Dodaj do ulubionych

Prof. Słodczyk: Kawał pl. Kopernika za parking,...

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.01.13, 07:15
niewazne są miejsca pracy, niewazne sa wpływy z podatków, nieważny jest cywilizowany i nieszpecący podziemny parking, niewazne jest zagospodarowanie pozostałej czesci placu jako przestrzen publiczna dla mieszkancow... wazny jest sam plac, i wiodok pana rektora z okna, bo plac to wartosc nadrzedna... a tak w ogole to najlepiej zburzyc solarisa, wtedy dopiero bedzie plac i pan rektor bedzie mogl defilady urzadzac...
Obserwuj wątek
    • g0sc Re: Prof. Słodczyk: Kawał pl. Kopernika za parkin 18.01.13, 07:41
      Na wsi w centrum jest życie, a pola dookoła. W Opolu życie ma być z dala od centrum (Karolinka, Turawa Park, Galeria Ozimska), a w centrum pole ;)
      • Gość: to jednak strona Re: Prof. Słodczyk: Kawał pl. Kopernika za parkin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.13, 07:53
        Pan Prorektor Słodczyk jest jednak stroną w tej dyskusji i jak mocno nie brzmiały by jego argumenty, nie może być w tej sprawie wyrocznią.
        To co w tej chwili mamy a więc wyjątkowo przydatny ale szpetny parking jest jednak dla Uniwerystetu wygodny, bo Uniwersytet nie pomyślał o miejscach parkingowych modernizując Szpital na siedzibę władz.
        • gandharwa Re: Prof. Słodczyk: Kawał pl. Kopernika za parkin 18.01.13, 09:09
          Gość portalu: to jednak strona napisał(a):

> Pan Prorektor Słodczyk jest jednak stroną w tej dyskusji i jak mocno nie brzmia
          > ły by jego argumenty, nie może być w tej sprawie wyrocznią.
          > To co w tej chwili mamy a więc wyjątkowo przydatny ale szpetny parking jest jed
          > nak dla Uniwerystetu wygodny, bo Uniwersytet nie pomyślał o miejscach parkingow
          > ych modernizując Szpital na siedzibę władz.

A co to, strona nie ma prawa głosu? Bardzo ciekawe. Z tym parkingiem to też kompletny niewypał, bo decyzję o likwidacji "Cytruska" na placu podjęło Miasto autonomicznie w celu stworzenia tam ...właśnie parkingu podziemnego z piramidą szklaną ponad oraz makietami dinozaurów. Prof Słodczyk mówi też wyraźnie o likwidacji istniejącego parkingu, stacji trafo o szaletu..

Czy to oznacza, że w centrum nie będzie żadnych zmian? Myślę, że i bez parkingu podziemnego Mały Rynek i plac Sebastiana zostaną przebudowane. Musimy mieć różne warianty rozwiązania kwestii parkingów wokół ścisłego centrum miasta.

Z tym się zgodzę. Przecież przez kilka lat była gotowa uchwała rady miasta, gdzie oferowano inwestorowi plan miejscowy, działkę i 2 lub 3 mln PLN w gotówce, jeżeli zechce wybudować parking podziemny. Potem tą uchwałę unieważniono a zaczęto myśleć o Małym Rynku i Pl. Sebastiana - czyli liczono się z modernizacją bez budowy tego parkingu.

Swoją drogą dobrze poznać stanowisko "przyszłego prezydenta" Wiśniewskiego....widać, że człowiek ten podłożyłby się każdemu inwestorowi kosztem mieszkańców czy estetyki. Nie podoba mi się to.
          • jkredman nie ma w kasie Opola środków publicznych za które 18.01.13, 09:53
            można by zrewitalizować ten plac i przez najbliższe dziesięciolecia nie będzie, więc nie kombinujcie pod górkę, miasto nie było w stanie wybudować parkingu nadziemnego nad kolektorem ani znaleźć inwestora zainteresowanego - więc nie liczcie na to że plac Kopernika odżyje bez udziału prywatnych pieniędzy,

co do oczekiwanej wypowiedzi wiceprezydenta - miasto się już wypowiedziało, nie odrzuca koncepcji, będą ekspertyzy czy taki parking nie będzie zagrażał sąsiednim konstrukcjom - dlaczego więc wiceprezydent miał ponownie gardłować,

a na dzisiaj zlikwidujmy ten parkingu na placu Kopernika - od zaraz,
      • Gość: PUMA Re: Prof. Słodczyk: Kawał pl. Kopernika za parkin IP: *.pools.arcor-ip.net 18.01.13, 09:01
        Założę się, że mieszkasz gdzieś za miastem na wsi i do Opola przyjeżdżasz tylko do kina czy do hipermarketu. Ale zrozum, że tu mieszkają też ludzie, którzy mają prawo żyć w ładnym mieście, a nie zabudowanym do granic możliwości.
        • alanta1 Re: Prof. Słodczyk: Kawał pl. Kopernika za parkin 18.01.13, 09:12
          Gość portalu: PUMA napisał(a):

> mają prawo żyć w ładnym mieście, a nie zabudowanym do granic możliwości.

Wiesz, ale to jakby cecha śródmieści. Że są zabudowane, często do granic możliwości.

Chcesz przestrzeń i zieleń - wyprowadź się za miasto, ze wszystkimi tego konsekwencjami... Bo nie można zjeść ciastka i mieć ciastka
          • Gość: PUMA Re: Prof. Słodczyk: Kawał pl. Kopernika za parkin IP: *.pools.arcor-ip.net 18.01.13, 09:36
            Nie zrozumiałaś mnie, wróć proszę do tekstu artykułu, to może łatwiej mi będzie wyjaśnić, że przestrzeń publiczna potrzebuje otwartego Rynku, Parku Nadodrzańskiego (a nie np osiedla domków czy parkingu w tym miejscu), Wyspy Bolko zamiast obwodnicy, pl. Daszyńskiego czy...placu Kopernika właśnie. Nie z ohydnym parkingiem ze stacją trafo, ale też nie zabudowany klocem Solarisa.

Jak mnie tak wyprowadzasz za miasto to ja mam propozycję, byś się ty z zakupami za miasto wyprowadziła (np do Turawa Park) bo rozumiem, że jesteś z tych, co nawet po bułki samochodem muszą...
            • jkredman a masz obskurny parking nadziemny i będziesz go 18.01.13, 09:56
              miał, jeżeli odrzucimy szansę zmiany, piękna jest ta przestrzeń obecnie
            • alanta1 Re: Prof. Słodczyk: Kawał pl. Kopernika za parkin 18.01.13, 14:58

> przestrzeń publiczna potrzebuje otwartego (...) placu Kopernika właśnie. Nie z ohydnym parkingiem ze stacją trafo, ale też nie zabudowany klocem Solarisa.

Kwestia kompromisu, parking podziemny za mniejszą bryłę niż proponowana teraz.

> Jak mnie tak wyprowadzasz za miasto to ja mam propozycję, byś się ty z zakupami
              > za miasto wyprowadziła (np do Turawa Park) bo rozumiem, że jesteś z tych, co n
              > awet po bułki samochodem muszą...

No ale ja się wyprowadziłam z centrum na obrzeża miasta, z wszystkimi tego konsekwencjami. Zakupy robię poza centrum, bo tam mam parkingi; staram się unikać wjazdu do centrum - jak już muszę, to jadę autobusem albo rowerem. W solarisie czasem robię zakupy, ale zostawiam auto poza strefą parkowania i idę na butkach :D
              I tak, przysłowiowe bułki kupuję po drodze z pracy, autem, zgarniając też po drodze dziecko ze szkoły.
        • g0sc Re: Prof. Słodczyk: Kawał pl. Kopernika za parkin 18.01.13, 10:11
          Źle wyjdziesz na tym hazardzie. Mieszkam w mieście i w centrum bywam codziennie. Jestem za tym, żeby żyć w ładnym mieście. Dlatego cieszy mnie, że jest Park Nadodrzański, park na ZWM czy (wciąż niestety jeszcze niezagospodarowana turystycznie) wyspa Bolko. Moim zdaniem ani Park Daszyńskiego, ani Plac Kopernika nie spełnią funkcji rekreacyjnej, bo są za małe i za daleko od głównego "deptaku" na Krakowskiej.

Tak, do Turawa Park/Karolinki itp. jeżdżę samochodem - bo ciężko jest mi wziąć na dwie ręce trójkę małych dzieci i ze 30kg zakupów na cały tydzień. Całe szczęście, że Tobie do życia wystarcza bułka, po którą idziesz pieszo i nie siadasz po flaszce za kierownicę. Niestety niektórzy mają większe wymagania od miasta niż tylko piekarnia za rogiem.
          • Gość: PUMA Re: Prof. Słodczyk: Kawał pl. Kopernika za parkin IP: *.pools.arcor-ip.net 18.01.13, 11:32
            Moje słowa skierowałem do alanta, ale skoro piszesz...to wiedz, że znam kilka miast w Europie, tej na zachód od nas, kilka razy większych od Opola, gdzie jest mniej Turawa Parków i innych Galerii Ozimskich niż w Opolu. Hipermarket nie jest potrzebny do życia, to zostało nam wmówione przez firmy francuskie czy brytyjskie. Oczywiście nie mówię że mamy kupować tylko w malutkich sklepikach, wiadomo, jeden Solaris czy domy towarowe lub supermarkety też muszą być, ale cały wic polega na tym, by funkcja danego obiektu nie zdominowała przestrzeni publicznej. To Solaris jest dla mieszkańców a nie miasto jest tłem dla Solarisa.

W centrum Bazylei jest McDonald...ale nie jako drive, tylko tak schowany w starówkę, że byś nie poznał. Nawet kolor szyldu zmienili z czerwonego na brązowy..

Tak, plac Kopernika nie spełnia swojej funkcji przestrzeni publicznej, tak samo jak Mały Rynek. Czy to jednak znaczy, że mamy te place zabudować ?! Czy raczej, że je zrewitalizować ? Projekt już miasto zrobiło, był konkurs architektoniczny z nagrodami. MPZP dla placu z 2010 też jest. Po co więc teraz to wszystko rozwalać?
            • g0sc Re: Prof. Słodczyk: Kawał pl. Kopernika za parkin 18.01.13, 11:58
              Podłączyłem się pod odpowiedź dla alanty bo się z nią zgadzam. Oczywiście, że miasto ma być dla mieszkańców. Nie mamy centrum pełnego zabytków, które mogłyby kusić turystów, więc trzeba ludzi kusić czym innym. A centrum miasta zabudowane kamienicami i "zielonymi" placami nie ma mnie i mojej rodzinie nic do zaoferowania. Taki ma być cel, zrobić w centrum skansen, żeby mieszkańcy omijali go z daleka? Basen budowany na peryferiach, centra handlowe na peryferiach, do filharmonii już ze 3 lata temu przestałem chodzić, teatr w Opolu zupełnie mi nie pasuje (wolę jechać do Gliwic, Sosnowca czy Wrocławia)... Co ma człowiek robić w centrum?
              • Gość: PUMA Re: Prof. Słodczyk: Kawał pl. Kopernika za parkin IP: *.pools.arcor-ip.net 18.01.13, 12:37
                Weź dziecko za rękę i idź z nim do teatru lalek, potem sobie idźcie na spacer na młynówkę, po drodze kupie loda...

Na małe, "ekskluzywne" zakupy już Solarisa masz, na duże to się jednak wybierz na peryferia do Karolinki, albo od razu do Plejady w Sosnowcu, skoro takiś megaloman i tam do teatrów jeździsz.

W normalnych miastach dopasowuje się nowe inwestycje handlowe pod istniejący układ komunikacyjny a nie próbuje budować układ komunikacyjny pod centra handlowe. U nas w centrum masz na dosyć małym obszarze Opolanina, Solarisa i Ziemowita, dodatkowo jest zielone światło na centrum handlowe zamiast dworca PKS a także (co mnie dziwi) nad Odrą za cmentarzem przy Wrocławskiej. Po co nam więc zmiana planu miejscowego pod rozbudowę Solarisa, skoro są wolne lokalizacje lub istniejące sklepy (Opolanin) są niewykorzystane?

Dobrze powiedział profesor: zabudowywanie pl. Kopernika przy jednoczesnym odpuszczeniem Opolanina do z miejskiego punktu widzenia marnotrawstwo. Mądry prezydent uruchomiłby układy i przymusił Społem do sprzedaży Opolanina Irlandczykowi, oraz dołożył się do budowy parkingu pod placem Teatralnym. To nie centrum?

Pl. Kopernika powinien zostać zielony, bez parkingu i brzydoty. Autobusy puściłbym deptakiem i zrobił ładny przystanek MZK przed rektoratem czy Solarisem, by ułatwić dojazd. A Solaris niech zwolni zablokowane miejsca na dachu i będzie OK.
                • g0sc Re: Prof. Słodczyk: Kawał pl. Kopernika za parkin 18.01.13, 13:55
                  Szkoda, że skupiasz się na skutkach, a nie na przyczynach. Ale takie Twoje prawo :) Nie przekonałeś mnie i pozostanę przy swoim zdaniu.
                • alanta1 Re: Prof. Słodczyk: Kawał pl. Kopernika za parkin 18.01.13, 17:30

> Weź dziecko za rękę i idź z nim do teatru lalek, potem sobie idźcie na spacer n
                  > a młynówkę, po drodze kupie loda...

Ile razy w roku można iść do teatru z dzieckiem, co? Centrum Opola wymiera, bo tam nie ma nic ciekawego dla dzieci.

> U nas w centrum masz na dosyć małym obszarze Opolanina, Solarisa i Ziemowita

A po pierwszym i trzecim od dawna wiatr hula :P

> Po co nam więc zmiana planu miejscowego pod rozbudowę Solarisa, skoro są wolne lokalizacje lub istniejące sklepy (Opolanin) są niewykorzystane?

Bo ludzie "nogami" Solarisa wybrali.

> przymusił Społem do sprzedaży Opolanina Irlandczykowi

LOL, Irlandczyka też chcesz przymuszać do kupna? Heloł, czasy gospodarki centralnej się skończyły :P
                  • katarsis masz racje dla dzieci nic tu nie ma 18.01.13, 17:55
                    Wiec zagospodarujmy ten plac takze z mysla o nich. A ze takie miejsce moze robic za prawdziwa atrakcje - spojrz na te piekne miejsca, ktore staly sie prawdziwymi atrakcjami turystycznymi:
                    playgrounddesigns.blogspot.co.uk/2012/02/roof-party-playground-by-monstrum.html
                    lub playgrounddesigns.blogspot.co.uk/2011_12_01_archive.html
                    albo jeszcze takie cuda:
                    playgrounddesigns.blogspot.co.uk/2009/11/monstrum-playgrounds.html
                    Ajak ktos chce tanio, ekologicznie i w zgodzie z okoliczna architektura to jest pomysl: www.sansehaver.dk/asp/side/murergaard.html#engelsk
                    I niech sie nikomu nie wydaje, ze wybor parku lub skrawka zieleni nad beton to jak to ktos nazwal tutaj wiocha. Zakupy jako hobby to jest dopiero 'wiocha', a aktywne spedzanie wolnego czasu np na spacerze to domena ludzi inteligentnych.
                    • g0sc Re: masz racje dla dzieci nic tu nie ma 18.01.13, 18:58
                      Jak chcę spacerować to jadę poza miasto, do lasu, do Turawy, tam gdzie jest cisza i spokój, nie ma ryzyka że rozjedzie mnie jakiś "pedał" z pierwszeństwem przejazdu jak na moście na Bolko czy w Parku Nadodrzańskim. Plac zabaw w centrum miasta pomiędzy kamienicami, uniwersytetem i kościołem jako atrakcja turystyczna? Wątpię.
                      • katarsis Re: masz racje dla dzieci nic tu nie ma 18.01.13, 20:28
                        g0sc napisał(a):

> Jak chcę spacerować to jadę poza miasto, do lasu, do Turawy, tam gdzie jest cis
                        > za i spokój, nie ma ryzyka że rozjedzie mnie jakiś "pedał" z pierwszeństwem prz
                        > ejazdu jak na moście na Bolko czy w Parku Nadodrzańskim. Plac zabaw w centrum m
                        > iasta pomiędzy kamienicami, uniwersytetem i kościołem jako atrakcja turystyczna
                        > ? Wątpię.

Nie mowie tu o atrakcji turystycznej porownywalnej do ZOO albo JuraParku oczywiscie, ale o czyms to bedzie cieszyc oko i zacheci do pieszych wycieczek w ta okolice. Podalam wyzej linki bys zobaczyl jak to wyglada. A jesli mowa o ruchu, i o tym, ze miejsce sie na to nie nadaje przez jego zbytnie nateznie to porownaj sobie jak sa rozlokowane np place zabaw w Londynie. Pomiedzy ruchliwymi ulicami by wprowadzic troche ciszy i spokoju, ktory takze nalezy sie okolicznym mieszkancom.
                        Tu oto przyklad takiego rozwiazania parku miedzy ruchliwymi ulicami z NY: playgrounddesigns.blogspot.co.uk/2012/10/thoughts-on-playground-preservation.html

Aby jednak myslec o przestrzeni miejskiej jako tkance, przestrzeni nie tylko zakupow i biznesu ale takze i zabawy trzeba troche szerszego spojrzenia. W przeciwnym razie jeszcze raz powtarzam - za pare lat zycie w centrum umrze a z nim restauracje, kawiarnie, sklepy itd i koniec koncow miasto i jego mieszkancy na tym straci. Lepiej nauczyc sie na cudzych bledach i zobaczyc do czego doprowadzilo zamienianie centrum w domy handlowe na zachodzie Europy.

• alanta1 Re: masz racje dla dzieci nic tu nie ma 19.01.13, 00:37
                          katarsis napisała:

> zacheci do pieszych wycieczek w ta okolice. Podalam wyzej linki bys zobaczyl jak to wyglada.

No, jakieś takie miniaturowe te place :) Dlatego da się je bez problemu pogodzić z rozbudową Solarisa, jeśli inwestor zmniejszy bryłę.
                          Kompromis - to podstawa.
                          • katarsis Re: masz racje dla dzieci nic tu nie ma 19.01.13, 01:47
                            Moze z moja koncepcja to jest jakis kompromis. A jakby to Solaris rozsuplal worek z pieniedzmi na ten cel to juz mozna by bylo puscic wodze fantazji co do wygladu takiego miejsca. Ale co z pozostalymi kompromisami?
                            Co z natezeniem ruchu? (brak przepustowosci ulic)
                            Co z jakoscia powietrza? (grubo przekroczone normy juz dzis)
                            Co z jakoscia gleby (mozliwosc powstania osuwiska)?
                            Co ze spojnoscia architektoniczna? (zasloniecie tych pieknych budynkow Uniwersytetu)
                            Co z wplywem rozbudowy na pozostalych handlowcow - wiekszych i mniejszych, a jesli ma byc na zasadach wolnego rynku i konkurencji to co z pozostalymi pustymi powierzchniami handlowymi? Moze odrazu planujmy wyburzenie Rzemieslnika i Opolanina - tylko wtedy bedziemy miec 2 puste place do zagospodarowania zamiast jednego)
                            Co z kompromisami z ttymi pozostalymi grupami, ktore wierza ze odczuja negatywne skutki rozbudowy domu handlowego?

Tak sie tylko pytam bo chce zrozumiec dlaczego niektorym Opolanom, ktorzy jeszcze do tego robia zakupy poza centrum tak bardzo zalezy na realizacji koncepcji budowy maka-bryly w Srodmiesciu? Miasto to system naczyn polaczonych i kazda ingerencja ma wplyw na inne elementy. w procesie planowania przestrzennego analizujemy wszystkie mozliwe wplywy i dlatego klasyfikujemy te przestrzen pod takie cele a nie inne.

W tej kwestii to trzeba raczej rozwazyc rzetelnie wszystkie za i przeciw, a nie zawierac powierzchowne kompromisy. Przeciez zasada negocjacji jest to, ze najpierw zadamy wiecej niz teoretycznie jestesmy w stanie ugrac a potem ustepujemy z czesci koncepcji dajac poczucie, ze idziemy na kompromis i wrazenie drugiej stronie, ze cos ugrala.
                      • gandharwa Re: masz racje dla dzieci nic tu nie ma 18.01.13, 20:49
                        nie ma ryzyka że rozjedzie mnie jakiś "pedał" z pierwszeństwem przejazdu

Jadąc na rowerze np do Turawy większe prawdopodobieństwo, że zostanie się przejechanym przez "pedała gazu". Z tego morał, że samochodziarze powinni robić zakupy i wypoczywać poza miastem. Z tego konsekwencja, że do ścisłego centrum wjeżdżać nie powinni = parking na pl. Kopernika niepotrzebny :-))
                        • katarsis Re: masz racje dla dzieci nic tu nie ma 18.01.13, 21:26
                          gandharwa napisał:

> Z tego morał, że samochodziarze powinni robić zaku
                          > py i wypoczywać poza miastem. Z tego konsekwencja, że do ścisłego centrum wjeżd
                          > żać nie powinni = parking na pl. Kopernika niepotrzebny :-))

Masz racje. Wiele osob, ktore krzycza tu czesc i chwala planom rozbudowy Solarisa, albo mieszkaja za miastem i zwiekszone natezenie ruchu samochodowego w zwiazku z rozbudowa guzik ich obchodzi albo wypoczywaja za miastem i nie widza potrzeby tworzenia takiej wyciszonej strefy, ktora sluzyla by takze tym, co mieszkaja w centrum (szczegolnie mieszkancom Oleskiej i Ozimskiej). Ciekawe jakie jest ich zdanie na ten temat?
                          • sokratovicz jestem "pedałem" 18.01.13, 22:17
                            mam dobrze nasmarowany łańcuch i nie hałasuję ludziom w centrum pod oknami, nie smrodzę spalinami, nie zajmuję im chodników i parkując nie niszczę płyt chodnikowych. a jak jadę, to im się obrazki na ścianach nie trzęsą od wibracji.
                            ta niechęć do "pedałów" stąd wynika, że nasza obecność na ulicach nie pozwala buractwu spalinowemu poczuć się na ulicach miasta jak na hajłeju w Arizonie. chcą korzystać z zalet miasta, ale mieszkańcami gardzą. im szybciej zamkniemy centrum dla ruchu samochodów, tym lepiej dla opolan. wygodą zamiejscowych się nie przejmujmy.
                            a Twoja propozycja, pani Katarsis, jest moim zdaniem najlepsza i... tania. i koresponduje z polityką demograficzną marszałka województwa. ;-)
                            • katarsis Re: jestem "pedałem" 18.01.13, 22:52
                              Ludzie bronia koncepcje Solarisa i Miasta bo wmawia im sie nieslusznie, ze to jedyna opcja by obskorny plac przeszedl transformacje. Nie przyjmuje takiej retoryki bo to nie jedyna opcja i sa inne, lepsze, ktore sa w interesie mieszkancow a nie Inwestora. Gandharwa slusznie zauwazyl, ze jak nie bedzie rozbudowy to dodatkowy parking w centrum nie bedzie potrzebny. W zwiazku z tym stawiajac pytanie jak najlepiej zagospodarowac ta miejska przestrzen pozostaje tylko jedna odpowiedz: oddac ja mieszkancom.
                              A tutaj jeszcze jeden link ktory podalo Mamowo - takie rozwiazanie do ktorego sie przychylam zostalo w ocenie internautow uznane jako 'najlepiej wykorzystana przestrzen publiczna' woj. Slaskiego:

wiadomosci.onet.pl/regionalne/slask/wodny-plac-zabaw-w-tychach-najlepsza-przestrzenia-,1,5235912,wiadomosc.html
                              isearch.avg.com/images?s=sideNav&cid=%7bA890CEB5-52E4-4F24-89C3-80600D8A220A%7d&mid=8b26dd2296d047d0b67b4570a3036f87-0c1001527b9e7018240aac569bb5438357f85d3a&lang=en&ds=AVG&pr=fr&d=2012-06-18+06%3a51%3a42&v=12.2.5.32&sap=dsp&q=wodny+plac+zabaw+w+tychach
                            • g0sc Re: jestem "pedałem" 19.01.13, 21:22
                              To wspaniałe, że jesteś wyjątkiem od reguły :) Niestety większość rowerzystów w mieście ma tendencję do zapier... po zatłoczonych chodnikach tudzież jazdy po ulicy bez oświetlenia i bez sygnalizowania zamiarów. Buractwo chodnikowe zwane pieszymi chce korzystać z zalet miasta, móc iść spokojnie na spacer z dziećmi Parkiem Nadorzańskim i na wyspę Bolko bez ryzyka bycia rozjechanym przez pędzących rowerzystów, którym się wydaje że są na "hajłeju" w Arizonie. :)
                          • g0sc Re: masz racje dla dzieci nic tu nie ma 19.01.13, 21:15
                            O mnie za mnie, wolicie mieć w centrum wieś i paskudny parking na pl. Kopernika, w miejsce paromilionowej inwestycji, parku i kilku miejsc pracy - proszę bardzo. Aż tak silnego parcia na centrum Opola nie mam, żeby toczyć o to boje, nawet wirtualne. Zawsze sądziłem, że centrum miasta ma służyć wszystkim mieszkańcom - a nie tylko być kolejną dzielnicą mieszkalną służącą wyłącznie jej mieszkańcom. Ja mogę nadal jeździć wypoczywać i na zakupy do Turawy, Katowic czy Wrocławia i tam zostawiać pieniądze, nie muszę w Opolu. Powodzenia :)
                            • katarsis Re: masz racje dla dzieci nic tu nie ma 19.01.13, 22:40
                              g0sc napisał(a):

> O mnie za mnie, wolicie mieć w centrum wieś i paskudny parking na pl. Kopernika
                              > , w miejsce paromilionowej inwestycji, parku i kilku miejsc pracy - proszę bard
                              > zo.
                              Gadal dziad do obrazu...Poczytaj w postach co wolimy miec zamiast 'paromilionowej inwestycji' . Dajesz sobie wmowic, ze nie mamy wyboru - jako mieszkancy MUSIMY sie zgodzic ta inwestycje w takim ksztalcie bo dotychczasowy parking jest obskorny. Odpowiadam, ze to jest retoryka ratusza, ktorym nie chce sie ruszyc glowa w sprawie placu i leci na latwa i szybka kase nie zastanawiajac sie nad dalszymi konsekwencjami. Co do miejsc pracy to sprawa bardzo dyskusyjna jesli inni handlowcy ze Srodmiescia straca na rozbudowie Solarisa.

Aż tak silnego parcia na centrum Opola nie mam, żeby toczyć o to boje, nawe
                              > t wirtualne. Zawsze sądziłem, że centrum miasta ma służyć wszystkim mieszkańcom
                              > - a nie tylko być kolejną dzielnicą mieszkalną służącą wyłącznie jej mieszkańc
                              > om.
                              Czy zakupowicze to wszyscy mieszkancy? Ja akurat nie bo wole nie przeplacac i porownac ceny w internecie a przy tym zaoszczedzic czas i podroze do sklepu. Artykuly spozywcze kupuje w sklepie osiedlowym nie nalezacym do zadnej z duzych korporacji. Swoja droga nalezalo by zadac pytanie dla ilu mieszkancow zakupy to sposob na spedzanie wolnego czasu? Rozsadek mi podpowiada, ze nie wszyscy traktuja zakupy jako hobby. Dom handlowy to nie przedmiot kulturowego dziedzictwa...Nie powstaje z mysla o wszystkich mieszkancach tylko np tych, ktorych stac na zakupy w drogich sklepach (takie plany wylozyl nam Solaris, ze ma byc butikowo-ekskluzywnie).

Ja mogę nadal jeździć wypoczywać i na zakupy do Turawy, Katowic czy Wrocław
                              > ia i tam zostawiać pieniądze, nie muszę w Opolu. Powodzenia :)

To brakuje ci jeszcze miejsca gdzie mozesz robic zakupy w Opolu? Gadasz tak samo jak ci od Solarisa - jak wam sie nie podoba to sie zwiniemy. Jak dla mnie to mozesz sobie leciec nawet do NY.
                              • g0sc Re: masz racje dla dzieci nic tu nie ma 20.01.13, 15:08
                                katarsis napisała:

> Gadal dziad do obrazu...Poczytaj w postach co wolimy miec zamiast 'paromilionow
                                > ej inwestycji' . Dajesz sobie wmowic, ze nie mamy wyboru - jako mieszkancy MUSI
                                > MY sie zgodzic ta inwestycje w takim ksztalcie bo dotychczasowy parking jest ob
                                > skorny. Odpowiadam, ze to jest retoryka ratusza, ktorym nie chce sie ruszyc gl
                                > owa w sprawie placu i leci na latwa i szybka kase nie zastanawiajac sie nad dal
                                > szymi konsekwencjami. Co do miejsc pracy to sprawa bardzo dyskusyjna jesli inni
                                > handlowcy ze Srodmiescia straca na rozbudowie Solarisa.

To nie jest kwestia wmawiania, tylko zdrowego rozsądku, mierzenia sił na zamiary. Podejrzewam, że szybciej dorobię się wnuków, niż ten plac zostanie rozsądnie zagospodarowany. Powód? Jest kryzys, koszty rosną a wpływy maleją i wątpię w chęć Ratusza do wyrzucania pieniędzy na inwestycję, która nie zwróci się ani finansowo, ani w głosach wyborców. Obym się mylił, z radością przyznam Ci rację i przeproszę za pomyłkę.

Których handlowców masz na myśli mówiąc o konkurencji dla "butikowo-ekskluzywnego" Solarisa? Nie kojarzę obecnie butikowo-ekskluzywnych lokali w Śródmieściu.

> Czy zakupowicze to wszyscy mieszkancy? Ja akurat nie

Ty akurat nie więc zapewne nikt. Ludzie zagłosują nogami czy wolą parking (i może za 100 lat coś innego), jak to ładnie ktoś tutaj napisał.

> To brakuje ci jeszcze miejsca gdzie mozesz robic zakupy w Opolu? Gadasz tak sam
                                > o jak ci od Solarisa - jak wam sie nie podoba to sie zwiniemy. Jak dla mnie to
                                > mozesz sobie leciec nawet do NY.

Jeżeli nie widzisz różnicy pomiędzy ofertą handlową i rekreacyjną Górnego czy Dolnego Śląska, a Opolem, to rozumiem już skąd ten twardy opór. Zapewne nie namówię Cię na wyjazd żeby zobaczyć jaka jest oferta poza Opolem. Mimo wszystko wolałbym żyć i mieszkać w Opolu, a nie latać do NY.

W pierwszej chwili nie zgadzałem się z propozycją Alanty, żebyś może wyprowadziła się na wieś, ale teraz dochodzę do wniosku że taka przeprowadzka dobrze by Ci zrobiła - zaznałabyś ciszy i spokoju z dala od miejskiego zgiełku, zamiast robić wieś w centrum miasta wojewódzkiego.
    • Gość: Prof. Sawczuk Re: Prof. Słodczyk: Kawał pl. Kopernika za parkin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.13, 08:00
      Profesora trzeba posłuchać, choć powtarza w zasadzie to, co powiedzieli inni. Ale jest specjalistą i jego słowa potwierdzaja jedynie intuicyjne rozpoznania maluczkich.
    • Gość: elizaanna Prof. Słodczyk: Kawał pl. Kopernika za parking,... IP: *.ip.netia.com.pl 18.01.13, 08:26
      bzdurstwa, jestem całym sercem i rozumem za rozbudową i podziemnym parkingiem. Może nareszcie przestanę się wstydzić przed turystami tego najohydniejszego miejsca w centrum miasta. Z jednej strony piękne wzgórze uniwersyteckie, efektowny Solaris i... ten ohydny parking!
    • Gość: OPOLANIN Prof. Słodczyk: Kawał pl. Kopernika za parking,... IP: 194.213.43.* 18.01.13, 08:31
      A ja się zgadzam z Profesorem ! To szersze spojrzenie niż zatrudnienie kilku pań-studentek za ladą zamiast placu, który powinien być wizytówką miasta. Hala handlowa gigantyczna 23 metrowa to nie rozwiązanie dla tej części Opola - tu już jest Galeria i ma ona zamknięte parkingi. To nie inwestcja w produkję w podmiejskiej strefie tylko rozbudowa haandlu wielkopowierzchniowego w ścisłym centrum. Takim planem miasto zamyka sobie możliwość racjonalnej negocjacji. Przesuwa się granicę zabudowy na prawie połowę obecnego placu Kopernika, aż do schodów uwiwesytetu zabierająctakże dodatkowe powierzchnie na wjazdy-wyjazdy z parkingu oraz przystanki autobusowe i budy handlowe. Z placu pozostanie skrawek (skwerek) na którym nie da się wykreować parku ani ciekawego miejsca publicznego o kulturze nie wspomnę. Podobne skwerki (plac Sebastiana, skwer-bagnisko przy Zamku Górnym czy Mały Rynek) dziesiątki lat czekają w mieście na zagospodarowanie !!! Daje się więcej placu i to do wysokości 3 pietra niż chce na tą molochityczną wizualizację Inwestor. Zamiast poskramiać apetyty na hale handlowe w centrum miasta - Ratusz rozbudza je u inwestora zamykając sobie możliwości argumentowania i ograniczania gigantycznej skali rozbudowy. To smutne, że kilkanaście lat zapóźnienia w zagospodarowaniu przez miasto centrum stolicy regionu znajduje jedyną alternatywę w pazernej Hali rozbudowanej do granic mozliwości. W mieście padają domy handlowe i galerie czyniąc spustoszenie handlowe w innych częściach centrum (Krakowska, Opolanin, Piastowska, Galeria Ozimska) a na mogącym być najpiękniejszym miejscem w Opolu placem buduje się Halę handlową niczym z przedmieści. Zamyka się komunikację i spacerowanie po mieście od miejsca do miejsca czyniąc jeden cel i jeden kierunek dla przyjazdnych - zaparkować i iść na zakupy bo dookoła nie warto się nawet rozejrzeć ! Warośc poznawcza Opola zminimalizuje się do jednej powstaałej Hali handlowej. SKANDAL urbanistyczny jeśli dojdzie do realizacji podobnego planu i projektu w mojej opinii bez gustu, smaku i niekoegzystującego z otoczeniem. Ten PLAN trzeba odrzucić i zacząć myśleć nad nowym funkcjoonalniejszym, eleganckim i wizytówkowym - tym bardziej, że SOLARIS najpierw powinien przebudować wjazd na własny paarking i otworzyć zamknięte rzez nich miejsca parkingowe na terenie Galerii. Codziennie w godzinach sczytu stoi tam około 150-170 wolnych miejsc parkingowych ale w mieście nikogo to nie interesuje. Koszt przebudowy placu na park nie jest duży bierąc pod uwagę skalę budżetu miasta i dostępność środków UE - wystarczy spojrzeć na Plac Daszyńskiego czy zagospodarowanie nowego otoczenia Filharmonii. Miasto na taki Park stać i powinien być jego wizytówką i marką a parking powinien być zmartwieniem Solarisa a nie miasta. Dlaczego Solaris go zamyka wieczorem nie pozwalając parkować klientom kina Helios ? Dlaczego znaczna jego część jest nieczynna ? Miasto ma dbać o przestrzeń dla mieszkańców a nie o interes jednej z opolskich Galerii, która na dodatkek ma już uprzywilejowaną dzięki lokalizacji pozycję konkurencyjną. Panie Prezydencie jako mieszkańcy prosimy o rozsądek i o zaprzestanie posługiwania się sfaałszowanymi przez inwestora zakłamanymi wizualizacjami ! Plac dla miasta i to na dzięsiątki lat dla potomnych to Pańska rola ! A jeśli już rozbudowa to w rozsądnych bajeczych architektonicznnie granicach z gustem, smakiem, posznowaniem otoczenia i przestrzeni, z pomysłem i koncepcją na 100 lat tak aby Galeria w tej części była perełką kultury, architektury, odpowiedzialności społecznej biznesu i dawała mieszkańcom nie tylko handel ale także wydarzenia, atrakcje turystyczne, wystawy, koncerty, pokazy, edukację o historii, kulturę, deptak, przestrzeń, zieleń, światło i wodę. Taką rozbudowę proszę dyskutowac z mieszkańcami a nie Halę witryn sklepowych na prawie pół obecnego pracu Kopernika. Zatrzymajcie zmianę tego planu i otwórzcie sobie drogę do twardych negocjacji a nie tylko uległość i spełnianie zachcianek niemieszkańców i nieopolan. Władze miasta są od tego żeby służyć mieszkańcom i działać właśnie na ich rzecz a nie na rzecz każdego, kto chce stawiać w Rynku, na placu Kopernika czy w innym centralnym miejscu hale sklepowe. APELUJĘ O ROZSĄDEK i o wizję tego miejsca, której miastu dramatycznie brakuje.
      • Gość: opolanka 55 Re: Prof. Słodczyk: Kawał pl. Kopernika za parkin IP: *.opole.hypnet.pl 18.01.13, 11:19
        Podpisuję się obiema rękami pod tym mądrym postem, a w propozycję miasta nie chce mi się wierzyć. Czy można gdzieś złożyć podpis pod protestem cokolwiek to znaczy
        • Gość: grant Re: Prof. Słodczyk: Kawał pl. Kopernika za parkin IP: *.adsl.inetia.pl 18.01.13, 11:38
          można wnieść uwagi do projektu miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego a swoją drogą to zastanawia mnie dlaczego miasto nie przedstawi innej alternatywy i dlaczego tak łatwo pozyskuje inwestorów na centra handlowe natomiast znacznie trudniej na budowę lodowiska, aquaparku, kortów tenisowych, hali sportowej. Dlaczego nie ciągnie dalej tak trafnych decyzji jak rewitalizacja wyspy Bolko i budowa ścieżki nadodrzańskiej w postaci dokończenia jej dalszego poprowadzenia dookoła kaminionki Bolko, przeciwko takim inwestycjom wielu protestów nie będzie a mieszkańcy będą się cieszyć na nowe tereny rekreacyjne.
    • jkredman znaczny - czyli duży, istotny 18.01.13, 09:42
      może wpierw korepetycje u językoznawcy, a później wypowiedź, tego placu miasto samodzielnie nie zrewitalizuje, jest kryzys, środków finansowych coraz mniej, jeżeli się nie zdecydujemy na projekt Solarisa to na długie lata pozostanie to badziewie które straszy dzisiaj [parking, nierówne powierzchnie, obskurne budynku trafo i wc],

wysyłanie właściciela Solarisa by wynajmował powierzchnie w Opolanie {Społem] to chora propozycja, Solaris to jest przedsięwzięcie które żyje z wynajmowania własnej powierzchni,

pan profesor mógłby się pokusić o nieodpłatną - społeczną analizę przyczyn dla których ludzie robią zakupy w Solarisie a omijają II piętro Opolanina,

ten projekt rozbudowy nie jest ani taki straszny ani taki zły jak go próbują odmalować opolscy architekcji, jego jedyną wadą jest to że przygotowano go poza Opolem, i stąd ta burza i podnoszenie drobiazgów do rangi problemów
      • przemo_opole Re: znaczny - czyli duży, istotny 18.01.13, 10:25
        Od ponad roku trudno nie omijać drugiego piętra w Opolaninie.
        A czemu wcześniej tak było: bo nie wystarczy postawić budę by zrobić z tego centrum handlowe. Solaris wypada znacznie lepiej, ale i tak cieniutko w porównaniu z innymi (oferta i "klimat").
      • Gość: logik Re: znaczny - czyli duży, istotny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.13, 10:41
        oferuję korepetycje z logiki...
    • Gość: opolanin Re: Prof. Słodczyk: Kawał pl. Kopernika za parkin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.13, 12:09
      Jeśli galeria dla Ciebie to wymarzone szczęście to idź i zamieszkaj w galerii, albo poproś by Ci ją wybudowali pod domem a wtedy już bardziej szczęśliwym nie będziesz mógł być. Dla wielu ludzi są lepsze miejsca niż chodzenie na spacer do sklepu i robienie zakupów.
    • Gość: czytelniczka Prof. Słodczyk: Kawał pl. Kopernika za parking,... IP: *.adsl.inetia.pl 18.01.13, 12:31
      Tak wszyscy skaczą wokół Pl. Kopernika, a kawałek dalej, też przy publicznym placu czy terenie zielonym firma "A." buduje sobie wielki biurowiec zaraz za oknami mieszkańców oficyny bodajże Pl. Sebastiana. Fajny będą mieli widok-albo na okna biurowca, albo na jego ścianę :) Może ze 3 m. od ich okien to będzie... I jakoś nikt w tym nie widzi nic sprzecznego, a budynek ma być nawet chyba ciut wyższy niż otaczające go budynki... I patrząc na wizualizacje-będzie pasował jak pięść do oka w tej okolicy...
    • Gość: brzydula Prof. Słodczyk: Kawał pl. Kopernika za parking,... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.13, 14:21
      Mamy wielki - brzydki Plac Teatralny. Czy nie można go zamienić tak, aby służył np. na organizację przedstawień teatralnych na wolnym powietrzu, czy też teatru ulicznego, albo kino na teatrze wyświetlane, albo cokolwiek co oprócz ławeczek będzie gromadzić mieszkańców na imprezy otwarte. Tylko trzeba być otwartym na pomysły twórczych ludzi nie urzędników.
    • katarsis Nie trzeba wielkich sum by zagospodarowac ten plac 18.01.13, 14:32
      Tez jestem przeciwniczka zabudowy tego placu a o powodach pisalam juz w tym watku: forum.gazeta.pl/forum/w,65,141761624,141761624,Pomysly_na_zagospodarowanie_placu_Kopernika.html
      Jest naprawde duzo ciekawszych pomyslow jak upiekszyc centrum a nie zalewac go masa centrow handlowych, ktorych w centrum jest juz az nadto. Opole ma piekna Starowke i utrzymanie jej niepowtarzalnego klimatu moze przyniesc o wiele wiecej korzysci niz kolejne handlowe centrum. Rzucanie sie na kase inwestora to dzialanie krotkowzroczne. Proponuje wlodarzom przejechac sie po centrach zachodnich miast i zobaczyc jakie sa tendencje (mnostwo pustych powierzchni handlowych). Polska gospodarka jest jeszcze na fali wznoszacej i nie dziwie sie, ze firmy chca jeszcze inwestowac. Za kilka lat kiedy rynek zupelnie sie nasyci a wiekszosc zakupowiczow bedzie uzywac internetu - Opole obudzi sie z reka w nocniku i z pustym molochem lub molochami w Centrum. Opolu potrzebne jest w tym miejscu cos co bedzie na lata a nie tylko na czas lepszej koniunktury gospodarczej.
      W linku podanym powyzej opisuje pomysly na przyjazne Centrum, ktore bedzie tetnilo zyciem bez wzgledu na klimat gospodarczy. Plac Kopernika - jesli jego potencjal zostanie wykorzystany moze tworzyc ciekawy ciag spacerowy laczacy kilka malowniczych punktow w miescie (Wyspa Bolko - Pasieka-Mlynowka-pl.Wolnosci-Rynek-Wzgorze Uniwerysteckie a jest szansa na dorzucenie do tego malowniczego traktu placu Teatralnego.
      Rozumiem, ze Opolu brakuje miejsc parkingowych - ale jak ktos tu slusznie zauwazyl, dlaczego te miejsca ktore sa w Solarisie nie sa w pelni wykorzystane? Wiele osob podawalo tu przyklady dla lepszej lokalizacji takich obiektow np teren przy ul Duboisa, Oleskiej. Czy w Krakowie maja parkingi wielopoziomowe przy Starowce?
      I prosze sie nie sugerowac argumentacja o braku pieniedzy na takie inwestycje. Jakos lekka reka nie szkoda wydawac nam pieniedzy na watpliwe jesli chodzi o promocje wydarzenia jak np przejazd kolarzy. Ci ludzie w Ratuszu wmowili nam, ze sa najodpowiedniejszymi kandydatami na swoje stanowiska wiec powinnismy od nich wymagac rozwiazan, ktore zadowola jak najwieksza liczbe mieszkancow.
    • gandharwa Inna alternatywa 18.01.13, 15:57
      Tydzień temu przedstawiłem jedną alternatywę dla placu Kopernika: ste-silesia.org/opole/MPZP_C60.jpg

To teraz czas na inną: ste-silesia.org/opole/Opolanin.jpg

W tym wariancie Solaris pozostałby w takim kształcie jak jest, a na placu Kopernika nie byłoby parkingu - ani na powierzchni jak dziś ani też pod płytą. Stworzyło by się po prostu ładny plac.

Za to:
      a) w wersji mini - między Kaskadą a Opolaninem wybudowało by się parking naziemny, do wysokości Opolanina. Byłby on położony na tyle blisko centrum, że spokojnie spełniałby wobec starówki tą samą rolę co (drogi) parking podziemny na pl. Kopernika

b) w wersji midi - parking ten byłby połączony przejściem podziemnym ze skrzyżowaniem Rejtana z Ozimską , pod którym także byłoby przejście podziemne w każdym kierunku. Przejście to "otworzyłoby" nowy parking na starówkę.

c) w wersji midi plus - to przejście przechodziłoby w nowe pomieszczenia handlowe na terenie dzisiejszego parkingu przed biurowcem Społem na Ozimskiej. Powiedzmy, że na poziomie -1 i 0 byłby "nowy Rzemieślnik" a na kondygnacjach wyższych nie żaden hotel (zbyt głosno tam) ale powierzchnia biurowo-kancelaryjna (prawnicy, biura podatkowe, inne usługi wyższe) ...budynek miałby lepszy standard...może nawet biurowiec klasy A?

d) wersja maxi - irlandzki inwestor dogaduje się ze Społem i przejmuje Opolanina oraz biurowiec przy Ozimskiej. Zamiast Opolanina powstaje Solaris II z bryłą zintegrowaną z parkingiem naziemnym stojącym obok, zamiast biurowca powstaje dalsza część biurowo-usługowa o podwyższony standardzie, oczywiście o wysokości i bryle dopasowanej do otoczenia. Na terenie Rzemieślnika Miasto inwestuje w galerię lub inny przybytek kultury.

No cóż, marzenia. Wg mnie wykonalne, przy okazji pozbyliśmy się trzech szkarad PRL-u - biurowca, Rzemieślnika i Opolanina. Miasto by zyskało a pl. Kopernika byłby niepomniejszony i ładniejszy.
      • Gość: dodi Re: Inna alternatywa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.13, 17:03
        Noo,wiadomo, Opolko to miniatura Paryża i Wenecji w jednym, które wraz z "niepowtarzalną" starówką tłumy chcą zobaczyć, a rezerwacja hoteli możliwa w drugiej połowie roku!!!
        Tak naprawdę to Opolko może być co najwyżej atrakcją dla okolicznej, aglomeracyjnej ludnosci, która, jeśli będzie w centrum miasta coś atrakcyjnego,przyjedzie, bądź nie. Jak ogołocono centrum miasta po likwidacji tzw "strefy zero" widać, widać i jesczedługo będzie widać!
        Opolko się kurczy co sygnalizuja demografowie i szkoda, że domorośli wizjonerzy tego nie uwzględniają w swych placowych wizjach.No, możliwości finansów miasta Opola też nie uwzględniają, ale ta przypadłość jest immanentną cechą bojowników o dobro publiczne z socjalizmem wlacznie.
        Zatem może warto ocenić propozycje Solarisa pod kątem zachowania atrakcyjności dla okolicznej ludności i tubylczej po to by do centrum miastachcialo się ludziom przybyć, a przy okazji zrobić miejski tłok, przysiąść w ogródku na Rynku i oczywiście zajrzeć do ciucholandów na metropolitalnej ulicy Krakowskiej.
        • Gość: zigi Re: Inna alternatywa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.13, 07:07
          zapomniales jeszcze wymienic przyjezdnych z RFNu ktorzy przysiąda, czekając jak im buty zdezelowane zelowac będą okoliczni szewcy nastawieni na ten biznes...
          Ale powaznie: nie badz minimalista: tłumy juz wala i będą walić, a Miasto Opolko czy Opole, srał pies jak to nazwiesz, musi rozwiazac problem komunikacyjny. Rozkopanie Placu to jedyna okazja by puscic tunel od Sienkiewicza do Reymonta! i cos zmienić, bo inaczej Opolko sie też zatka! i wtedy aglomeracyjni na prawde tu nie przyjada...
      • przemo_opole Re: Inna alternatywa 18.01.13, 17:12
        Opolanin jest nie do ruszenia. Tesco dało pieniądze na remont i ma najem opłacony na 30 lat. Czyli będzie jeszcze i tak ponad 20 lat do końca.
        • gandharwa Re: Inna alternatywa 18.01.13, 18:55
          Jestem pewien że Tesco zgodzi się na wszystko, jak mu się zagwarantuje tam miejsce i więcej klientów. Jak ktoś ma problemy z parkowaniem a oprócz Tesco nic nie ma , to pójdzie gdzie indziej. Nie wierzę też, by klienci Tesco zaraz po zakupach lecieli do Matras...i vice versa .-)
    • Gość: Ania Prof. Słodczyk: Kawał pl. Kopernika za parking,... IP: *.dynamic.chello.pl 18.01.13, 17:50
      Zasada jest taka nigdy nic nie wyglada dobrze jak jest do czegos dobudowane tak bylo jest i bedzie. Zaprojektowali za maly sorry maja problem. Jestem przeciwna powiekszaniu - tam sa puste miejsca parkingowe ale czy przyszly prezydent to wie ?
    • Gość: OPOLANIN X Prof. Słodczyk: Kawał pl. Kopernika za parking,... IP: *.centertel.pl 27.02.13, 23:40
      pytanie do władz uczelni UO ,oraz innych - dlaczego planując budowe ,rozbudowę itp. swoich budynków nie myślicie od razu o parkingu ale na waszym terenie a nie na terenie obywateli miasta ??????????????????? zawsze najpierw cos robicie a następnie chcecie wciąż cos od miasta !!!!!!!!!!!!! a my mamy za to płacic ,parking dla studentów poza miastem i tyle w temacie a oni i tak pchają siena podwórka aby tylko nie płacić ,podwórza wkoło są zapchane ich samochodami ,wystarczy na rejestracje spojrzeć !!!!!!!! jakiś cza temu był pomysł rozbudować ,stworzyć prawdziwe miasteczko studenckie ,wszystkie uczelnie na Metalchemie i tam byłoby gdzie wszystkich pomieścić a miasto byloby luźniejsze i nikt z naszego nic by nie chciał dla '' obcych ''
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka