loccitane 13.10.11, 08:04 "ostatni fragment, który mieli budować Chińczycy, będzie tylko przejezdny" Może byłby gotowy, gdybyście się potrafili z Chińczykami dogadać Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Mirwisz Autostrady otwieramy nocą IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 13.10.11, 08:05 62 km drogi i z tego powodu ma być huczne otwarcie - ciemnogród, hehe! Odpowiedz Link Zgłoś
luckylook82 Re: Autostrady otwieramy nocą 13.10.11, 08:12 Gość portalu: Mirwisz napisał(a): > 62 km drogi i z tego powodu ma być huczne otwarcie - ciemnogród, hehe! A kto mówi o hucznym otwarciu? Zwykłe podziękowanie firmie i jej pracownikom za zakończenie pracy. To chyba normalne, że za każda prace należy się podziękowanie. Zresztą pewnie odbędzie się na zapleczu budowy, żeby móc jak najszybciej oddać drogę kierowcom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vendettav Re: Autostrady otwieramy nocą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.11, 10:00 Podziękowanie? To oni zrobili autostradę za darmo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adler Re: Autostrady otwieramy nocą IP: *.123.221.142.gl.digi.pl 13.10.11, 10:07 Pewnie jesteś typem osoby która nie dziękuje kierowcy wychodząc z autobusu a tym bardziej nie dziękuje przy kasie w sklepie "bo po co, przecież ta osoba nie robi za darmo". Pfff Odpowiedz Link Zgłoś
galaktycznypulpet Re: Autostrady otwieramy nocą 13.10.11, 11:11 Ja to chyba głupi jakiś jestem, ale jeszcze w życiu nie widziałem, żeby ktoś dziękował kierowcy autobusu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joj Re: Autostrady otwieramy nocą IP: *.aster.pl 13.10.11, 11:25 galaktycznypulpet napisał: > Ja to chyba głupi jakiś jestem, ale jeszcze w życiu nie widziałem, żeby ktoś dz > iękował kierowcy autobusu. Potwierdzam. Jesteś głupi, albo jeździsz z nagłośnieniem na uszach i nic nie słyszysz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greg0,75 Re: Autostrady otwieramy nocą IP: *.ceramika.agh.edu.pl 13.10.11, 11:27 A ja widziałem / słyszałem. Choć osobiście praktykuję tylko w przypadku przystanków na żądanie (na zwykłych, jeśli wysiadam koło kierowcy, ograniczam się do "do widzenia") Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Re: Autostrady otwieramy nocą 13.10.11, 10:19 luckylook82 napisał: >> 62 km drogi i z tego powodu ma być huczne otwarcie - ciemnogród, hehe! > A kto mówi o hucznym otwarciu? Zwykłe podziękowanie firmie i jej pracownikom za > zakończenie pracy. To mniej więcej tak, jakby uroczyście oddawać piąte piętro w 20-piętrowym domu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirwisz Re: Autostrady otwieramy nocą IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 13.10.11, 16:05 Ten rozmodlony i zacofany naród uwielbia takie fety: sekretarze KW PZPR zostali zastąpieni "radnymi" i kropidłowymi, a kasza manna jak nie spadała z nieba, tak i nie spada - rzygać się chce! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gari Huczne otwarcia to były za Kaczyńskiego IP: 83.238.72.* 13.10.11, 09:43 Huczne otwarcia to były, jak sam premier Kaczyński jeździł na otwarcia dróg, do budowy których nawiasem mówiąc nie przyłożył palca. Odpowiedz Link Zgłoś
steamtrain Re: Huczne otwarcia to były za Kaczyńskiego 13.10.11, 09:44 Gość portalu: gari napisał(a): > Huczne otwarcia to były, jak sam premier Kaczyński jeździł na otwarcia dróg, do > budowy których nawiasem mówiąc nie przyłożył palca. I klasyka w wydaniu indoktrynowanych idiotow....... Ciekawe czy jak bedziemy bankrutowac za 2-3 lata tez bedziecie wolac "Kaczynski..." tylko kto wam wtedy uwierzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gari Re: Huczne otwarcia to były za Kaczyńskiego IP: 83.238.72.* 13.10.11, 10:00 Ciekawe czy jak bedziemy bankrutowac za 2-3 lata tez bedziecie wolac "Kaczynski..." A w USA murzynów biją. Temat jest autostradach a nie zadłużeniu. Następny który nie da sobie wmówić, że białe jest białe. Chłopie prawda jest taka, że teraz nie ma hucznych otwarć w porównaniu do bizantyjskich widowisk z czasów PIS. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jackie To ty jesteś zindoktrynowanym idiotą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.11, 12:17 Na otwarcie obwodnicy Garwolina za czasu PiSobolszewii przyjechało 5 członków "rządu": minister transportu Jerzy Polaczek, minister sportu Elżbieta Jakubiak, wiceminister transportu Bogusław Kowalski, wiceminister rolnictwa Henryk Kowalczyk wiceminister gospodarki Krzysztof Tchórzewski Obwodnica ma 13 km długości... moto.pl/MotoPL/1,111276,4524671.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dex Re: Huczne otwarcia to były za Kaczyńskiego IP: *.dynamic.chello.pl 13.10.11, 09:54 > Huczne otwarcia to były, jak sam premier Kaczyński jeździł na otwarcia dróg Heh. Nie bardzo sobie przypominam. Za to pamiętam co się działo za Millera. Na otwarcie króciutkiego odcinka autostrady urządzono balet koparek i innych maszyn drogowych, fajerwerki i huczna fetę ciągnąca się kilka dni. A ten odcinek autostrady miał kilkanaście kilometrów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: walczanin Re: Huczne otwarcia to były za Kaczyńskiego IP: *.sds.uw.edu.pl 13.10.11, 10:02 To masz kiepską pamięc, jak Kaczynski otwieral ten pipsztyczek przy Strykowie to zrobil fete ze hej. A ile wtedy obiecal! No ale jak widac wyreczyl sie w budowie nastepcami i pzreciesnikami politycznymi :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dex Re: Huczne otwarcia to były za Kaczyńskiego IP: *.dynamic.chello.pl 13.10.11, 10:42 To nie kwestia pamięci. Po prostu przez pewien czas nie było mnie w kraju, to i część rzeczy po prostu mi umknęła. Chciałem tylko pokazać, że nieważne kto jest przy władzy, to zachowania są takie same, zaściankowe. I trzeba je zmieniać na lepsze, a nie usprawiedliwiać je tekstami, a bo nasi przeciwnicy robili tak samo. I co z tego że robili? I to ma nas usprawiedliwiać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mt Re: Huczne otwarcia to były za Kaczyńskiego IP: *.aster.pl 13.10.11, 11:29 A mi się bardzo podoba, że autostrady otwiera się po wyborach, miła odmiana w stosunku do klasycznych szopek pt. 'Głosujcie na nas, patrzcie, co my tu przecinamy!'. Swoją drogą malkontenctwo w narodzie mnie przeraża: nie ma dróg - źle, kończą brakujące odcinki dróg - też źle, w ogóle zawsze i wszystko jest źle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janek Ja się ciesze a malkontentom polskim mówię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.11, 13:54 fuck up please Odpowiedz Link Zgłoś
hooligan1414 tacy jak ty cieszą się z różnych rzeczy 13.10.11, 14:15 np. z okładania rózgami czy pejczem, ściskania cojones w specjalnym urządzeniu czy wpychania na siłę do anusa specjalnych przedmiotów. Ale to nie oznacza, że reszcie to się musi podobać. Zatem cały argument, jak przystało na debila, chybiony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirwisz Re: Ja się ciesze a malkontentom polskim mówię IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 13.10.11, 16:09 Gość portalu: janek napisał(a): > fuck up please Chyba "Shut the fuck up!" ... pozdrów swojego belfra z angielskiego :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gari Przyznaję, SLD nie było gorsze. IP: 83.238.72.* 13.10.11, 10:04 Otwarcie odcinka autostrady A2 Konin - Stryków: www.mrr.gov.pl/aktualnosci/archiwum/Strony/a2_otwarcie.aspx Budowa tej drogi zaczęła się oczywiście jeszcze za SLD. Ale, przyznaję, że przed PISem też hucznie świętowano. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greg0.75 Re: Przyznaję, SLD nie było gorsze. IP: *.ceramika.agh.edu.pl 13.10.11, 10:56 Obietnice i imprezy towarzyszące raczej pod: www.spedycje.com/wiadomosci/_wiadomosci/2421/a2_na_odcinku_strykow_konin_juz_otwarta.html Odpowiedz Link Zgłoś
swiety_76 Re: Autostrady otwieramy nocą 13.10.11, 11:56 > 62 km drogi i z tego powodu ma być huczne otwarcie - ciemnogród, hehe! 62 km to jednak ładny kawałek drogi i inwestycja za 3 mld zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mike Autostrady otwieramy nocą IP: *.adsl.inetia.pl 13.10.11, 08:08 Blad w artykule: nie ma szans aby otworzyli obwodnice pabianic do konca roku. Zostalo sie jeszcze bardzo duzo pracy do wykonania. wykonawca poprosil o przedluzenie terminu do... czerwca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przeman Autostrady otwieramy nocą IP: *.ac.olsztyn.pl 13.10.11, 08:08 I tak to wszystko zasługa Kaczyńskiego i poprzedniego rządu - ponieważ rządził krótko i kolejny raz przegrał :) Odpowiedz Link Zgłoś
luckylook82 Autostrady otwieramy nocą 13.10.11, 08:09 Czyli chyba, BRAWO GRABARCZYK, ja jednak widzę głębszy sens w niezmienianiu rządu. Grabarczyk dostanie przy okazji szanse na otworzenie tych inwestycji, które nie zakończyły się przed wyborami, jednocześnie są to te, które zostały zahamowane przez PiS. Teraz Toruń - Grudziądz, w weekend początek budowy systemu Kolei Dużych Prędkości w postaci przebudowy dworca Łódź Fabryczna. W Grudniu Nowy Tomyśl - Niemcy. Chociaż pewnie znów znajda się malkontenci, że wiadukty za wysokie, bilety na bramkach w złych kolorach, a poza tym to oni by zrobili lepiej , szybciej, taniej. Bo w końcu na budowie dróg to Polacy znają się już chyba lepiej niż na medycynie, sporcie (każdym) i polityce. Odpowiedz Link Zgłoś
forumowiecgwna Re: Autostrady otwieramy nocą 13.10.11, 08:19 Nie, idi*to, po prostu niektorzy polacy potrafia zauwazyc fakt ze najlepszy i najwiekszy stadion w niemczech jest duzo tanszy od stadionu narodowego w polsce, pomimo faktu ze w niemczech wraz ze stadionem oddano takze cale zaplecze komunikacyjno-noclegowe. Niektorzy potrafia tez zauwazyc ze km autostrady z ktorej tak sie radujesz jest 2x drozszy od kilometra autrostrady w niemczech - ot tak sobie, dwukrotnie! Czy ja sie nie ciesze? Nie wiem, olewam to - dla mnie podroz autostradami bedzie oznaczac wydatek co najmniej tej samej wysokosci co koszt paliwa. jezeli wiec sie uda - bede omijal te autostrady, wybudowane przypomne albo bezposrednio za pieniadze podatnikow albo posrednio (przez zabezpieczenia kredytow przez panstwo). Zobaczymy po otwarciu tych wspanialych odcinkow autostrad czy spadnie ruch transportu ciezkiego na DK92 - ja wiem ze nie, Ty oczywiscie bedziesz bredzil dalej cos o swoim kolorowym swiecie. Nie widzac ze jestes jednym z tych ktorzy sa wlasnie waleni od tylniej strony jak byle jelenie. Radujesz sie jeszcze - przyjedz do Poznania, mozesz tu nawet zrobic sobie fotke z wiaduktami za miliony PLN ktore sa zasypane piachem i czekaja na III rame. Ktorej nigdy nie bedzie, a nawet jak bedzie to wiadukty trzeba bedzie co najmniej poddac generalnemu remontowi, o ile nie zbudowac po prostu od nowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wieprzan Re: Autostrady otwieramy nocą IP: *.dhl.com 13.10.11, 08:26 hahahahh czyli ze buduj sie za drogo, za publiczne pieniadze a i tak nikt po tych autostradach nikt nie bedzie jezdzil. Skoro piszesz ze ktos zyje w kolorowym swiecie to ty zyjesz po uszy w beczce gówna-proponuje nie wychylac głowy(pisac na forum) bo smrod okropny Odpowiedz Link Zgłoś
postnihilism Re: Autostrady otwieramy nocą 13.10.11, 08:31 A jednocześnie ci sami spostrzegawczy Polacy nie zauważają, że jest to stadion o połowę tańszy niż to co budują sobie Brytyjczycy na Olimpiadę, można tak sobie bez końca porównywać. Podaj szczegóły wartości inwestycji w Niemczech i w Warszawie: koszty gruntu, uzbrojenia, projektu, uściślij czy mówimy o cenach z VAT czy bez, bo bez tego to jesteś zwykłym kłamczuszkiem, który twierdzi, że jabłka w Polsce są drogie, bo banany w Ekwadorze są tańsze. Co do wiaduktów, ekspercie od budownictwa i planowania. Lepszym rozwiązaniem jest oczywiście ich nie budowanie, za to zamknięcie autostrady za parę lat i przebudowa (po cenach już nie z 2011 ale z roku budowy). Już widzę jak skaczesz z radości, że dopiero co wybudowaną autostradę ci zamykają, rozkopują i to za wielkie pieniądze. Pewnie by ci to pasowało, mógłbyś znowu się zalogować w internecie i ponarzekać, powymądrzać się. Jak dla mnie możesz chodzić sobie pieszo, albo w ogóle nie wychodzić z domu. Autostrady powinny być przecież budowane za prywatne pieniądze i być za darmo. Ty byś przynajmniej tak zrobił nie? Szkoda, że nie pozwolili ci założyć sobie firmy, zbudować autostrad, które oddałbyś za friko do użytku. Ale bredzisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xytras Re: Autostrady otwieramy nocą IP: 109.52.94.* 13.10.11, 08:40 Podaję Ci koszt gruntu w Warszawie - 0 zł (słownie: zero złotych) teraz ty weź sobie zrób prostą matematykę i policz, a nie pierdziel onetowym slangiem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gari Re: Autostrady otwieramy nocą IP: 83.238.72.* 13.10.11, 09:47 To teraz podaj koszt przygotowania terenu po stadionie X-lecia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ze_wsi_wawa Re: Autostrady otwieramy nocą IP: 109.52.94.* 13.10.11, 08:36 On tego nie zrozumie, jest z tych młodych, wykształconych i oświeconych z dużych miast, którzy głosują na PO, a Ty jeśli odbiegasz od szablonu jesteś z PiS. Nie ma miejsce na samodzielne myślenie. I tak np u siebie mamy straszydło w postaci narodowego za kosmiczne pieniądze, a rzut beretem po drugiej stronie Wisły miasto dało 400 baniek na postawienie drugiego stadionu - Legii, co więcej pozwoliło najemcy na sprzedaż prawa do nazwy stadionu i tym samym dzierżawca (czyt. ITI) zarabia więcej na prawach do nazwy niż płaci do kasy miasta za dzierżawę... W takim Mediolanie 2 wielkie kluby grają na wspólnym stadionie, a Warszawiacy utrzymają sztuk dwie, choć na mecze przychodzi kilka razy mniej kibiców niż tam. Aha, ostatnio Hanka sprzedała kurę znoszącą złote jaja - SPEC, do kasy miasta wpłynie 1.4mld złotych, będzie na kolejne wspaniałe inwestycje przepłacone po 200-300% z kasą rozchodzącą się po koleżeńskich kieszeniach, ale tu na forach Ci oświeceni i wykształceni kolejny raz odtrąbią sukces i piać będą z zachwytu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olo Re: Autostrady otwieramy nocą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.11, 09:16 Dlaczego maja byc smutni. Jak sami dostaja po kawalku torciku na boku. Jesli cos kosztuje tyle kasy to pomysl ile im sie torciku uda wszamac. Bija smietane na lewo i prawo, a my placimy podatki. Koles jest happy bo sam dostaje dole. Tu mu przychodzi jakis inny i wypomina. Dziwisz sie mu ? Mam nadzieje tylko, ze podczas Euro kolej sie nie zablokuje i kibice ze swaiata nie wysiada na dworcu Warszawa Zachodnia. Biedacy pomysla, ze kierunki pomylili i na jakims zadupiu w XIX wieku maszyna do przenoszenia sie w przeszlosc wyladowali. Odpowiedz Link Zgłoś
zyto1234 Re: Autostrady otwieramy nocą 13.10.11, 09:00 Dobrze, porównajmy ceny. Podaj proszę źródła Twoich informacji o cenie kilometra autostrady w Niemczech i w Polsce. Podaj proszę przykładowy koszt odcinków. Tylko dokładnie, żeby porównać ile mostów na tej trasie wybudowano, tuneli. Potem porównajmy parametry techniczne tych autostrad, czyli na przykład szerokość pasa ruchu, kąty nachylenia. Porównamy ceny? Zdziwisz się. Odpowiedz Link Zgłoś
kampai Re: Autostrady otwieramy nocą 13.10.11, 09:19 Wg magazynu World Highways najwyższe średnie koszty budowy kilometra autostrady występują w Austrii 12,87 mln euro (trochę gór). Następne miejsca zajęły Węgry 11,87 mln euro, Słowacja 9,56 mln euro i Czechy 8,86 mln euro. Na przeciwnym końcu tej klasyfikacji znalazła się Dania 5,89 mln euro, Chorwacja 6,68 mln euro, Słowenia 7,29 mln euro i Niemcy 8,24 mln euro (6 pasów). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gari. Re: Autostrady otwieramy nocą IP: 83.238.72.* 13.10.11, 09:48 Średnio to ja i mój pies mamy 3 nogi. Odpowiedz Link Zgłoś
niestaly_czytelnik Typowa odpowiedź MWzDM 13.10.11, 10:19 Złośliwość zamiast argumentów. Za to ja podam konkret: A8 - Autostradowa Obwodnica Wrocławia kosztowała 4 mld zł. Odejmując most za 0,5 mld jest to 3,5 mld zł za 35 km autostrady w terenie płaskim jak stół, ani jednego tunelu jak w Austrii. Liczymy: 1 km to 100 mln zł czyli ok. 25 mln. euro/km. Dla porównania - we wspomnianej Austrii z tunelami i wielkimi wiaduktami - 13 mln euro/km. Czyli z której strony by nie liczyć jest to 2-krotność bez uzwględnienia różnic w trudnościach terenowych! Odpowiedz Link Zgłoś
zyto1234 Re: Typowa odpowiedź MWzDM 13.10.11, 11:40 1. Owszem A8 była droga, ale budowa obejmuje też sporo węzłów, a to kosztuje. 2. M1 w Wielkiej Brytanii kosztowała sporo więcej od naszej A8. 3. Odnośnie wcześniejszych wpisów to mam pytanie: gdzie w Niemczech wybudowano 6-pasmową autostradę? Pozdrawiam z Bawarii. Odpowiedz Link Zgłoś
niestaly_czytelnik Re: Typowa odpowiedź MWzDM 13.10.11, 12:41 > 1. Owszem A8 była droga, ale budowa obejmuje też sporo węzłów, a to kosztuje. Ale nie drugie (czy trzecie) tyle > 2. M1 w Wielkiej Brytanii kosztowała sporo więcej od naszej A8. Dane? Odpowiedz Link Zgłoś
zyto1234 Re: Typowa odpowiedź MWzDM 13.10.11, 12:57 M1, dane z 2007: www.guardian.co.uk/uk/2007/may/06/transport.world No, i ciężko mi ocenić ile budowa mostu tego dokładnie pochłonęła, ale na pewno dużo. To jest bardzo duża inwestycja. Odpowiedz Link Zgłoś
comrade Re: Typowa odpowiedź MWzDM 13.10.11, 11:46 Na obwodnicy Wrocławia był ogromny most na Odrze, chyba z 1,5 km w sumie licząc z estakadami, prawie 200-metrowy pylon... Weź cenę np mostu w cieśninie między Kopenhagą a Malmoe i policz sobie za kilometr... To jest bzdura że w PL autostrady są 2x droższe niż w Niemczech. Biorąc globalnie cenę np ostatnio oddanych 500 km w PL i 500 km w Niemczech wyjdzie ci praktycznie to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Re: Typowa odpowiedź MWzDM 13.10.11, 12:42 comrade napisał(a): > Na obwodnicy Wrocławia był ogromny most na Odrze, chyba z 1,5 km w sumie licząc > z estakadami, prawie 200-metrowy pylon... Weź cenę np mostu w cieśninie między > Kopenhagą a Malmoe i policz sobie za kilometr... Toteż Twój przedmówca odjął cenę mostu i resztę podzielił przez długość reszty. I wyszlo mu to, co wyszło. > To jest bzdura że w PL autostrady są 2x droższe niż w Niemczech. > Biorąc globalnie cenę np ostatnio oddanych 500 km w PL i 500 km > w Niemczech wyjdzie ci praktycznie to samo. To znaczy ile i o jakie odcinki chodzi? (pomijam już takie drobiazgi jak cena robocizny w Polsce i w Reichu) Odpowiedz Link Zgłoś
comrade Re: Typowa odpowiedź MWzDM 13.10.11, 13:26 > Toteż Twój przedmówca odjął cenę mostu i resztę podzielił przez długość reszty. > I wyszlo mu to, co wyszło. To niech poda ceny autostradowych obwodnic dużych miast w Europie. Teren zurbanizowany, wiadukty, duża ilość węzłów. Porównywanie jabłek z pomarańczami. Odpowiedz Link Zgłoś
niestaly_czytelnik Przecież wspominałem o moście 13.10.11, 12:43 Ach ta kultura obrazkowa... wraz z nią zanika umiejętność czytania. Odpowiedz Link Zgłoś
bad_moherfvcker Re: Typowa odpowiedź MWzDM 13.10.11, 12:09 Witaj, zabłysnąłeś w tej chwili jak goła d... na słońcu. Jaki sens ma porównanie wybranego (drogiego ze względu na liczne węzły) odcinka ze średnią w innym kraju? W Austrii też są pewnie odcinki, które kosztowały ponad 25 mln Euro za km. Odpowiedz Link Zgłoś
niestaly_czytelnik W Austrii tunele to duży odsetek długości 13.10.11, 12:51 wszystkich tras. Pewnie więcej niż 10%. A to koszta gigantyczne... Nie porównuj kosztów węzła w kosztami tunelu. Dobrze, OK, pewne odcinki kosztowały w Austrii 25 mln euro, czyli pewnie te tunelowe. U nas budowa 6-pasmowej drogi w płaskim terenie kosztuje tyle samo co tam odcinki tunelowe. Czyli sam potwierdzasz. Poza tym w Austrii każde większe miasto posiada trzy zjazdy z autostrady, czasem poza miastami są gigantyczne węzły, jak np. Voralpenkreuz. U nas tych węzłów jest 6. Odpowiedz Link Zgłoś
zyto1234 Re: W Austrii tunele to duży odsetek długości 13.10.11, 12:59 mam w pracy międzynarodową grupę współpracowników. każdy, który pochodzi ze wschodniej Europy (Czechy, Słowacja, Węgry) twierdzi, że to w ich kraju koszt budowy 1 km autostrady jest najwyższy w całej Europie. Dziennikarze to nakręcają bo nikt nie raczy spojrzeć i porównać ceny konkretnych odcinków. Odpowiedz Link Zgłoś
regza Re: Autostrady otwieramy nocą 13.10.11, 14:21 Przyjedź i zobacz. Gór tu jest więcej niż Ty myślisz. Odpowiedz Link Zgłoś
zyto1234 Re: Autostrady otwieramy nocą 13.10.11, 15:30 dodam, że ciekawy wątek o cenach jest tutaj: www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=495808 Nie przesadzajmy, że aż tak dużo wydaliśmy na to co jest budowane. Powinniśmy się cieszyć bo nowe dobre drogi to także rozwój, nowe inwestycje. No i komfort podróżowania. Nie chcę poruszać tematu cen ale nie narzekajmy na to aż tak bardzo, jest jak jest. Mam nadzieję, że w niedługiej przyszłości panujący nam w kraju znajdą rozwiązanie jak np. winieta na Węgrzech (nie piję do słów Pana Prezesa). W pełni elektroniczny system, żadnych dodatkowych urządzeń. Można przecież tablice rejestracyjne sprawdzać za pomocą kamer nad autostradą i odpowiedniego oprogramowania. Dodatkowo jakieś służby mogłyby to kontrolować. Uważam, że najważniejsze jest teraz to, że nowe drogi się buduje i sprzyjają one rozwojowi naszego kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MSF Re: Autostrady otwieramy nocą IP: *.147.237.213.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 13.10.11, 09:38 1. STADIONY - zastanawiam się skąd posiadasz cenę WYBUDOWANIA STADIONÓW W POLSCE? Mimo iż uczestniczę w budowie, wierz mi taka kwota nie padła nigdy. Dlaczego? Ponieważ KOSZTY publikowane to KOSZTY CAŁEJ INWESTYCJI w tym: PARKINGI, PRZEBUDOWY SKRZYŻOWAŃ, NOWE DROGI DOJAZDOWE, REWITALIZACJA OKOLIC (w tym np. remonty przystanków, peronów, zatoczek a nawet sąsiednich domów i osiedli). Takiego wyposażenia jak STADIONY w POLSCE zazdroszczą nawet TE NIEMIECKIE. Idąc na mecz zwróć uwagę na ilość kamer monitoringu, oświetlenia, zabezpieczeń przeciw wandalom. Niestety nasi KIBICE wymagają specjalnej opieki przed KIBOLAMI. 2. Autostrady, mam wątpliwą przyjemność korzystania z autostrady płatnej, robię to z niechęcią ale ... jestem na miejscu docelowym SZYBCIEJ i BEZPIECZNIEJ. NIE NARAŻAM SIĘ NA PRZEKROCZENIA PRĘDKOŚCI i na mandaty - czy to należy ganić? Odwołuje Cię również do przykładu NIEMIEC - autostrady NIEMIECKIE też zaraz będą płatne i to słono płatne. A też były budowane z pieniędzy podatników. 3. Narzekasz na ceny wiaduktów? ZŁÓŻ ROZSĄDNĄ OFERTĘ NA WYBUDOWANIE WIADUKTU SAM, jeżeli będzie taniej - ulżysz nam wszystkim ! Czy tylko narzekać potrafisz ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greg0.75 Re: Autostrady otwieramy nocą IP: *.ceramika.agh.edu.pl 13.10.11, 11:21 Może nie do końca na temat, ale reakcja na podobne tezy Tomaszewskiego: prawdomierz.onet.pl/aktualnosci/szereg-blednych-wyliczen-tomaszewskiego,1,4878613,artykul.html Odpowiedz Link Zgłoś
luckylook82 Re: Autostrady otwieramy nocą 13.10.11, 11:55 > Nie, idi*to, po prostu niektorzy polacy potrafia zauwazyc fakt ze najlepszy i n > ajwiekszy stadion w niemczech jest duzo tanszy od stadionu narodowego w polsce, > pomimo faktu ze w niemczech wraz ze stadionem oddano takze cale zaplecze komun > ikacyjno-noclegowe. Niektorzy potrafia tez zauwazyc ze km autostrady z ktorej t > ak sie radujesz jest 2x drozszy od kilometra autrostrady w niemczech - ot tak s > obie, dwukrotnie! Jeżeli taka cena jako najniższa jest wybierana w przetargach i to w systemie projektuj i buduj to chyba nie ma wielkiego wyboru, zgodnie z prawem. Można oczywiście wybrać opcję nie robienia, ale nie wiem czy jest ona lepsza. Poza tym te nasz autostrady i drogi ekspresowe robione sa tez wg nieco wyższych standardów niz autobahny (szersze, inna infrastruktura towarzysząca). Przynajmniej w założeniach, bo co do wykonawstwa i niedoróbek to inna sprawa, ale te kwestię regulują odpowiednie kary i gwarancje. Jeżeli jako wykonawca wiesz, że klient musi mieć gotowy stadion za lat 4, musi i koniec to możesz podnieść cenę, bo popyt jest tu swobodniej połączony z ceną niż w standardowej sytuacji gospodarczej. Poza tym. Budowa domu teraz jest także droższa niż w 2003 kiedy np. budowali Allianz Arene na Weltmeisterschaft 2006. Jeżeli uważasz, ze jestem jeleniem, to wolę jako Jeleń hasać sobie po autostradach, bo oprócz oszczędność na paliwie, czasu, zyskuję tez bezpieczeństwo, a płacić za wszystko trzeba. Chociaż faktycznie autostrady powinny być o kilkadziesiąt procent tańsze oraz wprowadzone winietki całoroczne np. A Ty możesz jeździć na niewygodnych DK, oszczędzać pieniążki za autostradę i być upartym jako osioł. Wolę jelenia od osła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radek Autostrady otwieramy nocą IP: *.22.28.78.cable.dyn.petrus.com.pl 13.10.11, 08:11 Wszyscy, a przede wszystkim dziennikarze, przedwcześnie ocenili ministra Grabarczyka. Zmiana na tym stanowisku będzie miała jedynie walor wizerunkowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meeee Grabarczyk to tragedia IP: *.home.aster.pl 13.10.11, 09:30 Przy potężnych dofinansowaniach z UE nie jest trudno budować. Ale pomysłu ten typ nie ma żadnego. Autostrady będą koszmarnie drogie i zapewne będą stać puste, aż w końcu jak niedawno na Węgrzech przejmie je państwo dając zarobić dr Q. po raz drugi. Kolej - już teraz bilety na pociąg np W-wa - Katowice kosztują ponad 100 złotych, czy społeczeństwo tego chce? Czy nie skończy się jak w Hiszpanii gdzie nie ma kasy na utrzymanie szybkiej kolei, przy ogromnym bezrobociu ludzie chcą tanich pociągów? W Czechach są i autostrady i sprawne koleje i wszystko to kosztuje obywatela bardzo przystępną kasę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luiza Re: tania kolej czeska? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.11, 10:58 Niedawno jechałam z Pragi do Katowic (bez kuszetki). Zapłaciłam blisko 1000 koron, czyli około 200 zł. A to chyba dwa razy tyle km,co z Katowic do W-wy. Jechałam koleją, bo w Czechach litr benzyny to równowartość 7 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: tania kolej czeska? IP: *.warszawa.vectranet.pl 13.10.11, 11:34 Bilety w relacjach międzynarodowych są w całej Europie koszmarnie drogie (taryfa TCV), więc nie ma co porównywać. Podaj cenę czeskich kolei w relacji krajowej, to zobaczysz jak jesteśmy dymani przez rząd Tuska! Odpowiedz Link Zgłoś
1-jas Re: Autostrady otwieramy nocą 13.10.11, 09:39 Jednak z patologia PRLowska w PKP sobie nie poradził , może kolejnemu sie uda i nareszcie zwiazki przestana rozwalać państwowe firmy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gari Re: Autostrady otwieramy nocą IP: 83.238.72.* 13.10.11, 09:50 Grabarczyk w PO zostanie udupiony nie z powodu, że był złym ministrem, ale z powodów politycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
forumowiecgwna Autostrady otwieramy nocą 13.10.11, 08:12 To super, fantastycznie. A jak tam setki tir-ow i ciezarowek ktore omijaja dzis kazda autostrade, bo dzieki via-tuuskowi przejazd jest koszmarnie drogi? Ktos nie wierzy? To niech sobie pojedzie do byle Swarzedza albo przejedzie sie jakas droga krajowa, ktora jeszcze niedawno byla calkiem przejezdna (np. 5-tka Poznan-Gniezno, albo DK92 w Swarzedzu). Oto prawdziwy obraz "sukcesu". Poczekajmy - od 1 stycznia beda negocjowane nowe kontrakty na transport, wtedy oplaty za via-tuska zostana juz uwzglednione w cenach. Ale bedzie wesolo w calym kraju jak ceny w sklepach wzrosna o 20-25%. By zylo sie lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
asperamanka Re: Autostrady otwieramy nocą 13.10.11, 08:58 Przejazd drogą musi kosztować. Tę drogę trzeba było wybudować, i trzeba ją utrzymać. Z punktu widzenia teoretycznie policzonej sumy kosztów (budowa, utrzymanie, eksploatacja, przeładunek towaru), transport drogowy jest opłacalny do odległości mniej więcej 50 km.; na dalsze odległości opłaca sie kolej, nawet licząc łącznie z przeładunkiem towaru. Do lata tego roku mieliśmy w Polsce zafałszowane koszty transportu, bo fracht kolejowy miał swoją stawkę za kilometr jakoś tam, w pewnym stopniu, uwzględniającą łączne jego koszty, razem z budową i utrzymaniem infrastruktury (kwestię jakości tego utrzymania i monopoli na kolei pomijam), a przy transporcie drogowym obowiązywała jedna winieta o koszcie niezależnym od liczby przejechanych kilometrów. Efekt - przez całe lata przeładowane ciężarówki z węglem rozjeżdżały Gierkówkę, na której pół roku po każdym remocie były koleiny o głebokości Wielkiego Kanionu Kolorado. A bilet autobusowy na daleki dystans kosztuje ułamek ceny biletu kolejowego To z punktu widzenia kosztu sumarycznego transportu oczywisty absurd, a płacili go wszyscy w podatkach. Via Toll ma oczywiście cel fiskalny, ale pozwala na nieco większy racjonalizm w wyborze środka transportu. Po prostu w normalnych warunkach np. do Warszawy do sklepu opłaca się przywieźć jabłka spod Grójca. Spod Sandomierza już nie, choćby były o kilka groszy tańsze na kilogramie, jesli uwzględni się i koszt paliwa i amortyzacji pojazdu, i rzeczywisty koszt korzystania z drogi. I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mar Nie omijają każdej autostrady IP: 213.158.223.* 13.10.11, 09:01 tylko odcinki Kulczyka, bo tam jest najdrożej, dużo drożej niż na innych odcinkach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Autostrady otwieramy nocą IP: *.108.152.147.wlantech.pl 17.10.11, 21:45 A jak były winiety i ja jadąc autem osobowym musiałem płacić za bramki na autostradzie jadąc osobowym, a TIRy nie to było dobrze. Więc niech teraz chłopaki popłacą sobie, a ja będę się uśmiechał np. na drodze ekspresowej. Gratuluję debilizmu Polski, bo budujemy autostrady po których niewielu stać żeby jeździć. Zamiast poprawić bezpieczeństwo autostradami to postawmy jeszcze ze 200 000 fotoradarów będzie super. Byle tak dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cnotka niewydymka 20 gr/km-pier...e taką autostradę IP: *.static.virginmedia.com 13.10.11, 08:13 budowaną za nasze z akcyzy i podatków, badz z unii pieniądze. pojade dłużej ale alternatywą. w życiu nie jechałem A4 katowice-kraków gdy musiałem płacić(chyba ze miałem darmowe bilety z firmy) alternatywa są za darmo a czas przejazdu 10 min. dłuższy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pan Tofel Re: 20 gr/km-pier...e taką autostradę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.11, 08:29 I o to chodziło. Masz alternatywę to korzystaj i się ciesz bo będziesz miał mniejszy ruch. Ja się też cieszę bo swoim dwudziestoletnim golfem 1,9 tdi nie będziesz się pakował na moją autostradę. Zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz te emigrant IP: *.adsl.inetia.pl 13.10.11, 08:50 ty to najpierw do Polski wróć, chyba, że zza granicy potrafić kierować autem w Polsce... Niech zgadnę, wyborca PiS? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cnotka niewydymka Re: te emigrant IP: *.static.virginmedia.com 13.10.11, 09:35 za granicą to ja pracuje teraz na kontrakcie i tutaj nie płace za autostrady ( ew jakieś grosze za most) a przy stopniu zarobków paliwo też jest za grosze. i tak powinno to wszystko wyglądać w polandi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wieprzan Re: Autostrady otwieramy nocą IP: *.dhl.com 13.10.11, 08:13 dogadac sie z chinskim cwaniakiem ktory wygrywa przetarg niska cena a potem próbuje przystawic nóż do polskiego gardla żądając wiecej forsy. Szkoda tylko Grabarczyka bo musial połozyc głowe pod topór medialnej nagonki. Teraz przyjdzie nowy minister infrastruktury i wejdzie do historii jako wielki budowniczy dróg-ironia losu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gm Autostrady otwieramy nocą IP: *.xdsl.centertel.pl 13.10.11, 08:14 Nagle się okaże ,że Grabarczyk nie był takim złym ministrem tylko miał spektakularną i mocno nagłośniona wpadkę z koleją. Odpowiedz Link Zgłoś
forumowiecgwna Re: Autostrady otwieramy nocą 13.10.11, 08:25 Ilu jeszcze pismakow po-wskich bedzie klepac te swoje bzdety o grabarczyku???? Ani nie byl lepszy, ani nie byl gorszy - chyba to kazdy wie? Udalo mu sie tylko dlatego ze ma gigantyczne srodki z unii oraz ze tusk dla wizerunku jest w stanie nawet zabrac kase z OFE badz FRD - albo sprzedac ostatnie posiadane czesci wielkich polskich bankow. W porownaniu do rostka to grabarczyk jest swietnym ministrem, ale od setki poprzednikow nie rozni sie niczym. A to ze jest na niego nagonka to raczej tylko kwestia wewnetrznej walki w PO, a nie opinii publicznej (jakbys nie zauwazyl, to od 4 lat opinia publiczna nie istnieje) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wieprzan Re: Autostrady otwieramy nocą IP: *.dhl.com 13.10.11, 08:30 mylisz rozni sie tym ze za jego czasów budowane i oddawane sa autostrady i eski a za czasów innych ministrów nie. Radze otrzasnac sie z ciosu wywolanego wyborami bo przed Tobą rysuja sie 4 lata nienawisci- a to groźne dla głowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ar Re: Autostrady otwieramy nocą IP: *.dynamic.chello.pl 13.10.11, 09:59 Przezabawne. No tak za czasów PO to mamy prawdziwy zamordyzm, właściwie to nasz kraj znajduje się obecnie pod kontrolą Żydo-Masonskiego spisku. Czasy kiedy w Polsce za PiSu kwitła tolerancja, medialny obiektywizm, poszanowanie godności drugiego człowieka, uczciwość i honor minęły bezpowrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: heniek na przewaly sa konkretne dowody IP: *.elpos.net 13.10.11, 12:50 ale taki idiota jak ty i tak sie tym nie interesuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fghfh oczywiście o darmowych obw. na Śląsku nikt nie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.11, 08:24 pisze...! To jest jakiś skandal harujemy na tych wieśniaków ze wschodu i Warszawy a wszyscy mają nas w d... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wieprzan Re: oczywiście o darmowych obw. na Śląsku nikt ni IP: *.dhl.com 13.10.11, 08:37 harujecie w panstwowych kopalniach-gdyby nie to ze panstwo przez 20 lat doplacalo do waszego XIX wiecznego przemyslu to juz dawno mozna by po Polsce smigac autostradami. Ze Śląskiem panstwo obeszlo sie jak z jajkiem dla porównania Łódź zostawiło na 20 lat ze swoimi problemami. Całkowity upadek przemyslu włókienniczego a co za tym idze alkoholizm, przestepczosc, bezrobocie, emigracja, dewastacja budynków, bieda na szczescie miasto własnymi siłami z tego wychodzi wiec prosze nie pisz mi o tym ze harujecie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: oczywiście o darmowych obw. na Śląsku nikt ni IP: 109.52.94.* 13.10.11, 08:51 kazdy pieprzy takie glupoty jak ty, ale jak slask chce autonomii to wielkie NIE, a dlaczego nie skoro tak Ci on przeszkadza i koszty generuje ? Odpowiedz Link Zgłoś
artur74 PO tylko myśli o Śląsku, gdy idą wybory! 13.10.11, 09:07 Górny Śląsk to największa aglomeracja w Polsce. To region z większą ilością mieszkańców niż Warszawa, to ogromny potencjał ludzki. Szkoda, że obecny rząd martwi się jedynie o los Ślązaków w kampanii wyborczej! Brak autostrady ze Śląska do Łodzi to wielkie zaniechanie rządu PO! A opłaty za korzystanie z obwodnicy śląskiej to chyba jakaś paranoja! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gaw99 Re: PO tylko myśli o Śląsku, gdy idą wybory! IP: *.akk.net.pl 13.10.11, 09:32 Te Artur74 ( to pewnie od ilorazu inteligencji ) - przejazd A4 przez Śląsk od Mysłowic- Brzęczkowic aż do Gliwic-Kleszczowa nie jest i nie będzie płatny. - przejazd A1 od Gliwic Sośnicy do lotniska Katowice-Pyrzowice będzie bezpłatny - za DTŚ Sosnowiec - Gliwice mającą w wielu miejscach 3 - 4 pasy w jedną stronę też nie płacisz i płacić nie będziesz a odcinek A1 do Łodzi? pewnie, przyda się, zastąpi duwpasmową gierkówkę ze światłami co chwila, ale kto jeździ do Łodzi? Oś rozwiniętej Polski to Wrocław-Opole-Katowice-Kraków! A Śląsk ma najlepiej zbudowaną sieć połączeń zarówno wewnętrznych jak i we wszystkie strony świata, jak żadna inna aglomeracja! Odpowiedz Link Zgłoś
airborell Re: PO tylko myśli o Śląsku, gdy idą wybory! 13.10.11, 10:10 > Górny Śląsk to największa aglomeracja w Polsce. To region z większą ilością mie > szkańców niż Warszawa, to ogromny potencjał ludzki. To jest nieprawda. Masz nieaktualne dane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wieprzan Re: oczywiście o darmowych obw. na Śląsku nikt ni IP: *.dhl.com 13.10.11, 09:14 mi nic nie przeszkadza chcecie autonomi to prosze tylko wczesniej potrzeba referendum Odpowiedz Link Zgłoś
sokolasty Re: oczywiście o darmowych obw. na Śląsku nikt ni 13.10.11, 12:53 Kopalnie to margines. Gość portalu: wieprzan napisał(a): > harujecie w panstwowych kopalniach-gdyby nie to ze panstwo przez 20 lat doplaca > lo do waszego XIX wiecznego przemyslu to juz dawno mozna by po Polsce smigac au > tostradami. Ze Śląskiem panstwo obeszlo sie jak z jajkiem dla porównania Łódź z > ostawiło na 20 lat ze swoimi problemami. Całkowity upadek przemyslu włókiennicz > ego a co za tym idze alkoholizm, przestepczosc, bezrobocie, emigracja, dewastac > ja budynków, bieda na szczescie miasto własnymi siłami z tego wychodzi wiec pro > sze nie pisz mi o tym ze harujecie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OLO Autostrady otwieramy nocą IP: *.acn.waw.pl 13.10.11, 08:32 JASNE TYLE DROG OTWIERANE ABY POLACY MOGLI PORUSZAC SIE W NORMALNY SPOSOB TYLO NIKT NIE NAPISZE ILE PRZEWAL I FAKTYCZNIE ILE DROZEJ BUDUJA NIZ NIEMCY TO KPINA NA SWIATOWA SKELE A NIE SUKCES Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ab17pl Autostradę otwieramy nocą - bo koncesja ma 13 lat IP: *.147.253.80.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 13.10.11, 08:32 W artykule nie wymieniono najważniejszego odcinka A1 Stryków -Tuszyn, jest to wschodnie obejście Łodzi, wykonawca ma czas do VI 2013 nie wszedł jeszcze na teren budowy i już wiadomo że nie ma żadnych szans na terminowe ukończenie tej 46 kilometrowej inwestycji. Więcej o projektowanych autostradach (mapy) i przekrętach przy ich budowie na dobrej stronie www...drogi.html Odpowiedz Link Zgłoś
larsek Po co przecinanie wstęgi ??? 13.10.11, 08:34 Po co przecinanie wstęgi i inne cyrki/przemówienia. Dziękować za dobrze wykonana prace? Chyba powinno być norma, ze praca powinna być wykonana dobrze. Parodia jak za komuny wyróżnienia dobrych pracowników... Myślę, że jeszcze jakiś czarodziej będzie zamówiony be pokropił (oznaczył jak pies swój teren). Polska i Polacy chcą znormalnieć. Wykonana praca wg. zamówienia, zapłacić i koniec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wieprzan Re: Po co przecinanie wstęgi ??? IP: *.dhl.com 13.10.11, 08:43 zapominasz ze to prywatna inwestycja i moga zapraszac na przecinanie kogo chca nawet kim dzong ila Odpowiedz Link Zgłoś
steamtrain Re: Po co przecinanie wstęgi ??? 13.10.11, 09:43 Gość portalu: wieprzan napisał(a): > zapominasz ze to prywatna inwestycja i moga zapraszac na przecinanie kogo chca > nawet kim dzong ila Prywatna inwestycja trollu z DHL ? Tak przy okazji czy firma DHL ma swiadomosc jak opierd...ja sie jej pracownicy w godzinach pracy ?? Odpowiedz Link Zgłoś
asperamanka Re: Po co przecinanie wstęgi ??? 13.10.11, 08:47 No nie przesadzaj, kiedy sobie postawisz nowy dom albo kupisz mieszkanie to też zapraszasz kumpli na ochlaj, czyli parapetówę? No, chyba że nie, ale w takim razie ci współczuję ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Re: Po co przecinanie wstęgi ??? 13.10.11, 10:27 asperamanka napisał: > No nie przesadzaj, kiedy sobie postawisz nowy dom albo kupisz mieszkanie to też > zapraszasz kumpli na ochlaj, czyli parapetówę? Ale chyba jak jest cały dom pod klucz, a nie kuchnia i jeden pokój, a reszta stan surowy zamknięty... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dex Re: Po co przecinanie wstęgi ??? IP: *.dynamic.chello.pl 13.10.11, 10:46 Kiedy postawie dom to tak. Ale nie opijam po kolei każdego oddanego pokoju, garażu, czy łazienki. Fetę robię jak dom już jest cały i wszystko w nim ładnie działa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luiza Re: Po co przecinanie wstęgi ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.11, 11:02 Jednak nie czekasz, aż wybudują całe osiedle lub miasto? A przecież ten odcinek wybudowała jakaś firma / konsorcjum - następny może budują inni. Poza tym, to święto dla danego regionu, bo dostał obwodnicę, ułatwiającą też życie miejscowym, uwalniając okoliczne miasta od ruchu tranzytowego. Niech się cieszą - co to kosztuje? Odpowiedz Link Zgłoś
hooligan1414 polactwo - naród naiwniaków i frajerów 13.10.11, 08:42 właśnie otwiera swoje "autostrady" - badziew zbudowany na pyłach z elektrociepłowni i bryłach lodu, przepłacony dwu- trzykrotnie, budowany kilka razu dłużej niż w cywilizowanej Europie no i koszty przejazdu (szczególnie w porówaniu do średnich zarobków) - światowa ekstraklasa. Nawet na tym forum pojawiają się już wpisy technokratów wychowanych na strychu i kołysanych w betoniarce, które tłumaczą, że jednak tak być musi, bo to, bo tamto. Oświecę was - tak być nie musi - polactwo to nacja wybuchowa - zbieranina nieudaczników i złodziei. Sami sobie robicie to piekło; kto wie, wy może nie potraficie żyć w normalności, kochacie ten swój bardak, jak rosówka kocha krowi placej, który jest całym jej wszechświatem. Ja wiem, to wielki dysonans poznawczy, kiedy się słyszy, że w innych krajach jednak można szybciej, taniej i lepiej. Zaraz wypluwanych jest tysiąc "fachowych" argumentów, dlaczego jednak w Bulandzie się nie da. Śmiech na sali Zresztą pisać, że w bulandzie są autostrady i są dostepne to tak, jakby napisać że ze PRL wszystko było dostępne w sklepach - wystarczyło tylko kupić dolary u konia i we wszystko zaopatrzyć się w Pewaxie. Proste, prawda? aż się dziwię, że tak niewielu to robiło :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wieprzan Re: polactwo - naród naiwniaków i frajerów IP: *.dhl.com 13.10.11, 08:46 oj bolą wybory bolą i dobrze bo maja boleć. Proponuje mocno zaciskac zeby ewntualnie szukac bryl lodu w podbudowie autostrady(news z interi) albo poukrywanych butli z helem Odpowiedz Link Zgłoś
hooligan1414 ironia wyznaczniekiem inteligencji 13.10.11, 08:52 ale to bie się nie udało - może dlatego że twoją szacuje na poniżej IQ80 - pewnie miało wyjść śmiesznie, wyszło żałośnie. nie wiem o jakich wyborach bredzisz, kaleko. Mnie akurat nie interesuje jakie socjaluchy są teraz u władzy - czerwono-niebieskie czy niebiesko-pomarańczowe - to tylko kolory i literki, nic więcej. Oczywiście nie odniosłeś się do kwestii cen, kosztów i czasu, jaki mija od oddania polskich "autostrad" do pierwszych remontów, kiedy zaczynają się sypać po przejeździe pierwszych 100 tysięcy TIRów. A dlaczego? nie masz żadnych argumentów, pieniaczu. O takich drobiazgach jak częsty brak pasa awaryjnego (jeszcze wiele osób zginie na tych "autostradach", jeśli zepsuje im się auto i nie zdążą nawet wyjść i ustawić trójkąta) nawet nie piszę - nie kopie się inwalidy leżacego we własnych odchodach Odpowiedz Link Zgłoś
comrade Re: ironia wyznaczniekiem inteligencji 13.10.11, 13:19 Nie masz pojęcia o czym piszesz. Koszty autostrad w PL są porównywane z zachodnimi (pokutuje jakiś kompletnie niepoparty niczym mit, że są znacznie droższe, popierany cenemi krótkich odcinków w terenie zurbanizowanym z dużą ilością obiektów typu wiadukty, mosty itd.) a jakość nowo budowanych odcinków jest na najwyższym poziomie. Sam koszt mostu autostradowego na Odrze z estakadą itd. to bodajże ponad miliard PLN, i zaraz spece udowadniają że 1,5 km autostrady kosztuje w Polsce kilkaset mln euro. Żenada. Remontu nawierzchni na oddawanym w tym roku betonowym odcinku A2 do Świecka nie zobaczysz przez najbliższe 30 lat, tak samo inne nowe odcinki przewidywane mają okresy użytkowania bez remontów nawierzchni do ok 30 lat. Ale tabloidy wiedzą lepiej, z czego drogi się buduje, LOL. Superekspress napisze że na odcinku X połozyli jakieś lipne kamyczki na podbudowę i od razu spece internetowi wiedzą że autostrady to szajs, choć żaden z nich (ani zaden z dziennikarzy-fachowców) nawet na oczy nie widział budowy drogowej. Pasy awaryjne? Wszystkie nowe A i S buduje się z pasem awaryjnym plus rezerwa na 3ci pas. Brak pasa awaryjnego na odcinku 92 km A4 za Wrocławiem (droga remontowana idąca śladem hitlerowskiej autostrady z 1936!) to wyjątek a nie reguła, ale znowu oczywiście są spece co będą pieprzyć że brak pasa awaryjnego jest na porządku dziennym. I tak dalej, nie chce mi się nawet pisać. Odpowiedz Link Zgłoś
hooligan1414 Re: ironia wyznaczniekiem inteligencji 13.10.11, 13:39 i po co się produkujesz? pewnie jesteś z GDDKiA ile jest tego betonowego odcinka? jaki to procent? i żebyś nie musiał odszczekać tego pieprzenia juz wkrótce (cos mi się jednak wydaje, że będziesz ujadał spod stołu). Tak tak , na papierze wszystkie mają okresy po pół wieku. To skąd te brugady naprawcze po roku użytkowania. Najwyższa jakość - buahaha ahah. Chyba najwieksza między Odrą a Bugiem. A zreszta nawet gdyby karkołomnie założyć, że jakość tych dróg jest wystarczająca - cena przejazdu nie jest niedopuszczalna i podważa sens istnienia takich dróg. W PRL też były kolorowe, świetnie zaopatrzone sklepy - nazywały się Pewexy :))) Odpowiedz Link Zgłoś
comrade Re: ironia wyznaczniekiem inteligencji 15.10.11, 01:12 Jedyny zarzut jaki można postawić nowym autostradom w polsce to cena za przejazd za kilometr - jest rzeczywiście za duża i sensowniejsze byłyby winiety - ale to juz kwestia polityczna, w wielu krajach placi sie za km i tyle. Natomiast zarzuty co do jakości polskich A i S są bzdurne i dziecinne, kto sie interesuje tematem ten dobrze wie że technologicznie nie można im nic zarzucić i są lepsze niż cała masa odcinków autostrad np. w Niemczech budowanych 30-40 lat temu.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz tak jest, lepiej, żeby nie było niczego IP: *.adsl.inetia.pl 13.10.11, 08:53 Tak jak za żądów PiS, odwołać przetargi, bo można "taniej" budować, ale to, że potem trzeba było zapłacić więcej, bo geniusze trafili na zwyżkę cen materiałów, to nie odpowiedział nikt. Weź ty sobie chłopie poczytaj fachowe źródła o cenach autostrad, zaawansowaniu budów itd., bo straszne farmazony sadzisz. Odpowiedz Link Zgłoś
hooligan1414 głupota czy tylko manipulacja? 13.10.11, 08:59 po co mam czytać jakieś debilizmy? "fachowe" - aż się boję pomysleć co to za fachowcy. Widzisz, łaskawco - byłoby wszystko fajnie, gdyby za Odrą była pustynia i zwykli ludzie z tego kraju nie mieliby szansy dokonywania porównań z tzw. normalnym światem, gdzie można jednak taniej, szybciej i lepiej. Ja wiem, to u was toczy pianę ze wściekłego pyska, ale to się własnie nazywa RZECZYWISTOŚĆ. Fachowcy to są dla mnie w normalnych krajach, w Bulandzie są nieudacznicy i złodzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wieprzan Re: głupota czy tylko manipulacja? IP: *.dhl.com 13.10.11, 09:19 oj jak to BOLI.hahah piekne -pluj dalej swoim jadem masz na to 4 dłuuugie lata Odpowiedz Link Zgłoś
hooligan1414 Re: głupota czy tylko manipulacja? 13.10.11, 09:27 po co mi tu coś imputujesz? jakie wybory? jakie 4 lata? Po prostu nie potraficie dobrze i niedrogo położyć zawalcowanego asfaltu na metrze ubitej podbudowy. koniec, kropka. Do tego nie dorobisz zadnej ideologii. A efekty tych twoich cydownych autostrad i ich cen? TIR-y, które miały jeździc po bezpiecznych autostradach ruszyły na drogi alternatywne, wąski, ciasne, zapchane, biegnące przez małe miejscowości. Zabijaja tam i kaleczą dziesiątki ludzi, wjeżdzążja ludziom w domy etc. Tak wygląda nowoczesność a`la Bulanda. Gdybyś to powiedział komuś z Europy to on tego nie zrozumie, to dla nie go Azja. Zawiesi się jak stary procek 486 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wieprzan Re: głupota czy tylko manipulacja? IP: *.dhl.com 13.10.11, 10:01 sugerujesz ze przed wybudwowaniem autostrad tiry nie jezdzily i nie zabijaly. Rozumiem ze dopiero po pojawieniu sie autostrad tiry sie pojawily i zaczely rozjezdzac pobliskie drogi? Dobrze i nie drogo to potrafili ale Chinczycy a jak to sie skonczylo to chyba sam wiesz. A jesli chodzi o ceny to musisz wiedziec ze istnieje cos takiego jak przetarg na ktorym wybierany jest w 90% najtanszy oferent. Jesli znasz jakas firme ktora buduje tanio i dobrze a nie zglasza sie na przetargi to wyslij do nich @ Jestes smieszny bo za grosz logiki nie ma w tym co piszesz Odpowiedz Link Zgłoś
hooligan1414 Re: głupota czy tylko manipulacja? 13.10.11, 10:13 nie bredź nic o logice, kaleko intelektualna, bo ja zgwałciłeś juz w pierwszej frazie swej wybroczyny umysłowej Owszem, zabijały. Tylko po to podobno z jublem i szwarcpomadą oddaje się do użytku te autostrady by już nie zabijały. A one dalej zabijają. A więc nic sie nie zmieniło. nie zaczynaj też zdania od "sugerujesz", bo to juz niejako a priori zakłada manipulację. chińczycy przerżneli sprawę, bo cała branża zwarła front i skutecznie ich wyeliminowała - gdzie kitajcy się nie zwrócili z propozycją współpracy - całowali klamkę. Po prostuy polscy partacze wyczuli groźnego konkurenta i tu akurat potrafili się zjednoczyć. A sam przetrag to jeszcze nic - niestety w tym kraju kwota odczytana przy otwarciu kopert a rzeczywista to dwie rózne sprawy - protokoły dodatkowe, klauzule etc - nie wiesz, to wypisuj głupot Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wieprzan Re: głupota czy tylko manipulacja? IP: *.dhl.com 13.10.11, 10:22 klauzule dodatkowa to masz chyba na wyjscie warunkowe ze szpitala psychiatrycznego. chcialem ci nawet odpisac i po raz sdrugi udowodnic ze sie myslisz ale to nie ma sensu jestes kretynem. Pozdrawiam i zycze 4 lat ciaglego plucia jadem na forach BOLI Odpowiedz Link Zgłoś
hooligan1414 Re: głupota czy tylko manipulacja? 13.10.11, 10:36 psychiatrzy Nazywaja to obsesja - nie wiem po co bredzisz coś o tych wyborach - mnie naprawdę nie interesuje jaki kolor maja krawaty okradający mnie w podatkach. Zauważam również odznaki projekcji - ja rozumiem, że do dziś masz nocne zmazy po euforii, kiedy twój rudy mesjasz wygrał wybory głosami 15% społeczeństwa (reszta miała w doopie albo jego, albo całe te wybory). ale po co to eksponować? Odpowiedz Link Zgłoś
hit.and.run Re: głupota czy tylko manipulacja? 13.10.11, 10:45 Gość portalu: wieprzan napisał(a): > klauzule dodatkowa to masz chyba na wyjscie warunkowe ze szpitala psychiatryczn > ego. > > chcialem ci nawet odpisac i po raz sdrugi udowodnic ze sie myslisz ale to nie m > a sensu jestes kretynem. Chciales mu odpisac drugi raz ale stwierdziles glupku z DHL, ze poza inwektywami nie masz nic ? > BOLI Wiemy ze cie boli. Myslenie. Ale nie pruj tu japy. Odpowiedz Link Zgłoś
wolfspider Re: głupota czy tylko manipulacja? 13.10.11, 10:49 "Po prostu nie potraficie dobrze i niedrogo położyć zawalcowanego asfaltu" , chyba chciales napisac "nie potrafimy" , z pisowni widze ze jestes 100% Polakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misiek Re: polactwo - naród naiwniaków i frajerów IP: *.wcm.opole.pl 13.10.11, 09:47 A ględzenie, marudzenie i jednocześnie przekonanie o świetnej znajomości każdego problemu to nie cecha tzw. polactwa? Odpowiedz Link Zgłoś
hooligan1414 Re: polactwo - naród naiwniaków i frajerów 13.10.11, 10:06 myli ci się odwaga z odważnikiem. Marudzi to facet po 60, że mu kuśka nie staje. Piotr Skarga też był marudą? tak go pewnie nazywali antenaci późniejszych straceńców, którzy w bezsensownej walce chcieli odzyskać niepodległość przefrymarczoną w debilny sposób przez przodków. To nie marudzenie - to proste porównanie kosztów, jakości i ceny - w sklepie kupujesz wszystko najdroższe bez sprawdzania jakości, bo podobny tobie debil okrzyknie cię marudą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: welcometohell właśnie dlatego 200 lat rządzili nami inni IP: *.t-mobile.pl 13.10.11, 10:31 Odpowiedz Link Zgłoś
vibhisana Autostrady 2012 kompromitacja! 13.10.11, 08:49 Autor artykułu chyba nie interesuje sie za bardzo budową dróg w Polsce, bo przestrzelił, ze hoho! Żadna z wymienionych przez niego dróg z tzw. przyszłorocznych żniw nie bedzie gotowa na EURO2012. "Setki kilometrów ekspresówek" miłosiernie pominę, bo to jeszcze większa kompromitacja PO. Jest szansa, ze niektóre z odcinków autostrad powstaną do końca 2012 roku. Ci co lubią fakty a nie propagandę niech odwiedzą www.skyscrapercity.com/forumdisplay.php?f=240. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flo Re: Autostrady 2012 kompromitacja! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.11, 09:18 ja mam takie pytanie kiedy powstanie droga Wroclaw-Poznan ???????????????/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: welcometohell nic to że będzie 1000km mniej ! dobry PR... IP: *.t-mobile.pl 13.10.11, 10:32 ... + fajne Exclusive dupeczki na te nocne otwarcia dla VIPów i wszyscy będą happy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom kolejne bzdury pisane na zlecenie rządu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.11, 09:10 szanowny pan redaktor mógłby cokolwiek sprawdzić zanim napisze kolejny pean na cześć miłościwie panujących. Zapraszam do Rzeszowa nich zobaczy te 'obwodnicę' która ma być gotowa w grudniu... Odpowiedz Link Zgłoś
kosm.aty Re: kolejne bzdury pisane na zlecenie rządu 13.10.11, 09:23 Dokładnie. Z A4 to nie wiem czy choć jeden kawałek oddadzą przed Euro. Niezła propaganda "sukcesu". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misiek Re: kolejne bzdury pisane na zlecenie rządu IP: *.wcm.opole.pl 13.10.11, 09:44 Nie wiem, może będzie A4 może nie, może część. Tylko po jak zwykle co smędzić i ględzić taktypowo po polsku. Dwa lata temu też był wrzask że stadionów na pewno nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: kolejne bzdury pisane na zlecenie rządu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.11, 12:48 Cóż, jak Ci z tym lepiej, to kupuj te propagandę. Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszet Autostrady otwieramy nocą 13.10.11, 09:11 Jeżdżę po Polsce centralnej, zachodniej i południowej i wiem ile się buduje. W artykule nie wspomniano o A3, która też fragmentami jest budowana. Opozycja i redaktorzy mediów z Warszawy, którzy Polskę widzą tylko ze swego okna twierdzą, że dróg nie ma i ich budowa to piar rządu. Są jak Alicja w krainie czarów, czego nie chcą widzieć nie widzą. Odpowiedz Link Zgłoś
hooligan1414 rotfl 13.10.11, 09:34 tak, się buduje. Gdyby tacy Niemcy budowali w takim "wspaniałym" tempie i z takim zaangażowaniem, obecna sieć swych autostrad ukończyliby ok. 2200 roku naszej ery. Poza tym powtarzam - z takimi cenami autostrad w Polsce praktycznie nia ma - są niedostępne. Co ma z autostrad człowiek, któremu rodzinę zabił TIR wygnany na boczne drogi wysokimi cenami przejazdu. Ochłoń matole. albo wyjedź do normalnego świata - łuski spadną ci z oczu (tak bardzo kochasz literackie porówania :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wieprzan Re: rotfl IP: *.dhl.com 13.10.11, 10:03 jak nie bylo autostrad to tiry jezdzily chyba tunelami skoro po ich pojawniu znalazly sie nagle na bocznych drogach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alan Polska w budowie IP: 212.33.77.* 13.10.11, 09:16 nawet pis nawiedzony ci to powie Odpowiedz Link Zgłoś
starypryk79 Jest cudownie, jest wspaniale! 13.10.11, 09:18 Jeszcze tylko takie szybkie pytanie: czy jeśli za rok jednak nie pojedziemy "setkami km nowych dróg" będę mógł podać ten portal do sądu? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
kampai Re: Jest cudownie, jest wspaniale! 13.10.11, 09:44 Pekin i Szanghaj – dwa najważniejsze miasta w Chinach – zostały połączone superszybką linią kolejową liczącą 1318 km. Jak podała agencja Bloomberg, przejazd szybkim pociągiem między Pekinem i Szanghajem – dwoma najważniejszymi miastami Chin – będzie tańszy niż oczekiwano: bilet w jedną stronę na podróż w wagonie osobowym będzie kosztować 555 juanów, czyli około 240 zł. Trasę o długości 1318 km pociąg pokona z szybkością 300 km na godzinę, a zajmie mu to mniej niż 5 godzin. Budowa połączenia między dwoma najważniejszymi miastami Chin rozpoczęła się w kwietniu 2008 roku i zakończyła po 3 latach. forsal.pl/artykuly/524794,rusza_szybka_kolej_miedzy_pekinem_a_szanghajem_w_chinach_w_polsce_ta_budowa_trwalaby_3954_lata.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eye_of_ra Autostrady otwieramy nocą IP: *.sgyl.cable.virginmedia.com 13.10.11, 09:24 4 euro za 62 km - to podraża koszt przejazdu o jakieś 100% - lepiej pewnie wychodzi w przypadku ciężarówek ale one coś mi się wydaje, że będą mieć troszkę inną stawkę. Czy ktoś wie w ogóle dokąd idą te wszystkie pieniądze ? Bo coś mi się wydaje, że nie do kasy państwa na budowy kolejnych autostrad. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meeee Niestety brakujący fragment A1 z Łodzi na Śląsk... IP: *.home.aster.pl 13.10.11, 09:27 teraz jest darmową, przyzwoitą gierkówką a będzie za ciężką kasę - skandal! Mam nadzieję że te autostrady splajtują. Bo nie dość że są ekstremalnie drogie (opłata za przejazd) to jeszcze jest fatalny system - nie winietka jak w Czechach tylko bramki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gari Żaden kraj wielkości Polski nie ma winiet IP: 83.238.72.* 13.10.11, 09:52 Żaden kraj wielkości Polski nie ma winiet Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meeee Re: Żaden kraj wielkości Polski nie ma winiet IP: *.home.aster.pl 13.10.11, 10:07 Co to za idiotyczny argument? A dlaczego Austria może mieć winiety mając dłuższą sieć na mniejszym obszarze - o tym że to góry to nie wspomnę. To argument typu: żaden kraj ze stolicą na "W" nie ma winiet. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiek Re: Niestety brakujący fragment A1 z Łodzi na Ślą IP: *.wcm.opole.pl 13.10.11, 09:54 A pamiętasz może jak przed laty proponowano system winiet to podniósł się wielki krzyk na nie. I marudzenie w stylu ze ja przecież może raz w roku autostrada pojadę to się winieta nie opłaca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gari Sklerozę masz IP: 83.238.72.* 13.10.11, 10:06 Głupoty opowiadasz. Pol proponował winiety ale za drogi krajowe, a nie za autostrady. Odpowiedz Link Zgłoś
zezzem Panowie już po wyborach przejdźmy do codziennej 13.10.11, 09:29 rzeczywistości. Nie cieszmy się na zapas bo kredyty na te drogi będziemy my płacili. "I setki kilometrów nowych ekspresówek." wiem że setki kilometrów ekspresówek nie będzie zrobionych to wiem, ale że otwarte? Jakie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gari Masz mapkę IP: 83.238.72.* 13.10.11, 09:51 Masz mapkę: ssc-mapa.googlecode.com/svn/trunk/nowa-mapa.png Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: welcometohell "fajne" terminy na tej mapce :-/ IP: *.t-mobile.pl 13.10.11, 10:36 niebiescy będą mieli niezły byznes susząc kibiców w wioskach przez które będą się przedzierać do Stolycy (a miejscowi będą mieć ubaw). Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Szału nie ma 13.10.11, 10:40 Gość portalu: gari napisał(a): > Masz mapkę: > ssc-mapa.googlecode.com/svn/trunk/nowa-mapa.png Obejrzałem. GIerkostrada do Piotrkowa, to jest coś. Domknięcie połączenia Szczecina z autostradą wschód-zachód. Poza tym parę obwodnic. I tyle rzeczy, o których można powiedzieć, że coś zostało zrobione. Reszta to krotkie kawałki rozgrzebanych inwestycji, nieraz przechodzące we fragment na poziomie decyzji środowiskowej (np. obwodnica Warszawy celująca w Most Południowy). Odpowiedz Link Zgłoś
mirafas Autostrady otwieramy nocą 13.10.11, 09:34 No, ulga dla mieszkańców południowej Polski będzie dopiero wtedy, jak powstanie fragment Pyrzowice - Toruń. Wcześniej nie warto się cisnąć wiecznie remontowaną "gierkówką" nad zimny Bałtyk jak można pięknymi autostradami nad Morze Śródziemne. Odpowiedz Link Zgłoś