Dodaj do ulubionych

Olsztyn do Pomorza

24.10.08, 21:02
I cala Warmia,tam jest wasze miejsce,zgodnie z historią.
Obserwuj wątek
    • leon.1 Re: Olsztyn do Pomorza 24.10.08, 21:45

Temu odbija regularnie przynajmniej od 4 lat...
      Że to biedactwo nie zna historii to już inna sprawa... :)
      Tym razem jest to spowodowane zamknięciem dużego zakładu pracy w Elblągu...
      No cóż Alf wbrew pozorom nie cieszy mnie to wcale. Współczuję- ale już dawno
      temu pisałem że pługi w Gronowie czekają...
      • yadol Re: Olsztyn do Pomorza 24.10.08, 21:51
        ten kundel ma tyle wspólnego z Elblągiem co my, jest to prosta menda z Nowego
        Dworu Gd. W Elblągu mają go już też dosyć i pomiatają ścierwem równo. Nie dajmy
        się sprowokować. Pozdrawiam Elbląg i Leona
        • Gość: zniesmaczony Re: Olsztyn do Pomorza IP: *.ols.vectranet.pl 24.10.08, 21:54
          opanuj się
          • Gość: mk Re: Aflik do lekarza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.08, 02:42
            Może ostro to sformułował biorąc pod uwagę normalną formę wymiany poglądów. Ale
            w stosunku do aflika ma pełną rację. Jemu nic nie pomaga w tym pseudo
            dowartościowywaniu się z Nowego Dworu Gdańskiego. Został już niejednokrotnie
            solidnie obsobaczony na forum Gdańsk i zagląda tam coraz rzadziej. Pogoniono go
            także zdecydowanie z forum Białystok nie przebierając już w środkach.
            Biedaczysko pałęta się jeszcze na tym forum z pomysłami od dawna wymagającymi
            leczenia.
        • alfik45 Re: Olsztyn do Pomorza 24.10.08, 21:59
          Kto jest tym kundlem,mendo zawszona?
      • alfik45 Re: Olsztyn do Pomorza 24.10.08, 21:58
        Nudno i tu i u nas,a wiec ci odpowiadam,znam historię,cale księstwo
        warmińskie,którego stolicą był Lidzbark Warmiński,było częścią województwa
        malborskiego,jednak miało ono pełną autonomię w Prusach Królewskich,czyli
        Pomorzu Nadwiślańskim.O Olsztynie jakoś mało było słychać,podobnie jak i
        dzisiaj,no może z wyjątkiem słynnego prezydenta-molestatora,specjalisty od
        damskich majtek,a wasze oponki to się nie walą? Ps.historii nie da się
        zmienić,mozesz sobie trollować,mam to w nosie:)
        • leon.1 Re: Olsztyn do Pomorza 24.10.08, 22:06

Księstwo Warmińskie to Pomorze mówisz... :) :) :) Już się nie kompromituj... :)
          Napisz że wkurzyłeś się z powodu Logstoru i że Cię to boli a nie wylewasz swoje
          frustracje w pokrętny sposób. Angażując w to jeszcze bogu ducha winną Warmię...
          :) :) :)
        • Gość: zniesmaczony Re: Olsztyn do Pomorza IP: *.ols.vectranet.pl 24.10.08, 22:08
          oj biedny ty, biedny. Któż tak cię skrzywdził, że całą swoją frustację wylewasz
          na tym forum.
          • yadol Re: Olsztyn do Pomorza 24.10.08, 22:17
            alfik !!! to co zwykle : DO BUDY!!!!
      • Gość: d do leona.1 IP: *.elb.vectranet.pl 09.11.08, 15:33
        kęsim, kęsim
    • Gość: Mazurski blus Re: Olsztyn do Pomorza IP: *.ols.vectranet.pl 24.10.08, 23:35
      Fantastyczne przemówienia Kloda Wajdamna, wciągająca polemika o
      wiejskich posiadłościach i tym fenomenalnym ratuszu w centrum
      otoczonym wyzywającymi sygnalizatorami świetlnymi. Gdzie oni są ci
      daleko wzroczni woszczele tak pięknie poprowadziwszy naszą stolicę
      jezior na salony sielankowej wiochy.
      • alfik45 Re: Olsztyn do Pomorza 13.12.08, 12:17
        Gość portalu: Mazurski blus napisał(a):

> Fantastyczne przemówienia Kloda Wajdamna, wciągająca polemika o
        > wiejskich posiadłościach i tym fenomenalnym ratuszu w centrum
        > otoczonym wyzywającymi sygnalizatorami świetlnymi. Gdzie oni są ci
        > daleko wzroczni woszczele tak pięknie poprowadziwszy naszą stolicę
        > jezior na salony sielankowej wiochy.
        I kto to pisze?
        • leon.1 Re: Olsztyn do Pomorza 13.12.08, 18:01
          Ci ty elbląski pedofilu tu jeszcze robisz...??? :) :) :) Twój koleś Mreck
          zniknął zdekonspirowany :) :) :) A Ty nadal tu molestujesz??? :)
    • Gość: praptak2 Re: Olsztyn do Pomorza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.08, 13:30
      Skoro jest województwo warmińsko-mazurskie, gdzie Mazury z Warmią w sumie
      niewiele mają wspólnego, równie dobrze można utworzyć województwo
      pomorsko-warmińskie ze stolicą w Gdańsku.
      Region warmińsko-mazurski nie ma żadnego uzasadnienia historycznego.
      • Gość: Trener Re: Olsztyn do Pomorza IP: *.cable.ubr02.newt.blueyonder.co.uk 25.10.08, 15:34
        Praptak2 wez się dalej za odchudzanie:))), siłownia operacja plastyczna itd ,
        chociaż z twoją ruską gębą może być spory kłopot ale próbuj cuda się zdarzają
        ,no i zrobisz coś pożytecznego dla tego forum na zabiegi plastyczne i pakowanie
        potrzeba sporo czasu więc nie będziesz tego forum w tym czasie
        zaśmiecać,pozdrowienia dla Torunia.
        • Gość: ?? Re: Olsztyn do Pomorza,ej praptaku2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.08, 17:50
          praptak2 ,taki otrzaskany facet z Torunia w prawie każdej dziedzinie
          mam pytanie -czy wiesz w którym mieście ma stanąć czwarty pomnik
          JPII?
          • alfik45 Re: Olsztyn do Pomorza,ej praptaku2 25.10.08, 19:06
            Nie mówiłem?Forum się rozruszało i o to mi chodziło:)Praptak ma rację,bo zna
            historię:)Pozdrawiam serdecznie.Ps.I kto mówi,ze wasze miasto upadnie w
            tym(pomorskim) województwie?
            • leon.1 Re: Olsztyn do Pomorza,ej praptaku2 25.10.08, 19:14

Zadbaj lepiej o swoje forum znawco historii... Nie ściemniaj - przychodzisz tu
              leczyć kompleksy i rozładowywać frustrację :) :) :)
              Księstwo Warmińskie mówisz należało do województwa Malborskiego... ha ha ha ha
              :) :) :) Elbląskie szkoły znane są w kraju... :) :) :)
              • yadol Re: Olsztyn do Pomorza,ej praptaku2 25.10.08, 19:24
                alfik kundlu mówiłem :BUDA!!!
                • alfik45 Re: Olsztyn do Pomorza,ej praptaku2 25.10.08, 19:33
                  O jak fajnie i miło,widać ze absolwenci UWM się odezwali:)yadol,jaki wydział
                  ukończyłeś?Pewnie hodowlę trzody chlewnej,to takie sympatyczne(i
                  inteligentne)zwierzęta:)Pozdrawiam Cie serdecznie przyjacielu Elbląga:)
                  • leon.1 Re: Olsztyn do Pomorza,ej praptaku2 25.10.08, 19:47

"Księstwo Warmińskie należało do województwa malborskiego"... :) :) :)
                  • yadol Re: Olsztyn do Pomorza,ej praptaku2 25.10.08, 20:47
                    alfik45 napisał:

> O jak fajnie i miło,widać ze absolwenci UWM się odezwali:)yadol,jaki wydział
                    > ukończyłeś?Pewnie hodowlę trzody chlewnej,to takie sympatyczne(i
                    > inteligentne)zwierzęta:)Pozdrawiam Cie serdecznie przyjacielu Elbląga:)
                    gdyby tak było to wiedziałbym jak postępować z tak s.urwiałą trzodą chlewną jak
                    ty alfik i nie mieszaj do tego Elblaga , bo to jest tylko twoja wojna ze światem
                    ludzi normalnych, wyśmiano cię bezdomna mendo w Gdańsku, Białymstoku, Elblągu,
                    sfrustrowany debilu poszukaj innych metod stymulacji, są jeszcze kobiety, one
                    potrafią wiele wybaczyć musisz tylko wyglądać i myśleć jak mężczyzna, a nie jak
                    sierota po gestapowcach
                    • alfik45 Re: Olsztyn do Pomorza,ej praptaku2 26.10.08, 20:01
                      Yadol,widzę ze się mocno wku...łeś,uspokój się serdeczny przyjacielu Elbląga,ja
                      naprawdę nic do Ciebie nie mam,po co te wyzwiska i obelgi pod moim
                      adresem,jestem elblążaninem z krwi i kości,a te twoje zbratanie się z
                      forumowiczami elbląskimi to wielki niewypał,pokazałeś wreszcie swoją prawdziwą
                      twarz,ale to już twój problem,pozdrawiam cię serdecznie,prawdziwy mężczyzno:)
          • Gość: czwarty Re: Olsztyn do Pomorza,ej praptaku2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.08, 13:42
            "Ojciec Rydzyk stawia drugiego papieża
            To będzie czwarty pomnik Jana Pawła II w Toruniu. Do Urzędu Miasta
            wpłynął właśnie wniosek"
            • leon.1 Re: Olsztyn do Pomorza,ej praptaku2 26.10.08, 18:34

Zupełnie nie wiem dlaczego ciągniecie ten wątek :)
              Alf walnął coś tak głupiego że nie ma sensu pudrować jego głupoty i przykrywać
              kolejnymi postami. Zamknijmy to jego słowami powtórzonymi po raz n-ty :) To jest
              świetna ilustracja stanu umysłowego elbląskich mongołów. Cytuję:
              "KSIĘSTWO WARMIŃSKIE NALEŻAŁO DO WOJEWÓDZTWA MALBORSKIEGO"
              • katkul3 Przynależność administracyjna Dominium Warmińskieg 06.11.08, 19:48
                Ja z serca Warmii, i obiektywnie (absolwentka Wydziału Hist. UW :) dlatego
                poczułam się zobowiązana potwierdzić pewne fakty historyczne:
                ...Przez traktat toruński z 1466 i unię ziem pomorsko-pruskich z Polską, biskupi
                warmińscy zyskali bardzo wiele, bo pozbywali się uciążliwego zwierzchnictwa
                Zakonu, a stawali się niby prymasami polskiego Pomorza, prezydując z urzędu w
                "generałach pruskich", czyli sejmach prowincyi, złożonej z trzech województw:
                pomorskiego, chełmińskiego i malborskiego, do którego i księstwo Warmińskie się
                zaliczało...
                (i taki był stan rzeczy aż do I rozbioru Polski)
                Pozdrawiam!
                • alfik45 Re: Przynależność administracyjna Dominium Warmiń 06.11.08, 20:32
                  Dzięki za wsparcie,widać wykształconego człowieka,ja niestety nie jestem
                  historykiem i nie potrafię tego tak dobitnie wytłumaczyć,ale swoje wiem, niech
                  leon i jemu podobni wiedzą,że ich złosliwość jest bez sensu.
                  • Gość: katkul3 Re: Przynależność administracyjna Dominium Warmiń IP: *.lannet.pl 06.11.08, 20:46
                    ...ja tu nikogo nie wspieram, jedynie stwierdzam fakty (historyczne:)
                    • leon.1 Re: Przynależność administracyjna Dominium Warmiń 06.11.08, 22:10
                      Oczywiście... :) W województwie Malborskim leżeliśmy... :) :) :) A czasami w
                      Lotaryngii... :) Tak na przemian... :) :) :)
                      • mreck Re: Przynależność administracyjna Dominium Warmiń 07.11.08, 12:37
                        jo, a prąd do żarówek, sto lat temu, które zabłysły jako pierwsze w
                        o. płynął z dynama kreconego przez twoich przoków.
                      • alfik45 Re: Przynależność administracyjna Dominium Warmiń 07.11.08, 16:43
                        Leon,twoja niewiedza powala na kolana,jak nie masz szacunku do mnie,to chociaż
                        uszanuj wykształconą osobę,robisz z siebie pajaca i tyle,a do wyzwisk pod moim
                        adresem już się przyzwyczaiłem,świadczysz tym tylko i wyłącznie o sobie.
                        • leon.1 Re: Przynależność administracyjna Dominium Warmiń 07.11.08, 20:16
                          Tak tak Alf :) Twoja wiedza i powyższego autora nie powala na kolana :) :) :) Do
                          tego można się przyzwyczaić... :) A Wy alf do czego należeliście??? :) :) :) Do
                          województwa czukockiego ??? :) :) :)
                          • leon.1 Re: Przynależność administracyjna Dominium Warmiń 07.11.08, 20:52
                            Że też nie wpadłem na to wcześniej :) :) :)
                            Ten Katkul to przecież elbląski mongoł Alf !!! ;) Nikt poważny o zdrowych
                            zmysłach nie wypisywałby takich bzdur że Księstwo Warmińskie do województwa
                            malborskiego należało...:) Tym razem Alf lekko mnie zaskoczyłeś :) Zrobiłeś
                            sobie nawet stały nick... :) No no :) :) :)
                            Kiedy Wy elbląskie mongoły zaczniecie żyć jak ludzie - bez intryg, przebierania
                            się, knucia i szczucia??? :) :) :)
                            • Gość: katkul3 Re: Przynależność administracyjna Dominium Warmiń IP: *.lannet.pl 08.11.08, 16:48
                              Panie Leonie, teraz to Pan przesadził, i to mocno... Elbląg jest dla mnie tak
                              samo obcym miastem, co dla Pana. Proszę z resztą sprawdzić, czy w Elblągu działa
                              sieć Lannet;) Ja jednak nie zniżę się do Pana poziomu, i nie będę używała tutaj
                              epitetów, zapraszam więc do MERYTORYCZNEJ dyskusji na tematy historyczne:)) Mój
                              adres gazetowy to katkul3@gazeta.pl
                              Zachęcam do odwiedzenia forum Warnija (uprzedzam jednak, tam nie można używać
                              wulgaryzmów:) W tamtejszym archiwum znaleźć fragmenty prac historycznych mojego
                              autorstwa.
                              Mimo wszystko...pozdrawiam
                              • Gość: katkul3 Re: Przynależność administracyjna Dominium Warmiń IP: *.lannet.pl 08.11.08, 18:37
                                www.historicus.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=105&Itemid=33
                                Obawiam się jednak, że również autor tego artykułu będzie dla pana Leona
                                "elbląskim d****em"... Wiem, to duża ilość wiedzy jednocześnie: potwierdzenie
                                znajduje się we fragmencie cyt. "Prusy zagarnęły województwa pomorskie, ale bez
                                Gdańska, województwo malborskie z całą Warmią, chełmińskie bez Torunia, oraz
                                część województw poznańskiego, gnieźnieńskiego, inowrocławskiego,
                                brzesko-kujawskiego, ziemię lęborską i bytowską"...
                                P.S. Mogłabym tu przytoczyć co najmniej pare innych artykułów, także w języku
                                niemieckim:)
                            • alfik45 Re: Przynależność administracyjna Dominium Warmiń 08.11.08, 22:41
                              Leon ,przestań się osmieszać,czy naprawdę jestes taki durny,czy tylko złosliwy?
                              • Gość: zygi Re: Przynależność administracyjna Dominium Warmiń IP: *.ols.vectranet.pl 08.11.08, 22:45
                                alfik45 to ty jestes durny, ale z tym Pomorzem to nie jest taki zly pomysl:)
                                • leon.1 Re: Przynależność administracyjna Dominium Warmiń 08.11.08, 22:54
                                  Poczytaj Alf na temat województwa malborskiego... miało cztery powiaty
                                  malborski, elbląskie, sztumski i zdaje się dzierzgoński... :) W którym powiecie
                                  leżało księstwo ??? :) :) :) :) ha ha ha ha :) OK Alf niech Ci będzie Warmia to
                                  Pomorze :) :) :)
                                  • Gość: katkul3 Re: Przynależność administracyjna Dominium Warmiń IP: *.lannet.pl 09.11.08, 08:57
                                    Panie Leonie, zajdzie Pan kiedyś do Ośrodka Badań Naukowych im. Wojciecha
                                    Kętrzyńskiego (róg Partyzantów i 1 Maja) i spróbuje Pan odnaleźć zbiory
                                    dotyczące historii Warmii:)) Są one skatalogowane w regionie pod nazwą POMORZE
                                    WSCHODNIE. To jedno.
                                    Odnośnie województwa malborskiego, to Warmia z pewnością nie stanowiła jednego z
                                    powiatów: cyt. "Do województwa Malborskiego należała Warmia, stanowiąca
                                    ODDZIELNE KSIĘSTWO pod absolutną władzą księcia biskupa Warmińskiego"... Poniżej
                                    link do bardzo ciekawego artykułu
                                    univ.gda.pl/~literat/glogre/0030.htm
                                    • Gość: katkul3 Re: Przynależność administracyjna Dominium Warmiń IP: *.lannet.pl 09.11.08, 09:07
                                      P.S. Była to więc przynależność tylko i wyłącznie geograficzno-historyczna, nie
                                      przekładała się ona na faktyczną zwierzchność władz województwa malborskiego
                                      (biskup warmiński posiadał pełną suwerenność)
                                      • leon.1 Re: Przynależność administracyjna Dominium Warmiń 09.11.08, 10:14
                                        Aha. Czyli nie należała :) :) :) Nie prościej było tak od razu??? ;) :) :)
                                        • Gość: katkul3 Re: Przynależność administracyjna Dominium Warmiń IP: *.lannet.pl 09.11.08, 10:30
                                          W tym momencie normalnie...wymiękłam;) Doprawdy fascynująca jest Pana...
                                          osobowość, Panie Leonie:D
                                          P.S. Ile jeszcze linków mam zamieścić, czy ktoś z wypowiadajacych się w temacie
                                          w ogóle je czyta?:P
                                          • leon.1 Re: Przynależność administracyjna Dominium Warmiń 09.11.08, 15:26
                                            I bardzo dobrze że wymiękasz bo Warmia nie należała do Województwa
                                            Malborskiego... :) :) :) Wymięknij tylko tak by publicznie nie pisać tych
                                            bzdur... :) :) :)
                                            • Gość: katkul3 Re: Przynależność administracyjna Dominium Warmiń IP: *.lannet.pl 09.11.08, 16:40
                                              ...niestety na moje ostatnie zapytanie nie otrzymałam żadnej odpowiedzi (a
                                              chodziło mi o to, czy ktoś zapoznał się dokładniej z którymś z dwóch
                                              zamieszczonych przeze mnie linków). Ciągle tylko słyszę o "bzdurach" przeze mnie
                                              wypisywanych /tak jak bym ja te dane tworzyła:-/ Jeśli tak ma wyglądać
                                              "dyskusja", to ja rezygnuję...
                                          • Gość: ab Re: Przynależność administracyjna Dominium Warmiń IP: *.torun.mm.pl 09.11.08, 15:53
                                            Nowa jakość na forum, katkul3. Jesteś aż wzruszająca w swoim
                                            pozytywistycznym zapale, ale podjęłaś się zadania niewykonalnego.
                                            Leon jest z jednym z czołowych olsztyńskich matołów, jest
                                            niewyuczalny. Jest głupi nawet jak na belfra (tak, tak), ale jedno
                                            mu trzeba przyznać - nie jest wulgarny. Poczekaj z tym wymiękaniem,
                                            aż zabierze się za Ciebie yadol, przyboczny parobek leona...
                                            • leon.1 Re: Przynależność administracyjna Dominium Warmiń 09.11.08, 18:10
                                              Wymiękajcie, wysiadajcie rezygnujcie byle tylko nie wypisywać głupot o
                                              przynależności Księstwa Warmińskiego do Województwa Malborskiego... :)
                                              Podlinkowania czytałem i jestem pewny że nikt o zdrowych zmysłach nie powie o
                                              przynależności do Województwa Malborskiego Warmii.... Zapewne na wolności nikt
                                              tego nie pisał :) Mogę podać linki do artykułów w których treść wyraźnie
                                              wskazuje na to że to Polacy stworzyli holokaust... :) :) :) Więc może jednak
                                              elbląskie kółko historyczne niech zaśpiewa hymn portu kajakowego i wróci do
                                              pomorza :) Tam będziecie udowadniać że Gdańsk to miasto śląskie... :) :) :)
                                              • Gość: katkul3 Re: Przynależność administracyjna Dominium Warmiń IP: *.lannet.pl 09.11.08, 18:42
                                                ...ok, widzę że wszyscy odmiennego, aniżeli Pana Leona zdania, są chorzy
                                                psychicznie;) A nie pomyślał Pan przez chwilę, że ta teoria mogła powstać z
                                                prostej przyczyny: użycia wyrażenia "[...województwo malborskie] WRAZ Z
                                                Księstwem Warmińskim"? Można je przecież interpretować dwojako...
                                                Jako osoba autentycznie zainteresowana historią, wiem jak istotne jest dobre
                                                tłumaczenie z łaciny, a one bywały, i nadal są, różnej jakości...
                                                Podkreślę więc, nie upieram się przy tej teorii, również i mnie ona
                                                zaintrygowała, i jak tylko będę miała okazję rozmowy z historykiem Warmii (a
                                                zdarza mi się to nierzadko) z pewnością zweryfikuję tą tezę.
                                                P.S. Muszę przyznać, że "dyskusja" z Panem należała do fascynujących...;)
                                                • Gość: katkul3 Re: Przynależność administracyjna Dominium Warmiń IP: *.lannet.pl 09.11.08, 19:00
                                                  P.S. Ale z tym Śląskiem to już była przesada;) I nie chodzi nawet o podstawy
                                                  geografii, ale historii Królestwa Polskiego...
                                                  • leon.1 Re: Przynależność administracyjna Dominium Warmiń 09.11.08, 19:15
                                                    Na te tematy najwięcej jednak dowie się Pani w seminarium na Redykajnach... :)
                                                    Mają tam zdaje się niezłych historyków no i znają łacinę :) Nadto posiadają - z
                                                    tego co czytałem- najlepsze zbiory źródeł. Ja tam za bardzo wierzący to nie
                                                    jestem :) ale w tym wypadku udałbym się składając ręce na znak pokuty ;) :) :)
                                                  • Gość: katkul3 Re: Przynależność administracyjna Dominium Warmiń IP: *.lannet.pl 09.11.08, 19:29
                                                    Co do Biblioteki HOSIANUM, to znam ją doskonale. Przy pisaniu pracy
                                                    licencjackiej korzystałam głównie z ich źródeł właśnie oraz WBP w Olsztynie;)
                                                    Przy czym jedynie Dyr. Hosianum wypożyczał mi niektóre pozycje "na zewnątrz"...:)
                                                    Jeżeli o pokutę, to akurat w tym wypadku nie poczuwam się;);)
                                                  • alfik45 Re: Przynależność administracyjna Dominium Warmiń 10.11.08, 15:19
                                                    Leon,tego to już nie można komentować,uszanuj kulturalną i wykształconą
                                                    osobę,nie rob z siebie głupszego,niz nim jesteś.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka