Dodaj do ulubionych

skandaliczna-interwencja-niemieckiego-konsulatu

IP: 80.50.134.* 25.05.14, 07:00
Niemcy myślą, że rządzą na Śląsku. Po przegranej Tuska w najbliższych wyborach skończą się takie zjawiska.

To Niemcy wymogli na policji interwencję na wykładzie prof. Zygmunta Baumana - donosi "Gazeta Polska Codziennie". - Niemiecki konsul powinien być uznany w Polsce za persona non grata - powiedział gazecie jeden z naukowców z Uniwersytetu Wrocławskiego.

Na początku tygodnia na kary aresztu i grzywny wrocławski sąd skazał 19 osób obwinionych o zakłócenie wykładu prof. Baumana, który w czerwcu 2013 r. odbył się na Uniwersytecie Wrocławskim. Wyrok jest nieprawomocny.

Rozpoczęcie wykładu filozofa zostało zakłócone okrzykami i gwizdami przez kilkadziesiąt osób związanych z Narodowym Odrodzeniem Polski, którzy oskarżali prof. Baumana o współpracę z organami bezpieczeństwa PRL.

"W trakcie procesu okazało się, że o interwencję policji poprosił dr Gottfried Zeitz, konsul niemiecki we Wrocławiu" - czytamy w "GPC". Wynika to z zeznań świadków.

"Polskie ministerstwo powinno jak najpilniej wszcząć procedurę dot. potraktowania konsula Niemiec we Wrocławiu jako persona non grata, ponieważ jego zachowanie nosi wyraźne znamiona ingerencji w wewnętrzne sprawy kraju. Czekamy na kroki MSZ" - czytamy dalej cytowaną przez gazetę wypowiedź naukowca z Zakładu Studiów nad Polityką Uniwersytetu Wrocławskiego.

LINK

cytat:

Przed sądem obwinieni nie przyznali się do zarzutów. Niektórzy z nich podkreślali, że na wykład Baumana przyszli, aby zaprotestować przeciwko obecności na wrocławskiej uczelni "człowieka, który ma na rękach krew polskich patriotów".

Czy Polska to jeszcze jest polska,skoro Polak prawa nie ma ,aby zbrodniarza wygwizdać jedynie ???
Wybory dzisiaj, powinniśmy wygwizdać tego kto na to zasługuje.
Obserwuj wątek
    • Gość: Psychiatra Napisz jeszcze IP: *.e-sbl.net 28.05.14, 21:15
      że Niemcy sprowadzają nad Opole i Wrocław chmury deszczowe a potem 34 st w cieniu i suszę
      • Gość: wallenrod jeśli sąd tak stwierdzi ... IP: 80.50.134.* 29.05.14, 07:18
        ...to cię poinformuję.

A w sprawie Baumana tak stwierdził:

"W trakcie procesu okazało się, że o interwencję policji poprosił dr Gottfried Zeitz, konsul niemiecki we Wrocławiu" - czytamy w "GPC". Wynika to z zeznań świadków.
    • Gość: gość do wallenrod IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.14, 21:40
      jesteś reprezentantem patologicznego myslenia.
      • Gość: wallenrod Re: do wallenrod IP: 80.50.134.* 29.05.14, 07:12
        Minister nauki w specjalnym liście przeprasza i wychwala prof. Zygmunta Baumana po incydencie na Uniwersytecie Wrocławskim, gdzie grupa narodowców głośno wyraziła sprzeciw wobec zapraszaniu na uczelnię komunistycznych aparatczyków z najczarniejszego okresu PRL.

W obronie Baumana stanęli również minister spraw wewnętrznych i premier. Wszyscy oni podkreślają, że nie wolno w taki sposób odnosić się do szanowanych naukowców.

Warto więc przypomnieć ministrom polskiego rządu, kogo tak ochoczo bronią.

Przeszłość Zygmunta Baumana poznaliśmy nieco bliżej za sprawą publikacji historyków Bogdana Musiała oraz Piotra Gontarczyka.

Ujawnili oni szczegóły działalności Baumana w Korpusie Bezpieczeństwa Publicznego (w latach 1945-1953) oraz jako agenta Informacji Wojskowej o pseudonimie „Semjon”.

Przed sześcioma laty w brytyjskim “Guardianie” Bauman tłumaczył swoją działalność w – jak mówił – „wewnętrznej armii” m.in. młodym wiekiem. Stwierdził, że ponosi pełną odpowiedzialność za swoją przeszłość. Tyle, że z tego wyświechtanego zwrotu nic nie wynika. Nigdy nie wyraził skruchy z powodu wiernej służby stalinowcom, nigdy nie przeprosił też swoich ofiar.

Bagatelizował pracę w Korpusie Bezpieczeństwa Wewnętrznego, czyli specjalnym oddziale wojskowym tropiącym bohaterów podziemia niepodległościowego, odpowiedniku sowieckiej NKWD.

Tłumacząc się z umiłowania komunizmu (w jego stalinowskiej odmianie) twierdził, że był on… kontynuacją Oświecenia.
        Powoływał się też na swój młody wiek. Warto pamiętać, że polscy bohaterowie, którzy kilka miesięcy wcześniej ginęli w Powstaniu Warszawskim, mieli często jeszcze mniej lat.

KBW Bauman nazwał jednostką analogiczną do dzisiejszych prowadzących wojnę z terroryzmem!

Szkolił w przeszłości bandytów,czyżby i dziś miał to czynić ?
        Wybacz , ale winien siedzieć cicho skoro więzienia uniknął,a tam jego miejsce,nie za katedrą uniwersytecką.
        Cóż,OŚWIECONY z niego człowiek.
        • Gość: wallenrod post scriptum IP: 80.50.134.* 29.05.14, 07:35
          Interes rządu jest istotny dla rządu,ale istnieje jeszcze przyzwoitość normalna.
          Zdaję sobie sprawę ,że polityka to qrwa ostatnia,ale NARÓD nie ma obowiązku się sqrwiać.

Z drugiej strony prof. Bauman jest niebywale wpływową osobą w Europie, mającą bardzo szerokie koneksje i będącą w stanie przenieść na Zachód informacje kształtujące wizerunek Polski.
          • Gość: wallenrod c.d. IP: 80.50.134.* 29.05.14, 08:21
            Nie wiem, czy władze nie były przygotowane na jakieś incydenty.
            W internecie pojawił się film, który dowodzi, że na długo przed rozpoczęciem spotkania z Baumanem policja w reżyserce nad aulą drobiazgowo ustalała wszystkie szczegóły zabezpieczenia. Antyterroryści czekali w gotowości. Czegoś się więc tam spodziewano, a może nawet – zaryzykujmy hipotezę – na coś liczono.

Obecność sił policyjnych próbujących zabezpieczyć to spotkanie świadczy o dobrej inwigilacji środowisk, które to przygotowywały i próbie wcześniejszego zabezpieczenia się przed ewentualnym zagrożeniem. Ale w tym materiale widać też poważne zaskoczenie porządkowych tym, że niemile widziana grupa jest spora i nie za bardzo wiadomo, co z nią zrobić. Jedno jest pewne – z jednej strony mamy kompletną niekompetencję służb, a z drugiej jest dla mnie okazją do wspomnień z lat 80.

W moich czasach studenckich milicja obywatelska miała niepisany zakaz wchodzenia na tereny uniwersyteckie i tego się trzymała. Kilkakrotnie widziałem takie sytuacje. Jeżeli dziś dochodzi do tego, że na Uniwersytecie Wrocławskim interweniuje policja, to muszę zapytać: do jakich czasów wracamy? Do ‘68 roku? Do regulowania życia uniwersyteckiego przez siły porządkowe?

Czy we Wrocławiu doszło do zagrożenia życia, zdrowia? Nie, ludzie wykrzykiwali swoje poglądy i to wydaje się ciągle trzymać w formule debaty. Choć jest to, przyznaję, zachowanie radykalne. Użycie sił porządkowych oceniam bardzo krytycznie, bo to mi przypomina najgorsze momenty z moich czasów studenckich
            • Gość: wallenrod I co ? nikt nic nie ma ... IP: 80.50.134.* 04.06.14, 07:19
              ...do powiedzenia ?
              Ciekawe,czyżby Opolanie nie interesowali się normami moralnymi ?
    • angrusz1 Wykładów nie należy 04.06.14, 14:16
      zakłócać .
      • lech.junosza Re: Wykładów nie należy 04.06.14, 19:28
        angrusz1 napisał:

> zakłócać .
        Radykalna prawica wzięła pod swoje opiekuńcze skrzydła stadionowych wypierdków, zwanych kibolami. Ci natychmiast poczuli się dowartościowani. Z pogardzanej i odsądzanej od czci i wiary hołoty awansowali do grona żarliwych patriotów walczących o wolną – a jakże – Polskę. To bydło skwapliwie uczestniczy w marszach organizowanych przez faszyzujące ugrupowania, odbywa pielgrzymki na Jasną Górę, a swoją obecność na stadionach zaznacza teraz pseudopatriotycznymi transparentami.
        • Gość: wallenrod Bydło... IP: 80.50.134.* 05.06.14, 07:23
          ...tak twierdzisz,a kim ty jesteś,że tak sie spytam,skoro takie masz zdanie o ludziach ?
          Może uważasz,że ludzie spokojnie mają iść na ścięcie jak to bydło zwierzęce ?
          Wszak to "bydło" i ty także,mniemam,że siebie do bydła nie zaliczasz,wolność do przedstawiania swych emocjonalnych demonstracji zdobyli dzięki właśnie w podobny niegdyś sposób,a dziś ty i tobie podobni wolnego człowieka zamierzacie zapędzić do stajni i tam go zamknąć.
          Niedoczekanie kolego.
          Z "bydła" baranów nie zrobisz,nie te czasy.
          Czy ja,mający lat prawie 70,mogę zaliczać się do stadionowych kiboli.
          Nie mówiąc o wieku już moim,a bardziej o awersji do walk stadionowych,których osobiście specjalnie nie lubię mam poglądy podobne do tych ,twoim zdaniem,"bydlęcych kiboli" ,którzy stosowny występ we wrocławskiej auli zrobili także mam być tym bydlęciem,bo nie życzę sobie,aby mnie dziś szkolił człowiek,który zbrodniarzy ubeckich niegdyś nauczał ?
          Mam świete prawo człowieka takiego "wykopać" z sali.
          A że,jestem człowiekiem w miarę wychowanym,kopał go nie będę,ale wygwizdać mam niepodważalne do tego prawo.
          Choćby na pamięć tych "baranów" których UB-ecja niegdyś wymordowała.
          A były to "barany",które życie oddali za WOLNĄ I NIEZALEŻNĄ POLSKĘ,a ten co wykłady swe dziś głosi,niegdyś był rzeźnikiem,który "barany"na rzeź prowadził.
          Gwizdanie to żadna kara dla niego,on winien dziś siedzieć w kacecie do końca swych dni,jedynie na coś takiego zasłużył.
          I proszę mi nie zarzucać antysemickiej postawy,bo nie jest to istotne,że ten pan profesor takiej czy innej jest narodowości,istotne jest to co niegdyś czynił w Polsce.
          Polaków ubeckich także mieliśmy i oni także być tam powinni gdzie i ten polski profesor izraelski.
          Nie widzę,żadnej różnicy miedzy nimi.
          • lech.junosza Re: Bydło... 07.06.14, 15:09
            Fakt, określenie bydło na tych faszystowskich wypierdków to obrazy dla tych bardzo pożytecznych zwierząt.
            • Gość: wallenrod Re: Bydło... IP: 80.50.134.* 08.06.14, 07:07
              Czyli to " bydło " gdy było potrzebne do celów szczególnych to było cacy a dziś gdy " bydło " ma swoje zdanie i pokazuje rogi jest be, a nawet faszystami się staje,ciekawy pogląd.
              Ale tak to już jest w życiu,mam tego pełną świadomość .

cytat:

Zdaniem Frasyniuka obrady przy Okrągłym Stole były efektem naturalnego procesu po obu stronach.

- Ja wiem wszystko już o obradach Okrągłego Stołu, ale nie wiem, jak do niego doszło. (...) Przesądził o nich rozkład systemu oraz to, że pojawiło się nowe pokolenie, nowe strajki i ich nowi przywódcy, jak i ci, co tworzyli takie ruchy jak Pomarańczowa Alternatywa czy Wolność i Pokój - dodał Frasyniuk.

Frasyniuk podkreślił, że potrzebna była "naprawdę duża determinacja i odwaga po obu stronach, by usiąść do tych rozmów, w których każda ze stron miała po kilka wariantów".

Wartość porozumień przy Okrągłym Stole zanegował Morawiecki, który nazwał je "zaprzepaszczeniem szans, zgniłym kompromisem elit oraz rozmowami przeciwko narodowi".

- Szanse mieliśmy wielkie, my ludzie Solidarności, ale sam Okrągły Stół był zaprzepaszczeniem szans, a nie fundamentem. Byliście wyselekcjonowani do tych rozmów. Zmarnowany został potencjał Polski, potencjał Solidarności, a mimo to ten zgniły kompromis był naszą drogą do wolności. Wyobraźmy sobie, co by się stało, gdyby rozmowa była uczciwa - mówił Morawiecki.

Zdaniem Morawieckiego efektem kompromisu i planu Balcerowicza było zubożenie społeczeństwa.

- PZPR była skończona. Oni chcieli przemian, takich przemian, które wy im ułatwiliście. One teraz spowodowały, że jest milion dzieci głodujących w Polsce, a 28 procent młodych ludzi nie ma pracy. To jest wielka strata wynikająca z Okrągłego Stołu - powiedział Morawiecki.

Taką mamy Polskę jakie mamy kompromisy,lepsze to jak wojna,lecz wcale to nie znaczy,że ja patrząc na czarne mam twierdzić,że białym ono jest.
              Czarne to czarne,a Bauman profesor czarny jest jak noc najczarniejsza,i właśnie bardzo dobrze się dzieje,że mamy takich "faszystów",którzy biel od czerni pomagają odróżnić bardzo delikatnie.
              • lech.junosza Re: Bydło... 08.06.14, 13:30
                Faszystowskie bydło nawet wyperfumowane zawsze bydłem zostanie ... .
                • Gość: wallenrod Re: Bydło... IP: 80.50.134.* 08.06.14, 18:25
                  No cóż,wypada podsumować.
                  Deprecjonujesz prawdziwych faszystów.
                  Ale wypada spytać,skąd ci na myśl przyszło,aby tych co wygwizdali Baumana profesora na tej wrocławskiej uczelni z faszystami porównać .
                  Czy ty wiesz coś więcej czego ja nie wiem o tych studentach ?
                  Bo raczej nie dlatego gwizdali ci młodzi chłopcy,że Żydem profesor jest z pochodzenia,lecz raczej z jego UB-eckich korzeni.
                  Mniemam,że wiesz coś na temat byłego Urzędu Bezpieczeństwa działającego w Polsce ?
                  A jeśli wiesz to bardziej pasuje tego profesora z faszystami równać,a nie tych co w nim widza byłego rzeżnika,który niewinnych mordował niegdyś.
                  Coś ci jeszcze powiem,człowiek wierzący w Boga potrafi grzechy wybaczyć lecz nie ma prawa zapomnieć.
                  Gdyby nie polscy chrzescijanie to tacy jak ten profesor dzisiejszy a UB-ek niegdysiejszy wisiałby na pierwszej lepszej i najbliższej lampie lub przydrożnym drzewie.
                  Cieszyć się winni i nie narzekać na gwizdanie.
                  Podobną mamy sytuację z tym naszym generałem,który będąc jedną nogą w grobie o Bogu sobie przypomniał.
                  Bóg to sprawa prywatna, a pogrzeb państwowy miał niezasłużenie,zatem też mógł być słusznie wygwizdany nie on jako ten generał ale ten pogrzeb niezasłużony.
                  Ten pogrzeb państwowy nawróconego zbrodniarza był kpiną z Polaka uczuć.
                  • lech.junosza Re: Bydło... 08.06.14, 20:52
                    Żebyś nie był takim niewykształconym prymitywem to może bym się poświęcił podjął dyskusję z Twoimi wypcinami. Ale szkoda mi czasu, A więc Heil ci w ... .
                    • Gość: wallenrod no,proszę,proszę... IP: 80.50.134.* 09.06.14, 06:58
                      ...obraza majestatu.
                      Co tu ma do rzeczy moje wykształcenie ?
                      Wszak chodzi o poglądy.
                      Profesor z uczelni rozmawia ze studentem,który też nie jest wykształcony jak onże,a jednak rozmawia.
                      Postaraj się mnie przekonać,że błądzę,bo stwierdzenie ,że ktoś jest głupi problemów z Baumanami i Jaruzelskimi nie rozwiąże.
    • Gość: behemot Co to się porobiło.. IP: *.dynamic.chello.pl 09.06.14, 08:15
      Niemce bronią Żydów przed Polakami w Breslau. Gross zbiera żniwa. Pokłosie.
      • sedaluk Re: Co to się porobiło.. 09.06.14, 09:55
        Musze sie przyznac-do czasu tego incydentu o Baumanie nie slyszalem.
        Socjologia to zresztom specjalna dziedzina , wiekszosc nawet nie wie, o co tam chodzi.
        I tak jak psychoanaliza jest raczej w rekach starszych braci-niektorzy nawet twierdzom , ze ja
        wynalezli-jak ten Gender.
        Baumana nie da sie zrozumiec bez jego zyciorysu-tak samo jak Marcela Reich-Ranickiego.
        Gdyby Reich-Ranicki tez uciekl do ZSRR, to na pewno mialby podobny "Werdegang" jak Bauman,
        ale tak , po krotkiej karierze w mlodym PRL-u, uciekl z rodzina ju pod koniec lat 50-tych.
        Dla Zydow w powojennej Polsce nie bylo w zasadzie innego miejsca jak wojsko , milicja czy
        UB-Polska byla jedynym krajem, gdzie po wojnie systematycznie mordowalo sie dalej Zydow-
        szczegolnie kiedy chcieli wrocic do swoich domow.
        Najlepiej podoba mi sie u Baumana, ze po smierci zony zyje z corka Bieruta-chyba sie juz
        wczesniej znali....he..he..he...
        A dla niemieckiego konsula jest po prostu obowiazkiem powiadamianie o zlamaniu prawa w
        tak drazliwej materi, skandalem by bylo, gdyby tego nie zrobil.
        • Gość: behemot Re: Co to się porobiło.. IP: *.dynamic.chello.pl 09.06.14, 21:10
          A niemiecki konsul był tam oficjalnie czy incognito? Może w Niemczech dawanie wyrazu dezaprobaty na wykładzie, stadionie, teatrze, pogrzebie, kinie, ulicy, jest łamaniem prawa w Polszcze jeszcze nie. Skąd konsul wiedział, że prawo zostało złamane? No i jaka drażliwa materia? Skandalem jest to, że się wpieprza między wódkę a zakąskę.
      • Gość: wallenrod Re: Co to się porobiło.. IP: 80.50.134.* 09.06.14, 15:19
        No,porobiło się,i jak to my teraz mamy z nimi budować tę Nową Judeopolandię.
    • Gość: benemot Znowu Baumanu pośpiewali tym razem w Manczesterze IP: *.dynamic.chello.pl 09.06.14, 23:52
      www.tokfm.pl/Tokfm/1,103086,16126349,Incydent_na_wykladzie_Baumana___Na_drzewach_zamiast.html#BoxWiadTxt
      Na sali nie było niestety niemieckiego konsula i nie miał kto wezwać policji na łamanie prawa i delikatną materię. To pokazuje, że w Anglii jest nieporządek i stanowczo za mało niemieckich konsulów, zwłaszcza w proletariackim Manczesterze. Żyd wygwizdany a Polak skazany. W Anglii? A gdzie tam, w Polsce. No nie o take my się z ZOMO na Gassplatzu we Wrocku ganiali.
      • Gość: wallenrod Re: Znowu Baumanu pośpiewali tym razem w Manczest IP: 80.50.134.* 10.06.14, 06:54
        cytat:

Wtedy rozpoczęcie wystąpienia filozofa zostało zakłócone okrzykami i gwizdami przez kilkadziesiąt osób związanych z Narodowym Odrodzeniem Polski, którzy oskarżali prof. Baumana o współpracę z organami bezpieczeństwa PRL. Zadymiarze opuścili gmach uczelni dopiero po interwencji brygady antyterrorystycznej.

Co to znaczy takie stwierdzenie:
        "którzy oskarżali prof. Baumana o współpracę z organami bezpieczeństwa PRL"

- czy ktoś potrafi mi to wyjasnić ?

Czy to hańba,że ktoś współpracuje ze służbami bezpieczeństwa państwa,wszak to podstawowy obywatelski obowiązek.
        Tych łysoli powinni conajmniej na lat dziesięć przyskrzynić,że taki wstyd POLAKOM po całym świecie roznoszą.
        Pozatym , pana Baumana nie należy oskarżać,wszak on sie sam do tej współpracy przyznał.

jego twarz napięła się, głos obniżył, odpowiedział jednak. -Nie chcę przykładać wagi ani istotnego znaczenia do czegoś co składa się z półsłówek i 100% kłamstw. Prawda w artykule [historyka Bogdana Musiała] nie jest nowością, ponieważ wszyscy wiedzieli że byłem komunistą, od 1946 roku do 1967, i że służyłem także dla tak zwanej 'wewnętrznej armii'. Jedynym nowym faktem, o którym mówi jest to, że dołączył do tajnych służb, ale tylko na trzy lata, i to w wieku 19 lat, za co 'bierze pełną odpowiedzialność'

- ciekawe czym by się skończyła kariera i los dalszy tego stalinowca,gdyby jemu i jemu podobnym Gomułka się do doopy nie dobrał ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka