Dodaj do ulubionych

Disco Klubopolo

IP: *.kompania.net 04.05.06, 08:29
Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
Obserwuj wątek
    • Gość: :* Disco Klubopolo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 08:32
      Mam nadzieje ze Disco Polo umarło raz na zawsze. Amen
      • mishuggah Re: Disco Klubopolo 04.05.06, 08:40
        Gość portalu: :* napisał(a):

> Mam nadzieje ze Disco Polo umarło raz na zawsze. Amen

a co Tobie ono przeszkadza?! ludzie sobie chodzą, bawia sie przy tym i chwała im
        za to. Osobiście tej muzyki nie trawię, ale mi ona nie przeszkadza (dopóki jej
        nie słyszę)
        • panisiusia Re: Disco Klubopolo 04.05.06, 08:44
          Chwała za to, że się bawią? Czy za to, że napędzają koniunkturę?
          Ktoś tu chyba nie rozumie znaczenia wyrażenia "chwała za".
          • mishuggah Re: Disco Klubopolo 04.05.06, 08:56
            "chwała za" w sensie - niech robią to, na co mają ochotę i należy dać im święty
            spokój
            • Gość: rookie DP vs. hip hop IP: *.ethz.ch 04.05.06, 10:08
              To czy mi sie DP podoba nie ma w tej chwili znaczenia. Wszyscy sie uwzieli na
              muzyke moze i prosta ale w gruncie rzeczy radosna i dostarczajaca ludziom
              rozrywki. Szczerze to wole juz wole to niz polski hip hop. To jest dopiero
              kanal, banalne teksty na jedno kopyto, warstwa tzw. "muzyczna" czesto zenujaca
              a do tego przede wszystkim cala otoczka subkulturowa najaranych blokersow
              propagujacych kryminogenne postawy. Ta muzyka wyrzadza o wiele krzywdy
              spoleczenstwu niz DP.
              • Gość: niefajna Re: DP vs. hip hop IP: 87.207.166.* 04.05.06, 10:25
                Dokładnie. Osobiście uważam jeszcze, ze teksty DP niczym się nie różnią od
                pseudointelektualnych wypocin "gwiazd" typu Patrycja Markowska. Różnica jest
                taka, że piosenki łatwiej wpadają w ucho i nie są przewyte.
                • Gość: waldi Re: DP vs. hip hop IP: *.strong / *.strong-pc.com 04.05.06, 11:35
                  Zgadzam się z wami..Dzisiejsze teksty wielkich popowych gwiazd niczym się nie różnią od discopolowych wypocin.Natomiast teksty HH to wogóle jakaś pomyłka.Wystarczy iść do sklepu kupić 20 płyt 20 różnych zespołów odpalić kompakty i co??I z wiezy poleci 20 prawie identycznych kawałków z tekstami o poziomie niższym niż DP.
                  Tylko wytwórnie i gwiazdki plują sobie w twarz jak widzą,że na DP można kase konkretną robić:)
                  • psycholognistykutas Re: DP vs. hip hop 04.05.06, 12:01
                    Faktem jest, że gwiazdki popowe, czy hiphopowe powinny się uczyć od tych
                    buraczków jednego - koncertowania. Z tego co tu można przeczytać to diskopolacy
                    naprawdę zapie..ją, a nie kwękają w telewizorze, że piraci zabijają muzykę i
                    temu podobne dyrdymałki. O ile się nie mylę, muzyk żyje z muzykowania, głównie
                    na żywo, a nie siedzenia na dupie i zastanawiania się jak tu coś raz zrobić i
                    się nie narobić, a zarobić.
        • Gość: d_webb z jednym się zgodzę IP: *.iele.polsl.gliwice.pl 04.05.06, 10:41
          poziom piosenek "gwiazd" polskiego popu dorównuje swoją miernotą poziomowi
          "hitów" DP
          • Gość: lulek sfynks A ja se dogodze przy drodze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.06, 01:56
            Diskopolo hopsasa, KAżdy ćwik tańca! A morderce? One tyyyyyż, i to jaaaak!
            Ho, ho, a w remizie pies z kulawą nogą przeszedł, pierdnął, aż się balon do góry
            uniósł. Było na co popatrzeć...
      • Gość: paranormal Re: Disco Klubopolo IP: *.autocom.pl 04.05.06, 10:23
        Czytać nie potrafisz czy Ci gorzej,artkuł o tym ,że discopolo ma się świetnie a
        Ty pieprzysz cos o nadzieji na jego koniec,zacznij czytac ze zrozumieniem może
        Falski na początek bedzie dobry
      • Gość: grzesiek Re: Disco Klubopolo IP: *.gorzow.mm.pl 04.05.06, 11:27
        Mam nadzieje ze hip-hop umrze niedlugo.. raz na zawsze...
        • psycholognistykutas Re: Disco Klubopolo 04.05.06, 12:07
          To dopiero jest badziew w swojej znakomitej większości. Te buraczki to się
          nauczyły coś tam przynajmniej rzępolić na badziewnych syntezatorkach, czy czym
          tam jeszcze. A co robią te ziomale? Zawsze mnie bawiło robienie "muzyki" przez
          kogoś, kto w ręce nie miał instrumentu. Pościągać różnych kawałków, powycinać
          po fragmencie, posklejać trochę, zapętlić, zarzucić tekst o tym, ze policja nie
          pozwala chłopakom na osiedlu na chodnik pluć, albo, że się ma dużo hajsu i się
          go na fajną laskę wyda i już się można muzykiem nazywać. Gdzie? Z czym do
          ludzi?! Zabierajcie ten fajans.
          • Gość: owiec Re: Disco Klubopolo IP: *.szczecin.agora.pl 04.05.06, 12:28
            no jesli dla ciebie hip hop to to co leci w TV to rownie dobrze o rocku mozna
            mowic przez pryzmat dody i jej zespolu a o muzyce elektronicznej przez pryzmat
            mandaryny. a najlepsza muzyke klasyczna wykonuje marek torzewski. polecam
            zaglebic sie troche w muzyke ktora sie krytykuje
            • psycholognistykutas Re: Disco Klubopolo 04.05.06, 12:48
              A gdzieś Ty wyczytał u mnie to o tej TV? Czytaj uważnie, to znajdziesz u mnie
              sformułowanie "w znakomitej większości". Wybacz, ale nie mam jednak ochoty
              zagłębiać się w hh. Kalibra czy Paktofoniki można było jeszcze posłuchać, ale
              sukces gatunku spowodował wysyp takiego badziewia, że dziękuję, postoję.
              Przechodziłem niedawno całkiem koło otwartego koncertu hh i z ciekawości, może
              z obawy, że coś jednak tracę przystanąłem na chwilę. Niestety, nie było mi dane
              posłuchać ani chwili muzyki, bo koleś na scenie przez pięć minut powtarzał w
              kółko: joł, fuck i ku... Tak po prostu, bez żadnych dodatkowych dźwieków.
              Wymiękłem i sobie poszedłem. Na przekleństwa jestem raczej obojętny, nie
              oburzam się na nie, ale też nie podniecam nimi jak dziecko w przedszkolu, a w
              muzyce chciałbym znaleźć muzykę po prostu.
              I nie będę z Tobą polemizował nt. dokonań Państwa" Dody, Mandaryny i
              Torzewskiego, bo ich twórczości w zasadzie nie znam.
          • Gość: kkcc Re: Disco Klubopolo IP: *.atol.com.pl 04.05.06, 12:43
            widzisz buraku 1000 razy łatwiej jest brzdekac na syntezatorku niz zrobic dobry bit, powycinac wszystko jak to mowisz tez jest bardzo trudno, sprobuj cos kiedys zrobic to zapewniam ze zesr..sz sie i nic ci z tego nie wyjdzie. co do tekstow nie bede komentowal bo jedynym hip hopem jaki w zyciu pewnie slyszales jest jeden osiem L. wiec zanim cos napiszesz na temat o ktorym pojecia nie masz to dwa razy sie zastanow. choc myslenie u ciebie to tez pewnie nie latwizna.
            • psycholognistykutas Re: Disco Klubopolo 04.05.06, 12:52
              Spadaj lamusie. Twoja polemika stoi na takim samym poziomie jak hh. Idź se mamę
              powyzywać albo koleżkę z gimnazjum, mnie pyskówki z gó..arstwem nie rajcują.
      • Gość: kotek Re: Disco Klubopolo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.06, 20:41
        mniej niż zero tyle jestescie warci przeciwnicy
    • Gość: Rwetest Discoodmóżdżanie - kwintesencja głupoty i prymityw IP: *.crowley.pl 04.05.06, 08:42
      To tak jakby pozbawiać młodych ludzi dostępu do prawdziwej, wartościowej
      muzyki. Jeśli rzeczywiście był spisek przeciwko muzyce Discopolo to napewno
      zadziałał w dobrym kierunku. Trezba niszcyć to co niszczy i wyjaławia
      niedojrzałe umysły.
      • el_p Re: Discoodmóżdżanie - kwintesencja głupoty i pry 04.05.06, 09:03
        Gość portalu: Rwetest napisał(a):

>Trezba niszcyć to co niszczy i wyjaławia
        > niedojrzałe umysły.

pomazyc mozna, a KK nadal bedzie trwal.

A wracajac do tematu, to dziwnym jest tez, ze przy takiej popularnosci tych
        zespolow, nie uswiadczysz zbyt wielu kopii ich nagran na emule, kazza czy dc.
        Tak naprawde wszyscy sluchaja discopolo, tylko jedni nawet o tym nie wiedza. Co
        puszcza radio Z, Eska itp? To takie anglojezyczne discopolo
        • Gość: milano82 Re: Discoodmóżdżanie - kwintesencja głupoty i pry IP: *.interecho.com / *.interecho.com 04.05.06, 16:29
          Artykuł jest o tym, że ten "spisek" się nie powiódł. Czytaj ze zrozumieniem.
      • Gość: La Musica Re: Discoodmóżdżanie - kwintesencja głupoty i pry IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.05.06, 09:44
        A którzy polscy wykonawcy są lepsi? Może podstarzałe De Mono, Piasek albo
        Górniak? A może Miecio Szczęśniak ? To dopiero jest kicha!!!
        • topewnieja Re: Discoodmóżdżanie - kwintesencja głupoty i pry 04.05.06, 14:07
          www.myspace.com/lipali proszę bardzo. Polecam gorąco :D
      • Gość: HeyJoe Re: Discoodmóżdżanie - kwintesencja głupoty i pry IP: *.marquard.pl / *.marquard.pl 04.05.06, 11:07
        Dajcie spokoj- DP to dobra zabawa, tylko trzeba miec do niej dystans. To tak jak filmy Barei - czy jest cos
        bardziej polskiego? Zenujace i frapujace jednoczesnie.
      • Gość: waldi Re: Discoodmóżdżanie - kwintesencja głupoty i pry IP: *.strong / *.strong-pc.com 04.05.06, 11:36
        A co wg kolegi jest wartościowe??Może wilki z ich tandetną Baśką??
    • anulina Re: Disco Klubopolo 04.05.06, 09:07
      rzesze wielbicieli disko polo tylko potwierdzaja fakt, że w naszym kraju
      większość społeczeństwa to zwykłe buraki. niektóre buraki wyrosły tak dorodnie,
      że w parlamencie wymachują czerwonymi krawatami
      • Gość: waldi Re: Disco Klubopolo IP: *.strong / *.strong-pc.com 04.05.06, 11:37
        A rzesze zwolenników pseudo gwiazd popowych potwierdzają,że są jeszcze większymi burakami,niż ci słuchający DP..Przecież teksty największych gwiazd poziomem już dawno zniżyły się do DP i HH.Więc o co chodzi??
        • kontonaspam Re: Disco Klubopolo 04.05.06, 13:46
          Polskie pierdzielone piekiełko. Jak ktoś słucha czegoś innego niż
          ja, to jest pochwa i kobitka lekkich obyczajów, z nieprawego łoża,
          oraz członek męski w stosunku doodbytniczym w stronie biernej.
          Czego wy ludzie nie zajmiecie się sobą?? Skąd u was świadomość
          misji niesienia jedynej słusznej myśli, wszystkim uważającym inaczej?
          Kiedy wy ludzie zaakceptujecie, że innym może się podobać coś innego
          niż wam i że to nie wasza sprawa, co kto lubi. Odstosunkujcie się
          od takich pierdół. Jedni wolą golonkę, inni rybę z grilla, ale
          czy po członka wy się tym gorączkujecie?
          • kristoff26 Re: Disco Klubopolo 04.05.06, 13:48
            kontonaspam napisał:

> Polskie pierdzielone piekiełko. Jak ktoś słucha czegoś innego niż
            > ja, to jest pochwa i kobitka lekkich obyczajów, z nieprawego łoża,
            > oraz członek męski w stosunku doodbytniczym w stronie biernej.
            > Czego wy ludzie nie zajmiecie się sobą?? Skąd u was świadomość
            > misji niesienia jedynej słusznej myśli, wszystkim uważającym inaczej?
            > Kiedy wy ludzie zaakceptujecie, że innym może się podobać coś innego
            > niż wam i że to nie wasza sprawa, co kto lubi. Odstosunkujcie się
            > od takich pierdół. Jedni wolą golonkę, inni rybę z grilla, ale
            > czy po członka wy się tym gorączkujecie?

Podpisuję się wszystkimi czterema kończynami :)
            • topewnieja Re: Disco Klubopolo 04.05.06, 14:10
              też się zgadzam acz z zastrzeżeniem że o pewnych sprawach po prostu się wie że
              nie są wysokich lotów twórczością , co wcale nie znaczy że ma być od razu z tej
              racji odrzucona....nie wszyscy rodzą się melomanami itp itd :D
    • Gość: Kajo Re: Disco Klubopolo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.06, 09:14
      Hehehe - czyli to zagraniczny kapitał wmawiał nam, że DP to wiocha??
      Tak rozumując można dojść do wniosku, że Licheń uważamy za kicz tylko dzięki
      prężnym działaniom watykańskiego lobby..
      • mc.coyot Re: Disco Klubopolo 04.05.06, 09:38
        nie rozumiem was, traktujecie ludzi bawiących się przy disco polo jak
        trędowatych, sam ogólnie jestem moze troche dziwny, słucham ANTYRADIA, każdy
        wie jaka tam jest muzyka i ona mi odpowiada bo nie moge scierpieć ESKI itp
        wytwrów, ale jak robie wypad do klubu (dyskoteki) to przeważnie jeżdże na
        dyskoteki gdzie graja disco polo i z domieszką techno i jak ktoś tego nie
        próbował, nie był nigdy na takiej imprezie to niech wogóle się nie wypowiada!!
        ostatnio byłem na MOKREJ gdzie grali TOPLESI i było pewnie koło 1 tyś osób jak
        nie więcej (nie jestem w stanie tego dokładnie stwierdzić bo tam są 3
        partkiety), duża część utworów DISCO POLO to shity, ale tak jest w każdym
        gatunku muzyki, lecz są też hity które zna każdy!! czy słucha czy nie słucha i
        tak je zna!! a skąd?? to niech powiedzą ci którzy nie słuchają!! i to mnie
        właśnie dziwi, mam kilku znajomych którzy "nienawidzą" disco polo a jak są
        gdzieś na imprezie to się bawią w najlepsze i znają prawie wszystkie teksty!!
        a co do mieszania muzyki z politykiem Andrzejem L. to to jest dopiero paranoja!!
        DISCO POLO było jest i będzie!!
        • psycholognistykutas Re: Disco Klubopolo 04.05.06, 12:18
          Słucham i Antyradia, i Biski i Trójki i Eski i czego tam jeszcze, co choć
          trochę od totalnego już dna jakim są RMF i Zetka odbiega i nie mogę stwierdzić,
          żeby te stacje się czymś szczególnym różniły. Niby każde gra trochę co innego,
          ale każde się tak samo nudzi (Na Trójce się jeszcze jakieś resztówki ciemną
          nocą spotka). A już pomiędzy 6.00 a 18.00, to już się w ogóle nie da słuchać
          niczego. Same reklamy i muzyka jak flaki z olejem, głowa od niej zaczyna boleć
          po trzech kwadransach, 20 lat temu mogłem słuchać Slayera, Matalliki czy innego
          Voivoda kilka godzin bez przerwy i moje zmysły nie reagowały tak, jak na
          dzisiejszy pop. Podobno dynamikę dziś w muzyce pozmieniali, czy jak. W każdym
          razie wali po głowie tak, że się na wymioty zbiera.
    • zapytaniaznak Jakie firmy ? 04.05.06, 09:25
      Ciekawe jakie firmy zrobiły zmasowany atak na disco polo.
      Mnie się wydaje, że moda na DP po prostu przeminęła, tak jak dresu z crash'u i
      kurtki "Passenger". Firmy fonograficzne raczej starają się zarobić na muzyce,
      aniżeli ją udupiać. Zjawisko konkurencji tu nie występuje - bo grupa Akcent nie
      jest konkurencją dla M.Jacksona, ani Berlińskich Filhamoników, to są po prostu
      różne segmenty rynku.

Osobiście uważam, że DP to shit, ale z drugiej strony nie widzę problemu, jeżeli
      ktoś chce tego słuchać. Jego wybór, jego gust.
      • Gość: milano82 Re: Jakie firmy ? IP: *.interecho.com / *.interecho.com 04.05.06, 16:38
        Wszystkie firmy, które nie mogły sprzedać tylu egzemplarzy płyt POLSKICH
        wykonawców co zespoły disco polo (nakłady kaset i płyt DP były wielokrotnie
        wyższe od nakładów płyt Bartosiewicz, Heya, Varius Manx, O.N.A., Golden Life
        itp.). Teraz duże wytwórnie dostrzegły potencjał tej muzyki i dzięki temu
        Universal wydał w zeszłym roku płytę Bayer Full z jego największymi przebojami,
        a kilka tygodni temu na rynek wypuścił najnowszą płytę Top One. Wyczuli
        koniunkturę i dlatego zaczynają inwestować w to, co jeszcze nie tak dawno
        zwalczali.
    • Gość: cosmo Re: Disco Klubopolo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 09:50
      Disco polo to jest muzyka ktora kochamy;d...a w telewizji tez mozna to ogladac
      i sluchac program BOOM HIT w TVP3 Białystok w koncu to stolica discopolo ;)
      • Gość: Protazy Re: Disco Klubopolo IP: *.adsl.inetia.pl 04.05.06, 10:13
        Odkąd w mediach zapanował polski chip-chop dla ubogich, zatęskniłem za disco-polo.
    • Gość: swordman Tomasz Szambo-rski IP: *.aster.pl 04.05.06, 10:11
    • mylosolo disco polo 04.05.06, 10:22
      no cóż na Samoobronę i PIS też kupe ludzi głosowało - to jest mniej więcej ten
      sam margines intelektualny...
      • Gość: waldi Re: disco polo IP: *.strong / *.strong-pc.com 04.05.06, 11:39
        Widząc,że jesteś liberałem to zakładam,że w poprzednich wyborach prezydenckich zagłosowałeś na Kwaśniewskiego,bo Krzaklewski był za bardzo skompromitowany.
    • Gość: tuwi Disco polo przenosi się do miast bo... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 10:23
      Disco polo przenosi się do miast bo wielbiciele DP przenoszą się do miast. Co widać doskonale z okazji świąt, kiedy najpopularniejsze miasta migracyjne wracają do domów.
      • Gość: rookie Re: Disco polo przenosi się do miast bo... IP: *.ethz.ch 04.05.06, 10:41
        Dokladnie, dodam tylko ze odnosi sie to do wielu zjawisk wystepujacych tylko w
        Warszawie a uogolnianych na "wielkie miasta". Wielka wiocha, stolica dzikiego
        wschodu to zadna probka cywilizowanych miast jak Krakow, Wroclaw, Poznan czy
        Gdansk.
        • ylemai Re: Disco polo przenosi się do miast bo... 04.05.06, 11:22
          Wrocław?
          eeee... eeee.... może kiedyś to i było cywilizowane miasto.
          ale teraz tu mieszka cały Dolny Śląsk.

Za to Łódź się ostatnio bardzo ucywilizowała, gdy większość buractwa łódzkiego
          wyjechała do Wawy.
        • Gość: milano82 Re: Disco polo przenosi się do miast bo... IP: *.interecho.com / *.interecho.com 04.05.06, 16:40
          W Gdańsku też organizują zabawy disco polo i to w klubach studenckich na
          dodatek.
        • Gość: <lol> Re: Disco polo przenosi się do miast bo... IP: *.euro-net.pl 07.05.06, 15:49
          i tak Białystok to stolica disco pola !! Na Podlasiu chyba najwięcej tego
          jest.. Szczególnie w wielkich klubach na wioskach typu Jaświły !! ;-)
      • Gość: yyyyy Re: Disco polo przenosi się do miast bo... IP: *.it-net.pl 04.05.06, 10:42
        było w tv modne disko polo , jest polski chip chop ciekawe co przyjdzie po nim ,
        bo nie moze byc watpliwosci, ze muzyka dla pewnej kategorii ludzi istniec zawsze
        bedzie musiala ;)
        --

punkt skupu
      • kristoff26 Re: Disco polo przenosi się do miast bo... 04.05.06, 10:44
        Zupełnie nie wiem czego ludzie tak się czepiają disco polo. Nikt przecież nie
        musi tego słuchać.
        Sam Disco Polo nie słucham bo mi się nijak nie podoba, ale dlaczego ma przestać
        funkcjonować ? Jeżeli jest zapotrzebowanie na tego typu muzykę to niech sobie
        istnieje. Teksty może i banalne, przeważnie o miłości. No to chyba lepsze to niż
        pseudonaprawiacze świata grający Hip-Hop. Discopolowcy przynajmniej nie
        dorabiają do swojej muzyki ideologii jak hiphopowcy. Naprawdę nie wiem co to
        komu przeszkadza. Dlaczego na denny HH jest przyzwolenie społeczne, a na nie
        mniej denne Disco Polo już nie ? A powiem więcej, jak się człowiek lekko zaprawi
        to nie ma lepszej muzy do imprezowania. Na juwenaliach imprezy w rytmach Disco
        Polo i w strojach przynależnych do wiejskich festynów były po prostu super.
    • Gość: msnbetterthan Disco Klubopolo IP: *.net152.okay.pl 04.05.06, 10:57
      "Młodym ludziom wmówiono, że to wiocha i obciach". Ale udało się...
      _____
      Najlepszy Klub - Clubbing, Dyskoteki,Imprezy, Muzyka na żywo
      Projektowanie stron www
      • Gość: ens Re: Disco Klubopolo IP: 87.207.85.* 04.05.06, 11:02
        przeciez to jest wiocha. bawia sie przy tym studenci z malych miast (wsi).
        • Gość: waldi Re: Disco Klubopolo IP: *.strong / *.strong-pc.com 04.05.06, 11:41
          Czyli ty...
    • Gość: kala0505 Jaki naród taka muzyka IP: 195.116.182.* 04.05.06, 11:00
      Nie dziwi mnie zupełnie powrót disco polo. Wystarczy spojrzeć na wyniki
      ostatnich wyborów. W końcu wieś i prostactwo rządzi w tym kraju a tacy ludzie
      lubią proste teksty i łatwą muzykę. No a dla miłośników radia maryja mamy sacro
      polo...i wszystko gra!
      • Gość: waldi Re: Jaki naród taka muzyka IP: *.strong / *.strong-pc.com 04.05.06, 11:43
        u Kwacha na wiecach grywał top one i to nie był obciach??U Borowskiego HH z dennymi tekstami porówanywalnymi do DP.I to nie był obciach??Nie chcesz nie słuchaj.A jesli ci się władza nie podoba to idź rzuć cegłą w biuro pissuarów i ci ulzy.Albo wyjedź za granicę skoro ci źle i wyrzeknij się obywatelstwa.
    • Gość: adieu! Grzechy główne DP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 11:07
      1. WUlgaryzacja tekstów - nie chodzi wcale o brzydkie słowa, tylko o prostactwo. "Podnieś sukienkę/Włóż w majtki rękę/Niech świat na płonie/Powiedz mi "tak" a nie mów "nie"".

2. Jakość techniczna - DP jest kompletnie "płaskie" technicznie. Trudno to wyjaśnić tutaj, ale wystarczy posłuchać muzyki nurtu pop i porównać z przebojami DP. Inna klasa nagrań. To nie wina słabych finansów, bo nawet amatorzy w domach potrafią lepiej zaaranżować muzykę (choćby mp3.wp.pl).

3. Co drugi przebój oparty na akordach a-moll - F-dur - G-dur. To żenujące i nudne przede wszystkim, bo siłą rzeczy takie pioseneczki jedne od drugich niewiele się różnią.

4. Brak umiejętności wokalnych. Nawet w porównaniu ze zwykłym polskim popem.
      • kristoff26 Re: Grzechy główne DP 04.05.06, 11:13
        Gość portalu: adieu! napisał(a):

> 1. WUlgaryzacja tekstów - nie chodzi wcale o brzydkie słowa, tylko o prostactwo
        > . "Podnieś sukienkę/Włóż w majtki rękę/Niech świat na płonie/Powiedz mi "tak" a
        > nie mów "nie"".
        >
        > 2. Jakość techniczna - DP jest kompletnie "płaskie" technicznie. Trudno to wyja
        > śnić tutaj, ale wystarczy posłuchać muzyki nurtu pop i porównać z przebojami DP
        > . Inna klasa nagrań. To nie wina słabych finansów, bo nawet amatorzy w domach p
        > otrafią lepiej zaaranżować muzykę (choćby mp3.wp.pl).
        >
        > 3. Co drugi przebój oparty na akordach a-moll - F-dur - G-dur. To żenujące i nu
        > dne przede wszystkim, bo siłą rzeczy takie pioseneczki jedne od drugich niewiel
        > e się różnią.
        >
        > 4. Brak umiejętności wokalnych. Nawet w porównaniu ze zwykłym polskim popem.

A że tak spytam, który z tych grzechów, które pasują do DP nie pasuje do HH ?
        Bo tego nie mogę zrozumieć. HH jest często bardzo wulgarny, piosenki są niemal
        identyczne bo na tym samym bicie i kiepskiej jakości (no, to najmniej),
        umiejętności wokalne większości artystów są zerowe. Nie jest to atak na HH tylko
        pomóżcie mi zrozumieć dlaczego DP jest piętnowane, a HH mający tensame cechy już
        nie ?? Dlatego że DP jest przypisywane do wsi i HH do miast ???
        • Gość: adieu! Re: Grzechy główne DP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 11:36
          > Dlatego że DP jest przypisywane do wsi i HH do miast ???

Bo DP wywodzi się w prostej linii z nowocześnie (wtedy nowocześnie, czyli pod koniec lat 80.) zaaranżowanej wiejskiej biesiady. To nie jest zarzut, tylko fakt. Więc DP to Kargulowa przyśpiewka "chciałem trochę pofiglować a zrobiło się dziecię" zaaranżowana współcześnie.
          • kristoff26 Re: Grzechy główne DP 04.05.06, 11:43

> Bo DP wywodzi się w prostej linii z nowocześnie (wtedy nowocześnie, czyli pod k
            > oniec lat 80.) zaaranżowanej wiejskiej biesiady. To nie jest zarzut, tylko fakt
            > . Więc DP to Kargulowa przyśpiewka "chciałem trochę pofiglować a zrobiło się dz
            > iecię" zaaranżowana współcześnie.

No ale dla mnie to i tak nie jest argument za tym żeby piętnować DP.
            Inne gatunki muzyki też mają dziwne rodowody. Jedne wywodzą się z pieśni
            niewolników murzyńskich w Ameryce, inne mogą z biesiad :) Ja np. uwielbiam gotyk
            i powiem szczerze że mało mnie obchodzi skąd ta muzyka się wywodzi. Lubię ją o
            koniec, może się nawet wywodzić z wietnamskich przyśpiewek ludowych :)
            Wielu gatunków muzycznych nie lubię ale nie zamierzam walczyć żeby przestały
            istnieć bo różnorodność rynku muzycznego odpowiada różnorodności gustów, a o
            gustach się nie dyskutuje ;)
            Pozdrawiam
            • Gość: adieu! Re: Grzechy główne DP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 11:56
              > No ale dla mnie to i tak nie jest argument za tym żeby piętnować DP.

Nie chodzi o piętnowanie. Ja w DP piętnuję co innego (patrz mój list cztery posty wyżej - bo prosta muzyka nie musi być prymitywna). Niektórzy jednak święcie oburzają się, gdy powie się prawdę iż "DP to muzyka typowa dla wsi" albo "DP ma wiejski rodowód".
              • kristoff26 Re: Grzechy główne DP 04.05.06, 12:34

> Nie chodzi o piętnowanie. Ja w DP piętnuję co innego (patrz mój list cztery pos
                > ty wyżej - bo prosta muzyka nie musi być prymitywna). Niektórzy jednak święcie
                > oburzają się, gdy powie się prawdę iż "DP to muzyka typowa dla wsi" albo "DP ma
                > wiejski rodowód".

Ja nie neguję tego że muzyka ta ma wiejski rodowód bo tak jest. Nie neguję też
                tego że jest prymitywna.
                Nie podoba mi się za to kilka innych rzeczy pokutujących zwłaszcza wśród
                mieszkańców wielkich metropolii uważających się za gatunek lepszy niż ludzie ze
                wsi. Nie mam tu na myśli konkretnych osób, ale z niektórych wpisów wynika że tej
                muzyki słuchają tylko wieśniaki, a ponieważ tej muzyki słuchają tylko kretyni to
                wniosek że wieśniaki to kretyni. I faktycznie spotkałem się już nieraz z tego
                typu opiniami. Sam pochodzę ze wsi więc rzecz jasna powinienem słuchać DP i być
                kretynem. Zresztą taki wniosek pewnie można wysnuć z moich wpisów bo w pewnym
                sensie bronię ludzi słuchających tej muzyki. Ale nie lubię wrzucania wszystkich
                do jednego wora.
              • Gość: Milka Re: Grzechy główne DP IP: *.awa.adp.pl / *.crowley.pl 04.05.06, 15:21
                A kto powiedział że DP to muzyka typowa dla wsi? Wydaje mi sie ze większośc z
                WAS którzy tak tępia ten rodzaj muzyki też jej słucha, badź słuchało. Jak
                idziecie na wesele to co- hip hop Wam puszczają? nie sądze...
                A jeszcze jedna kwestia - czy wieś jest gorsza od miasta?Uwierzcie ze w tzw.
                mieście czasami jest wiecej prymitywnych ludzi którym słoma z butów wystaje niz
                we wsi.
      • Gość: milano82 Re: Grzechy główne DP IP: *.interecho.com / *.interecho.com 04.05.06, 16:41
        Chyba masz na myśli disco polo sprzed 10 lat. Posłuchaj nowszych piosenek.
    • waldiwaldi disco 04.05.06, 11:29
      A co się dziwią..W dzisiejszych czasach każdy ma tak samo głupie teksty,tylko inaczej swój styl nazywają...Boysi spiewali Jesteś szalona i całe wioch się bawiły.Wilki śpiewli Baśka miała fajny biust (co wg mnie jest jeszcze bardziej debilne niż teksty boysów) i bawiły się rzesze młodzieży.
    • Gość: FreakyMisfit odp IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 04.05.06, 11:48
      Widać, że ludziki nie wiedzą co z sobą zrobić, teraz rzucają się tłumnie na kicz (disko z pola) Ludzie dramatycznie i rozpaczliwie nie chcą ostawać od reszty (teraz disko z pola jest trendy) Stado baranów jednym słowem.
    • Gość: karrluch Koniec Z DP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 11:50
      Mam nadzieje ze nikt nie wpadnie na głupi pomysł zaproszenia gwiazdy DP do
      klubu w Pń. ja do takiego klubu jusz nie pójde
      • Gość: Milka Re: Koniec Z DP IP: *.awa.adp.pl / *.crowley.pl 04.05.06, 15:23
        pewnie by cię nie wpuścili - na początek zamiast klubu proponuję słownik
        ortograficzny
    • Gość: oleńka disco polo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 11:50
      kurde, nie chowam sie w dziuplach, nie uciekam przed swiatem ale mam dziwne
      wrazenie ze to jesat kompletnie niszowe zjawisko! artykul mnie mocno zaskoczyl!
      nie mowioe ze dp odeszlo w niepamiec, ale zeby gwizdy byly az tak zadowolone?
      no to czemu nic mi nie wiadomo?
    • psycholognistykutas Disco Klubopolo 04.05.06, 11:54
      "Młodym ludziom wmówiono, że to wiocha i obciach, że kto słucha DP, jest po
      prostu kretynem."

DP? Słuchałem kiedyś Deep Purple, ale nikt mi niczego nie wmawiał ;)

A cytowane zdanie jest wewnętrznie sprzeczne, bo nie można "wmówić" komuś
      prawdy.
      • mc.coyot Re: Disco Klubopolo 04.05.06, 12:17
        czemu przypisujecie disco polo tylko do wsi?? jak mowa w artykule ostatnio to
        sie staje i w miastach modne (tak migracja ludzie ze wsi do miast, tylko czemu
        na wakacjach jak ludzie z miast przyjeżdzają na wieś to się bawią przy takiej
        muzyce)?? w poprzedni piątek w QVO grali BOYSI i podobno (nie wiem nie byłem)
        były tłumy, co w takim razie przypiszecie miastu, i co z innymi gatunkami
        muzyki?? muzyka jak muzyka, była zażuty pod względem umiejętności wokalnych
        gwiazd DISCO POLO i porównywanie ich z umiejętnościami gwiazd POPU!! według
        mnie gwiazdy DP mają o wiele większe umiejętności wokalne od gwiazd POPU,
        przykład mandaryna, co może zrobić studio z głosem, a jak ta sama osoba śpiewa
        LIVE!! i tu jest wielki plus GWIAZD DP że śpiewają LIVE a nie z playbacku!! o
        Hip Hopie i ich możliwościach wokalnych śię nie wypowiadam bo nie ma o czym,
        ogóleni z forum da się wywnioskować że głównie ludzie którzy słuchają
        rocka "piętnują" disco polo, nie wiem czemu (nie wszyscy oczywiście)?? może
        dlatego że dla jednych muzyka jest filozofią życia (śmierć, glany, łańcuchy i
        te sprawy, jak już wspomniałem lubie posłuchać ANTYRADIA ale wyobrazić sobie
        takie muzyki na dyskotece nie moge) a dla innych muzyka to jest poprostu coś do
        zabawy i odstresowania się, mieszanie muzyki do spraw polityki to kompletna
        głupota!! teraz każdy sie zapiera że nie głosował na PiS, a jakoś te wybory
        wygrał, otóż ja głosowałem na PiS i według was należe do grona buraków, którzy
        są pomyleni (wrzyciu nie zagłosował bym na Samoobrone i LPR tak na marginesie)
        DP przez cały czas miało się dobrze, pomimo tego że nie było go w telewizji i
        radiu, poodpadalo wiele słabych zespołów, była selekcja naturalna i wszystko,
        zostały najlepsze a że teraz powoli robi się na to boom to osobna spraw
        (historia lubi zataczać koło), najpierw newsweek o tym pisał potem przekrój i
        według mnie to nie koniec "ofensywy" DISCO POLO
        • psycholognistykutas Re: Disco Klubopolo 04.05.06, 12:27
          To na mój post odpowiadasz? Niestety dyskusji nie podejmię, bo nie mam pojęcia
          gdzie się tego diskopolo słucha bardziej, a gdzie mniej, nie bardzo się też
          orientuję w możliwościach wokalnych pani Mandaryny (dobrze kojarzę kto to, ale
          może jeden kawałek gdzieś mi błysnął), Antyradia czasem słucham, ale nie
          stawiałbym go za przykład rozgłośni z muzyką ambitną (cokolwiek miałoby to
          znaczyć), co zdajesz się sugerować między wierszami.
    • Gość: Kenny Zapraszam do Wrocławia na DiscoPolo Party !! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.05.06, 12:25
      www.radioram.pl/index.jsp?id=168
    • blq tak czytam i czytam... 04.05.06, 12:50
      i ten artykuł i te komentarze...

Po pierwsze, to bzdura że DP wchodzi do klubów. Może do jakichś
      pseudo-podmiejskich dyskotek, o poziom tylko lepszych od strażackiej remizy.
      Natomiast do dużych i renomowanych klubów DP nie wejdzie NIGDY. Tak więc
      szukanie dziury w całym na poparcie jakichśtam tez - popularne, sztampowe i
      często nadużywane - ale nieprawdziwe.

Po drugie - macie troche racji, że ten niby hip-hop czy polski pop są tyle samo
      warte, co DP, a do tego bardziej uwikłane w fonograficzne koncerny. Tyle, że
      prawdziwego i "dobrego" DP nie ma, a np dobry HH jest - oczywiście nie ten z
      głównego nurtu lansowanego w telewizji a kierowanego do 10 latków.

Po trzecie wreszcie - po co pisać o DP? Bo to temat kiedyś modny a do dziś
      kontrowersyjny? Lepiej napiszcie o porządnej i naprawde dobrej polskiej muzyce
      klubowej. Nie o tej dla Warszawki (lansowanej w MTV) tylko o tej znanej w
      Europie. C-Bool, czy Rob Mayth, znani są np w Rosji, we Włoszech dodawani do
      najpopularniejszych klubowych składanek. W Polsce ich kawałki zna 50% młodzieży,
      natomiast z nazwy juz niekoniecznie. W telewizji oczywiście nie istnieją...
      • Gość: aka-cja Boszz - już były takie artykuły IP: *.aster.pl 04.05.06, 13:18
        nie macie o czym pisać w tej 'agorze'???
        DNO
        teraz już wiem, że historia zatacza koło...
    • babe-b a ja lubie dobre dicho 04.05.06, 13:43
      po prostu szaleje na parkiecie nie wazne jaka jest muzyka. Odpowiednio
      bioderkami i biuscikiem i kazdy facet wymieka :) Och jak ja to lubie :)
      www.ienjoy.eu
      • topewnieja Re: a ja lubie dobre dicho 04.05.06, 14:19
        :D jesteś autorka najwspanialszego postu jaki dzisiaj przeczytałem nie tylko w
        tym temacie :D pzdr i oby tak wszystkim się działo :D
    • Gość: oletan kompletne dno IP: 213.230.130.* 04.05.06, 14:23
      popularnosc disco polo dowodzi niestety niskiego poziomu kulturalnego polakow.
      jestesmy wiesniakami. osobiscie wole inne rytmy. te infantylne piosenki
      przyprawiaja mnie o bol glowy.
      • rkplodz Re: kompletne dno 04.05.06, 15:39
        Pisanie "polaków" zamiast "Polaków" dowodzi niskiego poziomu intelektualnego, a
        nie to jakiej muzyki ktoś słucha. Słucham poezji śpiewanej, czasem jazzu, rocka
        czy punka - ale DP mi nie przeszkadza, w przeciwieństwie do pisania "Polak" małą
        literą.

Pozdrawiam,
      • Gość: spinka Re: kompletne dno IP: *.czuby.pl 04.05.06, 16:42
        dokładnie to chciałam napisać ale nie wiedziałam jak to ubrać w słowa...chyba
        nie potrafię byś szczera do bólu dobrze że są inni którzy mówią to za mnie :P
      • Gość: milano82 Re: kompletne dno IP: *.interecho.com / *.interecho.com 04.05.06, 16:48
        to się wyprowadź do innego kraju, gdzie takich "rytmów" się nie słucha.
        jesteśmy w UE. granice są otwarte. tylko się spakować i w drogę!
    • Gość: blazababa Zwykłe prawa rynku. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 14:44
      Prawda jest taka, że disco polo zostanie za zawsze. Tak samo jest teraz z hip-
      hopem. Na początku powstawały dobre kawałki, potem kiedy ludzie poczuli, że
      można na tym zarobić zalała nas cała masa chłamu. Rzeczy, które nadają się do
      słuchania nie spotkacie raczej w TV i stanowią może 10% tego co wychodzi w tym
      momencie na tym rynku. Potem przyjdzie kolej na muzykę house. To co możemy
      usłyszeć w radio czy zobaczyć w TV ma się do dobrego house'u jak g.... do
      twarogu. Jest popyt na taki rodzaj muzyki to staramy się go zaspokoić. Zwykłe,
      brutalne prawa rynku. Na szczęście są jeszcze wykonawcy, którzy potrafią się
      opamiętać w tym pościgu za kasą i sławą i pozostają wierni swoim korzeniom.
      • Gość: marekk Re: Zwykłe prawa rynku. IP: 83.238.14.* 04.05.06, 15:29
        jezeli nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze.
        muzyka ktora jest popularna wsrod ludzi no niestety w tym kraju traktowana jest
        przez telewizje oraz radio jak gó.., nie mowie tu konkretnie o disco polo ale
        np. o techno (bron boze nie mowie tu o mandarynie) czy o muzyce trance. Tak
        naprawde gust muzyczny jest specificzny dla kazdego czlowieka i kazdy slucha i
        bawi sie przy tym co lubi, nie mozna za te upodobania nikomu ublizac. Ktos moze
        lubic disco polo i majteczki w kropeczki a ktos moze sluchac rocka czy hiphopu i
        takze sie przy tym swietnie bawic. Artysci graja bo to lubia oraz po to zeby
        zarobic kaske, jedni docieraja do czesci spoleczenstwa, drudzy do kolejnej itd i
        to wszystko jakos sie kreci. To ze tv i radio lansuje jakis totalną szmirę, to
        nie znaczy ze moda na to gó.. ma obejmować wszystkich i to nie znaczy ze
        wszysscy nagle maja zaczac sluchac tego co leci na radiowych listach... jezeli
        komus sie nie podoba disco polo po prostu tego nie slucha, jezeli ktos nie lubi
        rocka - robi to samo.. Nie jestem fanem DP, slucham traceu i niekomercyjnego
        techno i takiej muzyki niestety w polskich srodkach przekazu sie nie doczekam
        raczej nigdy...
        W tej calej zabawie chodzi o kaske.. wiadomo.. przeciez w czasach gdy DP bylo
        lansowane w tv itd wydawcy robili na tym kaske duzo duzo wieksza niz hmm wydawcy
        "prawdziwi" tacy ktorzy promuja jedynie sluszna muzyke, modna, taka jakiej
        powinno sie sluchac.. buehehhe w radiu i tv leci disco polo po angielsku ale to
        nikomu juz nie przeszkadza bo maja to w rekach ludzie akurat nie zwiazani z
        polskim DP.. i ta cala nagonka jest wylacznie przez to.. gdyby nagle została
        wylansowana jakas chodnikowa muzyka w postaci armenskich kolęd .. bylaby rownie
        zla jak DP..
        takie jest moje zdanie
    • Gość: spinka Disco Klubopolo IP: *.czuby.pl 04.05.06, 16:35
      po 1
      "Dzięki swym pieniądzom, a także kontaktom w mediach, wywierali wpływ na
      społeczeństwo, robiąc na DP istną nagonkę - mówi Samborski - Młodym ludziom
      wmówiono, że to wiocha i obciach, że kto słucha DP, jest po prostu kretynem."
      ...bo jest
      po 2
      "A co będzie, jak disco polo wróci do telewizji? Wtedy możemy spodziewać się
      drugiej fali, ale tym razem jeszcze większej."
      ...wtedy przyjdzie nam wyjechac z tego kraju raz na zawsze

• Gość: milano82 Re: Disco Klubopolo IP: *.interecho.com / *.interecho.com 04.05.06, 16:46
        Adios!
    • Gość: amazingwoman Disco Klubopolo IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 04.05.06, 17:21
      A ja mimo tego, ze slucham U2 sama bym sie poszla wyszalec przy disco polo, a
      co tam...mysle ze mialabym niezly ubaw i powydurniac sie mozna, wiec kiedy ktos
      zorganizuje taka imprezke we wrocławiu?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka