Dodaj do ulubionych

Mapa Górnego Śląska - strzał w dziesiątkę

17.06.11, 11:26
GWno juz od jakiegos czasu zawziecie lansuje pro-niemieckie ugrupowania plotace o "Gornym Slasku".

Czekamy na promocje koszulek z napisem "Nie jestem Polakiem"!
Obserwuj wątek
    • o.tisk Re: Mapa Górnego Śląska - strzał w dziesiątkę 17.06.11, 11:59
      Głupiś człowieku
      Też uważam, że dobrze, aby takie wydawnictwa wychodziły, bo pokazują one prawdziwe, a nie jakieś manipulowane informacje o przeszłości. Szkoda tylko, że Bartek się trochę rozminął ze stwierdzeniem, jakoby Opole było tylko przez jakiś czas stolicą Górnego Śląska. Ono było administracyjną i gospodarczą stolicą Górnego Śląska już od panowania pierwszych Piastów, aż po 1945 r (przez pewien czas podobną rolę pełnił Racibórz gdzie swe rządy już od 1173 r. sprawował Mieszko I Plątonogi, w Opolu jego bratanek książę Jarosław). Stąd właśnie - od nas - szło nie tylko rolnicze osadnictwo wschodnich terenów tej krainy, to stąd opolscy książęta kierowali na wschód osadników, a także zakładali pierwsze kopalnie ołowiu, czy węgla.
      Mnie - osobiście - ciekawi czy na tej mapce wschodnia część Ostrawy jest opisana jako polska, jak było do końca I wojny światowej, czy też już jako śląska ...
      • Gość: rain Re: Mapa Górnego Śląska - strzał w dziesiątkę IP: *.net81.citysat.com.pl 17.06.11, 12:02
        Papież Jan Paweł II (orędzie Poszanowanie mniejszości warunkiem pokoju, 1989 r.)
        „Rosnąca świadomość odnośnie do położenia mniejszości, przejawiająca się dzisiaj na wszystkich poziomach, stanowi w naszych czasach znak pewnej nadziei dla nowych pokoleń i dla dążeń tych grup mniejszościowych. Istotnie, szacunek im okazywany należy poniekąd uznać za kamień probierczy zgodnego współżycia społecznego i jako wskaźnik obywatelskiej dojrzałości osiągniętej przez dane państwo i jego instytucje. Jako członkowie jednej rodziny Bożej nie możemy godzić się na istnienie wśród nas podziałów czy dyskryminacji”.

„Prawo do wolności religijnej obejmuje swobodne manifestowanie przekonań religijnych zarówno w życiu indywidualnym, jak i zbiorowym. Wynika stąd, że mniejszości narodowe winny mieć zapewnioną możliwość wspólnotowego sprawowania kultu. Mamy nauczyć się kochać inne narody, jak swój własny".

Tadeusz Mazowiecki
        pierwszy premier RP

„W demokracji decyduje wola większości, ale ta wola nie może ograniczać praw mniejszości. Przykładem są tu prawa mniejszości narodowych, których zagwarantowanie jest sprawdzianem demokratyzmu każdego kraju.”

Jacek Kuroń

twórca ustawy o mniejszościach narodowych i etnicznych

Po pierwsze, państwo polskie po latach obowiązywania „tyleż okrutnej, co bezmyślnej zasady państw jednonarodowych” ma zobowiązania wobec przedstawicieli różnych grup narodowych. Polska jest dla nich ziemią rodzinną. „A że jest to ich ziemia ojczysta, to ich los nie może być obojętny dla władzy państwowej”.

Po drugie, ułożenie stosunków z Ukraińcami, Litwinami, Białorusinami, Niemcami, Czechami i Słowakami ma pierwszorzędne znaczenie dla przyszłości kraju. Jeżeli nie zlikwidujemy - przekonywał - konfliktów, które są między nami, to nas wszystkich razem spotka nieszczęście. A droga do przezwyciężenia konfliktów wiedzie przez przezwyciężenie wzajemnych negatywnych nastawień. „Ten proces trzeba zaczynać zawsze od tych, którzy zamieszkują w Polsce”.

Po trzecie, polskim interesem narodowym jest troska o rozwój mniejszości polskich w krajach sąsiednich. Droga do załatwienia tego problemu wiedzie przez rozwiązanie spraw mniejszości narodowych w Polsce. „Nie tyle należy mówić Litwinom, Białorusinom, Ukraińcom, jak oni sobie mają układać stosunki z Polakami tam zamieszkującymi, ile podać im dobry przykład. Zamiast obowiązującej w międzywojniu zasady: „Wy dokopujecie naszym, my - waszym”, trzeba stosować zasadę: „My ułatwiamy, pomagamy waszym, którzy przecież w jakiś sposób są naszymi”.

I ZJAZD DELEGATÓW Solidarności, Gdańsk, 7.10.1981 r.
        UCHWAŁA w sprawie mniejszości narodowych

Dbając o rozwój kultury polskiej, otwartej na dorobek innych narodów, wyrażamy wolę wykazania nie mniejszej dbałości o to, by obywatele polscy należący do innych narodów i grup etnicznych — Białorusini, Cyganie, Grecy, Litwini, Łemkowie, Niemcy, Ukraińcy, Tatarzy, Żydzi i inne narodowości, znaleźli we wspólnej z Polakami ojczyźnie warunki do swobodnego rozwijania swej kultury i przekazywania jej następnym pokoleniom.
        Chcemy w ten sposób pozostać wierni tradycji Rzeczypospolitej wielu narodów. Bogactwo kultury polskiej, to również odrębności regionalne, które winny być kultywowane.

Związek nasz sprzeciwia się wszelkim podziałom narodowościowym i walczyć będzie o zagwarantowanie pełni praw obywatelskich wszystkim Polakom, niezależnie od ich przynależności narodowej lub pochodzenia.
        • Gość: Wejmo Re: Mapa Górnego Śląska - strzał w dziesiątkę IP: *.dynamic.chello.pl 18.06.11, 12:23
          Dlaczego szlezjerzy przedstawiając swe wybujałe żądaniua nie są traktowanio jako nacjonaliści i naziści czyli tak jak należy?
          Ja osobiście chciałbym mapę południowo-wschodnich Niemiec z czasów Bolesława Chrobrego gdyż nie mogę swobodnie przedstawiać polskich terenów!
          • jureek Re: Mapa Górnego Śląska - strzał w dziesiątkę 18.06.11, 12:26
            gość portalu: Wejmo napisał(a):

> Ja osobiście chciałbym mapę południowo-wschodnich Niemiec z czasów Bolesława Ch
            > robrego gdyż nie mogę swobodnie przedstawiać polskich terenów!

Ktoś Ci broni wydrukować taką mapkę?
            Jura
      • Gość: GoBo Polska Ostrawa - Śląska Ostrava IP: *.252.24.133.internetia.net.pl 18.06.11, 01:31
        > Mnie - osobiście - ciekawi czy na tej mapce wschodnia część Ostrawy jest opisan
        > a jako polska, jak było do końca I wojny światowej, czy też już jako śląska ...

Bądź prezycyjny - nie do końca I wojny światowej, a aż do 1919 roku!
        pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Al%C4%85ska_Ostrawa
        Dziś jednak dla większości Polaków to i tak "czeskie miasto"...
    • Gość: OPOLANIN Mapa Górnego Śląska - strzał w dziesiątkę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.11, 12:44
      JESTM pOLAKIEM MIESZKAJĄCYM NA ŚLĄSKU ,tzw."rdzennym"I kocham moją Małą Ojczyznę z całą jej historią .Mnie taka mapa w niczym nie przeszkadza.troche tylko irytuja mnie nazwy dwujęzyczne,choć czasem też wzruszają( Czarnowanz,Borrek,Lendzin etc)-ale nie moge powiedzieć żeby psuły mi istotnie nastrój.Czuję się u siebie.I u siebie są też Ślązacy Opolscy-jakiego by nie byli pochodzenia.Amen.
      • Gość: do OPOLANIN Re: Mapa Górnego Śląska - strzał w dziesiątkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.11, 13:52
        Cytowane nazwy, Czarnowanz,Borrek,Lendzin to nazwy polskie, tyle tylko, że zapisane po części grafią niemiecką (jednak jest cz - może administracja niemiecka nie chciała sprawiać kłopotu polskojęzycznym mieszkańcom tej wsi?). Takie niemczenie nazw polskich jest oczywiście denerwujące. Okazuje się bowiem, że wiele miejscowości nie miało niemieckich odpowiedników nazw, bo ludność była polskojęzyczna, a administracji niemieckiej (poza hitlerowską) na tym chyba nie zależało. Ot, cała prawda o MN.
        • Gość: Achim Re: Mapa Górnego Śląska - strzał w dziesiątkę IP: *.dip0.t-ipconnect.de 17.06.11, 20:06
          Ale upraszczasz, ojej.

Jest zupelnie roznie.
          Sa tak samo niemieckie nazwy.
          Sa nawet dokladnie odwrotne przypadki.

No i przypadki wymyslania polskich nazw, nie tylko na Dolnym, np. Leobschütz --> Glubczyce.
          • Gość: do Achim Re: Mapa Górnego Śląska - strzał w dziesiątkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.11, 00:26
            Piszę tylko o trzech miejscowościach, o jakich uproszczeniach mówisz? Moim zdaniem śmierdzisz, Achym, Goebbelsem!
          • Gość: GoBo Re: Mapa Górnego Śląska - strzał w dziesiątkę IP: *.252.24.133.internetia.net.pl 18.06.11, 01:37
            > Sa tak samo niemieckie nazwy.
            > Sa nawet dokladnie odwrotne przypadki.

Są też i na prawdę odwrotne przypadki! Wiadomo o niemieckich osadach kolonialnych. Wszyskie z nich miały iście niemieckie nazwy: Schulenburg (Walidrogi), Derschau (Suchy Bór), Tempelhoff (Niwki). Ale jest i Kupp (Kup)
            • Gość: flip-flop Re: Mapa Górnego Śląska - strzał w dziesiątkę IP: 213.139.155.* 22.06.11, 16:09
              Sa tez np. "polskie (polskojezyczne)" Gieraltowice. :)
    • Gość: neonówka Re: Mapa G. Śląska - strzał kulą w płot IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.11, 14:01
      Zgłaszam kolejny potencjalny hit wspierany przez GWwO: mapa Rzeszy w granicach z 1937 r., oczywiście bez nazw polskich ! Rozejdzie sie jak gorące bułeczki, bedzie eksportowana do Reichu.
      Uważam, że władze DWPN winny być wymienione. Kto powiedział, że obsada ma być zarezerwowana wyłącznie dla MN? To samo dotyczy Fundacji Rozwoju Śląska ! Sejmiku rusz dooopą ! I głową.
      • Gość: Achim Re: Mapa G. Śląska - strzał kulą w płot IP: *.dip0.t-ipconnect.de 17.06.11, 20:07
        Facet: lecz sie.
    • Gość: Schlesier Mapa Górnego Śląska - strzał w dziesiątkę IP: *.yesss.at 17.06.11, 14:41
      Oczywiście pani Pszon nie przeprowadza tutaj wywiadu, tylko w swoim chamskim zwyczaju przesłuchuje. Przesłuchuje, bo sama uważa, że bycie Niemcem jest czymś uwłaczającym, zwłaszcza w Polsce.
      Druga sprawa: Nazwy były polskobrzmiące, czy ze słowiańskim rodowodem no i co z tego? Obecnie w we wschodnich niemieckich landach też takie są (patrz: mapa google) i chyba niekt normalny nie powie, że to nie-Niemcy, pod duńska granicą bardzo skandynawsko brzmiące, a pod holenderską holendersko. Tak to już jest, że ktoś kiedyś założył daną osadę i potem były różne migracje ludnościowe, językowe, narodowe. U nas oczywiście jest problemem zaakceptowanie faktu, że np. sąsiad uważa się za Niemca, bo przecież ma być takim samym Polaczkiem jak wszyscy.
      • jureek Re: Mapa Górnego Śląska - strzał w dziesiątkę 17.06.11, 15:35
        Gość portalu: Schlesier napisał(a):

> U nas oczywiście jest problemem zaakceptowanie faktu, że np. sąsia
        > d uważa się za Niemca, bo przecież ma być takim samym Polaczkiem jak wszyscy.

Jeżeli ma być Polaczkiem, to chyba uważa się za Niemiaszka :P
        Trochę konsekwencji by się przydało.
        Jura
      • Gość: Achim Re: Mapa Górnego Śląska - strzał w dziesiątkę IP: *.dip0.t-ipconnect.de 17.06.11, 20:09
        Dla tych wszystkich polakowców, to tez te wszystkie inne nazwy (praktycznie pól Polski) jak np. Torun, Oliwa, ..... sa "polskie". :)
        • Gość: GoBo Re: Mapa Górnego Śląska - strzał w dziesiątkę IP: *.252.24.133.internetia.net.pl 18.06.11, 01:43
          A dla neogermańców Polska w ogóle nie istnieje i jest hitosryczną pomyłką: naród polski wg takich to zbiór ludności pogranicza niemieckiego, czeskiego, rusińskiego, słowackiego, ukraińskiego, białoruskiego i litewskiego, który z przyczyn historycznych wykształcił sobie wspólny, sztuczny język polski, nie mający zaplecza etnicznego. Dla takich to nawet Kraków i Warszawa były starogermańskimi osadami, Ślązacy to też pewnie Germanie, których Piastowie nie zdążyli spolonizować, a Górale to stare, zaginione plemię niemieckie...
          Żalośni jesteście, przegrani...
    • jureek Re: Mapa Górnego Śląska - prośba do forumowiczów 17.06.11, 15:39
      Nie będę mógł teraz być w Opolu, a chciałbym mieć tę mapę - czy ktoś mógłby kupić dla mnie jeden egzemplarz wyborczej więcej? Zgłosiłbym się po niego za tydzień, gdy przyjadę do Opola.
      Z góry dziękuję
      Jura
      • Gość: do jureek Re: Mapa Górnego Śląska - prośba do forumowiczów IP: *.com 17.06.11, 16:54
        U mnie możesz odebrać tą gazetę,a robię to dlatego aby ci obić tą hanysko- kajzacką mordę ,debilu.
        • jureek Re: Mapa Górnego Śląska - prośba do forumowiczów 17.06.11, 17:11
          Gość portalu: do jureek napisał(a):

> U mnie możesz odebrać tą gazetę,a robię to dlatego aby ci obić tą hanysko- kajz
          > acką mordę ,debilu.

Widzę, że na mojego fana zawsze mogę liczyć. No to do zobaczenia za tydzień.
          Jura
        • pamejudd Wow, jak milo... 17.06.11, 17:11
          Myslisz ze takim postepowaniem dalbys dobre swiadectwo polskosci?
        • Gość: Achim Re: Mapa Górnego Śląska - prośba do forumowiczów IP: *.dip0.t-ipconnect.de 17.06.11, 20:10
          hadziaju: a co to znaczy "kajzacki" ? po ukrainsku ?
          • Gość: do Achim Re: Mapa Górnego Śląska - prośba do forumowiczów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.11, 20:14
            Achim, tyś je ciool choby al.
    • Gość: do jureek Mapa Górnego Śląska - to strzał w plecy IP: *.com 17.06.11, 22:58
      Co ty tam wiesz wsiowy hanyski debilu.
    • Gość: Herbatka Mapa Górnego Śląska - strzał w dziesiątkę IP: *.superkabel.de 17.06.11, 22:59
      Nie wiem dlaczego mapa Górnego Śląska wywołuje tyle emocji.Kto nie chce niech nie kupuje,tylko pewne prostackie komentarze świadczą o pewnym stanie świadomości społeczeństwa ?
      • Gość: do Herbatka Re: Mapa Górnego Śląska - strzał w dziesiątkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.11, 00:27
        MN=Mieszańce Niemieckopodobne
        • Gość: Herbatka Re: Mapa Górnego Śląska - strzał w dziesiątkę IP: *.superkabel.de 18.06.11, 00:50
          Napisz coś na temat zamiast tych twoich prostackich prymitywnych lachowskich wypocin?
          • Gość: GoBo Re: Mapa Górnego Śląska - strzał w dziesiątkę IP: *.252.24.133.internetia.net.pl 18.06.11, 01:45
            Lachowskie to dla ciebie synonim prymitywizmu? Odrodzenie wielkoniemieckich poglądów rasowych?
            • Gość: Herbatka Re: Mapa Górnego Śląska - strzał w dziesiątkę IP: *.superkabel.de 18.06.11, 10:29
              Polakowsko-faszystowskie poglądy prymitywów piszących na tym forum są dla Ciebie wzorcem?
              • Gość: GoBo Re: Mapa Górnego Śląska - strzał w dziesiątkę IP: *.252.24.133.internetia.net.pl 18.06.11, 21:27
                Boisz się, czy zwyczajnie nie umiesz odnieść się do swojego nienawistnego porównania?
                • Gość: Herbatka Re: Mapa Górnego Śląska - strzał w dziesiątkę IP: *.superkabel.de 18.06.11, 22:01
                  Lach to dla mnie synonim pogardy dla współobywateli,kiedyś to już było przerabiane?
                  • Gość: GoBo Re: Mapa Górnego Śląska - strzał w dziesiątkę IP: *.ip.netia.com.pl 22.06.11, 11:10
                    Jedyną rzeczą, jaką gardzę, to pogarda.
                    Jedyne, czego nienawidzę, to nienawiść.
                    Tak więc ty mnie z pewnością nie zrozumiesz.
                    Jeśli używasz własnego rozumienia słów, to je opisuj. Lach to albo Polak, albo historycznie - członek plemienia laskiego. Masz prawo nienawidzić i gardzić. Nie dziw się takimi samymi odruchami u innych we wzajemności.
          • Gość: RAin Re: Mapa Górnego Śląska - strzał w dziesiątkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.11, 16:05
            Dyskusja Niemca z Polakiem 2 dni temu , na żywo:

N: to powiedz mi, dlaczego ci sie tak nie podobają niemieckia napisy na dwujęzycznej tablicy mniejscowości

P: no bo Niemcy mi nie pozwolili jechać do Niemiec tyle lat, dlaczego nie mogłem dostać czerwonego paszportu

N: no ale teraz już możesz

P: nie moge bo są straszne kolejki, muszę czekać

N: no ale dlaczego ci przeszkadzają

P: no bo w Niemczech też nie ma tablic polskich

N: bo w Niemczech nie ma polskiej mniejszości, ale inne mają: łużyckie są, duńskie, fryzyjskie

P: niemożliwe, nie widziałem .... no ale nikt tych tablic nie chce, po co to komu

N: ja chcę, jako Niemiec w Polsce, są mi potrzebne, jak je widzę to się czuję, że jestem w Polsce w domu

P: jak możesz być Niemcem skoro jesteś urodzony w Polsce

N: no bo moi rodzice byli Niemcami, ja mówie po niemiecku i czuje po niemiecku, oglądam niemiecki TV, a moi rodzice to tak w ogóle się urodzili tutaj jak jeszcze były Niemcy

P: niemożliwe, przecież tu przed 45 nie były Niemcy tylko Śląsk

N: no był Śląsk, ale niemiecki

P: a te nazwy są wymyślane

N: jakie wymyślane: były w użytku, zanim Hitler zmienił na bardziej niemieckie w 36. a Polacy na bardziej polskie w 45. Patrz na mapę: z 1763 roku: tu jest ta pierwotna nazwa

P: to niemożliwe ... a tak w ogóle to jak ja mogę głosować skoro Niemcy zabili całą moją rodzinę

N: no ale co ja moge za to że byli wtedy oszołomy, ja do nikogo nie strzelałem

P: tu jest Polska i koniec, po co mi te tablice

N: ale one nie są dla ciebie tylko dla mnie pomyślane, ty masz tylko mi na to pozwolić ... że pod twoją polską nazwą będzie moja niemiecka, tablica jest duża i ma dużo miejsca

P: tu jest Polska
    • Gość: NS Mapa Górnego Śląska - strzał w dziesiątkę IP: *.adsl.inetia.pl 18.06.11, 10:18
      Ta mapa to historyczne kłamstwo! Nysa to nie jest Górny Śląsk! Chyba że dla kogoś historia przed 1810 r. nie istnieje albo jest kompletnym ignorantem i nieukiem.
    • Gość: Waldek Mapa Górnego Śląska - strzał w dziesiątkę IP: *.com 18.06.11, 13:07
      bŻydy z gazety GWno z hanysami,niemcami i innymi ,działają jak zwykle na szkodę Polski.
    • Gość: Herbatka Mapa Górnego Śląska - strzał w dziesiątkę IP: *.superkabel.de 18.06.11, 14:25
      " Ślązacy tak afektywnie przeżywają stan renesansu zakorzenienia - ogarnia ich radość odkrycia swojej odmienności. Jest to wielki kapitał młodszej generacji, nowej elity intelektualnej wykształconej w ostatnim dwudziestoleciu, która na naszych oczach tworzy inną jakość społeczeństwa obywatelskiego. To oni przejmą władzę - zwłaszcza w dziedzinie kultury, aby zadbać o warunki sprzyjające pojawieniu się talentów na miarę Henryka Mikołaja Góreckiego, Konrada Swinarskiego czy Wojciecha Kilara. O przyszłości Górnego Śląska decydować będą jego wysoko wyedukowani obywatele, a nie partyjne urzędasy zza obcej miedzy. Dobiega końca 150-letni import specjalistów od zarządzania Śląskiem i Ślązakami.

Ale póki co wszystko jeszcze zatkane jest starą gliną "okupantów". Wszędzie panoszą się potomkowie pezetpeerowskich elit, wszędzie tam, gdzie władza i pieniądz. Na postkolonialną mentalność można natknąć się w co drugim urzędzie, bo pilnowanie polskości na Górnym Śląsku (podobnie jak antysemityzm w Polsce) stało się cechą dziedziczną. Misja spolszczenia Ślązaków, tak rygorystycznie realizowana przez Michała Grażyńskiego w II RP, dziś ma wymiar żałosnej patologii."

• Gość: rain Re: Mapa Górnego Śląska - strzał w dziesiątkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.11, 15:55
        :) kutz!
        • Gość: Herbatka Re: Mapa Górnego Śląska - strzał w dziesiątkę IP: *.superkabel.de 18.06.11, 16:48
          Brawo !
    • Gość: Karen O Antysemityzmie IP: *.com 18.06.11, 19:03
      Jeśli Polska jak antysemicka jak twierdzą niektórzy Żydzi ,to dlaczego w Polsce było ich najwięcej w Europie i do Polski udawali się po schronienie przed pogromami w innych krajach .jeśli ktoś się broni przed przestępcą który mu szkodzi to nie jest antysemityzm.Jeśli w Polsce jest antysemityzm to czemu Żydzi stąd nie wyjadą,a pchają się do Polki jak pasożyty do żywiciela.
      Jeśli ktoś broni się przed pasożytem,to nie jest antysemitą,ale ma zdrowe odruchy obronne.
      "" Jeśli mi napiszesz ze cenisz sobie Tylko ŻYCIE, to przemyśl to jeszcze raz... Właśnie przeczytałem ze 10 tysięcy bogatych Żydow, czeka na nerki biedoty Mołdawskiej i Rumunskiej ( Żydom Tora zabrania oddawania organów), które to operacje masowo przeprowadza się w Istambule. Ci bogaci chcą żyć ... ci biedacy nie maja na chleb wiec aby wyżywić dzieci czynią za życia z siebie kaleki. Czy jednak uznasz że jest to w porządku... Czy nie brakuje Ci tu OBLICZA PRAWDZIWEJ SMIERCI ?

W imię tego Sloganu o Cywilizacji Dobrobytu, jak w czasach komuny o Bezalternatywnej Świetlanej Przyszłości , dokonuje się tego co mnie i nie tylko mnie po prostu ubliża. Ubliża tym Bogom, którzy mieszkają w nas.

W jaki sposób ? Odpowiedź jest najprostsza z możliwych .... KŁAMSTWEM ! Bowiem Wszystko to robi się Wyłącznie dla ZYSKU !!! Chciwości , która dotyka już granic Abstrakcji...

Abstrakcyjnej idei, której Ziszczenie wiedzie tylko w jedną stronę - produkcja w chińskich Obozach Koncentracyjnych, konsumpcja w Izraelu i USA. Dla reszty miejsca nie ma... jest tylko upadlające bezrobocie i poniżenie DUCHA na wszelkie możliwe sposoby ... Bo się NIE OPŁACA !!! ...."
      Więcej o antysemityzmie w linku:
      rodman.most.org.pl/Rodman19.htm
      http://www.google.pl/#hl=pl&q=+antysemityzm+co+si%C4%99+za+tym+kryje+&oq=+antysemityzm+co+si%C4%99+za+tym+kryje+&aq=f&aqi=&aql=&gs_sm=e&gs_upl=30980l69949l0l41l30l1l19l19l3l217l1321l4.4.2l10&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.&fp=74e1f08f057563c&biw=800&bih=437
      • Gość: Karen Re: O Antysemityzmie IP: *.com 18.06.11, 20:49
        krętactwa, obłudy, zakłamania, i wyzysku skrywanego fałszywym uśmiechem.

Dlatego już wiecie co znaczą słowa naszych bab i dziadów, którzy mówią że USA - to Żydowskie Imperium....

I okaże się że są to słowa całkiem do rzeczy, całkiem do rzeczy... gdy pożrą już całą Ziemię.

Którestwo Setha, to dla Antysemity kraina kłamstwa, i szantażów energetycznych ...

Gdy więc ktoś mnie pyta ... czy jestem Antysemita ... zawsze odpowiadam ... mogę być, a dlaczego by nie ?
        rxproxy.com/index.php?rxproxyuri=aHR0cDovL3JvZG1hbi5tb3N0Lm9yZy5wbC9Sb2RtYW4xOS5odG0%3D
        • o.tisk Byk na byku 19.06.11, 23:57
          Dzisiaj dopiero przejrzałem pobieżnie rzeczoną mapkę i wychodzi mi, że kolega Bartek ze swoją mniejszościową ekipą nie znają zupełnie historii i geografii swojego - ponoć - regionu.
          Jak się obrobię ze swoimi tematami, to postaram się wrzucić (nie tylko tutaj) uzasadnienie.
          Wstyd, panowie, wstyd ...
          • Gość: PUMA Re: Byk na byku IP: *.pools.arcor-ip.net 23.06.11, 00:03
            Chodzi Ci może o to, że anektowano "morawskie enklawy" typu Osoblaha do Sląska? No tak.
            Do tego teza, że Biała (część Bielska-Białej) i wszystko na wschód od niej to Śląsk, jest dosyć odważna. Akurat ludzie między Czechowicami a Bielskiem doskonale wiedzą, gdzie Śląsk a gdzie "krakowskie".
            • o.tisk Re: Byk na byku 24.06.11, 13:04
              Gość portalu: PUMA napisał(a):

Chodzi Ci może o to, że anektowano "morawskie enklawy" typu Osoblaha do Sląska?
              No tak. Do tego teza, że Biała (część Bielska-Białej) i wszystko na wschód od niej to Śląsk, jest dosyć odważna. Akurat ludzie między Czechowicami a Bielskiem doskonale wiedzą, gdzie Śląsk a gdzie "krakowskie".

Nie do końca chodzi tylko o - jak to nazywasz - "morawską enklawę". Akurat Osoblaha-Osobłoga-Hozenplotz należy integralnie do tej części Górnego Śląska, która po wojnach prusko-austriackich o Śląsk pozostała przy monarchii Habsburgów. Te właśnie śląskie skrawki nazwano potem Śląskiem Austriackim (Oesterreichische Shlesien) ze stolicą w Troppau (Opawie)
              Co się tyczy pozostałych merytorycznych błędów, które znajdują się na tej mapie - to głównym jest "niespójność czasowa" nazewnictwa tych terenów. I tak - jeśli przyjmując, że mapa dotyczy okresu międzywojnia, czyli lat 1918-1939 nie można opisywać np. miasta Koenigshuette jako Chorzów. To błąd - wtedy polska nazwa tego miasta to była Królewska Huta. Nie było równolegle istniejących obok siebie nazw Polska/ Sląska Ostrawa. Czesi dopiero po I wojnie, w 1919 r. zmienili istnejąca od zawsze nazwę z Polskiej na Śląską Ostrawę. Blędna jest też nazwa czeskiego uzdrowiska Jesenik. W owym czasie, tj. aż do 1948 r. Jesenik nazywał się po czesku Fryvaldov, po niemiecku Freiwaldau lub Bad Graffenberg, zaś po polsku Frywałdów. Podobnie rzecz się ma z Głuchołazami, które dopiero po drugiej wojnie ( i nieszczęśnie, bo ulegając czeskiej antyreklamnie, jakoby po drugiej stronie granicy były głuche, czyli nieczynne łaźnie) nazwano Ziegenhals jako Głuchołazy, choć wcześniej po polsku nazywały się jako Koziaszyja
              Pewnie można znaleźć jeszcze jakieś nieścisłości, choćby zachodnia granica Górnego Śląska ale to już może ktoś inny "pociągnie"
    • wilhelm4 Mapa Górnego Śląska - strzał w dziesiątkę 24.06.11, 17:52
      www.youtube.com/watch?v=GTp2ha4Ph9g

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka