Dodaj do ulubionych

Lekarze się zwolnili

IP: *.adsl.inetia.pl 01.06.07, 20:54
Strajk w publicznych zakładach służby zdrowia to żyła złota dla lekarzy w ich
prywatnych gabinetach.Uważam,że jeśli lekarze nie wyrażają woli negocjacji z
rządem i w proteście składają wypowiedzenia z pracy w publicznych zakładach
to rząd winien pozbawić ich prawnej możliwości kontraktowania świadczeń z NFZ
przez ich prywatne gabinety,a uzyskane tą drogą środki skierować do
znienawidzonej przez lekarzy państwowej służby zdrowia.Ostatecznie to oni sami
zawierając umowy z NFZ przez swoje prywatne gabinety pozbawiają publiczną
służbę zdrowia pieniędzy.Wszak budżet NFZ jest tylko jeden.
Osobiście nie popieram strajku lekarzy.Jestem krytyczna wobec tej formy
protestu.Po tej grupie zawodowej oczekiwałabyn czegoś więcej.Przemawia za
nimi egoizm,nie ma to nic wspólnego z troską o zdrowia pacjenta.
Obserwuj wątek
    • raveness1 Re: Lekarze się zwolnili 02.06.07, 12:52
      >Przemawia za
      > nimi egoizm,nie ma to nic wspólnego z troską o zdrowia pacjenta.

Nie ma i nigdy nie mialo. Ilu jest prawdziwych lekarzy z powolania? 5% ?
      Dla reszty zawsze liczyla sie tylko kariera, dobre zarobki, bycie KIMS.
      Tak, to zwykly egoizm.

• Gość: mama lekarza Re: Lekarze się zwolnili IP: *.gprspla.plusgsm.pl 04.06.07, 00:06
      moje dziecko, lekarz, jeszcze pracuje w szpitalu za ok.7-8 zł za godzinę. czy
      Ty chciałabyś za te pieniądze pracować, ponosząc odpowiedzialność ZA ZDROWIE I
      ŻYCIE?
      Moje dziecko nie ma prywatnej praktyki - a szkoda. Bo tam okazuje się ile WARTA
      jest praca lekarza. A że NFZ nie chce tyle płacić? No cóż.. Gdy chcę zatrudnić
      malarza do remontu mieszkania, to niżej 15 zł/dodz. nie zejdę. I nic nie pomoże
      mówienie o jego misji, o tym, że ja też mało zarabiam, o tym, ze nie powinien
      żądać za dużo, bo inni też nie zarabiają więcej.. Mam nadzieję, że moje dziecko
      jednak porzuci ideały i wyjedzie - tam, gdzie proponuje mu sie godną wypłatę za
      ODPOWIEDZIALNĄ I TRUDNĄ pracę ... i że my, z mężem, tez się tam przeniesiemy,
      wcześniej, czy później. A kto tu zostanie? My - jak mówi Gogol i ... Rydzyk.
      Powodzenia, Ponoć modlitwa też może leczyć...
      • Gość: Monika Re: Lekarze się zwolnili IP: *.aster.pl 04.06.07, 00:28
        Oburza mnie,że silniejsi zawsze wygrywają. Mam na myśli grupy zawodowe, które
        mają "władzę" i mogą wymuszać siłą swoje żądania. Są to górnicy, kierowcy
        komunikacji miejskiej,kolejarze, lekarze nauczyciele itp. Jest to wstrętne i
        podłe w stosunku do innych pracowników, którzy mają głodowe pensje,a są okrutnie
        wykorzystywani. Kiedyś strajkujący walczyli o lepszy byt dla wszystkich, a teraz
        strajkujący to totalni egoiści.Dziwne jest również to,że dopiero teraz tak nagle
        wszyscy po kolei domagają się dużych podwyżek.Szczególnie wstrętny jest strajk
        lekarzy.Nie wyobrażam sobie,że można zostawić pacjentów na pastwę losu i odejść.
        Jest to nieetyczne, niehumanitarne i każdy to potępia.
    • Gość: kasia Re: Lekarze się zwolnili IP: *.aster.pl 04.06.07, 00:15
      Strajkujący lekarze, zachowują się w tak skandaliczny sposób,że nie powinni
      nazywać się lekarzami.Dostając podwyżkę powinni jednocześnie otrzymać zakaz
      pracy w prywatnych gabinetach.Albo,albo. Może wtedy mieliby czas naprawdę zająć
      się pacjentem. Obecnie - nawet przyjmując prywatnie nie zadają sobie trudu,aby
      dokładnie zbadać pacjenta i poświęcić mu więcej czasu. Leczę się prywatnie i
      naprawdę jest mi nieprzyjemnie, gdy lekarz wstaje i niemal wyprasza z gabinetu,
      uważając,że limit czasu przeznaczony na pacjenta się wyczerpał. Jest to
      upakarzające i oburzające.Uważam, że lakarze są tak zdemoralizowani, że zawsze
      będą tak leczyć bez względu na wysokość zarobków.
    • Gość: ika Re: Lekarze się zwolnili IP: *.e-zabrze.pl 19.07.07, 23:19
      Zupełnie się z Tobą zgadzam, a właściwie to ja biednego lekarza nie widziałam i myślę sobie czy kiedyś będzie tak,że jak lekarz ma na drzwiach gabinetu napisane ,że przyjmuje np od 13.00 do 18.00 to się nie spóżnia i jak przyjdę za 15 szósta to on będzie w gabinecie nawet jeśli przede mną przez godzinę nie było nikogo.
    • Gość: jan Re: Lekarze się zwolnili IP: *.e-zabrze.pl 19.07.07, 23:28
      Przyjął bym te zwolnienia bo to jest szantaż niech się zwolnią i jadą za granicę ciekawe czy będą zabierać rodzinę i wyjeżdżać, najbardziej mnie wkurzyły wypowiedzi studentów medycyny, że jak skończą studia to wyjadą znam studenta który studiuje medycynę i płaci za studia bo się nie dostał są to kwoty kilkutysięczne za semestr a koncówka będzie jeszcze droższa więc ci studenci studiujący za darmo niech najpierw zwrócą za studia a potem niech jadą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka