Gość: S IP: *.dynamic.chello.pl 22.07.13, 18:36 Sonda jest świetna. Oddałem głos i obejrzałem wyniki: przy KAŻDEJ odpowiedzi 0 głosów??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
e-johnik Cyrk z parkowaniem na Pasiece. jak to rozwiązać? 22.07.13, 21:35 Radni bezradni, bezradny prezydent, urzędnicy ratusza bez mózgu... Może zamiast zakazów, strażników bez inteligencji, lawet, mandatów.... Pomyśleć prościej (prościej, znaczy lepiej dla waszych szarych komórek....) To wspaniale i cudownie, że ludzie chcą odwiedzać nasze całkiem miłe Opole, cudnie że jadą do naszego naprawdę wartego odwiedzenia ZOO. Może warto w waszych zakutych urzędniczych łbach, uruchomić pozytywne myślenie... daliście d.... ze śmieciami, więc zanim przyznacie sobie kolejne nagrody za nic nierobienie, zróbcie coś... Albo raczej nic nie róbcie, to szansa na to że nic nie spie*****cie.... Na szczęście niedługo wybory.... szukajcie pracy. Choć raczej do pośredniaka.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaczka dziwaczka Re: Cyrk z parkowaniem na Pasiece. jak to rozwiąz IP: 217.173.202.* 23.07.13, 09:15 chamska wypowiedzia chcesz ukryc swoj brak pomyslow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tata Cyrk z parkowaniem na Pasiece. jak to rozwiązać? IP: *.252.22.3.internetia.net.pl 22.07.13, 22:06 Pomysł z natychmiastowym karaniem jest dobry, bo po pierwsze trzeba dbać o porządek. Po drugie dobra informacja ułatwia życie. Nie tylko o aktualnie dostępnej liczbie miejsc parkingowych ale o imprezach, które się odbywają. W niedzielę przejeżdżając obok Solarisa widziałem że było sto kilka wolnych miejsc. Stamtąd jest w sam raz na spacer do ratusza, na Pasiekę, do Bolko i Młynówka z powrotem. Za 3 godziny parkowania płaci się piątaka. Z pewnością to taniej niż zaparkowanie jeszcze dalej i dojechanie na miejsce autobusem. Zaparkowałem bez problemu na Piastowskiej, tuż przy mostku. W innych miejscach też było widać wolne miejsca. wcale nie było tak źle pomimo filmowej imprezy w amfiteatrze. Acha, przy okazji. Wiele razy widziałem w niedzielę przyjeżdżających, którzy po zaparkowaniu podchodzą do parkomatu aby zapłacić. Naród już się przyzwyczaił do płacenia za miejsca parkingowe. W propozycjach nie ma wzmianki o tym, że można zbierać tą "miejską składkę" - trzeba zbierać kasę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: quest Cyrk z parkowaniem na Pasiece. jak to rozwiązać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.13, 23:24 Na parkingowych ignorantów polecam klaksonik.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Cyrk z parkowaniem na Pasiece. jak to rozwiązać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.13, 23:30 CAŁA ULICA STRUGA OD WIADUKTU DO MŁYNÓWKI JEST WOLNA !!!! TRZEBA BY TO WYKORZYSTAĆ!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grant przystanki to raczej na Korfantego IP: *.adsl.inetia.pl 23.07.13, 02:51 przystanki to raczej na Korfantego i dojazd autobusu do parkingu na Parkowej Odpowiedz Link Zgłoś
borus6 Uruchomić MZK 23.07.13, 07:46 Opole jest jedynym miastem w kraju i Europie, w którym nie ma dojazdu komunikacji miejskiej do ZOO. Jest miastem nietolerancyjnym dla niepełnosprawnych, osób starszych, matek z małymi dziećmi. Świadczy to o kulturze mieszkańców i władz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robak Re: Uruchomić MZK IP: 217.173.202.* 23.07.13, 09:18 Masz racje w duzej czesci :-) i sie z Toba zgadzam. Musimy jednak przekonac tych, ktorzy za wszelka cene domagaja sie kolejnych parkingow i przywilejow dla aut. oni chca w-pe Bolko uczynic jednym wielkim parkingiem! Szkoda, ze przytakuje im gazeta wyborcza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grant czas najwyższy okazać to władzom miasta IP: *.adsl.inetia.pl 23.07.13, 09:20 to do czego prowadzi kult samochodu widać właśnie na podstawie tego co dzieje się na Pasiece. Miasta są dla ludzi nie dla samochodów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AZ Cyrk z parkowaniem na Pasiece. jak to rozwiązać? IP: *.arkadia.opole.pl 23.07.13, 08:08 52% - jest za karaniem kierowców. No cóż zdaliście egzamin, możecie się starać o pracę w ratuszu. Chcecie walczyć ze skutkami, a nie z przyczynami. Wynik głosowania bardzo mnie zdziwił. Normalnie myślący człowiek wiedząc, że jeden z najpiękniejszych ogrodów zoologicznych w Polsce jest jest jedną z niewielu atrakcji Opola głosowałby najpierw za zwiększeniem parkingu na Bolko, potem za oznakowaniem dojazdu do niego. W tej chwili oznakowanie zoo sugeruje, że najlepiej dojechać poprzez Pasiekę. Informacja powinna być czytelna i zrozumiała przede wszystkim dla przyjezdnych, którzy nie mają pojęcia, że żeby zaparkować blisko zoo trzeba niemal wyjechać z miasta. Niestety organizacja ruchu i informacja w Opolu kuleje. Wiem to bo nieraz musiałem tłumaczyć przyjezdnym, jak dojechać z parkingu pod dworcem do hotelu Opole. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edek Re: Cyrk z parkowaniem na Pasiece. jak to rozwiąz IP: 217.173.202.* 23.07.13, 09:19 co sprytniejsi maja GPS, ale reszta woli tkwic w sredniowieczu i skarzyc sie na oznakowanie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grant Re: Cyrk z parkowaniem na Pasiece. jak to rozwiąz IP: *.adsl.inetia.pl 23.07.13, 09:27 jak wielką część wyspy chcesz przeznaczyć na parking (ile dodatkowych miejsc masz na myśli, obecny parking to blisko 300 miejsc parkingowych) zostanie coś dla miłośników pieszych wycieczek ? Odpowiedz Link Zgłoś
jawor10 Parking poza wyspą Bolko i Pasieką 23.07.13, 10:08 Nie róbmy śmietnika z jedynego parku w Opolu. Niech smród spalin nie zaściela się wśród drzew i idzie do ZOO. Jedyny możliwy dojazd do Wyspy Bolko i do ZOO to komunikacja MZK. Przystanki od Prószkowskiej i przy ZOO. Jeden autobus to około 100 pasażerów, więc ile mniej samochodów i problemów z dyscyplina kierowców. Pasieka tylko dla mieszkańców. Zakazać wjazdu innym kierowcom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grant Re: Parking poza wyspą Bolko i Pasieką IP: *.adsl.inetia.pl 23.07.13, 10:59 wydaje mi się, że właśnie do tego celu służy komunikacja miejska bo to nie ma takiego miejsca, gdzie zmieszczą się wszyscy chętni samochodami szczególnie w przypadku gdy jeden samochód równa się jedna osoba. Być może byłaby to pierwsza dochodowa linia MZK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Parking poza wyspą Bolko i Pasieką IP: *.ip.netia.com.pl 23.07.13, 15:49 i zwm (ak) też tylko dla mieszkańców. Zakazać wjazdu innym kierowcom! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opola Re: Cyrk z parkowaniem na Pasiece. jak to rozwiąz IP: *.adsl.inetia.pl 23.07.13, 11:24 Naprzeciwko Szkoły jest duże boisko , w każdą sobotę w dni świąteczne udostępnić na cele publiczne i zrobić parking. Zmieści się około 100 samochodów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grant Cyrk z parkowaniem na Pasiece. jak to rozwiązać? IP: *.adsl.inetia.pl 23.07.13, 10:21 wydaje mi się, że właśnie do tego celu służy komunikacja miejska bo to nie ma takiego miejsca, gdzie zmieszczą się wszyscy chętni samochodami szczególnie w przypadku gdy jeden samochód równa się jedna osoba. Być może byłaby to pierwsza dochodowa linia MZK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elżbieta Flisak Cyrk z parkowaniem na Pasiece. jak to rozwiązać? IP: *.252.22.52.internetia.net.pl 23.07.13, 13:00 Będę mimo wszystko uparta. To nie liczba czy dostępność parkingów ma wzrosnąć, tylko liczba i dostępność parków. Poza tym, całe miasto, zwłaszcza Centrum z Pasieką oraz Śródmieście, powinno odzyskać ludzki wygląd i nadawać się na niedzielny spacer. Zmiany powinny zostać rozpoczęte natychmiast i wolnymi krokami doprowadzać do oddawania naszego miasta ludziom i oddawania ludziom godności. Cywilne falangi szturmujące wyspę Bolko co weekend są najlepszym, bo żywym, dowodem na potwierdzenie mojej tezy. Ludzie są spragnieni piękna i spokoju, a więc tego piękna i spokoju powinno być więcej. Inna sprawa, że w tym wyścigu "kto wyprzedzi wszystkich innych w dążeniu do zbliżenia się do tego piękna" depczą prawo wszystkich pozostałych. Nieludzkość miasta i nieludzkość ludzi to są dwa równoległe problemy i każdy z nich wymaga odrębnego podejścia, a przeciwdziałanie każdemu z nich powinno rozpocząć się jak najszybciej. Co do rozwiązań dotyczących parkingów: pozostawić je tak jak teraz. Powinno być więcej jasnej, klarownej i ogólnodostępnej informacji w formie niezależnej od Internetu, GPS-ów i innych technologii. Niech będą w formie tabliczek, ulotek, plakatów a nawet billboardów dostępnych w wielu miejscach Opola - w Informacji Turystycznej, przy kasach dworcowych, przy większych parkingach, przy wjazdach do miasta. Niech będą też w formie artykułów prasowych i w Internecie, akcji podejmowanych podczas imprez masowych, informacyjnych działań SM. Broń Boże przekształcanie boisk na parkingi, nawet tymczasowo! To miałoby nie tylko negatywne następstwa natychmiastowe, takie jak deformacja nawierzchni i zaśmiecenie okolic, ale i długofalowe - takie jak wyrobienie bardzo złych nawyków zarówno u kierowców, przyzwyczajanych do jeżdżenia po obiektach sportowych, jak i u władz, zachęconych przyzwoleniem społecznym do dalszej dewastacji infrastruktury sportowej. Ludzie nie powinni nawet w snach wyobrażać sobie samochodu na tartanie, trawie czy asfalcie przeznaczonym do sportu! Ale cóż - w mieście, które dopuszcza wyścigi pojazdów silnikowych nawet na tafli lodowiska, wszystko jest możliwe... Odnośnie komunikacji miejskiej: Niech zostaną te same przystank na ul. Piastowskiej i Spychalskiego. Powinny być jednak częstsze i bardziej różnorodne połączenia, zwłaszcza w weekendy, a jeden bilet powinien wystarczyć na dojazd na te dwa przystanki z dowolnej dzielnicy Opola (choićby nawet z przesiadką). Jako uzuopełnienie autobusów MZK, powinien pojawić się niewielki, zwrotny pojazd napędzany energią elektryczną, niekoniecznie w formie autobusu - może to być np. elektryczny pojazd imitujący minipociąg, albo cabrio ze zdejmowanym w pogodne dni dachem. Mogłaby to być firma prywatna albo specjalna usługa MZK, w zależności, co jest bardziej realne i opłacalne dla nas. Jego forma może nawiązywać do akcentów regionalnych, np. do Festiwalu, do charakterystycznych postaci czy elementów architektury Opola i regionu. Pojazd ten jeździłby cyklicznie, na trasie Dworzec Główny - Korfantego - Księcia Jana Dobrego - 11 Listopada - Powstańców Śląskich - Niedziałkowskiego - Barlickiego - Piastowska - Spychalskiego (do przystanku MZK) - Katedralna - Szpitalna - Koraszewskiego - Rynek - Krakowska - Dworzec. Można także pomyśleć albo o rozszerzeniu jego kursu aż do ZOO poprzez ul. Krapkowicką i Parkową, albo uruchomić drugi pojazd, który jeździłby tylko na trasie Spychalskiego - Krapkowicka - Parkowa - ZOO. Pętle byłyby na terenie dworca PKS (tu niech będzie też zajezdnia), na parkingu za pubem przy ul. Spychalskiego, na ul. Parkowej. Przy ZOO pojazd stałby tylko tak długo, ile potrzeba na uzbieranie wystarczającej liczby pasażerów. Prędkość byłaby dostosowana do warunków: w mieście szybko i bez zbędnych przystanków, na Pasiece i Bolko wolno i ostrożnie. Bilet byłby stosunkowo tani na odcinku Dworzec-Powstańców Śląskich, a na pozostałych odcinkach mógłby być droższy. Specjalne zniżki oraz pierwszeństwo przejazdu z gwarancją miejsc siedzących byłyby dostępne dla osób z orzeczeniem niepełnosprawności uniemożliwiającej poruszanie się bez samochodu. Dopuszczalny przewóz psów, kotów i innych zwierzątek, do dyspozycji ich właścicieli kilka klatek na tyłach pojazdu. Na zakończenie - niekwestionowana konieczność remontu mostu prowadzącego na wyspę Bolko z Pasieki. Najważniejsze jest, moim zdaniem, ułatwienie podjazdu i zjazdu, bo w chwili obecnej bardzo ciężko jest w weekend wjechać rowerem czy wózkiem na ten most bez kolizji z tymi, którzy jadą w przeciwnym kierunku. Znacznie ograniczyć schodki na rzecz szerokiego, dogodnego podjazdu o małym nachyleniu i rozszerzającego się na prawo i na lewo. Wówczas można by pomyśleć o skróconym kursie tego elektrycznego pojazdu, o którym napisałam powyżej. Kursowałby do ZOO bezpośrednio z Dworca przez Pasiekę. O ileż tańsze i dogodniejsze byłoby takie rozwiązanie? No to do roboty, proszę skorygować błędy mojego planu, dorzucić od siebie parę udogodnień i składamy wniosek do UM. Odpowiedz Link Zgłoś
jawor10 Wsparcie dla dojazdu innego niż samochód 23.07.13, 14:01 Oczywiście rózne rozwiązania ale prowadzace do jednego celu - ułatwić dotarcie do Wyspy Bolko, do ZOO komunikacja inna niz własne samochody. Komunikacja taka umozliwi dojazd cały rok, częstotliwość w zależności od pory roku i zapotrzebowania. Jest dojazd przed kanałem Ulgi ze Spychalskiego - ładna asfaltowa uliczka. Odpowiedz Link Zgłoś
borus6 Re: Wsparcie dla dojazdu innego niż samochód 23.07.13, 14:22 fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3471154,2,1,centrum-szkolenia-na-wyspie-Bolko.html Odpowiedz Link Zgłoś
gandharwa Park Wiński 23.07.13, 16:42 Będę mimo wszystko uparta. To nie liczba czy dostępność parkingów ma wzrosnąć, tylko liczba i dostępność parków. Tu wypada się zgodzić. Na terenie, gdzie teraz jest park na Bolko ma w przyszłości powstać kolejny park, takie przedłużenie parku na Bolko aż do torów kolejowych. Jak rozbudujemy parking na wyspie do wielkości tego pod Karolinką to na park nie zostanie już miejsca. To chyba nie o to chodzi byśmy wszystkie samochody z Opola i okolic zgromadzili w niedzielę na wyspie...chyba odwrotnie - ludzie uciekają przed hałasem i spalinami z miasta do zoo i parku. Dlatego wg mnie powinno się promować wjazd do parku dla pieszych i rowerzystów, dla samochodów w ograniczonym zakresie, w weekendy najlepiej wcale. Zgodnie z MPZP zaraz za kanałem Ulgi mają być postawione dwa parkingi, jeden podobno nawet ze stają dokowania samochodów elektrycznych. Jest tylko jeden mankament - nie ma kładki na kanale między tymi parkingami a wyspą (na wysokości dzisiejszego parkingu) - ta kładka musi powstać - także jako droga rowerowa z kampusu PO na stare miasto. I chyba od tego powinniśmy zacząć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elżbieta Flisak Re: Park Wiński IP: *.252.22.52.internetia.net.pl 23.07.13, 21:32 Samochody elektryczne i hybrydy spalinowo-elektryczne - jedna z najbardziej lekceważonych w Polsce technologii, nie tylko nie wspierana, ale wręcz marginalizowana. Naiwnie spytam: dlaczego? Cieszy mnie, ale też dziwi niezmiernie, że ma powstać stacja dokowania w Opolu. Ile takich pojazdów jest teraz w naszym regionie? Gdybym miała kupić samochód, to tylko taki. Ale czytałam onegdaj trochę na temat cen i możliwości ładowania i serwisowania i postanowiłam na razie nie schodzić z rowerka. Może za dwa i pół roku wrócę do tematu? Panie Gandharwo, ja się z Panem zgadzam w kwestiach ochrony środowiska i urban planning niezależnie od tego, czy wypada czy nie. Czyli w 99,9% przypadków ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grant Re: Park Wiński IP: *.adsl.inetia.pl 23.07.13, 23:42 ja tam czekam aż rozrośnie się park na dachu BGK tiny.pl/hv5nh będę miał bliżej :) a w sumie to skoro parking Solarisa się do parkowania nie nadaje to może też tam coś posiać i posadzić :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elżbieta Flisak Re: Park Wiński IP: *.252.22.52.internetia.net.pl 24.07.13, 00:02 A ja straciłam już rachubę, ile zieleni ubywa w moim otoczeniu. Właśnie wykończono Śliwę niedaleko mojego domu rodzinnego, na którą zwykłam była sobie wchodzić jako kilkuletnia chłopczara. RIP kochana, dołączyłaś w raju do swoich sąsiadek - Czereśni i Jabłoni, a także Lipy z sąsiedniego placu. Na Lipę nie właziłam, bo pień był strasznie gruby i nie miałam jak się złapać. Tak już jest - skoro drzewa nie wolno wyciąć, to trzeba dopuścić do choroby, uschnięcia i złamania. Za rok okaże się, że szlachetna akcja zwalczania szrotówka kasztanowcowiaczka za pomocą lepów na pniach kasztanowców wzdłuż ul. Kani, w której przy okazji poległo mnóstwo żyjątek niebędących wspólnikami szkodnika, nie odniosła skutku i szrotówek nadal będzie hasał po Opolu. Wzdłuż niedalekiej ul. Rejtana istnieje bowiem cały szpaler kasztanowców bez lepów na pniach, za to z charakterystycznie pożółkłym listowiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elżbieta Flisak Re: Park Wiński IP: *.252.22.52.internetia.net.pl 24.07.13, 01:03 Bardzo dobra publikacja, gromadząca w jednym miejscu wyczerpujące informacje: psdz.pl/publikacje/2013.01.21%20ZASADY%20PROJEKTOWANIA%20I%20WYKONYWANIA%20ZIELONYCH%20DACHOW%20I%20ZYJACYCH%20SCIAN.pdf Inwestora trzeba by poinformować, że w publikacji tej znajdują się informacje dotyczące korzyści finansowych dla inwestora. Wówczas mamy gwarancję, że do niej zajrzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: behemot Re: Park Wiński IP: *.dynamic.chello.pl 24.07.13, 05:56 Zacząć należy od przebiegu trasy średnicowej. Gdy nie będzie ona przebiegać przez Pasiekę to kładka przyklejona do mostu PKP, czemu nie? A MPZP jak się zmienia pokazała sprawa Solarisa. Odpowiedz Link Zgłoś
borus6 A kto winien dokonywanych zmian w MPZP? 24.07.13, 07:58 Radni - bezradni ale chętni do brania kasy. Za komuny radny pracował społecznie - nie było żadnych diet. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mbb Cyrk z parkowaniem na Pasiece. jak to rozwiązać? IP: *.dynamic.chello.pl 23.07.13, 16:24 najlepiej kolejka mikoszy z kazdego parkingu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzybek agnieszek Re: Cyrk z parkowaniem na Pasiece. jak to rozwiąz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.13, 21:42 Ale macie problem. Pytajcie Maślaczki z ratusza ona wam powie. Idąc jej tokiem myslenia dot. rozwiazywania problemów z ruchem drogowym (patrz dojazd do Lidla przy Spychalskiego) należy z każdej strony wyspy postawic znak "Zakaz wjazdu", z tabliczką nie dotyczy mieszkańców (albo w niedziele również dotyczy). Kto wjedzie- karać z wysokiego C. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antoszyper Cyrk z parkowaniem na Pasiece. jak to rozwiązać? IP: *.dynamic.chello.pl 24.07.13, 07:26 Trzeba zacząć od wymiany zasiedziałego personelu w ratuszu .Oni najlepiej budują ścieżki i kładki rowerowe . Odpowiedz Link Zgłoś