Dodaj do ulubionych

Jesteśmy debilami i burudasami? - internauci o ...

03.02.11, 13:47
wszystko to tylko poboczne problemy, w dużej części mające jedną przyczynę, którą jest MONOPOL remondisa na wywóz odpadów. mieszkałem parę lat w 2 razy mniejszym głogowie, gdzie konkurują ze sobą dwie firmy wywożące odpady. dzięki czemu oferta jest dużo atrakcyjniejsza i sensowniejsza, niż w wojewódzkim opolu.
Obserwuj wątek
    • Gość: misiek Jesteśmy debilami i brudasami? - internauci o s... IP: *.opolska.policja.gov.pl 03.02.11, 14:03
      Mam to samo co Jaśko, wystawiam dwa lub trzy worki żółte z plastikami a Panowie z Remondisu zostawiają mi w zamian po jednym z każdego koloru. Sytuacja ta jest cykliczna i doprowadziła do tego, że niektórych worków mam pół garażu a te na plastiki przywożę osobiście z Remondisu, gdzie mówię Pani wydającej mi kpl. worków (każdy w innym kolorze), że potrzebuję tylko te żółte na co ona patrzy na mnie jak na ufoludka, który dopiero co wylądował i do końca nie wie czego chce.
    • Gość: PUMA prośba do internautów IP: *.play-internet.pl 03.02.11, 14:03
      prośba do internautów biorących udział w dyskusji: proszę pisząc sobie na forum uważać na poprawność polityczną, ortografię, składnię oraz merytoryczność wypowiedzi. Nigdy bowiem nie wiadomo, kiedy w niezamierzony sposób staniecie się dziennikarzami GW i za wypowiedzi będziecie ścigani z prawa prasowego (pisanie sprostowań, publikowanie przeprosin całostronicowych etc) :-))
      • Gość: kk gw ma zgode na wykorzystywanie komentarzy IP: *.dynamic.chello.pl 03.02.11, 14:34
        w swoich art? czy autorzy dostana wynagrodzenie?
    • przemo_opole Re: Jesteśmy debilami i burudasami? - internauci 03.02.11, 14:09
      W Opolu są co najmniej 3 firmy. I co z tego? Nic!
      • rilian Re: Jesteśmy debilami i burudasami? - internauci 03.02.11, 14:24
        hmmm... uściślając: mieszkałem tuż pod głogowem, jak teraz mieszkam tuż pod opolem. sprawdź, jaki "wybór" odnośnie wywozu śmieci mają mieszkańcy powiatu, ale nie samego miasta. nie mam wyboru, jestem skazany na jedną firmę.
        • przemo_opole Re: Jesteśmy debilami i burudasami? - internauci 03.02.11, 15:03
          Mnie chodziło o to, że w Opolu są niby 3 firmy. Tylko, że ten nielubiany Remondis (który nam OSM zabrała) jawi się na porządną, profesjonalną firmę. A dwie pozostałe to pełna porażka. Także jak widać konkurencja nie zawsze daje spodziewany efekt, jak konkurencji są słabi i jedyne co potrafią to na siłę obniżać cenę.
          • gandharwa Re: Jesteśmy debilami i burudasami? - internauci 04.02.11, 07:24
            Remondis jest bardzo profesjonalną firmą. Widziałem ich instalacje w Niemczech, wiem też, jak wygląda ich centrala w Luenen. Jak na profesjonalistów przystało, robią tyle, na ile im się pozwala oraz tyle, co nie pomniejsza zysku. Jak firma nie działa w dobrym systemie prawa oraz nie ma nad sobą skutecznej instytucji kontrolnej to kicha.

Nie chodzi tu nawet o własność czy władztwo odpadów dla gmin, choć to by się przydało. Chodzi o to, by przepisy regulaminu utrzymania czystości w gminie oraz uchwały o stawkach maksymalnych za wywóz odpadów były respektowane oraz egzekwowane przez straż miejską i urząd miasta.

Wg mojej oceny Miasto ma narzędzia, by zaprowadzić w mieście porządek. To samo się tyczy zresztą spalania w piecach śmieci. Prawnie jest możliwość kontroli, jednak miasto z tego narzędzia po prostu nie korzysta.

Inny przykład, dla wpływu złego prawa na pogorszenie się recyklingu: jak coca-cola i pepsico wchodziły na rynek polski to oferowały jak w całej EU napoje w wymiennych twardych opakowaniach z PE za kaucją. Po kilku latach zorientowali się, że tego od nich nikt nie wymaga i...przeszli na jednorazowe , dwulitrowe PET-y

Stowarzyszenie Technologii Ekologicznych SILESIA
            STE-Silesia.org
            kontakt: hydroxy@o2.pl
            • przemo_opole Re: Jesteśmy debilami i burudasami? - internauci 04.02.11, 08:47
              Ja cały czas ubolewam nad utratą Remondisu jako formy obsługującej nasz budynek. Ale OSM tak zdecycowała a my, jakby nie było WŁAŚCICIELE, nie mamy na to żadnego wpływu. Co ciekawe, inne osiedla OSM (zdaje się że na pewno Chabry), obsługuje dalej Remondis.
              A "firma z Częstochowy" jest taka jaka jest. Czyli zrobić "byznes" małym kosztem i zbytnio się nie starając.
              Zastanawiam się kogo zainteresować kwestią nie mycia przez nich kontenerów?
              • przemo_opole Re: Jesteśmy debilami i burudasami? - internauci 04.02.11, 08:49
                Jeszcze dodam, że oczekuję iż w końcu, wzorem niemieckim, będę mógł sobie za parę złotych kupić w kiosku czy osiedlowym sklepie specjalny worek na dodatkowe odpady.
                • gandharwa Re: Jesteśmy debilami i burudasami? - internauci 04.02.11, 09:16
                  Wszystkie odpowiedzi Przemo znajdziesz w regulaminie oraz w uchwale (lub zarządzeniu, bo już nie wiem) odnośnie warunków, jakie musi spełniać przedsiębiorca odbierający odpady. Taka uchwała powinna być uchwalona przez RM Opola na podstawie art 7 ustawy o utrzymaniu czystości...

Wydział odpowiedzialny to inżynieria miejska - naczelnik Maślak
                  • przemo_opole Re: Jesteśmy debilami i burudasami? - internauci 04.02.11, 09:33
                    Ale co to da, że ja im coś wytknę? Będzie jak z latarniami na Pasiecznej. Jedna się chyli niczym krzywa wieża w Pizie, druga cały czas się włącza i wyłącza. Dzwoniłem w październiku chyba, dowiedziałem się, że problem jest trudny to bo nie miejskie latarnie tylko energetyki ale się postarają. No to luty się zaczął i się nic nie zmieniło. A ta krzywa w końcu padnie, oby nie komuś na głowę.
    • gandharwa Jesteśmy debilami i brudasami? - internauci o s... 03.02.11, 14:19
      "Gandgrawa" ...chyba grand-granda :-))
    • Gość: autorka Dlaczego nie odgapiamy od sąsiadów? IP: *.g1.citymedia.pl 03.02.11, 14:48
      Mieszkam na osiedlu, w moim śmietniku są 3 kontenery, które są wiecznie zapchane odpadkami, więc po co mam sortować skoro i tak nie będę miała gdzie wyrzucić tych śmieci? Anglicy sortują na 2 kubły: jeden to odpadki, drugi to plastik, szkło i papier. Śmieci wywożone są co dzień, raz w miesiącu czyszczone są śmietniki. W Polsce nigdy nie widziałam, żeby ktoś opróżniał kosze z przystanków autobusowych. A nie można "zatrudnić" więźniów do sortowania odpadów?
      • przemo_opole Re: Dlaczego nie odgapiamy od sąsiadów? 03.02.11, 15:04
        Taa, a w kubełkach na "odpady zwierzęce" na Bulwarze Musioła wg stanu na dzień wczorajszy dalej są te same śmieci co w lipcu...
    • Gość: a Re: Jesteśmy debilami i burudasami? - internauci IP: *.adsl.inetia.pl 03.02.11, 14:58
      Problemem są tu też ludzie z podopolskich wiosek, którzy jadąc do pracy w mieście-biorą swoje śmieci do bagażnika i podrzucają innym-albo na ogólnodostępne kontenery, albo pod wiatę (gdzie kontenery są zamykane). Oni maja za darmochę wywóz, a ja za to płacę. Może jak wejdzie podatek śmieciowy pobierany od każdego mieszkańca, to się w końcu coś zmieni... Na dzień dzisiejszy w takich okolicznościach nie widzę sensu segregacji. Albo cały niezgnieciony karton w małym kuble-od razu jest pełen i nic więcej się nie zmieści...
      • przemo_opole Re: Jesteśmy debilami i burudasami? - internauci 03.02.11, 15:06
        W takim jak teraz układzie segregacja ma sens niewielki. Ja tak samo się zniechęcam, bo co wyniosę to pełne i ładuję do głównego. No ale jak na 20 rodzin są 3 pojemniki po 120 czy 150l na segregację, opróżniane może raz na 2 tygodnie, to jak to ma wystarczyć.
      • Gość: wieśniak sam jesteś problemem, mieszczuchu IP: *.g1.citymedia.pl 03.02.11, 17:50
        Nie gadaj pierdół. Mógłbym napisać, że miastowi przyjeżdżają do naszych podopolskich lasów wyrzucać sedesy po remoncie i stare opony. I co?

U nas po wsiach wiele osób segreguje odpady. Ja sam segreguje nie tylko komunalne, czyli plastik, papier, PETy, szkło białe i kolorowe, ale także puszki alu, które sobie na własny koszt dowożę do punktu skupu.

Normalne jest, że jedna śmieciara zabiera różne odpady. W domu jest wstępne sortowanie, potem i tak wszystko jeszcze raz musi być przesortowane na sortowni. W domu masz po prostu oczyścić odpady i odsiać te, których się nie segreguje.

Moim zdaniem każdy mieszkaniec sortujący śmieci powinien być zwolniony z opłat za wywóz całkowicie, także "zwykłego" kubła. Przecież ja wykonuję pracę sortując śmieci.

Mam firmę w Opolu i kiedyś chciałem dostać te worki do sortowania, bo np. dużo papieru mi schodzi - to się dowiedziałem, że muszę podpisać umowę z Remondisem i PŁACIĆ za wywóz posegregowanych odpadów. Szczena mi opadła.

• alanta1 Re: sam jesteś problemem, mieszczuchu 03.02.11, 18:34
          Gość portalu: wieśniak napisał(a):

> muszę podpisać umowę z Remondisem i PŁACIĆ za wywóz posegregowanych odpadów. Szczena mi opadła.

A u Ciebie nie płaci się za wywóz posegregowanych ???
          W Opolu się niestety płaci, mniej niż za normalny kubeł, ale jednak :-/
          • rilian Re: sam jesteś problemem, mieszczuchu 03.02.11, 20:57
            i, uwierz mi, to szokuje. zwłaszcza ludzi, którzy żyli w innych stronach.
            • alanta1 Re: sam jesteś problemem, mieszczuchu 03.02.11, 21:53
              rilian napisał:

> i, uwierz mi, to szokuje. zwłaszcza ludzi, którzy żyli w innych stronach.

Wiesz, od kiedy zapłaciłam opłatę klimatyczną w górskim kurorcie, to już nic mnie nie zdziwi ;D
          • Gość: wieśniak Re: sam jesteś problemem, mieszczuchu IP: *.g1.citymedia.pl 03.02.11, 22:51
            alanta1 napisała:

> A u Ciebie nie płaci się za wywóz posegregowanych ???

Oczywiście, że NIE. Komunalka Dobrzeń Wielki.

• Gość: Natalia Jesteśmy debilami i brudasami? - internauci o s... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.11, 15:43
      Odnośnie jednej śmieciarki , która odbiera plastik , szkło i PEt jednoczesnie. TO JEST JUŻ ODPAD POSEGREGOWANY!!! Na miejscu segreguje się tylko worki a nie pojedyncze elementy. Nie mamy wiedzy jak działają wysypiska i sortownie. Boimy się spalarni ( gdzie ilość dioksyn wydzielanych to mniej niż1 paczka wypalonych papierosów) W TVN TURBO był program Bielennika i uważam ,że powinni puścić to tuż po wiadomościach. Az mi się marzył kompost do ogródka a nie ten wyjałowiony syf co sprzedają albo torf z Ukrainy.
      Wzko łach też się milczy ,bo nauczyciele sami nie wiedzą co się dzieje z puszką potym jak się ją wyrzuci do smietnika. A trzeba zaczynać od dzieci - dorosłych trudno nauczyć :((
      • przemo_opole Re: Jesteśmy debilami i brudasami? - internauci o 03.02.11, 16:30
        W domkach są worki. U mnie są normalne kubły, do których się wrzuca luzem. I nagle posortowany papier miesza się z potłuczonym szkłem w dodatku z resztkami zawartoście tegoż szkła.
    • przemo_opole Jesteśmy debilami i brudasami? - internauci o s... 03.02.11, 17:03
      Ja muszę jeszcze jedną rzecz doprecyzować odnośnie wywożenia posegregowanych odpadów. Faktycznie jest tak, że na osiedlach domków np. Remondis zbiera worki razem do jednego samochodu. Ale zawartość worków jest teorerycznie posortowana, worki różnią się kolorami. W samochodzie nikt tego nie miesza, chyba że jakiś worek pęknie.
      Pisząc to co pisałem wcześniej mam na myśli Remondis (kiedyś) i obecnie firmę Strach i Synowie. Odbiór z pojemników odbywa(ł) się do jednej śmieciarki. I nie chodzi o zwykłe auto z "paką" tylko o regularny pojazd do odbioru odpadów, gdzie po wysypaniu zawartości pojemników, odpady są mielone i zgniatane. Tak to się odbywa od wielu lat i nic się nie zmienia.
      • alanta1 Re: Jesteśmy debilami i brudasami? - internauci o 03.02.11, 17:16
        przemo_opole napisał:

> Faktycznie jest tak, że na osiedlach domków np. Remondis zbiera worki ra
        > zem do jednego samochodu. Ale zawartość worków jest teorerycznie posortowana

a firma przygląda się workom, które zbiera i jeśli jest podejrzanie ciężki albo widać że źle posegregowany, to go nie zabiera.

Mam wrażenie, że w Opolu są dwa światy; domków te problemy, o których piszecie jakby nie dotyczą. Segregujemy, bo nam sie to opłaca, mniej płacę za posegregowane (ryczałt za worki) niż gdybym musiała drugi kubeł opróżniać. Bio też segreguję, mam własny kompostownik założony niedawno, zmusiła mnie do niego właśnie akcja miasta: jak sobie wyobraziłam, ze przed domem mam wiaderko z bio, które gnije przez dwa tygodnie zanim je firma odbierze, to w te pędy kupiłam kompostownik ;)
        Nie wiem co prawda co zrobię z kompostem, bo właściwie niczego nie uprawiam (nornice i tak by wszystko zżarły), może zacznę sprzedawać ? ;)
    • Gość: ekolog Jesteśmy debilami i brudasami? - internauci o s... IP: *.aster.pl 03.02.11, 19:25
      Żeby nie było tak pesymistycznie, to Polak wymyślił najefektywniejszy sposób odbioru i segregacji odpadów komunalnych od mieszkańców - patrz google - System EKO AB
      • Gość: Rycho Forsa Jest Najważniejsza - IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.11, 22:10
        Polscy inżynierowie ochrony środowiska: milczeliśmy ponad 20 lat bo Forsa Jest Najważniejsza. Dopiero teraz, pod naciskiem Komisji Europejskiej, szykujemy się do zmiany prawa i wprowadzenia takiego rozwiązania, które od lat funkcjonuje w 25 krajach Unii - klik
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka