Dodaj do ulubionych

dlaczego olewam wybory

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.14, 20:28
Olewam wybory ponieważ kandydaci na radnych czy prezydenta Opola olewają elektorat w komunistyczny sposób.Moim zdaniem nikt przy zdrowych zmysłach nie pójdzie do urny tylko dlatego że zobaczył zdjęcie delikwenta na słupie ogłoszeniowym bądz w autobusie MZK.Swoją drogą nie po to kupowałem bilet miesięczny by prawie codziennie rano oglądać gębę z końskim uśmiechem niejakiego jarmuziewicza. \ohyda\Biorąc udział w wyborach nic z tego mieć i tak nie będę a jedynie zapewnię dodatkowy dochód cwaniaczkom pchającym się do żłobu po moje pieniądze w zamian nie oferując mi nic.Dlaczego zamiast tych żałosnych reklam ludzi którzy w ten sposób robią z siebie pajacy nie ma debat w TV Opole, powiedzmy z kandydatami na prezydenta Opola i możliwością zadania pytań przez telewidzów nie wspominając o spotkaniach z wyborcami np. w filharmonii opolskiej.
Obserwuj wątek
    • Gość: czytacz Re: dlaczego olewam wybory IP: *.dynamic.chello.pl 28.10.14, 20:44
      Z wymienionych przez Ciebie powodów od lat nie głosuję w wyborach centralnych. Jednak w wyborach samorządowych wezmę udział, bo w tym wypadku mój wpływ na wybór poszczególnych kandydatów jest zdecydowanie większy. Tych, na którym oddam głos znam z różnych, powiedzmy, okazji, wiem co robią i wiem, że lepsi oni, którzy jednak potrafią coś załatwić, niż jacyś inni, których nie znam, albo znam od złej strony. Nie zwracam uwagi na bannery, bo i tak z góry wiem na kogo zagłosuję. Z tego samego powodu o ile wisi mi i powiewa, kto będzie prezydentem państwa (ani to mój prezydent, ani to moje państwo), o tyle prezydenta miasta chciałbym mieć najmniej złego ze złych:) Choć oczywiście wolałbym wybierać najlepszego spośród dobrych.
      Dlatego do urny się kopnę. Chociaż w sumie to też to wszystko olewam, bo władza również na szczeblu lokalnym jest przede wszystkim sama dla siebie i przez siebie.
      • elzbieta_flisak Re: dlaczego olewam wybory 31.10.14, 23:18
        Dobra władza samorządowa jest silna i potrafi w ramach ograniczającego ją prawa przeciwstawić się złym decyzjom władzy centralnej. Ważne jest, żeby wybrać osoby obdarzone silną postawą etyczną i odwagą, żeby w razie konieczności być buforem między rządem a obywatelem, a w dodatku mające konkretny i spójny pomysł na rozwój swojej jednostki terytorialnej.

To tyle na temat optymalnego wykorzystania przysługującej lokalnym władzom suwerenności. Niestety, realia są takie, że to władze centralne ustalają
        • elzbieta_flisak Re: dlaczego olewam wybory 31.10.14, 23:25
          Ups, za szybko nacisnęłam "Wyślij". Niestety, realia są takie, że to władze centralne ustalają, ile pieniędzy dostaną gminy. I to władze centralne, a konkretnie Prezes Rady Ministrów, stanowią jeden z organów nadzorczych nad działalnością gminy. Jakie jest prawdopodobieństwo, że w uchwale godzącej w dobro mieszkańców, ale wpasowanej idealnie w jedną z koślawych ustaw, organ nadzorczy doszuka się niezgodności z prawem? Ano prawdopodobieństwo takie jest wprost proporcjonalne do zasad etycznych, jakimi kierują się osoby tworzące ów organ. Dodajmy, że są to te same osoby, które uchwaliły lub zachowały tę właśnie koślawą ustawę...

• Gość: sceptyczny Może jednak nie olewaj... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.14, 20:18
      Wszystko co piszesz jest prawdą. Jednak pójdź na wybory. Na złość tym którzy tak się uśmiechają z plakatów. On chcą aby do wyborów szli tylko ich "wyznawcy", bo wtedy nic się nie zmieni. Nikt nowy się nie pojawi na scenie.
      Poza tym uważam, że prawo do krytykowania władz mają jedynie Ci którzy uczestniczyli w ich wybieraniu. Pozostali powinni siedzieć cicho, bo między innymi przez ich bierność zostały wybrane takie, a nie inne władze.
      • hrabia_gwidon Re: Może jednak nie olewaj... 29.10.14, 20:56
        Całkowicie się z tobą zgadzam. Jak ktoś zostanie w domu, to niech później nie narzeka.
        • Gość: czytacz Re: Może jednak nie olewaj... IP: *.252.16.3.internetia.net.pl 30.10.14, 08:53
          Żul, który nie zapłacił złotówki podatku ma prawo narzekać, bo raz na 4-5 lat wrzuci kartkę do urny, a ten co płaci podatki i nierzadko dwie czy więcej składek zdrowotnych miesięcznie - nie ma prawa narzekać, bo nie głosuje? Oczywiście, że ma prawo. Każdy uczciwie pracujący obywatel, który odprowadza składki i podatki ma prawo oczekiwać dobrych rządów. Bez względu na to, czy je wybiera, czy nie. Wystarczy, że z jego pieniędzy owe rządy się utrzymują. Dla mnie jet bez znaczenia, czy rządzi biały, czarny, czy czerwony. Jego obowiązkiem jest dbać o wszystkich obywateli, a nie o siebie, czy wybrane grupy społeczne.
          • Gość: sceptyczny Re: Może jednak nie olewaj... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.14, 15:55
            "Żul, który nie zapłacił złotówki podatku ma prawo narzekać, bo raz na 4-5 lat wrzuci kartkę do urny, a ten co płaci podatki i nierzadko dwie czy więcej składek zdrowotnych miesięcznie - nie ma prawa narzekać, bo nie głosuje? Oczywiście, że ma prawo."

Oczywiście, że masz prawo narzekać, bo to wolny kraj. Tylko takie działanie jest trochę głupie, wiesz?
            Płacisz podatki, ZUS-y, PIT-y, VAT-y, to czemu nie kopniesz się na wybory, żeby zdecydować KTO i NA CO ma wydawać Twoje pieniądze z podatków. Wszak każde ugrupowanie ma na to inne pomysły. Niekoniecznie zgodne z Twoimi oczekiwaniami.
            Nie próbując nawet zagłosować frajerujesz się.

PS. Głosujący Żul to zjawisko równie częste jak nienarzekający Polak.
            • Gość: czytacz Re: Może jednak nie olewaj... IP: *.dynamic.chello.pl 30.10.14, 16:31
              Zdążyłem zagłosować na niemal wszystkie ugrupowania, które istnieją od 20 lat na scenie politycznej, pod tymi lub innymi nazwami. Nie widzę potrzeby, żeby w dalszym ciągu robić z siebie idiotę głosując kolejny raz na ludzi, którzy nie zrealizują swoich programów. Ordynacja wyborcza jest tak skonstruowana, że petryfikuje dotychczasowy układ. To jest kalejdoskop tych samych gąb, które tylko rotują pomiędzy partiami i w ich obrębie. Więc jak już wiele razy pisałem, jedyną formą głosowania, która daje mi możliwość realnego decydowania o jednym z parametrów w obecnym systemie demokratycznym, jest odmowa udziału w wyborach. To jest mój głos: nie zgadzam się, nie identyfikuje się, nie biorę udziału w czymś, co budzi moją wściekłość i odrazę.
              W wieczór wyborczy interesuje mnie jeden wynik: frekwencja. Im nas więcej, tym mniejsza legitymacja dla tych sqrwieli i rabusiów w garniakach.
              • Gość: cair Re: Może jednak nie olewaj... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.14, 19:00
                a gdzie jest ta kampania wyborcza ? bo ustawiczne mówienie o niej w mediach przecież nią nie jest.
              • Gość: sceptyczny Re: Może jednak nie olewaj... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.14, 14:10
                Smutne jest to co napisałeś. Bo sam świadomie oddajesz los swoich podatków w ręce przypadku...

" W wieczór wyborczy interesuje mnie jeden wynik: frekwencja. Im nas więcej, tym mniejsza legitymacja dla tych sqrwieli i rabusiów w garniakach."

Ale tym większa szansa że trafi się we władzach jakiś młotek którego jedynym atutem jest liczna rodzina znajomi którzy na niego głosowali. A mniejsza legitymizacja nie przeszkodzi mu olewaniu funkcji radnego/wójta etc.
                Lepiej już załóż własny komitet i sam startuj niż olewaj wybory, albo zagłosuj i na koniec kopnij kadencji się do radnego/ etc/ najwyżej go opiernicz z góry na dół ;)
                • Gość: czytacz Re: Może jednak nie olewaj... IP: *.252.16.3.internetia.net.pl 31.10.14, 15:25
                  Na wybory samorządowe idę. Nie głosuję w wyborach do parlamentu, prezydenckich oraz do EU.
                  W referendum, jak już łaskawie zorganizują, też biorę udział.

• dareyou Re: dlaczego olewam wybory 31.10.14, 11:20
      Niejaki wspomniany przez @cair Jarmuziewicz nie może raczej liczyć na poparcie internautów. Ciekawe, jak będzie z realnymi wyborcami
      www.portalsamorzadowy.pl/wybory2014/sonda-miasto/opole,52.html
      • Gość: cair Re: dlaczego olewam wybory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.14, 21:23
        Jak można iść do urny skoro nie ma kampanii wyborczej.Ten naród jest kompletnie głupi.Oni mówienie o wyborach w mediach przyjmują za walkę przedwyborczą.Nie bez kozery przed laty we Francji mówiono - jesteś głupi jak Polak.
    • men1972 Bardzo mądry post napisałeś Cair. 01.11.14, 18:06
      @ cair
      Żeby mogła być przeprowadzona debata publiczna, to strony debaty muszą mieć chociazby jakiś program gospodarczy.
      A mogę cię zapewnić, że tak naprawdę nie mają żadnego programu gospodarczego!

Zresztą w ubiegłym tygodniu byli u nas w Opolu ekonomiści z Centrum Adama Smitsha w Warszawie. I debatowali o szansach gospodarczych dla Opola.

Prezes tego Centrum Robert Gwiazdowski powiedział krótko: Opole gospodarczo jest właściwie już stracone! I jedynie w czym możemy się wyspecjalizować, to bycie - jak on to eufemistycznie nazwał - Centrum Obsługi Senioralnej.
      Czyli mamy zacząć budować Domy Starców.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka