Gość: dupek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.10, 21:32 "Niemców" trzeba odsunąć od władzy, jedyną przepustką na stołek wielu spośród nich było pochodzenie, a przecież, by rządzić trzeba znać się na czymś, pra mniymce? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Miro Re: Opinie. Antyniemieckość urojona i poroniona IP: *.uddi.cable.virginmedia.com 24.11.10, 21:37 Oczywiście winnym , wg tego dziennikarzyny , jest PiS i Kaczyński! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leon Opinie. Antyniemieckość urojona i poroniona IP: *.superkabel.de 24.11.10, 21:37 No nareszczcie to jest początek końca tzw.Opolszczyzny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: śląski Polak Re: Opinie. Antyniemieckość urojona i poroniona IP: 80.50.134.* 25.11.10, 07:05 A czemuż taka wróżba,czyżby Opolsczyzna istniała z niemieckiego nadania,czyżby Niemcy byli jej założycielem,nie bądż śmieszny Niemcy umieją rządzić a i Polacy mimo błędów też sobie radzą,a błędów nie robi ten co nic nie robi. Damy sobie rade i bez Niemców. Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: Opinie. Antyniemieckość urojona i poroniona 25.11.10, 13:49 > czyzby Opolsczyzna istniała Masz racje - NIE ISTNIEJE, NIE MA CZEGOS TAKIEGO. Jest tylko Gòrny SLASK Opolski ! Odpowiedz Link Zgłoś
przemo_opole Re: Opinie. Antyniemieckość urojona i poroniona 25.11.10, 22:52 Tylko, że Niemyc i MN to dwa odrębne byty... Odpowiedz Link Zgłoś
oppelner_os Antyniemieckość 26.11.10, 11:16 co to takiego ten slaski Polak? To cos takiego jak tzw. opolszczyzna:)))))? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miejski esteta Opinie. Antyniemieckość urojona i poroniona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.10, 21:59 Wreszcie dochodzimy do normalności, w której Mniejszość Niemiecka traktowana będzie jak konkurent polityczny a nie święta krowa!!! www.miejski-esteta.bloog.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: behemot Cwany ten Frelich... IP: *.252.25.88.internetia.net.pl 24.11.10, 23:08 MN wyautowało PO z władz województwa, bo wicie rozumicie, zarząd decydował o kasie, PO zdolne koalicyjnie, raz z tym, raz z tamtym, z wami też przez osiem lat w parze łoże dzieliło, no wyście są potrzebni i gospodarni, tu i teraz w heimacie, nie ma opolszczyzny bez niemczyzny, teraz se odpoczniecie, prawie głaszcze po główce pogrążonych w smutku... Ale to PiS największym waszym wrogiem jest - grzmi - w powiecie opolskim, bo was chce wyslizgać z władzy popierając PO i SLD. PO i SLD dogadując się w województwie, oczywiście w powiecie...no z kim się dogada? A w Opolu? Najlepiej wskazać wroga, przykrywając autentycznego sprawcę odsunięcia Niemców od władzy. Pisiory do Niemców miłością nie pałają ale też Niemce nie są takie durne, by nie wiedzieć, kto ich od korytka odsunął. Odpowiedz Link Zgłoś
madam81w Potrzeba nowej Berezy 24.11.10, 22:28 Już Marszałek by dobrze wiedział co robić ze zdrajcami. Nie potrzebujemy w Polsce zgermanizowanych hanysów. Polska jest Najważniejsza a obcym wstęp wzbroniony! Brawo (o)Polska PO. Odpowiedz Link Zgłoś
chrisraf To kicaj na Kresy!!! Polskie obozy koncentracyjne 25.11.10, 22:29 Geniuszku, Bereza Kartuska zostala stworzona dla wiezniow politycznych, polskich wiezniow. Polskie obozy koncentracyjne dla ludnosci niemieckiej z organizowano w latach 1918-1919 w Szczypiornie i Strzalkowie, Wielkopolska. A teraz kicaj na wschod! Glückauf! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leon Opinie. Antyniemieckość urojona i poroniona IP: *.superkabel.de 24.11.10, 22:38 Adaś faszysta znowu zabrał głos.Czas dyktatorów już się skończył panie Lubasinski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mar Re: Opinie. Antyniemieckość urojona i poroniona IP: *.adsl.inetia.pl 25.11.10, 08:02 No a wg. badań opinii publicznej w Niemczech spory odsetek społeczeństwa marzy o powrocie rządów silnej ręki a stąd do dyktatury już niedaleko. W ocenie 10 proc. respondentów "gdyby nie zagłada Żydów, Hitler byłby dziś uważany za wielkiego męża stanu. Całość można poczytać tu: www.tvn24.pl/-1,1677620,0,1,gdyby-nie-zaglada-zydow--hitler-bylby-dzis-mezem-stanu,wiadomosc.html Tak więc sentymentów do dyktatury szukaj gdzie indziej. U nas w Polsce MN żyje jak pączek w maśle. Nie znam przykładu innej mniejszości mającej tyle praw i stołków we władzach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: redaktor naczelny Opinie. Antyniemieckość urojona i poroniona IP: *.adsl.inetia.pl 24.11.10, 23:31 gratulacje za ten tekst, jak wczesniej Pana Lodzinskiego i pare innych. Nareszcie GW prezentuje publicystyke na poziomie. Redakcja jest wreszcie aktywnym uczestnikiem politycznych sporow. Z wlasnym zdaniem i ocena sytuacji. Mdle relacjonowanie wszytskiego, albo nto-skie teksty w stylu SE i Faktu nreszcie mam nadzieje sie koncza. Miec wlasne zdanie wcale nie oznacza opowiadania sie po ktorejs ze stron. Jest po prostu wlasnym zdaniem niezaleznej redakcji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :D Re: Opinie. Antyniemieckość urojona i poroniona IP: *.chello.pl 25.11.10, 02:55 Jest wlasnym zdaniem poki JK i PIS jest winny :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spider Opinie. Antyniemieckość urojona i poroniona IP: *.adsl.inetia.pl 25.11.10, 08:16 an redaktor o niemieckim nazwisku zanim napisze artykuł powinien się merytorycznie do niego przygotować. W Powiecie Opolskim Ziemskim nie ma SLD jest Nasz Samorząd. Więc wypociny o tym, aby randa PiS popierała SLD są "ciula" warte. Odpowiedz Link Zgłoś
mad_driver Re: Opinie. Antyniemieckość urojona i poroniona 25.11.10, 10:34 Proponuję , żeby szanowny pan Frelich przyjrzał się nieskrywanej antypolskości Niemców na Śląsku Opolskim. Począwszy od wypowiedzi pana Kasiury o III Powstaniu Śląskim , przez całkowity brak honoru ze strony MN - jak można szczycić się swoją niemieckością kandydując na urząd publiczny w PL i jeszcze brać za to polskie pieniądze po wykluczenia i wyszydzenia jakie fundują Ślązacy Polakom (szczególnie na wsiach - sam przez to przechodziłem...)Obrazuję sytuację taki przykład - polak przed wyborami (samorządowymi) zastanowi się pomiędzy głosowaniem na przedstawiciela MN a innym natomiast "niemiec" (celowo w " ") z automatu NIGDY nie zagłosuje na Polaka. kończąc zapytam MN czy w Niemczech Polacy mają statut mniejszości narodowej.....eh. Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: Opinie. Antyniemieckość urojona i poroniona 25.11.10, 13:52 > jak można szczycić się swoją niemieckością > kandydując na urząd publiczny w PL > i jeszcze brać za to polskie pieniądze Wszystko w porzadku. Odpowiedz Link Zgłoś
mad_driver Re: Opinie. Antyniemieckość urojona i poroniona 26.11.10, 09:19 idz zamiataj podwórko bo się do końca soboty nie wyrobisz ;) odpuszczam bo z wami to jeszcze nikt nie wygrał, jak ci się nie podoba system polityki fiskalnej unii to jest dużo pięknych krajów nie w UE) yo Odpowiedz Link Zgłoś
chrisraf Re: mad_driver, do nauki, nieuku!!! 25.11.10, 22:21 Począwszy od wypowiedzi pana Kasiury o III Powstan > iu Śląskim To bylo takie "powstanie", jak z koziej pupy spadochron. Poczytaj sobie "Wspomnienia i przyczynki do historii III powstania górnośląskiego" dowodcy operacyjnego pplk. Macieja Mielzynskiego (prawdziwe nazwisko Matthias von Brudzewo-Mielzynski),"powstanca" z Wielkopolski. Pisal o tym tzw. III "powstaniu", ze zostalo ono "planowane, finansowane, z organizowane i przeprowadzone przez kola nie slaskie". Ten byly adjutand cesarza Niemiec Willhelma II i posel do Reichstagu, zmarl podczas IIWS we Wiedniu, zyjac na stare lata u swojego starego przyjaciela, oficera Wehrmachtu. Naczelne dowodztwo wojskowe znajdowalo sie pod egida gen. Szeptyckiego w Krakowie. W przeciwienstwie do tych "Slazakow" sztab oboncow Gornego Slaska znajdowal sie...na Slasku pod dowodztwem gen. Höfera z Pszczyny i gen. von Hülsen z Kozla. "przez całkowity brak honoru ze strony MN - jak można szczycić się > swoją niemieckością kandydując na urząd publiczny w PL i jeszcze brać za to pol > skie pieniądze po wykluczenia i wyszydzenia" Jak mozna brac niemieckie pieniadze i skakac sasiadowi golym tylkiem na twaz? Porownaj niemieckie platnosci netto dla Unii i otrzymywane przez Polske fundusze netto. Polacy nie maja w Niemczech statutu mniejszosci narodowej z prostej przyczyny - nie sa ludnoscia autochtoniczna. A teraz do nauki, nieuku! P.S. Jesli takie glupoty produkowles, jak w Twoim wpisie, nie dziwie sie ludnosci, ktora z Ciebie kpila. Glückauf! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: boski diego Re: mad_driver, do nauki, nieuku!!! IP: 87.207.236.* 25.11.10, 22:39 Wszystko pięknie, ładnie tylko co wy ślązacy macie do tego ? Przecież wy niemcami nie jesteście i sobie nie przypisujcie ich dokonań Odpowiedz Link Zgłoś
chrisraf Re: boski diego 25.11.10, 23:55 Przecież wy niemca > mi nie jesteście i sobie nie przypisujcie ich dokonań 1. Jak najbardziej Slazacy sa Niemcami, w odroznieniu do Polonii na Slasku 2. O jakim "przypisywaniu" myslisz, prosze o kontekst. Glückauf! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: boski diego Re: mad_driver, do nauki, nieuku!!! IP: 87.207.236.* 25.11.10, 22:49 Tylko co wy macie do niemieckich pieniędzy wpłacanych do kasy Unii ? Przecież wy ślązacy Niemcami wcale nie jesteście, choćbyście nie wiem jak to innym wmawiali. Więc sobie śląski prymitywie nie przypisuj cudzych dokonań. Odpowiedz Link Zgłoś
chrisraf Re: boski prymitywie 25.11.10, 23:58 > Tylko co wy macie do niemieckich pieniędzy wpłacanych do kasy Unii ? Przecież w > y ślązacy Niemcami wcale nie jesteście, choćbyście nie wiem jak to innym wmawia > li. Więc sobie śląski prymitywie nie przypisuj cudzych dokonań. Tak jak setki tysiecy innych Slazakow place podatki w Niemczech, ktore okrezna droga trafiaja do Polski. Kuma teraz? Glückauf! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: boski diego śląski cepie IP: 87.207.236.* 26.11.10, 11:04 Udowodnij to, bo to takie twoje pustosłowie. Jak płacisz podatki w Niemczech to zapewniam cię twoje pieniądze służą głównie dobru RFN. I po pierwsze i ostatnie jak płacisz podatki w Niemczech, to nie wymagaj nic od państwa Polskiego, bo temu państwu nic nie dajesz. Nic nie dajesz na służbę zdrowia, szkolnictwo, drogi itp. A potem wymagacie od Polski postawienia dwujęzycznych tablic, niby z jakiej racji ? Odpowiedz Link Zgłoś
chrisraf Re: Boski nieuku 29.11.10, 11:17 > Udowodnij to, bo to takie twoje pustosłowie. Porownaj wklad netto Niemiec i otrzymywane przez Polske fundusze netto. Stosunek wynosi 1:1. Jak płacisz podatki w Niemczech to > zapewniam cię twoje pieniądze służą głównie dobru RFN. I po pierwsze i ostatni > e jak płacisz podatki w Niemczech, to nie wymagaj nic od państwa Polskiego, bo > temu państwu nic nie dajesz. Nic nie dajesz na służbę zdrowia, szkolnictwo, dro > gi itp. Patrz powyzsza wypowiedz. A potem wymagacie od Polski postawienia dwujęzycznych tablic, niby z ja > kiej racji ? Z takiej rycji, jak opisalem. Kuma teraz? Odpowiedz Link Zgłoś
przemo_opole Re: mad_driver, do nauki, nieuku!!! 25.11.10, 22:58 Takie mądre wypowiedzi jak Twoja są własnie źródłem kolejnych antagonizmów. Gratuluję, ale pewnie o to ci właśnie chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
chrisraf Re:przemo_opole 26.11.10, 00:04 Witam! Moj wpis jest odpowiedzia na tekst przedmowcy. Ukazalem jego niezgodnosc z faktami historycznymi i zaklamanie przedmowcy. W tutejszym watku byla mowa o "swietych krowach" z NM. Czy Polska to tez taka "swieta krowa"? Wskaz, co sie nia zgadza w mojej wypowiedzi. Glückauf! Odpowiedz Link Zgłoś
mad_driver Re: Opinie. Antyniemieckość urojona i poroniona 25.11.10, 10:38 w Opolskim dodatku do GW ciekawy komentarz pana Frelicha o "urojonej i poronionej anty-niemieckości" opolskiego PiS`u. (PiS się cieszy "jak dziecko" , że zawiązała się koalicja PO-SLD-PSL). Proponuję , żeby szanowny pan Frelich przyjrzał się nieskrywanej antypolskości Niemców na Śląsku Opolskim. Począwszy od wypowiedzi pana Kasiury o III Powstaniu Śląskim , przez całkowity brak honoru ze strony MN - jak można szczycić się swoją niemieckością kandydując na urząd publiczny w PL i jeszcze brać za to polskie pieniądze po wykluczenia i wyszydzenia jakie fundują Ślązacy Polakom (szczególnie na wsiach - sam przez to przechodziłem...)Obrazuję sytuację taki przykład - polak przed wyborami (samorządowymi) zastanowi się pomiędzy głosowaniem na przedstawiciela MN a innym natomiast "niemiec" (celowo w " ") z automatu NIGDY nie zagłosuje na Polaka. kończąc zapytam MN czy w Niemczech Polacy mają statut mniejszości narodowej.....eh. Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 co za bzdury 25.11.10, 13:47 A przecież zarówno wyborcy PiS-u, jak i wyborcy MN to ludzie przywiązani do tradycyjnych wartości, hołdujący rodzinie, uznający autorytet Kościoła i władzy państwa. Właściwie różni ich jedynie historia, w życiu codziennym zwykłych ludzi nieodgrywająca już istotnej roli. -------------------------------- Czy autor(ka) tego tekstu cos wypila ? Musialo byc bardzo mocne albo/i bardzo duzo tego. Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Opinie. Antyniemieckość urojona i poroniona 25.11.10, 13:48 > PiS i MN mogłyby przećwiczyć współpracę To nie sa 2 rózne partie, tylko 2 rozne planety i cywilizacje !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J23 Re: Opinie. Antyniemieckość urojona i poroniona IP: 89.73.39.* 25.11.10, 13:56 Oppelner, już cię zdekonspirowali że zmieniłeś nicka? A chrisraf to też ty? Jesteś bardzo pracowity jak prawdziwy Niemiec! Odpowiedz Link Zgłoś
chrisraf Re: J23, jest nas wiecej;) 25.11.10, 21:50 Ja jestem chrisraf i zapewniam Cie, nie jestem ani Oppelner, ani Wilhelmem. :) Glückauf! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: J23, jest nas wiecej;) IP: *.dip.t-dialin.net 27.11.10, 21:28 Nie chcesz by robiono z Ciebie Oppelnera czy Wilhelma to bardzo prosze nie rob ze mnie Niemca-jestem obywatelem Niemiec place tu podatki ale jestem SLAZAKIEM rownie dobrze czulbym sie na Slasku (bylo mi tam tez rownie dobrze jak w Niemczech) .Nie bardzo rozumiem o co wlasciwie chodzi w tej psedo Slasko-Slaskiej pyskowce przeciez Ci ktorzy mieszkaja od 1945 na Slasku wszyscy sa SLAZAKAMI czym rozni sie dzis 50 letni Slazak urodzony w rodzinie Slaskiej czy ten 50-letni urodzony w rodzienie przesiedlonej ze wschodu miejsce zamieszkania i urodzenia decyduje ze sa Slazakami(macie watpliwosci Strassburg stoi otworem).A obok tego wszyscy ktorzy mieszkaja na Slasku sa obywatelami Polski obojetnie czy maja drugi paszport czy nie.W/g mnie dzic droga stoi otworem uwazasz si za pokrzywdzonego na Slaku wyjezdzasz i mozesz miec dobrobyt gdzie indziej w EU np. Niemczech czy Hiszpani(tam podobno ma hacjende pan Kroll). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc inny Re: J23, jest nas wiecej;) IP: *.dip.t-dialin.net 28.11.10, 10:07 > Nie chcesz by robiono z Ciebie Oppelnera czy Wilhelma to bardzo prosze nie rob > ze mnie Niemca-jestem obywatelem Niemiec place tu podatki ale jestem SLAZAKIEM > rownie dobrze czulbym sie na Slasku (bylo mi tam tez rownie dobrze jak w Niemczech . Gosc, jestes Slazakiem, po niemiecku Schlesier. Jestes obywatelem Niemiec. Masz niemiecki Personalausweis w ktorym pisze, _Nationalitaet Deutsch_czyli narodowosc niemiecka. Nie musisz sie wstydzic ani zaklamywac, ze jestes slaskim Niemcem z pochodzenia. Jezeli ci sie to niepodoba to oddaj niemieckie obywatelstwo i nie rob zamieszania i nie mac innym. Przeciez mozesz zyc w Niemczech tez jako Polak, tylko z polskim obywatelstwem. Odpowiedz Link Zgłoś
chrisraf Re: gosc 29.11.10, 11:13 > Nie chcesz by robiono z Ciebie Oppelnera czy Wilhelma to bardzo prosze nie rob > ze mnie Niemca-jestem obywatelem Niemiec place tu podatki ale jestem SLAZAKIEM > rownie dobrze czulbym sie na Slasku (bylo mi tam tez rownie dobrze jak w Niemc > zech) . ?????????????Nie robie z Ciebie Niemca. Nawet do tej pory nie wiedzialem, ze istniejesz. Nie bardzo rozumiem o co wlasciwie chodzi w tej psedo Slasko-Slaskiej py > skowce przeciez Ci ktorzy mieszkaja od 1945 na Slasku wszyscy sa SLAZAKAMI Bzdura! Aby byc Slazakiem, Kaszubem, Mazowszaninem itd. naelzy sie identyfikowac z jego kultura, jezykiem, historia. Osoby pochodzace z rodzin kresowych tego nie robia. Nie jest mi znany ani jeden przypadek, by taka osoba utozsamiala sie z jego kultura, mowila tutejszym dialektem. Osoby urodzone w rodzinach "slaskich" czesto nie znaja swojej tozsamosci. W obydwu przypadkach mowimy o Polonii na Slasku. Miejsce urodzenia nie swiadczy o przyleznosci etnicznej, a paszport o przynaleznosci narodowej. Jako 50-latek powinienies to wiedziec. Glückauf! Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Opinie. Antyniemieckość urojona i poroniona 25.11.10, 13:53 opole.gazeta.pl/opole/1,69066,8715208,Prof__Heffner__argumenty_PO_wyssane_z_palca.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: boski diego Opinie. Antyniemieckość urojona i poroniona IP: 87.207.236.* 25.11.10, 22:23 Jak PiS ma urojoną anty niemieckość to źle. Ale jak ślązacy chorują na urojoną niemieckość to dobrze. To ja już wyjaśniam . To są urojenia, ale nie PiS, tylko GW, że PiS ma urojenia antyniemieckie, a tak na prawdę to urojenia mają ślązacy, że są niemcami, a GW wmawia, że urojenia Ślązaków są jak najbardziej na miejscu, i że to PiS ma urojenia. To jak? PiS ma urojone urojenia do urojonych wizji ślązaków ? Nadążacie ? Czy już zgubiliście się ? Bo ktoś tu z kogoś robi wariata i tymi wariatami na pewno nie są ludzie PiS-u. Odpowiedz Link Zgłoś
chrisraf Re: Boski nieuku 26.11.10, 00:12 Zrozum, ze Slazacy to glownie Niemcy. Zapoznaj sie z historia tego regionu. Jak myslisz kto to byli von Strachwitz, von Saydlitz, von Prittwitz, von Nostitz, von Rothkirch i von Zedlitz??? Czy wiesz kim byl "czerwony" baron von Richthoffen? Mowi Ci cos Angelus Silesius, Holtei, Hauptman??? Glückauf! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Boski Diego Re: Boski nieuku IP: 87.207.236.* 26.11.10, 10:51 Ale ci przypominam, że ich już nie ma, tak jak innych Niemców. A winę ponoszą za to sami Niemcy wywołując wojenną pożogę, za co zostali przykładnie ukarani choćby poprzez odebranie im tych ziem, na których teraz żyjemy. Odpowiedz Link Zgłoś
mr.superlatywny Re: Boski nieuku 26.11.10, 11:29 No tak, wedlug was polakowskich nacjonalistówszowinistów to i Slazaków wcale nie ma. Leczcie sie, skosnookie imigranty ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Boski Diego Re: Boski nieuku IP: 87.207.236.* 26.11.10, 11:49 Ślązacy są, tak jak są Wielkopolanie, Małopolanie, Mazowszanie itp.Czyli regionalne grupy ludności składające się na całokształt Narodu Polskiego. A wy opolscy volksdeutsche nic nie macie w sobie z prawdziwych Niemców a tylko się pod nich podszywacie. Odpowiedz Link Zgłoś
chrisraf Re: Boski nieuku 29.11.10, 11:22 Ty to taka dziwna perzona. 1. Wciskasz nam, ze jestesmy "caloksztaltem polskiego narodu". 2. My mowimy o sobie, ze jestesmy Schlesier i nie jestesmy Polakami. Wasza kultura, Wasza historia, Wasza mentalnosc, Wasze spojzenie na nas to nie nasza kultura, nie nasza historia, nie nasze spojzenie na nas. Kuma teraz? Odpowiedz Link Zgłoś
chrisraf Re: Bismarck:"Chcesz Polakow ukarac, daj im 25.11.10, 22:23 rzadzic". Miales to na mysli? Glückauf! Odpowiedz Link Zgłoś
oppelner_os Re: Bismarck:"Chcesz Polakow ukarac, daj im 26.11.10, 11:17 hehe stara prawda o Polakach wiecznie zywa:))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lobber Re: Opinie. Antyniemieckość urojona i poroniona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.10, 22:28 Jak sie jest Mniymcem, to wystarczy znajomość tabliczki mnożenia, aby zostać dyrektorem banku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cossack Re: Opinie. Antyniemieckość urojona i poroniona IP: 211.234.126.* 25.11.10, 22:56 Polok niy musi umiec tabuli mnozynia bo niy cza mu banku! Styknie mu mamino rajtuza pra Kaczorek? Odpowiedz Link Zgłoś
chrisraf Re: Bez znajomosci tabliczki mnozenia 26.11.10, 00:05 polska inteligencja naplywowa zarzadzala kopalniami, hutami, fabrykami. Glückauf! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leon Opinie. Antyniemieckość urojona i poroniona IP: *.superkabel.de 26.11.10, 16:14 Jednym z nagrźniejszych kalek pojęciowo - ideologicznych było skuteczne wypranie mózgów dziatwy uczniowskiej przez utożsamienie “dziejów państwa - jako instytucji - i narodu - jako ideologicznego mitu” tak, ze dziś wymienia się to jednym tchem. Zwalczał te tragiczne uproszczenia np. Giedroyć ale kto go naprawdę słuchał. Niedawno był w Rzeczpospolitej (tak, tak tym prawicowym brukowcu) wywiad z jednym z wybitnych publicystów historycznych z emigracji, który tłumaczył dlaczego ani on ani Giedroyć nigdy po 89 do Polski nie wrócili. Ta ideologiczna zbitka była dla nich kamieniem obrazy…. Dzieje wieloetnicznej Rzplitej stały się dziejami nacjonalistycznej polskiej wspólnoty narodowej…. W tym systemie rytualnej nienawisci do obcych celem zawsze byli Niemcy. Krzyżacy-Prusacy-Hitler, Grenschutz-Vkolumna=Ślązacy+Mazurzy a dzieje Polski to walka nieustająca o odzyskanie podstępnie odebranego Głogowa i Szczecina, który przekazał Chrobry, a w tej wizji Kopernik czy Heweliusz byli czystej krwi Piastami Kołodziejami słowiańskiej krwi. Tu nie ma miejsca na uwagi, że Śląsk (łącznie z Bielskiem) należał od XIV wieku do Korony Czeskiej, że ludność mieszkająca między Tarnowem a Jasłem do XIX nazywała sama siebie Głuchoniemcami, bo do XVII w. zachowała niemiecki język przodków (choć to chłopi naprzeciw polsko-sarmackiej szlachty) itd., itd., dziś ten miękki polski ideologiczny nacjonalizm atakuje każde dorastające dziecko nie tylko z podręczników jedyniesłusznych ale i z nazw ulic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slazak z NRD- fenu Re: Opinie. Antyniemieckość urojona i poroniona IP: *.dip.t-dialin.net 26.11.10, 16:49 Jezusicku, gdzie nie spojrzec tam ten Leon.Wyglada na propagandziste z RAS , lub cos jeszcze gorszego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Boski Diego Re: Opinie. Antyniemieckość urojona i poroniona IP: 87.207.236.* 26.11.10, 17:38 No tak, leon zarzuca Polakom, że bezwzględne próbują narzucić swoją koncepcję narodu i państwa. Ale używając tej argumentacji chyba nie zauważył, albo nie chce zauważyć, że sam narzuca nam wrogą Polsce i Polakom nacjonalistyczną koncepcję narodu niemieckiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leon Re: Opinie. Antyniemieckość urojona i poroniona IP: *.superkabel.de 26.11.10, 18:14 Diego przeczytaj uważnie co napisałem i bez głupich insynuacji .Chciałem tylko ostrzec przed tą "nacjonalistyczną koncepcją".Czym się rózni nacjonalizm Polski od Niemieckiego,Rosyjskiego,Czeskiego dla mnie niczym.Prawda wyzwala. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Boski Diego Re: Opinie. Antyniemieckość urojona i poroniona IP: 87.207.236.* 27.11.10, 12:23 Przeczytałem uważnie i zdania nie zmieniam. Krytykowanie polskich postaw patriotycznych oraz wasza negacja polskości jest po prostu zaplanowaną sprytną grą mającą na celu fałszowanie historii poprzez zapominanie o niemieckich przewinieniach w imię tolerancji i tzw "jedności europejskiej" po to by powoli przejmować kontrolę nad polskimi ziemiami zachodnimi, które w opinii Niemców zostały utracone tylko tymczasowo, jest to realizacja, w nowej formie, starej niemieckiej koncepcji "drag nach osten". Tylko nie wiem jaka jest w tym twoja rola - czy ty to popierasz z własnej głupoty i naiwności, czy raczej z czystej perfidii ? Odpowiedz Link Zgłoś
rilian Re: Opinie. Antyniemieckość urojona i poroniona 27.11.10, 17:53 "wasza" - czyja? to, o czym pisze leon jest bardzo trudne i chyba przez to niezrozumiałe. w tej paplaninie i obrzucaniu się szambem powyżej, jego głos jest postem rozsądnym. któren każdy winien, w mojej opinii, przeczytać - i zrobić rachunek sumienia. w opolu, gdzie mieszkam, jestem odbierany jako polak. w głogowie, gdzie pracuję czasem, jestem filoniemcem. popieprzone to wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opolanin Opinie. Antyniemieckość urojona i poroniona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.10, 17:40 Rozporkowi Niemcy na księżyc !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leon Opinie. Antyniemieckość urojona i poroniona IP: *.superkabel.de 27.11.10, 18:08 Czytając twoją wypowiedż mam wrażenie jakby to agitacyjna kartkówka z obozu szkoleniowego skrajnie nacjonalistycznych organizacji polskich np.ONR albo Wszechpolacy.Nieżle wam te mózgi wyprali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leon Opinie. Antyniemieckość urojona i poroniona IP: *.superkabel.de 27.11.10, 18:39 Pozdrawiam Ciebie rilian myśle.że takich jak Ty jest nas więcej .Moja mama jest Polką ale dla prawdziwych Polaków jestem śmieciem i złym agitatorem."Żadna kultura nie może przeżyć, jeśli stara się być jedyną i wykluczającą inne." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Opinie. Antyniemieckość urojona i poroniona IP: *.dip0.t-ipconnect.de 27.11.10, 19:16 Panowie( z wyrachowania politycznego) Niemcy, czy jak sie tyle lat tarzalo w bagienku to nie widzialo sie z jakimi wieprzkami sie to robilo? Odpowiedz Link Zgłoś
rilian Re: Opinie. Antyniemieckość urojona i poroniona 27.11.10, 22:29 mam wrażenie, że mamy podobny sen o miejscach, które są dla nas ważne i postawach, które bardzo trudno wyobrazić sobie w polsce. w niemczech, niestety, też. pewnie masz rację, pisząc że zdrowy rozsądek jest powszechniejszy, niż nam się wydaje. dla mnie jakimś dramatem jest to, że - będąc przyzwyczajonym do używania w kolejnych miejscach mego życia i pracy forów "gw" - odnajduję lokalne, opolskie forum jako coś mi kompletnie obcego. gdzie trolle i ekstrema uważane są za wyrocznie, a nie powszechnie obśmiewane i traktowane jako ciekawostka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosciu nie pij Re: Opinie. Antyniemieckość urojona i poroniona IP: *.dip.t-dialin.net 27.11.10, 23:36 To wejdz koles na fora katowickie.Tam sama naziolska smietanka sie wypowiada, a jakze. Odpowiedz Link Zgłoś
rilian Re: Opinie. Antyniemieckość urojona i poroniona 28.11.10, 09:07 czy w ten sposób usprawiedliwiasz kształt forum opolskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leon do Ślaski Polak IP: *.superkabel.de 28.11.10, 13:07 Tak troche żebyś troche prawdy poznał na temat twoich pupilków. www.slonsk.de/Slonsk/Aebi/KG/Grazynski2.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: josef zawila Opinie. Antyniemieckość urojona i poroniona IP: *.unitymediagroup.de 11.01.11, 10:38 Szanowni Panstwo ! jako przesiedleniec ze Slaska Opolskiego i obecnie obywatel niemiecki od 30 lat chcialbym sie ustosunkowac do problemu jakim jest Mniejszosc Niemiecka na Opolszczyznie. Tacy ludzie jak pan Kotys, ktorzy swiadcza "panu Bogu swieczke a diablu ogarek" powinni juz dawno sie stracic z rynku politycznego. Jako muzyk dzialajacy juz od 40 lat zawodowo w Polsce i w Niemczech moge stwierdzic jedno : pan Kotys jest takim politykiem jak muzykiem... Na wszystkim sie nie mozna znac - panie Kotys...i pan jak sprzedawal moj dom bez przetargu tez mogl sobie poczytac prawo wlasnosci !!! To pozostanie miedzy nami do konca naszego zycia : mojego i Pana !!! Jako byly mieszkaniec gminy Kolonowskie mam prawo oceny demokratycznej i oceny Waszej pracy i Waszej aktywnosci. Widocznie cos w tym jest, ze Panu wymalowano wasy AH i swastyki nie popieram, ale jak jechalem przez Jemielnice gdzie dawniej grywalem na duzych weselach z obecnym ksiedzem dr Piotrem Tarlinskim to sie zastanawialem czy aby Pan nie dal osobiscie takiego zlecenia...to by bylo do Pana podobne !!! Reklama dzwignia handlu !!! Stary psycholog i nauczyciel Polski Ludowej Josef Zawila P.S. Jestem do dyspozycji dla forum pod adresem : josef-zawila@freenet.de Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: josef zawila Opinie. Antyniemieckość urojona i poroniona IP: *.unitymediagroup.de 11.01.11, 10:56 Szanowni Panstwo ! jako stary juz obywatel niemiecki i przesiedleniec z Opolszczyzny ( Spätaussiedler)pragne dolaczyc swoje osobiste zdanie i to co napisze jest smutne ale prawdziwe - dotyczy tej wielkiej niemieckosci Mniejszosci Niemieckiej na Slasku Opolskim ktora jest smieszna i naraza na szwank takich przesiedlencow jak ja i wielu innych. Mysmy wyjechali do Niemiec nie po to, aby nam robili zla opinie tacy "NIEMCY" i niech oni sie odczepia od nas w swoich wystepach artystycznych na terenie Slaska do kotrego my - przesiedlency mamy takie samo prawo, ale prawo w powiazaniu ze wspolpraca pomiedzy dobrosasiedskimi stosunkami i zaden z naszych politykow nie bedzie popieral takich "NIEMCOW", ktorzy sieja ferment. Moja decyzja jako ojca wyjezdzajacego na stale wobec moich dzieci byla jednoznaczna i jesli polska mniejszosc nie jest w Niemczech oficjalnie zatwierdzona to w Polsce tez byc nie powinna !!! Tu chodzi im tylko o pieniadze. Obecne wybory pokazaly demokracje na Slasku i ja jako obywatel niemiecki popieram calkowicie taka nowa koalicje w moim wojeowdztwie. Brawo !!! i niech zyje POlska !!! Lacze pozdrowienia dla wszystkich Polakow na Slasku Opolskim i zycze zdrowia szczescia i pomyslnosci w nowym roku. Mniejszosc Niemiecka powinna sie przeniesc do Niemiec i pokazac swoje bledy oraz przejsc praktyke na terenie NIEMIEC. Praktyka ta polega na samofinansowaniu swojej firmy i zameldowaniu sie, aby najpierw zarobic wlasne pieniadze. Potem trzeba sie nauczyc sprzetac, a potem przez 3 lata sprzatac !!! Nastepnie wrocic do Polski i samofinansowac sie zakladajac PROKWORKS za wlasne pieniadze a nie za pieniadze pasntwowe !!! Lacze pozdrowienia Josef Zawila P.S. Jestem do dyspozycji w biurze : Josef Zawila, Zehlendorfer Damm 46, 33619 Bielefeld Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Collonna Re: Opinie. Antyniemieckość urojona i poroniona IP: *.pool.mediaWays.net 11.01.11, 11:46 Panie J.Z-jako nauczyciel w PRL-u to moze pan rzeczywiscie nie wie, ze mniejszosc narodowa to nie tylko liczba ludzi pewnego narodu w danym panstwie. Gdyby tak bylo, to taki statut juz dawno mogliby miec kiedys Wlosi a teraz Turcy-im to ale nawet nie przyszlo do glowy. Ale nikt nie przeszkadza tym ludziom pielegnowac ich kulture, organizowac szkoly czy nawet budowac koscioly-czy kiedys to Polakom W BRD zabroniono? Co do tzw. opolszczyzny to daj se juz spokoj z Twoim domem-ludzie tam nie takie rzeczy potracili w ten czy inny sposob-to bylo tylko dla Twojego dobra-do tego sie tam tylko wiecznie doplaca. I nie doradzaj tam ludziom co maja robic-oni to wiedza lepiej. Muzykiem moze jestes od Kotysia lepszym-ale na lokalnej polityce sie tak jak on nie znasz- Nauczyciele z PRL-u zreszta to byl przewaznie najmniej wartosciowy elemet w tamtejszym spoleczenstwie, wiecznie wystraszeni i powtarzajacy tym dzieciom te najwieksze glupoty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: josef zawila Re: Opinie. Antyniemieckość urojona i poroniona IP: *.dip.t-dialin.net 24.05.12, 14:01 Mam kilka slow dla COLLONA i domyslam sie, ze pochodzisz z Kolonowskiego. Gdybym byl czlowiekiem slabym muzycznie i politycznie to bym dzisiaj sie nie mogl ustosunkowac do tej wypowiedzi : uwazam, ze uwazacie sie za najlepszych Niemcow i najlepszych Polakow i zycze Wam wszystkich wszelkiej pomyslnosci...Nie mylcie jednak pojec o ludziach - nauczycielach z czasow PRL-u. Specyfika naszej pracy muzycznej byla taka sama jak jest dzisiaj. My mamy dzisiaj wiecej w Niemczech mozliwosci pokazania wlasnych pomyslow niz kiedys w PRL. Mysmy sie rozwijali przez te lata co w Polsce dopiero sie rozwija i w ten sposob jestescie bardzo zakompleksieni co powoduje zlosliwe uwagi do sprawy polityki srodowiskowej... Masz pecha bo ja przez cale lata prowadzilem dzialalnosc gospodarcza w Polsce i w Niemczech - majac calkowicie wlasne finansowanie. Nie jest sztuka udawac ze sie pracuje za pieniadze panstwowe !!! Przekrety i popisywanie sie bez podstaw to cecha wlasnie narodu polskiego. Szkoda, ze jestescie tak malo krytyczni !!! Czas pokaze na co Was stac...Pozdro-Jo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Opinie. Antyniemieckość urojona i poroniona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.11, 15:25 A Górnoślązacy z lat 20-tych i 30-tych\jestem jednym z ich potomków,których tysiące mieszka w opolskim\ z legitymacją ze znakiem Rodła w kieszeni to byli Niemcy czy Polacy ?.Przecież narodowości Śląskiej nie było nigdy i nie ma do tej pory a tym bardziej języka śląskiego \brak gramatyki\ jak niektórzy potocznie nazywają gwarę śląską. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: assdhjjhjkasdjklas Re: Opinie. Antyniemieckość urojona i poroniona IP: *.dip.t-dialin.net 24.05.12, 17:20 > A Górnoślązacy z lat 20-tych i 30-tych\jestem jednym z ich potomków A Ty sie nie czujesz Slazakiem, tylko jestes "ich potomkiem" ? Smieszne, to mi przypomina "osoby z rodzin zydowskich". Albo "Polaka o sniadej cerze". - Albo ludzi udajacych kogos, kim nie sa. Odpowiedz Link Zgłoś