Dodaj do ulubionych

Państwo polskie istnieje jedynie teoretycznie

IP: *.dynamic.chello.pl 14.06.14, 16:28
... miał jakoby stwierdzić minister wewnętrzny Sienkiewicz, nagrany przypuszczalnie przez swoich podwładnych ze specsłużb. Taśmy pono ma Wprost. Pono ma ujawnić. Chętnie bym się dowiedział, co imć Sienkiewicz miał na myśli. Żeby może jakiś śledczy go docisnął w tym względzie, w którym to miejscu wg niego teoria na praktykę nie przekłada się.
Ach, jeśli to się nie uda, to i tak będzie wesolutko, bo opisywane we Wprost praktyki są w polityce normalne (zwerbalizowane ongi przez klasyka twórczości SMS: chwała nam i naszym kolegom, ch... precz), ale ktoś musiał kogoś bardzo nie lubić, że skrytobójczo nagrał i dał pismakom. No, chyba, że coś tam trzeba znowu przykryć i Sienkiewicz zwyczajnie na straty, na żer ludowi.

Przy okazji nieomal słychać jak balon Kaczyńskiego napełnia się sprężonym powietrzem, żeby Prezes, sam będący arcymistrzem zakulisowych intryg i knowań, mógł w najbliższych dniach wystrzeliwać z siebie okrągłe a buńczuczne zdania zaczynające się od przymiotników "niebywałe, niesłychane, porażające".

Państwo polskie zaiste istnieje teoretycznie, ale miło, że ktoś z koryta to wreszcie potwierdził:) To miłe:)
Obserwuj wątek
    • sokratovicz Re: Państwo polskie istnieje jedynie teoretycznie 14.06.14, 18:25
      pamiętajmy o tych, na razie nieopublikowanych w całości, wypowiedziach, gdy następnym razem będziemy szli do lokali wyborczych wypełniając tzw. obywatelski obowiązek.

a dla obecnie rządzących niech przestrogą i nauką będzie historia nagranych słów bywszego premiera Węgier, niejakiego Gyurcsanya, przyznającego się do kłamstw, jakimi karmił on i jego partia swoich rodaków, i późniejsze konsekwencje ich upublicznienia.
      • Gość: konrad Re: Państwo polskie istnieje jedynie teoretycznie IP: *.adsl.inetia.pl 14.06.14, 23:15
        I dlatego zasadniczo do polityki się nie pcham bo nawet po pijaku szczery jezdem a te pajace naśladować mnie chcą i na zdrowie im to nie wychodzi.
        • sedaluk Bez przesady... 15.06.14, 09:53

Od czasu , kiedy przyszedl Rywin do Michnika i poprosil o dole z Agory w zamian za ustawienie praw w Sejmie, a Michnik go przy tym nagral ja malolata, to kazdy troche myslacy czlowiek
          powinien wiedziec, czym sie rozmowy w restauracjach koncza.
          To jest taka polska specjalnosc....Zdaje sie, w wielu cywilizowanych krajach takie nagrania sa
          nielegalne-tzn. wywiady to oczywiscie praktykuja, ale w prasie czy justycji nie mozna ich
          wykorzystywac.
          • Gość: wallenrod "Taśmy prawdy" zmiotą Tuska? "To koniec Platformy! IP: 80.50.134.* 15.06.14, 11:04
            Szkoda biedaka.

Ale to co ci się zdaje,to jesteś w błędzie,no bo jak dojść do prawdy,kiedy w gronie oszustów siedzisz,przecież gdybyś oszusta na taśmę nie nagrał,to on by nigdy do krętactwa by się nie przyznał.
            A teraz to ja już jestem bardziej jak pewny,że trąbił nie będę na widok T...a i jego kumpli z jego boiska,mogę ewentualnie zagwizdać.
            • sedaluk Re: "Taśmy prawdy" ??? 15.06.14, 11:24
              Nie ma wiele rzeczy bardziej podejrzanych od tasm.....Potem kupa ekspertow zaprzecza drugiej kupie, co chodzi o manipulacje.
              Rzadko jest taka jednoznaczna sytuacja jak to slynne spotkanie Rywina z Michnikiem.
              Nagrywajacy moze delikatnie kierowac rozmowe na z gory zaplanowany
              temat, wrzucac celowo ustawione hasla, grac na emocjach....To mozna trenowac a rezultat
              poddac "kosmetyce". Druga rzecz-nagrac prywatna rozmowe niczego nie podejrzewajacych
              osob. Nigdy sie nie dowiemy, co tak naprawde taki jeden z drugim naprawde myslal i planowal. Zwlaszcza , ze politycy lubia takie gierki.
              Dopiero niby wynikajace z tej rozmowy fakty sa miarodajne-chyba ze ta rozmowe podda sie przerobce pod pozniejsze wydarzenia......
              Niech kazdy samokrytycznie przyzna, gdyby tak opublikowac, co jeden z drugim paplal i planowal-moze jeszcze przy alkoholu...he..he..he..
              • Gość: czytacz Re: "Taśmy prawdy" ??? IP: *.dynamic.chello.pl 15.06.14, 12:31
                sedaluk napisał:
                > Nie ma wiele rzeczy bardziej podejrzanych od tasm.....Potem kupa ekspertow zapr
                > zecza drugiej kupie, co chodzi o manipulacje.

Nie no, nie idźmy tą drogą. Taśma, to taśma, tu nie ma znaczenia, kto nagrał, ważne co się nagrało. A nagrało się kręcenie lodów, temu nikt zaprzeczyć nie może. I to jeszcze kręcenie w klasycznej postaci: lody polane polewą o smaku patriotyczno-ironicznym, czyli drzemy łacha z kraju, bośmy wypasione świnie, siedzimy sobie przy korycie u Sowy, kałduny i kieszenie mamy pełne, to się pośmiejemy z imponderabiliów na lepsze trawienie.
                Może to nagrał jakiś sfrustrowany agent, a może polityczna konkurencja. Nieważne. Ważne są treści.
              • Gość: konrad Re: "Taśmy prawdy" ??? IP: *.adsl.inetia.pl 15.06.14, 12:33
                Ależ każdy ma prawo zwłaszcza po alkoholu gadać co mu się podoba.
                Nie przystoi to jednak osobom publicznym.
                Coś za coś.
                Jeżeli chce się być osobą popularną a takimi osobami są politycy, sportowcy,artyści ludzie mediów to oprócz oklasków muszą się liczyć i gwizdami.
                A teza pana ministra że mamy państwo teoretycznie warta jest zweryfikowania.
                Dla wielu jest bowiem ta wypowie szczera aż do bólu czy jak kto woli do bulu...
                • Gość: czytacz teoria IP: *.dynamic.chello.pl 15.06.14, 12:40
                  Dokładnie. Sienkiewicz to nie jest jakiś margines polityczny. Jeśli minister spraw wewnętrznych i administracji, czyli ten, który ma bodaj najlepszy przegląd struktur państwa, wygłasza opinie, że to państwo istnieje jedynie teoretycznie, to jest to rzecz po prostu ciekawa i godna rozwinięcia. Może na odchodne jakiś raport o stanie państwa, z wyłożeniem ludowi, co jest obecnie teorią, a co również praktyką? Tylko, żeby nie okazało się, że teorią nie jest jedynie policja drogowa, ITD oraz sieć żółtych gołębników przy gościńcach:))
                • sokratovicz Re: "Taśmy prawdy" ??? 15.06.14, 12:43
                  no właśnie. co to oznacza, że państwo istnieje teoretycznie? że za łamanie prawa pewne osoby nie ponoszą odpowiedzialności karnej? tu bym pewnie nie polemizował. przypadek A. Kwaśniewskiego na przykład. albo afera Olina (jak powiedział wtedy Bartoszewski - siedzieć powinien albo Oleksy, albo Milczanowski, ostatecznie nikt nie siedział).
                  • Gość: czytacz Re: "Taśmy prawdy" ??? IP: *.dynamic.chello.pl 15.06.14, 12:52
                    Na pewno ZUS istnieje teoretycznie, gdyż obraca teoretycznymi aktywami, a ja teoretycznie będę otrzymywał emeryturę:)))))))

• sedaluk Re: "Taśmy prawdy" ??? 15.06.14, 13:18
                      Poczytalem to co dostepne na "Wprost" i tamtejsze forum.
                      No coz-tak sie robi polityke, abstrachujac nawet od autentycznosci tej rozmowy.
                      Czuli sie chyba 100 pro bezpieczni....ale ciekawe, bardziej zostal podpuszczany Belka...bardzo
                      ciekawe.......
                      • lech.junosza 25 lat bananowej republiki ! ntx 15.06.14, 13:36
                        • Gość: do buca czerwonego Re: 25 lat bananowej republiki ! ntx IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.14, 16:23
                          tesknisz za poprzednią niebananową, lecz czerwoną ty komuszy chamie ? stary czerwony nieudaczniku !
                          • lech.junosza Re: 25 lat bananowej republiki ! ntx 15.06.14, 16:55
                            Gość portalu: do buca czerwonego napisał(a):

> jestem zakompleksionym fiutkiem
                            Wiem.
                            • Gość: do red-big-fiuta Re: 25 lat bananowej republiki ! ntx IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.14, 00:49
                              buc junosza (do kosza!) woli republikę czerwoną, mógłby dalej pisać swoje donosy i kochać PZPR
                          • Gość: p Re: 25 lat bananowej republiki ! ntx IP: *.dynamic.chello.pl 17.06.14, 22:56
                            Morda w kubeł styropianowy katolski tępy gimbusie, zły socjalizm i tak był lepszy niż katofeudalny styropian po 1989 roku.
                            • Gość: ? Re: 25 lat bananowej republiki ! ntx IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.14, 23:28
                              to w końcu kto kogo podsłu*****?
                    • sokratovicz ZUS 15.06.14, 14:08
                      ZUS niestety jest realny, bo ja sam opłacam sobie składki realnymi pieniędzmi. a może pieniądze, które emituje p. Belka, nie są realne? wszystko ułuda, wszytko złudzenie, buddyjski kraj...
              • Gość: wallenrod ech,sedaluk.. IP: 80.50.134.* 15.06.14, 14:54
                cytatuję ciebie;

Dopiero niby wynikajace z tej rozmowy fakty sa miarodajne-chyba ze ta rozmowe podda sie przerobce pod pozniejsze wydarzenia......
                Niech kazdy samokrytycznie przyzna, gdyby tak opublikowac, co jeden z drugim paplal i planowal-moze jeszcze przy alkoholu...he..he..he..

wynikajace z tej rozmowy fakty sa miarodajne - czyżbyś zapomniał,że minister Rostkowski przestał być ministrem,a taki był dobry,najlepszy ze wszystkich tak twierdził pan premier jeszcze nie tak dawno i wnet go usunął.
                Po analizie nagrań i daty nagrania oraz dymisja ministra są bardzo bliskie wzajemnie się uzupełniają.
                Zatem nie było to takie sobie przy wódzi paplanie, a najnormalniesze działań planowanie.
    • Gość: lalecznik No jakiś postęp jest IP: *.dynamic.chello.pl 15.06.14, 18:58
      Rozmowy przeniosły się z cmentarza do restauracji :) Jak widać jednak, ze stratą dla ich prywatności. Skoro prasa podkłada bomby pod rząd to znaczy, że wolność słowa też mamy, a nie jakiś reżim, jak nam pewne opcje starają się wcisnąć. Wiemy już, jaką siłę ma szef banku centralnego i dlaczego podczas przetasowań politycznych walczy się o to stanowisko. Przy zmianie władzy warto będzie o tym pamiętać. Zresztą nie tylko w Polsce. Podczas kryzysu w USA, wszystkie oczy zwrócone były na szefa FED. Belka wcale nie wypadł źle, poza tym że słychać jak ma już sporo w czubie. Za wsparcie rządu, dla dobra Polski jak podkreślił, zażądał głowy ministra Rostowskiego z którym się nie mógł dogadać oraz pchnięcia prac nad istotną dla niego ustawą, która utknęła w sejmowej machinie. Całkiem sensownie. Sienkiewicz całkiem trafnie ocenił stan Polski. Analogicznie, trafnie oceniono kondycję PISu jako obecnej opozycji, co jakoś umknęło w komentarzach, a co jest kluczem co oceny skutków ujawnienia takich rozmów. Dla mnie nie ulega wątpliwości, że Sienkiewicza posłał Tusk, albo też dał zielone światło takiej inicjatywie.

Przewiduję, że wielkiego wstrząsu te taśmy nie uczynią. Ta obecna jest tylko dziennikarsko-polityczną sensacją na miarę taśm Renaty Beger. Druga część związana z Nowakiem byłaby już o wiele gorsza. Na szczęście dla PO, Nowak został w porę usunięty w kąt, tak że relatywnie łatwo będzie mogła się bronić. Pragnę przypomnieć, że za podobne restauracyjne pogaduszki w niełaskę popadła nasza regionalna szycha z PO. I mniemam, że reakcja centrali była zasadna.
      Podstawą obecnej stagnacji na scenie politycznej jest brak konstruktywnej alternatywy dla elektoratu PO. Ani PIS ani SLD taką nie stanowią.
      • Gość: czytacz Re: No jakiś postęp jest IP: *.dynamic.chello.pl 15.06.14, 20:07
        O, kolega-państwowiec dał głos:) Cóż, o ile nie dziwią mnie ogólnie tego typu rozmowy, układy i intrygi - traktuję to jako immanentną cechę polityki, trzeba się wszakże dogadywać, a najlepiej robić to przy flaszce, temu nie przeczę - to jednak najwyższą mą ciekawość budzi stwierdzenie o tym, jakoby państwo, na które płacę podatki, miałoby istnieć jeno w teorii, podczas gdy praktyką miałoby być, cytuję: "ch..., dupa i kamieni kupa".
        Jeśli wg Ciebie jest to "trafna ocena" stanu państwa, to czy nie uważasz, że należy się jednak poważnie zastanowić, czy to państwo w ogóle jeszcze ma sens w tym kształcie?
        Jakoś tak będzie mi przykro płacąc kolejną transzę dla ZUS i US w lipcu, kiedy pomyślę, że te moje ciężko zapracowane, wcale nie teoretyczne pieniądze idą na kamieni kupę i jakieś państwo-w-teorii.
        Cóż więc robić? A może przestać płacić i w sądzie wykazać, że pan minister spraw wewnętrznych powiedział, że państwo istnieje tylko teoretycznie i zacytować stwierdzenie o tym, owym i kamieniach?
        Widzisz, kolego, mam jednak przekonanie, że w ogólnym rozrachunku wychodzi na moje, bo nie uczestniczyłem w czymś, co okazuje się fantasmagorią (co nie zmienia faktu, że zarządcy fantasmagorii utrzymują ją przy życiu metodami reżimowymi). Ty zaś szedłeś na wybory, natchniony ideami demokratycznymi, a tu się okazuje, że kuku! Jeśli coś jest to kamieni kupa:(
        • Gość: lalecznik Re: No jakiś postęp jest IP: *.dynamic.chello.pl 15.06.14, 20:55
          Fundamentalna różnica pomiędzy nami wynika z tego, że Ty kontestujesz sens wyborów, nie proponując nic w zamian, co czyni Twoją kontestację jałową i niebezpieczną. W mojej ocenie alternatywą jest jakaś forma rządów autokratycznych, w których informacje o takich rozmowach nie docierają do opinii publicznej, a Ty się swoją postawą do tego przykładasz. Nie jestem natchniony ideą demokracji jak mi tutaj wcisnąć. Uważam ją jednak za jedyny sensowny system. Nie uważam też obecnej Polski za państwo w pełni demokratyczne.

Ocena Sienkiewicza, chociaż pikantnie przedstawiona i podkoloryzowana, dotyczy braku umiejętności współdziałania poszczególnych pionów administracyjnych i ogólnej małej sprawności aparatu państwowego. Wynika to generalnie z naszej mentalności, jako społeczeństwa. Sądzę, że ktokolwiek kierował chociażby małą grupą ludzi doskonale wie o co chodzi.
          • Gość: czytacz Re: No jakiś postęp jest IP: *.dynamic.chello.pl 15.06.14, 21:16
            Gość portalu: lalecznik napisał(a):

> Ocena Sienkiewicza, chociaż pikantnie przedstawiona i podkoloryzowana, dotyczy
            > braku umiejętności współdziałania poszczególnych pionów administracyjnych i ogó
            > lnej małej sprawności aparatu państwowego. Wynika to generalnie z naszej mental
            > ności, jako społeczeństwa. Sądzę, że ktokolwiek kierował chociażby małą grupą l
            > udzi doskonale wie o co chodzi.

Powinieneś być rzecznikiem rządu:))
            Ktokolwiek kierował chociażby mała grupą ludzi wie, że najsłabszym ogniwem jest człowiek. Dlatego tak ważne są procedury i standardy. One zwykle nie zawodzą. Mała sprawność aparatu państwowego polega na tym, że jest on przerośnięty do granic możliwości i poddany niewielkiej kontroli ze strony procedur, standardów, ale też zwykłego rynkowego rozsądku. Bo dominuje "standard" pt. Wiesiek miał kiedyś handel kwiatami na Różycu, to sprawdzi się na odcinku ochrona środowiska. Tak to mniej więcej wygląda.
            Dobry kierownik nie musi się znać na niczym poza kierowaniem. Natomiast urzędasów powinno być mało, powinni być kompetentni, zarobieni po uszy, z wizją, że posiadają zwykłe stanowisko pracy, z którego mogą być zwolnieni.
            A usadza się po urzędach ludzi w politycznego klucza, a nie z klucza kompetencji. I nikogo się nie zwalnia, rokrocznie aparat rozrasta się.
            Po co Ty, laleczniku, popierasz to bagno i próbujesz tłumaczyć. Inteligentnyś przecież.

Żebyś mi nie mówił, że nic nie proponuję... skoro już nie mogę proponować anarchizmu, to niechby chociaż federalizm. Województwa przemienić w landy czy też kantony, z osobnym rządzeniem, jak jest w krajach niemcojęzycznych i już. Jak każdy na siebie będzie musiał tyrać, to może przynajmniej "aparat" się ograniczy, bo się zacznie oszczędzać i likwidować np. niepotrzebne powiaty, dublujące się. Na przykład. Dodatkowo uruchomiłyby się trochę warunki rynkowe, ludność migrowałaby tam, gdzie byłoby lepiej. Tylko nie mów mi, na litość o biednym Podlasiu czy Warmii i Mazurach, dobrze?:)))
            Ruchy odśrodkowe już przecież są i tak naprawdę to właśnie - autonomie - mogłyby skruszyć dotychczasowy, od 25 lat ten sam układ władzy centralnej.
      • Gość: behemot Re: No jakiś postęp jest IP: *.dynamic.chello.pl 15.06.14, 20:57
        Chłopie co ty peerdolisz? Belkla nie wypadł źle rozdoopcając państwo? Min finansów na wyjeebie bo szef banku centralnego tego chce,, dodruk kasiory bo Donek potrzebuje a wszystko to, by władzę utrzymać a nie finanse i kryzys zmienić na coś sensownego. Taśmy Beger to goowno a PO chciało dymisji rządu kaczystowskiego. Chłopie peerdolisz broniąc tuskowych i całego syfu postkomunistycznego.
        A dla ciebie problemem jest
        Podstawą obecnej stagnacji na scenie politycznej jest brak konstruktywnej alter
        > natywy dla elektoratu PO. Ani PIS ani SLD taką nie stanowią.>
        • Gość: behemot Co się dzieje i na czyj wniosek IP: *.dynamic.chello.pl 15.06.14, 21:15
          Tusk network telewizion skazował wieczoornre wydanie ławy na kawę i tokł szczokł Łaszczowej??? Te programy leciały dziś do 12 rano a wieczorem zawsZe była powtórka a dziś dóoopa. A tam doooebali roowno Tuskiemmu. Bym się nie ździwił jak jutro 16. 06. włączę TVN 24 a tam Jaruzelski się pokaże z komunikatem z 13.12.słynnego roku,
          • sedaluk Re: Najwyzszy czas.... 16.06.14, 13:07
            ,,,aby ktos nagral szamanstwo na prywatnej wyzerce z pijanstwem , kiedy sa w zaufanym gronie- przynajmniej od biszkoptow w gore...
            Prosze sobie wyobrazic te reakcje...he....he....he....
            O Belce bylo wiadomo, ze ma prywatnie soczysty jezyk -co w Polsce naprawde rzadkosciom
            nie jest. A tak sensacji nie ma, bo nawet rozmowa Nowaka ( tego od wymieniania sie zegarkkami
            (tylko kto teraz udowodni, ze jego byl blender za pare dolarow ...) to co chodzi o te kregi
            to nic nadzwyczajnego, a nawtet takie ludzkie-bo zona wystraszona ze kiedy wykazywala straty to wplacila 50 tys , a teraz, mimo ze placi podatki, moze byc trzepana.......

• lech.junosza POPiS Polskę ubogaci! A siebie przede wszystkim... 16.06.14, 13:13
              sedaluk napisał:

> ,,,aby ktos nagral szamanstwo na prywatnej wyzerce z pijanstwem , kiedy sa w z
              > aufanym gronie- przynajmniej od biszkoptow w gore...
              > Prosze sobie wyobrazic te reakcje...he....he....he....
              > O Belce bylo wiadomo, ze ma prywatnie soczysty jezyk -co w Polsce naprawde rzad
              > kosciom
              > nie jest. A tak sensacji nie ma, bo nawet rozmowa Nowaka ( tego od wymieniania
              > sie zegarkkami
              > (tylko kto teraz udowodni, ze jego byl blender za pare dolarow ...) to co chodz
              > i o te kregi
              > to nic nadzwyczajnego, a nawtet takie ludzkie-bo zona wystraszona ze kiedy wyk
              > azywala straty to wplacila 50 tys , a teraz, mimo ze placi podatki, moze byc tr
              > zepana.......
              >
              • Gość: do czerwonego buca Re: Szmaciarz Polski nie ubogaci! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.14, 04:37
                red-big-fiut tak się urżnął, że pomroczność jasna nie pozwoliła mu skomentować wpisu sedaluka
        • Gość: lalecznik Re: No jakiś postęp jest IP: *.dynamic.chello.pl 16.06.14, 17:44
          Mnie Tuskowe wkurzyły OFE, a nie jakąś pijacką popierdółką w restauracji z porównywaniem swoich członków. Ja nie oglądam TV, więc może to tak tam wygląda jak przeskakujesz z kanału na kanał, a tam jeden za drugim pieprzy jaka to sensacja. Co jest sensacją? Chcesz mi wmówić, że nie dopuszczałeś możliwości takich rozmów? Nie bądźmy obłudni, proszę.

OFE to była bomba ponieważ dotyczyła bezpośrednio naszej kasy. Była złamaniem umowy społecznej państwo - obywatel. Do tego dochodzi sposób w jaki to zrobiono, nie dając praktycznie sensownej alternatywy. I co się stało? Ano nic. Słupki platformie nie drgnęły. Tylko mnie ciśnienie. Pamiętam, że na tym forum jedynie Ty o tym napisałeś. Jak założyłem wątek na ten temat to zasadniczo pisałem sam do siebie. Jeszcze mi na domiar złego prof. J.S. udowadniał, że to jest ok. (jak się okazuje jest w wieku emerytalnym, także jemu to rybka była, a nawet na korzyść, bo ZUS poratowano).

I co się takiego stanie? Wszelakiej maści malkontenci w stylu czytacza czy gościa2014, pokwękają jeszcze jakiś czas i temat się skończy. Oni nie pójdą ani na wybory, ani na demonstrację. Oni i im podobni nie wykonają żadnego ruchu, czyli dla rządzących jest ok. Wszystko zatem w rękach lemingów takich jak ja. A mnie ta „sensacja” nie rusza. OFE tak. Na wybory pójdę. Na PIS pod przywództwem duetu Jarek-Antek głosować nie będę. Na Korwina też nie. Wolę już wciętego Belkę niż te trio na trzeźwo :) Można zagłosować na PSL lub SLD. Jednak, znając wicie-rozumicie towarzyszy, byłoby absurdem podejmować taki ruch ze względu na taśmy, bo oni ich wygenerują znacznie więcej. Ciężka sprawa. Dlatego powtarzam. Platformie się upiecze, ponieważ jej potencjalny elektorat nie ma rozsądnej alternatywy. Inaczej już dawno by nie rządziła.
    • sokratovicz Re: Państwo polskie istnieje jedynie teoretycznie 16.06.14, 15:04
      mini-ster wnutriennych diel Sienkiewicz powinien wyleciec juz za sam fakt, ze dal sie nagrac. Abstrhujac od tresci nagrania.
      • Gość: czytacz nawet granat ich od koryta nie oderwie, trza atomu IP: *.dynamic.chello.pl 16.06.14, 16:45
        Jaja jak berety - nie ma żadnej afery, jedynie niesmak wynikły z "soczystego" języka interlokutorów. Przecież dodruk szmalu do wypchania kiełbasy wyborczej to jest podręcznik, kuźwa, ekonomii! To jest standard. Kasę trzeba drukować, jeśli tylko maszyna drukarska wolna i na chodzie:) Przecież to się w pale nie mieści.
        O wywodach Sienkiewicza na temat teorii cicho-sza:) Powodów do dymisji brak.
        Ech, czy to już standardy białoruskie, czy dopiero za chwilę?

Wygląda na to szykuje nam się kolejne "porozumienie ponad podziałami". Kaczy pójdzie pod rękę z Millerem i Palikotem? Zaczną się harce, ale wiecie co - na czas destabilizacji normalnym ludziom się raczej polepszy, bo ta złodziejska sitwa zajęta naparzaniem się między sobą, mniej czasu poświęci na dokręcanie śruby w ramach kradzieży naszych podatków. Wszystkie operacje typu "bezpieczeństwo na drogach" też zostaną zawieszone, bo panowie funkcjonariusze zaczną czynić przygotowania do utrzymania korytek w razie wymiany zarządcy chlewu. W takiej sytuacji, kto by się tam przejmował drobiazgami. W innych urzędach to samo - wzmożenie na kierunku wytwarzania iluzji własnej niezastąpioności:)))

• sedaluk Re: nawet granat ich od koryta nie oderwie, trza 16.06.14, 17:13
          czytacz-takie proste to z tym finansowaniem tez nie jest...
          W Centralnym Banku Europejskim tez bardzo ostro jest dyskutowana mozliwosc skupu
          obligacji "oliwnych" krajow co jest rownoznaczne z drukiem pieniedzy.
          Polnocne kraje bronia sie przed tym , ale wiekszosci nie maja, bo Francja kluczy.
          Moge sie zalozyc-w prywatnych spotkaniach dyskusje sa niemniej ciekawe.
          • Gość: czytacz Re: nawet granat ich od koryta nie oderwie, trza IP: *.dynamic.chello.pl 16.06.14, 17:32
            Nawet jeśli, to z nagrań wynika, że o dobru kraju wspominano sarkastycznie, w szerszym kontekście chodziło przecież o zdolność do wykazania "zielonej wyspy" tuż przed wyborami. To już tak ładnie nie wygląda.
            A z samym dodrukiem... cóż, można drukować, ale można też obniżać podatki. Wydrukować łatwiej, zgoda, ale wiadomo czym to grozi (inflacja).
            • Gość: bravo Tusk ! Re: po co granat wystarczy spokój, logika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.14, 05:16
              Po co granat, wystarczy kartka wyborcza. Jest symptomatyczne, że atak taśmami przyszedł po 7 czy 8. klęsce wyborczej Kurdupla z odstającymi ręcami.. który już nie wie co ma robić, bo za chwilę hofmańczycy i sfora do wykopią.. Qui bono, pytali już starożytni Radziejanie? No i bono widać jak na dłoni: już nie techniczny Gliński, teraz wystarczy byle kto, byle był. Nawet Miller, byleby przerwać szczęśliwą passę rządu, który ma 4% na plusie, wybory raczej w kieszeni, bo w latach 2015 i 2016 może mieć nawet 5-6. Koryto musi być nasze, kacze! Oto cały sens taśm. TKM, a właściwie TKZM, z naciskiem na znowu!
              • sokratovicz Re: po co granat wystarczy spokój, logika 17.06.14, 14:22
                kochajmy Tuska, jak juz musi to niech klamie, oszukuje, leni sie, zawala kolejne sprawy, bo jak nie, to przyjdzie ten straszny wampirro Kaczula Palownik, przyniesie terror i zniszczenie, i wtedy dopiero zobaczycie.
                I odetnie platfusow od zlobu, i to bedzie koniec swiata.
              • sokratovicz Re: po co granat wystarczy spokój, logika 17.06.14, 14:28
                • lech.junosza Re: POPiS Polskę ubogaci! A siebie przede wszystk 17.06.14, 14:42
                  Na ziemi, na tej ziemi ... .
                  • Gość: walenrod wystarczy ... IP: 80.50.134.* 18.06.14, 06:40
                    ...POpis POpaprańców takich,przyjdzie PiS i nie ubogacał będzie,a dobierze się do doopy tym co POpaprali te Ziemnie umenczonom.
                    • sedaluk Re: wystarczy ... 18.06.14, 15:23
                      Ach walenrod...ile sie juz napisalem, ze do PO nie ma obecnie alternatywy.
                      Tusk okazal sie drugim Metternichem-ale nie dla korzysci osobistych.....
                      Widac, ze oprocz poczucia odpowiedzialnosci ma tez na tej pozycji duzo uciechy-co
                      dla PiS-u jest zabojcze, bo oni maja na gembie tylko wypisane tragedie.
                      To jest atut PO- co wcale nie znaczy, ze ten typ polityki mi sie podoba.
                      Ale jest skuteczna , dobra dla tych od polowy w gore-nawet dla swietojebliwego KK.
                      A ci na dole siech sie patrzom.
                      Kiedys moj kierownik w Gliwicach jako poczatkujacemu mi powiedzial-Ach, zeby za brama
                      stalo pare bezrobotnych....he...he...he. No i stojom.
                      • Gość: wallenrod Re: wystarczy ... IP: 80.50.134.* 18.06.14, 16:14
                        No tak masz rację,to tak jak z tym Turkiem i Tatarzynem,ten tamtego chwycił,a tamten go trzyma.
                        Byłoby dobrze,gdyby na nogach stali,ale leżą obaj w tym polskim bagnie.
                        Nie ma wyjścia,trzeba poczekać aż się utopią ,a nastąpi to wcześniej lub póżniej,jak amen w pacierzu.
                        • sokratovicz Złapał Kozak Tatarzyna, a Tatarzyn za łeb trzyma. 18.06.14, 18:43
                          tak to szło :-)

nigdy nie lubiłem PiSu i nigdy nawet nie myślałem, żeby na nich głosować, i chyba nigdy nie zagłosuję, ale to, co wyprawiały Pisie w czasie zabawy w IV RP to pikuś w porównaniu z Tuskową drugokadencyjną Sekond Grijn Ajlend. choćby przykład z dzisiejszej gazeta.pl: pieniadze.gazeta.pl/pieniadz/1,136158,16178366,Grozi_nam_podatkowa_katastrofa__Eksperci_ostrzegaja_.html?biznes=opole#BoxBizTxt
                          • Gość: wallenrod Re: Złapał Kozak Tatarzyna, a Tatarzyn za łeb trz IP: 80.50.134.* 19.06.14, 11:36
                            Masz rację,lecz ja tym Kozakom narodowość pragnąłem nadać jako,że swego czasu właśnie to Turcy wymyślili Kozaków ,których zdaniem było skubać i podgryzać Rzeczpospolitą Obojga ,a nawet i więcej,Narodów.
                            Ci nasi co nas skubią też stanowią jakiś tam naród,a że nie polski to bardziej jak pewne.
                            A skąd taki wniosek wywiodłem,a no po prostu,za nich nie poszedłbym walczyć na żadną wojnę,schowałbym się w lesie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka