Gość: as IP: 77.252.18.* 27.12.09, 19:07 w praktyce doprowadzi taka mapa do bardziej racjonalnych wycen nieruchomości na rynku większych miast ja popieram Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: fdsf znów robią bo im kazali - dlaczego tak późno? IP: 77.252.18.* 28.12.09, 07:33 Za rok zrobią płatną autostradę. To sie im obwodnica zakorkuje i znów obdzą sie z reką w nocniku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tak dalej Re: Opole walczy z hałasem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.09, 09:14 Taka mapa to wynik przyjęcia systemu komunikacyjnego miasta. To bardzo dobrze, że za to sie zabieramy. Radzę jednak aby sprawdzic co może spowodowac wprowadzenie płatnych autostrad. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Opole walczy z hałasem IP: *.chello.pl 28.12.09, 10:25 A na czym ma polegać ta walka z hałasem? na obdzieraniu kolejnych ulic z asfaltu i kładzenie kostki brukowej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca pan Re: Opole walczy z hałasem IP: *.chello.pl 28.12.09, 14:00 No właśnie. Szczytna i potrzebna walka ( z czym to już w socjaliźmie nie walczono ? ) z hałasem, ma swego dokuczliwego WROGA w postaci MZD w Opolu. To tam w nieodpowiedzialnych łepetynach dyrektorów i urzędników rodzą się kolejne absurdalne pomysły dalszego, szaleńczego usuwania wygodnego, cichego asfaltu z kolejnych ulic Opola. Powoduje to wzrost śliskości jezdni, zagraża bezpieczeństwu ruchu, oraz wielokrotnie zwiększa hałas i inne niewygody. A co na to panie na szpilkach i rowerzyści ? Wiedzieli o jego zaletach dobrze Ci co przed laty z ulgą przykrywali ten znienawidzony bruk, wygodnym i nowoczesnym asfaltem tak powszechnym i pieczołowicie zadbanym na starówkach ( tak, tak !) współczesnych miast zachodniej Europy. Im on jakoś nie przeszkadza. W cofniętych głowach opolskich urzędników, pałających wstrętem do wygód i naturalnych zalet asfaltu - jest na odwrót. Wg nich najgorsze jest to, że trzeba go od czasu do czasu - konserwować. To ich firmowy obowiązek. Jednak od czasu gdy udało się ludziom wmówić, ze potrzebny jest powrót do kostki, na ten obowiązek już się teraz MZD, absolutnie nie godzi. Wniosek ? zlikwidować asfalt w mieście i będzie po po kłopocie. A może jeszcze i jakiś order za to dadzą ? Remedium na lenistwo MZD i powstałe problemy - jak się okazuje, będzie teraz - walka z hałasem. Znów się będzie można wykazać. A ja proponuję: może by tak zamiast walczyć z hałasem, powalczyć z MZD i jego pomysłami ? Koniecznie trzeba przewietrzyć tamtejsze, nienawykłe do racjonalnego myślenia - głowy ? Mniej będzie wtedy hałasu o walce z hałasem i jego głównym "generatorem" w mieście - tj. z MZD w Opolu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm Za rok Autostrada będzie płatna. A Obwodnica... IP: 77.252.18.* 28.12.09, 11:01 zakorkuje się. Nie wiedzą o tym czy nie chcą wiedzieć w tym samozachwycie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jurek Opole walczy z hałasem IP: 77.252.18.* 28.12.09, 17:57 Proszę sprawdzić jaki jest hałas w salach szpitalnych Polikliniki od strony ul Korfantego. Kostka brukowa w tym miejscu to przykład głupoty decydentów. Odpowiedz Link Zgłoś
mx4 Z frontu walki z hałasem 28.12.09, 18:22 Dzisiaj koło pawilonu AS na Zaodrzu kilkuosobowa grupka obszczymurków upajała się rzucaniem gówien pirotechnicznych. A to na jezdnię nad przejściem podziemnym, a to ludziom pod nogi. No mówię wam ubaw po pachy. I okazuje się, że wszyscy to kochają, bo nikt im nie zwrócił uwagi. Aż znalazł się jeden taki zgred, który zaczął się głośno domagać żeby sobie odpalili te zabawki w dupie. W oczach przechodniów był niemy wyrzut, pewnie byli oburzeni takim zwracaniem się do gó...arzy. W końcu jeden profesor jak nazwał szczeniaków szczeniakami, to będzie miał sprawę w sądzie i przeciwko sobie prawników z jakichś tam fundacji obrońców praw człowieka. Podsumowując: Marnie widzę ten front walki z hałasem Odpowiedz Link Zgłoś
fernando_hidalgo Re: Z frontu walki z hałasem 28.12.09, 20:01 Hałas to norma w naszych blokowiskach. A to psy, a to wiercący dziury w ścianach sąsiad. No ludzie! Jak można wiercić o 6 rano???? Ale i tak najgorsze są psy i ich właściciele Odpowiedz Link Zgłoś
mx4 Re: Z frontu walki z hałasem 28.12.09, 20:17 Fakt autentyczny z jednego z opolskich blokowisk. Właściciel kawałka podłogi napisał do swojej administracji oficjalną skargę na sąsiada "z góry", który notorycznie zakłóca spokój złośliwie sikając prosto w sam środek muszli klozetowej i tym samym powodując hałas nie do zniesienia. Odpowiedz Link Zgłoś
fernando_hidalgo Re: Z frontu walki z hałasem 28.12.09, 20:32 a mnie budzi dziecko, co ciekawe nie moje tylko sąsiadów ściany w blokach mają uszy, a w nocy i nad ranem każdy z nas jest wyczulony na każde dźwięki wzajemny szacunek, wzajemna tolerancja gwarantem naszego zdrowia psychicznego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AGG Re: Z frontu walki z hałasem IP: *.chello.pl 28.12.09, 21:38 Dorzucam sąsiada mojego debila idiotę ktry o północy rzuca flaszki do zsypu zamiast je zanieść do kontenera w dzien Podobno w niemncach za rzucanie gflaszek po 19.00 jest wysoki mandat. Chętnie bym tego ci aj ju la tam wyeksportowal Odpowiedz Link Zgłoś
grubyfacio Re: Z frontu walki z hałasem 28.12.09, 22:13 Jak mieszkałem w Opolu,to najbardziej mi przeszkadzały kościelne dzwony.Nie mogłem spokojnie odpocząc i wyspać się w niedzielę, po całotygodniowej harówie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wieśniak Re: Z frontu walki z hałasem IP: 77.252.18.* 29.12.09, 08:12 Od wiosny będzie ci przeszkadzało pianie kogutów i ćwierkanie ptaków Odpowiedz Link Zgłoś
opolak Z frontu pomiaru hałasu 29.12.09, 17:55 Z tym hałasem to jak z muzeum piosenki. Wszystko aby się pochwalić "czymś", nie licza się efekty ale przerób. Oczywiście takie pomiary zostana wykonane i co potem?? Czy od ich wyników bedzie rewolucja w Opolu?? Na pewno nie , bo do tego potrzeba fachowców i to sród decydentów. Do wali z hałasem powinniśmy przystąpić od wczoraj a nie czekać na wyniki.Wszystko zalezy od kultury i chęci Ratusza - przykłąd fatala kostka na ulicach. Obraz zgrozy i rozpaczy.Opole wymaga modernizacji ukałdów inzynieryjnych podziemnych , a potem ułożenia nowej , cichej nawierzchni - tak jak we Wrocławiu. Trzeba się uczyć od większych i mądrzejszych. Odpowiedz Link Zgłoś
zaniedbywany_maz Dobra sprawa 29.12.09, 18:00 Kiedy kupowałem swojej dziewczynie mieszkanko we Wrocławiu to jednym z kryteriów, oczywiście nie najważniejszym, był hałas. Odpowiednie mapki znalazłem z tego co pamiętam na stronie tamtego magistratu. Jestem ciekaw co będzie w Opolu - które nieruchomości będą najbardziej obciążone hałasem. Czy te np. przy torach kolejowych, czy np. te przy drogach - np. rondo. Problemem może być to, że takie plany mogą się stosunkowo szybko zdezaktualizować. Mimo to popieram inicjatywę. Wiedza istotna, zwłaszcza dla nabywających czy to mieszkania, czy to nieruchomości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: plastic Opole walczy z hałasem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.10, 16:50 chyba z głupotą najpierw powinno ,,powalczyć Opole'' Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Opole walczy z hałasem IP: *.252.19.65.internetia.net.pl 20.03.11, 21:25 i jak sie ma ta mapa? Odpowiedz Link Zgłoś