Dodaj do ulubionych

Suche drzewa przy ulicach pod topór

IP: *.adsl.inetia.pl 08.08.11, 08:59
Aby drzewa były suche, potrzebne jest konsekwentne wsparcie ludzkie. Drzewa, które miały czelność rosnąc tam, gdzie są chodniki i dojscia do firm, lub pod którymi są miejsca parkingowe nagle usychają i trzeba je usuwać (choć obok drzewa są zielone, ale te same z siebie suche miały tego pecha, że były blisko wejścia). Centrum Opola, niegdyś pełne zieleni zmienia sie w wybrukowane i wybetonowane smutne miasto. Młode drzewa (ul. Damrota, Plac Daszyńskiego od Kościuszki), bardzo prędko są wyłamywane przez parkujace wszędzie samochody (nie ma za to żadnych sankcji, straz miejska udaje, ze nie dostrzega sprawców), potem miejce po pniu wypełnia się kostka, lub jedynie rozjeżdża i dla wygody społeczeństwa ustanawia nowe miejsce parkingowe. Troska Miejskiego Zarządu Dróg o Opole polegająca na wycieciu wszystkiego co zielone w pień (zeby nie sprzątać liści, zeby ptak nie niszczyły karoserii) jest godna najwyższego uznania.
Obserwuj wątek
    • przemo_opole Suche drzewa przy ulicach pod topór 08.08.11, 09:41
      Ale jak odsunąć drzewa od krawężnika np. na Pasiecznej? Chodniki są nie za szerokie, drzewa zawsze rosły przy jezdni i nikomu to nie przeszkadzało.
      Widzę, że znowu będą wycinki ale nic nowego w zamian.
      A Pani Ogrodnik ostatnio bawi się w kwiatki, ale to też jej średnio wychodzi bo nie wystarczy posadzić, trzeba jeszcze podlewać...
      • grubyfacio Re: Suche drzewa przy ulicach pod topór 08.08.11, 10:50
        MZD płaci firmie za wykonanie inwentaryzacji,a potem jeszcze prosi mieszkańców,żeby zgłaszali suche drzewa? No pięknie !Ja jako podatnik ,zapłaciłem firmie za konkretną robotę i teraz sam mam robić to,za co zapłaciłem?No zastanówcie się!Powiedzcie od razu,że firma jest kiepska,nie chce im się przemęczać,zresztą nie wypada kolegów przemęczać.
        Swoją drogą,jakby się o drzewa dbało to by nie usychały.
    • Gość: g n inwentaryzacja obywatelska IP: *.po.opole.pl 08.08.11, 12:35
      Dzień dobry.

Pomysł na inwentaryzację obywatelską jest dobry pod warunkiem, że informacje już przesłane będą dostępne dla mieszkańców aby nie powielać zgłoszeń. Dotychczasowe zbieranie informacji od mieszkańców nie zawierało elementu takiej interakcji społecznej stąd często jest tak nikły odzew. Przykładem może być ubiegłoroczne opracowywanie program rozwoju zintegrowanego systemu transportu miejskiego w Opolu przez firmę Trako. Zwracano się wtedy do mieszkańców z prośbą o uwagi drogą majlową, i jak się okazało, do tej firmy przesłano dokładnie jeden email.

Na stronie mzd.opole.pl/index.php?menup1=1 można zobaczyć, że da się zrobić mapkę utrudnień, więc przy odrobinie chęci poprawy wizerunku tej firmy, można podjąć dalsze kroki tworząc dostępną publicznie mapę lokalizacji suchych drzew, czy też na zimową przyszłość, mapę "dziur w drogach", mapy zrealizowanych w poszczególnych miesiącach remontów i modernizacji. Byłoby wtedy widać, że MZD jest aktywne i z jak wielkim zaangażowaniem działa dla dobra mieszkańców Opola i wszystkich przyjezdnych.
    • Gość: 1 Suche drzewa przy ulicach pod topór IP: *.adsl.inetia.pl 08.08.11, 13:31
      Ja wolałbym inwentaryzację obywatelską, gdzie posadzić nowe drzewa.
      • przemo_opole Re: Suche drzewa przy ulicach pod topór 08.08.11, 13:41
        Ale po co? Się wytnie, potem przyjdą "fachowcy" z firmy ZAKS, zakostkują miejsca po drzewach, będzie więcej miejsc prakingowych i problem sam sie rozwiąże.
        W lipcu ubiegłego roku obywatelsko zinwentaryzowałem ul. Pasieczną. Nawet były zdjęcia z Zumi w dużym powiększeniu i wszystko zaznaczone. Odpisali jakieś urzędnicze bełkotliwe bzdety, a z tego co mieli zrobić oczywiście nie zrobili NIC !!!
        A katalpa koło posesji Pasieczna 4 w końcu się przewróci i komuś zrobi krzywdę (w tej chwili nie da się korzystać z chodnika przez to drzewo). No ale oni "obserwują"...
        A od roku mogła rosnąć nowa w tym miejscu. Szkoda po prostu klawiatury na opisywanie indolencji ratuszowych urzędniczyn.
        • cirano Re: Suche drzewa przy ulicach pod topór 08.08.11, 14:56
          Ostrożnie z tym nowosadzeniem drzew w Polsce. Zjawisko obserwuję od lat i obrazek jest nadzwyczaj smutny. Drzewka karłowacieją, dziczeją bo nikt ich nie wykształca (a trzeba koniecznie), pielęgnuje. Tnie się poniemieckie a w zamian nie robi prawie (z głową), nic!
    • najwyzszy80 Suche drzewa przy ulicach pod topór 09.08.11, 10:18
      Czyli wycinamy, ale nie sadzimy :(
      Zupełnie tego nie rozumiem, skoro drzewo rosło przy ulicy 50 lat to teraz nagle zaczęło przeszkadzać? Dlaczego w miejsce uschniętego nie posadzić nowego?
      • przemo_opole Re: Suche drzewa przy ulicach pod topór 09.08.11, 12:33
        A właśnie. Tu jest problem. Jednym z argumentów (takich cichych) jest więcej miejsc parkingowych. Ale są miejsca gdzie parkować się nie da / nie można, a drzew się też nie sadzi.
        Na swojej ulicy posadził bym sam kilka nowych katalp (surimii). Ale o ile sadzonki mogę zafundować to już zabezpieczenie tych paru sztuk przed zniszczeniem będzie trochę dla mnie za drogie.
    • gandharwa Suche drzewa przy ulicach pod topór 09.08.11, 11:25
      Drzewa trzeba także wycinać, wycinki też należą do zabiegów pielęgnacyjnych. Rok temu gałąź przebiła przednią szybę i wbiła się w konsolę przejeżdżającego samochodu osobowego, wtedy wszyscy w krzyk dlaczego MZD nie wycina drzew.

Problem w Opolu wg mnie polega na czym innym: na rozbiciu i rozmyciu kompetencji w sprawie zieleni w mieście pomiędzy MZD (wycinki, drzewa przy drogach), WOSiR (pozwolenia na wycinki) , ZK (cmentarze, trawniki), Ogrodnika Miejskiego (pomysły i koncepcje) oraz WIMiGK (generalne zarządzanie infrastruktury w mieście). Każdy się czuje odpowiedzialny dokładnie za swoją działeczkę, co prowadzi do chaosu i działań doraźnych.

Przydałaby się "Zieleń Miejska" lub inna tego typu wyspecjalizowana instytucja.

Do tego przestarzały system gromadzenia i zbierania danych. Rok temu Miasto nie potrafiło odpowiedzieć na proste pytanie, ile drzew się rocznie wycina i sadzi w Opolu. Proste zestawienie, bez podziału na gatunki czy obręby działek. Miasto zasłoniło się opłatami za dostęp do informacji o środowisku ( 721 PLN za informacje) ....wysokość tych opłat wynikała z faktu, że nie ma (choć powinno być) zestawień w formie elektronicznych banków danych a prowadzi się je quasi ręcznie. Wyszukiwanie informacji by odpowiednio trwało i stąd taka opłata.

Dlatego hasła o "obywatelskich akcjach" można spokojnie sobie odpuścić. Wszelkie informacje zbierane przez mieszkańców zginą niestety w urzędniczym bałaganie, generalnie przecież brak interaktywnego serwisu w internecie, gdzie można byłoby sprawdzić, co zostało zgłoszone a co nie...z tego powodu takie informacje po prostu zginą a interwencja będzie nieskuteczna.

Taka jest prawda
      • przemo_opole Re: Suche drzewa przy ulicach pod topór 09.08.11, 12:31
        Chyba nikt myślący nie neguje potrzeby wycinek. Sam zabiegam o dwie takie na Pasiecznej.
        Tylko, żeby po wycince nie zostawała dziura w ziemi. Drzewa rosną długo, więc im prędzej posadzimy tym szybciej urosną.
        • cirano Re: Suche drzewa przy ulicach pod topór 09.08.11, 14:38
          "Potrzeba wycinek" to wariactwo usprawiedliwione jedynie wyjątkowymi sytuacjami, a niestety, w tym durnym, bandyckim kraju często nadużywane. W Polsce nie ma już starych drzew, wszystkie w imieniu (pod pretekstem), koniecznej wycinki, pożegnały się z życiem dla podratowania czyjejś wrażej i wiecznie pustej kasy.. Poza granicami tego kraju, (polecam temat zainteresowanym), bez trudności spotkać można setki lat stary drzewostan wszystkich gatunków!
          Nawet starych topoli nie brak w Czechach, Słowacji, Niemczech... w Polsce całkowity ich brak!
          • gandharwa Re: Suche drzewa przy ulicach pod topór 09.08.11, 17:38
            @cirano

Rozumiem twoją troskę, ale nasze województwo tak źle to jeszcze nie wygląda. W okolicy Głubczyc i Prudnika masz jeszcze wiele alei topoli włoskich, zachowały się nawet (przetrzebione) czereśnie przy lokalnych drogach.

@przemo

Przemo, no właśnie: MZD wycina, a kto sadzi? A kto podlewa? A kto podejmuje decyzję o sadzeniu i podlewaniu? Potrafisz wskazać instytucję?
            • przemo_opole Re: Suche drzewa przy ulicach pod topór 09.08.11, 19:01
              Mam pismo z zeszłego roku od owóczesnej "ogrodniczki". Jest w nim między innymi obietnica zlecenia MZD dokonania nasadzeń. Więc chyba MZD.

Co do podlewania, to chyba obecnie nikt... Nasadzili kwiatków i wszystko marnieje bo nie podlewali w upały.
    • gandharwa Suche drzewa przy ulicach pod topór 10.08.11, 00:20
      A ja widziałem (przyznam się, że mnie to zdumiało) na pocz. lipca podlewaczkę (dla drzew) w Opolu. I na 90% był to wóz Zakładu Komunalnego. I bądź tu mądry.
      • cirano Re: Suche drzewa przy ulicach pod topór 10.08.11, 08:49
        W mojej okolicy wiosną założono park. Piękny, urozmaicony, dzięki Unii bogato obsadzony cennymi drzewami, krzewami, kwiatami.
        Brakoroby polskie (w pysku wielkie fachowce), posadzili drzewka zbyt płytko, a te, podczas wiosennej suszy z braku wody, popadały (!), choć do rzeki zaledwie sto metrów! Żadnemu gnojowi nie przyszło do łba młode drzewka za parę złotych podlać, straty idą w tysiące.
        W każdej dziedzinie w Polsce wygląda podobnie, na trzeźwo, źle się robi
        • przemo_opole Re: Suche drzewa przy ulicach pod topór 10.08.11, 08:55
          Ja w tym roku nie widziałem podlewania ani razu, w poprzednich latach zdarzało się to.
          Nawet te nieszczęsne pelargonie na latarniach (tak na marginesie, nie oszczędzili nawet stylizowanych na stare latarni przy moście groszowym) wyglądają na nie podlewane lub podlewane zbyt rzadko. O tych żenujących "rabatkach" to nawet szkoda wspominać.
          Na placu Daszyńskiego jeszcze jakoś to wygląda, ale też wody brakuje i chwasty króluję na trawce...
    • gandharwa Suche drzewa przy ulicach pod topór 10.08.11, 12:27
      hmmm...za to na tracenie wody w celu "schładzania mieszkańców" na deptakach zawsze się pieniądze znajdą. Niedługo mają być upały, już widzę te sikawki na Krakowskiej :-)
      • przemo_opole Re: Suche drzewa przy ulicach pod topór 10.08.11, 17:35
        Już raz były w tym roku :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka