alfik45 24.10.08, 21:02 I cala Warmia,tam jest wasze miejsce,zgodnie z historią. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
leon.1 Re: Olsztyn do Pomorza 24.10.08, 21:45 Temu odbija regularnie przynajmniej od 4 lat... Że to biedactwo nie zna historii to już inna sprawa... :) Tym razem jest to spowodowane zamknięciem dużego zakładu pracy w Elblągu... No cóż Alf wbrew pozorom nie cieszy mnie to wcale. Współczuję- ale już dawno temu pisałem że pługi w Gronowie czekają... Odpowiedz Link Zgłoś
yadol Re: Olsztyn do Pomorza 24.10.08, 21:51 ten kundel ma tyle wspólnego z Elblągiem co my, jest to prosta menda z Nowego Dworu Gd. W Elblągu mają go już też dosyć i pomiatają ścierwem równo. Nie dajmy się sprowokować. Pozdrawiam Elbląg i Leona Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zniesmaczony Re: Olsztyn do Pomorza IP: *.ols.vectranet.pl 24.10.08, 21:54 opanuj się Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: Aflik do lekarza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.08, 02:42 Może ostro to sformułował biorąc pod uwagę normalną formę wymiany poglądów. Ale w stosunku do aflika ma pełną rację. Jemu nic nie pomaga w tym pseudo dowartościowywaniu się z Nowego Dworu Gdańskiego. Został już niejednokrotnie solidnie obsobaczony na forum Gdańsk i zagląda tam coraz rzadziej. Pogoniono go także zdecydowanie z forum Białystok nie przebierając już w środkach. Biedaczysko pałęta się jeszcze na tym forum z pomysłami od dawna wymagającymi leczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
alfik45 Re: Olsztyn do Pomorza 24.10.08, 21:59 Kto jest tym kundlem,mendo zawszona? Odpowiedz Link Zgłoś
alfik45 Re: Olsztyn do Pomorza 24.10.08, 21:58 Nudno i tu i u nas,a wiec ci odpowiadam,znam historię,cale księstwo warmińskie,którego stolicą był Lidzbark Warmiński,było częścią województwa malborskiego,jednak miało ono pełną autonomię w Prusach Królewskich,czyli Pomorzu Nadwiślańskim.O Olsztynie jakoś mało było słychać,podobnie jak i dzisiaj,no może z wyjątkiem słynnego prezydenta-molestatora,specjalisty od damskich majtek,a wasze oponki to się nie walą? Ps.historii nie da się zmienić,mozesz sobie trollować,mam to w nosie:) Odpowiedz Link Zgłoś
leon.1 Re: Olsztyn do Pomorza 24.10.08, 22:06 Księstwo Warmińskie to Pomorze mówisz... :) :) :) Już się nie kompromituj... :) Napisz że wkurzyłeś się z powodu Logstoru i że Cię to boli a nie wylewasz swoje frustracje w pokrętny sposób. Angażując w to jeszcze bogu ducha winną Warmię... :) :) :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zniesmaczony Re: Olsztyn do Pomorza IP: *.ols.vectranet.pl 24.10.08, 22:08 oj biedny ty, biedny. Któż tak cię skrzywdził, że całą swoją frustację wylewasz na tym forum. Odpowiedz Link Zgłoś
yadol Re: Olsztyn do Pomorza 24.10.08, 22:17 alfik !!! to co zwykle : DO BUDY!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mazurski blus Re: Olsztyn do Pomorza IP: *.ols.vectranet.pl 24.10.08, 23:35 Fantastyczne przemówienia Kloda Wajdamna, wciągająca polemika o wiejskich posiadłościach i tym fenomenalnym ratuszu w centrum otoczonym wyzywającymi sygnalizatorami świetlnymi. Gdzie oni są ci daleko wzroczni woszczele tak pięknie poprowadziwszy naszą stolicę jezior na salony sielankowej wiochy. Odpowiedz Link Zgłoś
alfik45 Re: Olsztyn do Pomorza 13.12.08, 12:17 Gość portalu: Mazurski blus napisał(a): > Fantastyczne przemówienia Kloda Wajdamna, wciągająca polemika o > wiejskich posiadłościach i tym fenomenalnym ratuszu w centrum > otoczonym wyzywającymi sygnalizatorami świetlnymi. Gdzie oni są ci > daleko wzroczni woszczele tak pięknie poprowadziwszy naszą stolicę > jezior na salony sielankowej wiochy. I kto to pisze? Odpowiedz Link Zgłoś
leon.1 Re: Olsztyn do Pomorza 13.12.08, 18:01 Ci ty elbląski pedofilu tu jeszcze robisz...??? :) :) :) Twój koleś Mreck zniknął zdekonspirowany :) :) :) A Ty nadal tu molestujesz??? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: praptak2 Re: Olsztyn do Pomorza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.08, 13:30 Skoro jest województwo warmińsko-mazurskie, gdzie Mazury z Warmią w sumie niewiele mają wspólnego, równie dobrze można utworzyć województwo pomorsko-warmińskie ze stolicą w Gdańsku. Region warmińsko-mazurski nie ma żadnego uzasadnienia historycznego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Trener Re: Olsztyn do Pomorza IP: *.cable.ubr02.newt.blueyonder.co.uk 25.10.08, 15:34 Praptak2 wez się dalej za odchudzanie:))), siłownia operacja plastyczna itd , chociaż z twoją ruską gębą może być spory kłopot ale próbuj cuda się zdarzają ,no i zrobisz coś pożytecznego dla tego forum na zabiegi plastyczne i pakowanie potrzeba sporo czasu więc nie będziesz tego forum w tym czasie zaśmiecać,pozdrowienia dla Torunia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ?? Re: Olsztyn do Pomorza,ej praptaku2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.08, 17:50 praptak2 ,taki otrzaskany facet z Torunia w prawie każdej dziedzinie mam pytanie -czy wiesz w którym mieście ma stanąć czwarty pomnik JPII? Odpowiedz Link Zgłoś
alfik45 Re: Olsztyn do Pomorza,ej praptaku2 25.10.08, 19:06 Nie mówiłem?Forum się rozruszało i o to mi chodziło:)Praptak ma rację,bo zna historię:)Pozdrawiam serdecznie.Ps.I kto mówi,ze wasze miasto upadnie w tym(pomorskim) województwie? Odpowiedz Link Zgłoś
leon.1 Re: Olsztyn do Pomorza,ej praptaku2 25.10.08, 19:14 Zadbaj lepiej o swoje forum znawco historii... Nie ściemniaj - przychodzisz tu leczyć kompleksy i rozładowywać frustrację :) :) :) Księstwo Warmińskie mówisz należało do województwa Malborskiego... ha ha ha ha :) :) :) Elbląskie szkoły znane są w kraju... :) :) :) Odpowiedz Link Zgłoś
yadol Re: Olsztyn do Pomorza,ej praptaku2 25.10.08, 19:24 alfik kundlu mówiłem :BUDA!!! Odpowiedz Link Zgłoś
alfik45 Re: Olsztyn do Pomorza,ej praptaku2 25.10.08, 19:33 O jak fajnie i miło,widać ze absolwenci UWM się odezwali:)yadol,jaki wydział ukończyłeś?Pewnie hodowlę trzody chlewnej,to takie sympatyczne(i inteligentne)zwierzęta:)Pozdrawiam Cie serdecznie przyjacielu Elbląga:) Odpowiedz Link Zgłoś
leon.1 Re: Olsztyn do Pomorza,ej praptaku2 25.10.08, 19:47 "Księstwo Warmińskie należało do województwa malborskiego"... :) :) :) Odpowiedz Link Zgłoś
yadol Re: Olsztyn do Pomorza,ej praptaku2 25.10.08, 20:47 alfik45 napisał: > O jak fajnie i miło,widać ze absolwenci UWM się odezwali:)yadol,jaki wydział > ukończyłeś?Pewnie hodowlę trzody chlewnej,to takie sympatyczne(i > inteligentne)zwierzęta:)Pozdrawiam Cie serdecznie przyjacielu Elbląga:) gdyby tak było to wiedziałbym jak postępować z tak s.urwiałą trzodą chlewną jak ty alfik i nie mieszaj do tego Elblaga , bo to jest tylko twoja wojna ze światem ludzi normalnych, wyśmiano cię bezdomna mendo w Gdańsku, Białymstoku, Elblągu, sfrustrowany debilu poszukaj innych metod stymulacji, są jeszcze kobiety, one potrafią wiele wybaczyć musisz tylko wyglądać i myśleć jak mężczyzna, a nie jak sierota po gestapowcach Odpowiedz Link Zgłoś
alfik45 Re: Olsztyn do Pomorza,ej praptaku2 26.10.08, 20:01 Yadol,widzę ze się mocno wku...łeś,uspokój się serdeczny przyjacielu Elbląga,ja naprawdę nic do Ciebie nie mam,po co te wyzwiska i obelgi pod moim adresem,jestem elblążaninem z krwi i kości,a te twoje zbratanie się z forumowiczami elbląskimi to wielki niewypał,pokazałeś wreszcie swoją prawdziwą twarz,ale to już twój problem,pozdrawiam cię serdecznie,prawdziwy mężczyzno:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czwarty Re: Olsztyn do Pomorza,ej praptaku2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.08, 13:42 "Ojciec Rydzyk stawia drugiego papieża To będzie czwarty pomnik Jana Pawła II w Toruniu. Do Urzędu Miasta wpłynął właśnie wniosek" Odpowiedz Link Zgłoś
leon.1 Re: Olsztyn do Pomorza,ej praptaku2 26.10.08, 18:34 Zupełnie nie wiem dlaczego ciągniecie ten wątek :) Alf walnął coś tak głupiego że nie ma sensu pudrować jego głupoty i przykrywać kolejnymi postami. Zamknijmy to jego słowami powtórzonymi po raz n-ty :) To jest świetna ilustracja stanu umysłowego elbląskich mongołów. Cytuję: "KSIĘSTWO WARMIŃSKIE NALEŻAŁO DO WOJEWÓDZTWA MALBORSKIEGO" Odpowiedz Link Zgłoś
katkul3 Przynależność administracyjna Dominium Warmińskieg 06.11.08, 19:48 Ja z serca Warmii, i obiektywnie (absolwentka Wydziału Hist. UW :) dlatego poczułam się zobowiązana potwierdzić pewne fakty historyczne: ...Przez traktat toruński z 1466 i unię ziem pomorsko-pruskich z Polską, biskupi warmińscy zyskali bardzo wiele, bo pozbywali się uciążliwego zwierzchnictwa Zakonu, a stawali się niby prymasami polskiego Pomorza, prezydując z urzędu w "generałach pruskich", czyli sejmach prowincyi, złożonej z trzech województw: pomorskiego, chełmińskiego i malborskiego, do którego i księstwo Warmińskie się zaliczało... (i taki był stan rzeczy aż do I rozbioru Polski) Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
alfik45 Re: Przynależność administracyjna Dominium Warmiń 06.11.08, 20:32 Dzięki za wsparcie,widać wykształconego człowieka,ja niestety nie jestem historykiem i nie potrafię tego tak dobitnie wytłumaczyć,ale swoje wiem, niech leon i jemu podobni wiedzą,że ich złosliwość jest bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katkul3 Re: Przynależność administracyjna Dominium Warmiń IP: *.lannet.pl 06.11.08, 20:46 ...ja tu nikogo nie wspieram, jedynie stwierdzam fakty (historyczne:) Odpowiedz Link Zgłoś
leon.1 Re: Przynależność administracyjna Dominium Warmiń 06.11.08, 22:10 Oczywiście... :) W województwie Malborskim leżeliśmy... :) :) :) A czasami w Lotaryngii... :) Tak na przemian... :) :) :) Odpowiedz Link Zgłoś
mreck Re: Przynależność administracyjna Dominium Warmiń 07.11.08, 12:37 jo, a prąd do żarówek, sto lat temu, które zabłysły jako pierwsze w o. płynął z dynama kreconego przez twoich przoków. Odpowiedz Link Zgłoś
alfik45 Re: Przynależność administracyjna Dominium Warmiń 07.11.08, 16:43 Leon,twoja niewiedza powala na kolana,jak nie masz szacunku do mnie,to chociaż uszanuj wykształconą osobę,robisz z siebie pajaca i tyle,a do wyzwisk pod moim adresem już się przyzwyczaiłem,świadczysz tym tylko i wyłącznie o sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
leon.1 Re: Przynależność administracyjna Dominium Warmiń 07.11.08, 20:16 Tak tak Alf :) Twoja wiedza i powyższego autora nie powala na kolana :) :) :) Do tego można się przyzwyczaić... :) A Wy alf do czego należeliście??? :) :) :) Do województwa czukockiego ??? :) :) :) Odpowiedz Link Zgłoś
leon.1 Re: Przynależność administracyjna Dominium Warmiń 07.11.08, 20:52 Że też nie wpadłem na to wcześniej :) :) :) Ten Katkul to przecież elbląski mongoł Alf !!! ;) Nikt poważny o zdrowych zmysłach nie wypisywałby takich bzdur że Księstwo Warmińskie do województwa malborskiego należało...:) Tym razem Alf lekko mnie zaskoczyłeś :) Zrobiłeś sobie nawet stały nick... :) No no :) :) :) Kiedy Wy elbląskie mongoły zaczniecie żyć jak ludzie - bez intryg, przebierania się, knucia i szczucia??? :) :) :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katkul3 Re: Przynależność administracyjna Dominium Warmiń IP: *.lannet.pl 08.11.08, 16:48 Panie Leonie, teraz to Pan przesadził, i to mocno... Elbląg jest dla mnie tak samo obcym miastem, co dla Pana. Proszę z resztą sprawdzić, czy w Elblągu działa sieć Lannet;) Ja jednak nie zniżę się do Pana poziomu, i nie będę używała tutaj epitetów, zapraszam więc do MERYTORYCZNEJ dyskusji na tematy historyczne:)) Mój adres gazetowy to katkul3@gazeta.pl Zachęcam do odwiedzenia forum Warnija (uprzedzam jednak, tam nie można używać wulgaryzmów:) W tamtejszym archiwum znaleźć fragmenty prac historycznych mojego autorstwa. Mimo wszystko...pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katkul3 Re: Przynależność administracyjna Dominium Warmiń IP: *.lannet.pl 08.11.08, 18:37 www.historicus.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=105&Itemid=33 Obawiam się jednak, że również autor tego artykułu będzie dla pana Leona "elbląskim d****em"... Wiem, to duża ilość wiedzy jednocześnie: potwierdzenie znajduje się we fragmencie cyt. "Prusy zagarnęły województwa pomorskie, ale bez Gdańska, województwo malborskie z całą Warmią, chełmińskie bez Torunia, oraz część województw poznańskiego, gnieźnieńskiego, inowrocławskiego, brzesko-kujawskiego, ziemię lęborską i bytowską"... P.S. Mogłabym tu przytoczyć co najmniej pare innych artykułów, także w języku niemieckim:) Odpowiedz Link Zgłoś
alfik45 Re: Przynależność administracyjna Dominium Warmiń 08.11.08, 22:41 Leon ,przestań się osmieszać,czy naprawdę jestes taki durny,czy tylko złosliwy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zygi Re: Przynależność administracyjna Dominium Warmiń IP: *.ols.vectranet.pl 08.11.08, 22:45 alfik45 to ty jestes durny, ale z tym Pomorzem to nie jest taki zly pomysl:) Odpowiedz Link Zgłoś
leon.1 Re: Przynależność administracyjna Dominium Warmiń 08.11.08, 22:54 Poczytaj Alf na temat województwa malborskiego... miało cztery powiaty malborski, elbląskie, sztumski i zdaje się dzierzgoński... :) W którym powiecie leżało księstwo ??? :) :) :) :) ha ha ha ha :) OK Alf niech Ci będzie Warmia to Pomorze :) :) :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katkul3 Re: Przynależność administracyjna Dominium Warmiń IP: *.lannet.pl 09.11.08, 08:57 Panie Leonie, zajdzie Pan kiedyś do Ośrodka Badań Naukowych im. Wojciecha Kętrzyńskiego (róg Partyzantów i 1 Maja) i spróbuje Pan odnaleźć zbiory dotyczące historii Warmii:)) Są one skatalogowane w regionie pod nazwą POMORZE WSCHODNIE. To jedno. Odnośnie województwa malborskiego, to Warmia z pewnością nie stanowiła jednego z powiatów: cyt. "Do województwa Malborskiego należała Warmia, stanowiąca ODDZIELNE KSIĘSTWO pod absolutną władzą księcia biskupa Warmińskiego"... Poniżej link do bardzo ciekawego artykułu univ.gda.pl/~literat/glogre/0030.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katkul3 Re: Przynależność administracyjna Dominium Warmiń IP: *.lannet.pl 09.11.08, 09:07 P.S. Była to więc przynależność tylko i wyłącznie geograficzno-historyczna, nie przekładała się ona na faktyczną zwierzchność władz województwa malborskiego (biskup warmiński posiadał pełną suwerenność) Odpowiedz Link Zgłoś
leon.1 Re: Przynależność administracyjna Dominium Warmiń 09.11.08, 10:14 Aha. Czyli nie należała :) :) :) Nie prościej było tak od razu??? ;) :) :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katkul3 Re: Przynależność administracyjna Dominium Warmiń IP: *.lannet.pl 09.11.08, 10:30 W tym momencie normalnie...wymiękłam;) Doprawdy fascynująca jest Pana... osobowość, Panie Leonie:D P.S. Ile jeszcze linków mam zamieścić, czy ktoś z wypowiadajacych się w temacie w ogóle je czyta?:P Odpowiedz Link Zgłoś
leon.1 Re: Przynależność administracyjna Dominium Warmiń 09.11.08, 15:26 I bardzo dobrze że wymiękasz bo Warmia nie należała do Województwa Malborskiego... :) :) :) Wymięknij tylko tak by publicznie nie pisać tych bzdur... :) :) :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katkul3 Re: Przynależność administracyjna Dominium Warmiń IP: *.lannet.pl 09.11.08, 16:40 ...niestety na moje ostatnie zapytanie nie otrzymałam żadnej odpowiedzi (a chodziło mi o to, czy ktoś zapoznał się dokładniej z którymś z dwóch zamieszczonych przeze mnie linków). Ciągle tylko słyszę o "bzdurach" przeze mnie wypisywanych /tak jak bym ja te dane tworzyła:-/ Jeśli tak ma wyglądać "dyskusja", to ja rezygnuję... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ab Re: Przynależność administracyjna Dominium Warmiń IP: *.torun.mm.pl 09.11.08, 15:53 Nowa jakość na forum, katkul3. Jesteś aż wzruszająca w swoim pozytywistycznym zapale, ale podjęłaś się zadania niewykonalnego. Leon jest z jednym z czołowych olsztyńskich matołów, jest niewyuczalny. Jest głupi nawet jak na belfra (tak, tak), ale jedno mu trzeba przyznać - nie jest wulgarny. Poczekaj z tym wymiękaniem, aż zabierze się za Ciebie yadol, przyboczny parobek leona... Odpowiedz Link Zgłoś
leon.1 Re: Przynależność administracyjna Dominium Warmiń 09.11.08, 18:10 Wymiękajcie, wysiadajcie rezygnujcie byle tylko nie wypisywać głupot o przynależności Księstwa Warmińskiego do Województwa Malborskiego... :) Podlinkowania czytałem i jestem pewny że nikt o zdrowych zmysłach nie powie o przynależności do Województwa Malborskiego Warmii.... Zapewne na wolności nikt tego nie pisał :) Mogę podać linki do artykułów w których treść wyraźnie wskazuje na to że to Polacy stworzyli holokaust... :) :) :) Więc może jednak elbląskie kółko historyczne niech zaśpiewa hymn portu kajakowego i wróci do pomorza :) Tam będziecie udowadniać że Gdańsk to miasto śląskie... :) :) :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katkul3 Re: Przynależność administracyjna Dominium Warmiń IP: *.lannet.pl 09.11.08, 18:42 ...ok, widzę że wszyscy odmiennego, aniżeli Pana Leona zdania, są chorzy psychicznie;) A nie pomyślał Pan przez chwilę, że ta teoria mogła powstać z prostej przyczyny: użycia wyrażenia "[...województwo malborskie] WRAZ Z Księstwem Warmińskim"? Można je przecież interpretować dwojako... Jako osoba autentycznie zainteresowana historią, wiem jak istotne jest dobre tłumaczenie z łaciny, a one bywały, i nadal są, różnej jakości... Podkreślę więc, nie upieram się przy tej teorii, również i mnie ona zaintrygowała, i jak tylko będę miała okazję rozmowy z historykiem Warmii (a zdarza mi się to nierzadko) z pewnością zweryfikuję tą tezę. P.S. Muszę przyznać, że "dyskusja" z Panem należała do fascynujących...;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katkul3 Re: Przynależność administracyjna Dominium Warmiń IP: *.lannet.pl 09.11.08, 19:00 P.S. Ale z tym Śląskiem to już była przesada;) I nie chodzi nawet o podstawy geografii, ale historii Królestwa Polskiego... Odpowiedz Link Zgłoś
leon.1 Re: Przynależność administracyjna Dominium Warmiń 09.11.08, 19:15 Na te tematy najwięcej jednak dowie się Pani w seminarium na Redykajnach... :) Mają tam zdaje się niezłych historyków no i znają łacinę :) Nadto posiadają - z tego co czytałem- najlepsze zbiory źródeł. Ja tam za bardzo wierzący to nie jestem :) ale w tym wypadku udałbym się składając ręce na znak pokuty ;) :) :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katkul3 Re: Przynależność administracyjna Dominium Warmiń IP: *.lannet.pl 09.11.08, 19:29 Co do Biblioteki HOSIANUM, to znam ją doskonale. Przy pisaniu pracy licencjackiej korzystałam głównie z ich źródeł właśnie oraz WBP w Olsztynie;) Przy czym jedynie Dyr. Hosianum wypożyczał mi niektóre pozycje "na zewnątrz"...:) Jeżeli o pokutę, to akurat w tym wypadku nie poczuwam się;);) Odpowiedz Link Zgłoś
alfik45 Re: Przynależność administracyjna Dominium Warmiń 10.11.08, 15:19 Leon,tego to już nie można komentować,uszanuj kulturalną i wykształconą osobę,nie rob z siebie głupszego,niz nim jesteś. Odpowiedz Link Zgłoś