Dodaj do ulubionych

Ratusz się głowi, jak autobusy powinny jeździć

IP: *.dynamic.chello.pl 24.01.13, 09:40
plan transportu zbiorowego za 80 tysięcy? Czy w tym ratuszu to ktoś w ogóle myśli?? Plan jest prosty, niech autobusy zaczną jeździć punktualnie, albo niech najlepiej w ogóle ZACZNĄ JEŹDZIĆ!! Ostatnio stałam na przystanku na rondzie i czekałam na autobus linii numer 3 przez...50 minut! bo sobie trzy autobusy pod rząd nie przyjechały! Dlatego właśnie mzk nie zachęca w ŻADEN sposób do siebie pasażerów i dlatego mamy coraz więcej aut. Jakie to proste :) Podsumowując, plan jest taki, żeby autobusy jeździły zgodnie z rozkładem i przyjeżdżały w ogóle na przystanki! To teraz poproszę moje 80 tysięcy za mój plan idealny :)
Obserwuj wątek
    • jkredman Ratusz się głowi, jak autobusy powinny jeździć 24.01.13, 11:59
      przypomnijmy:

Lokalny Plan Rozwoju Transportu Publicznego w Opolu z 2008 roku – propozycja gwiaździstego układu komunikacyjnego, to przy okazji opracowania tego dokumentu stwierdzono że autobusy MZK Opole przejeżdżają rocznie 6 mln km, podczas gdy MZK w Zielonej Górze, Koszalinie czy Włocławku – od 4,4 do 4,8 mln km, program odrzucono, jego odnalezienie na stronach Urzędu Miejskiego jest niemożliwe,

Program rozwoju zintegrowanego systemu transportu miejskiego w Opolu – zarządzanie ruchliwością [projekt zrealizowany ze środków EFFR] – o dokumencie i zawartych tam wnioskach cicho,

a teraz kolejny raport i program - tylko pytanie po co, jak nikt nie korzysta z poprzednich opracowań i wniosków w nich zawarto, kolejne 80 tys zł - dla kogo [poprzednie raporty opracowywała chyba firma TRAKO ?]
      • Gość: grant cuż łatwo wydaje się nie swoje pieniądze IP: *.adsl.inetia.pl 24.01.13, 13:00
        czy zadanie opracowania planu przekracza zakres kompetencji i obowiązków kadry kierowniczej MZK jak i pozostałych naszych urzędników. Może jednak warto sięgnąć do wymienionych przez Ciebie rozwiązań i stworzyć coś własnego ale po co skoro mozna zlecić kolejną robotę na zewnąrz, z której byc może sie nie skorzysta jak w wypadku poprzednich ale przepływ kasy jest. Może więcej wniosków i założeń i tańszym kosztem można wyciągnąć z debaty obywatelskiej albo ankiety w sprawie transportu miejskiego. Może warto przyjąć założenia oddolne a nie odgórne. Może bilet czasowy i w końcu parkingi park and ride.
        Autobusy zaś mają jeździc często i punktualnie.
      • gandharwa Re: Ratusz się głowi, jak autobusy powinny jeździ 24.01.13, 14:37
        To bardzo ciekawe co piszesz. Złożyłem już wniosek o udostępnienie informacji publicznej:

Szanowni Państwo,

Proszę o udostępnienie następującej informacji publicznej:

1. Czy prawdą jest, że w roku 2008 był procedowany dokument pn.: "Lokalny Plan Rozwoju Transportu Publicznego w Opolu", która zawierała propozycję gwiaździstego układu komunikacyjnego sieci MZK w Opolu?

2. W przypadku pozytywnej odpowiedzi na punkt 1 wnosimy o udostępnienie nam najnowszej wersji tego dokumentu wraz z załącznikami.

Opracowanie TRAKO jest nam znane: ste-silesia.org/obwodnica/Trako/

Jak otrzymam od nich odpowiedź to się zapytamy, po co wydaje się 80 tys. PLN. Opole to jest miasto, które tylko robi opracowania i analizy, tak bez końca.

W Opolu warto wyrobić sobie najpierw tzw podpis zaufany (info pod ePUAP.gov.pl) a potem zapisać się do PEUP.um.opole.pl Wtedy można bardzo szybko złożyć zapytanie do urzędu, zaopatrzone w podpis elektroniczny. Całkowicie za darmo.
        • Gość: grant Re: Ratusz się głowi, jak autobusy powinny jeździ IP: *.adsl.inetia.pl 24.01.13, 14:48
          dziękujemy bardzo, czekamy na odpowiedź, lubimy jak nas wyręczasz w korespondencji z ratuszem. Niektórzy na samą myśl korespondencji dostaja alergii ale pomału sie mobilizują :)
          przy okazji to ciekawe czy znlazłyby się plany z ddrip dookoła kamionki Bolko coś chyba koło 2008r spróbuję poszukać na bipie bo to powinno byc w przetargach
        • Gość: grant Re: Ratusz się głowi, jak autobusy powinny jeździ IP: *.adsl.inetia.pl 24.01.13, 14:57
          na podstawie informacji medialnej za mm opole "Miasto - przesiadka do autobusów
          Jak wynika z danych, którymi dysponuje opolski ratusz, w 2012 roku autobusy Miejskiego Zakładu Komunikacji przewiozły ponad 18,4 mln pasażerów. To więcej o 25 tysięcy niż w 2011 roku. W tym, ten wynik powinien być jeszcze lepszy. "
          można zapytać dlaczego miasto tego faktu nie wykorzystuje do dalszej promocji komunikacji miejskiej a skłania sie do budowy mega parkingu w centrum skoro widać, że ludzie wybieraja inaczej
        • opolak Opracowanie TRAKO 25.01.13, 11:16
          Opracowanie TRAKO jest nam znane: rel="nofollow">ste-silesia.org/obwodnica/Trako/

A ile to opracowanie kosztowało nas podatników ?????
    • eliot_rosewater Tydzień walki z czasownikami na końcu zdania 24.01.13, 12:59
      Znalezione w sieci:
      Wszyscy ostatnio czasowniki na końcu zdania stawiają. Ja tego nie rozumiem. Przecież szyk wyrazów w zdaniu ważny jest i przy jego pomocy też różne treści wyrażać można. A tutaj żadnego zróżnicowania nie ma, wszyscy ten czasownik biorą i na końcu zdania umieszczają, chyba nad niczym się nie zastanawiając.
    • sokratovicz w każdej dzielnicy lotnisko 24.01.13, 18:26
      kupić awionetki pasażerskie, lotem z dzielnicy do dzielnicy, a jak komuś trzeba wysiąść wcześniej, można wypożyczyć spadochron i skakać. ot, problem korków znika.
      dziękuję.

post scriptvm
      zapytanie o numer mojego konta, na które należy wpłacić 80 tys. zł proszę kierować na mejla sokratovicz@gazeta.pl
      • Gość: PUMA Re: w każdej dzielnicy lotnisko IP: *.free.aero2.net.pl 24.01.13, 20:57
        :-))) to ja proponuję balony...ze stacją dokującą miejskie ciepło balonowe na kominie ECO :-))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka