Dodaj do ulubionych

TVN jest tak dobra jak jej sondażownie

IP: *.punkt.opole.pl 21.06.10, 07:56
Przez dwa miesiace wskazywali na dużą przewage Bronka nad Jarkiem
sięgajacą nawet w porywach 15% i możliwość jednej tury. Nawet
wczoraj po 20 Bronek o bodaj 13% wygrywał z Jarkiem a zawłaszczona
pisoldowska publiczna pośpieszalska, wygraną przewidywała na 5%.
Szkło kontaktowe cusik zamazane, wypada zmienić kanał, przynajmniej
jeżeli chodzi o dane, sondażowe.
Obserwuj wątek
    • Gość: Mika Re: TVN jest tak dobra jak jej sondażownie IP: *.uddi.cable.virginmedia.com 21.06.10, 08:15
      Na szczęście nigdy nie używałem szkła kontaktowego , bo moje postrzeganie
      rzeczywistości nie potrzebuje TVNów i Wyborczych(Wyborcza również uparcie
      promowała 12% przewagę Komorowskiego).

Przyłączam się do apelu behemota: warto zmienić kanał , warto włączyć rozum...
      • Gość: wieśniak Re: TVN jest tak dobra jak jej sondażownie IP: 194.29.180.* 21.06.10, 14:25
        Gość portalu: Mika napisał(a):

> Przyłączam się do apelu behemota: warto zmienić kanał , warto
        > włączyć rozum...

To jest właśnie demokracja. Każdy może oglądać co chce. Póki co.
        Co do rozumu - no cóż Wasz rozum zaklęty jest w skrótach TVP, ND, RM - ale
        dzięki wolności wywalczonej przez "Bolka", Szechtera i Kuronia, w kioskach nigdy
        nie braknie Wam lektury, a na falach eteru ulubionych audycji:)) I radujmy się z
        tego!

• Gość: behemot Re: TVN jest tak dobra jak jej sondażownie IP: *.punkt.opole.pl 21.06.10, 15:11
          Ależ wieśniaku, mój rozum "zaklęty jest tam" gdzie podają rzetelne
          informacje, fakty. Wbrew pozorom nie jestem przywiązany do
          konkretnych literek. Wolność wywalczyli też Gwiazda, Walentynowicz,
          Morawiecki. Tez mam nadzieje, że prasy nie zabraknie a kryterium jej
          wartości będzie to, co piszą a nie kto pisze i jak.
          • Gość: wieśniak Re: TVN jest tak dobra jak jej sondażownie IP: 194.29.180.* 21.06.10, 16:56
            Gość portalu: behemot napisał(a):

> Wolność wywalczyli też Gwiazda, Walentynowicz,
            > Morawiecki.

Zgadza się, choć zapytani - zapewne odpowiedzieliby, że to nie jest taka wolność
            o jaką im chodziło. Nie umieli porzucić broni i przywdziać garniturów kiedy już
            można i trzeba było to zrobić. I stali się nienawistnikami, co to
            rozmijają się z rzeczywistością. Tak jak Macierewicz, on też przecież walczył.
            Przykre.

> Tez mam nadzieje, że prasy nie zabraknie a kryterium jej
            > wartości będzie to, co piszą a nie kto pisze i jak.

Niestety, to kto i jak pisze też ma znaczenie. Michnik pisze z pozycji zgniłego
            neoliberalizmu, bo jest zgniłym neoliberałem i w tym przynajmniej jest prawdziwy.

Rydzyk zaś przemawia z pozycji bogoojczyźnianych i patriotycznych, a jest po
            prostu chorym na władzę, żądnym doczesnej chwały manipulatorem.

Oburzasz się na sondaże - a niby czemu? Wierzysz w te bajdurzenia socjologiczne?
            Czy ja mam się oburzać, że w publikowanych dzień w dzień sondażach ośrodka Homo
            Homini, których słuchałem w "Trójce", np. Korwin-Mikke dostawał max. 1%? Nie
            oburzam się, słysząc, że sondaż był przeprowadzony telefonicznie. Przyznać się -
            ile osób w przedziale 18-35 ma telefon stacjonarny?! Telefony stacjonarne mają
            obecnie przeważnie ludzie starsi, a młodzi zadowalają się komórkami, to co taki
            sondaż ma być warty? Następnie JKM dostaje prawie 3 procent i co? Oszustwo? Bzdura.
            Mnie bardziej oburza nachalne faworyzowanie czwórki kandydatów na przestrzeni
            CAŁEJ kampanii. Można by pomyśleć, że w wyborach wystartowali jedynie Bronek,
            Jarek, Waldek i Grzesiek. Dość często pokazywano także politycznego trupa
            Olechowskiego. A reszta? Nie, oni się nie liczą, nie pokazujemy ich.

Dalej - Waldek zdobył 1,8% - ale to on był na wizji, on przemawiał, on jest
            drukowany w gazetach. Mikke, którego przywołuję tutaj nie powodowany bynajmniej
            jakąś miłością do niego, zajął 4-miejsce, ale dalej media zachowują się jakby
            nie istniał. To nie pachnie manipulacją?

Jak dla mnie publikowanie sondaży mogłoby być zakazane, bo one nie opisują
            rzeczywistości, tylko ją kreują - i każda strona używa sondaży do własnych celów.

• Gość: behemot Re: TVN jest tak dobra jak jej sondażownie IP: *.punkt.opole.pl 21.06.10, 17:25
              No, różni ludzie mają różne pojęcia wolności. A kto jest większym
              prawdziwkiem Michnik czy Rydzyk to już najlepiej wiedzą ich
              zwolennicy i przeciwnicy. Nie oburzam się na sondaże pod warunkiem
              gdy ich prognozy mieszczą się w granicach błędu statystycznego a
              metoda mnie nie interesuje tylko wynik. Opiniotwórcza, aspirujaca do
              miana solidnej telewizji informacyjnej stacja nie może sobie
              pozwolić na takie wpadki, bo to podważa jej wiarygodność albo
              posądzenia o manipulacje. Przed nami druga tura a sondażownia dalej
              ta sama, mniemam będzie pociskać kit.
              • Gość: wieśniak Re: TVN jest tak dobra jak jej sondażownie IP: 194.29.180.* 21.06.10, 18:15
                Gość portalu: behemot napisał(a):

> Przed nami druga tura a sondażownia dalej
                > ta sama, mniemam będzie pociskać kit.

Zobaczymy. Jeśli to było wciskanie kitu, to teraz MB SMG/KRC będzie forowało
                Kaczyńskiego, grając na zmniejszenie różnicy pomiędzy kandydatami. PO-owcy boją
                się (słusznie!!), że "usypiające", zbyt korzystne dla Komorowskiego sondaże
                zdemobilizują jego elektorat (który jednak, w porównaniu do elektoratu
                Kaczyńskiego - stanowi w dużej mierze przypadkową zbieraninę wyborców od
                ludowców przez niedobitki esdeków do lewicy).

• Gość: ax Re: TVN jest tak dobra jak jej sondażownie IP: *.punkt.opole.pl 21.06.10, 19:21
      ciekawe ile telewizja ta wydała na ten sondaż, a ile np. na ostatni odcinek
      tańca z gwiazdami
    • alanta1 Re: TVN jest tak dobra jak jej sondażownie 21.06.10, 21:43
      Szukam jakiegoś związku pomiędzy poziomem sondażu a poziomem telewizji, która go nadaje i znaleźć nie mogę :)

www.palade.pl/index.php?p=1_37_KACZY-SCY-WYGRALI-Z-SONDA-AMI
    • Gość: Nessus 6000 tel. vs exit-pool IP: *.chello.pl 21.06.10, 22:03
      Jak się robi sondaż z 6000 telefonów włączając komórki to od razu
      wiadomo było, że błąd będzie duży. Przyjmując, że telefony wybierali
      losowo, to raz, statystycznie jest ich więcej na zachód od Wisły niż
      na wschód, dwa, bogatsi mają ich więcej, trzy, w rejonach rolniczych
      owszem mają telefony, ale często jak nie zadzwonisz o odpowiedniej
      porze to nie ma szans aby ktoś podniósł słuchawkę.
      Exit-pool zastosowany przez TVP OBOP zawsze będzie bardziej
      wiarygody, ale o wiele droższy. Przynajmniej raz dobrze wydane
      pieniądze z abonamentu, opłacanego także przez tych którzy na PiS
      nie głosują.
      • Gość: wieśniak Re: 6000 tel. vs exit-pool IP: 194.29.180.* 21.06.10, 22:18
        Ponoć w drugiej turze TVN też chce zafundować sobie exit-pollsy.
        Przyoszczędzili nieco kasy i teraz muszą palić buraka przed widzami.
        Najbardziej mi się podobała wypowiedź kolesia z SMG/KRC, że zdarza się, że
        "respondenci niestety kłamią" - ubawiło mnie to. A co myślał - nie dość, że taki
        respondent może się zastanowić, że skoro sondażownia ma numer telefonu to może i
        dysponuje także nazwiskiem, to jeszcze może pomyśleć, że to szef wykręca mu
        numer i dzwoni zapytać;)) Kto by się przyznał szefowi, że będzie głosował na
        ZIĘTKA, hehe;))

• mieszaniec-zopola Tanio, tanio ,tanio 21.06.10, 22:29
      dzisiejszy świat tylko patrzy na koszty.
      Jak się produkuje czy kupuje taniochę, to nie sposób wymagać jakości.
      O ile wiem, to i reżimowa i walterowa same nie prowadziły badań .
      Publiczna ma gest bo wydaje moje, to miała lepszy produkt. Walterowcy pewnie
      liczą spinacze, jak to w private biznesie, to mają Dreck.
      Ale nie wykluczam i innych wyjaśnień.
      :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka