Dodaj do ulubionych

Spowolniony ruch w centrum? Tak to realny pomysł!

IP: *.252.24.222.internetia.net.pl 13.03.11, 22:13
Nie jestem przeciwnikiem, ale nie popadajmy w zbytni optymizm. To ma sens jeśli rzeczywiście zniechęci kierowców do poruszania się po centrum. Ale pamiętajmy, jeśli obniżymy prędkość przejazdu o połowę, to każdy samochód spędzi w centrum dwa razy więcej czasu smrodząc, hałasując i blokując ulice.
Obserwuj wątek
    • Gość: lil Hałas? IP: *.adsl.inetia.pl 13.03.11, 22:56
      Może pozrywajmy więcej asfaltu w centrum, odsłaniając kostkę brukową - wtedy NA PEWNO będzie ciszej.

• Gość: Pudelek Spowolniony ruch w centrum? Tak to realny pomysł! IP: *.play-internet.pl 13.03.11, 23:07
      akurat 30-tka na np. Ozimskiej to dość idiotyczny pomysł. A strefa może się obrócić przeciwko mieszkańcom, gdyż, jak napisano wyżej, wolniej jadące samochody będą dłużej w centrum i dłużej smrodzić oraz hałasować. A kwestia hałasu - trochę to przypomina sytuację z rynkiem i jego mieszkańcami, którym ciągle coś przeszkadza. Decydując się na mieszkanie w centrum trzeba się liczyć z hałasami - jeśli ktoś chce spokoju to powinien przeprowadzić się na przedmieścia albo na wieś! Ale Opolanie oczywiście chcą jedno i drugie...

Sporo poprawiłby całkowity zakaz ruchu ciężarówek w centrum - ale na to się przecież nie zdecydują, w końcu lobby transportowe to potęga...
    • Gość: zas W całym Opolu płatna strefa IP: *.opole.hypnet.pl 13.03.11, 23:32
      chcecie mniejszego ruchu w centrum i w opolu, to niech radni wprowadzą płatną strefę parkowania w całym Opolu. Mieszkańcy tak jak dotychczas mieliby abonament na parkowanie obok miejsca zamieszkania. Pozostałe rejestracje z poza Opola niech płacą za parkowanie w całym mieście. Stworzyć parkingi na rogatkach miasta skomunikowane z centrum i byłby mniejszy ruch i korki w Opolu. Niech mieszkańcy innych miejscowości płacą za parkowanie w Opolu, miejsce parkowania jest w tych czasach luksusem, a za luksus się płaci. A radni Opola są od tego aby dbać o mieszkańców miasta. Wtedy też więcej mieszkańców Opola przesiądzie się na komunikacją miejską, jeśli mieliby płacić za parkowanie.
    • Gość: fg Re: Spowolniony ruch w centrum? Tak to realny pom IP: *.citymedia.pl 14.03.11, 00:31
      Przed każdym samochodem powinien biec piechur z flagą ostrzegawczą i trąbką. Od dawna wiadomo, że to jedyna skuteczna metoda zwiększenia bezpieczeństwa w ruchu drogowym.
      • Gość: GoBo Re: Spowolniony ruch w centrum? Tak to realny pom IP: *.ip.netia.com.pl 14.03.11, 09:52
        No jaaaak? Z trąbką? Przeca to hałasuje! Piechur to może, ale z jedną nogą i bez kuli (bo kula hałasuje).
    • Gość: efo Re: Spowolniony ruch w centrum? Tak to realny pom IP: *.citymedia.pl 14.03.11, 01:44
      Qń jest idealnym rozwiązaniem.
      • Gość: ymko Re: Spowolniony ruch w centrum? Tak to realny pom IP: *.citymedia.pl 14.03.11, 01:45
        Wyjątkowo debilny pomysł. Najbezpieczniej będzie oczywiście wtedy, gdy samochody będą stały w miejscu, a wszyscy będą się poruszali per pedes. Wprowadzenie ograniczeń jest oczywiście tańsze, niż budowanie ścieżek rowerowych, które są najbardziej przydatne zimą, gdyż można na nich składować odgarnięty z jezdni i chodników śnieg :)
      • Gość: GoBo Re: Spowolniony ruch w centrum? Tak to realny pom IP: *.ip.netia.com.pl 14.03.11, 09:54
        No jak qń?! Przeca qń rży i tętentuje kopytoma po średniowieczystym opolskim bruku. A ile smrodzi! I jak qńu wsadzić mandat za wycieraczkę, albo założyć blokadę na homonto?
    • Gość: Fruin Spowolniony ruch w centrum? IP: *.adsl.inetia.pl 14.03.11, 07:56
      Badanie hałasu po to by można było spowolnić ruch w centrum? Spowolnić i tyle. Szkoda pieniędzy na badania gdy tak wiele innych potrzeb. Żółte wypustki przed przejściami dla pieszych są potrzebne. Nie tylko dla niedowidzących i niewidomych ale dla wszystkich. W Warszawie w metrze będą takie dawać, a mają już na przystankach. Kiedy u nas?
    • Gość: odkurzacz Spowolniony ruch w centrum? Tak to realny pomysł! IP: *.dynamic.chello.pl 14.03.11, 09:05
      najlepiej przepychać samochody na wyłączonym silniku - będzie ekologicznie, bez hałasu i kierowca trochę ruchu na świeżym powietrzu dozna.... chyba w Opolu przekraczamy krytyczną granicę liczby urzędników, bo wychodzą już same głupie pomysły... a czemu zamiast 30 nie zrobić 20 - będzie jeszcze ciszej ? Ja postukuję strefę "extra tempo 20" oraz strefę "cicho-sza" - tam przepychamy samochody z wyłączonymi silnikami :)
    • Gość: GoBo Społeczeństwo nie dorosło do geniusza władzy IP: *.ip.netia.com.pl 14.03.11, 09:48
      Po KOLEJNYM nieudanym eksperymencie (jak rozszerzona strefa płatnego parkowania, która nie pomogła zmniejszyć zawalenia parkingów), znowu dowiemy się, że trzeba iść krok dalej, bo społeczeństwo nie dorosło i nie chce się dostosować. I tak - parkingi podrożeją (bo przecież istnieją miasta na świecie, gdzie jest drożej, więc mamy jeszcze pole swobody), a prędkość w drugim etapie tego genialnego planu ograniczy się do dziesięciu kilometrów na tydzień oraz będą przyznawane limity kilometrów, jakie będzie można przejechać w centrum. A przez wyspę Pasiekę, na której mieszka prezydent Zembaczyński, nową drogę na Zaodrze to wybudują chyba dopiero po jego odejściu ze stanowiska...
    • Gość: GoBo Zielona linia IP: *.ip.netia.com.pl 14.03.11, 10:01
      Ja wiem! Wprowadźmy w Opolu - wzorem Cypru - zieloną linię. Tam pod auspicjami wojsk ONZ stworzono zieloną linię krojącą stolicę (właściwie to całe państwo) na dwie części. W zielonej strefie nie wolno się poruszać w ogóle samochodami. Właściwie, to tam nawet pieszo się nie wolno poruszać, bo mogą zastrzelić - w końcu to granica zwaśnionych stron (greckiej i tureckiej). Ale gwarantuję, bo widziałem zdjęcia i czytałem wspomnienia ludzi goszczących (chyba zdeczko nielegalnie) w tej strefie: tam jest cisza, nie ma smrodu aut, na ulicach jest w miarę bezpiecznie (auto cię nie potrąci, tylko trzeba wypatrywać i unikać złowrogiego wzroku żołnierzy z karabinami). Ludzie, jakby u nas coś takiego wprowadzić! Marzenie. Jaka cisza by była na Rynku - lokatorzy w końcu by poczuli, że mieszkają w ogrodzie, a nie w jakimś centrum miasta... Ale jest też i lepsza strona tego medalu - miejscy urzędnicy nie dostaliby się do ratusza i może by se dali spokój z takimi kretyńskimi pomysłami w końcu!
    • Gość: opolski Re: Spowolniony ruch w centrum? Tak to realny pom IP: *.play-internet.pl 14.03.11, 10:10
      szczegolnie ja wiekszosc kierowców bedzie piłować silniki na drugim biegu przy 30 km n a godzine to na pewno bedzie mniej spalin...
      • Gość: Miłośnik_Zieleni Rozwiązanie istnieje. IP: *.ip.netia.com.pl 14.03.11, 10:57
        Rozwiązanie istnieje od dawna, nie raz było proponowane i jest najtańsze, a przy tym - być może - najskuteczniejsze. Tyle, że niewygodne dla Ratusza. Wystarczy, że istniejące władze i służby wzięłyby się do roboty i zaczęły egzekwować istniejące prawo. Wystarczy, żeby policja (a może tzw. straż miejska by zrobiła w końcu coś pożytecznego?) sprawdzała poziom hałasu i "ciężkość" spalin pojazdów jeżdżących po mieście - zacząć by trzeba od kilkunastoletnich dizli - taksówek, dostawczaków, ciężarówek i autobusów (z MZK Opole na czele). Mamy w mieście kamery, a ktoś słyszał, żeby kierowca ciężarówki był ukarany za wjazd w miejsce niedozwolone, albo żeby kurier, który tylko "na 10 minut" zostawił swojego dizla włączonego na zakazie zatrzymywania, został ukarany? Za opolskimi autobusami też nie da się jeździć bo tak dymią. Ktoś mnie przekona, że nie przekraczają norm emisji spalin? Hałas na Chabrach, na Malince i ZWM-ie jest znacznie większy niż na Starówce. Czemu tam się ludźmi nie zaopiekujecie, bo to niemedialne? A ci wyścigowcy w rozlatujących się, 20-letnich BMW i Audi, którzy jeżdżą 100 na godzinę po Sosnkowskiego i Pużaka, albo po 60-70 na godzinę po osiedlowych uliczkach to co? Do tego imprezki z bumboksami i tłuczonymi butelkami po piwie pod oknami! Tam radni się nie przejmują hałasem i smrodem? Bo policja i straż miejska wprost odmawiają przyjazdu, albo obiecują i nie przyjeżdżają.

Warto by było też jezdnie naprawić. Bo jak jadę nawet 40-50 na godzinę i zobaczę tAAAką dziurę, to muszę hamować. I wszyscy inni też. A potem muszę się od nowa rozpędzać. To i hałas i dodatkowe spaliny, i dodatkowe sekundy, które pomnożone przez setki aut i razy 365 dni w roku dają w sumie całe tygodnie dodatkowego czasu, w którym smrodzimy niepotrzebnie samochodami.

A tak, stworzy się kolejny martwy przepis, który wyrywkowo, w ramach jakiejś akcji ze 2 razy do roku na pokaz się sprawdzi i paru pechowców przykładnie się ukarze w danym dniu. Tymczasem po ul. Strzeleckiej, Popiełuszki, Niemodlińskiej, po obwodnicy, po Ozimskiej, po Nysy Łużyckiej, po Sosnkowskiego (gdzie nawet policja jeździ "nielegalnie" lewym pasem) - na tych dziurawych, średnio bezpiecznych drogach - dalej furiaci będą testowali wytrzymałość sprzęgła i zawieszenia swoich gruchotów-wyścigówek.
    • jureek Re: Spowolniony ruch w centrum? Tak to realny pom 14.03.11, 10:23
      I znowu potwierdza się, że najwięksi histerycy to kierowcy. Ile razy ja już czytałem te pseudodowcipne teksty o piechurze z chorągiewką, zawsze, gdy tylko nakłada się na nich jakieś obowiązki, od razu pojawia się ta histeria.
      Przecież w malutkim centrum Opola nawet nie ma się gdzie rozpędzić, tam i tak nie jeździ się szybciej niż te 30 km/h. Więc o co chodzi? Żebyś jeden z drugim mógł palić gumy na odcinku 50 m między jednym a drugim skrzyżowaniem?
      Jura
      • Gość: GoBo Re: Spowolniony ruch w centrum? Tak to realny pom IP: *.ip.netia.com.pl 14.03.11, 10:41
        Forum wita piechura-histeryka, który nie wie, co pisze.
        • jureek Re: Spowolniony ruch w centrum? Tak to realny pom 14.03.11, 10:59
          Gość portalu: GoBo napisał(a):

> Forum wita piechura-histeryka, który nie wie, co pisze.

Gdzie tu u mnie histerię widzisz? Czy to ja roztaczam katastroficzne wizje, co to będzie, gdy nie mozna będzie tak naciskać na pedał gazu jakby się chciało? Jako kierowca wcale nie odczuwam, że wielka krzywda mi się stanie, gdy w związku z ograniczeniem przejazd Reymonta miedzy 1-Maja a Ozimską zajmie mi 25 sekund więcej.
          Jura
    • gandharwa Spowolniony ruch w centrum? Tak to realny pomysł! 14.03.11, 10:51
      Ostatnio jechałem ( w niedzielę, a więc gdy jest bardziej pusto ) samochodem przez Opole na trasie Oleska (od skrzyż z Nysy Łużyckiej) Solaris, Ozimska, Zamkowa, Piastowska, Ks. Opolskich, Rondo uważnie patrząc na licznik.

Bez tamowania ruchu czy wzbudzania iritacji innych jechałem najszybciej 35-40 km/h

Spowolnienie ruchu nic więc praktycznie nie zmieni. Do tego nawet bez problemów rowerowych tylko z powodu jakości powietrza oraz mapy akustycznej w centrum powinno się ograniczyć tempo do 30 km/h...tak się robi w całej EU
      • przemo_opole Re: Spowolniony ruch w centrum? Tak to realny pom 14.03.11, 10:53
        A ja jechałem w sobotę około 13 od OBI do siebie na Pasiece. I dało się spokojnie jechać 50-60. Bez szarżowania, nagłych przyspieszeń i ostrego hamowania.
        • Gość: GoBo Re: Spowolniony ruch w centrum? Tak to realny pom IP: *.ip.netia.com.pl 14.03.11, 10:59
          Zaraz cię "ekologiczni" nazwą bandytą drogowym... A sami pewnie jeżdżą niektórzy 70 km/h...
          • przemo_opole Re: Spowolniony ruch w centrum? Tak to realny pom 14.03.11, 11:34
            Mogą... Generalnie chodzę z buta, czasem na rowerze i bardzo rzadko MZK. Auta nie mam, choć zdarza mi się czasem korzystać:)
        • jureek Re: Spowolniony ruch w centrum? Tak to realny pom 14.03.11, 11:09
          przemo_opole napisał:

> A ja jechałem w sobotę około 13 od OBI do siebie na Pasiece. I dało się spokojn
          > ie jechać 50-60. Bez szarżowania, nagłych przyspieszeń i ostrego hamowania.

A ile dłużej byś jechał, gdybyś zamiast 50-60 jechał z prędkoscią 30 km/h?
          To nie są odległości, na których szybsza jazda może przełożyć się na jakieś istotne zyski czasowe. To bardziej sprawa przyzwyczajenia, naszej niecierpliwości, że wydaje nam się, że jadąc 30 km/h stoimy w miejscu, a tymczasem jest to na takich odległościach zupełnie przyzwoita prędkość. Gdy jadę rowerem trzydziestką, to wydaje mi się, że jadę bardzo szybko.
          Jura
          • przemo_opole Re: Spowolniony ruch w centrum? Tak to realny pom 14.03.11, 11:35
            Od Ronda do Katedralnej to już jest kawałeczek. A potem Piastowską od początku do Strzelców Byt. Jak jeździsz często to się robią z tego godziny.
            • jureek Re: Spowolniony ruch w centrum? Tak to realny pom 14.03.11, 11:47
              przemo_opole napisał:

> Od Ronda do Katedralnej to już jest kawałeczek. A potem Piastowską od początku
              > do Strzelców Byt. Jak jeździsz często to się robią z tego godziny.

I to są stracone godziny? Radio sobie gra, siedzę w ciepłym - dla mnie nie jest to stracony czas. Wszystko kwestią nastawienia.
              Jura
        • raid.op Re: Spowolniony ruch w centrum? Tak to realny pom 14.03.11, 11:23
          Tak z ciekawości, kupiłeś coś? Jakiś worek cementu, umywalkę, cokolwiek? Pytam, bo jakby policzyć dystans między OBI, a przykładowo skrzyżowaniem ul.Dobrego z ul.Pasieczną to wychodzi nieco ponad 2km czyli tyle co nic do przejścia na nóżkach tam i drugie tyle nazad. Jak zakupy były duże to się nie czepiam, w przeciwnym wypadku to obciach do auta wchodzić.
          • przemo_opole Re: Spowolniony ruch w centrum? Tak to realny pom 14.03.11, 11:36
            Heh, zaczynają mnie rozliczać. W obi tylko klej ale w kauflandzie zakupy na tydzień i nie dotargałbym tego w rękach:)
            • gandharwa Re: Spowolniony ruch w centrum? Tak to realny pom 14.03.11, 11:42
              Zobaczysz Przemo, że po wprowadzeniu tej strefy uspokojonej przestaniesz tak szybko jeździć z konieczności: będzie więcej rowerzystów a ludzie nauczą się przechodzić przez jezdnię bez świateł ( bo to kolejny skutek strefy 30: brak świateł na przejściach) ...i w ten sposób na Ks. Opolskich czy Piastowskiej będziesz miał jak na 1-go Maja koło czworaków przed wprowadzeniem świateł: tamto przejście prawie zawsze zmuszało do zatrzymania a kierowcy byli przyzwyczajeni, że piesi tam nie potrafią na krawężniku ustać nawet 5 sekund.

Tym samym to rowerzyści i przechodzący piesi spowolnią ruch w centrum do tych 30 km/h
              • przemo_opole Re: Spowolniony ruch w centrum? Tak to realny pom 14.03.11, 12:07
                I to jest dobre? Ja sam często puszczam samochody bo aż mi głupio jak widzę, ze stoją i czekają, bo co chwilę ktoś "ostatni" dobiega.
                Prawa i obowiązki powinny być zrównoważone a nie wyłącznie na korzyść jednej strony. I wyobraź sobie, że ja naprawdę głównie chodze pieszo.
                • jureek Re: Spowolniony ruch w centrum? Tak to realny pom 14.03.11, 12:15
                  przemo_opole napisał:

> I to jest dobre?

Wszystko zależy gdzie. Na autostradzie pieszy jest intruzem, ale w centrum miasta jest u siebie.
                  Jura

P.S. Też nieraz jako pieszy przepuszczam samochody.
                  • przemo_opole Re: Spowolniony ruch w centrum? Tak to realny pom 14.03.11, 12:21
                    Wiem, że jest u siebie. Tylko u nas jest obustronny brak kultury. A raczej trójstronny. I pieszy jak "ma prawo" to staje się terrorystą. Zresztą ma się to identycznie do pozostałych użytkowników ruchu. Te lata komuny zrobiły swoje, nowe pokolenia rosną w dużej mierze nauczone od starszych, że wszystko trzeba na chama. I tak sobie właśnie żyjemy. I to co działa w innych krajach, u nas nie ma szan się sprawdzić jeszcze przez długie lata.
                    • jureek Re: Spowolniony ruch w centrum? Tak to realny pom 14.03.11, 12:58
                      Jeżeli chodzi o przejścia dla pieszych, to raczej jest to sprawa przepisów (w Polsce faworyzujących kierowców), niż kultury. W Niemczech kierowca zatrzymuje się na widok pieszego tylko dochodzącego do pasów lub stojącego na chodniku przed pasami nie dlatego, że taki kulturalny jest, tylko dlatego, że ma taki obowiązek i wie, że jeśli pieszego czekającego na przejście nie przepuści, to może go to sporo kosztować. Jeżeli natomiast w Polsce kierowca przepuszcza pieszego, który nie wszedł jeszcze na przejście to świadczy to o jego kulturze, bo zgodnie z przepisami nie ma takiego obowiązku.
                      Jura
                      • przemo_opole Re: Spowolniony ruch w centrum? Tak to realny pom 14.03.11, 13:06
                        Ja bym stwierdził dokładnie odwrotnie. Art. 26 pkt 1 ustawy jest bardzo niejasny i wystarczy, że pieszy wystawi nogę i już jest na przejściu.
                        Ja mimo wszystko stawiam na braki w kulturze a nie na przepisy.
            • raid.op Re: Spowolniony ruch w centrum? Tak to realny pom 14.03.11, 12:33
              To luz, moja ciekawość została w pełni zaspokojona :)
              • przemo_opole Re: Spowolniony ruch w centrum? Tak to realny pom 14.03.11, 12:38
                To dobrze. Bo jak potrzebuję z Obi żarówkę albo sam klej (taki w tubce) to chodze na spacerki nad Odrą, calkiem przyjemne :)
      • Gość: Zenek Re: Spowolniony ruch w centrum? Tak to realny pom IP: *.dynamic.chello.pl 14.03.11, 19:59
        Co ciekawe u Marszałka Województwa już to przewidzieli i wpisali do Programu ochrony powietrza dla strefy opolskiej w 2009 r.
      • alanta1 Re: Spowolniony ruch w centrum? Tak to realny pom 14.03.11, 21:38
        gandharwa napisał:

> Do tego nawet bez problemów rowerowych tylko z powodu jakości powietrza oraz mapy akustyczne w centrum powinno się ograniczyć tempo do 30 km/h...

no nie wiem, wracałam dziś z miasta, ruch niewielki, próbowałam jechać całą drogę 30-tką. Przy trójce miałam ledwo 1500 obr i silnik mi zdychał, przy dwójce 2100-2200 i lekko wył. Żeby zejść do 1900-2000 musiałam jechać 40-stką.
        Nie wiem jak auta z UE, ale "japończyki" nie są do tej prędkości zbytnio przystosowane ;)
    • Gość: katylok Spowolniony ruch w centrum? Tak to realny pomysł! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.11, 13:43
      Zakaz ruchu dla ciężarówek, z wyjątkiem dostawy do sklepów!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: Klaudiusz Spowolniony ruch w centrum? Tak to realny pomysł! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.11, 13:50
      No i co potem... ???
    • Gość: bez korkow Tak, to realny pomysł! IP: *.dip.t-dialin.net 14.03.11, 15:01
      To kiepski pomysl, z ograniczeniem predkosci do 30 km/h, bo przez to korki sie zwieksza i to drastycznie. Aby zmniejszyc korki powinno sie podniesc predkosc maksymalna na niektorych odcinkach drog do 60 km/h albo nawet do 70 kilometrow na godzine.
      Pojazd jadacy z predkoscia 30 km/h blokuje odcinek drogi dlugosci jednego kilometra przez 2 minuty, natomiast przy predkosci 60 kilometrow na godzine - tylko przez 1 minute !
      • raid.op Re: Tak, to realny pomysł! 14.03.11, 16:23
        "powinno sie podniesc predkosc maksymalna na niektorych odcinkach drog do 60 km/h albo nawet do 70 kilometrow na godzine"

Jeśli eLki utrzymują 45-55km/h to na tle innych pojazdów są one żółwiami, tak więc konia z rzędem temu kto widział kierowców utrzymujących przepisową prędkość jazdy! Niczego nie trzeba podnosić, bo wszyscy i tak mają ograniczenia głęboko w d.
      • jureek Re: Tak, to realny pomysł! 14.03.11, 18:52
        Zmniejszenie dozwolonej prędkości wcale nie powoduje korków, wręcz przeciwnie - poprawia płynność ruchu. Każdy, kto jeździł po zachodnich autostradach widział wyświetlane, zmieniające się ograniczenia prędkości na tamtych drogach. Gdy jest duże natężenie ruchu, to właśnie po to, by zapobiec tworzeniu się zatorów, obniża się za pomocą tych świetlnych tablic dozwoloną prędkość. Twoje teoretyczne wyliczenia o czasie blokowania drogi nie uwzględniają chociażby tego, że im szybciej się jedzie, tym większe są odstępy między pojazdami, czyli wcale nie jest tak, że gdyby pozwolić jeździć 60, to w tym samym czasie 2 razy więcej pojazdów przejedzie dany odcinek, niż przy ograniczeniu do 30. Doświadczenia innych miast pokazują wyraźnie, że wprowadzenie stref 30 km/h nie korkowały tych miast, lecz miały skutek wręcz przeciwny.
        Jura
        • dar54 Re: Tak, to realny pomysł! 14.03.11, 18:56
          Wystarczy zdjąć dywaniki asfaltowe z kostki w mieście i już będzie spowolniony ruch - turkot blach samochodów, śpiew kormoranów .............
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka