Gość: ola IP: *.dynamic.chello.pl 03.01.13, 12:47 Usuńcie to graffiti na murku przed katedrą. Razi w oczy okropnie tym bardziej, że to bardzo ładny murek. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: wwua Zielona ściana powstaje w Opolu. Pierwsza taka ... IP: *.adsl.inetia.pl 03.01.13, 14:32 Pierwsza taka w Polsce powstała już w Gdyni. :) www.facebook.com/photo.php?fbid=406114806116127&set=a.244664758927800.60736.168688959858714&type=1&theater www.tvn24.pl/pomorze,42/pionowe-laki-zamiast-betonu,275906.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: józek z gdyni Re: Zielona ściana powstaje w Opolu. Pierwsza tak IP: *.centertel.pl 03.01.13, 16:52 W Gdyni ma inną budowę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wwua Re: Zielona ściana powstaje w Opolu. Pierwsza tak IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 03.01.13, 17:04 No i jeszcze ma inny metraż... W ten sposób każda zielona ściana będzie inna, wyjątkowa i pierwsza w Polsce. Bo każda technologia będzie odmienna. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mieszczuch Dlaczego zapomniano o tym krótkim fragmencie ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.13, 20:29 Mnie zastanawia jedynie dlaczego powstaje ściana, a nie zagospodarowano samego nadbrzeża!? Ja chciałbym spacerować i tym fragmentem bulwaru!!! Dlaczego miasto zapomniało o tym urokliwym zakątku??? Jestem przekonany, że ten kawałek byłby najatrakcyjniejszym odcinkiem mającym swój finał na schodach wychodzących na Szpitalną i dalej do Rynku! Odpowiedz Link Zgłoś
przemo_opole Re: Dlaczego zapomniano o tym krótkim fragmencie 03.01.13, 20:38 Ale wtedy trzeba by zacząć przy schodach w murze koło Biblioteki. Od dawna mnie to zastanawiało. Podejrzewam albo brak środków albo brak pomysłu albo warunki (tam jest bardzo wąsko). Odpowiedz Link Zgłoś
gandharwa Re: Dlaczego zapomniano o tym krótkim fragmencie 03.01.13, 20:57 Nop wcześniej to trzeba byłoby zrobić porządek na placu młyńskim (tak, to ten parking UC obok haja) oraz samej Szpitalnej, wygonić celników i pousuwać te parkingi, zabudować plomby. Wtedy rzeczywiście, dodatkowy trakt nad kanałem z finałem na Rynku może być prawdziwą perełką naszego miasta... Parking przy opolskiej Wenecji to największa porażka na starym mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hochberg Re: Dlaczego zapomniano o tym krótkim fragmencie IP: *.adsl.inetia.pl 04.01.13, 21:47 Likwidacja UC skutkować będzie likwidacją WSA. Opole stracie kilkadziesiąt miejsc pracy bezpośrednio, i pośrednio. Można przenieść celników, ale dopiero co tam ich ulokowano, w dobie kryzysu Min Fin nie zdecyduje się na taki ruch. Poza tym, co ma parking celników do ewentualnego bulwaru nad Starą Odrą, bo to nie kanał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Opolanin Ważniejsza wygoda pracownikówIC,niż dobro miasta? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.13, 11:48 To trzeba zlikwidować chociaż ten parking jeśli nie całą Izbę Celną, bo to jest tragedia co tam się obecnie dzieje! W zasadzie wszystkie tam parkujące samochody należą do pracowników Izby Celnej! Ważniejsza jednak jest jak widać wygoda pracowników niż dobro miasta!!! Denerwuje mnie też jak ktoś proponuje zamknięcie ruchu na Starym Mieście, co jest zupełnym absurdem. Wystarczy tylko zmniejszyć powierzchnie parkingów, które na Szpitalnej przybrały niekontrolowane rozmiary. Odpowiedz Link Zgłoś
przemo_opole Re: Dlaczego zapomniano o tym krótkim fragmencie 05.01.13, 11:52 Dzisiaj się przyglądałem i w mojej opinii i tak jest to prawie niemożliwe. Mam na myśli odcinek od biblioteki do UC/Highlandera. Jest wąsko, dużo drzew do usunięcia itd. Same przeszkody. Chyba żeby zrobić to w formie... pomostu (przynajmniej częściowo). Odpowiedz Link Zgłoś
gandharwa Re: Dlaczego zapomniano o tym krótkim fragmencie 05.01.13, 12:34 Ale kto tu mówi o likwidacji UC, chodzi tylko o to, by się celnicy wyprowadzili gdzieś na przedmieścia ze swoim parkiem samochodowym. O ile można jeszcze zrozumieć bytność TVP na Szpitalnej to lokalizacji urzędu celnego w ścisłym centrum zrozumieć nie sposób. Tam powinna być jakaś knajpa a nie postój samochodów służbowych! Odpowiedz Link Zgłoś
przemo_opole Re: Dlaczego zapomniano o tym krótkim fragmencie 05.01.13, 12:43 Już nie wspomnę, że oni kilka tych pojazdów zostawili beztrosko także na ulicy (nie na parkingu) w Sylwestra. To się nazywa dbałość o majątek państwowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Opolanin Re: Dlaczego zapomniano o tym krótkim fragmencie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.13, 14:36 W pełni się zgadzam z gandharwa!!! Ja także uważam, że budynki zajmowane obecnie przez Izbę Celną winne pełnić jakąś bardziej miastotwórczą funkcje! Mogła by gazeta napisać jakiś artykuł na ten temat... przemo_opole - nie żartuj, że nie mam miejsca na interesującym nas odcinku nadbrzeży, by poprowadzić aleje spacerową! Są węższe fragmenty, które architektowi udało się zaprojektować i ucywilizować. Odpowiedz Link Zgłoś
przemo_opole Re: Dlaczego zapomniano o tym krótkim fragmencie 05.01.13, 14:42 Nie napisałem, że NIE, tylko że będzie trudno :) Szczerze wątpię bo finanse z UE na wykończeniu więc kto za to zapłaci? A wierz mi, że od początku zastanawiałem się czemu tam nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Zielona ściana powstaje w Opolu. Pierwsza taka ... IP: *.wroclaw.vectranet.pl 13.03.14, 14:26 Zielone ściany są ciekawym rozwiązaniem i przy zastosowaniu odpowiedniej technologii wyglądają rewelacyjnie. Jednak biorąc pod uwagę aktualny wygląd tej ściany (link: oi58.tinypic.com/2nib69e.jpg) (link: oi59.tinypic.com/5o2kl.jpg) wybrane rozwiązanie pozostawia wiele do życzenia. Chyba jednak coś nie zadziałało. Pozdrawiam Krzysztof Krasik. Odpowiedz Link Zgłoś