Gość: Gość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.10, 18:46 Boże ! Co za tumaństwo nami rządzi ? I zdaje się, że chce jeszcze 3-ciej kadencji ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ReKarb Re: W Opolu umierają drzewa IP: 77.223.235.* 14.07.10, 19:24 oni nie rządzą oni żrą za nasze pieniądze i ściemniają na potęgę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nadia Re: W Opolu umierają drzewa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.10, 19:34 Liczyć się nie umie? Ile kosztuje posadzenie nowych drzew ? Czy nie wyrówna kosztu chlorku/ Poza tym dlaczego drzewa nie są podlewane - sól wypłukałoby w dolne partie korzeni. Ale w opolu się buduje a nie utrzymuje....Sadzi i nie konserwuje..... Odpowiedz Link Zgłoś
gandharwa W Opolu umierają drzewa 14.07.10, 19:46 Na eko.opole.pl praktycznie co tydzień są nowe newsy nt. sposobów niszczenia zieleni w mieście. Przez drogowców, przez osoby prywatne i przez zaniechania magistratu. Prezydent Karbowiak myli się bardzo twierdząc, że na miejscu usychających drzew zasadzi się nowe i po sprawie. Skoro stare drzewa umierają od soli to tym bardziej zginą i młode drzewka. Problem chyba nie w soleniu ulic ile w soleniu chodników oraz w "rozrzucie" maszyn solocych ulice, ewentualnie jeszcze w spychaniu słonego błota pośniegowego na chodniki i pod drzewa. Niestety, z przerażeniem stwierdzam że spotyka się jeszcze ludzi, którzy sypiąc kupioną w sklepie solą jadalną wypalają w ten sposób chwasty sypiąc pomiędzy płyty chodnikowe To działania jeszcze gorsze niż solenie w zimie. Chlorek sodu czy magnezu - tak, drogi jednak nikt nie namawia MZD by przeszli całkowicie na inne sole. Wystarczy, jak chlorkiem potasu czy magnesu będzie się posypywać tylko chodniki lub te ulice w centrum , gdzie jest problem z drzewami cierpiącymi od soli. Dobrym sposobem też jest zamiast solenia polewania dróg a szczególnie chodników mieszanką wody i melasy. Działa jak sól, a dla drzew nieszkodliwa. Odpowiedz Link Zgłoś
przemo_opole Re: W Opolu umierają drzewa 14.07.10, 20:20 Sądze, że nie ma znaczenia gdzie się sypie. Śnieg się kiedyś stopi, sól rozpuści się w wodzie i wsiąknie w glebę, Znajdzie dojście do korzeni tak czy inaczej. Daltego pewnie niewiele da sypanie soli tylko na ulice a na chodniki innych środków. A działania Ratusza w kwestii sadzenia nowych drzew niedługo będę miał okazję sprawdzić. Wysłałem Pani Ogrodnik "inwentaryzację" ul. Pasiecznej, gdzie jest łącznie 16 punktów do działania, czyli: miejca po drzewie, drzewa uschnięte, drzewa chore/zniszczone. Czekam na reakcję... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no Re: W Opolu umierają drzewa IP: *.punkt.opole.pl 14.07.10, 21:37 Nie wiem już gdzie to czytałem, ale poza miastem, gdzie gleba wzdłuż dróg jest "normalna" i są rowy, i duża powierzchnia przyjmująca wodę to zasolenie drogowe dość szybko spada i ma "mały zasięg". Soli nie trzeba wszędzie sypać. W tym roku nie solili chodników w parku Górki Śmierci i zarówno pieszo jak i rowerem można było poruszać się bezpiecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marrrko W Opolu umierają drzewa IP: *.swinoujscie.vectranet.pl 14.07.10, 21:00 Kiedy zamiast rachitycznych drzewek i słupów oświetleniowych skrajem chodników poprowadzi się ścieżki rowerowe!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mieszkaniec sieroty IP: *.xdsl.centertel.pl 14.07.10, 21:59 Redaktor pisząc codziennie a nieraz po kilka razy dziennie o drzewach, rowerach,krzewach i duperelach w Opolu, o tym co i jak powinien robić ratusz, może jechać na tych temacikach do za.....ej śmierci, bo te tematy zawsze będą istniały. Żenujące jest jednak i niepokojące, że głosy komentarzy , mniemam ludzi młodych, już urodzonych w "wolnej Polsce" świadczą o ich roszczeniowej postawie do życia, jakby "sierot postkomunistycznych", chociaż nie przeżyły one tamtych czasów. Ratusz ma być im matką i ojcem, władza ma im zorganizować życie w mieście itd. A jak coś nie tak to wycie i żal. Weź się baranie jeden z drugim za robotę, wybuduj sobie chałupę, zasadź drzewa, pielęgnuj ogródek, dbaj o to i przestań czekać jak sierota, że ktoś za Ciebie coś zrobi. Zadbaj sam o swoje własne otoczenie, pokaż że umiesz lepiej, chcesz pomóc to zostań radnym lub stań w wyborach i może zrobisz lepiej. Ale przestań jęczeć! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bibi Re: sieroty nami rządzą IP: *.punkt.opole.pl 14.07.10, 22:50 Zobacz co za bzdura: drzewo uschło to posadzi się nowe. Ja się pytam gdzie zgubił się rozum? Jeśli nie chcemy przestać solić, ani też pozbawić się zieleni w mieście to trzeba zastanowić się nad tym co się źle robi, no nie? Może rzeczywiście wzdłuż dróg powinny być tylko marne trawniki i drzewa dalej od zasolonych ulic. Może trzeba zacząć nawadniać. Stać nas na rozlewanie wody w mieście, stać nas na sypanie soli, to powinno nas też stać na wymianę ziemi i systemy nawadniania drzew. Cennych drzew, pod którymi tak chętnie kryją się samochody co można zaobserwować na wielu parkingach (pomijając parkingi na Witosa obsadzone lipami brudzącymi samochody - co za dureń wybrał taki gatunek drzewa!). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PUMA Re: sieroty IP: *.pools.arcor-ip.net 14.07.10, 23:01 Chyba się Ci coś pomyliło. Zauważyłeś, że mamy wolną Polskę ale nie wyciągnąłeś z tego faktu właściwych wniosków. Dziś to nawet 5 letni chłopczyk który idzie ze swoim kieszonkowym kupić sobie lizaka płaci podatki. Wszyscy płacimy, czy mamy tą chałupę czy jej nie mamy. A skoro płacimy, to wymagamy. Wymagamy tego, by urzędy, które stoją na straży np dbania o zieleń czy przyrodę robiły swoją robotę uczciwie. Wymagamy, by politycy, którym warunkowo zaufaliśmy , spełnili nasze oczekiwania. Może ty, jak oddajesz auto do mechanika to nie masz nigdy żadnych pytań i płacisz tyle ile zawołają obojętnie, jak solidnie wykonana została robota. A jak mechanik zawali robotę, co sam się bierzesz do roboty i sam to auto naprawiasz, by pokazać mechanikowi że potrafisz lepiej. Twoja wola. Ale szanuj to, że nie każdy jest takim naiwniakiem jak Ty. Są ludzie, którzy płacą ciężkie podatki i chcieliby, by za nie w tym mieście dobrze się działo. Zamiast 50 milionów PLN na miejsce spotkań dla łysawej hałastry wydać połowę z tego na takie drobnostki jak piękna zieleń, czyste ulice, proste chodniki, drogi rowerowe. Czy to tak trudno zrozumieć?! Jeżeli trudno, to w takim razie nie zdałeś lekcji z demokracji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mordo ty moja Re: sieroty IP: *.adsl.inetia.pl 15.07.10, 08:12 Działania miasta powinny być przejrzyste (nigdy mgliste), skuteczne (jak coś robią to żeby mieszkańcy nie musieli sami szukać sposobów na spartoloną robotę), gospodarne (jeśli w danym miejscu drzewko nie chce rosnąć, znaleźć lepsze miejsce) i zgodne z potrzebami mieszkańców (np. nie tylko parkingi ale i ławeczki). Odpowiedz Link Zgłoś
przemo_opole Re: sieroty 15.07.10, 08:44 Na wspólnej posesji przy budynku, w którym mieszkam posadziliśmy z kikoma sąsiadami wiele drzew. Za własne pieniądze. I je pielęgnujemy, więc nie pouczaj proszę. Podobni do ciebie robią problemy o to, że trochę wody do podlewania się zużywa... Natomiast ulice są w gestii miasta. Nie chodzi o pieniądze, bo ja mogę jutro przywieźć kilka sadzonek i posadzić. Ale nie może być tak, że każdy robi co mu się podoba, bo będzie bałagan. Obsadzanie ulic musi być jakoś przemyślane i zaplanowane. I taka jest rola samorządu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leśnik Re: W Opolu umierają drzewa IP: *.chello.pl 14.07.10, 22:07 Z pewną taką nieśmiałością chciałem zauważyć że sól (obojętne jaka) nie tylko niszczy zieleń ale też szybko dociera do rzek a o ile wiem rzeki powinna wypełniać słodka woda. Przy takiej ilości soli to mamy w rowach Bałtyk albo i Ocean! Nie każdy organizm może to wytrzymać - efekt jest taki ze mamy chmary komarów, meszek itp. na które ratusz ozywiście ma inne sposoby. I ta kw kółko! Może trochę więcej umiaru w tych pomysłach. Swoją drogą zauważyłem że jak tylko w Opolu dzieje się coś głupiego to ma w tym udział niejaki Pan Karbowiak. On skończył jakąś szkołę czy to taki samorodny talent - gó..o się zna ale dla biznesu palec wsadzi wszędzie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rom W Opolu umierają drzewa IP: *.chello.pl 14.07.10, 23:58 Do ReKarb BRAWO,BRAWO! - to prawda! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ROKO W Opolu umierają drzewa IP: *.chello.pl 15.07.10, 00:26 do mieszkańca! jEŚLI TY WYKAZUJESZ CAŁKOWITY BRAK KULTURY - CZYTELNIKÓW NAZYWASZ BARANAMI, TO JA DELIKATNIEJ - JESTEŚ OSŁEM!!. DO USYCHAJĄCYCH DRZEW NA ULICACH OPOLA MIESZASZ POLITYKĘ. TO RZADKIE KRETYŃSTWO. TO PRZEZ KOMUNĘ, PO 20 LATACH, USYCHAJĄ DRZEWA. CO JESZCZE WYMIŚLISZ? NAKAZUJESZ LUDZIOM MŁODYM (WG.CIECIE SKAŻONYCH KOMUNĄ),ZABRAĆ SIĘ DO WYCINANIA USCHNIĘTYCH I SADZENIA NOWYCH DRZEW.PRZYŚNIŁY CI SIĘ CZYNY SPOLECZNE, ALBO GORZEJ - SUBOTNIKI. TO JUŻ SIĘ SKOŃCZYŁO. oD TEGO SĄ FACHOWCY, OPŁACANI PRZEZ RATUSZ I NIECH ONI SIĘ TYM ZAJMUJĄ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opolanin W Opolu umierają drzewa IP: 195.206.126.* 15.07.10, 08:20 Zaraz zaraz... coś mi tu nie pasuje. Jeśli ja na swojej posesji wytnę drzewo bez pozwolenia urzędu to dostanę takie pozdrowienia, że do końca życia będę spłacać.... A czy urząd miał pozwolenie na uśmiercanie drzew????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poeta Re: W Opolu umierają drzewa IP: *.chello.pl 15.07.10, 08:30 Urząd sam sobie sterem, żeglarzem, okrętem ... I wszystko jasne! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drzewko W Opolu umierają drzewa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.10, 09:02 A gdzie są efekty pracy Naczelnego ogrodnika miasta. Kilka miesięcy działań( HE, HE) i ......Pewnie powstają raporty ,analizy ,i w końcu trzeba będzie ogłosić przetarg w sprawie analizy roślinek w mieście, albo konkurs na projekt zagospodarowania zieleni. A wystarczy z pensji miejskiego ogrodnika zatrudnić kilka osób( za najniższą stawkę - bo takie miasto płaci ludziom pracującym ) i przez osiem godzin, codziennie mogą sprzątać, sadzić, zamiatać, liczyć suche drzewa, posypywać chodniki itp.I będzie widać ich pracę już po jednym dniu, ale to pewnie niezgodne z linią ratusza .Lepiej wydać miliony na wybranie firmy z przetargu, która dwa razy w roku wykosi trawę. Odpowiedz Link Zgłoś
przemo_opole Re: W Opolu umierają drzewa 15.07.10, 09:09 A doniczki z pelargoniami na latarniach to co? 35 0000 na to wydali... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rzeżba W Opolu umierają drzewa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.10, 09:05 A co się dzieje z rzeźbami po konkursach. Dalej stoją w jakimś magazynie zamiast być ustawione po całym mieście.To ponad siły naszego Ratusza i skandal międzynarodowy. Miasto partnerskie daje materiał a my go wykorzystujemy i chowamy przed ludźmi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przykład tak miejski ogrodnik sobie z nimi radzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.10, 09:36 PAN ARTUR SIĘ NIE POGNIEWA : opolandia.redblog.nto.pl/2010/04/28/tak-usuwa-sie-drzewa-z-opola/ Odpowiedz Link Zgłoś