Dodaj do ulubionych

Ulice w Opolu oświetlamy prądem z ECO

28.07.12, 12:18
I dlatego nie powinno się tej firmy sprzedawać. Jak miasto sprzeda to potem już będzie za późno.
Przykład mamy na dworcu PKS - wczoraj ok. 19.30 stało dobre 20+ Sindbadow i tak na oko ani jednego PKS`u (chyba że był jakiś dobrze zakamuflowany).
Obserwuj wątek
    • Gość: devil Re: Ulice w Opolu oświetlamy prądem z ECO IP: *.atol.com.pl 28.07.12, 13:42
      To oczywista oczywistość szanowny przedmówco. Kto mądry sprzedaje warsztat przynoszący zysk, kiedy na dodatek nie ma innego? Skąd wezmą dywidendy ratujące budżet jak w tym roku było? Jak można rezygnować z częściowej ale jednak kontroli nad wytwórcą towaru strategicznego jakim jest energia? Ale ich to nie obchodzi, bo grunt propagandę odwalić i może jakiś interesik jeszcze wpadnie. Bo za dwa lata PO w opolskim samorządzie rządzić nie będzie. Tak uważam
      • Gość: qaz Re: Ulice w Opolu oświetlamy prądem z ECO IP: *.252.28.177.internetia.net.pl 28.07.12, 14:28
        Owszem, macie rację. Ale co z tego? Wszyscy widzimy co robi władzunia, a mamy podobno demokrację, i nic nie możemy zrobić. Efekt będzie taki- Opole sprzeda ECO. Forsę za sprzedaż wyprowadzi się na prywatne konta szajki rządzącej (mechanizmów jest wiele). Kolejne władze Opola będą podnosić podatki i wprowadzać nowe, by mieć pieniądze. I tak przy naszej bierności wyrażamy zgodę na zabieranie nam coraz większych pieniędzy. Dotyczy to również rządu centralnego.
        • opolak Wielka ściema 28.07.12, 21:06
          Może ktos wtajemniczony poda cenę tej energii z turbiny gazowej - cyklu kombinowanego (tylko zimą ) zapewne nie jest konkurencyjna do energii z elektrowni konwencjonalnych.

Cykl kombinowany, należy jednak powiedzieć o jego podstawowych wadach.
          1. Energia elektryczna, uzyskiwana z układów kombinowanych, jest ciągle droższa od energii elektrycznej, uzyskiwanej w układach konwencjonalnych.
          2. Paliwo gazowe, które jest najczęściej wykorzystywane w tego rodzaju układach, jest poddane dużemu ryzyku rynkowemu. Jest to paliwo strategiczne. Podobnie jak w przypadku ropy naftowej zapotrzebowanie na gaz jest duże, natomiast jest on wydobywany tylko w niektórych rejonach świata. Powoduje to, że w wielu przypadkach wykorzystywany jest on jako karta przetargowa w załatwianiu spraw nie zawsze związanych z gospodarką.
          3. W wielu przypadkach występują ogromne kłopoty związane z ogólnym brakiem paliwa do tego typu instalacji, w danym rejonie świata. Konieczność budowy rurociągów i całej
          infrastruktury towarzyszącej dostawom paliwa powoduje znaczący wzrost kosztów projektów instalacji opartych na cyklu kombinowanym lub w ogóle stawiają pod znakiem zapytania ich
          praktyczną realizację.
          4. Dodatkowym niebezpieczeństwem, uwidocznionym w ostatnich latach, jest wzrastające zagrożenie terrorystyczne instalacji gazowych i magistrali doprowadzających do nich
          paliwo. Systemy przesyłu i dystrybucji gazu stają się obiektem ataku terrorystów ze względu na strategiczne znaczenie paliwa gazowego oraz dużą skalę zniszczeń w przypadku spowodowania
          katastrofy.
          • Gość: opolaczku Re: Wielka ściema IP: *.atol.com.pl 29.07.12, 00:49
            ale pie...sz
            • Gość: mbb Re: Wielka ściema IP: *.dynamic.chello.pl 29.07.12, 08:44
              największą zaletą tego systemu jest zarobek dla kolesi wykonawców inwestycji
              • Gość: Opolanin Re: Wielka ściema IP: *.atol.com.pl 29.07.12, 09:35
                Bardzo głęboka analiza. POparta faktami i cyframi. A mnie wali, kto zarobił i ile. Ważne jest, żeby mniej wydać za prąd, który się zużywa. Sfrustrowane palanty nasączone nienawiścią do wszystkiego i wszystkich. Skoro taniej, to jest dobrze. Dla ciebie na pewno lepiej byłoby gdyby kupiono ten prąd z Nepalu bo nikogo tam nie znasz i nawet nie wiesz, gdzie to leży. Taki typowy polaczek, który cieszy się jak sąsiadowi krowa zdechnie.
            • borus6 Re: Wielka ściema 01.08.12, 08:00
              opolaczku

Niestety jesteś neptykiem w sprawach energetycznych - nie masz racji
              Poczytaj o tym procesie produkcji energii elektrycznej w fachowej literaturze - nie polegaj na doniesieniach prasowych
    • Gość: roksana Ulice w Opolu oświetlamy prądem z ECO IP: *.adsl.inetia.pl 31.07.12, 22:57
      a w dzielnicy Generalskiej ciemno, centrum miasta, a zupełnie jak na wsi i nikt się nie przejmuje
      • borus6 Zielona energia 01.08.12, 08:10
        www.cire.pl/item,64708,1,0,0,0,0,0,wszyscy-zaplaca-po-rowno-za-rozwoj-zielonej-energetyki.html
        Wszyscy zapłacą po równo za rozwój zielonej energetyki 31.07.2012r. 23:40

Dystrybutorzy energii elektrycznej będą dzielić się kosztami rozbudowy sieci energetycznych pod kątem przyłączania odnawialnych źródeł energii. Proponowane przepisy obniżą rachunki mieszkańców północnej Polski, którzy płacą teraz więcej za to, że w ich okolicy powstaje wiele farm wiatrowych.
        • Gość: awionetka Re: Zielona energia IP: *.play-internet.pl 02.10.12, 15:56
          Energia odnawialna to jest to, w co warto inwestować. Wiąże się to oczywiście z dosyć dużym wkładem, ale pierwsze efekty i zaoszczędzone pieniądze w domowym budżecie da się zauważyć już po krótkim czasie. Polecam wszystkim zainteresowanym ten artykuł mówiący o tym, jak pozyskać dofinansowanie: jestemeco.pl/2012/jak-finansowac-inwestycje-w-zakresie-energetyki-odnawialnej/
    • gandharwa ETS + IED + ELO = koniec ECO 01.08.12, 13:11
      Pochwała dla GW - niezły artykuł sponsorowany, jak nic w całości ściągnięty z materiałów prasowych firmy. Przy okazji nie na temat - w tytule miało być o kosztach czy oszczędnościach Opola z powodu przetargu na zakup energii do oświetlenia ulic, w artykule zaś było o tym, co to jest ECO, z czego się składa i jakie inwestycje poczynili od roku 1999. NTO za taką wkładkę przynajmniej bierze kasę.

teraz odpowiem bardziej szczegółowo:

@opolak

Jaki gaz? Od chwili urochomienia nowego kotła OR-50 (tej "wysokosprawnej kogeneracji" to ilość energii produkowanej z gazu spadła z 8500 h/rok do ok 5500 h/rok. Działa tylko turbina, gazowe kotły cieplne są chyba na stałe już wyłączone. OR-50 jedzie na węglu, bez instalacji odsiarczania i odazotowania, z odpylaczem 6 razy słabszym od tego w ELO i 50 razy słabszym od tego w Cementowni Odra. Tak tak, do tego doszliśmy, że w Zakrzowie już nie pyli najbardziej Odra, ale Imex Piechota i właśnie ECO.

@Przemo

Te dywidendy niestety szybko znikną, dlatego wg mnie sprzedaż ECO właśnie teraz jest doskonałym i jedynym chyba momentem by to uczynić i jeszcze mieć jakąkolwiek kasę.

Od roku 2013 dla ECO wchodzi dyrektywa 2009/29/WE tzw. ETS dla CO2 - Nowe znacznie niższe przydziały bezpłatnych uprawnień do emisji CO2 – docelowo w perspektywie roku 2027 przydział bezpłatnych uprawnień ma zostać zlikwidowany. Ponieważ teraz w 95% paliwa w ECO w Opolu to węgiel, to koszt zakupów CO2 będzie od 4mln PLN do docelowo ok 15 mln PLN - co oczywiście obniża dywidendę.

Od roku 2016 dla ECO wchodzi Dyrektywa 2010/75/EU w sprawie emisji przemysłowych tzw. IED dla SO2, NOx, PM10 - Drastyczne obniżenie dopuszczalnych stężeń (zaostrzenie standardów emisji):
      • SO2 1500 --> 250 mg/Nm3 przy zawartości tlenu w spalinach 6%O2
      • NOx 400 --> 200 mg/Nm3 ,6%O2
      • Pył 400 --> 25 mg/Nm3 ,6%O2
      Prezes Chmielowicz tak się chwali tą "wysokosprawną kogeneracją" z nowego (2011) kotła OR-50, zapomina jednak dodać, że ta instalacja powstała bez instalacji odsiarczania i odazotowania, a filtry wyłapują pył do wielkości 100 mg/Nm3. W tej dyrektywie jest pewien wyjątek - przesunięcie terminu zaostrzenia norm do roku 2023 ale tylko gdy „całkowita nominalna moc obiektu (ciepłowni) w paliwie nie większa od 200 MW" - gdy opolska, właśnie z powodu inwestycji OR-50, ma teraz 225 MW. To oznacza, że albo na szybkiego do roku 2016 ECO wybuduje za wiele milionów nową IOS (odsiarczanie, odazotowanie, lepsze odpylanie) albo po prostu zatrzyma swoją działalność. Czy będzie to miało wpływ na dywidendę?

Z powodu konieczności kupowania uprawnień do emisji CO2 oraz koniecznych inwestycji w IOS cena ciepła znacznie wzrośnie. Dla EC Olsztyn-Kortowo robiono symulacje - między 58 % a 319% (!!!). To porównywalna EC z naszą, też jedzie na węglu. Zakładając nawet te 58%, to przy dzisiejszej cenie ciepła (ok. 66 PLN/GJ przy 6tys. GJ/MW) ECO oznacza to wzrost do ok 105 PLN/GJ. Dzisiejsze ceny ciepła z ELO (ok. 40 PLN/GJ przy 6tys. GJ/MW) już tak nie wzrosną, gdyż oni mają instalacje odsiarczania, odazotowania i filtry spełniające normy IED na rok 2016.

Różnica ceny 105 PLN a 40 PLN za gigadżul czyni budowę magistrali ciepłowniczej z Brzezia opłacalną. Opole nic nie zyskuje trzymając producenta ciepła w mieście. Wartością ECO jest sieć dystrybucyjna (ciepłociągi) i miasto wg mnie powinno sprzedać jak najszybciej jednostkę wytwórczą zachowując władztwo nad systemem dystrybucyjnym. Dokładnie tak jak w Krakowie.
      • Gość: normal panie ekolog IP: *.xmission.com 01.08.12, 21:19
        Jak zwykle trochę prawdy, trochę niedomówień, jakieś normy, EU bzdety i fachowca mamy pełną gembom.
        Po pierwsze - ECO to nie tylko pana ukochane bloki w Opolu, za których likwidajcą i zastąpieniem ich wonnymi kaloriami z Brzezia tak bardzo pan lobbuje. (Płacą chociaż za to?). Sprzedanie bloku, zostawienie sieci, oderwanie Harcerskiej od reszty firmy.... Pan się kompromituje.
        Dywidenda ... jw.

Pana wywodów o Unii Europejskiej nie będzie komentował, ani nie będę się na ten temat wypowiadał. Bo niby skąd Pan wie, czy ta pana ukochana eurokomuna z ich europrzepisami będzie istniała za dwa lata? Pan wie? Bo sporo ludzi i to tych mających nieco większy dostęp do wiedzy niż pan, zaczyna wątpić. Ja mam nadzieję, jak miliony ludzi w Europie, że w końcu ten eurokołchoz z ich wątpliwej jakości przepisami narzucającymi pseudoekologiczne świetlówki zamiast żarówek, pseudoekologiczne samochody, których wytworzenie niszczy przyrodę bardziej niż stare ale niezawodne "śmierdziuchy" z ekoterrorystami i ekomądralami napychającymi kieszenie koncernów kolejnymi idiotyzmami rozsypie się w drobny mak. Jak inne tego typu

A skąd pan wie o cenach z nowych bloków, które mają ogrzewać Opole? Pan zna ceny węgla, podatki, stopy procentowe kredytów na budowę, amortyzację itp za kilka lat istalacji, która podobno ma być ukończona za parę lat... no po prostu prorok. I nie zapomni pan oczywiście o darmowych przydziałach na emisję CO2 na bloki w Opolu. Których, o ile dobrze wyczytałem w prasie fachowej - Opole NIE OTRZYMA.

Co do dzisiejszych cen ciepła... czy ta kotłownia, którą co roku wyłączają dla potrzeb remontu, a która ogrzewa Dobrzeń ma moc wystarczającą do zastąpienia Harcerskiej? Pan oczywiście nic nie wie i nic nie rozumie, bo panu to nie jest wygodne.
        • gandharwa ja się kompromituję?! 02.08.12, 01:20
          Gość portalu: normal napisał(a):

Do drwin od obrońców ECO się przyzwyczaiłem, ale jeżeli wypowiada się Pan w obronie firmy (płacą Panu za to po godzinach?) to proszę się nie błaźnić przed internautami:

ECO to nie tylko pana ukochane bloki w Opolu, za których likwidajcą i zastąpieniem ich wonnymi kaloriami z Brzezia tak bardzo pan lobbuje. (Płacą chociaż za to?). Sprzedanie bloku, zostawienie sieci, oderwanie Harcerskiej od reszty firmy.... Pan się kompromituje.

Tak, stowarzyszenie które zatrzymało budowę bloków 5 i 6 lobbuje za atomowym PGE....jasssne. Kaczyński na pewno jest opłacany przez Łukaszenkę a PR-em ECO zajmują się profesjonaliści.

To, że Opole chce sprzedać udziały w całej grupie to chyba nie tajemnica. To, na jakich warunkach sprzeda to już inna sprawa. Zdziwiłbym się, gdyby chcieli utraty wpływu na sieć przy potencjalnej konkurencji.

czy ta pana ukochana eurokomuna z ich europrzepisami będzie istniała za dwa lata? Pan wie? Bo sporo ludzi i to tych mających nieco większy dostęp do wiedzy niż pan, zaczyna wątpić. Ja mam nadzieję, jak miliony ludzi w Europie, że w końcu ten eurokołchoz z ich wątpliwej jako ci ..... rozsypie się w drobny mak.

Jakoś ECO nie miało problemów by wyciągnąć ręce do nich po 60 mln bezzwrotnego dofinansowania na nowy blok OR-50 w ramach POIiS hmm? Niezła wdzięczność, wziąć kasę za free i im tak życzyć. Aż mnie ręce świerzbią by to wydrukować i złożyć zapytanie w ECO, czy taka wypowiedź jest wyrazem kultury korporacyjnej firmy. I pisała to osoba zarzucająca innym kompromitację - niezły z Pana ECO-Troll :-P

A skąd pan wie o cenach z nowych bloków, które mają ogrzewać Opole? Pan zna ceny węgla, podatki, stopy procentowe kredytów na budowę, amortyzację itp za kilka lat istalacji, która podobno ma być ukończona za parę lat... no po prostu pror ok. I nie zapomni pan oczywiście o darmowych przydziałach na emisję CO2 na bloki w Opolu. Których, o ile dobrze wyczytałem w prasie fachowej - Opole NIE OTRZYMA.

A ja pisałem coś o nowych blokach? Miałem na myśli bloki 3-4, wobec których przeprowadzono przecież odpowiednie modernizacje do upustu pary na bodajże 250 MW. Byłem też na konferencji gdzie wyliczano ofertę, która zresztą została przecież do Opola przesłana. To było w roku 2010. Koszta w tym temacie (tzn koszta magistrali, bo bloki stoją) wyliczał ekspert na łamach CIRE i Instalatora. Bloki 1-4 dostaną te darmowe emisje, potem też nie będzie źle, bo mają dosyć dobry współczynnik kogeneracji, tak że na poczet ciepła będzie naliczane ok 300g CO2/MWth - z tym da się żyć.

Co do dzisiejszych cen ciepła... czy ta kotłownia, którą co roku wyłączają dla potrzeb remontu, a która ogrzewa Dobrzeń ma moc wystarczającą do zastąpienia Harcerskiej? Pan oczywiście nic nie wie i nic nie rozumie, bo panu to nie jest wygodne.

Cóż, kłamstwo powtarzane wielokrotnie niekoniecznie musi stać się prawdą. Ta bajeczka z kotłownią rozruchową OP-35 jest po prostu nudna. I chyba Pan nie powie, że ELO oferowało budowę magistrali chcąc ją ogrzewać tak małym kotłem? W ostatnim postępowaniu o PZ da ELO mieliśmy wgląd w ilości węgla spalane w tej kotłowni - zaręczam, że to zbyt mało by ogrzać całą gminę.

No i nadal nie wiemy, czy ECO ma zamiar czekać z inwestycjami w IOS, aż "eurokomuna upadnie"? Ja bym się na miejscu szefostwa opolskich spółdzielni zaczął obawiać takich wypowiedzi, bo mogą dziesiątki tysięcy ludzi czekać chodne noce po 2016.

Przynajmniej z tego co wiem, w innych miastach problemu nie bagatelizują inwestując w OIS czy nowe paliwa lub - jak w Białymstoku - w akumulator ciepła.
    • Gość: gość Ulice w Opolu oświetlamy prądem z ECO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.12, 17:37
      Prąd z ECO ? To jest możliwe ale nie w Polsce!!!!!!!!!!!!!!!!
      Osiedle mieszkaniowe w Dobrzeniu i nie tylko od lat jest ogrzewane przez elektrownie ale z Opolem jest już problem !!!!!!!!!!!!!!!
      \rozwiązanie problemu jest w Ratuszu\.Ludzie ! zobaczcie ile pracuje w ECO pierdzistołków.Tam się nie zmieniło od ponad 20 lat a każdy chce jak najlepiej żyć.W Polsce pod tym względem jak za komuny obywatel dla władzy i urzędu a nie odwrotnie jak jest w cywilizowanym świecie.W Szwecji np. cena 1 kilowata prądu jest uzależniona od odległości zamieszkania od elektrowni.A u nas koorwa i złodziej !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Jak monopolista na cokolwiek chce zarabiać więcej to wymyśla przeróżne cuda z podatkiem na śmieci który nas w przyszłym roku prawdopodobnie nie ominie.
      • Gość: wo Re: Ulice w Opolu oświetlamy prądem z ECO IP: *.atol.com.pl 01.08.12, 20:41
        Kochany, po co te nerwy. A teraz odpowiedz na pytanie. Skoro elektrownia jest tak blisko, dlaczego tak dużo płacisz za prąd i dlaczego prąd z ECO jest tańszy niż ten z sieci zasilanej przez elektrownię? Co do ciepła. W Dobrzeniu Wielkim władze już teraz zastanawiają się, jak podnieść cenę ciepła. I nie mówi się o kosmetycznej podwyżce. Poza tym, wydaje się że kotłownia, z której ogrzewają Dobrzeń jest zbyt mała, by opalać miasto.
        • Gość: Gość Re: Ulice w Opolu oświetlamy prądem z ECO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.12, 21:09
          Kochany,przeczytaj jeszcze raz ale tym razem uważnie\jeśli potrafisz\ mój poprzedni wpis a już w pierwszym jego zdaniu znajdziesz odpowiedz na zadane mi pytania.A cóż to czy ECO nie robi nigdy podwyżek !!!.Ty koleś najpierw porównaj sobie ile za 1 metr płacą odbiorcy ECO a ile z elektrowni w Dobrzeniu i nie wyjeżdżaj z podobnym bzdurami jak powyżej.
        • gandharwa Re: Ulice w Opolu oświetlamy prądem z ECO 02.08.12, 01:29
          Niezłe bzdury. Z tego co wiem, to elektrownie zawodowe sprzedają energię do systemu, a rozdziałem to się zajmują spółki dystrybucyjne. Akurat na Opolszczyźnie quasi monopol ma nie PGE ale PKE-Tauron, który przecież kupił czy przejął swego czasu EnergiaPro-Gigawat.

Co do "kotłowni" w Dobrzeniu to patrz mój poprzedni post.

Gość portalu: wo napisał(a):

> Kochany, po co te nerwy. A teraz odpowiedz na pytanie. Skoro elektrownia jest t
          > ak blisko, dlaczego tak dużo płacisz za prąd i dlaczego prąd z ECO jest tańszy
          > niż ten z sieci zasilanej przez elektrownię? Co do ciepła. W Dobrzeniu Wielkim
          > władze już teraz zastanawiają się, jak podnieść cenę ciepła. I nie mówi się o k
          > osmetycznej podwyżce. Poza tym, wydaje się że kotłownia, z której ogrzewają Dob
          > rzeń jest zbyt mała, by opalać miasto.
          • Gość: gość do gandharawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.12, 20:52
            mów do słupa a słup jak doopa.Czy ty mądry człowieku wiesz co czytasz.Pytam durnia dlaczego jego zdaniem u nas w Polsce nie może być tak jak w Szwecji ,że cena kilowata prądu jest uzależniona od odległości zamieszkania od elektrowni.Przecież odległość ma wpływ na koszt jej przesyłu a ten pajac robi mi wykłady o PGE i PKE -Tauron.Nie wiem skąd ten pajac wziął tę kotłownie skoro ja o niej nie pisałem.
            • gandharwa do ECO-TROLLA 03.08.12, 10:42
              Brawo, po prostu brawo. Nie ma to jak reklama kultury korporacyjnej Energetyki Cieplnej Opolszczyzny S.A. w Internecie. Nie wiem drogi Trollu czy wiesz, ale każdy taki wpis w sieci zostaje, jest czytany przez algorytmy wyszukiwarek i może się zdarzyć, że jak ktoś wpisze w Google "doopa, pajac, dureń i ciepłownictwo" to mu na pierwszym miejscu pojawi się strona www.ecosa.pl

I chyba Wam o to chodzi, Ecotrolle z działu PR-u, nie?

Gość portalu: gość napisał(a):

> mów do słupa a słup jak doopa.Czy ty mądry człowieku wiesz co czytasz.Pytam dur
              > nia dlaczego jego zdaniem u nas w Polsce nie może być tak jak w Szwecji ,że cen
              > a kilowata prądu jest uzależniona od odległości zamieszkania od elektrowni.Prz
              > ecież odległość ma wpływ na koszt jej przesyłu a ten pajac robi mi wykłady o P
              > GE i PKE -Tauron.Nie wiem skąd ten pajac wziął tę kotłownie skoro ja o niej nie
              > pisałem.
              • Gość: gość do gandharawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.12, 15:44
                Ciebie koleś rodzice porządnie bili po mózgownicy ,że teraz chcesz straszyć innych.Jak cię przerasta temat to nie wpeerdaalaj się między wódkę a zakąskę.
      • opolak Cena energii el. zależna jest od dostawcy 01.08.12, 21:21
        Elektrownia jest jak piekarnia - chleb sprzedają sklepy z odpowiednim narzutem, elektrownia nikomu nie sprzedaje tylko dostarcza dla PSE.
        Cena jest zależna od dostawcy

www.enea.pl/52/energia-dla-domu/oferta-dom-975.html
        www.rozlicznik.pl/wynajem/media/rozliczanie_energii.html
        • Gość: ekonom Re: Cena energii el. zależna jest od dostawcy IP: *.ip-198-100-145.net 02.08.12, 08:37
          Pożyteczni idioci, lemingi, czy opłacani cynicy?
          Jeden pisze, że elektrownia nie sprzedaje, a tylko dostarcza. Człowieku, czy ty czytasz to co piszesz? Kto cię do komputera dopuścił? Dziecinne zabiegi godne absolwenta WUML. Wstyd i kompromitacja Opolaczku.
          Elektrownia jako podmiot gospodarczy SPRZEDAJE swoje usługi i towary. Prąd w elektrowni Opole był chyba najdroższy w kraju z elektrowni zawodowocych. Na dokładkę państwo w różny sposób wspomagało ją z powodu kosmicznego zadłużenia. A to KDT, a to gwarancje rządowe, a teraz chyba dopłata wyrównawcza czy jakoś tak. W każdym razie podatnik czy klient płaci i płaci. Więc nie pieprz farmazonów. Pierdzistołki straszna sprawa. Zgadzamy się. Bo już pewnie z utrzymywaniem firemek politycznych i układzików w rodzaju firmy pana Boniego, ubezpieczeniach z udziałem Lwicy Lewicy, inwestycji nie wiadomo po co za miliony złotych pewnie nie. Bo twoim zdaniem i twojego funfla g.wy to szczegóły. W końcu takie tam drobne miliony, a firma taka miła. A że klienci za to wszystko zapłacili w cenie prądu? To ich problem. Opisały to media, jest oficjalny raport NIK. Ale tego nie chcecie widzieć. Żałosne to.
          Ja za mieszkanie w Opolu 50 m płacę czynsz 290 zł. W tym jest ogrzewanie z miasta, śmieci, remontówka, wynagrodzenie zarządcy (spółdzielnia). Mam tradycynie co roku zwrot za ciepło rzędu 200 - 300 złotych. Ile w tym za ciepło? być może połowa, może mniej. Blok z lat chyba gomółkowskich, ocieplony, z podzielnikami. CZy to dużo? Dam radę. Znajomi z Dobrzenia po informacjach o planowanych podwyżkach (pisało się o 70 proc) myślą o powrocie do grzania węglem. Cały rok płacą opłatę stałą za przesył koło stówki no i rachunki za konkretnie zużycie ciepło. Rocznie wychodzi im 2,5-3 tys. Twierdzą, że tanio i im wierzę (nowy dom około 100 m). Ale mówią o węglu. Zwłaszcza po tym, jak w tym roku przez tydzień nie mieli ciepłej wody z powodu remontu kotłowni. W Opolu już panie Opolak już by się pan zapluł, jak to możliwe w XXI wieku i że ECO to bandyci itp itd. Nie wierzę w darmowe obiady i dobroczynność monopolisty z siedzibą poza regionem. Takie mam prawo i szlus/
          • Gość: elo Re: Cena energii el. zależna jest od dostawcy IP: *.web.vodafone.de 02.08.12, 14:46
            nie porownuj kosztow ogrzewania domku wolnostojacego z klitka w bloku, to zupelnie inne koszta liczenia ciepla. Nie wiem co wiesz o Dobrzeniu, ale jakos w tym roku kopie sie rury pod kolejne przylaczenia a co robi ECO? odlacza Gombrowicza czy osiedle profesorskie z powodow ekonomicznych? tak to jest, jak sie cieplo najdrozsze w wojewodztwie...
            Zobaczymy tez jak kwikniecie jak wam UE nie da degogacji z art 10a ETS hmmm?
            Nie ma co ukrywac, zaczniecie sie zwijac i zaklad o to, ze za 2-3 lata pozegnacie sie z WR-kami a potem z WP-120. Macie zlom i tyle
          • borus6 Re: Cena energii el. zależna jest od dostawcy 02.08.12, 14:56
            Gość portalu: ekonom napisał(a):

> Pożyteczni idioci, lemingi, czy opłacani cynicy?
            chyba niedouczony ekonomista z ECO
            Nic Wam nie pomoże - popatrzcie na Kraków czy inne miasta gdzie ciepłownicy współpracują z elektrowniami - dyletanci jesteście
        • Gość: gość do opolak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.12, 20:56
          Ty jak widzę jesteś zaprogramowany jedynie na polski sposób myślenia czyli do doopy.
          • opolak do gość 02.08.12, 21:11
            Kultura osobista nie może być uzewnętrzniana na forum - regulamin

Poczytaj opinie autorytetów

www.strefabiznesu.nto.pl/artykul/opole-eco-boi-sie-krytyki-firma-pozwala-opolskiego-naukowca-4118ml?quicktabs_qt_4.htforum=0
            www.nto.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20101028/GOSPODARKA/996852038
            www.strefabiznesu.nto.pl/artykul/opole-eco-mozna-krytykowac-67546.html

Cóż jeżeli to nie trafi do oponenta , to niech idzie sadzić wierzbę energetyczną
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka