alfik45 18.11.07, 11:57 Moze cos wiecej wiecie na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gosc Re: Przekop mierzei chyba nieaktualny. IP: *.elb.vectranet.pl 18.11.07, 13:00 W teleekspresie podali ze aktualny, wiec nie wiem o co ci chodzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swiatowy Re: Przekop mierzei chyba nieaktualny. IP: 91.106.86.* 18.11.07, 13:05 Kto niby mialby placic za te fanaberie?Jak sfinansujesz to mozesz i gory sobie zafundowac w tym Elblagu.Jako podatnik nie zycze sobie zeby moje pieniadze byly marnotrawione na groteskowe pomysly kilku szalencow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: glos Re: Przekop mierzei chyba nieaktualny. IP: *.elb.vectranet.pl 18.11.07, 14:44 Ciebie dziecko o zdanie nikt nie pyta i na pewno glos takiego watpliwego osobnika o marnej, pospolitej, chorobliwej, zakompleksionej oraz agresywnej facjacie i reputacji nikt nie bedzie bral na powaznie. Wiec daruj sobie przy swiatecznym dniu zawracac glowe spokojnym ludziom (mama nadzieje, ze jakies resztki czlowieczenstwa jednak w tobie pozostaly z lat dziecinstwa - choc moze jestem naiwny). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Przekop mierzei chyba nieaktualny. IP: *.elb.vectranet.pl 18.11.07, 14:46 Ciebie dziecko o zdanie nikt nie pyta i na pewno glos takiego watpliwego osobnika o marnej, pospolitej, chorobliwej, zakompleksionej oraz agresywnej facjacie i reputacji nikt nie bedzie bral na powaznie. Wiec daruj sobie przy swiatecznym dniu zawracac glowe spokojnym ludziom (mama nadzieje, ze jakies resztki czlowieczenstwa jednak sa w tobie - choc moze jestem naiwny). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elblążanin do światowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.07, 14:47 Chciałbym abyś napisał uzasadnienie swoich słów. Dlaczego uważasz, że przekop mierzeji jest fanaberią? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elblążanin Re: Przekop mierzei chyba nieaktualny. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.07, 14:41 Coz alfik tv nie oglada, tylko ciagle walkuje tutaj ten temat! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elblążanin Re: Przekop mierzei chyba nieaktualny. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.07, 14:39 Rzad zatwierdział przekop w tym tygodniu. TV nie ogladasz? W Teleexpressie o tym mówiono! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Przekop mierzei chyba nieaktualny. IP: *.elb.vectranet.pl 18.11.07, 18:14 Rzad zatwierdzil,ale czy lobby gdanskie, z ktorego wywodzi sie Tusk,nie przyjży sie temu dokladniej i nie wezmie pod uwage zdania pseudoekologow? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Też Elblążanin Re: Przekop mierzei chyba nieaktualny. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.07, 09:19 Dokładnie Marku, wczoraj było o tymw faktach na TVNie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elbinger Alfik - do poczytania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.07, 15:45 www.portel.pl/artykul.php3?id_akt=26596 forum.wm.pl/viewtopic.php?p=194830&sid=c0b74b916dae36dc3cbeae311e2f088e Odpowiedz Link Zgłoś
leon.1 Re: Alfik - do poczytania 18.11.07, 17:13 Osobiście cieszę się że nie będzie przekopu. Okazuje się że nie jesteście warci jakiejkolwiek inwestycji... Oczywiście Olsztyn powinien blokować razem z Gdańskiem przekop w zamian za zachowanie ELbląga przy staraniu się Olsztyna o tatus metropolii... Cóż "oliwa sprawiedliwa". Sam namawiam polityków do zabrania się za blokowanie elbląskich zachcianek. Może to w końcu zmusi Was do starań o odłączenie się od Warmi i Mazur... :) :) :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elbinger Re: Alfik - do poczytania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.07, 17:52 To tylko potwierdza moje przyrownanie cię do psa - tym razem do psa ogrodnika... Odpowiedz Link Zgłoś
alfik45 Re: Alfik - do poczytania 18.11.07, 18:19 Już kiedys wspominalem i powtarzam,z burakami nie dyskutowac,ignorowac,traktowac jak powietrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antyleon moze naskarzyc jego matce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.07, 09:20 niech matka leona przeczyta to, a pozniej pasem mu po tylu da. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elblazanin Re: moze naskarzyc jego matce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.07, 13:08 Sam bym to zrobil, jakbym znał numer telefonu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elbinger Re: moze naskarzyc jego matce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.07, 15:35 Dokładnie! Potomek SS-mana (albo czerwonoarmisty) zaczyna wymykać się spod kontroli. Już sam nawet nie kontroluje samego siebie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
big.student TVN = bandyci 18.11.07, 20:05 Propaganda anty-przekopowa oficjalnie ruszyla... Zapamietajcie te date - 18 listopada 2007, Fakty godz.18 , material nr 2 autorstwa Jana Blaszkowskiego (szefa gdanskiego oddzialu TVN) wyemitowany zaraz po relacji o zwycieskim meczu (?!). Mysle, ze to niestety poczatek konca. Jak zawsze to samo - nie kanal szerokosci 30m ze zwodzonym mostem tylko monstrualna ciesnina, ktora odetnie Krynice od swiata, szkody przyrodnicze beda ogromne, zalew zostanie totalnie zamulony, wszelkie zycie wyginie, zanieczyszczenie wzrosnie itp, itd. przepraszam za cynizm, ale gdzies musialem wyladowac frustracje :( Chyba sie przejde do TVN i im wygarne... I oni uwazaja sie za elite, najmadrzejszych, najbardziej rzetelnych, najnowoczesniejszych, ech... PO na razie teoretycznie nie mowi nie, chca poczekac na ekspertyzy, blablabla; ale osobiscie nie wierze, ze mierzeje nam przekopia; Chcieliscie ludzie rzady Platformy to macie... PS. Jesli elblascy parlamentarzysci z tej partii to prawdziwi Elblazanie to winni zlozyc mandat w gescie protestu jak bedzie trzeba. Przynajmniej bojkot by byl spektakularny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elblążanin Dlaczego wprowadza sie w błąd Krynicę Morską? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.07, 09:24 Wmawia się im, że zostaną wyspiarzami odciętymi od stałego lądu. Wmawia się im, że będą musieli pomem pływać. TO NIE PRAWDA! Powstanie śluza, a nie przekop jak w Rosji! Powstanie również most wantowy (rozważany jest także tunel zamiast mostu)!!!!!!!!!!! Nawet nie trzeba pisać o tym jaki widok będzie z tego mostu wantowego, ile turystów będzie chciało przepłynąc jakims statkiem przez sluze, a statki moga kursowac z Krynicy do Gdańska, na Hel, tak samo jak z Fromborka czy z Elbląga. Poza tym Krynica i Elbląg będa budować mariny, a gdy będzie przekop na pewno będzie większy ruch w tych marinach. Ale burmistrz Krynicy jest zaślepiony nie wiadomo czym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jfgj Re: Przekop mierzei chyba nieaktualny. IP: *.csk.pl 18.11.07, 20:45 Nie siedz w jednym miescie zobacz polske !!!ZOBACZ PODLASIE www.komunikacjabialystok.republika.pl - ROZLUZNIJ SIE !!! Odpowiedz Link Zgłoś
leon.1 Re: Przekop mierzei chyba nieaktualny. 18.11.07, 21:53 Ja drukuję wątki z tego forum i pokazuję je ludziom w Olsztynie by nie mieli wątpliwości jak jesteśmy postrzegani przez elblążan. Określenia w stylu szuwarowo-bagienne, biedota wschodznia, buraki, prymityw itd są dobitnym dowodem na to że nie ma co liczyć na jakąkolwiek współpracę a pozbycie się elbląskiej kurzajki leży w najlepszym naszym interesie. Musimy wiedzieć kto jest naszym wrogiem bo Wy wbijecie nam nóż w plecy przy każdej okazji... Może w końcu się przeniesiecie do pomorskiego... Jeśli padnie przekop szybciej zaczniecie myśleć o exodusie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elbinger Re: Przekop mierzei chyba nieaktualny. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.07, 22:46 Najpierw zacznij drukować wątki śwaitowego i swoje szczekanie zanim zaczniesz patrzeć na innych hipokryto. Ile razy już ci mówiłem, żebyś nie dawał głosu na tym forum kundelku... Odpowiedz Link Zgłoś
leon.1 Re: Przekop mierzei chyba nieaktualny. 19.11.07, 00:48 A kim Ty jesteś żeby mi wydawać polecenia? :) :) :) Po takim jak Ty to mój dziadek na konia wsiadał ... :) :) :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elblążanin Re: Przekop mierzei chyba nieaktualny. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.07, 09:29 No tak, w olsztynie to jeszcze dziadkowie na koniach jeździli, bo nasi to samochodami.... Odpowiedz Link Zgłoś
leon.1 Re: Przekop mierzei chyba nieaktualny. 19.11.07, 09:50 Elbinger kto w Twojej rodzinie widział samochód???? :) :) :) O ile wiem to zaginasz po mieście tramwajem i autobusem. A w mojej rodzinie nawet moje dzieci jeżdzą już konno, grają w golfa i nie muszą korzystać z MPK... :) :) :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elblążanin Re: Przekop mierzei chyba nieaktualny. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.07, 09:54 Już ci na oczy padło? Nie jestem Elbingerem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elbinger Re: Przekop mierzei chyba nieaktualny. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.07, 15:39 Za dużo siedzi przed monitorem i wzrok mu się popsuł. Poza tym jest on Niemcem, a więc stara się zniemczać niektóre nazwy - czyli Elblążanina nazywa po niemiecku Elbinger. Stąd ta pomyłka Elblążaninie. Poza tym leon ma paranoję, że ludzie tu zmieniają nicki naokrągło. Ocenia innych przez pryzmat swoich czynów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elbinger Re: Przekop mierzei chyba nieaktualny. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.07, 15:36 Jestem na swoim forum, a ty tu wchodzisz z wlasnej nie przymuszoinej woli, więc sie dostosuj... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elblążanin do naszego leonka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.07, 09:28 Przy okazji, to drukujesz równiez swoje wypowiedzi? Czy pokazujes jak w głupi sposob starasz sie sprowadzac dyskusje na inny tor? Ja tez wszystko drukuje i pokazuje w Elblągu, żeby można się było z ciebie pośmiać. Odpowiedz Link Zgłoś
leon.1 Re: do naszego leonka 19.11.07, 09:52 Drukuje wszystko... Pokazuje politykom, urzednikom, znajomym etc. Natomiast co do śmiechu to powiem Ci o Tobie tak: "poznać głupiego po śmiechu jego" :) :) :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elblążanin Re: do naszego leonka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.07, 10:01 Straszne, ale dobrze, ze nikt nie jest tak głupi jak ty. Pokazuj wszystko, pokazuj to co piszesz o Elblągu, pokazuje to co pisza o Elblągu ol4, swiatowy, xxx, jak nas obrazaja, co o nas pisza. Pokazuj! I tak wiem, ze tego nie robisz, tak samo jak w rozmowach na forum , wszystko starasz sie, ale ci nie wychodzi, przeksztalcac tak, aby chociaz na chwile stac na wg ciebie piedestale. Nie ma to tajk przydeptac mlodocianego na forum. A dalej wdawal sie w zenujace dyskusje z dziecmi - aczkolwiek na poczatku myslalem ze sam jestes jakims smarkiem! Powinienes sie wstydzic, ze bedac w tym wieku wdajesz sie w takie rozne dyskusje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AborygenMiejscowy Tz. przyszłość narodu.... IP: 213.25.203.* 19.11.07, 14:13 Może darowalibyście nam tych połajanek. Nikogo naprawdę nie interesują wasze problemy ze sobą. I szczytem ignorancji jest wprowadzanie magla w dyskusję, która jak widać was nudzi i niezbyt zajmuje. Znajdźcie sobie dziadki jakieś forum wielkiego brata lub inne tumaństwo - tam będziecie w tej konwencji mogli tworzyć rzeczywistość na wasza miarę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Normalny Re: Tz. przyszłość narodu.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.07, 14:19 do leona twoje slowa nigdy nie dotra:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elbinger Re: Tz. przyszłość narodu.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.07, 16:10 A co ty zrobiłeś "dla sprawy" w takim razie? My userzy mamy związane ręce i możemy tylko gdybać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AborygenMiejscowy Przyszłości narodu...... IP: 213.25.203.* 19.11.07, 14:18 Może darowalibyście nam tych połajanek. Nikogo naprawdę nie interesują wasze problemy ze sobą. I szczytem ignorancji jest wprowadzanie magla w dyskusję, która jak widać was nudzi i niezbyt zajmuje. Znajdźcie sobie dziadki jakieś forum wielkiego brata lub inne tumaństwo - tam będziecie w tej konwencji mogli tworzyć rzeczywistość na wasza miarę. Odpowiedz Link Zgłoś
alfik45 Re: Przyszłości narodu...... 19.11.07, 15:49 No dobrze,ale watek jest o przekopie,a tu z glownego toru na bocznice,dajcie sobie na luz z olsztyniakami,nie zwracajcie uwagi,a sami sie wykruszą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elbinger Re: Przyszłości narodu...... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.07, 16:08 Alfik. dzieje się to co przewidywałem: 1. PO u wladzy zaneguje przekop 2. Gdańsk ma zbt duże wpływy polityczne i medialne, żeby siać propagandę antyprzekopową 3. A gdzie są kuźwa w tym momencie wladze elblaga!!! Dalczego w mieście w ogóle nic nie słychać o przekopie!!! Czy oni w ogóle wiedzą co się dzieje pzoa budynkiem UM? Dlaczego nie rozpcozęli propagandy za pzekopem? Myślą, że samo sie zrobi czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
alfik45 Re: Przyszłości narodu...... 19.11.07, 19:20 Przeciez mamy poslow z Platformy i Slonina powinien ich naciskać,przeciez deklarowali wole przekopania mierzei.Skonczyl sie PiS to i o przekopie mozemy pomarzyc,mamy pecha. Odpowiedz Link Zgłoś
ferdek.schichau Re: Przyszłości narodu...... 19.11.07, 19:32 Alfik - elblaski zwolenniku przylaczenia naszego miasta do pomrskiego - czy nie widzisz, ze owy "huczek" w sprawie przekopu jest tylko mozliwy w momencie gdy Elblag lezy, notabene nie u siebie, ale w warminsko mazurskim? De facto gdanszczanie wraz z gdanskim oddzialem TVN sa przeciwko przekopowi, jako malej konkurencji dla tego miasta. Fakt. lubie Gdansk, bo mieszkaja tam ludzie nie tak zakompeksieni, nowobogatcy i malomisteczkowi, tym samym zacofani jak w Olsztynie, ale pilnuja swojego! Nie bedzie jakis Elblag rosl nam w sile! Drugi fakt Slonina i inni wlodarze, kiedy waza sie losy rzespospolitej elblaskiej siedza cicho - Wstyd, wstyd po trzykroc wstyd! Odpowiedz Link Zgłoś
michal_el Re: Przyszłości narodu...... 19.11.07, 19:40 Czas naszych włodarzy juz się skończył, dużo zrobili dla miasta dobrego, ale teraz potrzeba tutaj agresywnej medialnej polityki. Więc potrzebujemy jeszcze lepszej władzy. Przekop musi być, a nasze władze powinny o to bardzo walczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
leon.1 Re: Przyszłości narodu...... 19.11.07, 20:27 Najpierw to musicie powalczyć o przeniesienie do Pomorza... Nikt Was nie chce w naszym województwie... Potem możecie kopać sobie co chcecie. Czyli mówiąc obrazowo: ISTNIEJE HIERARCHIA WARTOŚCI... :) :) :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elblążanin Hierarchia wartości: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.07, 08:27 1. Park Technologiczny 2. Przekop 3. Rozbudowa portu morskiego 4. Budowa nowych zakładów przemysłowych 5. Nowe trasy tramwajowe na 12 lutego/Odrodzenia/Tysiąclecia itd. 6. Przekształcenie PWSZ w Akademię 7. Przebudowa lotniska 8 - 99. Wszystkie inne nie wymienione 100. Utworzenie województwa elbląskiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaaaaaaaaaaaaaaaaa Re: Hierarchia wartości: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.07, 11:41 A ja bym dopisał jako 101 pozycje, jakby sie nie udalo stworzyc 100 pozycji, to: Współudział władzy w województwie warmińsko-mazurskim, a do tego zmiana nazwy województwa na Warmińsko-mazurskie z regionem elbląskim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elbinger Wolne Miasto Elbląg!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.07, 15:20 Najlepiej jkaby dołączyć tu Malbork, Kwidzyn i mierzeję, żeby odtworzyć kształt dawnych Prus Wschodnich na terenie obecnej Polski... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matex Re: Przyszłości narodu...... IP: *.acn.waw.pl 20.11.07, 16:38 Koniecznie trzeba walczyć o przekop i mieć po swojej stronie znane nazwiska - swoiste forum osobowości,które przekona także innych obywateli do zasadności przekopu. Tak czyni Wrocław (sięgają nawet po znane osobowości z zagranicy - chyba Greenewaya) w odniesieniu do Expo 2012,a moim zdaniem, przekop to wyższa racja stanu, ale nie bawię się tutaj w polemikę. Chodzi mi o pomysł i styl. Niechby miasto spróbowało nagłośnić sprawę przez kilkoro znanych elblążan,ci zaś zwerbowali kolejne osoby światka sportu, biznesu, kultury, a oddźwięk przedsięwzięcia mocno się podciągnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matex ...wczorajsza GW doniosła... IP: *.acn.waw.pl 20.11.07, 16:46 ...o toczących się rozmowach w sprawie przekopu. W sumie artykuł całkiem ok. i mozna było się doszukać raczej większej ilości głosów za, aniżeli przeciw, ale domyślałem się, że komentarz Wajraka będzie niepochlebny. Nie pomyliłem się, chociaż początek jego wypowiedzi znamionował moją pomyłkę. Bardzo szybko jednak okazało się,że ten znany obrońca fauny i flory przedstawia całą masę negatywów nie doszukując się korzyści płynących dla tego newralgicznego regionu w Polsce. Sugeruje rozwiązania,które już jakiś czas temu panowie Jednorał i Luks uznali za niewykonalne, czyli połączenia dla wszelkich jednostek pływających (oczywiście nie mam tutaj na myśli dużych statków pełnomorskich) via Szkarpawa, Nogat, Wisła Królewiecka. Przeczytajcie komentarz Wajraka,jeśli macie do niego dostęp - dla mnie jest on szalenie jednostronny i wręcz zjadliwy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swiatowy Re: sfinansujecie i mozecie sobie kopac IP: 91.104.117.* 19.11.07, 20:16 Jeden by chcial przekop mierzei drugi pokombinowac cos z Helem a trzeci poglebiac Wisle.Mysle ze Polska jest za biednym krajem na chore pomysly kilku szalencow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 79 do swiatowego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.11.07, 23:54 Chybiony i absurdalny pomysl na ktory szkoda pieniedzy to wymysl aby w olsztynie uruchomic trakcje tramwajawa i lotnisko.Na przekopie skorzysta caly region a nie tylko elblag. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elblążanin Re: do swiatowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.07, 08:30 Na przekopie skorzysta Frombork, Tolkmicko, Kadyny, Krynica Morska, Piaski, Kąty Rybackie, Skowronki oraz Elbląg. Ozywi to Zalew gospodarczo, po pogłębieniu toru będą mogły znowu pływać tutaj statki jaki pływały przed wojną. Odpowiedz Link Zgłoś
leon.1 Re: do swiatowego 20.11.07, 19:40 Ty elbążanin jesteś jednak mocno upośledzony... Nie czytasz gazet? Nie słuchasz radia nie oglądasz TV. Jeśli wykonałbyś choć jedną z wyżej wymienionych zynności nie napisałbyś głupot jak poj..b :) :) Krynica Morska i Piaski protestują przeciwko przekopaniu Mierzei :) Do szkoły miałeś facet pod górkę ... współczuję. Jak można być takim debilem??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swiatowy Re: do swiatowego IP: 91.104.65.* 20.11.07, 22:22 Polska to nie Kalifornia czy Dubaj zeby wyskakiwac z jakimis chorymi pomyslami bo grupka przemytnikow z nieduzego miasta pomiedzy Warmia i Mazurami a Pomorzem marzy sobie poplywac stateczkiem do Kaliningradu po fajki i wodeczke.Nikt za to nie zaplaci i ja jako podatnik nie zycze sobie marnotrawienia pieniedzy na chore dewiacje jakis szalencow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matex Re: do swiatowego IP: *.acn.waw.pl 21.11.07, 15:42 Odpowiedz mi światowy, po co zatem Wrocławowi Expo 2012? Co oni potem zrobią z halami i inwestycjami za grubą kasę. Myślisz,że lokalną? Zapewniam Cię, że ta będzie tylko w części. Innymi słowy,z punktu widzenia Polaka, bez sensu inwestycja, prawda? Po co lotnisko w Olsztynie czy Kielcach? Są potrzebne, ale może niekoniecznie porty międzynarodowe. Ile osób z tego będzie korzystać? Jak widzisz dla każdej inwestycji można znaleźc pytanie: po co? Jaki jest, albo będize jej rachunek ekonomiczny? Moim zaś zdaniem są to inwestycje przydatne i nawet jeśli nie zwrócą się, to nie jest w końcu inwestycja na miarę Nowej Huty, Azotów Puławy czy Huty Stalowa wola. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elbinger Re: do swiatowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.07, 17:55 „Polskość ludu mazurskiego jest, niestety, tylko językowa. Narodowo uświadomionym chłop mazurski nie jest, przeciwnie, zaliczyć go trzeba pod względem politycznym do najwierniejszych poddanych króla pruskiego. Nic w tym dziwnego. Pozostawiony wieki całe sam sobie, nie posiadając własnej inteligencji, polskość znając tylko z jej reprezentantów, których ma sposobność do oglądania, tj. w biednym robotniku sezonowym i przekupniu żydowskim spod Mławy, Grajewa itd., uważa tę polskość za coś niższego, [a] niemieckość za synonim kultury.” (Stanisław Zieliński, 1918 r.). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Inny Elblążanin do leona (oraz do innych aby sie z niego posmiali) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.07, 07:15 Leon plemnikowi twojego starego cos wyraznie zabraklo, ze wciaz zachowujesz sie chamsko i arogancko w stosunku co do forumowiczow. Sam chyba nie czytasz gazet z tego co widze, jakbys czytal to wiedzialbys ze Piaski sa dzielnica Krynicy. Poza tym jak moze protestowac miasto? Miasto to nie osoba wiec nie moze! Ale ty jestes tak glupi ze tego nie wiesz. Protestuja ludzie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gościu czy ja kiedyś usłysze konkrety IP: *.elblag.dialog.net.pl 21.11.07, 16:43 dlaczego przekop wraz z cvała infrastrukturąśkosztujacy w granicach 1 miliarda zlotych ma być sensowny tylko prosze bez farmazonów, "elbląg skorzysta, zalew skorzysta, miejsca pracy, inwestorzy ble ble ble" KONKRETY POPROSZE I SENSOWNE ANALIZY moze wybudujemy lotnisko międzynarodowe ? i tez bedziemy ględzić ze to szansa , elbląg skorzysta, miejsca pracy, inwstorzy ble ble ble a może kosmodrom ? a moze sieć kasyn, a może krzemową doline ? Odpowiedz Link Zgłoś
alfik45 Re: Przekop mierzei chyba nieaktualny. 21.11.07, 17:42 Ale przeciez to troche szerszy row melioracyjny,glebokosci chyba 8 metrow,ok 80 szeroki,troche ponad kilometr dlugi,gdybysmy mieszkali w kraju ludzi normalnych i logicznie myslacych,to nie byloby sprawy,mam na mysli kraje zwiazane z morzem nie tylko na mapie ;Wielka Brytanię,Holandię,Danię,Szwecję ,ale my tak naprawde morskosci,jako kraj nie czujemy.Taki Gdansk uważa siebie za swoisty pepek Polski,najchetniej to skasowal by porty w Gdyni i Szczecinie i udlawilby sie swoja pazernością,to nie tedy droga,Polska jest dla wszystkijch Polakow ,nie tylko tych mieszkajacych w Gdańsku czy Krakowie,Warszawie,Wroclawiu.PiS zacząl dobrze,mimo bledow w rzadzeniu,postawil na panstwo solidarne,dla nas,nie dla elit. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swiatowy Re: Nigdy nie byl aktualny IP: 91.104.118.* 21.11.07, 19:56 Gość portalu: gościu napisał(a): > dlaczego przekop wraz z cvała infrastrukturąśkosztujacy w granicach 1 miliarda > zlotych ma być sensowny > tylko prosze bez farmazonów, "elbląg skorzysta, zalew skorzysta, miejsca pracy, > inwestorzy ble ble ble" > KONKRETY POPROSZE I SENSOWNE ANALIZY > moze wybudujemy lotnisko międzynarodowe ? > i tez bedziemy ględzić ze to szansa , elbląg skorzysta, miejsca pracy, inwstorz > y ble ble ble > a może kosmodrom ? > a moze sieć kasyn, a może krzemową doline ? Ktos kiedys tam cos palnal(zapewnie przed wyborami),drugi podchwycil i bzdura poszla w eter.Jak jakies alfiki czy inni fantasci sfinansuja te bzdury ,Unia dolozy to prosze bardzo.Ja za fanaberie i bzdury nie mam zamiaru placic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elbinger Re: Nigdy nie byl aktualny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.07, 20:05 „Polskość ludu mazurskiego jest, niestety, tylko językowa. Narodowo uświadomionym chłop mazurski nie jest, przeciwnie, zaliczyć go trzeba pod względem politycznym do najwierniejszych poddanych króla pruskiego. Nic w tym dziwnego. Pozostawiony wieki całe sam sobie, nie posiadając własnej inteligencji, polskość znając tylko z jej reprezentantów, których ma sposobność do oglądania, tj. w biednym robotniku sezonowym i przekupniu żydowskim spod Mławy, Grajewa itd., uważa tę polskość za coś niższego, [a] niemieckość za synonim kultury.” (Stanisław Zieliński, 1918 r.). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matex Re: Nigdy nie byl aktualny IP: *.acn.waw.pl 21.11.07, 20:09 Pocieszę Cię światowcze - Olsztyn w hojności swej sfinansuje nam przekop :) - bo przecież to truizm Twoim zdaniem, no bo niby kto... Wszystko będziemy zawdzięczali olsztyńskim podatnikom i będizemy im dozgonnie wdzięczni. Wtedy też zalejemy nasze animozje wodą z Zalewu. :D Odpowiedz Link Zgłoś
leon.1 Re: Nigdy nie byl aktualny 21.11.07, 21:06 To przykre że już się nic nie znaczy? Bolesne i upokarzające uczucie być miastem wojewódzkim ( wprawdzie tylko 24 lata ale zawsze to coś) a potem tylko powiatem. Zostało tylko puszenie się ? Morąg i Biskupiec przeżywają to samo tylko piętro niżej... :) Połączcie swoje doświadczenia w radzeniu sobie z frustracją :) :) :) Degradacja boli ... rozumiem -dlatego powiedzcie lepiej co czujecie. Jak to jest bo to jest ciekawsze niż Wasze urojenia o kanale ... :) :) :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elbinger Re: Nigdy nie byl aktualny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.07, 21:30 „Polskość ludu mazurskiego jest, niestety, tylko językowa. Narodowo uświadomionym chłop mazurski nie jest, przeciwnie, zaliczyć go trzeba pod względem politycznym do najwierniejszych poddanych króla pruskiego. Nic w tym dziwnego. Pozostawiony wieki całe sam sobie, nie posiadając własnej inteligencji, polskość znając tylko z jej reprezentantów, których ma sposobność do oglądania, tj. w biednym robotniku sezonowym i przekupniu żydowskim spod Mławy, Grajewa itd., uważa tę polskość za coś niższego, [a] niemieckość za synonim kultury.” Odpowiedz Link Zgłoś
leon.1 Re: Nigdy nie byl aktualny 21.11.07, 21:37 Stanisław Zieliński, 1918 r :) :) :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elbinger Re: Nigdy nie byl aktualny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.07, 09:01 „Polskość ludu mazurskiego jest, niestety, tylko językowa. Narodowo uświadomionym chłop mazurski nie jest, przeciwnie, zaliczyć go trzeba pod względem politycznym do najwierniejszych poddanych króla pruskiego. Nic w tym dziwnego. Pozostawiony wieki całe sam sobie, nie posiadając własnej inteligencji, polskość znając tylko z jej reprezentantów, których ma sposobność do oglądania, tj. w biednym robotniku sezonowym i przekupniu żydowskim spod Mławy, Grajewa itd., uważa tę polskość za coś niższego, [a] niemieckość za synonim kultury.” Odpowiedz Link Zgłoś
leon.1 Re: Nigdy nie byl aktualny 22.11.07, 20:43 A gdzie Żieliński?? :) :) :) Ha ha ha ha ha. Gdybyś miał trochę oleju w głowie (zamiast wódy) to wiedziałbyś że Olsztyn to Warmia nie Mazury... :) :) :) No chyba że Mazury też Ci podpadły ha ha ha ha ha :) :) :) Odpowiedz Link Zgłoś
leon.1 Re: Nigdy nie byl aktualny 22.11.07, 22:33 "Elbląg miasto jak inne...? Na pierwszy rzut oka Elbląg jest typowym, polskim miastem powiatowym. Władze borykają się tu z problemami znanymi w każdym innym miejscu w Polsce - z brakiem pieniędzy w budżecie, bezrobociem mieszkańców. We wrześniu stopa bezrobocia była jedną z najwyższych w kraju - 26,6 proc. Powiat elbląski i samo miasto znajdują się na liście powiatów i gmin zagrożonych strukturalnym bezrobociem." " W barze realizowane są również talony żywnościowe, wprowadzone przez elbląski samorząd, jako pomysł na rozwiązanie problemu żebractwa, głównie wśród dzieci. Mieszkańcy miasta chcąc wesprzeć żebrzących, mogą to zrobić wręczając bon na posiłek, kupiony wcześniej za 2, 3, 4 lub 5 zł w kasie Urzędy Miejskiego oraz w 8 Zespołach Pracy Socjalnej i kasie MOPS." Aleksandra Sawicka, BPI Odpowiedz Link Zgłoś
alfik45 Re: Nigdy nie byl aktualny 23.11.07, 16:58 Leonsio,a uwas jest tak rozowo?Bieda jest wszedzie,nawet w Warszawie,no chyba ze Olsztyn jest wyjątkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
leon.1 Re: Nigdy nie byl aktualny 23.11.07, 23:25 Dzieci nie żebrzą na ulicach... i nie jest to problem społeczny Olsztyna... Wzięliśmy sobie Was na głowę z tym bezrobociem i przepastną biedą... To widać Alf nawet po ubraniach ludzi na ulicach Elbląga i samochodach jakie jeżdzą... Przykre ale prawdziwe. Kiedy Wy przejdziecie do Pomorza ALfik...??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: O zgrozo! Re: Nigdy nie byl aktualny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.07, 10:20 Albo przedstaw jakies konkretne statystyki w tej dziedzinie albo zamilknij, niestety nie widze po wielu wizytacjach w Olsztynie roznicy miedzy samochodami czy ubraniami w obydwu tych miastach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lac Re: Nigdy nie byl aktualny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.07, 11:45 W jednej dziedzinie Olsztynkowo zdecydowanie góruje. Smród na dworcu PKP/PKS. Rekord Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Nigdy nie byl aktualny IP: *.elb.vectranet.pl 24.11.07, 12:46 Leon,twoje wypowiedzi sa takie same jak ty,wiec nie ma sie czemu dziwic,ja niedawno bylem w waszym miescie i po wyjsciu z obskurnego dworca ujrzalem bezdomnych lumpkow,wyciagajacych lape po 50 groszy na jabola,więc jaka jest prawda?Samochody macie prosto z salonow?To gdzie tak dobrze sie zarabia w waszym olsztynkowie?Powiem ci jedno,jestes zaklamany,brakuje ci obiektywizmu ,masz chyba poprzestawiane klapki w mozgownicy i przestań tu trollować,bo twoje pismactwo nie na wiele sie przydaje:) Odpowiedz Link Zgłoś
generallo Podobnie jak obwodnica Allensteina 24.11.07, 15:43 Podobnie będzie z obwodnicą Olsztyna, jej realizacja coraz bardziej się oddala :) Bo gminy leżące wokół Olsztyna, nie chcą się zgodzić na jej przebieg, zaproponowany przez Generalną Dyrekcję Dróg Krajowych i Autostrad. A przetarg na jej wykonanie, ma się odbyć dopiero pod koniec 2010 roku :) Wiadomo że od przetargu do realizacji, droga bardzo daleka no i wybory do samorządu po drodze :) Tak więc jeśli się wam - Olsztynianiom uda ją sobie zbudować, wtęgę będzie już przecinał nie pan Czesław J. Małkowski, a inny prezydent Olsztyna - oby lepszy od obecnego włodarza :) Odpowiedz Link Zgłoś
leon.1 Re: Podobnie jak obwodnica Allensteina 24.11.07, 22:47 Już sam fakt że nie macie własnych samochodów tylko jeżdzicei PKP jest wymowny ... Co ja będę pisał o samochodach skoro nikt na tym forum go nie ma... Poza ALfikiem który jeździ starym koreańczykiem... A różnicę widzać i to wyraźnie. Właśnie po ubraniach i samochodach najbardziej... Po braku luksusowych sklepow również, lecz to jest nieco mniej zauważalne... - Problem żebractwa dzieci na ulicach w Olsztynie nie istnieje. W ELblągu tak... jak napisała autorka reportażu. Współczuję i ubolewam ale taka jest prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AborygenMiejscowy Wstydu oszczędźcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.07, 10:19 Widzę, że z uporem maniaka kontynuujecie te magielniane przepychanki niemające nic wspólnego z tematem przewodnim. Tak to oto mija nam czas w tym gnieździe socjalistycznych piewców a świat odjeżdża daleko. Młodzi to łapią natychmiast i glosują nogami a nasza raz sztandarowa, raz wstydliwa inwestycja warmińsko-mazurska na łonie pomorskiego dziwnie blednie w potoku pustosłowia i bzdurnych połajanek nie opartych na profesjonalnych analizach i rzec prosto ekonomi. Wszystko w tym zaklętym kręgu niemocy musi mieć otoczkę oszołomstwa politycznego i wiadomo z góry, że tak jak dziwny port, dziwny statek, dziwny most będzie miało wyraz karykaturalny normalności rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
leon.1 Re: Wstydu oszczędźcie 25.11.07, 10:32 Jaka warmińsko-mazurska inwestycja? Nie jesteśmy idiotami i na takie "myki" się nie naberzemy... Więc drogi Aborygenie nie zamydlaj oczu piękną pieśnią że to niby taka "wspólna" inwestycja... Naszą inwestycją jest za wszelką cenę wstrzymanie budowy przekopu i doprowadzenie Elbląga do opuszczenia tego województwa - lub nawet zuszenie go do tego. Odetchniemy wtedy z ulgą i to będzie nalepsza i największa Warmińsko-Mazurska inwestycje. W każdym razie najbardziej opłacalna. Nie mamy ochoty Was dłużej utrzymywać bo jak wcześniej pisałem bieda u Was straszna i dzieci żebrzą na ulicach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AborygenMiejscowy Re: Przekop mierzei chyba nieaktualny. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.07, 12:26 Wybacz synu, ale powiem w twojej konwencji - bredzisz. To pokraczne województwo istnieje tylko, dlatego, że komuchowate towarzystwo z Olsztyna i Elbląga okopało się w tym zadupiu przed Gdańskiem i reszta normalnej Polski i nadal trwa w tych postawach niezależnie od opcji i zmian dziejących się obok. Polska powinna być podzielona na 4 landy a takie miejsca jak Olsztyn, i jemu podobne winny być powiatami i po krzyku. Przerost formy nad treścią to choroba naszego zaścianka a na tyle długo żyję, aby przyjmować za dobra monetę ten magiel bez jakichkolwiek realnych i przewidywalnych finałów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swiatowy Re: Przekop mierzei chyba nieaktualny. IP: 91.104.84.* 25.11.07, 14:22 miasta.gazeta.pl/olsztyn/1,35189,4704073.html Przemyt nie jest lekarstwem na bezrobocie!Zamiast po wodeczke i papierosy do Kaliningradu musicie tworzyc nowe miejsca pracy Odpowiedz Link Zgłoś
alfik45 Re: Przekop mierzei chyba nieaktualny. 25.11.07, 16:50 Wlasnie koles,wlasnie,jak zamkną Bezledy,to dopiero bedzie tragedia,ale nie dla nas:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swiatowy Re:chyba nie IP: 91.104.84.* 25.11.07, 18:00 Szczegolnie ludzi z malych miast i miejscowosci trzeba uswiadomic ze kombinowanie i przemyt nie jest recepta na zarabianie na zycie.Nie przekopy i przyslowiowe "zawracanie rzeki kijem" utworza nowe miejsca pracy Odpowiedz Link Zgłoś