Dodaj do ulubionych

PiS walczy o Polskość Śląska - brawo Kłosowski

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 20:02
Jak można się do was zapisać - podajcie swoje namiary.
Ja i moi znajomi ze Strzelec chcemy być z wami.
Obserwuj wątek
    • Gość: Achim Re: PiS walczy o Polskość Śląska - brawo Kłosows IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.04, 19:04
      Przyjechałem z Dortmundu na święta.
      Czytam te forum i tak sobie myślę. Kim ja właściwie jestem.
      Mieszkam tam ale tam mnie mają za polaka, jak przyjeżdżam tu to mówią żebym
      głosował na mniejszość niemiecką bo jestem niemiec.
      A tak naprawdę to ja się czuję tutejszy.
      • Gość: ciekawość Re: PiS walczy o Polskość Śląska - brawo Kłosows IP: 217.173.203.* 31.10.04, 21:46
        Ciekawe, czemu PiS walczy o polskość Śląska? Czyżby była zagrożona? Czy Teatr
        im. Kochanowskiego już nie daje spektakli po polsku? Radio Opole ma tylko trzy
        15 minutowe audycje dla Polaków, dzieci w szkole maja tylko 3 godziny w języku
        polskim, a tak w ogóle to język polski jest zakazany. Może mieszkam w innym
        regionie, w którym polskość jest widoczna na każdym kroku i tylko przez
        przypadek nazywa się tak samo.
        A może PiS walczy o polskość Wilna i Lwowa, bo tam jest rzeczywiście zagrożona?
        Niech lepiej radny Kłosowski zainteresuje się co z kasą z UE? Jeśli Opole nie
        będzie miało projektów to zrobi się z tego miasta totalne zadupie! ISPA
        zgłoszona jeszcze przez czerwonych to zdecydowanie za mało.
        • Gość: Opolanin Re: PiS walczy o Polskość Śląska - brawo Kłosows IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.04, 23:16
          Mieszkam w Opolu, a tu nie odczuwa się siły Niemców. Ale wystarczy wyjechać
          parę kilometrów poza Opole i spróbowac tam zamieszkać. Szybko odczujesz, że nie
          jesteś "swój".
          • rico-chorzow Re: PiS walczy o Polskość Śląska - brawo Kłosows 31.10.04, 23:53
            Gość portalu: Opolanin napisał(a):

> Mieszkam w Opolu, a tu nie odczuwa się siły Niemców. Ale wystarczy wyjechać
            > parę kilometrów poza Opole i spróbowac tam zamieszkać. Szybko odczujesz, że
            nie
            >
            > jesteś "swój".

To był tylko film - Sami swoi -.
          • Gość: ciekawosc Re: PiS walczy o Polskość Śląska - brawo Kłosows IP: 217.173.203.* 01.11.04, 03:01
            Jesli pojedziesz na Podhale też poczujesz, że jesteś ceper, nie swój, bo jesteś
            inny, bo nie uonacys, bo po prostu nie jesteś góralem. Jeśli po Opolem mieszkają
            Ślazacy i Niemcy, którzy są inni, to trudno być uzanym od razu za swojego.
            Jednak mam znajomych, którzy mieszkaja w typowych śląskich wsiach i bardzo sobie
            chwalą. Po jakimś czasie stali się "innymi swoimi". Podobnie wyglądałoby na
            jakiejkolwiek wsi.
          • Gość: Sprawiedliwy Re: PiS walczy o Polskość Śląska - brawo Kłosows IP: *.mcbone.net / *.mcbone.net 01.11.04, 12:52
            Tak opolanin masz racje ze zajedziesz za opole i nie jestes swoj to normalne
            ciekawe jakby Niemiec zajechal w srodkowa polske czyzby sie czul swoio ??????
            Propaganda prl sie skonczyla kazdego ciagnie gdzie jego korzenie .
          • synziemi Re: PiS walczy o Polskość Śląska - brawo Kłosows 14.11.04, 19:47
            Gość portalu: Opolanin napisał(a):

> Mieszkam w Opolu, a tu nie odczuwa się siły Niemców. Ale wystarczy wyjechać
            > parę kilometrów poza Opole i spróbowac tam zamieszkać. Szybko odczujesz, że
            nie
            >
            > jesteś "swój".

To chyba wynika z zasciankowosci polskiej wsi. Ja sam emigrowalem przed laty
            na zachod i nigdy nie odczulem, ze nie jestem 'swoj' chociaz bylem tam pewnie
            bardziej obcy niz Ty bylbys na Opolszczyznie. No ale ciezko porownywac
            kosmopolityczny zachod do opolskiej prowincji...
        • Gość: Sprawiedliwy Re: PiS walczy o Polskość Śląska - brawo Kłosows IP: *.mcbone.net / *.mcbone.net 01.11.04, 12:49
          Tak walczcie o polskosc Lwowa i Wilna a nie wpychacie komus ze musi byc
          polakiem czasy sie skonczyly co zapomnieliscie jak was po 1945 w bydlecych
          wagonach na Slask przywiezli ?????????
          • synziemi Re: PiS walczy o Polskość Śląska - brawo Kłosows 14.11.04, 19:51
            Sprawiedliwy to czlowiek z klasa! Wypomina milionom wypedzonym przez tow.
            Stalina, ze zostali potraktowani w niezwykle podly sposob. Ciekawe, ze az tak
            podle indywiduum nazywa sie "sprawiedliwy"...
      • rico-chorzow Re: PiS walczy o Polskość Śląska - brawo Kłosows 31.10.04, 23:05
        Gość portalu: Achim napisał(a):

> Przyjechałem z Dortmundu na święta.
        > Czytam te forum i tak sobie myślę. Kim ja właściwie jestem.
        > Mieszkam tam ale tam mnie mają za polaka, jak przyjeżdżam tu to mówią żebym
        > głosował na mniejszość niemiecką bo jestem niemiec.
        > A tak naprawdę to ja się czuję tutejszy.

Moge Slonsok eś je?
      • Gość: Johann Re: PiS walczy o Polskość Śląska - brawo Kłosows IP: *.proxy.aol.com 01.11.04, 14:18
        Przyjechałem z Dortmundu na święta.
        Czytam te forum i tak sobie myślę. Kim ja właściwie jestem.
        Mieszkam tam ale tam mnie mają za polaka, jak przyjeżdżam tu to mówią żebym
        głosował na mniejszość niemiecką bo jestem niemiec.
        A tak naprawdę to ja się czuję tutejszy.

Wiesz co ...zal mi ciebie ,jestes tylko jednym z tych ktorzy pojechali bo tam
        dostali odrazu Arbeitslosengeld,i odrazu sie materialnie poprawilo,wtedy cie
        nie interesowalo kim jestes,dokad wiedzie ta droga,co chce osiagnac i kim maja
        byc moje dzieci.A dzis sie juz dorobiles ustabilizowales i nagle sie
        obudziles ...a kim ja jestem?To nie wazne czy ktos wyjechal czy zostal ale
        wazne ze sie wie skad pochodzi i kim byli moi przodkowie i przedewszystkim kim
        beda moje dzieci bo niestety wiekszosc jest tak wychowywanych (obojetnie po
        ktorej stronie granicy "ze mowi o sobie o zgrozo Polak!!!I winni sa temu tacy
        jak ty i moze do tego jeszcze polowa Slazoukow takich jak ty ktorzy miec
        stawiaja nad byc.
        • Gość: Renata Re: PiS walczy o Polskość Śląska - brawo Kłosows IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.04, 21:43
          Nie mogę się z Tobą zgodzić. Każdy ma prawo szukać sposobu polepszenia swojego
          bytu. Jeśli nie ma szans tutaj, to dlaczego nie gdzie indziej. Ślązacy w
          Niemczech też sa wyobcowani i traktowani na równi z turkami.
          • Gość: j23 Re: PiS walczy o Polskość Śląska - brawo Kłosows IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 02.11.04, 06:19
            Achim lubie Cie, jesli pobyt w Niemczech ma w przyspieszony sposob udowodnic
            Slazakom, ze sa Polakami to mam propozycje: wyjedzcie tam gremialnie wszyscy a
            gdy juz tam dojrzejecie do polskosci to wrocie wszyscy by umacniac tu
            Polszczyzne a nie udawana Niemczyzne !!!
            • Gość: Janek Kloss Re: PiS walczy o Polskość Śląska - brawo Kłosows IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.04, 12:09
              Cuowjece!

Spoomnijcie to! Jak kjery niy poradzi byc' Cuowjekym, to siyngo po vaterlandowe
              nacyjoonalizmuse, szowinizmuse, mita ... (idyjologijo). Pra?
          • judyta8 Re: PiS walczy o Polskość Śląska - brawo Kłosows 15.11.04, 11:54
            Renata, o czym Ty mowisz?.... Zgadzam sie z pierwsza czescie Twojej wypowiedzi,
            ale nie jestem do konca pewna dlaczego kraza jakies mity o zlym traktowaniu
            jakiegos narodu zagranica. Wyjechalam do Niemiec 10 lat temu i na poczatku
            mowilam bardzo slabo po niemiecku. W ciagu dwoch lat doszlifowalam jezyk,
            znalazlam prace w bibliotece i nikt nigdy nie dawal mi do zrozumienia, ze
            jestem gorsza. Znam wpanialych Turkow-Niemcow i Wlochow-Niemcow, ktorzy sa
            traktowani jak kazdy Niemiec. Jesli pracuje uczciwie, posiada troche
            inteligencji i przede wszystkim stara sie zostac czescie spoleczenstwa, w
            ktorym zdecydowal sie zyc - nikt mu nigdy nie bedzie nic wypominal.

Obecnie mieszkam w bardzo miedzynarodowym miescie, i z doswiadczenia wiem, ze
            tylko ci, ktorzy chca podkreslac swoja innosc, staraja sie obnosic tym, ze
            naleza do innej grupy narodowosciowej/religijnej, zyja w gettach i np nie mowia
            dobrze jezykiem panstwowym moga byc traktowani inaczej. Ale sami tego chca.
            Kazdy, kto czyni jakikolwiek wysilek, aby zasymilowac sie ze spoleczenstwem w
            jakim zyje nie bedzie traktowany jako "inny".

To samo tyczy sie Slaska. Jesli ktos mieszka w wiekszym miescie, jak Opole,
            jest potomkiem ludnosci naplywowej i nie rozumie, lub nie stara sie zrozumiec
            Slazakow, ich mentalnosci, jesli nie chce przyjac sposobu zycia Slazakow, lub
            rzuca zenujacymi haslami "walki o polskosc Slaska" to nic dziwnego, ze czuje
            sie "inny". Jesli wejdziesz miedzy wrony.....
    • Gość: Tutejszy Re: PiS walczy o Polskość Śląska - brawo Kłosows IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 02.11.04, 16:39
      Ty Janek Kloss - ty chyba za dużo się naoglądałeś Czterech pancernych.
      Pisz w jakimś zrozumiałym języku a nie po "kreolsku" jak napisano w Opolskim
      Glosariuszu.
      • Gość: Szarik Re: PiS walczy o Polskość Śląska - brawo Kłosows IP: 81.15.197.* 02.11.04, 17:41
        Ty chyba nie tutejszy jak nie rozumiesz po naszymu
    • Gość: Tutejszy Re: PiS walczy o Polskość Śląska - brawo Kłosows IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.04, 18:21
      No widzisz - Janek Kloss czy Szarik jak tam wolisz - jak chcesz to potrafisz
      pisać zrozumiale.
      • Gość: nn Re: PiS walczy o Polskość Śląska - brawo Kłosows IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.04, 22:43
        No, to oddajmy Niemcom co niemieckie, Żydom co Żydowskie, a sami w bydlęce
        wagony i na wschód!
        • Gość: O...o Re: PiS walczy o Polskość Śląska - brawo Kłosows IP: *.mcbone.net / *.mcbone.net 02.11.04, 23:53
          Tak madre slowa Polaka odajmy co zabralismy i do bydlecych wagonow ina wschod .
        • Gość: Johann A co na to bydlo...? IP: *.proxy.aol.com 03.11.04, 00:00
          --------------------------------------------------------------------------------
          No, to oddajmy Niemcom co niemieckie, Żydom co Żydowskie, a sami w bydlęce
          wagony i na wschód!

--------------------------------------------------------------------------------
          A co na to bydlo?Czy ktos sie go zapytal?
          • Gość: nn Re: A co na to bydlo...? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.04, 14:21
            Nawet nie potraficie odczytać ironii pomiędzy wierszami i wszystko bierzecie
            dosłownie. To co mamy tu i teraz jest nasze POLSKIE, czy się to wam podoba czy
            nie i tak musicie sie z tym pogodzić.
    • Gość: Chadziaj Re: PiS walczy o Polskość Śląska - brawo Kłosows IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.04, 15:01
      A co na to nasz Janek Kloss?
    • Gość: Opolczyk Re: PiS walczy o Polskość Śląska - brawo Kłosows IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.04, 14:45
      Słyszałem dziś w radiu jak Kłososki i ten drugi poseł z LPR mówil o Ustawie o
      mniejszościach - zgadzam się z nimi jest ona niepotrzebna i bez niej mniejszość
      ma tych praw aż za dużo tylko obowiązków brak
      • Gość: Deutscher prawa-obowiazki Niemcow IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.11.04, 19:27
        Gość portalu: Opolczyk napisał(a):
        > Słyszałem dziś w radiu jak Kłososki i ten drugi poseł z LPR mówil o Ustawie o
        > mniejszościach - zgadzam się z nimi jest ona niepotrzebna i bez niej mniejszość
        > ma tych praw aż za dużo tylko obowiązków brak

jak zwykle za ogolnie- to widocznie taka polska choroba, kiedy brak argumentow.
        jakich praw za duzo? moze wymienisz pare.

po drugie: o jakich obowiazkach myslisz?
        • synziemi Re: prawa-obowiazki Niemcow 14.11.04, 19:53
          LOL... Lubie czytac posty mitomanow! Deutscher, prosimy o wiecej!
          • Gość: Deutscher Re: prawa-obowiazki Niemcow IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.11.04, 20:36
            no i widzisz! ty tez nie na temat!

tak wiec dla ulatwienia zadam tobie to pytanie:

jakich praw maja Niemcy w polsce za duzo? moze wymienisz pare.
            jakich obowiazkow maja za malo?

mysle, ze teraz zrozumiesz.
            • synziemi Re: prawa-obowiazki Niemcow 14.11.04, 21:44
              Nie maja za wiele a obowiazki maja takie same jak zwykli obywatele. Sluzbe
              wojskowa odbebniaja tak samo jak inni, prawda? Gdyby Polska tak naprawde
              gnebila swoje mniejszosci to podejrzewam, ze nie bylaby czlonkiem Unii
              Europejskiej. Chodzi mi o cos innego. Chodzi mi o to, ze jak slysze
              o "polskich chorobach" i innych tendencyjnych okresleniach to sila rzeczy
              przypominaja mi sie pewne mity na temat sytuacji na Gornym Slasku i tym co bylo
              tam od 1945. Mowienie, ze jakims cudem Polacy sa tacy a inni sa tacy to czysta
              mitomania.
              • Gość: Deutscher Re: prawa-obowiazki Niemcow IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.11.04, 23:50
                no i widzisz. twoja wypowiedzia mozna nawet uzasadnic brak czegos takiego jak
                germanizacja. bo w koncu Polacy pod Bismarkiem mieli duzo wiecej praw niz Niemcy
                teraz w Polsce.
              • Gość: Tarnowitz Re: prawa-obowiazki Niemcow IP: *.tarnowskie-gory.sdi.tpnet.pl 15.11.04, 01:07
                synziemi napisał:

> Nie maja za wiele a obowiazki maja takie same jak zwykli obywatele. Sluzbe
                > wojskowa odbebniaja tak samo jak inni, prawda? Gdyby Polska tak naprawde
                > gnebila swoje mniejszosci to podejrzewam, ze nie bylaby czlonkiem Unii
                > Europejskiej. Chodzi mi o cos innego. Chodzi mi o to, ze jak slysze
                > o "polskich chorobach" i innych tendencyjnych okresleniach to sila rzeczy
                > przypominaja mi sie pewne mity na temat sytuacji na Gornym Slasku i tym co
                bylo
                >
                > tam od 1945. Mowienie, ze jakims cudem Polacy sa tacy a inni sa tacy to czysta
                >
                > mitomania.
                o jakich mówisz mitach na Górnym Śląsku po 1945?
    • Gość: chadziaj Re: PiS walczy o Polskość Śląska - brawo Kłosows IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.04, 19:08
      Kroll dzisiaj w radiu nie chciał dopuścić nikogo do głosu. Gadał nie na temat,
      przeszkadzał. A to i tak nic nie dało bo prawdy nie da się przekrzyczeć.
      Podobała mi się twarda postawa Czerwińskiego i Kłosowskiego zwłaszcza ten drugi
      powiedział prawdę o tym że to Kroll wepchał mniejszość w sojusz z SLD.
      Natomiast wypowiedzi Szczygielskiego tego z Platformy i PSL były moim zdaniem
      kunktatorskie.
    • Gość: Wader Re: PiS walczy o Polskość Śląska - brawo Kłosows IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.04, 18:41
      Brawo PiS dzisiejszy post niejakiego Hansa dowodzi że niestety trzeba walczyć.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka