Dodaj do ulubionych

Bereszyński przeprosił Tadeusza Pabisiaka

IP: *.play-internet.pl 04.06.11, 08:17
Jak podaje na swojej stronie internetowej Radio Opole S.A., w najnowszym numerze tygodnika "Kurier Brzeski" z 25 maja 2011 r. opublikowano oświadczenie Zbigniewa Bereszyńskiego, w którym przeprasza on za pomówienia oplskiego muzyka i animatora kultury Tadeusza Pabisiaka.
www.radio.opole.pl/2011/czerwiec/wiadomosci/bereszynski-ma-przeprosic-pabisiaka.html
Zgodnie z wyrokiem Sądu Apelacyjnego we Wrocławiu przeprosiny opublikowane zostały na pierwszej stronie Kuriera Brzeskiego (wielkość 15 na 10 cm) czcionką "Arial" rozmiar 13.
Oto treść Oświadczenia Zbigniewa Bereszyńskiego:
"Przepraszam pana Tadeusza Pabisiaka za opublikowanie na łamach "Kuriera Breskiego" nieprawdziwych i zniesławiających wypowiedzi godzących w jego dobre inię. W dwuczęściowym artykule mojego autorstwa pt. "Tajny współpracownik SB prezesem Opolskiego Towarzystwa Jazzowego", który ukazał sie w "Kurierze Brzeskim" nr 10 (740) z dnia 10 marca 2009r. oraz nr 11 (741) z dnia n17 marca 2009r., podałem nieprawdziwe informacje dotyczące współpracy pana Tadeusza Pabisiaka ze Służbę Bezpieczeństwa nie znajdujące potwierdzenia w rzeczywistości, a także dawnej oraz współczesnej jego działalności społecznej i zawodowej".
Obserwuj wątek
    • Gość: jasio Koszałek opałek zdołowany!!!!! IP: *.dynamic.chello.pl 04.06.11, 11:58
      Tak, tak a ostrzegałem Cię Koszałku Opałku, ostrzegałem! Tego Ci było trzeba?
      Radzę też skończyć z tą proniemiecką propagandą! NTO nie takie bzdury wydrukuje ale jak łatwo zauważyć nikt tego już nie czyta! I słusznie. Dotacje się skończą i pójdą z torbami.
      Na to konto pójdę teraz na piwo! Cuuus!
      • Gość: xyz Re: Koszałek opałek zdołowany!!!!! IP: *.dynamic.chello.pl 06.06.11, 11:32
        a takie klamstwa wciskal! i nie jest istotne,czy lubimy pabisiaka,czy nie,bereszynski to klamca i czlowiek,ktory do konca bedzie szedl w "zaparte"!wstretny,maly czlowiek.
    • Gość: ?! Re: Bereszyński przeprosił Tadeusza Pabisiaka IP: *.xdsl.centertel.pl 06.06.11, 22:40
      No i co z tego? Przecież Bereszyński zapowiedział, że zastosuje się do wyroku chociaż się z nim nie zgadza. Zapowiedział też zaskarżenie wyroku. Warto poczekać na wynik skargi. Mam wrażenie, że niektórzy cieszą się za wcześnie.
      opole.gazeta.pl/opole/1,35114,9503544,Bereszynski__Przeprosze_Pabisiaka__ale_z_wyrokiem.html
      • Gość: Mecenas Re: Bereszyński przeprosił Tadeusza Pabisiaka IP: *.play-internet.pl 07.06.11, 10:28
        Czytając załączony link do wpisu gościa portalu "?!" należy zauważyć, że w tej wypowiedzi dla "Gazety Wyborczej" pan Zbigniew Bereszyński dopuścił się kolejnego przestępstwa pomówienia - tym razem działając już w warunmkach recydywy. W puncie 2 prawomocnego wyroku Sąd Apelacyjny we Wroclawiu "zobowiązujwe pozwanego Zbigniewa Bereszyńskiego do zaniechania naruszeń dobra osobistego powoda w postaci dobrego imienia powoda oraz zaprzestanie powielania nieprawdziwych informacji i komentarzy w Internecie oraz w prasie dotyczących współpracy powoda ze Służbę Bezpieczeństwa PRL w drugiej połowie lat 80-tych XX wieku oraz sugerujących, że Tadeusz Pabisiak dorobił się w sposób nieuczciwy majątku na działalności w Opolskim Towarzystwie Jazzowym".
        Może więc pan Bereszyński spodziewać się kolejnych kłopotów z wymiarem sprawiedliwości, tym razem już z inicjatywy Sądu, ktory nie toleruje uporczywego nauszania ustanowionych przezeń prawomocnych wyroków i potrafi recydywistę przykładnie ukarać. Tym bardziej, że z drugiej części wyroku, zasasdzającego solidarnie od Zbigniewa Bereszyńskiegio i wydawców Kuriera Brzeskiego zadośćuczynienie w wysokości 25 tys. zł plus odsetki i koszy sądowe Zbigniew Bereszyński jak dotychczas w pełni się nie wywiązał i poddany jest obecnie egzekucji komornika sądowego.
        Co do komentarza forumowicza "?!" należy przypomnieć, że sądownictwo w Polsce jest dwuinstancyjne i wyrok Sądu Apelacyjnego we Wroławiu jest ostateczny i prawomocny. Zapowiedż kasacji czy skarg do różnych trybunałów należy więc traktować jako rozpaczliwą próbę zachowania twarzy przed nie zorientowanymi w meandrach polskiego prawa czytelnikami. Należy zważyć, że do rozprawy kasacyjnej przed Sądem Najwyższym dopuszczanych jest zaledwie 2% wnoszonych spraw, które mają ewidentnie charakter precedensowy i opiewają na kwoty powyżej 50 tys zł, gdy tymczasem pan Bereszyński i redakcja KB mają zasadzone na rzecz Tadeusza Pabisiaka zadośćuczynienie w wysokości 25 tys. zł. Oczywiście wolno Z. Bereszyńskiemu pisać (skoro to lubi) do Sądu Najwyższego czy innych trybunałów i wpłacać wysokie koszty sądowe (bez czego nikt nawet uważnie tych pism nie przeczyta), ale ponieważ złamał on ewidentnie przepisy prawa cywilnego, prawa prasowego, a nawet kodeksu karnego - czeka go tylko kolejna porażka i wysokie koszty - nie mówiąc już o dużym prawdopodobieństkwe odrzucenia tych skarg bez rozpoznania przez sądy ze względów formalnych - o czym wspomniałem powyżej.
        • z.bereszynski Re: Bereszyński przeprosił Tadeusza Pabisiaka 07.06.11, 11:14
          W żaden sposób nie naruszyłem wydanego przez sąd zakazu i proszę tu niczego takiego nie insynuować. W wywiadzie dla GW w ogóle nie wypowiadałem się na temat T. Pabisiaka. Mówiłem jedynie o procedurach sądowych, ustawie lustracyjnej i zeznających przed sądem byłych funkcjonariuszach SB, z którymi T. Pabisiak chyba nie chce się utożsamiać. To, co powiedziałem na ten temat, jest prawdą i potrafię to z łatwością udowodnić. Podjąłem już zresztą odpowiednie kroki prawne w tym zakresie, ale na ten temat nie zamierzam się wypowiadać w internecie.

W żaden sposób nie naruszam dóbr osobistych T. Pabisiaka. To moje dobra osobiste są tutaj uporczywie i w złośliwy sposób naruszane, jak o tym świadczą powyższe wpisy, z wpisem "Mecenasa" łącznie. W oczywisty sposób nadużywa się w tym celu wyrok Sądu Apelacyjnego, wydany z intencją ochrony dóbr osobistych powoda, a nie z intencją godzenia w dobra osobiste pozwanych. Nie zamierzam tego tolerować.

Zbigniew Bereszyński
    • Gość: SB Re: Bereszyński przeprosił Tadeusza Pabisiaka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.11, 09:37
      Szanowny Panie Pabisiak, nie należy się tak cieszyć, ponieważ to co wiem to jeszcze się w sądach nie skończyło.
      • Gość: tao szatanski i to by było na tyle! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.11, 12:56
        gdybym przed godziną nie wyrwał zęba to bym poszed do wiejskiej knajpy wypić piwo, którego nie znosze, by uczcić sądowy "sukces wybitnego opolskiego badacza i historyka najnowszej historii naszego miasteczka".
        gdzieś był człeku jak bogowie rozdawali rozum? olali cię wszyscy. mój pies z kotem - tyż !!!

tao szatanski
        • Gość: op78 Re: i to by było na tyle! IP: *.swic.dialup.inetia.pl 07.06.11, 17:12
          To się nazywa Schadenfreude. Najpodlejszy i najobrzydliwszy rodzaj przyjemności. Ciekawe co powiecie jeśli Bereszyński ostatecznie wygra sprawę w Sądzie Najwyższym czy Strasburgu? Gdzie się wtedy schowacie ze wstydu. Zakładając, że wiecie co to wstyd.
          • Gość: tao szatanski op78 - to za całokształt !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.11, 20:07
            to za całokształt owych prac "naukowo badawczych". osobiście nazwałem go dziejownikiem. wiele osób miało rzetelne podstawy podać go sądu, zrezygnowali z braku czasu a przede wszystkim kasy. wreście trafił na takiego co miał jedno i drugie, który cały jego dorobek "naukowo badawczy" wyrzucił na śmietnik regionalnej historii a poza tym to bardzo nieciekawa a przede wszystkim złośliwa..... kk czuwa....

bużka dla p. pabisiaka

tao szatanski
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka