Dodaj do ulubionych

Nie odebrał awizo, komornik wymienił mu zamki

• Gość: kayah Nie odebrał awizo, komornik wymienił mu zamki IP: *.warszawa.vectranet.pl 02.12.12, 13:32
      O czym tu gadać? Leciał sobie w ciula sądząc, że nieodbieranie zawiadomień uniemożliwi wyegzekwowanie zobowiązań. Dobrze mu tak. Może kilku podobnych cwaniaczków jutro spłaci swoje długi
    • od-or Nie odebrał awizo, komornik wymienił mu zamki 02.12.12, 13:33
      cwaniak to cwaniak ale po co się z tym reklamuje.
    • Gość: rabarbarus zalegał 400 zł, koszt postępowania 2000 zł IP: *.devs.futuro.pl 02.12.12, 13:39
      Mi dłużnik wisi 20tys., a komornik nie jest w stanie od niego nic wyegzekwować mimo sądowego wyroku. Tutaj facet zalega 400 zł, a do jego domu, pod nieobecność właściciela włazi jakiś urzędas.
      Oto kraj, w którym stróż prawa, by przyłapać panią biznesmen na łapówkach za 200 tys. kupuje sobie samochód za 400 tys. Tutaj wszystko stoi na głowie!
      • bmiara Re: zalegał 400 zł, koszt postępowania 2000 zł 02.12.12, 14:49
        Zmień komornika na skutecznego! Jeżeli wg ciebie źle się wywiązuje ze swoich obowiązków po prostu go zmień.
      • Gość: wzw Re: zalegał 400 zł, koszt postępowania 2000 zł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.12, 18:53
        "Jak się okazało, poszło o nieuregulowane przed laty rachunki za gaz na kwotę nieco ponad 400 zł. Gazownia w połowie 2010 roku wypowiedziała z powodu długu panu Leszkowi zawartą pięć lat wcześniej umowę. I postanowiła odzyskać gazomierz, bo mając go w mieszkaniu opolanin wciąż mógł używać gazu, za który nie płacił."

400 zł? Umiesz czytać ze zrozumieniem? Zaczęło się od 400 zł, skoro wypowiedziano mu umowę w połowie 2010 roku, to facet od tego czasu za gaz nie płacił, i sądzisz że przez ten czas rachunek za gaz to tylko 400 zł?
    • Gość: GOŚĆ Nie odebrał awizo, komornik wymienił mu zamki IP: *.play-internet.pl 02.12.12, 13:42
      Wygląda na to że forum opanowali pracownicy komornika i gazowni. A gdyby Rydzykowi do jego szczekaczki komornik zamki powymieniał. Odpowiedz: Prędzej zesrał by się ze strachu. A jak znalazł by się taki odważny to by go w pierdlu zamknęli jak tego policjanta co to mandat biskupowi za przekroczenie szybkości wypisał.
    • kornishon64 Typowy cwaniaczek... 02.12.12, 13:43
      Z artykułu wynika, że sprawa ciągnęła się 2 lata, tak więc niech Leszek nie p***oli że to dla niego jakiekolwiek zaskoczenie. Myślał że gaz jest za darmo? Że jak nie zapłaci kilku rachunków to dostawca mu odpuści? Jeszcze to pi****enie, że nie wiedział że takie będą tego konsekwencje...

Tutaj pisze, że wezwania do zapłaty przesłano mu 2 razy (nie wiem czy każde było awizowane czy jak...) i goścu to olał (chociaż awizo w skrzynce, w 99% oznacza że nie jest to nowe wydanie gazetki sklepowej czy ulotek tylko coś godnego uwagi). Następnie, otrzymywał listy polecone o postępowaniu w swojej sprawie. Tych też musiało byc kilka, a listy polecone zawsze oznaczają że chodzi o coś ważnego. Potem, zapewne dostawał pisma od komornika przez kilka miesięcy i oczywiście też nic o nich, biedaczek, nie wiedział. Reasumując, Leszek przez 2 lata nie wiedział że dostał kilkanaście (jeśli nie kilkadziesiąt) bardzo ważnych listów i nie słyszał o tym, że kilkukrotnie przychodzili do niego ludzie z gazowni...tak więc, albo z premedytacją nie odbierał listów i nie zamierzał płacic, albo nie odbierał poczty przez 2 lata bo nie. W obu przypadkach, jego wina jest ewidentna, więc niech nie żali się w gazecie, że jedna ze stron, miała dosyc tej farsy i po prostu odebrała swoją własnośc. A że akurat przed weekendem? Bardzo dobrze, może się czegoś cwaniak nauczy (wątpię). Gdyby był mądry i zapłacił rachunki, nie byłoby takiej sytuacji. Poza tym, widzę że niektórzy plują się o to, że jest to jakieś nadużycie czy coś. G**no prawda, Leszek podpisując umowę, musiał zostac poinformowany o konsekwencjach niepłacenia rachunku. To tak jakbyście poszli sobie do wypożyczalni aut i po prostu wzięli sobie ten samochód.
    • Gość: osset Prawidlowo , komornik wymienił zamki IP: *.8-2.cable.virginmedia.com 02.12.12, 13:51
      bardzo dobrze :)
      Prawidlowe postepowanie komornika...
      Juz w koncu nalezy zaczac w Polsce bardziej przejmowac sie prawem.
      Jak pan nie mial ochoty odbierac do seibie listow poleconych to jest sam sobie winiem bo bylo ich duzo, byly upomnienia, rozprawa sadowa, wiec wszystko jak nalezy. Co to za glupoty o niemieniu czasu...
      • Gość: takiSobieOn Re: Prawidlowo , komornik wymienił zamki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.12, 14:06
        Komornik postąpił zgodnie z obowiązującymi przepisami - nie wiem jednak czy postąpił w porządku.

Brak w artykule dokładnych informacji, ale zakładam, że wniosek skierowany do komornika dotyczył wydania rzeczy, natomiast zaległość w postaci 400 zł była obciążeniem pieniężnym dochodzonym w tym lub innym postępowaniu.

Komornik oczywiście może posłużyć się domniemaniem płynącym z podwójnej awizacji i założyć, że dłużnik został "poinformowany". Pewne czynności wymagają jednak dokładnego zawiadomienia - jeżeli komornik miał wiedzę odnośnie zakładu pracy dłużnika winien mu doręczyć korespondencję za pośrednictwem tegoż zakładu pracy. Tu znów "dziennikarze" mogą podnieść lament - jak to?! zawiadamiać pracodawce, robić cyrk i psuć komuś opinię za 400 zł?

Takie doręczenie zagwarantowało by że dłużnik dowie się o planowanych czynnościach - jednak czy w jakikolwiek sposób odpowie czy zastosuje się do tego co przekazał komornik? Nie wiadomo.

W Polsce mamy pewien problem z rzekomo "dorosłymi" ludźmi. Stają się w pełni odpowiedzialni za to co robią, ale z jakiegoś powodu nie chcą dowiedzieć się absolutnie niczego na temat swojej odpowiedzialności. 20, 30, 40 latkowie nadal są dziećmi w płaszczyźnie prawno-administracyjnej. Ludzie często nie wiedzą co mają robić, nie wiedzą jak się zachować kiedy dochodzi do zderzenia z instytucją państwową. Wydaje im się, że najlepszy rozwiązaniem będzie wtedy poinformowanie gazeta.pl ew. jakiegoś innego lokalnego dziennika o "wielkim wyzysku".

Trzeba dorosnąć.

Dziennikarz, który popełnił ten artykuł też ponosi część winy za taki stan rzeczy, bo jest moralną wymówką dla tego rodzaju osób nieporadnych życiowo. Zamiast opisywać nieprecyzyjnie, niedokładnie i bez przygotowania jakiś stan faktyczny, lepiej wskazać takiej osobie odpowiednią instytucją czy osobą do której może się zwrócić.

• Gość: buszującawnecie komornik wymienił zamki IP: *.dynamic.chello.pl 02.12.12, 15:04
          to znaczy że stare zamki w jakiś sposób musiał otworzyć czy usunąć ...
          Jeśli nie zajęli chłopu mieszkania to nie rozumiem dlaczego było nie było przecież właściciel mieszkania musiał szukać gdzieś noclegu jak przecież mógł najnormalniej w świecie zadzwonić do firmy zajmującej sie awaryjnym otwieraniem zamków .... u mnie reklamuje sie taka firma a Opole to większe miasto więc też pewnie nie byłoby problemu ze znalezieniem odpowiedniego speca i mógłby wtedy "biedaczek" wylegiwać sie wygodnie we własnym łóżeczku przez calutki weekend .... coś mi tu śmierdzi hehehe ... na szczęscie chyba nie gaz :) ... pewnie chciał "cwaniaczek" przenocować sie u jakieś swojej przyjaciółki i poderwać ją na litość robiąc z siebie "sławną" ofiarę w czym jak widać pomógł mu jakiś szukający na siłę sensacji dziennikarz ...
        • Gość: wzw Re: Prawidlowo , komornik wymienił zamki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.12, 19:00
          Zauważ, że nie wiadomo o jaką kwotę chodzi, wiemy że zaczęło się od nieuregulowania rachunku na 400 zł, potem w 2010 roku wypowiedziano umowę, zatem facet nie dostawał rachunku za gaz, pytanie czy pobierał w tym czasie? Jeśli tak to wcale o 400 zł nie mówimy.

Słusznie też Buszującawzborzu zauważa, że kto mu bronił wezwać ślusarza? Jego mieszkanie więc w czym problem? Po prostu "wzruszająca" historia o tym jak to facet przez 2 lata nie płaci rachunków za gaz i potem się czuje zaskoczony, że wyegzekwowano wobec niego jakieś konsekwencje.
      • jureek Re: Prawidlowo , komornik wymienił zamki 02.12.12, 14:55
        Gość portalu: osset napisał(a):

> Jak pan nie mial ochoty odbierac do seibie listow poleconych to jest sam sobie
        > winiem

Wygląda na to, że podstawowym obowiązkiem obywatela jest wyręczanie w pracy poczty. No bo poczta dostaje chyba pieniądze za to, żeby dostarczyć przesyłkę, a nie za to, żeby obywatel sam ją sobie odbierał.
        Jura
        • przemo_opole Re: Prawidlowo , komornik wymienił zamki 02.12.12, 19:48
          Jurek, no przesadziłeś. Nie ma Cię w domu to masz awizo. Przecież listonosz nie dopasuje się do każdego.
          Inna sprawa to solidnośc listonoszy (niektórych) ale to inny temat.
          • jureek Re: Prawidlowo , komornik wymienił zamki 02.12.12, 19:51
            przemo_opole napisał:

> Jurek, no przesadziłeś. Nie ma Cię w domu to masz awizo.

Ale ja jestem w domu i też mam awizo. O to mi chodziło.
            Jura
            • przemo_opole Re: Prawidlowo , komornik wymienił zamki 02.12.12, 21:11
              A to co innego :) To jest częste. Na szczęście ja mam zajefajną listonoszkę i u mnie ten problem występuje czasem tylko wtedy gdy ona idzie na urlop.
            • Gość: l Re: Prawidlowo , komornik wymienił zamki IP: *.gemini.net.pl 02.12.12, 21:55
              jureek napisał:

> przemo_opole napisał:
              >
              > > Jurek, no przesadziłeś. Nie ma Cię w domu to masz awizo.
              >
              > Ale ja jestem w domu i też mam awizo. O to mi chodziło.
              > Jura

No to wychodzisz z ddomu i odbierasz przesyłkę. Proste.
    • tepicpo czegoś tu nie rozumiem, 02.12.12, 13:53
      skąd ta pewność, że kradł nadal gaz. Bo jeśli to prawda, to groziłyby sankcje karne, a nie ma o tym ani słowa. Nazywanie go złodziejem jest nadużyciem. Mam też wątpliwości, czy chamowaty komornik, mógł wykorzystywać przepis o charakterze nadzwyczajnym (naruszenie integralności mieszkania), do tak błahej sprawy. Z kolei tłumaczenie tego pana, że nie odbierał poleconych, bo taką ma pracę jest co najmniej dziecinne. Poczta zwykle pracuje do 19 a niekiedy nawet w soboty. Nie wierzę też że pismo było do odebrania w jakiejś odległej placówce. Facet kręci i dostał nauczkę. Ma zapłacić teraz 2400
      • Gość: anda Re: czegoś tu nie rozumiem, IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.12, 17:07
        U mnie poczta pracuje do 15, w soboty nie dziala. Moze listy powinny byc przesylane do oddzialow otwartych dluzej i w soboty?
        • Gość: Temidka Re: czegoś tu nie rozumiem, IP: *.adsl.inetia.pl 02.12.12, 18:15
          Wszystkim moralistom i ortodoksom prawnym tak strasznie potępiającym tego od wymienionych zamków serdecznie życzę aby los sprawił podobną sytuacje.Najprawdopodobniej mało macie do czynienia z praktykami Poczty Polskiej w zakresie doręczania przesyłek adresatom. List polecony najczęściej zawiera jakiś dokument który rodzi jakieś skutki prawne - a kwitek od pana doręczyciela, zwykle nabazgrany nieczytelnie, wetkniety w drzwi lub wrzucony (bądź nie wrzucony) do ogólnie dostępnej skrzynki pocztowej... to co to właściwie jest????
          Dość dużo ma roboty, uruchomiony nie dawno "eSąd" - tam też podstawą jest zawiadomienie strony pozwanej, listem poleconym. W zasadzie los Twojej sprawy może zależeć od tego czy miejscowy gó...arz, złośliwy sąsiad lub nawet ukochana teściowa, nie postara sie o to że o awizie z Poczty Polskiej dowiesz się jedynie że kiedyś coś ci takiego wysłali... ale jest już po ptokach bo wyrok wydany.
          w załaczeniu - opole.gazeta.pl/opole/1,35114,12966590,Szefowa_pielegniarek_raz_jeszcze_przed_sadem.html#BoxSlotII3img
          • Gość: aaa Re: czegoś tu nie rozumiem, IP: 195.184.82.* 02.12.12, 22:05
            Dziwne.
            Bo takie szachrajstwa z awizami zwykle zdarzają się tym, którzy są na bakier z prawem. Jakoś wybiórczo głównie im przepadają awiza, złośliwa teściowa wykrada, sąsiad włamuje się do skrzynki.
            Mam 51 lat, mieszkałam w 4 miastach, w blokach, od wielu lat zdecydowałam o wrzucaniu listów poleconych do skrzynki.
            I jakoś wszystko dochodzi. I zwykłe, i polecone, i za potwierdzeniem odbioru. A pracuję od 8 do 18 - 19, więc listonosz mnie w domu nie zastaje i z awizem za potwierdzeniem albo po przesyłkę niewymiarową drałuję na pocztę.
            Cholerka, ale mam farta :)
            • Gość: l Re: czegoś tu nie rozumiem, IP: *.gemini.net.pl 02.12.12, 22:20
              "Dziwne.
              Bo takie szachrajstwa z awizami zwykle zdarzają się tym, którzy są na bakier z prawem. Jakoś wybiórczo głównie im przepadają awiza, złośliwa teściowa wykrada, sąsiad włamuje się do skrzynki. "

Bardzo celnie to ująłeś :-)))
            • Gość: Antoni Re: czegoś tu nie rozumiem, IP: *.dynamic.chello.pl 03.12.12, 00:34
              > Bo takie szachrajstwa z awizami zwykle zdarzają się tym, którzy są na bakier z
              > prawem. Jakoś wybiórczo głównie im przepadają awiza, złośliwa teściowa wykrada,
              > sąsiad włamuje się do skrzynki.

Ano właśnie. To tak samo jak z więzieniami. W zdecydowanej większości siedzą tam niewinni ludzie :D
            • Gość: asalia Re: czegoś tu nie rozumiem, IP: *.powen.com.pl 03.12.12, 13:55
              a żebyś wiedziała, że masz;
              nigdy w życiu nie popełniłam szachrajstwa
              - często awizo dostarcza mi sąsiad i to z sąsiedniej klatki, nie zgadza się nic: inne nazwisko, numer klatki, numer mieszkania, czemu trafia własnie do niego nie wiem;
              - przesyłki zwykłe jeżeli są grubsze niż "ustawa przewiduje" giną gdzieś po drodze, przesyłek nieawizowanych o większych gabarytach Poczta Polska nie ma obowiązku dostarczać;
              - po paczkę nawet ciężką muszę biegać na pocztę, do tego czynną w dziwnych godzinach
              itp
              współpraca z naszym narodowym doręczycielem niestety zależy od konkretnej placówki pocztowej; jako przykład mogę podać przesyłki od firmy Miriale, przychodziły jako nierejestrowane, dochodziły do mnie dopiero kilka dni po pójściu na pocztę i zapytaniu czy już coś jest, jeśli się nie upomniałam - przesyłki nie było
              • critto Re: czegoś tu nie rozumiem, 03.12.12, 15:34
                do mnie z kolei regularnie nie docierają listy przysyłane przez rodzinę zza oceanu. NIGDY nie było w nich pieniędzy ani żadnych innych kosztowności, a od lat ŻADEN nie dotarł np. na święta - i taki, który nie dotrze, przepada w ogóle. Polecone docierają bez problemu.
              • Gość: aaab Re: czegoś tu nie rozumiem, IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.12.12, 17:11
                do asalia

Więc dlaczego nie złożysz na poczcie pisemnej reklamacji? Brat raz dostał powtórne awizo, a nie bylo pierwszego - natychmiast złożył pisemną skargę na czocie. Dostał wyjaśnienie (oczywiście takie plaplapla), ale od tej pory żadnych problemów już nie ma.
                • Gość: Ja Re: czegoś tu nie rozumiem, IP: *.warszawa.vectranet.pl 28.08.14, 21:39
                  > Brat raz dostał powtórne awizo, a nie bylo pierwszego -
                  > natychmiast złożył pisemną skargę na czocie.
                  > Dostał wyjaśnienie (oczywiście takie plaplapla), ale od tej
                  > pory żadnych problemów już nie ma.

To stały przekręt pracowników poczty. U mnie (Warszawa Ochota) przez dwa lata (sic!) nikt nie dostał pierwszego aviza, wszystkie były powtórne. W tamtych czasach przesyłki tzw. "sądówki" (sądy, prokuratury, komornicy) były awizowane tylko raz, więc te w ogóle nie dochodziły (potem Trybunał Konstytucyjny nakazał wszystko awizować dwukrotnie). Zrobiłem piekielną awanturę, "doręczyciel" zniknął, ale ja straciłem 1,5 roku w swoich przepychankach sądowych, bo nie dochodziły pisma z sądu. Poczta Polska już tak ma.
    • drfranek Nie odebrał awizo, komornik wymienił mu zamki 02.12.12, 13:59
      W krajach anglosaskich wezwanie jest doreczane przez gonca sadowego. Widzialem przypadek gdy doreczono wezwanie ksiedzu w czasie mszy. Jezeli jest niedoreczone to nie moze byc uznane za doreczone tak jak w Polsce. Oczywiscie koszt doreczenia standart 70 $ jest doliczany do dlugu. '. Moj znajomy mial orace gonca doreczal do 20 wezwan w czasie doby np 3 w nocy na imprezach ,w pracy w szpitalu wyciagal 1000 $ dziennie . Dlaczego niema tego w polsce ja podjolbymsie za 100 zl doreczyc skutecznie wezwanie panu Leszkowi np w jego pracy. Byloby to o wiele uczciwsze rozwiazanie
      • Gość: chha Re: Nie odebrał awizo, komornik wymienił mu zamki IP: *.atol.com.pl 02.12.12, 14:14
        Jestem za. I na wzór anglosaski (amerykański - przynajmniej w kilkunastu stanach) więzienie za długi. I skazany zarabia nie tylko na spłatę długu, ale i na klawiszy i utrzymanie. Fakt, lewacy krzyczą, że to wyzysk, ale tam też funkcjonują prywatne zakłady karne i darmo... nie ma darmo.
        • arkusza Re: Nie odebrał awizo, komornik wymienił mu zamki 03.12.12, 13:03
          Niedawno jeszcze bym cie poparł - ale ostatnio widziałem parę dokumentów jak ten wspaniały system działa... Od kiedy więzienia stały się przedsiebiorstwami (stan płaci za "przechowanie" skazańca) dziwnym przypadkiem ludzie lądują w pudle za banalne przestępstwa, a jeśli jescze muszą za to zapłacić nie mając dochodów... Sorry - ale, mimo wszystko bardziej mi pasuje kiedy "władza" nie ma specjalnego interesu w przetrzymywaniu ludzi w więzieniu.
          W tym konkretnym przypadku - artykuł jest całkiem jasny, facet WIEDZIAŁ że próbują się z nim skontaktować, po prostu wolał schować głowę w piasek. Może powinnismy przywrócić woźnych sądowych i dać im uprawnienia do przymusowego dostarczenia przestyłki (choćby miało to polegać na wetknięciu listu w dowolny otwór ciała i potwierdznie odbioru odciskiem palca - niekoniecznie połączonego z resztą ciała :) )
      • wielki_czarownik Trochę mieszasz 02.12.12, 14:45
        Goniec sądowy jest jedną z opcji. Wezwania w krajach z systemem Common Law można też doręczać pocztą (nieodebrane jest uznane za doręczone - w Kalifornii po 10 dniach) albo faktycznie przez gońca.
        Goniec nie musi jednak wręczyć człowiekowi pisma by ono zostało uznane za doręczone. Jeżeli osoba dana odmawia przyjęcia pisma albo ukrywa się, wówczas pismo uznaje się za doręczone. Warunkiem jest zachowanie odpowiedniej staranności przez gońca - więc np. wizyta w domu, w pracy, u rodziców - nie ma człowieka? Jego problem - pismo jest doręczone.
      • Gość: Jan Re: Nie odebrał awizo, komornik wymienił mu zamki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.12, 17:55
        Bo nas od krajów anglosaskich dzielą lata swietlne. Bliżej nam do wschodniego modelu gdzie obywatel ma mieć wygląd lichy i durnowaty tak by swoim pojmowaniem spraw nie peszyć urzędnika
      • Gość: Antoni Re: Nie odebrał awizo, komornik wymienił mu zamki IP: *.dynamic.chello.pl 03.12.12, 00:36
        Tak? A to znasz? Woźny puka sześć razy, nie odebrałeś - masz problem.

sub-iudice.blogspot.com/2012/10/wozny-zawsze-puka-szesc-razy.html
    • dos6 Re: Inteligentny inaczej 02.12.12, 14:00
      Gość portalu: pinki napisał(a): > Jak trzeba być zepsutym żeby człowiekowi przed weekendem zamki wymienić.> Komornicy to zwykłe gestapo w polsce
      Stoją p.o. urzędników państwowcyh ponad literą prawa-kulawego- do nadal. na moje wyczucie ten komornik wyżywa się za swoje życiowe niepowodzenia i dlatego jest aż tak złośliwy, nie ludzki, tylko wieśniak co za dyplom szwogier doło pół sninioka. a łon nie dostał się do prokuratury.Najpierw należy być człowiekiem ,a potem urzędnikiem. Skoro litera prawa jest ponoć dla wszystkich jednakowa, to niestety ale nie w Polsce, gdyż największa liczba świadomie łamiąca literę prawa to prokuratorzy, sędziowie, policjanci, p.o. urzędnicy państwowi, co stoją ponad literą prawa, używają spowielonego oprogramowania, te same klucze aktywacyjne w urzędach i w domach. Te same numery w KWPolicji Krakow, ul.Mogilska ,4 piętro Informatyka i te same w domach policjantów. A skąd wiem ? Bo od 1994 jestem gościem w prywatnych domach i mieszkaniach tych p.o. urzędników,jako pomoc IT. Oj co się akt spraw naczytałem ,sprawy w toku czyli oni sami są z letrą kulawrog prawa na bakier.A facet zalegał, też zlagałem 422.- ale uregulowałem ,lecz żyjemy w koślawym Państwie,gdie amber-goldy pod egidą rządu mają prawo bytu, a za takie kwoty już sądami straszą. to KPINY Panie Premierze. a co robią resorty innych ministerstw? NIC. ciepła posadka.
    • sueellen Nie odebrał awizo, komornik wymienił mu zamki 02.12.12, 14:05
      Co wlasciwie wierzyciel mialby zrobic w takiej sytuacji?? Pan Leszek jest sam sobie winien.
      • Gość: heh... Re: Nie odebrał awizo, komornik wymienił mu zamki IP: *.dynamic.chello.pl 02.12.12, 14:14
        sam sobie chłop zasrał sprawę a teraz płacz.
        • dos6 Re: Nie odebrał awizo, komornik wymienił mu zamki 02.12.12, 18:44
          Gość portalu: heh... napisał(a): sam sobie chłop zasrał sprawę a teraz płacz.
          Niezupełnie, lecz kwota jest niewspółmierna do kary jak go spotkała, to upokorzenie, poniżenie, niechaiłbym przekroczyć tzw. obrony koniecznej, bo to co zrobił komornik to dno i on ma dyplom? czego? sbekologii? robienia gnoju na każdytm kroku? przecież tą kwotę z nalżenymi odsetkami można było spłacić, najpierw pisemnie ustalić ugodę, ale pisemnie, potem to zrobić, nawet na raty. przecież facet co go potraktowano z buciora, nie ma za krewnych amber-glodu pod egidą rządu i Wadzy. to ja mu wierzę nie ma z czego, łatwo się mówi pojedzonym ,sytym, co niekoniecznie uczciwie na swe bogactwa zarobili, tu amber-goldy miliony,a tu kilka stów i afera ze złośliwością komornika i zapewne gazowni skorumpowanej bo od tawariszcza gudzowatego , tawariszcz putinowskij.
          • Gość: l Re: Nie odebrał awizo, komornik wymienił mu zamki IP: *.gemini.net.pl 02.12.12, 18:51
            Jaka "kara"? Nie spotkała go żadna kara - po prostu skończyło się jego prymitywne cwaniakowanie - wreszcie wyegzekwowano jego obowiązek, od którego się uchylał.
      • Gość: czerwonykomuch Re: Nie odebrał awizo, komornik wymienił mu zamki IP: *.dynamic.chello.pl 02.12.12, 14:30
        Bo to są dwie różne sprawy:
        1. Zaległość 400 zł - ściąga się z pensji łącznie z wynagrodzeniem komornika - problem żaden, codziennie setki takich przypadków w Polsce jest.
        2. Wydanie licznika - tu rzeczywiście być może nie można byłoby inaczej załatwić, ale jeżeli by się okazało, że pan Leszek licznik zdjął i przepił? Albo wyrzuciła? Albo... Nie wierzę, że nie mozna byłoby np. obciążyć go kosztem licznika. Czyli - nie można zdjąć, bo nie wpuszcza - dokładamy mu koszt licznika i szacunkowe zużycie gazu - i patrz przypadek 1.

Z artykułu nie wynika, że dołożono mu koszt rzekomo zużytego gazu, pracowników gazowni też zdaje się nie było czyli komornik sam se zdjął. Ergo- gaz był dawno odłączony, inaczej komornik powinien beknąć za nieuprawnione manipulowanie przy instalacji gazowej.

Czyli - prościej, łatwiej a moze bardziej dotkliwie byłoby po prostu wejść na pensję. Tylko wtedy by nie można było pognoić sobie obywatela.

Parafrazując znane powiedzenie o najstarszym zawodzie świata - komornik - to nie zawód, to charakter...
    • cillian1 Nie odebrał awizo, komornik wymienił mu zamki 02.12.12, 14:22
      Jeśli się włamali - to dlaczego nie wzięli gazomierza, tylko zamki wymienili?

To jest po..bane!
      • jureek Re: Nie odebrał awizo, komornik wymienił mu zamki 02.12.12, 15:54
        cillian1 napisał:

> Jeśli się włamali - to dlaczego nie wzięli gazomierza, tylko zamki wymienili?

Bardzo dobre pytanie!
        Jura
      • Gość: wzw Re: Nie odebrał awizo, komornik wymienił mu zamki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.12, 19:09
        "To, że komornik przyjdzie z policją, wyłamią drzwi, a potem wymontują licznik w piątkowe listopadowe popołudnie, było wiadomo już od 24 października."

Masz problemy z czytaniem?
        • cillian1 Re: Nie odebrał awizo, komornik wymienił mu zamki 02.12.12, 22:17
          > Masz problemy z czytaniem?

pusty komorniku, nie mam.
          Może inaczej - jeśli już przyszli, wyłamali drzwi, to nie mogli przyjść o 22 - jak prawdziwi złodziej. No i możliwość zastania w domu. Ew. zostawić klucze pod wycieraczką?
    • Gość: m. Trafił swój na swego... IP: *.warszawa.mm.pl 02.12.12, 14:47
      O ile generalnie mam komorników za cwaniaczków napychających sobie kabzę kosztem ofiar różnych przekrętów, o tyle tu trafił jeden cwaniak na drugiego...
    • Gość: jogar Nie odebrał awizo, komornik wymienił mu zamki IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 02.12.12, 15:30
      Pan Leszek sam jest sobie winien nie odbierając przez lata korespondencji.
      Mnie nasuwa się jednak pytanie- dlaczego w niby państwie prawa jest tak, że taka np gazownia ma prawo poprzez komornika zrobić co chce- tu wejść do mieszkania, wymienić zamek a nie może tego zrobić właściciel mieszkania, któremu najemca nie płaci i śmieje się w nos.
      • Gość: l Re: Nie odebrał awizo, komornik wymienił mu zamki IP: *.gemini.net.pl 02.12.12, 18:15
        Pytanie dosyć dziwne. Pod tym względem pozycja gazowni i wynajmującego jest akurat dokładnie identyczna.
      • Gość: Maruda Re: Nie odebrał awizo, komornik wymienił mu zamki IP: *.dynamic.chello.pl 02.12.12, 19:03
        Kolego sam sprawdź czy komornik bez wyroku sądowego będzie chciał dla ciebie coś sciągać od kogolwiek. Gazownia musiała mieć wyrok sądowy. Opisana sytuacja jest, nie do końca prawdziwa bo opiera się na naiwnym tłumaczeniu najbardziej winnego w tej sprawie.
        Dlatego nie za bardzo się podniecaj "niecnymi" praktykami komornika, bo komornika także można podać do sądu gdyby to było bezprawne działanie.
    • Gość: ted oj tam, oj tam IP: *.v60.interkam.pl 02.12.12, 16:50
      Sam sobie nagrabił, 3 doby noclegu na klatce schodowej dobrze mu zrobi. Poza tym nie ma co się czarować nie odbierał avizo dla tego że spodziewał się jest w nich coś nieprzyjemnego.
      Po spadek od cioci z ameryki biegłby i boso i na drugi koniec miasta i to w godzinach pracy .
      • jureek Re: oj tam, oj tam 02.12.12, 17:06
        Gość portalu: ted napisał(a):

> Sam sobie nagrabił, 3 doby noclegu na klatce schodowej dobrze mu zrobi. Poza ty
        > m nie ma co się czarować nie odbierał avizo dla tego że spodziewał się jest w n
        > ich coś nieprzyjemnego.
        > Po spadek od cioci z ameryki biegłby i boso i na drugi koniec miasta i to w g
        > odzinach pracy .

Ale z awizo nie wiadomo, o jakie pismo chodzi. Może ktoś z obrońców istniejącego systemu doręczeń wytłumaczyć mi, dlaczego nie ma na awizie nawet informacji o nadawcy?
        Jura
        • przemo_opole Re: oj tam, oj tam 02.12.12, 19:50
          Bo listonosze mieliby za dużo pisania :))))
    • jesiotr99 Nie odebrał awizo, komornik wymienił mu zamki 02.12.12, 17:35
      z tym urzędowym odebraniem to jest jakaś paranoja. Sam miałem przypadek ze wyjechałem na wakacje, nie było mnie 4 tygodnie i w tym czasie dostałem dwie polecone przesyłki. Jak wróciłem to znalazłem awiza, poszedłem na pocztę dowiedziałem się po dwóch dniach skąd to było, udałem się do sądu, ale okazało się że przepadł mi już termin odwołania. Wychodzi że człowiek nawet nie może wyjechać na urlop. Co za kompletny idiota wymyślił taki przepis
      • Gość: 671RTM Ojojoj, jaki biedaczek... IP: *.bvcom.net 02.12.12, 18:37
        Nie wiedziałeś, że masz długi, nikt biedaczka nie poinformował. A może po prostu NIE CHCIAŁEŚ być poinformowany, co?
      • Gość: gość Re: Nie odebrał awizo, komornik wymienił mu zamki IP: *.zamosc.mm.pl 02.12.12, 23:44
        A czy nie można wnieść o przywrócenie terminu do wniesienia odwołania?
        Przecież ma Pan dowody, że nie mógł Pan odebrać korespondencji z przyczyn obiektywnych,
        że nie zrobił Pan tego specjalnie. Powodzenia
        • Gość: l Pierwszorzędna ironia ;-) IP: *.gemini.net.pl 02.12.12, 23:52
          Pierwszorzędna ironia ;-)
      • tepicpo Re: Nie odebrał awizo, komornik wymienił mu zamki 03.12.12, 12:01
        Co ty pleciesz, przecież w takiej sytuacji sąd przywróci termin.
      • Gość: gość Re: Nie odebrał awizo, komornik wymienił mu zamki IP: *.torun.mm.pl 03.12.12, 17:48
        A o tym, że możesz wyznaczyć pełnomocnika (np.na czas wyjazdu na wakacje), który za ciebie odbierze przesyłki słyszałeś?
    • wranek Nie odebrał awizo, komornik wymienił mu zamki 02.12.12, 18:40
      w zwiazku z artykułem, proponuje zlikwidowac instytucje komornika. wprowadzić wolne zakupy broni. i niech kazdy sam sobie odbiera należnosci od oszustów i złodzieji.
    • Gość: zniesmaczony Re: Nie odebrał awizo, komornik wymienił mu zamki IP: *.dynamic.chello.pl 02.12.12, 18:55
      Pracownicy gazowni także zostawiali mu w dzwiach pisma. Ale był przecież cwaniakiem, to nie musiał nic robić. A tak na marginesie, dobra rada dla tego małego cwaniaczka.
      Spokojnie można odebrać przesyłkę w soboty, zatem Pan ten - nieszczęśliwy - był na miejscu w domu, to i mógł odebrać przesyłkę z poczty w sobotę. Ale jak komornik wymienił zamki to od razu wiedział co ma robić? Olśnienie.

Kolejny cwaniaczek.
      • Gość: adda Re: Nie odebrał awizo, komornik wymienił mu zamki IP: *.centertel.pl 03.12.12, 03:37
        Wszystkie poczty w mojej okolicy pracują od 10 - 19, w soboty wszystkie są zamknięte.
    • Gość: mała Nie odebrał awizo, komornik wymienił mu zamki IP: *.centertel.pl 02.12.12, 19:54
      jest to czyste cwaniactwo i tyle i jeszcze sie z tym reklamuje trzeba odbierać awiza a on nie odbierał bo wiedział o co chodzi a potem pretensje do całej ludzkości i gazety musza jego żalów wysłuchwać przecież gościu nie może być tak by w dzisiejszej polsce nie było możliwości do dogadania się a jeśli ty nie chcesz wiedzieć co sie koło ciebie dzieje to twoja sprawa jesli nie chcesz brać odpowiedzialnosci za swoje czyny to niestety cierp ta sprawa człowieku napewno nauczy cie bardzo dużo zreszta jesli ktos cwaniakiem jest całe życie czy coś mu pomoże?
    • Gość: pixel kolejny atrykuł o człowieku zdziwionym IP: *.static.reseler.com 02.12.12, 22:23
      że długi trzeba płacić. Ja to się chyba do tego Opola przeprowadzę. Wychodzi mi, że to jedyne normalne miejsce w tym kraju...
      Jak mnie tacy goście wnerwiają. Zapracowany biedaczek! Przez kilkanaście miesięcy nie było ani jednego dnia wolnego, żeby swoje sprawy pozałatwiać?!
      • Gość: l Re: kolejny atrykuł o człowieku zdziwionym IP: *.gemini.net.pl 02.12.12, 22:25
        Może to mąż tej "samotnej matki", której rzekomo "za 2000 długu zabrali dzieci"? A potem się okazało że właściwie nic nie było prawdą w tej łzawej historyjce?
    • pokon Re: Nie odebrał awizo, komornik wymienił mu zamki 02.12.12, 23:48
      Baranie, nie dociera do Ciebie, że listonosze idą na łatwiznę i nie czekają by przesyłkę doręczyć, tylko po jednym dzwonku piszą awizo , mimo że w domu jest komplet mieszkańców. Takie działanie tych pocztowych obiboków jest nagminne. Szczególnie gdy odpadła im kasa z datków (niekiedy 20%) za doręczone emerytury.
      • Gość: l Re: Nie odebrał awizo, komornik wymienił mu zamki IP: *.gemini.net.pl 02.12.12, 23:51
        No to wystarczy odebrać. A nie chować głowę w piasek "może sobie zapomną".
        • pokon Re: Nie odebrał awizo, komornik wymienił mu zamki 03.12.12, 00:07
          A skąd wiesz , jak była sytuacja odbiorcy przesyłki. Niestety( a może na na szczęście) nie ma obowiązku przebywać w domu przez 24 h i wypatrywać znudzonego swoim obowiązkami listonosza.Z mojej praktyki wiem ,że taki spotkanie (z listonoszami) nie należy do przyjemnych. ,,Łaskawcy", wykonując swoją pracę, prawie zawsze udają, że robią łaskę doręczając przesyłkę.
          • czerwony.poll74 Powiem wam jak działa awizowanie 03.12.12, 17:03
            Byłem akurat w domu, około 13 dzwoni domofon listonosz poczta. Otworzyłem siedzę, pracuję cisza, nikt nie przyszedł pewnie jakiś roznosiciel ulotek pomyślałem. Wieczorem schodzę na dół patrzę sku...el zostawił mi awizo w skrzynce. Na poczcie kolejka nieraz na 1.5 godziny czekania. A co do upoważnienia kogoś do odbierania poczty, to chyba żart, spróbujcie zastrzec na poczcie żeby nie wrzucali wam przesyłek bezadresowych - reklamowego szajsu, powodzenia życzę.
            • Gość: l Re: Powiem wam jak działa awizowanie IP: *.gemini.net.pl 03.12.12, 17:05
              Biedny Lesio z Opola prze dwa lata za każdym razem miał tę kolejkę i dlatego żadnych pism nie odbierał?
    • pokon Nie odebrał awizo, komornik wymienił mu zamki 03.12.12, 00:12
      Gdyby na mnie trafił taki komornik, co to za 400 PLN zmienia mi zamki i uniemożliwia dojście do domu . to Zakład Pogrzebowy miałby zajęcie.Nie zależnie od okoliczności.
      • pokon Re: Nie odebrał awizo, komornik wymienił mu zamki 03.12.12, 00:17
        P.S.
        Taką instytucję jak komornik w aktualnym wydaniu wymiaru ( nie) sprawiedliwości powinno się zlikwidować. Zysk dla sędziów decydujących w sprawach byłby podwójny (oczywiście też do czasu).
      • Gość: Antoni Re: Nie odebrał awizo, komornik wymienił mu zamki IP: *.dynamic.chello.pl 03.12.12, 00:39
        Jasne, internetowy napinaczu, że hohoho, LOL.
        • efedra Nie odebrał awizA, komornik wymienił mu zamki 03.12.12, 04:48
          Kurcze, teraz już nie tylko Ronalda nie odmieniacie, ale żadnych zwykłych rzeczowników z "o" na końcu????

Toż w podstawówce takich rzeczy uczą. Czy piszecie też "nie chcę dziś jajko"? "Zajrzałam do lustro"?

A dwustu iluś pożal się Boże dyskutantów bezmyślnie powiela ten horror gramatyczny w tytułach swoich wpisów.
          Ręce opadają.
          • critto Re: Nie odebrał awizA, komornik wymienił mu zamki 03.12.12, 15:49
            to idź dolej sobie kakaa (czy kakała??:)) do kawy :)
            Mnie w szkole uczono, że niektórych słów obcych się nie odmienia. Są to takie słowa, jak kakao, radio, awizo i podobne. Może teraz zasady się zmieniły - co pewien czas zasady odmiany są modyfikowane, przynajmniej od kiedy istnieje Rada Języka Polskiego, ale przez lata było inaczej.
            • Gość: l Re: Nie odebrał awizA, komornik wymienił mu zamki IP: *.gemini.net.pl 03.12.12, 16:33
              Podstawowy problem jest taki, że awiza odbierał, nie odbierał natomiast nigdy awizowanych PRZESYŁEK.
              Dla dziennikarza to- jak widać - to samo.
      • dos6 Re: Nie odebrał awizo, komornik wymienił mu zamki 21.12.12, 00:49
        pokon napisał: Gdyby na mnie trafił taki komornik, co to za 400 PLN zmienia mi zamki i uniemożliwia dojście do domu . to Zakład Pogrzebowy miałby zajęcie.Nie zależnie od okoliczności.
        KONIEC Cytatu
        Tak to jest obecnie w Polsce Sk.....wo, płacić należności TAK, nawet należy zgłosić się o rozłożenie należności na raty,bo nie wierzę,aby tak po prostu za 400.- czy nawet 1000.- od razu komornik i zmiana samowolna zamków, a jeżeli lokator ma tam leki ratujące życie, to ja od razu na jego miejscu, że zgodnie z kulawą literą Prawa, strworzenie sytuacji zagrożenia życia, bo nie mógł na czas zażyć obowiązkowego lekarstwa. Oj ustaliłbym rodzinkę tego komornika, żonę, dzieci , czy nie używają w domach spowielonego oprogramowania, jako prawnik nie ma prawa tłumaczyć się nieznajomością prawa. Ja tak działam w Krakowie i mają mnie dość, ostatnio facet nie chciał się wylegitymować, to mówię dzwonię na policję, bo nie wiem z kim mam do czynienia, odmówił poqwtórnie wylegitymowania się, to go zrzuciłem ze schodów, a obecnie to bym go "przytrzymał" do przyjazdu policji lub samodzielnie bym go wylegitymował , ale bez rękoczynów, bo menda pójdzie na obdukcję,ale uczciwie to stoją QTASY ponad literą kulawego,ale prawa.
    • Gość: john Nie odebrał awizo, komornik wymienił mu zamki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.12.12, 06:17
      Ciekawe czy bylibyście tacy "mądrzy" gdyby np. to wam ten gość był należny jakąś kwotę a nie odbierając korespondencji próbował uniknąć spłaty zadłużenia. Trzeba się postawić z tej drugiej strony i dopiero oceniać sytuację. Co ma za znaczenie, w jaki to było dzień, dobrze ze mieszkanie nie zostało otwarte tylko zabezpieczone. W 100% sam jest sobie winien tej sytuacji.
      • critto Re: Nie odebrał awizo, komornik wymienił mu zamki 03.12.12, 15:54
        mi kiedyś były pracodawca wisiał sporą sumę pieniędzy, więc wiem, jak to "miło", gdy moje przesyłki papierowe są ignorowane, wyrzucane do kosza, emailowe - kasowane ze skrzynki mailowej; wiem, jakie to uczucie, gdy muszę zakładać kilka kont mailowych, bo druga strona dodaje mnie do zbanowanych i nie mam możliwości wysłania kolejnego ponaglenia.
        Dlatego - NA POHYBEL dłużnikom unikającym kontaktu i udającym, że ich nie ma. Na wielki pohybel (pohybel - z ukraińskiego "zguba", por. rosyjskie gibiel > ukr. hybiel)
    • Gość: k Nie odebrał awizo, komornik wymienił mu zamki IP: *.lasypanstwowe.gov.pl 03.12.12, 07:34
      Bardzo dobrze! Ja w pracy tez mam doczynienia z takimi ludzmi- "nie czytałem listu, bo myślałem że nic ważnego" co do awizo nie da sie wysłać poleconego jak nie wpisze sie adresu nadawcy, pozatym wiedzial, ze ma dlug...a skoro pracowal (to nawet jak zarabial grosze) mogl poprosic o rozlozenie dlugu na raty-brawo dla komornika -cwaniactwo trzeba tepic
    • Gość: no comment Nie odebrał awizo, komornik wymienił mu zamki IP: *.c197.msk.pl 03.12.12, 08:48
      Z tym awizowaniem listów poleconych z sądu to jakaś paranoja. List uznaje się za dostarczony po dwukrotnym awizowaniu. Z drugiej jednak strony nie brakuje cwaniaczków uchylających się od odebrania takiego wezwania. Sam byłem świadkiem na poczcie, jak gościu przyszedł z awizo i pyta, co to za przesyłka? Jak usłyszał odpowiedź, że z sądu to nie odebrał. W ten sposób można by się z sądem bawić w nieskończoność. W przypadku ważnych listów poleconych np. z sądu powinno być tak jak w USA przy sprawach rozwodowych. Adwokat cię namierza, pyta, czy Ty to Ty i wręcza ci pozew sądowy. W RP powinna powstać przy sądach taka komórka pracownicza, której pracownicy zajmowali by się właśnie takimi powiadomieniami lub jeszcze lepiej taki zakres działalności dołączyć do obowiązków Straży Miejskiej lub Policji.
      P.S Wszyscy uczciwi, którzy mają zaległości płatnicze z różnych względów ( bo cwaniaczek a priori nie chce zapłacić ) powinni w pierwszej kolejności udać się ( w tym przypadku do gazowni) i pogadać z dostawcą, wtedy jest jakaś szansa, że może odroczą na jakiś czas egzekucję lub rozłożą zaległości płatnicze na raty ? A jak się nie pofatygujesz do nich, to skąd mają wiedzieć, że nie masz akurat pracy i dlatego nie płacisz?
      • critto Re: Nie odebrał awizo, komornik wymienił mu zamki 03.12.12, 15:57
        dokładnie - i wreszcie Straż Miejska na coś by się przydała. dziś jest tak, że można skutecznie udawać własną nieobecność nawet wtedy, gdy ktoś ma pójść do więzienia - ile było takich spraw, że ktoś nie stawia się do ZK, a policja po raz kolejny nie zastała go w domu?? W takiej sytuacji powinni przyjść np. w środku nocy i zwinąć delikwenta, ale widać "nie wolno".
    • Gość: Imre Nie odebrał awizo, komornik wymienił mu zamki IP: 195.150.70.* 03.12.12, 09:55
      Nie rozważając tego konkretnego przypadku chcę zwrócić uwagę na nasze chore przepisy z doręczeniem pism z sądów, ZUS ów Urzedów Skarbowych i od komorników.
      Na całym swiecie pisma te uznaje sie za skutecznie doreczone jeżeli odbierze je osoba wymieniona w adresie osobiście potwierdzając to własnym podpisem lub zeznaniem świadka. U nas uznaje sie skuteczne doręczenie jeżeli trzy razy wróci się pismo z adnotacją że nie podjęto pisma. Sam przechodziłem taka sytuacje o mało nie straciłem mieszkania ( ale jeszcze wszystko możliwe). Przebywałem w innym mieście niż miejsce stałego meldunku, wraz z całą rodzina w związku z pracą. Na poczcie złożyłem zlecenie na przekierowywanie całej korespondencji na obecny adres pobytu. I jakie było moje zdziwienie gdy dowiedziałe sie od sąsiada że na moim mieszkaniu jest karka od komornika ( z jego osobistej wizyty). Okazało sie że pisma sądowe poczta nie może przekierować na podane miejsce pobytu ( a także z tych wymienionych instytucji też). Karki z życzeniami tak a ważne pisma nie. Otrzymałem zaocznie wyrok (Sąd internetowy Lublin) i teraz za wyimaginowane zadłużenie mogę stracić mieszkanie. Paranoja , kraj pokopanych zarzadzeń jeszcze bardziej pokopanych urzedników. Pani sedzina z rozbrajającą szczerością na moje ( jak sie okazało naiwne) pytanie o sprawiedliwość odpowiedziała, że Sąd nie szuka sprawiedliwości Sąd wydaje wyrok. Nic dodać , nic ująć. Muszę jeszcze raz oglądnąc proroczy film " Sami Swoi" Ponadczasowy dla realiów Polski.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka