Dodaj do ulubionych

Tomasz Różycki otworzy rok akademicki na Uniwer...

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.12, 19:13
Po raz pierwszy zainauguruje artysta? Niestety, to nie jest pomysł JMR Nicieji, bo za kedencji JMR Czajowej rok akademicki został zainaugurowany wykładem dr. hab. Jacka Gutorowa prof. UO, świetnego poety, eseisty, tłumacza,nominowanego do nagrody Nike. A co to redaktorzy? Macie pamięć krótką, czy wybiórczą? O niepamięć nie wypada przecież oskarżać rzecznika UO...
Obserwuj wątek
    • Gość: Sowa Re: Tomasz Różycki otworzy rok akademicki na Uniw IP: *.dynamic.chello.pl 21.09.12, 21:08
      Redaktorzy z Uniwersytetu Opolskiego...
    • Gość: Marcin Re: Tomasz Różycki otworzy rok akademicki na Uniw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.12, 00:26
      Lizypupko z chemii .... ty nie znasz angielskiego !!
      • Gość: anglista Re: Tomasz Różycki otworzy rok akademicki na Uniw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.12, 06:54
        Do niejakiego Marcina: Twój wpis jest zdumiewający, bo nie zaprzeczasz faktom, tylko obrażasz tego, który o nich przypomina. Tak przejawia się bezradność wobec prawdy.
        Czyżby na UO panowały obyczaje na takim poziomie, jaki Ty reprezentujesz? Widocznie zależy Ci na tym, żeby psuć wizerunek tej uczelni.
        Prof. Gutorowa cenię za świetną poezję, błyskotliwe rozprawy na temat literatury anglojęzycznej, tłumaczenia, jest jedną z najwybitniejszych postaci, z jakimi UO jest kojarzone w Polsce i w świecie. Widocznie masz luki w wiedzy, radzę douczyć się zaczynając choćby od lektury "Literatury na świecie".

• Gość: cmyk Re: Tomasz Różycki otworzy rok akademicki na Uniw IP: *.180.255.116.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 22.09.12, 13:30
          Przecież to nie rzecznik UO powiedział, że po raz pierwszy inaugurację poprowadzi artysta, lecz napisal tak dziennikarz. Rzecznik tylko mówił, że to pomysł Staszka Nicieji. Trudno, żeby rzecznik domagał się potem autoryzacji tekstu, a i tak by go nie dostał od redakcji. Dziennikarz pewnie w szlachetnym zapale tak napisał, bo mu się to wydało intrygujące, że poeta - i słusznie, bo to fajny pomysł. A może Różycki bardziej znany i stąd ta nieścisłość. Nie ma o co kruszyć kopii - poezja zwycięża, a czy Gutorowa czy Różyckiego, to nieważne - bo obie dobre.
    • Gość: nieanglista Tomasz Różycki otworzy rok akademicki na Uniwer... IP: *.dynamic.chello.pl 22.09.12, 16:55
      anglista to chyba sam gutorow, co to pisze
    • Gość: czesiek Re: Tomasz Różycki otworzy rok akademicki na Uniw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.12, 18:48
      Artysta nie artysta, ważne że swój, z naszego zaścianka. Noblisty, prezydenta, premiera, Davisa, kolegi Davisa lub innych europejskich wielkich sław nam nie trza, my swojacy, nam starczy dr nawet... potem, na tym tle, na wielkim opolskim nieboskłonie błyśnie wielka gwiazda jaśniejąca najbardziej, prawie jak biały karzeł...A może tak min. Kudrycka?, a może wielki nasz wielki jezykoznawca, szef sekcji I CKK ?
      Założę się, że Różycki się podłoży pod "Atlantydę" !
      • Gość: student Re: Tomasz Różycki otworzy rok akademicki na Uniw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.12, 19:30
        cześki, marciny i tacy różni nieangliści z UO:
        1. Gutorow na pewno tu nie pisze, bo to facet pozbawiony pychy, skromny do przesady i do głowy by mu nie przyszło, żeby zabierać głos na forum
        2.czesiek zna kolegę Davisa? a może sam jest noblista? Objaw się człowieku! Właśnie przyszła pogoda dla takich, jak ty!
        3. Sensu zdania o "Atlantydzie" nie rozwikłałby nawet sam prezydent. Coś ci się koleś pokiełbasiło we łbie.
        • rilian Re: Tomasz Różycki otworzy rok akademicki na Uniw 22.09.12, 19:52
          studencie, sam się objaw :)))
        • Gość: czesiek Re: Tomasz Różycki otworzy rok akademicki na Uniw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.12, 19:59
          studencie pyszny (zabierasz głos na forum a to miejsce tylko dla pysznych?) sporo jeszcze przed tobą. "Atlantydę" rozwikła każdy facio z magisterium
          • Gość: student Re: Tomasz Różycki otworzy rok akademicki na Uniw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.12, 20:17
            Objawiłem się. Jestem student, nie magister. A wy to kto? kresowe słoneczka? :)))
            • rilian Re: Tomasz Różycki otworzy rok akademicki na Uniw 23.09.12, 07:11
              nie rozumiesz. żądałem objawienia tożsamości. taaaaki wątek rośnie, ileż jadu i smutków, ale jakoś nikt nie chce się pod swoim nickiem (w moim wypadku nigdy nie zakonspirowanym) się wypowiadać. tutaj student, tam anglista, wieczny pracownik!... fascynujący przyczynek do badań nad... czym?
              • Gość: wieczny pracownik Re: Tomasz Różycki otworzy rok akademicki na Uniw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.12, 16:28
                Wyliczają tych, co jad sieją, zapomniałeś o cześku i marcinie?
                Co do celu wpisów? Z nudów, wysoki sądzie, z nudów...
                Jak to tak przygnębiająco na ciebie działa, to po co tu zaglądasz? Przestań się, chłopie/babo katować.
                • Gość: Też Kazio Tomasz Różycki - Atlantyda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.09.12, 10:17
                  Tomasz Różycki

Atlantyda

Dziwny kraj i dni dziwne. Znów po dnie chodzenie,
                  po śladach. Mam wrażenie, że kiedyś już była
                  bardzo podobna chwila. Na jedno westchnienie
                  śnieg schodzi w dół, między zeszyty, i rozmywa

martwe litery. Myślę, że mogłem podziwiać
                  kiedyś już taki widok – droga, szelest rzeki,
                  warczą błyszczące blachy; ktoś, kto się wykrzywia
                  w skaczącej wodzie tak, że mu ucieka

głowa gdzieś ponad lasem pełnym złych niedźwiedzi,
                  drwali oraz dzięciołów, ponad Atlantydą.
                  Mam nadzieję, że sputnik, który dotąd śledził
                  każdą moją pomyłkę i teraz na żywo

transmitujący przebieg naszej ceremonii,
                  będzie miał dosyć siły, aby ją dogonić.
                  • Gość: k.. ziutek Re: Tomasz Różycki - Atlantyda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.12, 10:27
                    No, fajne !
                  • Gość: życki Re: Tomasz Różycki - Atlantyda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.12, 18:47

Atlantyda II

Więc jestem, zanurzony po sampas
                    brodze w obłoku piany
                    klękam wtulając twarz w twoje krocze
                    zlizując wiadomości dobrego i złego

Ale najsamprzód
                    szepcze powiew soków
                    bedzie li płakał, czy śmiał sie
                    li tylko wzdychał
                    nie wiem dokąd pójdę zakrętami
                    mlecznych twych krzywizn
                    o gwiazdo, prowadź moje oczy