Dodaj do ulubionych

Sąd: Można myśleć o sobie "Ślązak"

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.12, 20:37
jednak Pani Czajka (z calym szacunkiem) dla tej sedziny trzyma sie swojego postanowienia i swojego zdania. Wiec brawo dal tej sedziny, jesli wszyscy sedziowie beda w ten sposob postepowac a nie grac w wariata, to na opolszczynie slaskiej bedzie bardzo dobrze, a jesli sa takze i inne narodowosci czy tez mniejszosci to ich problem, brawo dla tej sedziny jedna kobieta z jajami
Obserwuj wątek
    • Gość: obserwator Falandyzacja prawa wiecznie żywa!! IP: *.dynamic.chello.pl 06.02.12, 21:23
      Kapitalne precedensowe uzasadnienie sprowadzające się do tego, że można materialnie sformalizować i prawnie zalegalizować każde wirtualne pojęcie, nawet takie istniejące hipotetycznie. A ludzie mówią, że sądy u nas są na niskim poziomie, a sędziowie niedouczeni.
      • Gość: Pudelek Re: Falandyzacja prawa wiecznie żywa!! IP: *.play-internet.pl 07.02.12, 01:00
        niektórzy mówią, że to Polacy tylko istnieją hipotetycznie - bo tak naprawdę są to jedynie Rosjanie mieszkający nieco dalej na Zachód... byłbym skłonny się zgodzić
      • henryk.moscibrodzki Re: Falandyzacja prawa wiecznie żywa!! 07.02.12, 08:51
        Panowie przedmówcy - @ andrzej i obserwator - trochę więcej szacunku dla Sądu. Pproponuję czytać tekst ze zrozumienie, bo sędzina wszystko uzasadniła niemalże po "chłopsku" a Wy jeszcze tego nie rozumiecie !!! A tak poza tym, gdy pisze się wypowiedzi w takim tonie, należałoby się podpisać z imienia i nazwiska .

Z poważaniem,
        Henryk Mościbrodzki
        • henryk.moscibrodzki Re: Falandyzacja prawa wiecznie żywa!! 07.02.12, 08:54
          henryk.moscibrodzki napisał:

> Pproponuję czytać tekst ze zrozumienie, bo sędzina wszystko uzasadniła niemalże

Ma być : Proponuję czytać tekst ze zrozumieniem,

-
    • Gość: OBSERWATOR Sąd: Można myśleć o sobie "Ślązak" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.12, 21:31
      Sąd: Można myśleć o sobie "Ślązak"-"Cogito ergo sum" (myślę więc jestem)-Ślonzokiem.
      • Gość: Gonzo Re:Mysleć a dowodzić to różnica IP: *.dynamic.chello.pl 07.02.12, 07:59
        Jak zwykle nie zrozumiałeś. Możesz myśleć co chcesz ale nie mów tego głośno.NFZ ma i tak już dosyć roboty po co ich narażać na straty i płacenie za łapanie wariatów.
    • Gość: Schlesier To trzeba aż sądu żeby można było... IP: *.superkabel.de 06.02.12, 21:48
      mówić o sobie "Szlązok"? Toż to komuna przecież...
    • urodzony_na_slasku Sąd: Można myśleć o sobie "Ślązak" 06.02.12, 22:02
      A prawników nie obowiązuje przypadkiem egzamin z przedmiotu LOGIKA?
      Bo powyższe uzasadnienie z logiką ma mało co wspólnego.
      • urodzony_na_slasku Re: Sąd: Można myśleć o sobie "Ślązak" 06.02.12, 22:07
        Dodam jeszcze, że przed rejestracją tego stowarzyszenia też myślałem o sobie "Ślązak".
        Teraz już nie mogę, bo nie jestem narodowości śląskiej......
        • Gość: rain Re: Sąd: Można myśleć o sobie "Ślązak" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.12, 22:33
          ja też jestem Ślązaczką, ale narodowości niemieckiej. Na Śląsku nic nie jest proste, nawet narodowość.

No ale Polska tego nie rozumie, po latach wpajania homogeniczności.
        • Gość: SONŚ Re: Sąd: Można myśleć o sobie "Ślązak" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.12, 22:38
          możesz, możesz. SONŚ skupia osoby narodowości śląskiej (i to też nie wszystkie, a jedynie te które wypiszą deklarację). Podkreślamy jednak, że nie zawłaszczamy tożsamości regionalnej i nadal każda osoba czująca się Ślązakiem na jakimkolwiek poziomie tożsamości ma prawo tak osobie mówić, bez konieczności zapisywania się do SONŚ.
          Nie szukaj problemów tam gdzie ich nie ma.
          • Gość: autochton z autem Re: Sąd: Można myśleć o sobie "Ślązak" IP: *.dip.t-dialin.net 06.02.12, 23:41
            Mam nadzieje, ze kiedys bedzie nie tylko slaska reprezentacja pilakarska, ale kto wie - moze tez slaskie sady. :) Dobra, dobra, spoko, spoko, to tylko moje indywidualne marzenie. Wam glosno marzyc nie wolno. :)))
        • Gość: mario Re: Sąd: Można myśleć o sobie "Ślązak" IP: *.adsl.inetia.pl 06.02.12, 23:49
          "Gnieciesz" Pan farmazony :)
          Czułeś sie kiedykolwiek narodowości śląskiej ? Zapewne Nie.
          Regionalnie możesz być dalej ślązakiem, nikt tego Ci nie zabrania.
          A i nie trzeba być wcale w SONŚ by móc czuć się narodowości śląskiej.
        • svatopluk Re: Sąd: Można myśleć o sobie "Ślązak" 07.02.12, 05:10
          urodzony_na_slasku napisał:

> Dodam jeszcze, że przed rejestracją tego stowarzyszenia też myślałem o sobie "
          > Ślązak".
          > Teraz już nie mogę, bo nie jestem narodowości śląskiej......

troche waska ta twoja logika.
          Slazak ma 2 definicje: regionalna i narodowa
          Polak rowniez: prawna (kazdy obywatel RP) i etniczna
          przeczytaj w koncu Konstytucje RP.
      • Gość: trews Re: Sąd: Można myśleć o sobie "Ślązak" IP: *.devs.futuro.pl 07.02.12, 08:25
        Ma dużo wspólnego z logiką. Gdybyś skończył choć podstawówkę, to byś miał tego świadomość. Widzę, ze kolega wyznaje zasadę "nie ma papieru - nie ma człowieka". Absurd. Nie ma takiego prawa na świecie, które zabraniałoby czuć się Ślązakiem. A jeśli ktoś się czuje Ślązakiem, filatelistą czy ekologiem, to ma prawo zrzeszać się z podobnie odczuwającymi ludźmi. I koniec dyskusji. Nie ma prawa, które by mówiło, że ludziom o jednych odczuciach wolno się zrzeszać, a o innych już nie (z wyjątkiem faszyzmu i komunizmu).
    • olkuszewski Sąd: Można myśleć o sobie "Ślązak" 06.02.12, 22:26
      pani sędzia ma racyję...
    • Gość: dupek Sąd: Można myśleć o sobie "Ślązak" IP: *.adsl.inetia.pl 06.02.12, 23:27
      Nie lepsza Czajka od Czai (i jednego i drugiej). Pakować się trzeba, panie SONŚ?
    • Gość: Pudelek Sąd: Można myśleć o sobie "Ślązak" IP: *.play-internet.pl 07.02.12, 00:58
      dziękujemy bardzo szanownemu sądowi, za łaskawe pozwolenie nam myślenia o sobie "Ślązak". Zaprawdę, łaska polskiego sądu nie zna granic - to już prawie Europa!
    • Gość: Walenty Fojkis Pani sędzina pod sąd. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.12, 02:15
      Pani sędzina nie jest od dopierania sobie przepisów do orzekania i dowolnego interpretowania prawa tylko od dokładnego i bezwzględnego stosowania się do ściśle określonych przepisów prawa. Po co nam Sąd Najwyższy, skoro pierwsza lepsza sędzina podrzędnego sądu może podważyć jego wcześniejsze postanowienia ? Mam nadzieję, że decyzja o rejstracji SONŚ zostanie anulowana, bo została podjęta wbrew obowiązującemu prawu. Członkowie założyciele SONŚ deklarowali wcześniej narodowość niemiecką, teraz deklarują "narodowość ślaską". Czy takich ludzi można brać poważnie ?
      • svatopluk Re: Pani sędzina pod sąd. 07.02.12, 05:14
        Gość portalu: Walenty Fojkis napisał(a):

> Pani sędzina nie jest od dopierania sobie przepisów do orzekania i dowolnego in
        > terpretowania prawa tylko od dokładnego i bezwzględnego stosowania się do ści
        > śle określonych przepisów prawa. Po co nam Sąd Najwyższy, skoro pierwsza leps
        > za sędzina podrzędnego sądu może podważyć jego wcześniejsze postanowienia ? Mam
        > nadzieję, że decyzja o rejstracji SONŚ zostanie anulowana, bo została podjęta
        > wbrew obowiązującemu prawu. Członkowie założyciele SONŚ deklarowali wcześniej n
        > arodowość niemiecką, teraz deklarują "narodowość ślaską". Czy takich ludzi możn
        > a brać poważnie ?

a nie zauwazyles ze sie cos w materii prawnej zmienilo?
        Ustawa o spisie powszechnym.
    • Gość: Janusz Sawczuk Re: czajka niskim lata lotem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.12, 06:10
      powiedział szpak:
      narodowość jest,
      narodu brak !

PS: ale tylko dlatego, że tak napisano/nienapisano
      • svatopluk Re: czajka niskim lata lotem 07.02.12, 06:17
        Gość portalu: Janusz Sawczuk napisał(a):

> powiedział szpak:
        > narodowość jest,
        > narodu brak !
        >
        > PS: ale tylko dlatego, że tak napisano/nienapisano

nowy wieszcz sie nam narodzil
        i do Nobla juz podchodzil:)
        • Gość: Janusz Sawczuk Re: czajka niskim lata lotem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.12, 06:41
          svatopluk
          napiął łuk:
          "nowy wieszcz sie nam narodził
          i do Nobla juz podchodził"

puścił strzałę..
          z bólu kwiczę:)
          zatarł ręce
          został z nietzschem

ps: pozdrowienia wczesnoporanne js
          • svatopluk Re: czajka niskim lata lotem 07.02.12, 07:38
            Ein moechte gerne Weise
            dachte sich leise
            die Schlesier darf es nicht geben
            sonst muss ich meine Lehre aufgeben
            :)
            • Gość: Janusz Sawczuk Re: czajka niskim lata lotem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.12, 07:48
              eine kleine vom Gross Strehlitz Lehne
              hatte lange Zaehne
              wollte beissen
              weil musste etwas
              unbedingt beweisen
              ist ihr nicht gelunken
              blieb nur
              arm halunken !
              • svatopluk Re: czajka niskim lata lotem 07.02.12, 08:11
                Gość portalu: Janusz Sawczuk napisał(a):

> eine kleine vom Gross Strehlitz Lehne
                > hatte lange Zaehne
                > wollte beissen
                > weil musste etwas
                > unbedingt beweisen
                > ist ihr nicht gelunken
                > blieb nur
                > arm halunken !

Sie lenken vom Thema ab.
                • Gość: Janusz Sawczuk Re: czajka niskim lata lotem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.12, 08:18

sorry...aber ich bleibe im Kielwasser

drogi svatopluku proszę o pardon, bo musze iść do roboty...
                  może popiszemy sobie innym razem...
                  pozdrawiam js
                • Gość: Borys Brzytwa Do Świętopełka IP: *.dynamic.chello.pl 07.02.12, 12:26
                  Ten cytat :"W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić? to jest o was prawda?
                  Czyli inaczej co hołota (śląska) w głowie sobie uroiła, tego żadnymi merytorycznymi i logicznymi argumentami obalić się nie da.
                  • svatopluk Re: Do Świętopełka 07.02.12, 18:46
                    Gość portalu: Borys Brzytwa napisał(a):

> Ten cytat :"W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami ob
                    > alić? to jest o was prawda?
                    > Czyli inaczej co hołota (śląska) w głowie sobie uroiła, tego żadnymi merytorycz
                    > nymi i logicznymi argumentami obalić się nie da.

no to prosze podaj merytoryczna i logiczna definicje narodowosci ktora jest uznawana przez wiekszosc siata naukowego.
                    albo proscie - powiedz mi kim ja jestem i dlaczego.
                    • Gość: Borys Brzytwa Re: Do Świętopełka IP: *.dynamic.chello.pl 07.02.12, 20:34
                      A po co ja mam ci to wyjaśniać skoro ty sam nie dajesz mi dowodów kim jesteś. Każesz nam uwierzyć na słowo, że niby jesteś odmieńcem, odszczepieńcem czy innym rodzajem wynaturzenia, wierz sobie w to żyjąc w swoim zamkniętym świecie urojeń i fikcji. Tylko nie zmuszaj innych by w to uwierzyli i zaakceptowali
                      • svatopluk Re: Do Świętopełka 08.02.12, 11:07
                        Gość portalu: Borys Brzytwa napisał(a):

> A po co ja mam ci to wyjaśniać skoro ty sam nie dajesz mi dowodów kim jesteś. K
                        > ażesz nam uwierzyć na słowo, że niby jesteś odmieńcem, odszczepieńcem czy innym
                        > rodzajem wynaturzenia, wierz sobie w to żyjąc w swoim zamkniętym świecie uroje
                        > ń i fikcji. Tylko nie zmuszaj innych by w to uwierzyli i zaakceptowali

to podaj mi ta jedyna sluszna i naturalna tozsamosc!
                        zapewne to twoja.

albo zburz mury autyzmu otaczajace twoja osobe.
    • mr.superlatywny wspólny publiczny protest przeciwko manipulacji ! 07.02.12, 11:11
      pl-pl.facebook.com/events/293424380712158/
      katowice.gazeta.pl/katowice/1,35063,11099537,Ilu_jest_Slazakow__GUS_nie_spieszy_sie_z_odpowiedzia.html

• erka-4 GUS nie spieszy się... 07.02.12, 18:10
        ...a czy to ma jakiś wpływ na śląską mentalność,kto jest Ślązakiem to wie o tym bez spisu,cóż z tego,że ja jestem Polakiem skoro tak na dobrą sprawę nie jestem pewien kto dziś w Polsce jest jeszcze Polakiem,skoro po mowie rozpoznać nie sposób,bo mówi czysto po polsku a w odczuciu wewnętrznym czuje sie jakimś Amerykaninem a najczęściej murzynem od czarnej roboty.
        • fyrlok Re: GUS nie spieszy się... 07.02.12, 20:00
          Blaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.
    • mr.superlatywny Myslec mozna 08.02.12, 00:58
      a nawet trzeba.

Ale slaski real life / slonsko karawana idzie dali :
      www.rasopole.org/index.php?option=com_content&task=view&id=181&Itemid=2
      Naprzód ku normalizacji + europeizacji.
      Bo pszondek/ordnung musi byc.
      • erka-4 marzyciel... 08.02.12, 08:21
        mr.superlatywny napisał:
        ordnung musi byc

...to już nie wróci.
        Marzenie ściętej głowy.
        www.youtube.com/watch?v=DFQB6JTAIdM