Dodaj do ulubionych

Aż 46% badanych chce zadeklarować narodowość śląsk

28.01.11, 17:23
katowice.naszemiasto.pl/artykul/754964,sondaz-na-zlecenie-dz-az-46-badanych-chce-zadeklarowac,id,t.html#c579fd383c3580fd,1,3,5
"Niemal połowa (46 proc.) mieszkańców 4 wielkich śląskich miast - Katowic, Gliwic, Rybnika i Chorzowa - w rozpoczynającym się 1 kwietnia Narodowym Spisie Powszechnym zamierza zadeklarować narodowość śląską! Tak wynika z sondażu, który na zlecenie "Dziennika Zachodniego" przeprowadziła firma badawcza Marketing Research Group."
Obserwuj wątek
    • Gość: ? Re: Aż 46% badanych chce zadeklarować narodowość IP: *.252.19.65.internetia.net.pl 28.01.11, 17:39
      i co w zwiazku z tym?

a mi się wydaje, że co najmniej 90% mieszkańców Opola chciałoby trafić 6 w totka
      • Gość: jaaaa Re: Aż 46% badanych chce zadeklarować narodowość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.11, 18:08
        Czyżby ta sensacyjna wieść podana prze svatopluka miała sugerować, ze opolskie Niemce zmienią zaś narodowość i zapiszą się do śląskiej? Znaczy się,że będą w tej narodowości więcej płacili?
      • svatopluk Re: Aż 46% badanych chce zadeklarować narodowość 28.01.11, 18:08
        a co ma piernik do wiatraka:)
        • Gość: Slazak z NRD- fenu Nieoczekiwana zmiana narodowosci IP: *.dip.t-dialin.net 28.01.11, 19:09
          A mowia, madry Polak po szkodzie... Slazak za to nigdy.
          • svatopluk Re: Nieoczekiwana zmiana narodowosci 31.01.11, 12:08
            czyzbys zdobyl sie na samokrytyke?
    • Gość: śląski Polak Re: Aż 46% badanych chce zadeklarować narodowość IP: 80.50.134.* 28.01.11, 20:11
      Ja także mam taki zamiar boć przecie mieszkam na pięknym polskim Śląsku i nie jest hańbą być Ślązakiem mając polskie serce.
      • Gość: Rajmund No to sie ciesz IP: *.dip0.t-ipconnect.de 04.02.11, 04:10
        No to sie ciesz :
        www.youtube.com/watch?v=7OzU7JFcw18&feature=related
    • Gość: C C C Re: Aż 46% badanych chce zadeklarować narodowość IP: *.dynamic.chello.pl 31.01.11, 12:30
      Volksdeutschom to się już całkiem po..doliło w tych durnych zakutych łbach. Po pierwsze jaką narodowość? Narodowość Oberschlesien wynaleźli Niemcy przygotowując się do Plebiscytu, na wszelki wypadek gdyby przegrali mimo swych manipulacji. Tak więc tradycja może dotyczyć tylko narodowości szlezjerskiej! Pora szlezjerów oznaczyć i wyeksportować do ch.matu. Po co mają się fatygować i robić coś na czym się nie znają.
    • gate.of.delirium Tylko 46% , a dlaczego nie 146 % ? 31.01.11, 13:29
      Albo i więcej ?
    • wuzet21 Re: Aż 46% badanych chce zadeklarować narodowość 31.01.11, 15:33
      svatopluk napisał:

> "Niemal połowa (46 proc.) mieszkańców 4 wielkich śląskich miast - Katowic, Gliw
      > ic, Rybnika i Chorzowa - w rozpoczynającym się 1 kwietnia Narodowym Spisie Pows
      > zechnym zamierza zadeklarować narodowość śląską! Tak wynika z sondażu, który na
      > zlecenie "Dziennika Zachodniego" przeprowadziła firma badawcza Marketing Resea
      > rch Group."

Napisz, co chciałeś tym wątkiem osiągnąć, bo jeżeli chciałeś tylko granat do ogniska wrzucić, to się nie udało - granat był nieprawdziwy (taki dla dzieci).

Dla informacji: (tym biedakom, co mają tylko pół mózgu) - narodowość śląska nie istnieje, jak również "polski niemiec", czy "niemiecki polak".
      Już dawno temu, ktoś mądry powiedział, że Polacy dzielą się tylko, na mądrych i głupich.
      • svatopluk Re: Aż 46% badanych chce zadeklarować narodowość 01.02.11, 11:23
        te badania wydaja mi sie ciekawe.
        ok. 20 lat temu podobne przeprowadzono w woj. opolskim
        ciekawe jak to dzisiaj wyglada?

do ktorej grupy Polakow sie zaliczasz?
        • wuzet21 Re: Aż 46% badanych chce zadeklarować narodowość 01.02.11, 16:15
          svatopluk napisał:

> te badania wydaja mi sie ciekawe.
          > ok. 20 lat temu podobne przeprowadzono w woj. opolskim
          > ciekawe jak to dzisiaj wyglada?
          >
          > do ktorej grupy Polakow sie zaliczasz?

Nie wiem do kogo to ostatnie pytanie było skierowane, ale na wszelki wypadek odpowiem - jestem Polakiem, mieszkam i pracuję w Polsce, choć nazwisko mam czysto niemieckie..., a odnośnie mądry, czy głupi - uznaję to za pytanie retoryczne.
    • Gość: edek Re: Aż 46% badanych chce zadeklarować narodowość IP: *.opole.pl 01.02.11, 14:06
      a co z pozostałymi wielkimi miastami Śląska? np. z Wrocławiem czy nawet Opolem i Wałbrzychem?
      Rybnik ma 140 tys mieszkańców, więc niewiele więcej jak Opole czy właśnie Wałbrzych

czy tu również tylu wariatów chce wybrać narodowość która nieistnieje?
      • Gość: niewschodniaczek Re: Aż 46% badanych chce zadeklarować narodowość IP: *.adsl.inetia.pl 01.02.11, 15:20
        a co Wam to przeszkadza? niech każdy wybiera to, kim się czuje... Jak dla mnie możecie sobie wpisać w rubrykę niemiecki Żyd, albo Ślązak z Marsa. Co Was to k... obchodzi co inni wpiszą. niech wpiszą! Wpisujcie nawet jak chcecie - narodowość: "zzabugapo1945przyjechal"
        • Gość: C C C Re: Ja też jestem Ślązakiem, i co komu do tego? IP: *.dynamic.chello.pl 01.02.11, 16:53
          Istotna jest tylko narodowość szlezjerska! Tych należy wyłapać i do wyboru!
        • Gość: kalka Re: Aż 46% badanych chce zadeklarować narodowość IP: *.dynamic.chello.pl 01.02.11, 18:19
          ech - ja też uważam że narodowośc śląska nie istnieje!!!
          a moja rodzina mieszka na Śląsku od XVI wieku - i w życiu by mi do głowy nie przyszło wpisywać narodowść śłąską!!!
          jestem Ślązakiem z przynależności geograficznej i kulturalnej, ale Polakiem z narodowości... moja żona natomiast, rówież kilk-kilkanaście pokoleń na Śląsku - ma wujka który uważa się za Ślązaka narodowości niemieckiej

nie znam nikogo w obu rodzinach mówiącego ze jest narodowośc śląska - i nikt z tych osób nie przyjechał na Śląsk w 1945 roku

ale ty wiesz lepiej, cały ten Raś (banda oszołomów) wie lepiej niż my, mieszkańcy z dziada pradziada tych ziem
          • Gość: C C C Re: Ilu będzie szlezjerów? IP: *.dynamic.chello.pl 01.02.11, 21:18
            Nie przejmuj się tymi co przyjechali po 1945 r. Oni mają świadomość kim są. Gorzej z tymi nasiedlonymi przez Fryca Wielkiego Złodzieja oraz z tymi których tu nasiedlono w okresie plebiscytowym. Na dodatek w 1869 roku przerobiono dzięki Bogislawowi Weltzlowi całą dokumentację w zgodzie z pruską propagandą do użytku upośledzonych szlezjerów. Oficjalne dokumenty przerabiano w Breslau i Weltzlowi je udostępniano.
          • svatopluk Re: Aż 46% badanych chce zadeklarować narodowość 02.02.11, 10:13
            czy ktos zabrania tobie prawo do samookreslenia?

wiec nie rob innym co tobie nie mile.
            a jezeli masz tak glebokie korzenie na Slasku to dziwie sie ze tak slabo rozumiesz swoj hajmat.
            • svatopluk Re: Aż 46% badanych chce zadeklarować narodowość 02.02.11, 10:16
              mialo byc: @kalka
            • Gość: kalka Re: Aż 46% badanych chce zadeklarować narodowość IP: *.dynamic.chello.pl 02.02.11, 20:48
              otóż ja rozumiem mój haimat, ale nie wiem czy ty rozumiesz swój...

jestem Polakiem, moi rodzice są Polakami, moi dziadkowie uważali się za Polaków, pradziadkowie też (w tym powstaniec śląski), ich rodzice również

nie przeszkadzało to nikomu ważać się za Ślązaka - ale narodowości polskiej

znam ludzi uwazających się za Ślązaków narodowości niemieckiej

ale tylko RAś twierdzi żę istnieje narodowość śląska...
              • svatopluk Re: Aż 46% badanych chce zadeklarować narodowość 03.02.11, 14:30
                Gość portalu: kalka napisał(a):

> otóż ja rozumiem mój haimat, ale nie wiem czy ty rozumiesz swój...
                >
                > jestem Polakiem, moi rodzice są Polakami, moi dziadkowie uważali się za Polaków
                > , pradziadkowie też (w tym powstaniec śląski), ich rodzice również
                >
                > nie przeszkadzało to nikomu ważać się za Ślązaka - ale narodowości polskiej
                >
                > znam ludzi uwazających się za Ślązaków narodowości niemieckiej
                >
                > ale tylko RAś twierdzi żę istnieje narodowość śląska...

ja twoja tozsamosc akceptuje i szanuje.
                bo to jest tylko twoj indywidualny wybor i nikomu nic do tego.

ale skad bierzesz sobie prawo do decydowania o tozsamosci swoich wspolobywateli?

moi przodkowie uwazali sie za Slazakow ale niekoniecznie za Polakow.
                wieksza czesc glosowala 90 lat temu za pozostaniem przy Niemczech a mniejsza czesc za przylaczenien do Polski.
                tyle co sie orientuje to nikt w POW albo w Selbstschutzu nie bral udzial.

RAŚ nie jest organizacja narodowosci slaskiej.
                9 lat temu ok. 173000 obywateli podczas spisu powszechnego powiedziala
                a) sa narodowosci niepolskiej
                b) sa narodowosci slaskiej
                tylu czlonkow autonomisci nie maja:)
          • Gość: theo Re: Aż 46% badanych chce zadeklarować narodowość IP: *.netcologne.de 06.02.11, 14:02
            "kalka" (01.02.11, 18:19) sugeruje, że na Sląsku występują jedynie narodowości niemiecka i polska. Zapomniał o czeskiej, a przecież ta egzystowała i nadal istnieje zwłaszcza w regionach cieszyńskim i karniowskim, choć w opolskim, czy katowickim, zwłaszcza na południu regionów, również sporo przykładów. Lecz to, co mnie poruszyło, było twierdzenie o jego przodkach, którzy podobno mieszkają na Sląsku od XVI wieku i to cały czas jako Polacy! W XVI wieku Sląsk już parę setek lat polskim nie był, więc ta "polskość" wydaje mi się być podejrzaną, zwłaszcza, że za granicą w Rzeczpospolitej szlacheckiej za Polaków uznawała się jedynie szlachta, tj. 12-13% tamtejszej ludności. Chłopstwo było narodowo indyferentne, a w miastach głównie mieszkali Zydzi i Niemcy. "Kalka" nie pisze na podstawie jakich dokumentów potwierdzających ciągłość genealogiczną od roku tysiąc pięćset któregoś, do roku 2011, jego żony oczywiście również, dochodzi do powyższej konkluzji. Czy znalazł może identyczne nazwisko w którymś dokumencie z przed pięciuset laty i ono upoważniło go do przyznania się do pokrewieństwa z tamtą osobą? Taka metoda nie jest naukową. Jeśli "kalka" ma dowody na pochodzenie swojego rodu od XVI wieku, niech je opublikuje, co będzie z pewnością sensacją genealogiczną. W przeciwnym przypadku jest jego twierdzenie jedynie bańką mydlaną.
            Inną sprawą jest pytanie, czy my Slązacy jesteśmy narodem? Kustosz muzeum w Katowicach zadał sobie trud wyszukania różnic między Slązakami i Polakami i stwierdził. że jest znaczna, cytuję: "...etnograf wskaże na odmienne tradycje, zwyczaje, obyczajowość, obrzędy, typ budownictwa mieszkalnego i gospodarczego. Socjolog zauważy odmienny stopień dyscypliny społecznej, odmienną hierarchię wartości dotyczącą takich zjawisk, jak religia, praca, rodzina. Językoznawca zwróci uwagę na specyfikę języka mówionego rdzennych mieszkańców Sląska, swoiste słownictwo, składnię, fonetykę, formy fleksyjne, a nawet charakterystyczne dla tego regionu nazwy miejscowe i nazwiska". Skoro więc tak bardzo różnimy się od Polaków, to czy nie jest to powód by tę różnicę stale podkreślać? Zwłaszcza, że nikt nas nigdy nie pytał kim jesteśmy, nam zawsze mówiono kim jesteśmy.
            • Gość: kalka Re: Aż 46% badanych chce zadeklarować narodowość IP: *.opole.pl 07.02.11, 09:48
              najstarszy dokument jaki posiadam dotyczący mojej rodziny jest z roku 1792. Natomiast w rodzinie pielegnuje się tradycję opowiadania o historii rodziny - i tu zawsze mówimy o XVI wieku. Nie wiem czy jest to dla ciebie wystarczający dowód historyczny, pewnie nie, ale dla mnie jak najbardziej
              określenia Polacy najprawdopodobniej nie używały wszystkie pokolenia rodziny, historycznie pierwsze listy moich przodkó w których tak sie okreslali są datowane na 1870 (wcześniejszych listów żadnych nie posiadam, więc nie moge powiedzieć że wcześniej tak się nie określali, nie moge też stwierdzić ze było inaczej), związane z wiarą katolicką i językiem używanym na codzień. Wiem dla ciebie to też zaden dowód.

o narodowości czeskiej nie pisałem bo po prostu w moich okolicach nie wystepowała

nie znalazłem swojego nazwiska w żadnym dokumencie z XVI wieku, więc bez insynuacji proszę.

poza tym uwielbiam pisanie o sprawach tuterjszych przez osoby siedzące w Niemczech. rozumiem że ty jestes Niemcem, z udokumentowaną historią rodziny conajmniej do 12 wieku... to gratuluję, ja jestem Polakiem z historią udekumentowaną do XVIII, ustnie zaś do XVI
              i nic tego nie zmienia, ale rozumeim że ty wiesz lepiej kim jestem
              • svatopluk Re: Aż 46% badanych chce zadeklarować narodowość 07.02.11, 13:21
                ale czy historia twojej rodziny daje tobie prawo o twierdzeniu ze u wszystkich bylo tak samo?
              • Gość: theo Re: Aż 46% badanych chce zadeklarować narodowość IP: *.netcologne.de 08.02.11, 08:51
                "kalka" (07.02.11, 9:48) delikatnie zarzuca mi insynuację, lecz zaraz potem sam insynuuje choć już mniej delikatnie. W przeciwieństwie do niego, pisania o sprawach śląskich przez Polaków nie uwielbiam, a to dlatego, iż ich wiedza bazuje głównie na zakłamanych tezach zawartych w polskich podręcznikach szkolnych. Poza tym proszę nie przydawać mi gęby, bo ja nie pisałem, że znam "kalkę", forum jest anonimowe, a jedynie zwątpiłem i jak się okazało słusznie, w istnienie dokumentu potwierdzającego pochodzenie jego rodu z XVI wieku. A zwątpiłem dlatego, iż sam zajmowałem się penetracją historii mojej rodziny i utknąłem na amen na początku XIX wieku. Stąd moje poruszenie, a także i zazdrość, że "kalce" udało się dotrzeć w poszukiwaniach aż do wieku XVI-tego. Niestety, jak pisze, jego wiek XVI-ty wspiera się jedynie na tradycji ustnej, a ta nie jest wystarczającym dowodem, co można rozpoznać czytając bajeczne historyjki o przodkach Mieszka I. Lecz "kalka" i tak mnie przebił, bo udokumentowana tradycja jego rodziny sięga końca XVIII wieku. I na tym mógłbym zakończyć moją odpowiedź, gdyby "kalka" nie zaczął być złośliwym i otwarcie nie fabulował. Jak wynika z tego, co powyżej napisałem, nie potrafię udokumentować pochodzenia mojej rodziny od XII wieku, a we współczesnych Niemczech siedzę znacznie krócej niż moi przodkowie, którzy w Niemczech na Sląsku siedzieli co najmniej dwieście lat (mam dokumenty). Dłużej siedziałem "tam", gdzie w "tamtejszym" języku ukończyłem podstawówkę, liceum i szkołę wyższą. A udało mi się to dlatego, że stosowałem się, jak większość rodowitych Slązaków, do wspomnianej przez śląskiego pisarza Stanisława Bieniasza metody "nie wychylania" się zanadto. Zaś na pytanie czy jestem Niemcem odpowiadam, że zaświadczają to posiadane dokumenty. Ja uważam się za Slązaka, po przodkach niemieckiego pochodzenia, a na Sląsku bywam każdego roku i historię oraz problemy współczesne mojego Heimatu znam wystarczająco dobrze, by mi nie mydlono oczu.
                Jeszcze kilka słów na temat identyczności nazwisk współczesnych z występującymi w dokumentach z XVI wieku. Szukając moich przodków metodą nienaukową natknąłem się na moje nazwisko w dwu wykazach, a to w wykazie niemieckiej szlachty śląskiej (XVI wiek) i wykazie szlachty czeskiej, morawskiej i śląskiej (wiek XVII). Byłbym niepoważnym facetem uważając nosicieli tych nazwisk za moich przodków, a już zupełnym idiotą gdybym na tej podstawie twierdził, iż mam pochodzenie szlacheckie.
                • Gość: Waldemar Re: Aż 46% badanych chce zadeklarować narodowość IP: *.dip.t-dialin.net 08.02.11, 11:38
                  Podpisuje doslownie kazde Twoje slowo. Kalka bredzi, osmiesza sie. Przez polakowskie bryle swiat jest oczywiscie zawsze prostszy, teoretycznie mozna by mu nawet troche zazdroscic. :)
                  • jureek Re: Aż 46% badanych chce zadeklarować narodowość 08.02.11, 12:45
                    Gość portalu: Waldemar napisał(a):

> Podpisuje doslownie kazde Twoje slowo. Kalka bredzi, osmiesza sie. Przez polako
                    > wskie bryle swiat jest oczywiscie zawsze prostszy, teoretycznie mozna by mu naw
                    > et troche zazdroscic. :)

Bardzo merytoryczne argumenty.
                    Jura
                  • Gość: franko Re: Aż 46% badanych chce zadeklarować narodowość IP: *.opole.pl 08.02.11, 13:14
                    to ja moge tak samo stwierdzić - przez niemieckowskie bryle świay... ośmnieszasz się...

prawda jest jak dupa, każdy ma swoją
              • Gość: Waldemar Re: Aż 46% badanych chce zadeklarować narodowość IP: *.dip.t-dialin.net 08.02.11, 11:27
                ja jestem Polakiem z historią udekumentowaną do XVIII, ustnie zaś do XVI
                i nic tego nie zmienia, ale rozumeim że ty wiesz lepiej kim jestem
                --------------------
                Nie wierze. Jakby tak bylo, ze tak masz, to bys wi(e)dzial, jak bardzo zlozone, przemieszane, niejednoznaczne, multi-kulti i "schwebend" ten nasz "volkstum" byl (i jest). I bys nie uzywal takich naiwnie absolutnych sformulowan: "Polacy" (- chyba ze rodzinka z poza Slaska, a tylko ze tak powiem ostatnio tutaj). To brzmi po prostu smiesznie, bo pokazuje totalny brak wiedzy i kompetencji historycznej (co z tego, ze ktos sie wtedy nazywal "Gruschka" - to, bez dalszych konkretnych informacji, nic nam nie mówi, nie mozna "narodowo" interpretowac).

A ta Twoja wypowiedz, ze niby nie mozna sie wypowiadac na tematy slaskie siedzac np. w Niemczech, to natomiast pokazuje jaki z Ciebie Slazak(?) i jaka masz wiedze nt. Slazaków i "swiata slaskiego". Absurdalne to co gadasz. Wiekszosc(sic) Slazaków zyje poza Slaskiem, wielu nieswiadomie, ale zapewniam Cie - cala masa swiadomie, jesli chodzi o swoja Slaskosc. I jedno jest pewne: ma tez wiecej pojecia o Slasku i m.in. jego historii niz Ty.
                Jakbys mial chocby jednego krewnegow Rajchu (a praktycznie kazdy autochton, niezaleznie od "opcji" kogos ma), to byc mial calkiem inna pozycje, perspektywe i wrazliwosc/wyczucie.
                A tgak tylko blablasz to, czym Cie nakarmili w polskiej szkole.

Ergo: z Ciebie taki "Slazak" jak np. hadziajsko-plastykowy
                zespol piesni i tanca "Slask" jest slaski. :)))))
                • jureek Re: Aż 46% badanych chce zadeklarować narodowość 08.02.11, 12:44

> Ergo: z Ciebie taki "Slazak" jak np. hadziajsko-plastykowy
                  > zespol piesni i tanca "Slask" jest slaski. :)))))

Dlaczego odmawiasz komuś prawa do własnej identyfikacji. Jeżeli chcesz mieć prawo do identyfikowania się jako Ślązak, czy Niemiec, to nie odmawiaj tego prawa innym.
                  Jura
                  • Gość: Waldemar Re: Aż 46% badanych chce zadeklarować narodowość IP: *.dip.t-dialin.net 08.02.11, 14:11
                    Jesli chodzi o osoby i instytucje zajmujace sie propaganda i chora stylizacja (= wypaczaniem, redukcja, manipulacja) kultury Slaska, to jak najbardziej odmawiam i odbieram im prawo do (definiowania) slaskosci. Nie mylisz sie. Przykladem jest, a przynajmniej byl na przyklad tzw. Instytut tzw. Slaski w Opolu.
                    • jureek Re: Aż 46% badanych chce zadeklarować narodowość 08.02.11, 14:58

> Jesli chodzi o osoby i instytucje zajmujace sie propaganda i chora stylizacja (
                      > = wypaczaniem, redukcja, manipulacja) kultury Slaska, to jak najbardziej odmawi
                      > am i odbieram im prawo do (definiowania) slaskosci. Nie mylisz sie. Przykladem
                      > jest, a przynajmniej byl na przyklad tzw. Instytut tzw. Slaski w Opolu.

No cóż. Kalizm to dość powszechne zjawisko.
                      Jura
                • Gość: kalka Re: Aż 46% badanych chce zadeklarować narodowość IP: *.opole.pl 08.02.11, 13:30
                  uzywam sformułowania Polak - bo jestem Polakiem, czuję się Polakiem i tyle... skoro ty uważasz ze ja nie jestem Polakiem to twoja sprawa - odmawiasz mi prawa do bycia Polakiem? na jakiej podstawie?
                  jesli mój ojciec, dziad i pradziad uważali się za Polaków to chyba lepiej wiedzieli niż ty? no chyba że im tez odmawiasz?
                  nie wiem czy moja rodzina pochodzi ze Śląska, czy napłynęła na Śląsk w tym XVI wieku - jeśli ty wiesz to moze mi powiesz?
                  nie interpretuję swojego nazwiska etnicznie - bo akurat brzmi ono mało polsko etnicznie, raczej niemiecko języcznie, ale nigdzie nie wspomniałem o nazwisku! To ty mi tu wmawiasz kwestię nazwiska

co do wypowiadania się przez osoby siedzące w Niemczech na temat Śląska... to na tej samej zasadzie co Polacy siedzący w USA od 20-30 lat uważają się za nieomylnych w ramach np. polityki w Polsce...

ale podkreślam to tylko moje zdanie, nikomu go nie narzucam

a - mam rodzinę w Niemczech, moja żona tez ma.... i nie mój drogi Waldemarze, te osoby same przyznają że Niemcami zostały głównie przez wzgląd materialny, trochę przez polityczny (czasy PRL)... i nie czują się Niemcami w znaczeniu etnicznym

tak wiem, że jakaś nieznana mi dalsza rodzina w Niemczech moze uwazać się za Niemcó, ale jak wspomniałem - nienzana mi, więc nie wypowiadam się o niej, bo nawet nie wiem o jej posiadaniu...

ale skoro ty wiesz lepiej, itp...

nie pozdrawiam:)
                  • Gość: Waldemar Re: Aż 46% badanych chce zadeklarować narodowość IP: *.dip.t-dialin.net 08.02.11, 14:07
                    Ty naprawde myslisz, ze Twoi krewni wtedy w Opolu w okolicy 1700 czy 1800 wiedzieli,
                    gdzie lezy Polska i czy sie to je czy pije ? Watpie.
                    • Gość: kalka Re: Aż 46% badanych chce zadeklarować narodowość IP: *.opole.pl 08.02.11, 14:55
                      a czy ja gdzieś coś takiego napisałem? najprawdopodobniej w 1600 czy 1700 roku moi przodkowie nie mieli pojęcia co to Polska, Niemcy czy cokolwiek innego.. jesli wogóle wiedzieli w jakim kraju żyją to pewnie mówili że maja króla czeskiego :P

ja napisałem że moi przodkowie identyfikowali sie jako Polacy dopiero od XIX wieku (na to akurat mam dokumenty - a co było wcześniej - nie wiem

Twoi przodkowie pewnie mieli dokładnie tak samo, czy oni Polacy czy Niemcy - w tamtych wiekach to było bez różnicy
    • Gość: Emin P. Re: Aż 46% badanych chce zadeklarować narodowość IP: *.dip0.t-ipconnect.de 04.02.11, 03:18
      www.silesia24.com.pl/blog/wywiady/1/eugeniusz-nagel-nie-mozna-mowic-onarodowosci-slaskiej-jesli-nie-ma-panstwa-slaskiego/881.html
    • Gość: Hejdla Re: Aż 46% badanych chce zadeklarować narodowość IP: *.dip0.t-ipconnect.de 04.02.11, 20:44
      wiadomosci.onet.pl/kiosk/kraj/ta-czesc-polski-nie-jest-bialo-czerwona,1,4162649,wiadomosc.html
      • Gość: Slazak z NRD- fenu Gdzie 46% badanych chce zadeklarować narodowość IP: *.dip.t-dialin.net 06.02.11, 15:18
        slaska ? W Opolu, Strzelcach Opolskich, Krapkowicach ,Kluczborku , Olesnie czy moze w Brzegu lub w Namyslowie .
        • Gość: silesiamacios Re: Gdzie 46% badanych chce zadeklarować narodow IP: *.aster.pl 06.02.11, 22:50
          HAHAHa,
          I co kolego volksdojczu przepraszam zagolopowałem się kolego gastarbeiterze....
          Przecież ty z nimcami ni mosz nic wspolnego!
          Myślisz, że to tylko szlejzerowska nowotwórczość masz poniżej link z DŚ:
          www.silesia.restituta.eu/
        • svatopluk Re: Gdzie 46% badanych chce zadeklarować narodow 07.02.11, 17:42

podczas ostatniego spisu w roku 2002 ok. 25.000 mieszkancow woj. opolskiego podalo narodowosc slaska.
          to daje ok. 2,5%
          pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:Gminy_zamieszkane_przez_%C5%9Al%C4%85zak%C3%B3w.png&filetimestamp=20090212145801
    • fyrlok Re: Aż 46% badanych chce zadeklarować narodowość 07.02.11, 19:25
      07.02.2011
      "Rada Europy upomni się o język śląski

6 lutego 2011 r. w Opolu odbyło się spotkanie komisji ekspertów Rady Europy do spraw języków etnicznych i regionalnych z przedstawicielami organizacji pozarządowych pielęgnujących język śląskich /Pro Luquela Silesiana, Danga, RAŚ, Związek Górnośląski/. W spotkaniu wziął udział poseł Marek Plura zabiegający o ustawowe uznanie mowy śląskiej za język regionalny. Eksperci badają aktualnie rzetelność raportu rządu polskiego z wykonania w naszym kraju postanowień Europejskiej Karty Języków Regionalnych lub Mniejszościowych.

Eksperci Rady Europy wnikliwie zapoznali się z historią i obecną sytuacją śląskiej mowy. Zdecydowali, że włączą ten problem w raport, który powstanie po ich wizycie. Oznacza to, iż polski rząd i parlament będzie musiał złożyć w tej sprawie wyjaśnienia. Podali oni także przykłady języków regionalnych, które zyskały rejestrację prawną po podobnych raportach Rady Europy.

Spotkanie w Opolu było efektem petycji złożonych po opublikowaniu rządowego raportu zarówno przez organizacje, jak i przez pana posła, w których zwrócono się o zbadanie, czy władze polskie nie naruszają praw europejskich odmawiając rejestracji mowy śląskiej jako języka regionalnego, w sytuacji gdy istnieją naukowe przesłanki do tejże rejestracji oraz w sytuacji, gdy już dziewięć lat temu w Narodowym Spisie Ludności ponad 56 tysięcy obywateli polskich zadeklarowało że posługuje się na co dzień językiem śląskim, zaś 173 tysiące wykazało identyfikację z narodowością śląską. Pomimo wątpliwości i różnic w klasyfikacji języka śląskiego, Międzynarodowa Organizacja Językowa ISO (International Organization for Standardization) oficjalnie wpisała język śląski do rejestru języków świata przypisując mu kod ISO: 639-3 oraz identyfikator kodu: szl. Także Biblioteka Kongresu Stanów Zjednoczonych wpisała w 2007 r. język śląski do swojego rejestru języków świata.

Poseł Marek Plura dodaje: Mimo pozytywnych działań organizacji pozarządowych pielęgnujących język śląski nasza mowa ulega szybkiej deformacji pod wpływem języka polskiego. Ubożeje zasób słownictwa śląskiego stosowanego na co dzień, coraz rzadziej, zwłaszcza w miastach, usłyszeć można zdania budowane z zastosowaniem składni swoistej dla śląskiej mowy. Narodowy Spis Ludności wykazał, że około 2/3 społeczności Ślązaków nie stosuje już swojej rodzimej mowy. Bez wsparcia ze strony państwa polskiego nie uda się zabezpieczyć tego języka przed zanikiem, tym nie mniej wsparcia tego wciąż nie ma. Ja również jestem Ślązakiem, dlatego serdecznie zabiegam o poprawę sytuacji języka śląskiego zarówno w polskim parlamencie, jaki i w Radzie Europy. W ten sposób dołączam się do wniosku organizacji pozarządowych. "

• Gość: Bercik Re: Aż 80% chce wyjechać na białe niedźwiedzie IP: *.dynamic.chello.pl 07.02.11, 20:52
        Język śląski a prawidłowo szlezjerski ma wystarczające wsparcie z Niemiec. Co dzień odkrywane są kolejne słowa niemieckie które można nazwać "śląskimi" Jak zbierze się ich ze 2000, będzie można ułożyć elementarz. Robolom na grubie albo w szambonurkowni w pełni wystarczą do komunikacji!
        • Gość: szczesc Boze Re: Aż 80% chce wyjechać na białe niedźwiedzie IP: *.dip0.t-ipconnect.de 07.02.11, 21:46
          "... Pragnę Was jeszcze zachęcić, abyście nadal strzegli swojej tożsamości, pielęgnując więzi rodzinne, pogłębiając znajomość swojego języka i starając się przekazywać swą bogatą tradycję młodemu pokoleniu".

Jan Paweł II , 5 czerwca 1999r.

• Gość: daj Boże Re: Aż 80% chce wyjechać na białe niedźwiedzie IP: *.252.25.88.internetia.net.pl 08.02.11, 15:44
            Starajcie się więc o odpuszczenie grzechów, a także i odpuszczenie kar doczesnych, na ile to możliwe przy właściwym usposobieniu wewnętrznym. Starajcie się czerpać również pojednanie: przede wszystkim coraz głębsze pojednanie z Bogiem samym w Jezusie Chrystusie i za sprawą Ducha Świętego, równocześnie zaś pojednanie z ludźmi, bliskimi i dalekimi - obecnymi na tej ziemi i nieobecnymi. Ziemia ta bowiem wciąż potrzebuje wielorakiego pojednania, jak o tym już dziś mówiłem we Wrocławiu, nawiązując do dzieła świętej Jadwigi.

Jan Paweł II na Górze św. Anny, czerwiec 19 1983

• Gość: Silez-Janusz Re: Aż 46% badanych chce zadeklarować narodowość IP: *.dip.t-dialin.net 09.02.11, 10:01
      W zachodniej czesci Górnego Slaska zreszta calkiem podobnie. :)
      "Niech prawda zwyciezy !" (JPII)

Jak to fajnie, ze robi sie coraz bardziej normalnie.
      "SzczescBoze" i "BógZaplac", ale to glównie dzieki Unii.
      Bo tak to by nas te wszyskie pajace rydzyki i psiory i czerwinskie
      zaszczuly (pojedynczo, masowo i wzajemnie)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka