Dodaj do ulubionych

Mecenas Rogalski

IP: *.dynamic.chello.pl 06.05.13, 22:15
Najpierw Piecha, potem Giżyński, teraz Rogalski. No, no…
wiadomosci.onet.pl/temat/katastrofa-smolenska/mec-rogalski-bije-sie-w-piers-i-przepraszam,1,5493084,wiadomosc.html
Z jednym się tylko nie zgadzam. To nie jest wcale cynizm. Ktoś kto czytał „raport” Macierewicza zauważy jego paranoiczny charakter. Tylko powiedzenie tego publicznie jest trudne. Oskarżać polityka o chorobę psychiczną? Cynizm się sprzeda. To jest tak jak ze znachorem sprzedającym psi smalec jako remedium na raka. Trudno zgadnąć czy wyrachowanie czy sam w to wierzy. Raczej miks obu.

W każdym razie cieszą pojawiające się oznaki trzeźwego osądu. Czyżby w tunelu pojawiło się światełko i nie jest to pociąg?
Obserwuj wątek
    • Gość: behemot Re: Mecenas Rogalski IP: *.dynamic.chello.pl 06.05.13, 23:47
      Cynizm w wykonaniu mecenasa, vulgo papugi, jest charkterystyczny dla tych osobników prawnikami się mieniącymi. Jednakowoż gdy był na usługach swojego mandanta, pobierał sowite wynagrodzenie, w mediach prezentował zgoła niemedialne oblicze, reprezentował interesy procesowe prezesa, to iluminacji nie doznawał a i w piersi się nie bił, może cudze. Gdy został zwolniony z roboty u prezesa, iluminacji doznał i przeprasza, w piersi się bije i może wór pokutny założy i do Canossy na klęczkach się uda. Mea culpa, mea culpa....Nie wiem czy ktoś podobnie jak ja kojarzący fakty powierzy temu "prawnikowi" jakąś sprawę do prowadzenia. Adwokat to podobno osoba zaufania publicznego. W opolskiej adwokaturze jest jeden typ, który nade wszystko ceni mamonę, raz występował jako mój obrońca (prywatnie polecony przez znajomych, wódkę żeśmy pijali na imieninach wspólnych znajomych się spotykali itd.), sprawa zakończyła sie ugodą, zupełnie bez jego udziału. Skasował należne, wódkę żeśmy pijali, często za opłatą zasięgałem opini prawnych u niego. Po kilku latach zaskoczenie wielkie, bo jest przeciwnikiem w sprawie jaką wytoczyłem kilku obwiesiom mnie nękającym. Nie wiem czy oni mają jakiś kodeks etyki, być może wszystko jest normalne, bo kasa i trudne czasy ale ja bym tak nie mógł. Być może dlatego nie jestem papugą - na moje szczęście. Przeto wszem i wobec głoszę tezę, że prawniki to są najwięksi oszuści i krętacze i za to jeszcze biorą kasę (no może tylko politycy ich prześcigają). Gdyby ktoś miał wątpliwości, niech sobie przypomni Romka Giertycha jak z LPR em lizał Kaczafiego za ministerstwo oświaty, wicepremierostwo i skonfrontuje z tym co dzisiaj paple w tefałenie na swojego koalicjanta, jedynej stacji do której go zapraszają. Nawet Rydzyk nie chce z nim gadać. Ale kto chce go schłuchać?
      • Gość: Prof. Sawczuk Re: Mecenas Rogalski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.13, 07:04
        Behemocie, sprawa jest bardziej skomplikowana. Poczatkowo, w latach mej młodości byłem zafascynowany prawem, skończyłem nawet 1 rok studiów zachęcany przez śp. Teścia słynnego mecenasa z Olesna. Ale rychło stwierdziłem, podobnie jak ty, że nie bedę umiał "bronić złoczyńców za pieniądze", by za moment bronić ich przeciwników. Uznałem to za jakąś skrajną cyniczna postawę. I chętnie przychylałem się do komunistycznej tezy , że palestra to przeżytek, oznaka degrengolady systemu kapitalistycznego, że państwo obroni samo, skutecznie i sprawiedliwie, przy pomocy prawnika wyznaczonego z urzędu. Gdy tak obnosiłem się z moimi smarkaczowatymi poglądami mój brat prawnik sprowadził mnie szybko na ziemię. Po raz pierwszy, a były to lata 60. usłyszałem o prawach człowieka, o prawie do obrony, o szlachetnej roli jaką pełni adwokat. Teść dorzucał swoją prawdę: nawet największy zbrodniarz ma prawo do obrony. Więc niech nie dziwi cię, że w małym ośrodku, a Opole to nie N.York, zdarzy się, iż były nasz obrońca broni dziś naszego przeciwnika. Oby czynił to ze swą najlepszą wiedzą i nie wykorzystywał poznanych przy wódeczce z nami imponderabiliów.

PS: A tak nawiasem wódeczka to trucizna ! Tylko niszczy. Jestem w szoku po ostatnim weekendzie. 66 trupów, i tak weekend w weekend, wyniszczamy się sami, nie trzeba ruskiego.
        • Gość: lalecznik Re: Mecenas Rogalski IP: 89.79.135.* 07.05.13, 19:58
          Przeglądałem komentarze w portalu Niezależna. Zasadniczo są tylko dwa typy opinii: kolejny zdrajca, ale przede wszystkim że został zastraszony, przy czym istnieje realna obawa o życie mec. Rogalskiego. Nie należy tego traktować jako opinii wszystkich zwolenników PIS, ale na pewno jej wpływowej i dominującej części. Oczywiście jest również wniosek do rady adwokackiej o możliwość (!) złamania tajemnicy adwokackiej, co jest klasycznym przykładem tzw. chilling efect, czyli ostrej w tonie groźby postępowania prawnego mającej na celu powstrzymaniem danej osoby lub instytucji przed obecnym działaniem. Światełko w tunelu może i zabłysło, ale do wyjścia jeszcze długa droga. Tym niemniej ostatnia sprawa pokazuje, że są w PIS osoby, które są w stanie otrząsnąć się spod wpływu duetu Kaczyński-Macierewicz i wyprowadzić tą partię wreszcie na prostą. Nie mówię, że to nastąpi szybko, ani łatwo, ani na pewno. Uważam, że PIS skończy jak narodowo-konserwatywny Front Narodowy Le Pena we Francji. Siła znacząca, ze stabilnym elektoratem, jednak nigdy nie rządząca. No, ale przecież mogę się mylić. Oby.
        • Gość: behemot Ach kolnecie mój uczony... IP: *.dynamic.chello.pl 07.05.13, 21:43
          Opole to dziura, ale znowu nie taka wielka, by mecenas z jajami mógł odmówić klientowi ze względu na to, że zna stronę przeciwną, którą reprezentował i której doradzał. Glodu i chłodu polskich plaż nie cierpiał, a sprawa nie była pierwszą jaką dostał od roku. Ale dajmy mu spokój.
          Co do P.S. to radzę Ci zmienić zdanie o wódeczce jako truciźnie. Pita z umiarkowaniem to lekarstwo a nie trucizna. Polecam Ci przed snem kieliszeczków kilka (byle nie setek) soku cytrynowego z 10 cytryn rozrobinego z litrem spirytusu, litrem wody niegazowanej np. Żywiec i 40 dekagramami cukru polskiego. Gdy mikstura po 24 godzinach się przeżre, możesz zacząć jej zażywać uprzednio schłodzonej. Umysł Twój wielki, jasności i sprawności nabierze o całe ca 10%, tak że postrzeżesz sprawy niemieckie z ostrością obiektywu zoom Carl-Zeiiss.
          • Gość: Prof. Sawczuk Re: Ach kolnecie mój uczony... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.13, 07:53
            Mnie sie polepszyło o co najmniej 25% gdy odstawiłem alkohol przed prawie 10 laty. T o t a l n i e ! Zniknęły jak ręką odjął wieczne bóle głowy, jakieś duszenia w klatce piersiowej, jakieś czarne myśli, jakieś miazmaty nieokreślone, chandry, ale co najważniejsze nieodpowiedzialne zachowania pod wpływem...
            Dziś uważam, że Polacy sami się unicestwiają, a propoaganda antyalkoholowa zeszła całkowicie do podziemia, wręcz nie wypada w publicznym obiegu walczyć z uzależnieniami ! Robi sie to pokątnie. Dlatego nasz były prezydent przyzna sie do wszystkiego, do operacji kolana, do przepukliny przedramienia:) do wiecznego przepracowania, do najróżnorodniejszych schorzeń, nawet do pracy na rzecz obcych wrażych mocy, tylko nie przyzna sie do choroby filipińskiej. A dlaczego? Bo uważa, że to pogrąży go w oczach opinii publicznej i odbierze mu godność i szacunek. I najgorsze jest to, że ...ma rację ! Bo w Polsce nikt nie cieszy się takim szacunkiem jak weekendowy pijak, nasz brat, nasz wuj, nasz przyjaciel, nasza przyjaciółka, która lubi z nami się napić a potem dla otrzeźwienia oferuje kawę z dziurką :), nikogo bardziej nie kochamy jak facia, z którym możemy sie zbratać (brudzio!) i razem od poniedziałku znowu codziennie na dobranoc strzelić sobie własną miksturke, która ponieważ jest nasza, taka swojska i domowa, wcale nie ma niszczącej siły uzależniania. Dlatego uważam ją za truciznę. Alkoholizm to choroba zaprzeczeń i kłamstw.

Pane Hawranek ja se ne boim, ja ne mam rak, ja mam krzynke piwa for everyday use !
      • mieszaniec-zopola zła fama wcale się tak dobrze nie rozchodzi 07.05.13, 20:30
        Gdyby Behemot nie był taki tajemniczy, to założyłbym się z nim o skrzynkę piwa, że jego papuga to ten sam, którego tu na forum czy też na łamach obsrywały jakieś osoby. Że kasę wziął i palcem w bucie nie kiwnął. Facet ciężko i niejednokrotnie zawinił i żadne skargi w okręgowej organizacji zawodowej nie odniosły skutki. W Opolu jest kilku lekarzy specjalistów o wyjątkowo złej sławie. Mimo, że mam dziesiątki kolegów lekarzy, to nie udało mi się uniknąć trafienia do dwóch szarlatanów, jak ich określają koledzy po fachu. Środowiska zawodowe w ogóle nie eliminują ze swoich szeregów niegodziwców. Cały opolski światek medyczny wiedział co wyrabia dr Dariusz P. , ale rzekomo nie wiedział szef okręgowej izby lekarskiej. Izba lekarska nie zrobiła też nic w sprawie 2 szarlatanów, którzy psują ludzi (w tym mnie), chociaż o ich wyczynach wie całe środowisko.
        Wniosek: Należy odbierać i nadawać pocztę pantoflową.
        • Gość: behemot Re: zła fama wcale się tak dobrze nie rozchodzi IP: *.dynamic.chello.pl 07.05.13, 21:04
          Niestety, przegrałbyś skrzynkę Smalanda lub Abro, bo chyba tylko takie szwedzkie siki o mocy 3,5% masz pod ręką. Nie chodzi tu o słynnego "mecenasa" Wojciechowskiego.
    • angrusz1 Re: Mecenas Rogalski 07.05.13, 21:56
      Gość portalu: lalecznik napisał(a):

> Najpierw Piecha, potem Giżyński, teraz Rogalski. No, no…
      > wiadomosci.onet.pl/temat/katastrofa-smolenska/mec-rogalski-bije-sie-w-piers-i-przepraszam,1,5493084,wiadomosc.html
      > Z jednym się tylko nie zgadzam. To nie jest wcale cynizm. Ktoś kto czytał ̶
      > 2;raport” Macierewicza zauważy jego paranoiczny charakter. Tylko powiedze
      > nie tego publicznie jest trudne. Oskarżać polityka o chorobę psychiczną? Cynizm
      > się sprzeda. To jest tak jak ze znachorem sprzedającym psi smalec jako remediu
      > m na raka. Trudno zgadnąć czy wyrachowanie czy sam w to wierzy. Raczej miks obu
      > .
      >
      > W każdym razie cieszą pojawiające się oznaki trzeźwego osądu. Czyżby w tunelu p
      > ojawiło się światełko i nie jest to pociąg?

Giżyński ? Szymon czy Girzyński ?

Może precyzyjniej ?
      • Gość: lalecznik Re: Mecenas Rogalski IP: *.dynamic.chello.pl 07.05.13, 22:47
        Girzyński Zbigniew, poprawka, przepraszam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka