Dodaj do ulubionych

Potrącił motorowerzystę

22.09.10, 10:53
to w ramach szanowania innych użytkowników dróg (nie samochodów), w dzień bez samochodu. gdybym nie jeździł zawsze w kasku i nie miał trochę szczęścia, to by mnie już kilka razy z asfaltu zeskrobywali. bo Pan z 'jeepa' (jeepnięty) 'wymusił'.
Obserwuj wątek
    • Gość: automaniak Re: Potrącił motorowerzystę IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 22.09.10, 12:28
      Twoim obowiązkiem jest jazda w kasku, a co się tyczy 3/4 motorowerzystów nie mają pojęcia o przepisach ruchu drogowego i robią co chcą na jezdni - dziwne , że na motor trzeba mieć prawo jazdy a na motorower nie.
      • tiresias Re: Potrącił motorowerzystę 22.09.10, 13:48
        1. co do uwagi pierwszej, cytuję prd
        Art. 40. 1. Kierujący motocyklem lub motorowerem oraz osoba przewożona takimi
        pojazdami są obowiązani używać w czasie jazdy hełmów ochronnych odpowiadających
        właściwym warunkom technicznym.
        - a więc NIE jest moim obowiązkiem. robię to z rozsądku. zalecam znajomość prawa.
        2. przecież wyraźnie stwierdzają, że 'jeepnięty' WYMUSIŁ pierwszeństwo. umiesz czytać, automaniaku, czy tylko polerować matiza?
        • tiresias Re: Potrącił motorowerzystę 22.09.10, 13:49
          ps. jestem rowerzystą, więc teraz punkt 1. nabiera mocy urzędowej.
          • Gość: automaniak Re: Potrącił motorowerzystę IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 22.09.10, 14:20
            teraz wszystko się zgadza, z twojego pierwszego postu oraz tematu artykułu wywnioskowałem, że jeżdzisz na motorowerze, co do treści mojego postu nie odniosłem się do zaistniałej sytuacji (wymuszenie pierwszeństwa) ale ogólnie do umiejętności motorowerzystów -co to potrafią jechać środkiem lewego pasa 40km/h i nic a nic ich nie zmusi do zjechania na prawy pas.
            • jureek Re: Potrącił motorowerzystę 22.09.10, 14:50
              Gość portalu: automaniak napisał(a):

> teraz wszystko się zgadza, z twojego pierwszego postu oraz tematu artykułu wywn
              > ioskowałem, że jeżdzisz na motorowerze, co do treści mojego postu nie odniosłem
              > się do zaistniałej sytuacji (wymuszenie pierwszeństwa) ale ogólnie do umiejętn
              > ości motorowerzystów -co to potrafią jechać środkiem lewego pasa 40km/h i nic a
              > nic ich nie zmusi do zjechania na prawy pas.

Skoro prawy pas jest wolny, to czemu nie wyprzedzisz takiego motorowerzystę tym prawym pasem?
              Jura
              • Gość: Zibi Re: Potrącił motorowerzystę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.10, 15:07
                ano jeżdżą środkiem pasa po to aby jakiś pajac w samochodzie nie próbował wyprzedzać na przysłowiową żyletkę. Po takim zaczepieniu/otarciu w aucie wygnie się co najwyżej lusterko a motocyklista połamie sobie nogi, ręce albo skręci kark.
                • Gość: au Re: Potrącił motorowerzystę IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 22.09.10, 15:29

5. Kierujący pojazdem zaprzęgowym, rowerem, motorowerem, wózkiem ręcznym
                  oraz osoba prowadząca pojazd napędzany silnikiem są obowiązani poruszać się
                  po poboczu, chyba że nie nadaje się ono do jazdy lub ruch pojazdu utrudniałby
                  ruch pieszych.
                  4. Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać możliwie blisko prawej krawędzi
                  jezdni.
                  to z Kodeksu Drogowego - jesli by tak jezdzili to nie bylo by problemu z wyprzedzaniem ich o przysłowiowy włos tylko mialbym miejsce aby zachować odpowiednią czyt. bezpieczną odległość, a co się tyczy wyprzedzania z prawej strony to w terenie niezabudowanym jest to niedozwolone a w mieście prawym pasem wyprzedzaja inne samochody pana Hrabię na motorowerze i trzeba sie trochę nagimnastykować aby zmienic pas
                  • jureek Re: Potrącił motorowerzystę 22.09.10, 15:39
                    Gość portalu: au napisał(a):

> w mieście prawym pasem wyprzedzaja
                    > inne samochody pana Hrabię na motorowerze i trzeba sie trochę nagimnastykować
                    > aby zmienic pas

Oj biedny, Ty musisz się nagimnastykować, a od motorowerzysty tego wymagasz, żeby zjechał na prawo. On nie musi się przy tym nagimnastykować?
                    Pytałem jeszcze, czy Ty przyhamujesz, żeby wpuścić go na lewy pas, gdy będzie chciał skręcać w lewo? Szczerze wątpię, bo wiem z doświadczenia jak to wygląda. Jadę sobie samochodem prawym pasem od Ronda z prędkością 50 km/h. Na skrzyżowaniu z Oleską chcę skręcić w lewo, wrzucam więc migacz. Jak reagują na to miszczowie śmigający grubo powyżej pięćdziesiątki lewym pasem? Gdy jest luka w którą mógłbym się wcisnąć, to tylko dodają gazu, żebym w żadnym przypadku nie mógł przed nich wjechać. Ułatwiaj zmianę pasów, a będziesz mniał mniej powodów do narzekania na lewopasowców. Oni nie jadą tam dlatego, żeby Tobie zrobić na złość, oni przeważnie jadą tam, bo mają skręcać w lewo, a okazja do zmiany pasa może się później nie powtórzyć.
                    Jura
                    • Gość: automaniak Re: Potrącił motorowerzystę IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 22.09.10, 16:15

Zgadzam, się z Tobą -generalnie przepisy są po to aby je łamać(inni je łamią więc ja też tak muszę postepować), a tak poważnie nie jestem wrogiem motorowerzystów bo sam jeżdze motorem (spokojny cruiser-ek)
                      Sytuacje które opisujesz są ekstremalne i wynikają z braku poszanowania innego użytkownika drogi i tzw kultury jazdy, niestety dotyczą one każdego uczestnika ruchu drogowego.
                      • jureek Re: Potrącił motorowerzystę 22.09.10, 16:32
                        Gość portalu: automaniak napisał(a):

> Zgadzam, się z Tobą -generalnie przepisy są po to aby je łamać(inni je łamią wi
                        > ęc ja też tak muszę postepować),

Chyba nie zrozumiałeś mojego przesłania. Ja wcale nie stawiam tezy, że przepisy są po to, by je łamać. Wręcz przeciwnie. Uważam, że przepisów należy przestrzegać. Wszystkich przepisów. Tych o prędkości także. Uważam tylko, że jeśli zarzuca się komuś łamanie przepisów, to najpierw samemu trzeba być w porządku. Zarzucałeś motorowerzyście, że jechał lewym pasem, a potem okazało się, że ty też lewym pasem jechałeś (na pytanie, dlaczego nie wyprzedziłeś z prawej, odpowiedziałeś, że trudno Ci było zjechać na prawy pas). No to jak? Jemu nie wolno jechać lewym pasem, a Tobie wolno?
                        Jura
                        • Gość: automaniak Re: Potrącił motorowerzystę IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 22.09.10, 17:09
                          Tak, mi wolno jemu nie (w opisywanym przypadku) , tak bynajmniej interpretuje przepisy o ruchu drogowym - mógłby tylko w przypadku gdyby to był pas do skrętu w lewo. Lewy pas generalnie służy do wyprzedzania więc jeśli na drodze jest ograniczanie do 70 km/h i prawym pasem jadą tak wszyscy a środkiem lewego pasa jedzie skuter 45 km/h to uważam, że go tam nie powinno byc i tłumaczenie sie że za 3 km bedzie skręcał w lewo jest śmieszne. Ma jechać prawym pasem a zbliżając się do skrętu w lewo powinnien zawczasu zasygnalizować i zamiar zmiany pasa ruchu lub kierunku jazdy a następnie ustąpić pojazdom jadącym tym pasem ruchu na który zamierza wjechać. Proste i zgodne z przepisami
                          • jureek Re: Potrącił motorowerzystę 22.09.10, 17:23
                            Dopiero teraz napisaleś, że było tam ograniczenie do siedemdziesiątki. Mimo wszystko sytuacja jest dziwna. Ty przecież nie wyprzedzałeś tych jadących prawym pasem, bo pisałeś, że miałeś problem ze zjazdem na prawy pas. Wygląda na to, że to raczej oni Ciebie wyprzedzali. Co więc robiłeś na lewym pasie? Jeżeli do skrzyżowania były 3 kilometry, to zgadzam się, że nie powinno być na lewym pasie motorowerzysty jadącego 45 km/h, ale Ciebie tam też nie powinno być, bo przecież nie wyprzedzałeś.
                            Jura
                    • Gość: ortograf Re: Potrącił motorowerzystę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.10, 17:06
                      Mistrzowie, a nie "missczowie" jak już. Własnie dzisiaj widziałem jak autobus stał przed światłami, a motorowerzysta z pasażerem jeszcze go wyprzedzał z prawej, a raczej się wciskał miedzy niego i krawężnik. Wszystko w tym temacie.
                      • jureek Re: Potrącił motorowerzystę 22.09.10, 17:13
                        Gość portalu: ortograf napisał(a):

> Mistrzowie, a nie "missczowie" jak już.

Napisałem specjalnie miszczowie, a nie mistrzowie, żeby pokazać, że nie uważam ich za żadnych mistrzów. A Ty uważasz, że zasuwanie Nysy Łużyckiej z prędkością grubo wyższą niż dozwolone 50 km/h jest oznaką mistrzostwa?

> Własnie dzisiaj widziałem jak autobus s
                        > tał przed światłami, a motorowerzysta z pasażerem jeszcze go wyprzedzał z prawe
                        > j, a raczej się wciskał miedzy niego i krawężnik. Wszystko w tym temacie.

Przypominam, że tematem jest potrącenie prawidłowo jadącego motorowerzysty przez samochód, który wymusił pierwszeństwo. Twój przykład to ma być "wszystkim w temacie"? Ja w ogóle związku z tematem nie widzę. Czy może związek jest taki, że skoro jakiś motorowerzysta przepychał się między autobusem i krawężnikiem, to na innym motorowerzyście można wymusić pierwszeństwo?
                        Jura
                        • Gość: automaniak Re: Potrącił motorowerzystę IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 22.09.10, 17:34
                          Masz rację samochód potrącił prawidłowo jadącego motorowerzystę - i na tym koniec tematu nikt nie podważa tego - wypadki się zdarzają, ale temat trochę się rozwinął -i mówimy teraz generalnie o motorowerzystach i ich podejściu do jazdy - nie bronię nikomu wyjechania na ulicę i daleko jestem od tego ale uważam że jeśli na motor trzeba mieć prawo jazdy to na motorower też powinno być, bo na ulicach Opola ruch coraz większy nie mówiąc już o innych wiekszych miastach i ci co nie mają pojecia o przepisach a wyjezdzaja na miasto narażają siebie i innych (abstrachując od tego czy jeśli znają przepisy to je respektują - ale to już zupełnie inna bajka)
    • Gość: rowerzystka Potrącił motorowerzystę w Opolu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.10, 17:57
      ech, kierowcy lubią się ocierać też o rowerzystów, a szczególnie kierowcy autobusów...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka