Dodaj do ulubionych

Problem z uszami

22.08.07, 05:03
Witam, mam problem z moja sunia 9 miesieczna bernenczykiem. Mloda
czesto trzepie glowa macha uszami. Sprawdzalem uszy i nic nie
odkrylem, uszy jej czyszcze raz na miesiac, nigdy nie bylo problemu.
Jeszcze jedno dwa dni temu znalazlem u niej kleszcza mimo ze byla
posmarowana frontlinem (wiem ze nie daje 100% pewnosci). Szukalem
innych kleszczy ale ciezko cos znalezc. Pozdrawiam.
gieniu
Obserwuj wątek
    • avasawaszkiewicz Re: Problem z uszami 22.08.07, 11:21
      Z tymi uszami proszę wybrać się do lekarza weterynarii. Jeśli młoda trzepie nimi
      na pewno coś jej przeszkadza. Co do tego mycia uszu to też należy uważać bo
      robiąc to nieumiejętnie możemy doprowadzić nawet do nieszczęścia wciąż upychając
      w kanale woskowinę, która w końcu staje się czopem zatykającym ujście, wspaniałą
      pożywką dla bakterii no i przyczyną stanu zapalnego.
      Co do kleszcza to masz całkowitą rację. Nie ma preparatu, który chroniłby nasze
      zwierzaki w 100%. Dlatego pomimo ich stosowania należy przeglądać psy i koty czy
      oby nic nie podłapały. Ty w tej kwestii masz dość trudny orzech do zgryzienia bo
      u psów tej rasy jest gdzie szukać :). Pamiętaj jednak, że kleszcz też na ogół ma
      z tym problemy aby przedostać się do skóry więc najczęściej znajdziesz je w
      miejscach mniej owłosionych. To, że znalazłeś jednego nie oznacza, ze będzie ich
      więcej.
      Ale tu prośba z mojej strony proszę teraz ze szczególną uwagą obserwować psa.
      Jeśli stał by się osowiały, czy wykazywał jakiekolwiek inne niepokojące objawy
      proszę jak najszybciej zgłaszać się do lekarza weterynarii i pamiętać o tym,że
      pies miał kleszcza - to będzie mogła być BABESZIA.
      Pozdrawiam - Ava
      • genek8 Re: Problem z uszami 23.08.07, 07:36
        Witam, bylem wczoraj u weta jedno ucho lekkie zapalenie drugie dosc
        porzadnie czerwone w srodku, mloda nie jest ospala wrecz szalala u
        weta na stole jak sparawdzal jej uszy. musialem jej pysk zwiazac i
        mocno przycisnac. dzieki za rade wet wyczyscil, posmarowal jajas
        mascia w srodku uszu i dal 2 zastrzyki nie wiem z czego i kazal
        wpasc w piatek na smarowanie uszu. Dzieki za rade.pozdrawiam gienek
        • avasawaszkiewicz Re: Problem z uszami 23.08.07, 10:56
          Dziękuję w imieniu suczki :).
          Pozdrawiam - Ava
      • genek8 Re: Problem z uszami 30.08.07, 09:24
        Witam ponownie, 24 sierpnia bylismy z Jutą u weta. W jednym uchu byly dwie spore
        ranki, drugie bylo w srodku podraznione. Wet wyczyscil porzadnie uszy, wkroplil
        masc, kazal kupic i codziennie wkraplac. Dostała antybiotyk OTILIS EXTREMA i
        BIOWETALGIN (chyba bo nieczytelnie jest napisane) 10% CAPAFA KW. Ascorbinum
        DEJA....ATHOSA tez jest nieczytelnie.Zalecil podawac wapno i wit. c. Nastepna
        wizyta byla 27 uszy ponownie wyczyszczono bylo lepiej, podano to samo. Po
        wizycie 27 w nocy mloda nie robila kupki, w nocy wymiotowala i zaczela
        popiskiwac. Nastepnego dnia (28) nie chciala jesc, pila malo stała się ospala,
        dopiero wieczorem skusila sie na troche ryzu z warzywami i kurakiem. To byl
        ostatni posilek mlodej a mamy 30 siernia. 29 tj wczoraj bylem z mloda na
        planowanym zastrzyku, wet ja obejrzal, bo opisalem ww. objawy, dotykal brzucha i
        stwierdzil, ze nie ma zadnej bolesnosci. Podal ponownie OTITIS EXTREMA,
        sprawdzil uszy - z tym jest lepiej. Juta nic nie je, jest slabiutka i nie chce
        pic. Nie miala goraczki, bo wet mierzyl. Dzis ma suchy nos i dalej jest
        slabiutka, wyraznie schudla. Wiec co robic, bo sunia wyglada i zachowuje sie
        jakby odchodzila. Moze panikuje, ale nie wiem co sie dzieje z psem. Dzis ide do
        weta i moze pani doktor cos mi zasugeruje, czy mam mu na cos zwrocic uwage. Dzieki
        • ulotne_piekno Re: Problem z uszami 30.08.07, 10:20
          witaj,
          w odpowiedzi na Twój pierwszy post ava napisała, że należy uważać, bo pies,
          który ma kleszcza, może mieć babeszia. nie miałam pojecia, co to jest, więc
          zajrzałam do netu. te objawy, które teraz opisujesz idealnie pasują do choroby,
          którą wywołuje ten pasożyt, a ona może być śmiertelna!!!
          poczytaj, proszę, co ludzie piszą i chyba czym predzej biegnij do lekarza
          trzymam kciuki za Ciebie i Jutę
    • dorhal9827 Re: Problem z uszami 22.08.07, 11:24
      Witam,podobnie zachowywał sie pies mojej ciotki i okazało sie ze
      miał zapalenie ucha środkowego. Najlepiej gdybyś czym prędzej udał
      sie ze swoim psiakiem do weterynarza.Pozdrawiam
      • genek8 Re: Problem z uszami 22.08.07, 12:23
        dzieki za szybka odpowiedz, wyspie sie i popoludniu do weta pojedziemy.pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka