Dodaj do ulubionych

Wystąpił z Kościoła i pozwał biskupa

IP: *.adsl.inetia.pl 26.01.13, 10:16
dup_ek, furiat i ignorant. Jak chcę się rozwieść sprawdzam przepisy, jak chcę wybudować dom sprawdzam przepisy, jak chcę jeździć samochodem muszę zdać egzamin z przepisami. A ten ignorant naoglądał sie oszołomów w TV i juz. Sa przepisy i nimi się trzeba kierować . Pretensje nie do kościoła a do rodziców , którzy "zgrzeszyli" chrzcząc Pana.
Obserwuj wątek
    • Gość: Michal Wystąpił z Kościoła i pozwał biskupa IP: *.dynamic.chello.pl 26.01.13, 10:17
      Rozumiem, że pismo z inf. o chęci wpłacenia darowizny na rzecz parafii szybko trafiło by w należyte miejsce. państwo w Państwie.
      • Gość: gregory po cholerę tak się cackać... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.13, 13:45
        ja dałem proboszczowi odręcznie napisane dwa zdania:
        Występuję z Twojej zbrodniczej organizacji i możesz mnie cmoknąć w dupę.
        A cała wasza procedura apostazji jest dla mnie tak wiążąca jak wasze dzieci.

i mam spokój.
        Co najwyżej będę się smażył w PIEKLE, które zostało wymyślone 1 średniowieczu.
        • Gość: hehe Re: po cholerę tak się cackać... IP: *.olsztyn.mm.pl 26.01.13, 14:12
          Polecam na racjonaliście artykuł o tym, co faktycznie daje apostazja. A nie daje nic. Ksiądz może apostacie, bez jego zgody i wiedzy (np. w przypadku choroby), udzielić ostatniego namaszczenia, a potem - na wniosek rodziny - pochować po "kościelnemu". Apostata także nigdy nie może domagać się usunięcia swoich danych wrażliwych z ksiąg parafialnych. Jedynym skutecznym i nieodwracalnym przez nikogo sposobem na wyjście z krk jest pisemne oświadczenie wystąpienia, które ściąga na człowieka ekskomunikę. Na postawie takiego oświadczenia można już domagać się, także sądownie, usunięcia danych osobowych z kościoła. Wzór takiego pisma jest dostępny w internecie.

Dlatego też bawią mnie ludzie, którzy jeszcze wierzą, że ich dokument potwierdzający akt apostazji nie ląduje w koszu po wyjściu od proboszcza...
          • Gość: eros KPA IP: *.cable.smsnet.pl 26.01.13, 14:16
            przecież Kodeks postępowania administracyjnego KRK nie obowiązuje, tam jest zapis od 1 do 2 miesięcy, a on chciał załatwić sprawę w 14 dni :)
            • almagus Re: KPA 26.01.13, 16:01
              Wyobraźcie sobie, ze sejm nomenklaturowy i kanoniczny uchwali, że kler będzie mógł sądzić o utracone korzyści, użyje sformułowania 'należy skazać" w związku z nie praktykowaniem wiary. Jednocześnie nowa komisja majątkowa weryfikacyjna kościelna z udziałem laikatu katolickiego będzie mogła zajmować majątki!
              Po zdradzie ZGROZA!
              opole.gazeta.pl/opole/1,35114,13299268,Wystapil_z_Kosciola_i_pozwal_biskupa.html
              Wystąpił z Kościoła i pozwał biskupa
              Izabela Żbikowska 26.01.2013 , aktualizacja: 25.01.2013
              Cały tekst: opole.gazeta.pl/opole/1,35114,13299268,Wystapil_z_Kosciola_i_pozwal_biskupa.html#ixzz2J5siH4mY
              Pieniądze na nierobów, jak wynika z artykułu.

Już wyraźnie widoczna zmowa, nowa komisja majątkowa.
              Przez kościelną prawicę, dostaniesz tylko ulicę.
              Premier rządów technicznych, pajac sznurków licznych.
              Watykańskiego powrozu i knuta ruskiego kołchozu.
              wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,13300954.html
              Sejm przywraca Fundusz Kościelny. Hofman głosował przeciw?
              dt, PAP 25.01.2013 , aktualizacja: 25.01.2013
        • tadjan Re: po cholerę tak się cackać... 26.01.13, 14:20
          Gość portalu: gregory napisał(a):

> ja dałem proboszczowi odręcznie napisane dwa zdania:
          > Występuję z Twojej zbrodniczej organizacji i możesz mnie cmoknąć w dupę.
          > A cała wasza procedura apostazji jest dla mnie tak wiążąca jak wasze dzieci.
          >
          > i mam spokój.
          > Co najwyżej będę się smażył w PIEKLE, które zostało wymyślone 1 średniowieczu.
          -----------------------------------
          i będziesz się smażył w piekle, za namawianie świątobliwego do czynów lubieżnych..... ale może on też, bo nie wiadomo co sobie świątobliwy pomyślał
        • tepicpo zwykły cham z ciebie 26.01.13, 16:35
          Gość portalu: gregory napisał(a):

> ja dałem proboszczowi odręcznie napisane dwa zdania:
          > Występuję z Twojej zbrodniczej organizacji i możesz mnie cmoknąć w dupę.
          > A cała wasza procedura apostazji jest dla mnie tak wiążąca jak wasze dzieci.
          >
          > i mam spokój.
          > Co najwyżej będę się smażył w PIEKLE, które zostało wymyślone 1 średniowieczu.

pewnie pochodzisz z patologii :P
    • Gość: Mika Wystąpił z Kościoła i pozwał biskupa IP: *.20-3.cable.virginmedia.com 26.01.13, 10:29
      Niech jeszcze pawełek sprawdzi, czy nie był w Zuchach, może w harcerstwie, wszak też to są zobowiązania i niech napisze list o wystąpieniu. Chyba do hufca?
      Jak na razie, jak spotkam pana Pawła, to na przywitanie powiem "niech bedzie pochwalony..." i bede dalej oczekiwał od niego wyznawania wiary oraz uczestniczenia w misyjnej czy apostolskiej działalności. Mus to mus.
      • Gość: Benny Podziwiam determinację, choć mnie śmieszy.... IP: *.adsl.inetia.pl 26.01.13, 14:05
        Ileż to trzeba mieć samozaparcia! Kościół kieruje się swoimi zasadami i trzeba to uszanować a nie indyczyć się. Z "bycia stworzonym przez Pana Boga" i tak się nie wypiszesz. A może znasz innego Stwórcę?
        • Gość: adam Re: Podziwiam determinację, choć mnie śmieszy.... IP: *.dynamic.chello.pl 26.01.13, 14:42
          oczywicie ze znam, mój ojcieć zapłodnił moją matke i ta mnie urodziła, ot cała tajemnica i nie wciskajcie mi o mitycznym twórcy jakimś bogu, bo ten goć musiałby non stop latać z fiutem i bzykać, a to niemożliwe
          • Gość: nn Re: Podziwiam determinację, choć mnie śmieszy.... IP: *.in.net.pl 26.01.13, 16:19
            Tylko fiuty myślą ciągle o fiucie...;>
            A nie zastanawia cię skąd wzięła się twoja matka i matka twojej matki itd. Współczesna nauki nie neguje istnienia stwórcy. Zapoznaj się z tym tekstem lub tylko z ostatnim zdaniem, bo może całość jest zbyt skomplikowana.
            inteligentny-projekt.pl/old/index.php?option=com_content&view=article&id=20&Itemid=8
            • Gość: belzebub Re: Podziwiam determinację, choć mnie śmieszy.... IP: 159.253.7.* 26.01.13, 16:21
              > Tylko fiuty myślą ciągle o fiucie...;>
              > A nie zastanawia cię skąd wzięła się twoja matka i matka twojej matki itd. Wspó
              > łczesna nauki nie neguje istnienia stwórcy.

Tak, akurat. Mało słuchasz twórców nauki.
            • critto Re: Podziwiam determinację, choć mnie śmieszy.... 27.01.13, 12:55
              Gość portalu: nn napisał(a):

> Tylko fiuty myślą ciągle o fiucie...;>
              > A nie zastanawia cię skąd wzięła się twoja matka i matka twojej matki itd. Wspó
              > łczesna nauki nie neguje istnienia stwórcy. Zapoznaj się z tym tekstem lub tylk
              > o z ostatnim zdaniem, bo może całość jest zbyt skomplikowana.
              > rel="nofollow">inteligentny-projekt.pl/old/index.php?option=com_content&view=article&id=20&Itemid=8

akurat to doskonale opisuje teoria ewolucji. Badania genetyczne nie tylko potwierdzają tę teorię, ale też pokazują dokładnie, jak rozwijały się i mutowały gatunki, pozwala na odtworzenie "drzewa genealogicznego" całego życia. Oczywiście jest to żmudna i długotrwała praca, gdyż nawet najprostsza istota (jak np. bakteria czy jednokomórkowy glon) ma setki genów, człowiek czy małpa ma ich o wiele więcej). W każdym razie, była kiedyś małpa (albo raczej - wspólny przodek ludzi i małp), która urodziła pierwszego człowieka. "Inteligentny projekt" został już dawno uznany za pseudonaukę, tak samo jak eugenika, geologia potopu(!), frenologia czy alchemia (choć akurat alchemia ma znacznie więcej z protonauki i bez niej nie byłoby nowoczesnej chemii i biologii).

Istnienie Stwórcy jest istotne nie po to, aby zapchać Nim luki wiedzy, wyjaśnić zjawiska, których jeszcze nie znamy. Istnienie Stwórcy jest potrzebne dla wielu z punktu widzenia filozoficznego i emocjonalnego; świadomości i poczucia sensu istnienia, itd. Nauka poradzi sobie sama, bez Stwórcy. A i Stwórca doskonale poradzi sobie bez ksiąg spisanych przez ludzi, zawierających Jego wyobrażenia.
              • nawrotth Re: Podziwiam determinację, choć mnie śmieszy.... 29.01.13, 12:24
                Ale w sumie racja - współczesna nauka nie neguje Stwórcy, bo nie ma do tego narzędzi (udowadniając istnienie Boga przeczymy jego boskości - kto to powiedział, św. Tomasz Akwinata?). Nauka po prostu Stwórcy nie potrzebuje, świat mógł powstać bez niego.
                Wiara natomiast pozostaje wiarą, czyli wyznawaniem istnienia Boga bez szukania kości ogniwa pośredniego miedzy aniołem a człowiekiem (gigantów?).
        • anna22290 Re: Podziwiam determinację, choć mnie śmieszy.... 26.01.13, 15:55
          nie chodzi o stworce bo wszyscy bylismy kiedys zbieranina pierwiastow takich czy innych i jezeli obok ewoluci byla inna droga storzenia istoty zywej to wplynol na to rozwoj moze gdzies istniejacej wyzszej cyilizaci niz nasza ale ,jak narazie zrodlo naukowe jest najleprze czyli zostajemy przy ewolci
        • Gość: oszołom Re: Podziwiam determinację, choć mnie śmieszy.... IP: 159.253.7.* 26.01.13, 16:16
          >Ileż to trzeba mieć samozaparcia! Kościół kieruje się swoimi zasadami i trzeba
          > to uszanować.

A z jakiego powodu i kogo oni szanują?
        • critto Re: Podziwiam determinację, choć mnie śmieszy.... 27.01.13, 12:43
          Owszem, znam:
          "Czcimy Swaroga, Świętowita,
          Czcimy zasadę czynną świata,
          Co w mózgu mędrca, w kiełku żyta,
          W jądrze atomu, w pyłku kwiata". (A. Wacyk)

Pod tymi słowami podpisuję się oburącz. Stwórca nie musi mieć nic wspólnego z czczonym przez izraelickich pasterzy Jahwe. Ja wierzę, że Stwórca NIE MA nic wspólnego z Jahwe Izraelitów. I co więcej, tą drogą prowadzę także innych - a to już dla Kościoła katolickiego powinno wystarczyć, aby mnie uznać za apostatę zasługującego na ekskomunikę z mocy samego prawa. Zasady Kościoła mnie nie obchodzą, robię co chcę.
          • nawrotth Re: Podziwiam determinację, choć mnie śmieszy.... 29.01.13, 12:33
            A jednak Jahwe & Co. okazali się znacznie prężniejszym przedsiębiorstwem...
            A poważnie - moim zdaniem każda religia, co tam - każdy światopogląd może stać się narzędziem zniewolenia, marksizm, utopijny socjalizm, patriotyzm, nacjonalizm, chrześcijaństwo, judaizm, neopogaństwo, panteizm. Jeśli da się go wykorzystać do robienia z ludzi baranów, prawdopodobnie ktoś to wykorzysta. Bo to się opłaca.
      • bumcykcyk76 Re: Wystąpił z Kościoła i pozwał biskupa 26.01.13, 15:29
        "Mus to mus"

A jak go zmusisz? Tupniesz nogą i on się posłucha? :)
      • anna22290 Re: Wystąpił z Kościoła i pozwał biskupa 26.01.13, 15:50
        czemu sie nasmiewasz z niego ma prawo odejsc , rozumiem w Polsce jest to OBOWIAZEK KAZDEGO CZYSTEJ RASY POLAKA PATRYJOTY ale widocznie nie kazdy chce byc tak przymusowo obowiazkowym i kosciol nie powinien utrudniac odejscia takim ludziom potwiedza to jedynie ze chrztu powinno dokonywac sie w wieku doroslym z pelna siadomscia ,w normalnych ukladach jezeli chodziloby to o sama wiare to lepiej mniej ludzi zapisanych ale faktycznie zyjacych po katolicku niz masa na papierze ale przeciez kosciolowi chodzi glownie o pieniadze i o to ze NIBY CALA POLSKA TO KATOLICY
        • Gość: belzebub Re: Wystąpił z Kościoła i pozwał biskupa IP: 159.253.7.* 26.01.13, 16:19
          Najskuteczniejszy sposób - nie chrzcić dzieci.
      • critto Re: Wystąpił z Kościoła i pozwał biskupa 27.01.13, 13:15
        możesz sobie oczekiwać, nikt Ci nie broni, ale to nie znaczy, że on czy ja mamy postąpić zgodnie z Twoimi oczekiwaniami. Żyjemy w wolnym kraju i nikt nie może nas zmusić do przestrzegania praw związku wyznaniowego, które po prostu mamy gdzieś. Jak powiedziałem - chętnie przyjmę karę ekskomuniki i poproszę o oprawienie tej decyzji w ramki do powieszenia na ścianie. Jak na razie, to sam się ekskomunikowałem odrzucając podstawy wiary katolickiej i przyjmując inne.
        • critto Re: Wystąpił z Kościoła i pozwał biskupa 27.01.13, 13:17
          poproszę jeszcze o uroczystą ekskomunikę, z rzucaniem świec na ziemię i "fiata, fiata, fiata"... A i fiatem "na odchodne" też bym nie pogardził :) Może być nawet Duży Fiat... :)
    • Gość: lili Re: Wystąpił z Kościoła i pozwał biskupa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.13, 10:46
      Facet jest dorosły, świadomy swojej decyzji i przede wszystkim nie utożsamia się już z wiarą katolicką (czy chrześcijańską) i chce wystąpić z kościoła. W takim razie, sam akt woli wystąpienia z szeregów wiernych powinien być przyjęty przez władze kościoła i automatycznie taka osoba zostaje wypisana. Po co świadkowie, konkretny proboszcz z parafii? Po jaką cholerę trzymać we własnych (kościelnych) szeregach osobę niewierzącą? Chyba wszystko jak zwykle rozbija się o te 95% prawdziwych Polaków katolików i płynącą kasę z państwa na ten cel...
      • Gość: dywagacja Re: Wystąpił z Kościoła i pozwał biskupa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.13, 13:19
        Bo jeszcze wprowadzą podatek kościelny lub inne rozwiązanie, gdzie kaska od państwa będzie od łba, więc trzeba utrudniać, jak się da, bo kartoteka dobrodzieja musi się zgadzać. Szczerze, to wiele razy myślałem o apostazji, ale po prostu mi się nie chce. Mam ich serdecznie w d... i tak nie wierzę w Boga, kościół uważam za dobrze zorganizowaną i wpływową sektę, nie uznaję jej obrzędów ani czarów, jakie nade mną nieświadomym odprawili. Może się kiedyś zbiorę, ale nie jest to celem mojego życia. Nie wierzę i tyle. Co mi jakieś papierki od machiny administracyjnej organizacji, której nie uznaję?
        • nawrotth Re: Wystąpił z Kościoła i pozwał biskupa 26.01.13, 13:26
          A jak to jest z ekskomuniką? Bo jestem w podobnej sytuacji i też mi się nie chce.
          Rozumiem, że ekskomunika następuje niejako sama, wystarczy że będę bluźnił, popierał eutanazję i in vitro, nie przestrzegał postów etc. To już mam. Więc jestem czy nie jestem katolikiem?
        • critto Re: Wystąpił z Kościoła i pozwał biskupa 26.01.13, 13:26
          dokładnie - nie zapisywałem się, to mam gdzieś wypisywanie się z tej instytucji. Do rodziców nie mam pretensji, mieli prawo wychowywać mnie zgodnie ze SWOIMI przekonaniami, tak samo jak ja miałem i mam prawo zmienić swoje przekonania (moi rodzice zresztą też nie utożsamiają się już z KRK - przykład poszedł tym razem ode mnie :)), co mnie bardzo cieszy). Tak czy inaczej, jestem wolnym człowiekiem i nie przejmuję się tym, że prawo kościelne zobowiązuje mnie do wiary katolickiej - po prostu jej nie podzielam i głoszę poglądy sprzeczne z nią. Jak księża chcą, to niech sami mnie wyrzucą, będę im wdzięczny za ekskomunikę, najlepiej na papierze. W ramki sobie oprawię :)
          • ndizi Re: Wystąpił z Kościoła i pozwał biskupa 26.01.13, 14:02
            Tak, tylko że jest wiele osób, którym jest wstyd być członkiem organizacji o tak kiepskiej reputacji. Na tej samej zasadzie nie chciałbym nawet teoretycznie należeć do NSDAP.
            • Gość: eros Re: Wystąpił z Kościoła i pozwał biskupa IP: *.cable.smsnet.pl 26.01.13, 14:20
              a ja do Ruchu Palikota
              • ndizi Re: Wystąpił z Kościoła i pozwał biskupa 26.01.13, 14:27
                No to masz szczęście, że Ruch Palikota ma trochę normalniejsze zasady zapisywania i nie wpisał cię w szeregi bez twojej wiedzy. A jeśli nawet by wpisał, to można się dość łatwo wyrejestrować.

Ja tyle szczęścia nie miałem.
                • Gość: eros Re: Wystąpił z Kościoła i pozwał biskupa IP: *.cable.smsnet.pl 26.01.13, 14:32
                  Nom, tylko jest różnica między partią polityczną a kościołem.

Jak masz problem z wypisaniem się z KRK bo nie rozumiesz ich przepisów to pomogę, ja miłem problem z OC w MTU i niestety musiałem zabulić (oba przypadki dotyczą wypisania się w oparciu o wew. przepisy).
                  • nawrotth Re: Wystąpił z Kościoła i pozwał biskupa 26.01.13, 15:26
                    Nie chodzi o niezrozumiałość przepisów, tylko że są głupie.
                    Nie miałem żadnego wpływu na zapisanie, natomiast moje oświadczenie woli nie jest jednoznaczne z wypisaniem.
                    Podam przykład: doleję komuś czegoś do herbaty, jak wypije - powiem że właśnie wbrew jego woli wstąpił do kościoła świętego soku z mango. żeby się wypisać, potrzebuje zgody dwóch członków kościoła świętego soku z mango, przy czym najlepiej byłoby, żebym był jednym z nich.
                    • ndizi Re: Wystąpił z Kościoła i pozwał biskupa 26.01.13, 15:59
                      Dobry przykład.
                      A żeby nie było tak wesoło takiemu nowemu członkowi, można by mu powiedzieć, że ten kościół na boku (oprócz gromadzenia pieniędzy oczywiście) zajmuje się gwałceniem dzieci, rozkradeniem majątku, spowalnianiem rozwoju nauki, faszyzowaniem, przyczynianiem się do rozwoju HIV i wieloma, wieloma innymi ciekawymi sprawami (o historycznych dokonaniach nie wspominając).
                      • Gość: eros Re: Wystąpił z Kościoła i pozwał biskupa IP: *.cable.smsnet.pl 26.01.13, 16:12
                        i oczywiście nic dobrego nie robi :)

nie skupia młodzieży w różnych organizacjach typu Oaza (lepiej chlać piwko i palić skuna na klatce schodowej), nie udziela pomocy biednym poprzez Caritas (10 krotnie większej niż WOŚP), nie pomaga zgłębiać wiary (przecież każdy prawdziwy chrześcijanin sam czyta w domowym zakątku biblię i rozumie jej przekaz, po co mu teolodzy i studia, wystarczy perspektywa wynikająca z jego punktu widzenia), nie organizuje obiadów dla dzieci, paczek świątecznych czy stypendiów, itp itd

w związku z powyższym twoja wypowiedź jest równie miarodajna jak wielbłąda opowiadanie o śniegu
                        • bumcykcyk76 Re: Wystąpił z Kościoła i pozwał biskupa 26.01.13, 16:15
                          No i?
                          Każdy kroczy własną ścieżką życia, a nie tak jak chciałby kler - taką jaką oni każą.
                          Mamy wolny wybór dany od Boga, pamiętasz?
                          • Gość: eros Re: Wystąpił z Kościoła i pozwał biskupa IP: *.cable.smsnet.pl 26.01.13, 16:19
                            no i?

masz wolny wybór i co z tego? jak chcesz to należysz do KRK jak nie chcesz to nie należysz
                        • glemp1 Re: Wystąpił z Kościoła i pozwał biskupa 26.01.13, 16:33
                          Koszt obsługi własnej złodziejskiego Caritasu wynosi 80 procent.
                          • Gość: eros Re: Wystąpił z Kościoła i pozwał biskupa IP: *.cable.smsnet.pl 26.01.13, 17:30
                            udwodnij
                        • nawrotth Re: Wystąpił z Kościoła i pozwał biskupa 26.01.13, 22:04
                          Ja na pewno dziecku do kościoła wstąpić nie zabronię - znam paru mądrych i porządnych księży katolickich, niestety - jakoś tak nie mają w swojej instytucji różowo (!) Ze spokojem mogę ich polecić jako tych, co przedstawią swoją wiarę i jej zalety (ale znam też równego pastora i to z nim lubię dyskutować o Bogu, więc myślę że z nim powinien pogadać także).
                          Ale niech to będzie wybór! W miarę świadomego człowieka! Przecież religia to przyjęcie pewnej idei, jak np. marksizmu czy keynesizmu! Kumasz coś takiego: w wieku tygodnia wpiszę swoje dziecko do anarchosyndykalizmu albo liberalizmu? Niech świadomy człowiek sam dokonuje wyborów światopoglądowych i sam za nie odpowiada! Czy to jest nienormalne?!
                          • critto Re: Wystąpił z Kościoła i pozwał biskupa 27.01.13, 12:48
                            ja np. bardzo szanuję księdza Bonieckiego za otwartą, pełną szacunku dla każdego człowieka postawę. Nie podzielając wiary w Chrystusa, ale szanując go jako porządnego człowieka, twierdzę, że to ksiądz Boniecki jest bliżej ideałów Chrystusa, niż tacy ludzie, jak Rydzyk, Michalik czy Głódź, którzy mają twarze wykrzywione nienawiścią i zaangażowaniem politycznym.
          • nawrotth Re: Wystąpił z Kościoła i pozwał biskupa 26.01.13, 15:32
            Interesuje mnie, czy powiadamiając kościół o moim grzesznym życiu muszę jeszcze brać świadków. Przecież nie muszę chyba mieć świadka bluźnierstwa, mogę po prostu zabluźnić w petycji. Czy po tym mnie wypiszą od ręki?
            Narzucono nam prawo głupie - ale prawo, szukajmy w nim dziur, są w każdym!
            PS. Moich starszych osłabił dopiero nasz akt z żoną (niekościelną) nieochrzczenia syna. Dali wreszcie spokój indoktrynacji
        • Gość: k Re: Wystąpił z Kościoła i pozwał biskupa IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 26.01.13, 13:30
          Gość portalu: dywagacja napisał(a):

Skoro tak jest, to bardzo Cię proszę zrób to dla mnie, dla moich dzieci, dlatego by nie były inwigilowane z powodu, że są od urodzenia niewierzące.

To jest chyba wystarczający powód, by zrobić coś dla drugiego człowieka, a w szczególności małego?
    • grubyfacio Wystąpił z Kościoła i pozwał biskupa 26.01.13, 10:54
      Sąd, zgodnie z procedurą, nim rozpoznał skargę, powiadomił kurię o tym, że taka skarga w ogóle do sądu wpłynęła. Kuria odpowiedziała krótko: "postępowanie należy umorzyć".

To zdaniemnie przeraziło!!!To strona decyduje o umorzeniu postępowania????????????????
      • Gość: Jean Re: Wystąpił z Kościoła i pozwał biskupa IP: *.gemini.net.pl 26.01.13, 13:17
        strona w swoim piśmie stwierdza, jaką wg. niej decyzję (wyrok, postanowienie) powinien wydać sąd. To logiczne - w pismach do sądu musisz wyraźnie wskazać, czego żądasz. Wymagane jest to w szczególności od profesjonalnych pełnomocników, a takie pewnie kuria miała.

Ponieważ sprawa nie podlegała jurysdykcji sądów, skarga nadawała się do odrzucenia (ewentualnie postępowanie do umorzenia), co kuria napisała.
        • folwark_polski Re: faskt mafia pedofilska wie najlepiej 26.01.13, 13:45
          co jest potrzebne zbokom watykańskim
          • Gość: mm Re: faskt mafia pedofilska wie najlepiej IP: *.wroclaw.vectranet.pl 26.01.13, 14:06
            nie no, chyba są jakieś zasady wypowiedzenia umowy z każda firmą/organizacją. Wewnętrzne przepisy tej organizacji nie mają tutaj znaczenia. To tak jakby bank sobie wymyślił, że gdy chcesz zamknąć u nich konto to musisz przyjść z mamą (niby może, ale czy to jest zgodne z prawem?!).

Przecież wiadomo, że chodzi o kase. Kłamanie w statystykach (w końcu 90% Polaków to katolicy, haha). Będą to utrudniać, jak tylko się da- dlatego sądy powinny tutaj pomagać. Do sądu nie idzie się po sprawiedliwość, tylko po wyrok (ostatecznie rozwiązanie sprawy) !

a decyzja sądu (katolika), wcale nie dziwi :)
            • Gość: mm Re: faskt mafia pedofilska wie najlepiej IP: *.wroclaw.vectranet.pl 26.01.13, 14:13
              Tak, tylko że jest wiele osób, którym jest wstyd być członkiem organizacji o tak kiepskiej reputacji. Na tej samej zasadzie nie chciałbym nawet teoretycznie należeć do NSDAP.

tyle w temacie :)
    • lugnian Wystąpił z Kościoła i pozwał biskupa 26.01.13, 12:35
      Kosciol kiedys nie szanowal danych osobowych i na ambonie oglaszal kto na zachodzie wystapil z kosciola uzywajac to do dyscyplinowania poddanych na miejscu. Ale ostatnio chyba zmieniono taktyke kto w Niemczech wystepuje z kosciola nie jest automatycznie wypisany w parafi.
      Jesli ktos chce ocenic kogos ze np wystapil z Kosciola ze wzgledow finansowych to ciekawe ile pozostaloby wiernych gdyby na pit w Polsce byl 9% narzut podatku koscielnego.
      • Gość: Aga Re: Wystąpił z Kościoła i pozwał biskupa IP: *.play-internet.pl 26.01.13, 12:43
        Kościół jest jak Facebook.Nie da się z niego wypisać.
      • Gość: przelotem Re: Wystąpił z Kościoła i pozwał biskupa IP: *.dip.t-dialin.net 26.01.13, 13:22
        Dodajmy, ze w Niemczech wypisanie z Kosciola jest bardzo proste. Idzie sie do Ratusza, wypelnia formularz, uiszcza sie nieduza oplate skarbowa, i po paru minutach sprawa jest zalatwiona.
        Widac ze KrK w Polsce bardzo zalezy za zludzeniu, ze prawie 100% Polakow jest katolikami.
        • Gość: eros Re: Wystąpił z Kościoła i pozwał biskupa IP: *.cable.smsnet.pl 26.01.13, 14:22
          to jeszcze kasę za to chcą?
          • Gość: przelotem Re: Wystąpił z Kościoła i pozwał biskupa IP: *.dip.t-dialin.net 26.01.13, 14:47
            Oplata ta wynosi mniej wiecej trzy godziny przecietnego zarobku netto i jest tlumaczona nakladem pracy jakie ponosza urzedy przy jej zalatwieniu. Wystepujacy z Kosciola nie musi sie wogole kontaktowac osobiscie z urzednikami koscielnymi, wszytsko zalatwiaja urzedy swieckie.
        • Gość: leszek Re: Wystąpił z Kościoła i pozwał biskupa IP: *.nplay.net.pl 26.01.13, 15:04
          Widac pajacu jak znasz problem. W Niemczech jest podatek kościelny tzn. każdy (kto chce) deklaruje określoną opłatę, czyli to co u nas daje się na tacę. Jeżeli ktoś nie chce i chce wycofać podatek - to składa stosowne oświadczenie. I nie płaci. Nie jest to wystąpienie z kościoła tak jak w przypadku rzeczonego p. Pawła - jeno "niepłacenie na tacę". Jeżeli chcesz dokonac apostazji - to jest prawo kanoniczne obowiązujące w Polsce i W niemczech i gdzie indziej. Nie powpisuj się swoim nieuctwem i zawziętościa.
          • Gość: przelotem Re: Wystąpił z Kościoła i pozwał biskupa IP: *.dip.t-dialin.net 26.01.13, 16:30
            KrK nie uznaje wystapienia czlonka wspolnoty religijnej, gdyz nie mozna, wg prawa koscielnego, anulowac chrztu. W Niemczech wystapienie z KrK jest rownoznaczne z apostaza i oblozone kara ekskomuniki.
            Nadto - w Niemczech podatek koscielny to nie jest dowolna deklarowana kwota przez wiernego, ale okreslony procent (w zaleznosci od kraju zwiazkowego 8-9%) od podatku dochodowego. Na tace jest zbierane niezaleznie od tego podatku.
            Na drugi raz nie chwal sie swoja ignorancja i arogancja.
            • Gość: Leszek Re: Wystąpił z Kościoła i pozwał biskupa IP: *.nplay.net.pl 26.01.13, 19:08
              Jeszcze raz, bo pleciesz jak poparzony. Napisałeś, że "wypisanie" z kościoła w Niemczech jest proste, bo wystarczy tylko stosowne oświadczenie w ratuszu. Otóż tak nie jest; tłumaczyłem, ale jak widać bezskutecznie, że dotyczy to tylko podatku płaconego przez wiernego. Tak jak u nas na tacę. Nie pisałem ile i jak - to ty dopisujesz to. Dalej. Nieuiszczanie podatku - nie jest równoznaczne z wystąpieniem z kościoła, czyli apostazją, tak jak ty to prawisz. Apostazja - to jest wykluczenie z kościoła przez siebie samego i przebiega tak jak w przypadku p. Pawła, o czym mowa w artykule. Gdybyś chodził na religię i coą z niej zrozumiał, albo rozumiał podst. kanony religii rz.kat. - to byś wiedział, że chrztu nie można anulować, no bo jak? Nie można wykreślić aktu chrztu, bo nawet technicznie nie jest to możliwe. Przecież to są księgi metrykalne. Zatem nie pleć na forum; jak czegoś nie wiesz to zapytaj mądrzejszych od siebie.
              • critto Re: Wystąpił z Kościoła i pozwał biskupa 27.01.13, 15:55
                tyle, że KRK w Niemczech uznaje decyzję o zaprzestaniu płacenia podatku kościelnego (Kurchensteuer) za równoważną z apostazją. Osoba, która takową podejmie, nie ma prawa m.in. do katolickiego ślubu, pogrzebu, przyjmowania sakramentów, czy pomocy duchowej kapelana (w wojsku, więzieniu, szpitalu, itd). Polski odłam KRK boi się o statystyki i nie uznaje tej decyzji za apostazję (odstąpienie).
                • Gość: Leszek Re: Wystąpił z Kościoła i pozwał biskupa IP: *.nplay.net.pl 28.01.13, 09:21
                  Nie tak. Nie ma tak, że jakiś jeden kościół w państwie np. w Niemczech uznaje za apostazję to co inny nie uznaje. Te "sprawy" reguluje prawo (kodeks) kanoniczny - wszędzie ten sam. Co do dyskutowanego problemu. Apostazja to jest samowykluczenie się gościa z kościoła. Całkowite zerwanie. Nie jest jego wiernym - nic mu nie przysługuje, katolicki pogrzeb, ślub itd. W Niemczech odmowa płacenia podatku kościelnego nie może więc być apostazją - jest ciężkim wykroczeniem, wykluczeniem się z sakramentów i dalej w tym stylu, ale nie calkowitym wykluczeniem z kościoła. Pod pewnymi warunkami może być np. ślub kościelny. Jest takie oświadczenie niem. kościoła rz.k z IX ub.r. - jest w Wikipedii i odsyłam Ciebie i in. dyskutujących do lektury.
    • johnylukier Wystąpienie powino następować automatycznie kiedy 26.01.13, 13:15
      kiedy złoży się deklaracje dostarczoną osobiście do najbliższej parafii czy wysłaną listem poleconym z potwierdzeniem odbioru i koniec.

No chyba, że człowiek jest "własnością" KK
    • puzonik48 Wystąpił z Kościoła i pozwał biskupa 26.01.13, 13:19
      Dorosły ,zdrowy na umyśle człowiek wyraża wolę wystąpienia z kościoła,a KK żąda od niego przyprowadzenia świadków ?Oczywiście ,taka forma obowiązuje tylko w Polsce .W krajach cywilizowanych szanuje się człowieka i jego wolę !
    • Gość: człowiek A wstąpił z własnej woli, nieletni tak może? IP: *.dynamic.chello.pl 26.01.13, 13:21
      Hipokryzaja KK sięga niebios. A niby jakim cudem Opolanin stał się członkiem KK? Sam, świadomie i dobrowolnie? - nie ! Pod przymusem ! Bo czym innym jest chrzest jak wyborem dokonanym "za" a nie "przez" Opolanina? Jak można tak postępować ? Dla czystości intencji KK, do chrztu winna przystępować z własnej i nienarzuconej woli, osoba świadoma i dojrzała.
      • lugnian Wystepowac w mlodym wieku.. 26.01.13, 13:26
        ..bo jak swiadkowie juz powymieraja...to dozywocie.
      • Gość: akuku Katoland rakiem XXIw. IP: *.ngm.net.pl 26.01.13, 13:28
        Polska to jedyny kraj rządzony przez kler, z pominięciem prawa, Konstytucji - DLATEGO RZĄDZĄ NAMI BARANY.
        • Gość: eros Re: Katoland rakiem XXIw. IP: *.cable.smsnet.pl 26.01.13, 14:24
          o czym ty głąbie piszesz?
          • bumcykcyk76 Re: Katoland rakiem XXIw. 26.01.13, 15:55
            O tym, że kler wpiernicza się w sprawy świeckie, choć sprawy duchowe leżą i kwiczą.
            Zamiast głosić Ewangelię, hierarchowie wpierniczają się z buciorami w nasze życie osobiste.
            Każą nam postępować zgodnie z Dekalogiem i naukami Kościoła. Szkoda, tylko, że oni sami go mają w nosie. Czyli co - równi i równiejsi - jak w Folwarku Zwierzęcym? A takiego wała, jak Polska cała.
            Chcesz przykładów? Proszę cię bardzo.
            1. Nie będziesz miał bogów cudzych przede mną.
            Kler każe czcić szczeble drabiny, sfałszowany całun turyński czy modlić się do obrazów. Bluźnierstwo jak nic.
            2. Nie będziesz wzywał imienia Boga twego nadaremno.
            Wielokrotnie w mediach słyszałem jak księża mówili: "Jezus Maria", "O Boże" itp.

5. Nie zabijaj.
            Miliony istnień zginęło za aprobatą kościoła katolickiego - Indianie w Amerykach, muzułmanie w czasach Krucjat, Europejczycy w czasie Inkwizycji.

6. Nie cudzołóż.
            Niektórzy księża mają nieślubne dzieci, choć przysięgali służyć Bogu. Fajna ta ich "służba".

7. Nie kradnij.
            Wyłudzali w średniowieczu ziemie i majątki od chłopów, żeby oni żyli jak królowie. Od komisji kato-majątkowej odzyskali 2 razy więcej niż komuniści zabrali.

8. Nie mów fałszywego świadectwa przeciw bliźniemu swemu.
            Ile razy słyszy się w mediach o oszczerstwach różnych hierarchów. Obrażają innych, a sami święci nie są.
            • Gość: er Re: Katoland rakiem XXIw. IP: *.cable.smsnet.pl 26.01.13, 16:18
              mistrzu koleś piszę o katolickiej Polsce, nie czytałem całości wystarczy pierwszy akapit o Ameryce, czytaj ze zrozumieniem
    • critto Re: Wystąpił z Kościoła i pozwał biskupa 26.01.13, 13:24
      sam jesteś dupek. Ciekawe co byś powiedział, gdyby jakaś tzw. sekta utrudniała wystąpienie ze swoich szeregów - pewnie byś wył z nienawiści, że oni niszczą ludzi, piorą mózgi, itd. Kościołowi, jak rozumiem, to samo ujdzie, bo przecież jest "święty", prawda?? Ciekawe, że jakoś w Niemczech nie ma problemu z wystąpieniem z Kościoła - wystarczy zadeklarować, że nie będziesz płacił podatku kościelnego (Kuerchensteuer) i sami Cię wyrzucą... Poza tym akurat kościelne "prawo" można po prostu olać, tak jak ja to robię - formalnie należę do Kościoła, ale wierzę w zupełnie co innego i głoszę przekonania sprzeczne z dogmatami wiary katolickiej.
    • Gość: tępić czarnych Wystąpił z Kościoła i pozwał biskupa IP: *.gdynia.mm.pl 26.01.13, 13:25
      Kiedyś okupantowi strzelało się w łeb. A czarnym skruwsynom nie można, bo jest demokracja.
    • Gość: wdfew Re: Wystąpił z Kościoła i pozwał biskupa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.13, 13:28
      ale ty jesteś debil , chce wystąpic in tyle w temacie
    • Gość: tak Re: Wystąpił z Kościoła i pozwał biskupa IP: 91.232.175.* 26.01.13, 13:29
      nie będę z tobą polemizował, nie dam ci pstryczka ani klapsa ,nie powiem nawet pies cię je-ał ,bo to mezalians byłby dla psa.
      • mary_ann Re: Wystąpił z Kościoła i pozwał biskupa 26.01.13, 13:45
        Gość portalu: tak napisał(a):

> nie będę z tobą polemizował, nie dam ci pstryczka ani klapsa ,nie powiem nawet
        > pies cię je-ał ,bo to mezalians byłby dla psa.

Cytowanie bez podania autora (Tuwim) jest kradzieżą, drogi Panie:-)
    • Gość: gość4 Wystąpił z Kościoła i pozwał biskupa IP: 95.108.119.* 26.01.13, 13:30
      przynajmniej wiadomo kto w tym państwie rządzi "piskup poleca niezawisłemu sądowi że ma sprawe umorzyć"
    • Gość: Adam to znaczy,ze jak ktos maja 40 i wiecej lat chce IP: *.2663746--62697410.cust.bredbandsbolaget.se 26.01.13, 13:30
      wystapic z kosciola a jzu jego rodzice, chrzestni nie zyja to taki czlowiek skazany jest na dozywotnia kare nalezenia do kosciola katolickiego jak do wlsokiej mafii. Pisze tez autor zekosciol katolski podlega innemu prawa i jest odrebny od panstwa, to dlaczego wyciagaja swoje lapy biskupi, ksieza po pieniadze z budzetu panstwa Polski, jak nie respektuja praw panstwa polskiego, wiec tez powinien byc szlaban na pienidze od tego panstwa ktorego prawa biskupi, ksieza maja w d...e.
    • Gość: obserwator Wystąpił z Kościoła i pozwał biskupa IP: *.dynamic.chello.pl 26.01.13, 13:30
      jak zwidy i omamy ma jedna osoba nazywa się to chorobą psychiczną
      jak zwidy i omamy maja tysiące nazywa się to religią
      • Gość: Ada celne ujete. zapisze sobie twoje slowa IP: *.2663746--62697410.cust.bredbandsbolaget.se 26.01.13, 13:31
        bo mi sie bardzo podobaja. mam nadzieje,ze nie obraisz sie.
      • Gość: akuku Re: Wystąpił z Kościoła i pozwał biskupa IP: *.ngm.net.pl 26.01.13, 13:38
        Brawo dla obserwatora - tak dokładnie to jest.
        Prawdą objawioną są urojenia starożytnych jaskiniowców, którzy nie odróżniali jawy od snu.
        Religia, to nic innego jak choroba psychiczna ludzi którzy nie potrafią posługiwać się szarymi komórkami.
    • gangut Ateiści, nie głupio wam 26.01.13, 13:34
      że co Wyborcza opisuje jakiegoś ateistę, to jest to jakiś przymuł?
      • Gość: jab-77 Re: Ateiści, nie głupio wam IP: *.zone12.bethere.co.uk 26.01.13, 13:40
        Przymuł? Czy ja wiem. Z tekstu wynika, że to dosyć rozumny człowiek. To raczej jego adwersarze to małostkowi geszefciarze, którzy wykorzystując kruczki prawne, dla zachowania swoich przywilejów, utrzymują tą fikcję, w d...e mając ludzkie zdanie.
        • pamejudd Re: Ateiści, nie głupio wam 26.01.13, 13:51
          > Przymuł? Czy ja wiem. Z tekstu wynika, że to dosyć rozumny człowiek.
          W koncu kazdy rozumny czlowiek musi od czasu do czasu odstawic jakas hucpe celem pochwalenia sie swoja jednostkowoscia, prawda?:)
          • Gość: jab-77 Re: Ateiści, nie głupio wam IP: *.zone12.bethere.co.uk 26.01.13, 13:59
            Hucpę mówisz? Cóż może i masz rację. Ale w społeczeństwie, w którym w dalszym ciągu panuje, utrzymywany i podsycany przez Kościół, nastrój ostracyzmu i polowania na czarownice, być może tylko takie spektakularne hucpy mogą przynieść jakieś efekty.
            • pamejudd Re: Ateiści, nie głupio wam 26.01.13, 14:35
              Nastroj ostracyzmu?

To my chyba jakies dwie rozne Polski znamy :)

Na hucpy byl czas kilkaset lat temu, kiedy jeszcze swiadczyly o nadzwyczajnej odwadze. Teraz mozna sobie Kosciol olac i ze spokojem robic swoje...
      • pamejudd Glupio. 26.01.13, 13:49
        Najgorszy PR wolnomyslicielstwu robi wlasnie taka GWniana blazenada...
      • Gość: tutglut Re: Ateiści, nie głupio wam IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.01.13, 13:59
        NaPISz to deklu jeszcze raz ,ale jeżeli potrafisz to z sensem.Dasz radę przygłupie?
      • nawrotth Re: Ateiści, nie głupio wam 26.01.13, 15:36
        gangut napisał:

> że co Wyborcza opisuje jakiegoś ateistę, to jest to jakiś przymuł?
        Nie zestawiaj, z łaski swojej, każdego nieuznającego kk z ateizmem. Jest jeszcze parę opcji, rozumiem ksiądz dobrodziej nie mówili.
      • Gość: zonkii nie, wcale mi nie głupio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.13, 15:46
        facet ma rację, każdy ma prawo do apostazji, jeśli tego chce, bez upokarzania i piętrzenia trudności i dobrze, że facet to wykazuje
        bo nie wiadomo co będzie za parę lat, czy nasz rząd nie wpadnie na pomysł, że kto się nie wypisał z kościoła, to będzie musiał płacić podatek
        pomyśl o tym
      • Gość: belzebub Re: Ateiści, nie głupio wam IP: 159.253.7.* 26.01.13, 16:23
        Na razie widzę, że z ciebie tęgi przymuł.
      • acototak Re: Ateiści, nie głupio wam 26.01.13, 17:30
        Zawsze mnie dziwią pokłady miłości drzemiące w prawdziwych katolikach :) Zdrowia życzę.
    • Gość: miariusz Suchocka przed trybunał stanu IP: *.warszawa.mm.pl 26.01.13, 13:36
      Jednym słowem polscy politycy powinnu stanąc przed Trbybunalem Stanu. Podpisując konkordat złamali podstawowe prawa konstytucyjne do wolności. Uczynili z obywateli polskich niewolników i feudalnych poddanych instytucji bedacej organem innego państwa tj. watykanu. Jestesmy zatem niewolnikami z którymi kościewlni hierarchowie moga robić co chca. Rozumiem, ze jak biskup uwięci na kościelnym terenie jakiegoś obywatela to polskie prawo, sądy policja nie mogą dziaalc. Wspaniałą RP zafundowaly nam kościelne podnózki zasiadajace w sejmie. SUCHCKA PRZED TRYBUNAL STAN TO ONA ZA POSADKE W WATYKANIE SRZEDAŁA OBYWATELI POLSKICH.
      • Gość: akuku Re: Suchocka przed trybunał stanu IP: *.ngm.net.pl 26.01.13, 13:42
        Nie tylko Suchocka, ale nie żyjący Skubiszewski i Kwaśniewski, to SPRZEDAWCZYKI KRAJU.
        • bumcykcyk76 Re: Suchocka przed trybunał stanu 26.01.13, 16:01
          No właśnie - zadeklarowany ateista - Olo - sprzedał nas mafii watykańskiej.
          Czy ktoś może wie czym się kierował b. prezydent podpisując ten akt zdrady?
          • unhappy Re: Suchocka przed trybunał stanu 28.01.13, 12:53
            bumcykcyk76 napisał:

> No właśnie - zadeklarowany ateista - Olo - sprzedał nas mafii watykańskiej.
            > Czy ktoś może wie czym się kierował b. prezydent podpisując ten akt zdrady?

Konfiturami. Byli komuniści albo inaczej: pezetpeerowskie aparatczyki mają genialny zmysł konfitur. Peeselowcy to przy nich uczniaki. Nie mają żadnych zasad, nie uznają żadnych norm, ale potrafią DOSKONALE emulować posiadanie dowolnych poglądów, żeby wpasować się blisko pieniędzy. Za komuny byli świetnymi komuchami, a za demokracji są świetnymi demokratami.

Myślę, że w warunkach demokratycznej kontroli są jednymi z najlepszych urzędników. Tylko trzeba patrzeć na łapki dość skrupulatnie i ufać, że następnym razem na Rywinie się nie skończy :D
      • nawrotth Nie wściekajmy się na kościół 26.01.13, 22:31
        Masz rację!
        Nie wściekam się na kościół, bo jak ktoś dostał talerz pralinek na tacy i z prośbą pokorną, żeby wziął, to sam bym uznał go za idiotę, gdyby nie wziął (lub świętego, ale w to nie wierzę). Kościół wziął, gdyż dba o swoje interesy. Jest dla swoich "pracowników" b. dobrym pracodawcą (o ile się nie wychylają), więc takich miejsc pracy warto bronić.
        To politycy dali mu pralinki i to oni powinni być wzywani na dywanik.
        PS. K...rwa, zróbmy coś!!!
    • tomdzio Wystąpił z Kościoła i pozwał biskupa 26.01.13, 13:36
      "Pan Paweł" jest zwykłym pieniaczem który leczy swoje kompleksy poprzez robienie szumu wokół siebie. Tacy się zdarzają ale przerażą mnie, że media publiczne o takich piszą utwierdzajac ich w swoim pieniactwie. Nie wierzy to jego sprawa ale to za mało, on musi się ze swoją niewiarą obnosić. Nie mam nic do niewierzących, podobnie jak nie mam nic do homoseksualistów, tak długo jak jedni i drudzy nie zaczynają się obnosić ze swoimi poglądami. Ja naprawdę nie mam obowiązku podziwiania ludzi myślących czy kochających inaczej a od mediów publicznych oczekuje rzetelnych informacji i komentarzy a nie pożywki dla frustratów!
      • lugnian Re: Wystąpił z Kościoła i pozwał biskupa 26.01.13, 13:39
        tomdzio napisał:

> "Pan Paweł" jest zwykłym pieniaczem który leczy swoje kompleksy poprzez robieni
        > e szumu wokół siebie. Tacy się zdarzają ale przerażą mnie, że media publiczne o
        > takich piszą utwierdzajac ich w swoim pieniactwie. Nie wierzy to jego sprawa a
        > le to za mało, on musi się ze swoją niewiarą obnosić. Nie mam nic do niewierząc
        > ych, podobnie jak nie mam nic do homoseksualistów, tak długo jak jedni i drudzy
        > nie zaczynają się obnosić ze swoimi poglądami. Ja naprawdę nie mam obowiązku p
        > odziwiania ludzi myślących czy kochających inaczej a od mediów publicznych ocze
        > kuje rzetelnych informacji i komentarzy a nie pożywki dla frustratów!
        Rozumiem ze nie ma pan nic przeciwko homoseksualistom jezeli ci homoseksualisci chodza w sutannach bo wtedy nie podpadaja ...takze swoim strojem
        • Gość: er Re: Wystąpił z Kościoła i pozwał biskupa IP: *.cable.smsnet.pl 26.01.13, 14:29
          rozwiń swoją myśl, bo nie kumam

broni im ktoś założyć swój kościół i chodzić nawet w kąpielowych czepkach?
      • 19mmim Re: Wystąpił z Kościoła i pozwał biskupa 26.01.13, 13:49
        Mnie przerażają tacy jak ty jak byś mógł to byś bez mydła każdemu klesze się wcisnoł,pamiętaj moherek że powinieneś wierzyć w Boga a nie księdza.
        • Gość: gość Re: Wystąpił z Kościoła i pozwał biskupa IP: *.swietochlowice.vectranet.pl 26.01.13, 15:38
          no tak , ale boga to on w życiu nie szukał - więc nie spotkał!!! a proboszcza i owszem - w kościele i na kolędzie jak mu kopertę wciskał - proboszcz jest namacalny i można się go bać.... a boga? może go wcale nie ma? ......nieważne!!! trzeba słuchać proboszcza!!!
      • Gość: Mac Re: Wystąpił z Kościoła i pozwał biskupa IP: *.dynamic.chello.pl 26.01.13, 13:55
        To zupełnie tak jak ja. Nie mam nic przeciwko wierzącym i heteroseksualistom, tak długo jak jedni i drudzy nie zaczynają się obnosić ze swoimi poglądami.
      • Gość: m Re: Wystąpił z Kościoła i pozwał biskupa IP: *.adsl.inetia.pl 26.01.13, 13:59
        a tobie wolno obnosic sie ze swoim katolicyzmem? mnie on nie obchodzi.
      • Gość: lewapman Re: Wystąpił z Kościoła i pozwał biskupa IP: *.bestgo.pl 26.01.13, 15:49
        jesteś ograniczony - każdy dorosły człowiek mam prawo przystąpić i wystąpić z każdej organizacji- szum zrobił się dopiero wtedy kiedy księża go nie wypisali- i to jest chore - a tak nawiasem mówiąc to ile członków ma kościół katolicki naprawdę- skoro oni utrzymują taką ułudę :)
      • critto Re: Wystąpił z Kościoła i pozwał biskupa 27.01.13, 13:05
        a dlaczego ateista nie ma się obnosić z niewiarą, skoro katolikom wolno obnosić się z wiarą (np. na procesjach Bożego Ciała, pielgrzymkach, świętach kościelnych i narodowych, itd)? Każdy światopogląd można propagować. Są ateiści, którzy czują się wręcz zobligowani do tego, aby głosić innym nieistnienie Boga, uważają, że w ten sposób niosą im światło wiedzy, nauki i prawdy. Dlaczego nie mieliby tego robić w wolnym kraju? Jeżeli ateiści mają chować swoje przekonania w domu, to niech katolicy zrobią to samo - do domu albo do kruchty z wiarą i religią.
      • critto Re: Wystąpił z Kościoła i pozwał biskupa 27.01.13, 15:51
        tomdzio napisał:

> "Pan Paweł" jest zwykłym pieniaczem który leczy swoje kompleksy poprzez robieni
        > e szumu wokół siebie.

Właśnie że NIE JEST pieniaczem. Historia pana Pawła pokazuje istnienie poważnego problemu - tego, że kościoły i związki wyznaniowe nie podlegają pod Ustawę o ochronie danych osobowych. Niby dlaczego np. bank, portal randkowy albo stowarzyszenie studenckie ma usunąć czyjeś dane osobowe na życzenie żądającego, a instytucja religijna jest od tego zwolniona? GDZIE jest równość wobec prawa? Jedną sprawą jest to, za kogo uznaje kogoś Kościół katolicki czy inny związek religijny; może sobie uznawać pana Pawła za zagubioną owcę, opętaną przez Szatana i wiedzioną na zatracenie mimo niezmywalnego piętna chrztu świętego - to też mieści się w ramach wolności sumienia i wyznania. Inną sprawą jest to, że Kościół katolicki czy inny związek religijny nie musi usunąć informacji o tym, iż taki a tak pan Paweł był/jest jego członkiem. Jeżeli ustawa nie przewiduje całkowitego usunięcia danych, to przynajmniej Kościół powinien zaprzestać korzystania z nich - niech sobie leżą w księgach przywalonych grubą warstwą kurzu.
    • Gość: marek Re: Wystąpił z Kościoła i pozwał biskupa IP: *.warszawa.mm.pl 26.01.13, 13:39
      Kretyn idiota i pajac oraz kościelny podnóżek. TEn PAn nie musi sprawdzać przepisów a konstytucja gwarantuje mu wolność a także wolność słowa wyznania i woli. Obecnie klechy będący agentami obcego państwa łamią brutalnie i bezpardonowo konstytucję. Pod sad Suchocka i inni sprzedawczycy którzy podpisali konkordat czyniąc kościół świeta krowa.
    • tw52 Wystąpił z Kościoła i pozwał biskupa 26.01.13, 13:41
      ciekaw jestem jaka byla procedura wystapienia z Hitlerjugend? bo moze formalnie Benedykt 16 wciaz jest czlonkiem.
      oczywiscie organizacje zlikwidowano, ale moze gdzies, np w Argentynie, potajemnie zostala reaktywowana.
      a czy zlozone przysiegi, na wiernosc narodowemu socjalizmowi, same wygasly?
    • acototak Parafrazując szyszkownika Kilkujadka 26.01.13, 13:42
      można by o czarnej sekcie powiedzieć "w dupach im się poprzewracało"
    • zebedo Wystąpił z Kościoła i pozwał biskupa 26.01.13, 13:43
      No ok, to skoro przynależność do organizacji wyznaniowej nie może być rozstrzygana przez administrację państwową, to należy wnosić że nie pociąga za sobą żadnych skutków prawnych.
      TO PO KIEGO WAŁKA CI APOSTACI TAK SIĘ NAPINAJĄ ŻEBY SIĘ OFICJALNIE WYPISAĆ Z KOŚCIOŁA???
      • Gość: zstępny Kuria odpowiedziała: "postępowanie należy umorzyć IP: 91.210.242.* 26.01.13, 13:47
        Kuria kazała umorzyć a te łajzy tylko odrzuciły wniosek.
        Jakim prawem łajzy nie słuchają się przykazań ;)) ?
      • Gość: gruba Re: Wystąpił z Kościoła i pozwał biskupa IP: *.nplay.net.pl 26.01.13, 14:25
        Bo skubańcy z kościoła maja mają dane osobowe tych apostatów.
        Po za tym każda firma powinna dbać o utrzymanie i pozyskiwanie klientów - kościół w Polsce tego nie musi robić.
    • Gość: ondraszek Re: Wystąpił z Kościoła i pozwał biskupa IP: *.warszawa.mm.pl 26.01.13, 13:44
      Normalny to ty jestes inaczej. A to że nie podoba ci się postepoowanie kogoś kto ma wolną wole i żąda wykreślenia z kartotek opresyjnej instytucji to jego prawo. To, że ci to nie w smak tępy fanatyku to twoj problem.
    • 33qq Re: Wystąpił z Kościoła i pozwał biskupa 26.01.13, 13:46
      Gość portalu: obiektywny napisał(a):

> dup_ek, furiat i ignorant
      słuszna samokrytyka
      • Gość: akpr Kto płaci podatki w Katolandzie, ma prawo IP: *.ngm.net.pl 26.01.13, 13:50
        żądać przestrzegania prawa przez każdą instytucję funkcjonującą w tym państwie i wobec własnej osoby.
        • Gość: Orka Re: Kto płaci podatki w Katolandzie, ma prawo IP: *.cable.smsnet.pl 26.01.13, 14:35
          w takim razie oświeć nasz jaki artykuł prawny został naruszony w tym przypadku :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka