie... i przekazuje Pan wiedzę w sposób przystępny, jasny i dużo wkłada Pan do głów uczniom... czekamy na Panski powrót, bo już nam się trochę tęskni za Pańskimi żartami na lekcji :) Jak już wcześniej napisałam -ja jestem w tej szkole, zeby się uczyć. Ludzie, dajmy już spokój z tymi sporami... Zbliżają się święta... Z tej okazji życzę wszystkiego dobrego:) Panu Neciowi zdrówka, Panu Syczowi powodzenia w sejmie:) A a nauczycielom - pomimo wszystko ;) - dużo zdrówka i miłości w te święta... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Podolanka Re: Coś od siebie.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.07, 22:19 ..coś jeszcze do dodania? sądzę wiele musisz się nauczyć. Jeśli myślisz, że krytyczni i mądrzy Łukasz i jego wcale nie "dziewoja"(wyczuwa sie zazdrość:D?słusznie ) tylko moja wartościowa kol. Kasia będą klaskać Syczowi to duży nietakt i brak szerszego pojęcia kim są Ci młodzi erudyci. Smieszna ta Ola "Co oni chcieli sobą pokazać? To,że > nie ulegają ogólnej fascynacji osobą pana Sycza?" -w rzeczy samej, ale nie mnie o tym mówić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość7 do Anki Podolanki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.12.07, 23:23 Dobrze byłoby, gdyby erudycja w każdym wieku szła w parze z kulturą osobistą. Odpowiedz Link Zgłoś
elmik.0 do Goscia 7 i Olki 24.12.07, 09:51 A od kiedy klaskanie na zawołanie jest przejawem kultury. Jeśliby wszyscy szli sie topić to ty też. U nas w szkole to i owszem znany jest scenariusz z wielu imprez "spontanicznych oklasków": wstaje pani Sycz i "bijemy brawa na stojąco niech sie cieszy". Gościu a czemu nie przeszkadza ci że taki Miernota to ani erudyta, ani człowiek kulturalny! (chyba że ciebie ugłaskał bo potrzebny mu głos). A Ola włącza się do grupy osób, które nakazują i tylko one wiedzą co najlepsze (nie znając sytuacji, a właściwie znając wersję Syczowych - skutek internatu!!!). Poza tym obraża inne osoby - koleżanki. Ola przy takim stosunku do innych - to dobry materiał dla Syczowych , by w przyszłosci tez oceniać nauczycieli. Zresztą może to przejaw osobistych kompleksów. Włącz myślenie... Odpowiedz Link Zgłoś
romka89 Re: Coś od siebie.... 23.12.07, 23:08 Droga uczennico, mogę się założyć, że mieszkasz w internacie i zostałaś poddana odpowiedniej "obróbce" czyli "praniu mózgu". Nie masz wiedzy na temat konfliktu między dorosłymi a wydajesz jakieś sądy. Oceniasz ludzi dorosłych, tak jak to robią niektórzy "wychowawcy" w internacie. Dowodem na to jest sformułowanie "ponoć" - typowe dla świata plotkarskiego.Zanim coś napiszesz, spróbuj dowiedzieć się kilku faktów, np. Ilu to było kandydatów na ten dyrektorski stołek? A poza tym, dobre zachowanie nie oznacza fascynowania się panem Syczem lub robieniem, tego co tłum. To właśnie zachowania stadne często doprowadzają do wielu nieszczęść. Zawsze warto mieć włączone swoje, niezależne myślenie. Tego Ci życzę na Święta i Nowy Rok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luke Do Olusi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.07, 01:37 Droga Olu H. (tak, wiem kim jesteś), po pierwsze: jak już chcesz mówić o kulturze osobistej, to odczep się od mojej dziewczyny, bo wyrażenia w stylu "ekhehm..dziewoja" nie są ani kulturalne ani mądre. W ogóle - co to miało być?! Nie mieszaj jej w to, rozumiesz?! po drugie: co do naszej postawy - jeżeli kultura osobista ma polegać na przyklaskiwaniu Syczowi to masz dziwne o niej pojęcie. Tak, ja chciałem pokazać, że nie ulegam fascynacji, bo żyję w wolnym kraju i jestem wolnym człowiekiem i ja to rozumiem. I nie zachowuję się jak stado baranów, które coś robi, a nie wie czemu. Albo jeszcze bardziej głupie barany, którekogoś może nie lubią, ale i tak będą klaskać, bo boją się plotek i "co ludzie powiedzą?". Wiesz, Tobie może było lekko podnieść tyłek, bo nigdy żaden cwaniak nie niszczył Twojego ojca, u mnie być może jest inaczej, więc przemyśl to. Wiesz - jest taka książka E. Fromma - "Ucieczka od wolności". Przeczytaj. Jak jesteś mądra, to zrozumiesz i będzie Ci głupio. A jak jesteś głupia, to niezrozumiesz i zaśniesz. I może prześpisz się z tym problemem i zastanowisz się następnym razem gdy zechce Ci się pouczać co do kultury starsze i chyba po mimo wszystko - dojrzalsze od siebie osoby. Musisz się chyba jeszcze wiele nauczyć. Życzę dobrego zdania matury, bo w takiej atmosferce, coś czuję, że będzie ciężko. Ł. Necio Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oluś Re: Do Olusi IP: *.reszel.arkusnet.pl 24.12.07, 22:15 Żałosne... to cale domniemywanie kim jestem... równie dobrze mogę nazywać się Marta lub Kasia :) Żalosne. To kim jestemjest tylko i wyłącznie moją sprawą. Ktoś tu ewidentnie próbuje po mnie pojechać, a nawet nie wie kim jestem :)Internet ma moi drodzy to do siebie, że po mimo wszystko nie dojdziesz kim jestem :) Każdy tu na forum wyraża swoje opinie, a ja nie dość,że piszę, to jeszcze moje teksty przypisują komuś innemu :) Śmieszne :) Jak w poprzednim tekście napisałam, nie opowiadam się po żadnej ze stron. Myślalam, że każdy ma prawo do napisania czegoś na tym forum, ale chyba lepiej nie pisać, bo potem jest pelno niedomówień i insynuacji kim jestem. Może następnym razem będę Ulaną albo Hubim? :) A może samą panią Sycz? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kropka. Re: Do Olusi IP: *.reszel.arkusnet.pl 24.12.07, 22:25 Cholera!!! Ktoś tu bezczelnie pisze na moje konto!!! Ja nie wpycham nosa tam, gdzie nie powinnam. A z Panem Bogdanem,piszącym w moim imieniu to policzymy się w cerkwi. Czlowieku, jak piszesz to miej odwagę przyznać się kim jesteś! Tchórz! A potem będzie na mnie! Ola H. Odpowiedz Link Zgłoś
elmik.0 Re: Do Olusi 25.12.07, 17:42 Teraz już "na pewno" wszyscy są przekonani że ty to nie ty... tylko pan Bogdan i do tego jeszcze tchórz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kropka. Re: Do Olusi IP: *.reszel.arkusnet.pl 25.12.07, 19:16 Ja mam czyste sumienie, bo wiem, że to nie moja robota. A reszta to niech sobie myśli co chce :) Pozdrawiam serdecznie :) Odpowiedz Link Zgłoś
paulina123123 Re: Do Olusi 25.12.07, 23:07 "Kropeczko" tylko winny się tłumaczy. Najlepszym dla Ciebie będzie milczenie, każde słowo Olusi wypowiedziane w tzw."Twoim stylu"... "> Ja mam czyste sumienie, bo wiem, że to nie moja robota." - Cha! Cha! Cha! Odpowiedz Link Zgłoś
paulina123123 Re: Coś od siebie.... 24.12.07, 09:59 Oluś, "mnie zastanawia tylko jedno - słynne kręcenie lodów. Skoro pan Jerzy jest człowiekiem sumiennym, czuje potrzebę wyjaśniania niedomówień i niejasności to dlaczego czekał z tym do momentu,aż posadzi tyłek na dyrektorskim stołku? Przecież machlojki, które zauważył nie mogły trwać od miesiąca,ale musiały trwać latami...nie widział tego czy nie chciał widzieć?", fakt, iż cała rodzina państwa S. miała klucze do całej szkoły widzieliśmy wszyscy. Zastanawialiśmy się czasem, jak to może być. Nasi rodzice zajmują przecież różne posady, a my ich dzieci, nie mamy kluczy do ich zakładów pracy. Skoro nikt na to nie reagował, może tak miało być (tym bardziej, że ówczesny dyrektor nie raz podkreślał, że cała jego rodzina jest dyrektorami w tej szkole, nawet-na pożegnalnym "benefisie" dyrektorem nazwał przyszłą synową). Za finanse szkoły odpowiada dyrektor, nie dziwię się, że z-ca dyr. do tych spraw się nie wtrącał, a gdy zostal dyrektorem, to wziął sprawe a swoje ręce. Myślę, że takie postępowanie świadczy o: lojalności z-cy dyrektora wobec dyrektora (a nie, jak twierdzisz, czekaniu aż "posadzi tyłek na dyrektorskim stołku"). Jak "posadził tyłek na dyrektorskim stołku", od razu chciał wprowadzić normalność (w rozumieniu ogółu, a nie jednostek z tej szkoły). Oluś, rusz trochę swoją piękną główką. "Pewnie zaraz ktoś się zacznie burzyć, że to przecież wice wybieral sobie nauczycieli... czy tak do konca było? " - nie sądzę, że wice dobierał sobie nauczycieli, wice tylko pracował, z "tym co dostał". "Nasza szkoła to nie tylko nauka, ale i kultura... (...) Nasza szkoła bezdyskusyjnie kojarzy się z Dumką i tego nie da się wykorzenić.Licej nigdy nie będzie tylko jednostką oświaty, ale i kultury. Wielu uczniów przyszło do tej szkoły ze względu na Żurawką czy Dumkę. " - czy pan Necio gdzieś to zaprzeczył, nie słyszałam.(To jego przeciwnicy podkreślając to -"szkoła to nie tylko nauka, ale i kultura..."- automatycznie dają do zrozumienia, iż pan Necio jest temu przeciwny). Postawię Tobie retoryczne pytanie:od kogo to usłyszałaś (który wychowawca internatu z Tobą o tym rozmawiał i w jakim celu, to robił)? "Nie wiem co Pan miał na myśli na ostatnim swoim apelu... na apelu, który był Pana ostatnim apelem.. wzruszająca scena. " - czy jesteś tak mało inteligentna, czy już poprzez w/w rozmowy w internacie nie potrafisz obiektywnie myśleć? To właśnie, że pan dyrektor Jerzy Necio w tym bardzo trudnym dla siebie czasie znalazł czas dla uczniów (na pożegnanie się z uczniami), świadczy, że uczniowie są dla niego ważni, że liczy się z nimi, że ich szanuje, że nie uważa uczniów "że są przy okazji szkoły". Oluś, rusz trochę swoją piękną główką. "Nie opowiadam się po żadnej ze stron. Ja do tej szkoły przyszłam się uczyć, a nie zajmować polityką. To, co się dzieje tam, "na górze" ani troszkę mnie nie obchodzi. (...) Żaden z Was nie jest wart aż takiego szumu, jaki powstał w mediach wokół zaistniałej sytuacji. " - a co niby tym postem robisz? Oluś, rusz trochę swoją piękną główką. "Panie Necio -jeszcze jedno. Nie wiem co Pan chciał osiągnąć tymi wypowiedziami w TV. Ponoć Pan od dłuższego czasu miał chrapkę na dyrektorowanie i bardzo skutecznie Pan się ukrywał... nie wierzę... wydaje mi się, że nowa posada, obowiązki i to,że pozostawał Pan w cieniu swego poprzednika sprawiły, że Pan nie wytrzymał... w końcu człowiek jest tylko człowiekiem,rozumiem. Miał Pan duży wkład w życie szkoły, ale nie podoba mi się, że zaszkodził Pan szkole, której poświęcił Pan tyle czasu i pracy... " - przegięłaś! Skąd, Ty Dziecko możesz wiedzieć o chrapce pana Necio na "dyrektorowanie". Postawię Tobie znowu retoryczne pytanie:od kogo to usłyszałaś (który wychowawca internatu z Tobą o tym rozmawiał i w jakim celu, to robił)? I jeszcze jedno, piszesz: "Cenię Pana jako nauczyciela historii..." - nie widać w Twoim poście szacunku do Tego nauczyciela, jeżeli piszesz o nim/do niego panie Necio, a nie panie profesorze Necio (albo jak to młodzież mówi "sorze"). Odpowiedz Link Zgłoś
elmik.0 Re: Coś od siebie.... 24.12.07, 10:12 Czytasz Olu i czytasz i musisz nauczyć się czytania ze zrozumieniem i w ogóle życia też. Nie wypowiada się sądów nie znając sytuacji. Jak nie dostrzegasz różnicy, to powiem ci że nauczyciele tak, rodzice i uczniowie tez. Ale nie musisz o wszystkim wiedzieć - zresztą powielasz "internat i jego wychowawców" (nie wszystkich).Ola, zabierasz głos w kwestiach , na których sie nie znasz np. finanse to gestia dyrektora i ten nigdy nie pozwolił w nie wchodzić Neciowi; na stołku to chciał posadzić tyłek ale Olejnik i ti jak bardzo chciał widać po metodach bardzo perfidnych w stosunku do Necia i nauczycieli, pracowników. Mam nadzieję że ta pazerność bokiem mu wyjdzie. Do twoich rodziców na pewno nie dzwoniono z pogróżkami, że nie skonczysz szkoły, bo oni popierają dyrektora Necio. Niedobrze sie robi jak ty - uczennica próbujesz wydawać sądy bez znajomości tematu, ZUwP zrobił podobnie, a później mówią - my dobrze nie wiedzieliśmy o co chodzi. Sycz, Syczowa wiedzą i efekty widać. Od pierwszego dnia zwalczali Necia, bo dalej chcieli rządzic!!! Chociaz kierownikiem internatu zostać. Po trupach, po trupach aby tylko ich korzyści na wierzchu. Czy wiesz że Sycz w pierwszy dzień pracy z uczniami już próbował zrzucić Necia ze stanowiska? Później nasyłał kontrole przy pomocy kolegi marszałka, a Syczowa i Olejnik robili swoje wśród pracowników- wspominasz o kłótniach, a ono chodzili i prowokowali, obrażali, zastraszali.... itd. Włącz krytyczne myślenie. Odpowiedz Link Zgłoś
elmik.0 Re: Coś od siebie.... 24.12.07, 10:26 Aha - kultura, Dumka, Żurawka - przecież Necio tego nie zabraniał!!!! Trzeba było go dobrze słuchać, przeciez mówił o swoich planach. Te działania tam były !!! - że Syczowie szastają jakimś wymyślonym przez siebie argumentem, to ich problem. Nie mają co wymyslić to obrońcy kultury się znaleźli, której przecież nikt nie chciał niszczyć, tylko rozwijać. Dodać do tego wysoki poziom kształcenia, bo to jest niezbędne w dzisiejszych czasach. I powiem ci że nie tylko te zespoły popierał Necio, ale każdą młodzieżową inicjatywę - zespoły uczniowskie i tu trudno było znaleźć opiekuna dla tych zespołów, bo ci obrońcy i nauczyciele z nimi pracujący wcale uczniami zajmować się nie chcieli (m.in. p O.O.) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Podolanka Re: Nowy dyrektor szkoły ukraińskiej zrezygnował IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.07, 18:39 "Ten, kto jest wystarczająco silnie przekonany, by przeciwstawiać się tłumowi, jest raczej wyjątkiem niż zasadą, wyjątkiem podziwianym wieki później, najczęściej jednak wyśmiewanym przez współczesnych." E. Fromm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jnosik Re: Nowy dyrektor szkoły ukraińskiej zrezygnował IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 26.12.07, 22:40 Za źobro go jak Janosika niech odda pieniądze do sklepika Odpowiedz Link Zgłoś
romka89 Re: Nowy dyrektor szkoły ukraińskiej zrezygnował 28.12.07, 14:05 Wreszcie "Nasze Słowo" wykazało się rzetelną , dziennikarską postawą. 1.Tak jak i inni,zauważono tam, że stanowisko Rady Głównej napisane jest językiem z epoki tatalitaryzmu. Wówczas takie oktreślenia padały pod adresem "wrogów ludu" i "wrogów systemu". 2. Brak pod tym pseudostanowiskiem podpisów - ale to nie dziwi, bo to wstyd podpisywać coś takiego.3. Nikt nie prosił o wypowiedź (na te idiotyczne zarzuty) pana Necio, ale jego nazwiskiem się medialnie szafuje i obraża, niczego nie udawadniając.( Nadaje się to tylko do oskarżenia o naruszenie dóbr osobistych.) nslowo.free.ngo.pl/toscho/zasidannia_holownoji_rady_oup.htm Odpowiedz Link Zgłoś
rodz-ic3 Gratuluję Naszemu Słowu 28.12.07, 15:11 Obserwując to, co uczyniono w tak krótkim czasie z p.Necio, miało się wrażenie, że świat zwariował, nasz ukraiński też. Jestem dumny, że redaktorzy "Naszego Słowa" potrafili spojrzeć na to obiektywniej. Zgadzam się we wszystkim z 1,2,3 z poprzedniego postu. Stanowisko Rady i postawa p.Sycza tchnie czasami, które odeszły, ale widocznie p.Sycz. p.Migus nie dostrzegają tego. Dla nich totalitaryzm z kultem "wodza" Sycza jest najwygodniejszy. A to, co uczynili z nagonką na Necia jest przerażające. Rzeczywiście szasta się nazwiskiem Necia w mediach - są za to kary. Mam nadzieję, że rozsądek Ukraińców zwycięży i Necio, dla dobra szkoły i uczącej się tam młodzieży (w tym i moj)będzie kierował szkołą. Osoba, która się na edukacji i wychowaniu w całym tego słowa znaczeniu zna. Jeszcze raz słowa uznania dla Naszego Słowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bohdan Re: Gratuluję Naszemu Słowu IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 28.12.07, 19:48 Brawo Nasze Słowo tak trzymać . Pokazaliście calej Polsce i nie tylko , że media są niezależne . Ciekawi mnie jedno jaką uchwalę przyjmie RG jeżeli zarzuty Pana Necio się potwierdzą?. Cieszę sie , że Redakcja NS wykazała się obiektywizmem i zdrowym rozsądkiem w odrożnieniu od RG. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olsztynianka A kogo to obchodzi? IP: *.ols.vectranet.pl 28.12.07, 19:58 A kogo to już obchodzi? Facet, najlepiej strzel sobie w łeb.Bez tłumika. Zrobiłeś z siebie totalnego idiotę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinga77 Re: A kogo to obchodzi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.07, 20:08 Jak cię nie obchodzi, to po co tu włazisz? Widocznie są tacy, co ich obchodzi i czytają. Jak nie masz nic do powiedzenia oprócz idiotycznego "strzel sobie ..." to znaczy,że jesteś "przysłowiową blondynką". Odpowiedz Link Zgłoś
elmik.0 Re: A kogo to obchodzi? 28.12.07, 20:14 Jeśli ciebie nie obchodzi, to nie czytaj. Nas to obchodzi. Także sądzę że Nasze Słowo pokazało że nie jest stronnicze. To ważne żeby taka była prasa - obiektywna. Chwała im za to. Swoje rady zastosuj sama(sam) - dobrze na tym wyjdziesz a i niewielka strata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie-blondynka Smieszność!!!!Idiotyzm!!! IP: *.ols.vectranet.pl 28.12.07, 20:19 replay: A kogo to już obchodzi? Facet, najlepiej strzel sobie w łeb.Bez tłumika. Zrobiłeś z siebie totalnego idiotę. Odpowiedz Link Zgłoś
myyszkkka Re: do olsztynianki---nie-blondynki 29.12.07, 11:58 Nie boisz się "olsztynianko---nie-blondynko" podżegać do samobójstwa. Nie boisz się "olsztynianko---nie-blondynko" gróżb BEHEMOTA, że adresy piszących na tym forum będą znane i opublikowane na forum. Behemot niby "zovsim ne żartuwaw" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czytelnik Re: Gratuluję Naszemu Słowu IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 28.12.07, 20:45 Cieszy mnie bardzo postawa Redaktora Głównego Naszego Słowa Pana Jarosława Prystasza oraz kolegium redakcyjnego. Wykazaliście się Państwo odwagą i daleko idącym obiektywizmem. Jestem zbulwersowany postawą RG ZUwP , która wydaje wyroki przed zakończeniem kontroli. Czy teraz to Pan Prystasz stanie się także osobą zagrażającą ukraińskiej mniejszości narodowej w Polsce , wichrzycielem itp. ? Prawdopodobnie już wkrótce ( jeżeli się już nie zaczęły) rozpoczną się także ataki na Pana osobę . Panie Redaktorze jesteśmy z Panem . My czytelnicy NS staniemy w Pana obronie . Odpowiedz Link Zgłoś
romka89 Ja też gratuluję Naszemu Słowu 28.12.07, 21:25 Dla polskich uczestników forum pozwoliłam sobie przetłumaczyć stanowisko redakcji Naszego Słowa. Zainspirowała mnie do tego moja koleżanka, która nie zna języka ukraińskiego a bardzo interesuje się całą sprawą.Nie jest to wszystko, albowiem jest tam omówienie słynnego stanowiska RG i kontrargumentów pana J.Necio. "Po burzliwej dyskusji, w której Piotr Tyma wstrzymał się od głosu (to przewodniczący Związku Ukraińców w Polsce) kolegium redakcyjne zdecydowało, aby nie drukować pełnego tekstu stanowiska ZUwP. Głównym argumentem był sposób formułowania zarzutów, w którym każde zdanie to ostra ocena działań i ostra ocena J.Necio bez podania argumentów.Podamy choćby tylko kilka fraz (przytaczamy w języku orginału,który przypomina tzw."minione czasy")"z najwyższą dezaprobatą", "działania wyrządzają ogromną szkodę", "sieją zamęt i niepokój", "z oburzeniem przyjmujemy", "oburza nas angażowanie w konflikt", to są i tak nie wszystkie. Uważamy,że zanim doszło do głosowania na posiedzeniu Rady Głównej w kwestii tak jednoznacznej oceny, powinno się odbyć spotkanie obu stron tzn.M.Sycza i J.Necio z członkami Rady Głównej, po to, by mieć możliwość wysłuchania argumentów obu stron. W istocie Rada Główna ZUwP przyjmując takie stanowisko zawczasu dokonała moralnej oceny J.Necio, w sytuacji,gdy sprawa jest dopiero rozpatrywana w prokuraturze. Bartoszycki prokurator Mirosław Skowyra w rozmowie z "NS" powiedział,że w tym momencie trwa analiza dokumentów i przesłuchania świadków w sprawie zgłoszonych przez J.Necio przestępstw naruszenia prawa w górowskim liceum. O ile konflikt funkcjonuje już na zewnątrz i nikt , łącznie ze ZUwP nie potrafił doprowadzić do polubownego wyjaśnienia problemu, teraz należy się oprzeć na wynikach działań organów państwowych. Przyjmiemy je do wiadomości. Podpisano: Członkowie kolegium redakcyjnego." Odpowiedz Link Zgłoś
nauczycieln Re: Gratuluję Naszemu Słowu 29.12.07, 15:48 Gratuluję Redakcji "Naszego Słowa" udowodnienia, że "NS" jest gazetą wszystkich Ukraińców niezależnie od wyznania i poglądów (publikując w nr 51-52 z 23-30.XII.2007r. stanowisko redakcji w związku z pojawieniem się na stronie internetowej ZuwP dokumentu «Stanowisko Rady Głównej Związku Ukraińców w Polsce z dniа 9 grudnia 2007 r. w sprawie sytuacji w Zespole Szkół z Ukraińskim Językiem Nauczania w Górowie Iławeckim»). Jest to dla nas Ukraińców bardzo ważne!!! Życzę Redakcji "NS" zdrowych, radosnych świąt Bożego Narodzenia oraz Szczęśliwego Nowego Roku! Nauczyciel ZSzUJN w Górowie Iławeckim Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olsztynianka Obciach IP: *.ols.vectranet.pl 28.12.07, 21:34 Słuchajcie, normalnie ludzie tak się nie zachowują!!! Wy robicie sobie jakieś jaja!!! A może wszyscy jesteście skażeni jakimś tajemniczym wirusem? Może sekta? Popełnicie zbiorowe samobójstwo?Wstąpicie razem do nieba?Ilu was jest? Jedna rodzina? To nie dzieje się naprawdę. Niemożliwe. Uszczypnijcie mnie. Nie znam tego Sycza, ale polubiłam go. Robicie obciach dla wszystkich Ukraińców, jak cholera! http://images.google.pl/imgres?imgurl=http://cidernet.pl/~piotr/gify2/47_str167.jpg&imgrefurl=http://cidernet.pl/~piotr/index.php%3Fzmienna%3Dstrony/srodek23.php&h=295&w=252&sz=11&hl=pl&start=55&sig2=5uiffbbnzuHCNIMb111Ocg&tbnid=Na2MvztO--94sM:&tbnh=115&tbnw=98&ei=VF11R-jPJ4OG0gSynrgp&prev=/images%3Fq%3Dsekta%26start%3D54%26gbv%3D2%26ndsp%3D18%26svnum%3D10%26hl%3Dpl%26sa%3DN Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: replay Re: Obciach IP: *.ols.vectranet.pl 28.12.07, 21:45 www.gwiazdy.com.pl/31_01/4.html Odpowiedz Link Zgłoś
romka89 Do olsztynianki, nie-blondynki i replay ... 28.12.07, 22:14 To jest bardzo merytoryczne i świadczy tylko o tobie i twojej inteligencji.Dlaczego tak bardzo przypomina mi to sposób działania rodziny Syczów? Zero argumentów, demagogia - dla każdego coś obiecać lub czymś zastraszyć, a najważniejsze to z ludzi niewygodnych i mających swoje zdanie zrobić wariatów. No i jeszcze takie ploty puścić w eter,że ho, ho ... Odpowiedz Link Zgłoś
blm9 Re: Do olsztynianki, nie-blondynki i replay ... 28.12.07, 23:03 Dzięki Romko bo ja też nie wszystko zrozumiałam z oryginału (nie znam ukraińskiego). Przygladam się forum wydarzeniom w okolicy i nie rozumiem irytacji olsztynianki itd., przecież nie musi czytać tego forum. Zresztą co ją tak obruszyło - stanowisko Rady Głównej było w języku polskim i jakoś wtedy nie było wstyd dla Ukraińców. To znaczy że widać na czym komu zalezy i zgadzam sie z twierdzeniem, że to przypomina działanie państwa Sycz i ich sekty, skoro w tych kategorich to postrzegają. Takie postępowanie jakie obserwowałam i słyszałam od osób bezpośrednio biorących udział w wydarzeniach niszczenia p.Necio przez swoich (w tym przez pełniacego obowiązki!) - to dopiero wstyd i hańba. Podziwiam tych redaktorów Naszego Słowa. PO po sąsiadka Odpowiedz Link Zgłoś
paulina123123 Re: 29.12.07, 00:42 "Jedyną miarą czlowieka jest uczciwość" prof.W.Bartoszewski Odpowiedz Link Zgłoś
paulina123123 Re: Obciach 29.12.07, 01:06 „Kontynuowanie dzisiejszej sytuacji uważać będziemy za celowe działanie zmierzające do prowokowania konfliktów i wewnętrznego rozbicia społeczności ukraińskiej w Polsce.”cytat ostatniego zdania stanowiska RG ZUwP z 9.XII.2007r.. Droga redakcjo „Naszego Słowa” cieszę się, że jest Nas więcej jak nie tzw.: „neciowych”, to chociaż „neutralnych”, to chociaż „odważnych” - nie bojących się iść „pod prąd”, nie bojących sie, że ktoś nazwie Ciebie „wrogiem całego ukraiństwa” (serce trochę zaboli, ale...), że ktoś powie: „Robicie obciach dla wszystkich Ukraińców, jak cholera!” (kto tu robi obciach?) Zacytuję znowu prof.W.Bartoszewskiego: „Tylko refleksja, czy żyło się sensownie, czy nie. (...) Wystarczy nie krzywdzić i nadmiernia nie narzekać.” Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: świadoma ukrainka Re: Gratuluję Naszemu Słowu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.07, 21:15 Gratuluję trzeźwej i odważnej postawy dla pana Prystasz! I życzę wzystkiego dobrego w Nowym Roku, także dla całego kolegium red. NS - by zawsze szli drogą obiektywizmu i prawdy. Wierzę, że stawiając na prawdę w swoich poczynaniach, a nie na interesy własne, nie zgubimy drogi, którą mamy podążać. Jako naród nie rozpłyniemy się i nie pogubimy, gdy będzie dla nas ważna właśnie prawda, a nie interesy własne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytający Gratuluję Naszemu Słowu - pytania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.07, 14:56 Właśnie tak się zastanawiam ,czy prawdą jest rodzinny związek marszałka Protasa z panem Syczem? Kiedyś poseł o tym mówił.Czyli nie byliby to tylko kumple? Czy Sycz czeka na to, aby marszałek zbudował stołówkę a potem, "ze względu na niski nabór do szkoły", przejąć jej majątek pod przykrywką stowarzyszenia? Czy założone przez Sycza stowarzyszenie działa zgodnie z prawem? Czy jeżeli ten scenariusz byłby realny, to co na to społeczność ukraińska i Rada Główna ZUwP? Czy wtedy przeprosi za swoje "stalinowskie" stanowisko? Dlaczego dalej nie wiemy, kto to stanowisko podpisał? Czy prawdą jest,że Migus chce usunąć pana Prystasza i zamienić Nasze Słowo w tubę propagandową Sycza? Tak sobie pytam po dyskusji z przyjaciółmi. Odpowiedz Link Zgłoś