Dodaj do ulubionych

Kto zostanie rektorem Politechniki i Uniwersyte...

IP: *.uni.opole.pl 13.10.11, 07:38
Uniwersytet Opolski na stanowisku JMRektora potrzebuje menedżera z wizją rozwoju Uczelni na miarę wyzwań nadchodzących czasów. Znając dokonania osób wymienianych jako kandydaci
na stanowisko JMRektora UO obawiam się, że żadne z nich nie gwarantuje zrównoważonego rozwoju naszej Uczelni. Każdej z tych osób można coś zarzucić, a to brak zdolności do szybkiego
podejmowania nawet najbłahszych decyzji, czy też skłonność do autopromocji, gdzie Uczelnia jest li tylko tłem dla Wielkiego.
Obserwuj wątek
    • skautopolski Jak oceniacie obecnych rektorów UO i PO 13.10.11, 08:21
      Wydaje się, że Czaja była dość zachowawcza i nie miała szczęśliwej ręki do współpracowników.
      Skubis zrobił bardzo wiele, był skuteczny, choć miał z kolei ciężką rękę - rotacja pracowników była duża i - last but not least - łatwo było go do siebie zrazić... a potem to już tylko... nowy rektor)))
      • Gość: smierdzaca sprawa Re: Jak oceniacie obecnych rektorów UO i PO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.11, 14:47
        ależ to prof. Skubis sam kiepski, miał kiepską rękę do podporządkownych mu bez reszty proretokrów.
        Jak zmienimy nazwę na Uniwersytet ds PR to może być prof. Tukiendorf - w tym jest dobry, ale czy to wystarczy - ileż można pajacować !?!?
    • Gość: Profesor Kto zostanie rektorem Politechniki i Uniwersyte... IP: *.devs.futuro.pl 13.10.11, 08:28
      jesli prorektorem, a nie daj Boże rektorem UO, miałby być Grochalski, to jest to tragedia tego Uniwersytetu. Jesli wróble uniwersyteckie świergają o tym, że rektorem mógłby być Grochalski, to tym wróblem jest...Grochalski. Mistrz autopromocji. Tyle i tylko tyle.
      • skautopolski Krótka ławka czy byle posada? 13.10.11, 08:45
        Mnie dziwi wiele rzeczy, ale najbardziej to, że niektórzy z tych kandydatów na rektorstwo łapie albo jedno, albo drugie stanowisko - jak nie senator to rektor! Czy im jest obojętne, co będą robić? A może to znaczy, że ławka w opolskich uczelniach jest tak krótka? Bo to, że władza jest najbardziej erotyczną rzeczą na świecie, to pewne.
        • Gość: Nessus Re: Krótka ławka czy byle posada? IP: *.dynamic.chello.pl 13.10.11, 22:24
          Obojętne to pewno im nie jest. Jednak rektor to stanowisko jakby polityczne.
          Nauki i polityki robić się jednocześnie nie da.
      • Gość: Obserwator Re: Kto zostanie rektorem Politechniki i Uniwersy IP: *.dynamic.chello.pl 13.10.11, 13:15
        I błagam nie piszcie cały czas prof. Grochalski, do belwederskich nominacji jeszcze daleko - jak na razie to dr. hab Grochalski, prof. UO.

A tak na marginesie to sądząc po dotychczasowej ścieżce pana doktora, to on będzie bardzo zdeterminowany i może go to doprowadzić do sukcesu. Wróble ćwierkają, że pan doktor jest ostatnimi czasy bardzo przyjazny i otwarty wobec pracowników uczelni. Wyborczo przyjazny i otwarty można by rzec ;)
    • Gość: Pudelek Kto zostanie rektorem Politechniki i Uniwersyte... IP: *.play-internet.pl 13.10.11, 13:11
      piękny wybór - Czaja, czyli cisza na horyzoncie, nic się nie dzieje; Nicieja - kresowy megaloman i Grocholaski - cham i człowiek z wizjami, z których śmieje się cała akademicka Polska.

Po prostu pogratulować
      • Gość: Nessus Re: Kto zostanie rektorem Politechniki i Uniwersy IP: *.dynamic.chello.pl 13.10.11, 22:17
        Dlaczego tak oceniasz rektor Czaję? Rozwiń ten wątek, proszę.
        • Gość: Pudelek Re: Kto zostanie rektorem Politechniki i Uniwersy IP: *.play-internet.pl 14.10.11, 01:07
          a co Czaja zrobiła wybitnego za czasów swojej kadencji? nie przypominam sobie

z trojga złego (Nicieja i Grochalski) wybrałbym ją, bo do megalomanii i chamstwa tamtych dwóch jej daleko, jej spokój - ale uczelnia powinna mieć dobrego menadżera i zarządcę z wizją, a nie osobę, która ciągnie spokojnie, ale ważne, że ciągnie
          • Gość: Docent Re: Kto zostanie rektorem Politechniki i Uniwersy IP: *.uni.opole.pl 14.10.11, 07:15
            Widzę, że nie jestem osamotniony w oczekiwaniu na Rektora-Menedżera.
          • Gość: Nessus Re: Kto zostanie rektorem Politechniki i Uniwersy IP: *.uni.opole.pl 14.10.11, 11:32
            Nie wymagam od rektorów wybitnych osiągnięć tylko dobrej pracy. Obecny skład rektorski (bo nie tylko rektor) przejął i zagospodarował znaczne środki unijne, co widać po wielu nowopowstałych lub wyremontowanych obiektach. A kto trochę został dotknięty unijnymi procedurami i wymogami ten wie, że to wcale nie takie proste. To wystarczy aby temu składowi wystawić dobrą ocenę.
            Teraz trzeba położyć nacisk nie tylko na bazę materialną, ale i kadrową - włącznie z jakością i warunkami pracy pracowników i studentów. Chciałbym aby przyszły skład rektorski zabrał się za następujące sprawy:
            1. Obligatoryjne wprowadzenie jawnego i łatwo dostępnego elektronicznie wykazu dorobku naukowego pracowników UO. Na bieżąco aktualizowanego.
            2. Podniesienie wymagań podczas oceny pracowników (najbliższa w 2013)
            3. Minimalizację lub całkowitą eliminację zjawiska dwuetatowości.
            4. Eliminację nadmiernej liczby przydzielanych nadgodzin.
            5. Racjonalizacja przydzielanych przedmiotów do nauczania oraz eliminację zjawiska częstej ich zmiany.
            I wystarczy. Jak tego dokonają to zmiany będą wręcz rewolucyjne.
    • Gość: nauczyciel Dziwny artykuł, dziwna dyskusja... IP: *.147.174.77.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 13.10.11, 22:07
      bo przecież powinno być dużo wpisów. A tu klapa. O co chodzi?
      • Gość: Erotoman mało wpisów-klapa? IP: *.252.18.7.internetia.net.pl 13.10.11, 23:27
        Pomimo faktu, że władza jest najbardziej erotyczną rzeczą na świecie to wielu z pracowników (w tym również i ja) ma do takich wyborów stosunek właśnie erotyczny. Osobiście nawet mocno erotyczny, że się tak wyrażę. Żadna to demokracja takie wybory. Głosuje garstka, w większości z góry desygnowanych, przez przyszłych wybrańców, elektorów. Więc w jakim celu się tak ekscytować czy rektorem zostanie pajac, megaloman, cham czy jeszcze jakieś inne zjawisko.
        • Gość: wiedźma Re: mało wpisów-klapa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.11, 04:40
          O, jak widzę, na forum zaczęły się już prawybory i sondowanie przyszłości. Oto moje 3 grosze, które wtrącę do sprawy:

Tak, rektor Czajowa, rzetelne, spokojne prowadzenie uczelni w trudnych czasach reformowania i wszelkich administracyjnych rewolucji.
          Za jej kadencji powstały nowe obiekty uniwersyteckie, choć o tym nie trąbi się na lewo i prawo, a ona sama nie przypisuje sobie wyłącznych zasług.
          Szanuje pracowników, studentów i sama jest szanowana i lubiana.

To jeden z najlepszych rektorów w dziejach UO.

Oby zechciała pozostać na drugą kadencję.
          Problem, czy zechce, bo oprócz tego, że sprawdziła się na stołku wodza, ma swoje pasje naukowe.
          Jeśli zechce ponownie kandydować, wygra na pewno, a jeśli później zrekonstruuje sobie skład najbliższych współpracowników, to UO będzie miał na najbliższe 4 lata zapewniony spokój i stabilny rozwój, z oszczędnym, rozsądnym gospodarowaniem.

• Gość: chloe Re: mało wpisów-klapa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.11, 05:02
            pani rektor wstydzilaby sie pani, taka autoreklama? to chyba zamiast wibratora o poranku...??
          • Gość: chloe Re: mało wpisów-klapa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.11, 05:02
            pani rektor wstydzilaby sie pani, taka autoreklama? to chyba zamiast wibratora o poranku...??
            • Gość: wiedźma Re: mało wpisów-klapa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.11, 05:46
              istoto o nieokreślonej płci pod nazwą chloe: nie jestem panią rektor!!! (i nie dowiesz się kim jestem, bo gdybyś się dowiedziała, to oczy by ci stanęły w słup i już nie powróciły do pierwotnej pozycji).

Wyrażam na forum swoje uwagi na temat, który ostatnio angażuje głowy opolskie.

Pewnie nie wyobrażasz sobie, że można mieć o kimś dobre zdanie,. Opluwanie ludzi to specyfika opolskiego forum, zwłaszcza jeśli mówi się o UO. Pewnie należysz do takich, których kręci anonimowa agresja. (Ha! przewidziałam, że ktoś taki się odezwie i zaryzykowałam!)

Powtarzam: Czajowa to fajna rzecz, która się uniwersytetowi przydarzyła - i tak trzymać!

A poziom twojego trzykrotnego wpisu jest na miarę twojego intelektu, mikro i przykro. Zamiast raz, a dobrze, wyklepałaś trzy - i za każdym razem głupio.
              • Gość: Docent Re: mało wpisów-klapa? IP: *.uni.opole.pl 14.10.11, 07:22
                Wiedźmo, jak zwykle pokazałaś klasę, choć z Twoją opinią o Pani Rektor nie zgadzam się, to ją (
                zarówno Panią Rektor i opinię) szanuję.Wątek o ponownym kandydowaniu Pani Rektor ciekawy,
                przy założeniu wymiany co najmniej dwojga pro....... .
              • Gość: chloe Re: mało wpisów-klapa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.11, 10:01
                Kryśka, nie ściemniaj,
                znam Twój styl jak własny ! Nie można wyklepać (?) trzech wpisów w jednej czasowej sekwencji, zrobił to zapewne bezwiednie system..
                Pominęłaś najistotniejsze: zdradziłaś się stosunkowo niezłą znajomością
                realiów, przemyśleniami dot. dalszego przebiegu zdarzeń i autopromocją, co ci świetnie wychodzi anonimowo, bo w cywilu grzeszysz raczej fałszywą skromnością, jak zresztą na katoliczkę przystało. No i ta "wiedźma", znakomicie i ze znawstwem wybrana. Kto by pomyślał, że masz tak wiele samozaparcia. Ale zasłona dymna perfekcyjna. Jak widzisz wiem i nic mi nie staje w słup. No i jeszcze jedno pasuje jak ulał: słowa "wibrator" nigdy nie weźmiesz do ust :))))))))))
                No i na koniec: nic mi nie stanie w słup !
                • Gość: wiedźma Re: mało wpisów-klapa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.11, 10:35
                  istoto występująca pod tytułem chloe, co ty możesz wiedzieć o stylu? Natomiast jaki jest twój styl, każdy widzi, więc nie będę się nad nim pastwić.
                  W przeciwieństwie do ciebie, nie uzurpuję sobie takiej znajomości z Panią Rektor, jak ty. I nie sądzę, żebyś należała do kręgu jej znajomych, bo ona dobiera ich sobie starannie.
                  Zatem nie popisuj się swoją arogancją, zostaw ją na okazje we własnym gronie, wśród osób, które twój styl akceptują.

I jeszcze jedno: nie jestem p. Czajową, a jeśli chcesz się przekonać, to ją sama o to zapytaj. Skoro ją tu tak familiarnie poklepujesz po ramieniu, to nic nie przeszkadza, żeby się wybrać do rektoratu, tam się dowiesz, jaki styl obowiązuje...
          • alanta1 Re: mało wpisów-klapa? 14.10.11, 11:41
            Gość portalu: wiedźma napisał(a):

> Za jej kadencji powstały nowe obiekty uniwersyteckie

Wiesz, to akurat żadna zasługa, tylko standard, byłoby podejrzane gdyby NIE POWSTAŁY. Z Unii popłynął duży strumień kasy na uczelnie, gdzie nie staniesz, to "budynek wybudowany przy współfinansowaniu UE"...
            • Gość: pracownik Re: mało wpisów-klapa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.11, 13:07
              Poprzednie ekipy też nie remontowały budynków z własnej kieszeni. Pozyskiwanie środków unijnych jest trudne, więc tym większa zasługa obecnej władzy UO, że potrafiła to zrobić i przeznać pieniądze na praktyczne cele.
    • Gość: do Pani Redaktor Kto zostanie rektorem Politechniki i Uniwersyte... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.11, 08:03
      Pani Redaktor,
      ten artykuł robi wrażenie zamawianego !
      Do tego jednak słabo się Pani przygotowała:
      1. jaki jest związek między wyborami uzupełniającymi a tymi w przyszłym roku?
      2. skąd Pani wie, że pani zdaniem "naturalny" kandydat na PO ma dobry dorobek naukowy ?
      3. skąd Pani wie, że kontakty naukowe pracowników naukowych to zasługa prorektora ds nauki - nie ma takiego związku i to szczególnie w tym przypadku. To wynik mylenia wspólpracy naukowej z wyjazdami na programy dydaktyczne ?
      4. jaki jest związek IK z poziomem jednostki naukowo-dydaktycznej pretendującej do bycia lepszą niż obecnie
      5. proszę poczytać w bardzo wielu artykułach PR-owskich z udzałem "naturalnego" kandydata w waszym piśmie zapowiadających wiele dobrego i rezultaty tych zapowiedzi - autorem wielu z nich jest właśnie Pani Redaktor
      • Gość: wiedźma Re: Kto zostanie rektorem Politechniki i Uniwersy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.11, 08:50
        do docenta: wspomniałam o koniecznej wymianie: "jeśli później zrekonstruuje sobie skład najbliższych współpracowników"
    • Gość: czytacz Kto zostanie rektorem Politechniki i Uniwersyte... IP: *.adsl.inetia.pl 14.10.11, 22:37
      no i co. zablokowaliśmy dyskusje
    • Gość: czytacz Kto zostanie rektorem Politechniki i Uniwersyte... IP: *.adsl.inetia.pl 14.10.11, 22:43
      Powtórze raz jeszcze.Nie wiem kto chloe, kto wiedźma. I nic mnie to nie interesuje. Obracacie się w kregu2-3 osób, a wśrodowisku są osoby doświadczone i kompetentne. Lekka przesada z tym umiłowaniem P. rektor przez srodowisko i cenzurką, ze niby najlepszy Rektor w dziejach UO. Prawda jest tak , że wiekszość tego srodowiska ma jej dość, zwłaszcza dwoje prorektorów( Sokołowska i Grochalski, choc nie koniecznie w takiej kolejności) . Pani rektor w ciagu trzech lat nie wychyliła nosa z pl. Kopernika, no chyba , że do Instytutu Chemii. Nie zna ludzi, uczelni, problemów. To wszystko takie sztucznie napuszone, pseudointelektualne. Jestem ciekawy, kto ostatni zamknie drzwi i posprzata ten bałagan. Popytajcie ludzi w srodowisku, kogo naprawde chiceliby na Rektora.
      • Gość: wiedźma Re: Kto zostanie rektorem Politechniki i Uniwersy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.11, 03:49
        O tym, kogo by chciano na rektora UO, wkrótce się dowiemy, bo będą prawybory. Więc może cała ta dyskusja, wywołana przez gazetę, nie ma znaczenia? Wygląda mi to na sondowanie opinii, kto ma szanse wygrać i czy starzy ambicjonerzy mogą startować nie narażając się na kompromitację. Opolskie "głowy do pozłoty" czekają wszak na sygnał, by ruszyć do walki.

Twoje oceny, czytaczu, są zbyt ogólne, by można było z nimi dyskutować. Co masz na myśli, pisząc o "tym bałaganie"?. Czy sprawy, których rektor nie zdążyła posprzątać po poprzednikach?

Co do pro - zgadzam się, układ od początku był nieudany.
        • Gość: chloe Re: Kto zostanie rektorem Politechniki i Uniwersy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.11, 05:57
          widze Kryśka, że ta gra pod przykryciem bardzo ci się podoba...
          Tak bardzo ekscytuje, że nie możesz spać !
          Może golnęłaś sobie z wieczora zbyt tęgo?
          Ale żeby tak frontalnie krytykować swych prorektorów? Nie bądź taki opolski Tusk:))
          Myślę, że powinnaś iść już na emeryturę i oddać władzę "młodym zdolnym ambitnym" którym nie chce się pisać opasłych ksiąg, a przebierają nóżkami do gronostajów .. Pełno ich wśród polonistów, prawników, politologów. W Twoim przypadku manewr SS czyli Stanisława Sławomira, by miec po putinowsku oddech na 4 lata nie powiódł się, bo zapanował marazm !
          • skautopolski Ale merytorycznie... 17.10.11, 12:53
            Dyskuje między jedną Panią polecającą wibrator, a drugą wiedzącą (prawie) wszytko lepiej, to problem tych Pań.
            Ryzykuję porównanie: UO i PO jest jak PiS i PO. Jedni płaczą, wartości pokazują, przegrywają i się puszą. Drudzy się puszę, PR uprawiają, robią konkretne rzeczy i mają resztę w ... dużym dystansie. Jakich szefów potrzebują te dwie uczelnie? Ta pierwsza rektora lżejszego i skuteczniejszego, druga rektora jeszcze bardziej skuteczniejszego i cięższego (w sensie konkretów).
            Co Wy, Państwo Roztomilsi, na to?
            • skautopolski Wybaczcie, 17.10.11, 12:56
              żona teraz przeczytała i prawi, że nie powinienem się kryć z moim dyslektyzmem.
              Sorry Winetu...
              • Gość: wiedźma Re: Wybaczcie, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.11, 18:25
                Do skautopolskiego: widzę, że wnosisz do dyskusji swój problem - dysleksję... Tylko z kolei mnie to nie interesuje...
                Ja, wiedźma, wiem wszystko, dlatego jestem wiedźmą. Nie dyskutuję z nikim, a tym bardziej z osobami, które nie mają nic do powiedzenia, poza manifestowaniem swoich frustracji i obsesji (wibratorowych).
                Jeśli chodzi o wybór rektora, to o tym zadecydują senaty obu uczelni. Możemy sobie tu dywagować i snuć domysły, a elektorzy i tak wiedzą swoje, a co to jest to "swoje" - się okaże wkrótce. Prawdę mówiąc - wątek można by spokojnie zamknąć i nie ekscytować się niewiadomą przyszłością.
                • Gość: Bella Re: Wybaczcie, IP: *.252.22.208.internetia.net.pl 17.10.11, 18:35
                  Ależ wiedźmo: "Rektora wybiera kolegium elektorów" (§ 39 Statutu UO), nie senat. Chyba, że pisząc o o decydowaniu przez senaty obu uczelni o wyborze rektora miałaś na myśli wybory rektora PO połączonej z UO.
                • Gość: chloe Re: Wybaczcie, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.11, 07:52
                  O Kryśka odezwałaś się, to dobrze. Ale od razu po rektorsku:
                  "mnie to nie interesuje", "nie dyskutuję z nikim", "manifestowanie frustracji i obsesji" - jednym słowem ja wiem lepiej, wątek możemy zamknąć.
                  Tymczasem to kto zostanie rektorem bardzo interesuje społeczność opolską. Obawa, że może to być manipulator i plagiator, sprytny budowniczy centrum studenckiej kultury niepokoi, bo po kraju krążą na ten temat różne wersje. Byłaby to degrengolada rzeczywiście. To już wolimy w naszym gronie pana "od Dzierżyńskiego", bo miał pomysły, urządzał heppeningi, choć o ludzi nie dbał, tylko o swoją kieszeń. Ty Krysiu umiałaś i umiesz się tylko podłączać pod to co kto inny wymyśli. Byłoby fatalnie dla uczelni gdybyś zdecydowała się znowu kandydować.
                  • Gość: kocnałeb Re: Wybaczcie, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.11, 16:02
                    Jesteś jakieś chyba jakieś porąbane niewyżyte babsko, czy co? optujesz za SSN, to róbto otwarcie, a nie pyszcz na "kryśkę". Dzięki twoim wypocinom watek zszedł do rynsztoka. Łał, a może ty z rynsztoka nadajesz???
                    • Gość: emerytka sexuolo Re: Wybaczcie, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.11, 13:04
                      Wow, to nie rynsztok, to samo życie, to Opole i opolski światek wielkiej nauki, z takimi tuzami
                      czy "tuzami" jak krycha-pusta pycha, groszek-paproszek, staszek-kocham mamonę, ziutek-fiutek i inni.
                      • Gość: kocnałeb Re: Wybaczcie, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.11, 13:54
                        Ty też masz nadajnik w rynsztoku? Ile was tam jest? Mnozycie się przez pączkowanie, czy jak?
    • Gość: Mosze Kto zostanie rektorem Politechniki i Uniwersyte... IP: *.com 19.10.11, 18:54
      Jak to kto zostanie rektorem?
      Żyd albo Żydówka ,tak jak do tej pory.
    • Gość: Nessus Dorobek kandydatów IP: *.uni.opole.pl 20.10.11, 12:38
      Dobrze by było, gdyby potencjalni kandydaci na rektora i prorektorów udostępnili swój pełny dotychczasowy dorobek: naukowy, dydaktyczny, organizacyjny, czy inny, całemu środowisku uczelni i zrobili to przed kandydowaniem.
      Wtedy będzie można ich ocenić we własnym zakresie, a nie polegać na plotkach.
      • Gość: Bella Re: Dorobek kandydatów IP: *.252.22.208.internetia.net.pl 20.10.11, 17:43
        No, coś niecoś można znaleźć (jak się chce). Proszę bardzo - dla osób wymienianych w powyższej dyskusji:
        polimery.uni.opole.pl/show.php?id=8&lang=pl&m=1
        www.uni.opole.pl/show.php?id=433&lang=pl&m=24
        historia.uni.opole.pl/show.php?id=37&lang=pl&m=1
        No, ale mogą być i inni kandydaci. Dlatego postulat ujawnienia całego dorobku naukowego jest słuszny. I powinien dotyczyć nie tylko kandydatów na rektorów, ale wszystkich pracowników n-d UO (co ciekawe, na kierunkach ścisłych i przyrodniczych tak własnie jest).
        • Gość: gość Re: Dorobek kandydatów IP: 84.10.98.* 20.10.11, 19:49
          Dorobek kandydatów na rektora ważny ale nie najważniejszy. Nie każdy wybitny naukowiec, z wielkim dorobkiem nadaje się na tą funkcję. Ważne są zdolności menadżerskie, organizacyjne, rzutkość, energia i pracowitość kandydata. Czasem wybitne osiągnięcia naukowe i chęć władzy nie wystarczy.
          • Gość: Nessus Re: Dorobek kandydatów IP: *.dynamic.chello.pl 20.10.11, 20:31
            Piszę o całym dorobku. Organizacyjnym również. Jest to jak najbardziej dorobek. To dlaczego się nim nie pochwalić? No, ale skąd to mamy wiedzieć dopóki nie jest to ładnie zebrane i przedstawione? To, że inni mówią, że to „dobry organizator”? A skąd oni to wiedzą i co mają na myśli? Najpierw trzeba mieć dane. Wtedy dopiero możemy dyskutować o danej kandydaturze.
            • Gość: zaodrzak Re: Dorobek kandydatów IP: *.dynamic.chello.pl 20.10.11, 21:46
              Gość portalu: Nessus napisał(a):

> To, że inni mówią, że to „dobry organizator”? A skąd oni to wiedzą i co mają na myśli?

no jak to co, nie widzieliście jaką zajebistą bramę rektor zorganizował na kampusie prószkowskim?
              ciekawe tylko dla kogo ona, bo ciągle zamknięta
              może dla jakich vipów, bo plebs tyłem po dziurach jeździ :)
        • Gość: Nessus Re: Dorobek kandydatów IP: *.dynamic.chello.pl 20.10.11, 20:23
          Niby jest, a nie do końca. Widać, że profesor Czaja ma podany kompletny i aktualny dorobek, w tym zgrabnie załączony pełny dorobek publikacyjny. Chciałbym aby wszyscy pracownicy kierunków ścisłych i przyrodniczych tak mieli. Niestety tak nie jest.
          Profesor UO Grochalski ma już tylko podane wybrane artykuły. Polegając jedynie tej stronie widać, że od 2007 nie zrobił naukowo nic. Albo nie wpisał?
          Profesor Nicieja ma wedle podanej strony duży dorobek, w tym 14 książek i około 400 artykułów naukowych, publicystycznych i popularyzujących historię. ALE. Ile w tych 400 artykułach jest artykułów naukowych, ile publicystycznych, ile popularyzujących? Chciałbym wiedzieć jak kwalifikuje np. artykuły do NTO?
          Brakuje bazy pełnego dorobku wszystkich pracowników UO, dostępnej w łatwy sposób wprost ze strony głównej Uniwersytetu. Wpisujesz nazwisko i masz. Moim zdaniem to jest jedno z zadań przyszłego składu rektorskiego. To jest bardzo ważne. Widać kto jak pracuje. Jest transparentność. Studenci wiedzą do kogo pójść. Same korzyści :)
    • Gość: kasandra Kto zostanie rektorem Politechniki i Uniwersyte... IP: *.adsl.inetia.pl 20.10.11, 20:10
      Wyobrazam sobie: rektor UO, który doktorat i habilitacje "zdobył " w Moskwie. Musi to byc tegi umysł, skoro w Polsce nie było jednostki naukowej do przeprowadzenia takiego postepowania (a ile to kosztowało?) . Swego czasu mówiło sie o 10 tys. dolarów. Rektor , który nie napisał zadnej książki ( złosliwi powiadają, ze jego pracownicy napisali wiecej książek, niz on przeczytał); rektor z zamiecionymi poid dywan zarzutami plagiatu; rektor"uwielbiany" ...ale przez kogo? chyba samego siebie. rektor z niezwykłymi zdolnosciami do nabijania sobie do kieszeni unijnej kasy. No i te ....a takie tam, o których wszscy wiedzą i naforum juz pisali. Wstyd!
      • Gość: Nessus Re: Kto zostanie rektorem Politechniki i Uniwersy IP: *.dynamic.chello.pl 20.10.11, 20:44
        No właśnie takie wpisy mam na myśli pisząc o transparentności dorobku i łatwym do niego dostępie. Teraz nie wiadomo czy to co piszesz to zwykłe oszczerstwa warte pozwu sądowego. Habilitacja w Moskwie nie jest niczym nagannym sama w sobie. Gdyby prorektor, o którym piszesz podał pełny dorobek w tym szczególnie naukowy, sami bylibyśmy w stanie ocenić czy cokolwiek z tego co piszesz jest warte uwagi. A tak, temat krąży i szkodzi i jemu i wizerunkowi uczelni.
        • Gość: wolter skluwer Re: Kto zostanie rektorem Politechniki i Uniwersy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.11, 05:30
          ty nessus rżniesz głupa. masz podany link dorobku, stoi tam jak byk, że doktorat (1984) i habilitację (1999) zprganizował sobie delikwent w ośrodku moskiewskim, z tym, że nie ma publikacji z tych dwu podejść, co umacnia domniemanie, że ich (manuskryptów) nigdy nie było (bo chyba nie wierzysz, że można się w humanistyce shablitować z 50 stronicowej broszurki). Jest normą w świecie, że po doktoratach i habilitacjach ukazują się drukowane monografie przedtem solidnie zrecenzowane przez autorytety. Dlatego środowisko zgłaszało permanentnie postulat, by pan prorektor pokazał fizycznie te publikacje do oglądu publicznego, żeby można było zobaczyć co jest w środku. (Pokaż kotku co masz w środku !). Studenci politologii pytają o nie do dziś, ale w bibliotece nie uświadczysz ani rozprawy doktorskiej ani habilitacji. Zresztą wykaz literatury większej od artykułów jest tu bardziej niż żenujący. Jak się nie umie i nie potrafi pisać, a pisanie to wymóg, to się w tej rozpaczy chętnie sięga po cudze (stąd plagiatowa historia), chętnie robi się redakcje, a raczej "redakcje" tego co napisali inni. Kierownikowi zakładu, a tym bardziej pror`owi nikt odmawia, chyba że jest samobójcą. Na czele ówczesnej komisji ds wyjaśnienia plagiatu stał lis, a wiadomo, że w świecie zwierząt jego kita służy do zacierania śladów.
          • Gość: Bella Re: Kto zostanie rektorem Politechniki i Uniwersy IP: *.252.22.208.internetia.net.pl 21.10.11, 09:02
            Gość portalu: wolter skluwer napisał(a):
            "> ty nessus rżniesz głupa. masz podany link dorobku, stoi tam jak byk, że doktorat (1984) i habilitację (1999) zprganizował sobie delikwent w ośrodku moskiewskim, z tym, że nie ma publikacji z tych dwu podejść, co umacnia domniemanie, że ich (manuskryptów) nigdy nie było (bo chyba nie wierzysz, że można się w humanistyce shablitować z 50 stronicowej broszurki)"
            Drobna uwaga: W Rosji można się "zhabilitować" na podstawie autoreferatu - faktycznie liczącego zwykle ok. 50 stron (z pojedynczą interlinią). Tyle, że przywilej ten przysługuje wybitnym naukowcom, o uznanym i udokumentowanym dorobku publikacyjnym, znacznie przekraczającym średnią. Ale, jak rozumiem, to nie ten przypadek. I jeszcze jedno: rozprawy doktorskiej czy habilitacyjnej należy chyba szukać tam, gdzie praca była broniona, nie w bibliotece UO.
            Wysokie "punktowanie" redakcji prac zbiorowych, traktowanie ich niemal tak, jak autorskiej monografii, uważam za nieporozumienie.
            Do Nessusa: postulat ujawnienia całości dorobku naukowego na stronach uczelni przez każdego jej pracownika pojawiał się na tym forum wielokrotnie (innego forum do podobnych dyskusji nie ma). I co - i nic. Nie wierzę, że władze uczelni nie zaglądają tutaj. Zatem - brak woli do zmian. Przypuszczam, że mogłoby to zaburzyć hierarchię uczelnianą, zwłaszcza na kierunkach "nieścisłych". Może w nowej kadencji?
            • Gość: Bella Re: Kto zostanie rektorem Politechniki i Uniwersy IP: *.252.22.208.internetia.net.pl 21.10.11, 09:05
              P.S. W Polsce też można się doktoryzować lub habilitować bez konieczności pisania "cegły". Choć prawda jest, że przepisy sobie, a obyczaj sobie, i w naukach humanistycznych trzeba gniota wyprodukować (czasami może on nawet okazać się wartościową monografią).
    • Gość: bywalec tu i tam Kto zostanie rektorem Politechniki i Uniwersyte... IP: *.adsl.inetia.pl 22.10.11, 09:50
      a co słychać u specjalistki od kółek rolniczych i zarzadzania agrobiznesem? Wieść niesie , że zawiązuje tęczowa koalicję
      • Gość: niechcic Re: Kto zostanie rektorem Politechniki i Uniwersy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.11, 15:10
        jesli chce przetrwac to musi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka