ruby.blue Apel do parafianek: zasłaniajcie dekolty 30.07.10, 11:35 Jest faktycznie wszędzie na np. południu tak, że faktycznie: w krótkiej spódniczce albo bluzce na ramiączkach do kościoła się nie wejdzie. Z jakichś przyczyn u nas taka tradycja się nie rozwinęła - pewnie dlatego że "pogodowych" okazji do chodzenia w takim stroju dość niewiele w roku i generalnie chodzi się raczej w płaszczach i kostiumach, pomijając może te kilka tygodni lata. Inna sprawa, że skoro takiego obyczaju, wywodzącego się z głębokiego średniowiecza u nas nie ma, to po co go wprowadzać? Kogo dzisiaj gorszą gołe ramiona? Ciało kobiety, złe, złeee i grzeszne? W tę stronę chcemy iść? Jest 2010, wara księdzu od tego co kobiety mają na sobie. A już twierdzenie że chodzi im o zestresowane parafianki które próbują się okryć gdy klęczą jest tak zakłamane i komiczne że szkoda słów. W islamie kobiety noszą burki, chrześcijankom nikt nie ma prawa mówić jak się mają ubierać. A jak kogoś gorszy u kobiety bluzka bez rękawków albo V-neck, to radzę się wybrać do seksuologa. Odpowiedz Link Zgłoś
balalalka Re: Apel do parafianek: zasłaniajcie dekolty 30.07.10, 11:52 Bicie piany. Nie jestem praktykującą katoliczką, ale czułabym się bardzo niezręcznie w dekolcie, bluzce bez rękawów w kościele. Takie są obyczaje i nie widzę powodu,dla którego miałabym się do nich nie dostosować. Zawsze można zarzucić chustę na ramiona i załatwione. Kościół katolicki ma to do siebie, że ciało traktuje jako dodatek do duszy, którym katolik się nie zajmuje. To, że takie myślenie jest mi dalekie to jedna sprawa. Takie podejście do ciała jest jednym z powodów, dla których odeszłam z kościoła. BTW, dress code panuje nie tylko w biurze :P Jakżeś weszła między wrony, krakaj przecież jak i one :P Odpowiedz Link Zgłoś
ruby.blue Apel do parafianek: zasłaniajcie dekolty 30.07.10, 11:44 PS - kościół chyba na siłę chce przeprowadzić kampanię na rzecz powszechnej apostazji wśród myślących kobiet. Zakaz in vitro (moralny zakaz popierania in vitro nawet!), zakaz stosowania antykoncepcji, wciskanie kobiet w kościele w chusty jak muzułmanki?? O dziewczynkach służących do mszy, zjawisku w PL nieznanym a powszechnym na zachodzie nie wspominając. Katolicki mizoginizm w Polsce kwitnie, po prostu brawo! Odpowiedz Link Zgłoś
lady34 Re: Apel do parafianek: zasłaniajcie dekolty 30.07.10, 12:41 oj dawno dawno nie byłeś w kościele..... dziewczynki służą do mszy już od dawna...- przynajmniej na opolszczyźnie to tylko tak na marginesie głównego toku dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
ruby.blue Re: Apel do parafianek: zasłaniajcie dekolty 30.07.10, 16:45 Chętnie dowiem się gdzie, bo w Opolu jakoś ich nie widziałam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc juz niedlugo burki i czadory IP: *.250-131-66.mc.videotron.ca 30.07.10, 12:02 talibowie muzulmanscy czy katoliccy to to samo,juz niedlugo burki chusty i inne czeka panie w polsce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gej_arek Re: juz niedlugo burki i czadory IP: *.chello.pl 31.07.10, 11:48 Gość portalu: gosc napisał(a): > talibowie muzulmanscy czy katoliccy to to samo,juz niedlugo burki > chusty i inne czeka panie w polsce Co ty pieprzysz. Kościół to teren zamknięty. Świątynie katolickie rządzą się pewnymi regułami. Nie jestem katolikiem (choć wierzę w Boga) - więc mogę powiedzieć: nie mój cyrk, nie moje małpy. Ale gdy zwiedzam kościół, to nie wchodzę w czapcę, nie przeszkadzam w nabożeństwie, nie chodzę w stroju kąpielowym. Takie tam mają reguły, to ich teren, więc szanuję te reguły, nawet jeśli nie są racjonalne. Tylko bydłotego nie rozumie. Podobnie na pogrzeb (nawet latem) nie przychodzę w szortach czy kolorowych bokserkach i kusej koszulce, tylko w garniturze i z krawatem. Dlaczego? Głupie pytanie. Ktoś, kto chce przyjść do kościoła, powinien mieć odpowiedni strój. Inny strój będzie na balu wieczorowym, inny na dyskotece, a jeszcze inny przy kładzeniu dachówek na dach. Zrozumiałe? Dla mnie tak. A co do burek i czadorów, to nie stosuj tu nawet porównań, bo to się zmienia w bredzenie. Noszenie burek nie jest związane z jakimś miejscem czy okolicznościami, tylko zostało wymuszone na kobietach afgańskich przez fanatycznych pseudoreligijnych terrorystów, tj. talibów. Inaczej się chodzi ubranym na gorzkie żale czy godzinki, inaczej na Bal w Operze z fajerwerkami i szampanem, inaczej na pogrzeb, jeszcze inaczej na mecz czy na dyskotekę. I tak ma być, zupełnie to akceptuję. Ja tylko życzę sobie, żeby przestrzeń publiczna była otwarta i tolerancyjna. I żebym mógł swobodnie przejść się po ulicy z moim chłopakiem za rękę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ad Apel do parafianek: zasłaniajcie dekolty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.10, 12:45 podzielam ta opinie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Apel do parafianek: zasłaniajcie dekolty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.10, 13:06 Baby są obrzydliwe, sobie smarkają do miejsca wzniosłego, tak odbieram widok niesmaczny. Przecież chłopy mają zakryte. Tylko jaki chłop puścił idiotkę do Kościoła. Ani z niego chłop, ani nic z tłumokiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek dzisiaj Apel do parafianek: zasłaniajcie dekolty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.10, 13:21 Po co tam baby łażą i denerwują księdza dekoltami, który mimo, że pobudzony naturą nie powinien tam ślepić.Do firmy księdza się idzie upięty pod szyje,na kolana i modły. Można też całować księdza w łape. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biały Apel do parafianek: zasłaniajcie dekolty IP: *.132.rev.vline.pl 30.07.10, 14:34 czarni NIE lubia kobiet..... WOLA CHLOPCOW ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: parafianka Apel do parafianek: zasłaniajcie dekolty IP: *.elk.mm.pl 30.07.10, 14:50 A jeśli cię oko twoje gorszy, wyłup je i odrzuć od siebie... Mateusz 18,9 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Apel do parafianek: zasłaniajcie dekolty IP: *.chello.pl 30.07.10, 15:19 od kiedy im dekolty przeszkadzają,w alkowie im to nie przeszkadza,jacy oni są święci!!! Odpowiedz Link Zgłoś
juliadruzylla Apel do parafianek: zasłaniajcie dekolty 30.07.10, 16:06 Nie rozumiem oburzenia pań z artykułu i niektórych forumowiczów. Dress code w kościele (nie tylko katolickim) przewiduje skromny ubiór (nie tylko u kobiet, panowie też nie powinni przychodzić do kościoła w krótkich spodenkach czy koszulkach bez rękawów). Jeśli pójdziesz do klubu w adidasach nie wpuszczą cię, jeśli do pracy pójdziesz w mini możesz mieć problemy. Dlaczego w kościele miałoby być inaczej? Ja w upalne dni zarzucam na ramiona lekką chustę którą zdejmuję natychmiast po wyjściu z kościoła. No problem. BTW, w moim kościele parafialnym (warszawski Mokotów) nie widziałam pań w mini czy panów w krótkich spodenkach. Po prostu nie wypada... Odpowiedz Link Zgłoś
adnauseam Re: Apel do parafianek: zasłaniajcie dekolty 30.07.10, 17:49 juliadruzylla napisała: > Nie rozumiem oburzenia pań z artykułu i niektórych forumowiczów. > Dress code w kościele (nie tylko katolickim) przewiduje skromny > ubiór (nie tylko u kobiet, panowie też nie powinni przychodzić do > kościoła w krótkich spodenkach czy koszulkach bez rękawów). Jeśli > pójdziesz do klubu w adidasach nie wpuszczą cię, jeśli do pracy > pójdziesz w mini możesz mieć problemy. Dlaczego w kościele miałoby > być inaczej? Ja w upalne dni zarzucam na ramiona lekką chustę którą > zdejmuję natychmiast po wyjściu z kościoła. No problem. BTW, w moim > kościele parafialnym (warszawski Mokotów) nie widziałam pań w mini > czy panów w krótkich spodenkach. Po prostu nie wypada... No widzisz, tyle ze na prowincji trza sie w niedziele w kosciele pokazac z jak najlepszej strony, meza se upolowac, zadek i cyc wystawic! Niektorzy klasy nie mieli i miec nie beda, sloma ze stanika i juz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Apel do parafianek: zasłaniajcie dekolty IP: *.4web.pl 31.07.10, 11:23 >Niektorzy klasy nie mieli i miec nie beda Miescisz sie w tej grupie idealnie - wystarczy poczytać twoje posty, w których króluje tak plugawy jezyk, ze doprawdy nie wiem, jak kobieta moze posługiwać się takim językiem. Niwe wspominajac już o tym, ze masz ewidentne problemy z własnąseksualnoscią, poniewaz pisząc o zadkach, wymionach, cycochach i cycach innych kobiet, jednoczesnie piszesz tez o sobie, bo jesteś kobietą - zatem masz zad i wymiona, a nie pupę i piersi. Skoro wolisz być krową niz kobieta , to twoja sprawa, ale swiadczy to tylko i absolutnym braku jakiejkolwiek kalsy, o którą tak apelujesz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EwaB Apel do parafianek: zasłaniajcie dekolty IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 30.07.10, 17:07 Niech sie braciszkowie skupia na modlitwie a nie na dekoltach pan czy krotkich spodenkach panow. Albo niech sobie sprawia klapki na oczy. Odpowiedz Link Zgłoś
adnauseam Re: Apel do parafianek: zasłaniajcie dekolty 30.07.10, 17:14 Tiaaa...w sredniowieczu tkwi kosciol, podobnie jak miejsca pracy, urzedy, sady, itp... Zastanow sie Maxx, bo tego ci- myslenia- najwyrazniej brakuje, nad tym co mowisz. Mentalnie tkwisz na techno imprezce 24h/d. Nie jestem wierzaca i nie chodze do kosciola, ale dla niektorych to wazne miejsce i swiatynia. Trzeba to uszanowac. Dekolty do pasa i mini to juz przegiecie.Trzeba miec klase i dobre maniery, no ale polskiemu wiejskiemu motlochowi tego zwyczajnie brakuje, bo i od kogo mieli sie uczyc. Sa inne miejsca, stosowniejsze do takiego ubioru, plaza, dyskoteka, wlasny ogrodek, itp. Nie wyobrazam sobie np. pani sedziny pojawiajacej sie w bluzce odslaniajacej polowe biustu i kusej spodniczce, ani pani w urzedzie ktora by tak wygladala. Odpowiedz Link Zgłoś
mineyko Apel do parafianek: zasłaniajcie dekolty 30.07.10, 17:39 Dekolty be, natomiast nie rażą nas miniówy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość teddi Re: Apel do parafianek: zasłaniajcie dekolty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.10, 08:48 Obowiazkowo wprowadzic struj kocielny dla parafian do nabycia tylko na plebani. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bobek Apel do parafianek: zasłaniajcie dekolty IP: *.zst-malbork.gda.pl 30.07.10, 17:46 Wprost i publicznie zwrócona uwaga może złościć, jednakże, jak najbardziej jest zasadna.Ubiór stosowny do okoliczności i miejsca świadczy o dobrym wychowaniu, manierach.Bez wątpienia kościół nie jest właściwym miejscem do ekspozycji wdzięków (i nic do tego nie ma okres średniowiecza) Coraz więcej prostactwa wdziera się w nasze życie. Jeśli rodziny nie są w stanie nauczyć dzieci co wypada, a co nie, co ważne, a co mniej, to może w ramach godzin plastyki,godzin wychowawczych w szkołach wprowadzać zasady savoir vivre? Odpowiedz Link Zgłoś
adnauseam Re: Apel do parafianek: zasłaniajcie dekolty 30.07.10, 17:53 Gość portalu: bobek napisał(a): > Wprost i publicznie zwrócona uwaga może złościć, jednakże, jak > najbardziej jest zasadna.Ubiór stosowny do okoliczności i miejsca > świadczy o dobrym wychowaniu, manierach.Bez wątpienia kościół nie > jest właściwym miejscem do ekspozycji wdzięków (i nic do tego nie ma > okres średniowiecza) Coraz więcej prostactwa wdziera się w nasze > życie. Jeśli rodziny nie są w stanie nauczyć dzieci co wypada, a co > nie, co ważne, a co mniej, to może w ramach godzin plastyki,godzin > wychowawczych w szkołach wprowadzać zasady savoir vivre? oj przydalyby sie takie lekcje niektorym... Ale 'lasencje' w miniowach mysla, ze sa fajne bo naloza ciuszek za 10 zl z targu i jazda...jak to mowi moja 80letnia ciocia, pepus sie wietrzy... Chcialabym, zeby mozna bylo podrozowac w czasie, wyslalabym takie w czasy sprzed wojny, jakby je wszyscy zaczeli wytykac palcami i wyzywac od k...ek i tuft, to by sie szybko przyodzialy :) Niestety, dobre maniery leza u wielu ludzi, nie tylko mlodych. Ot, klasa robotniczo-chlopska w najgorszym wydaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: Apel do parafianek: zasłaniajcie dekolty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.10, 18:08 Jeśli ktoś ma piękne, zadbane ciało bez licznych znamion niech je pokazuje ale w kościele zytnie eksponowanie ciała jest niesmaczne. Nie wyobrażam również sobie załatwiania spraw urzędowych, zeznawania w sądzie w skąpym stroju. Odpowiedz Link Zgłoś
martica na poludniu Europy kobiety zakladaja cos na siebie 30.07.10, 18:10 Baa, w Hiszpanii ksiadz potrafi wyprosic z kosciola kogos jego zdaniem ubranego niewlasciwie niezaleznie od plci tej osoby zreszta (klapki, koszulki na ramiaczka, slipki kapielowe, dekolty, sukieneczki do pol posladkow itd), a tam jest o wiele bardziej goraco. I tam nikt sie nie oburza o to ze trzeba zachowac jakas powage w kosciele. Baa, nawet turysci miewaja problem z wejsciem np do katedry w Toledo w zbyt letnim stroju. I bardzo dobrze - kosciol to nie plaza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amadeusz Apel do parafianek: zasłaniajcie dekolty IP: *.icpnet.pl 30.07.10, 18:19 Apeluję do franciszkanów i innych klechów ! Panowie, nie molestujcie małolatów obojga płci ! To grzech i przestępstwo ! Odpowiedz Link Zgłoś
adnauseam Podwojna osobowosc 30.07.10, 18:31 Powiedzcie mi jedno, prosze- skoro z was tacy wolnomyslacy libertyni/ libertynki, po co wam wogole sredniowieczny kosciol? Nie lepiej skoczyc na party dla swingersow? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mal Re: Podwojna osobowosc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.10, 23:01 bez chodzenia do kościoła można żyć,nawet bardzo dobrze,godnie i ze spokojnym sumieniem Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk "po co wam w ogóle średniowieczny kościół?" 30.07.10, 23:18 "po co wam w ogóle średniowieczny kościół?" Na pewno nie po to żeby mi mówił jak mam się ubierać. Re: Podwojna osobowosc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nnn Re: Apel do parafianek: zasłaniajcie dekolty IP: 77.87.0.* 30.07.10, 19:39 Dzieciaku, człowiek dobrze wychowany potrafi się odpowiednio ubrać stosownie do miejsca w którym będzie przebywał niezależnie od światopoglądu,nieważne czy to jest kościół meczet teatr czy nawet uroczystość rodzinna. Naszym ubiorem oddajemy szacunek miejscu do którego przybywamy i jego mieszkańcom.Widać że zostałeś uchowany a nie wychowany skoro wypisujesz takie głupoty. Mimo wszystko pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jadwiga Apel do parafianek: zasłaniajcie dekolty IP: *.ip.netia.com.pl 30.07.10, 21:51 Nie jestem katoliczką. Zgadzam się jednak z tym artykułem. Demonstrowanie swojej seksualności nie prowadzi do niczego dobrego. Potem wielkie oburzenie pań, że męzczyzna nie widzi w nich człowieka, tylko przedmiot porządania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jadwiga Re: Apel do parafianek: zasłaniajcie dekolty IP: *.ip.netia.com.pl 30.07.10, 22:02 No, chyba, że niektóre panny i panie noszą swój intelekt pomiędzi piersiami. Czyżby musiał być przechowywany w cieplarnianych warunkach jak ginąca roślinka? :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawie_bezrobotny Re: Apel do parafianek: zasłaniajcie dekolty IP: *.chello.pl 31.07.10, 14:53 do pani Jadwigi. A ty, Jadwisiu, masz coś przeciwko ("naprzeciw") połączeniu intelektu z wdziękiem? Toż to przecież może być optymalne siedlisko! Może... Tylko je sobie trzeba najpierw wyhodować, wspierając mentalnie swoją płeć, nie zarzekając się jej ani wyrzekając. Dobrze temu służą pewe prace ręczne. Nie te szydełkiem, lecz te trochę cięższe. Męski wdzięk leży - jak mniemam - w muskułach. Kobiecy - w kobiecości. Odpowiedz Link Zgłoś
ubiquitousghost88 Europejskie maciory wywalają biust na balkon... 30.07.10, 22:04 ...i to rzeczywiście nie ma nic wspólnego ani z urodą kobiecą, ani z dobrym smakiem. Nic dziwnego, że księża się buntują, bo po takich widokach traci się apetyt nawet na krew i ciało Pańskie..., a co dopiero na obfity obiad w perspektywie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Apel do parafianek: zasłaniajcie dekolty IP: 134.217.96.* 30.07.10, 22:05 a apel do panow, ubierajcie obcisle spodnie, moze szorty nawet jak macie ladnie owlosione nogi ... :) Odpowiedz Link Zgłoś
emeryt21 Apel do parafianek: zasłaniajcie dekolty 30.07.10, 23:00 Jesli chodzi o gwardie ojca rydzyka to wcale nie dziwie sie franciszkanom..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dekolcik Apel do parafianek: zasłaniajcie dekolty IP: 82.177.64.* 30.07.10, 23:05 Cieszcie się franciszkanie tym, że w ogóle przychodzimy do kościoła i rzucamy na tacę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ekumeniczny Krotki traktat o przewrotnosci faryzeuszy z prasy IP: *.dsl.bell.ca 31.07.10, 04:13 Faryzeusze z "wolnej" prasy smieja sie ze slusznych i majacych logiczny sens zalecen Kosciola Katolickiego dotyczacego ubioru wiernych. Ale ci faryzeusze, nie smieja sie ze swoich bezsensownych, NIEGODNYCH CYWILIZOWANEGO CZLOWIEKA zwyczajow w Izraelu. CYTAT Z ZYDOWSKIEJ PRASY (zeby uniknac oszczerczego posadzenia o antysemityzm) www.haaretz.com/woman-beaten-on-j-lem-bus-for-refusing-to-move-to-rear-seat-1.207251 Miriam Shear says she was traveling to pray at the Western Wall in Jerusalem's Old City early on November 24 when a group of ultra- Orthodox (Haredi) men attacked her for refusing to move to the back of the Egged No. 2 bus. She is now in touch with several legal advocacy and women's organizations, and at the same time, waiting for the police to apprehend her attackers Dla tych ktorzy nie znaja angielskiego powiem w skrocie, ze nasi starsi bracia ktorzy nas ciagle pouczaja jak sie zachowywac, w swoim kraju Izraelu, pobili kobiete bo nie chciala sie przesunac do tylu autobusu. W izraelu ci uczacy postepu faryzeusze, maja segregacje plci w autobusach. Kobiety jada w tyle autobusu jak kiedys murzyni. ;-OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO ;-OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO ;-OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO A oto jak ci zydowscy "mensh" bili zydowke: Shear says that on the bus three weeks ago, she was slapped, kicked, punched and pushed by a group of men who demanded that she sit in the back of the bus with the other women. Co zrobi cenzura ??? Skasuje post ze wstydu ??? Nasle na mnie Mossad i mnie zabija ?? Usuna szybko artykul z pierwszej strony jak to maja w zwyczaju gdy cos nie idzie zgodnie z wytycznymi antyKATOLICKIEJ propagandy? FARYZEUSZE SLOMKE WIDZA W OKU KATOLIKA A SLUPA WYSOKIEGO NAPIECIA NEI WIDZA W SWOIM nie-polskim OKU. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ekumeniczny Przekazcie moj post Franciszkanom z Opola IP: *.dsl.bell.ca 31.07.10, 04:22 Bracia Katolicy, Przkazcie ten link Franciszkanom www.haaretz.com/woman-beaten-on-j-lem-bus-for-refusing-to-move-to-rear-seat-1.207251 Zapiszcie go takze w waszych komputerach. I gdy hieny forumowe, dyzurne psy i inne nieludzkie istoty na tym forum beda wam mowily o sredniowieczu, wyslijcie im ten link. To ostudzi ich szatanskie zapaly. ;-OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO ;-OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO Co zrobicie cenzorze? Naslecie na mnie MOSSAD czy skasujecie post? FARYZEUSZE WIDZA SLOMKE W OKU KATOLIKA A SLUPA WYSOKIEGO NAPIECIA NIE WIDZA W SWOIM. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawie_bezrobotny Re: Przekazcie moj post Franciszkanom z Opola IP: *.chello.pl 31.07.10, 15:03 do "Ekumenicznego". Nie możesz spać w nocy? Współczuję ci. Co mnie obchodzą jacyś starozakonni bijący kobiety, o ile takowi istnieją poza wyobraźnią antysemitów? Nic. My tu sobie rozprawiamy o czymś znacznie przyjemniejszym. Odpowiedz Link Zgłoś