Dodaj do ulubionych

Gdzie te flagi

05.04.05, 23:40
Mieszkam na ZWM i widze jak malo i nielicznie sa pokazywane dowody
przynaleznosci narodowej, chodzi oczywiscie o flagi narodowe. Jezdze troche
po swiecie i obserwuje zachowania innych w podobnych sytuacjach. W roznych
sytuacjach az nadto daje sie dowody i masowo wywiesza sie flagi przy kazdej
okazji. Rekord w tej dzidzinie maja amerykanie flagi lopocza tam stale.
Polacy tak jakby wstydzili sie swojej Polski nie manifestuja wiezi
wspolnotowych. Na ZWM powinna wisiec las flag a co jest prosze przejsc sie i
popatrzec. Wstyd ze nie potrafimy w ten sposob pokazaj swoje uczycia Janowi
Pawlowi Wielkiemu.
Obserwuj wątek
    • Gość: behemot Re: Gdzie te flagi IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 06.04.05, 09:07
      Masz rację kasetka.Nic tego nie usprawiedliwia,nawet to,że nabyć w Polsce flage
      narodową graniczy z cudem.Onegdaj byłem w hipermarkecie Tuszyn i na stoisku z
      emblematami sportowymi,barwami klubow pilkarskich z całej Europy nie było naszej
      białoczerwonej.Jest nisza rynkowa,ktorej nikt jakos nie chce
      zagospodarować.Flaga w róznych rozmiarach powinna być dostępna w kazdym kiosku z
      gazetami.
    • Gość: mrowka Re: Gdzie te flagi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.05, 09:20
      patriotyzm nie jest niestety obecny w naszym zyciu. Pamietam, jak za tzw. komuny
      nie do pomyslenia bylo by na 1 Maja czy 22 lipca - urzedy czy MZBM-y nie
      wywiesily flag panstwowych. Mialam nadzieje, ze w III RP sami i z duma bedziemy
      dekorowac nasze domy flagami. Tymczasem w dniach szczegolnych dla naszej
      Ojczyzny nie potrafimy jeszcze okazac naszych uczuc. Wierze, ze to sie zmieni.
      Nie ma co czekac na polecenia urzedow - potrzeba uczczenia wyjatkowych wydarzen
      i swiat panstwowych jest w kazdym z nas. Na razie lenistwo bierze gore. Ale
      PRAWDA NAS WYZWOLI! Pozdrawiam
      • Gość: behemot Re: Gdzie te flagi IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 06.04.05, 09:33
        Tak mróweczko!
    • Gość: MONIKA Re: Gdzie te flagi IP: *.centrum.punkt.pl / *.centrum.punkt.pl 06.04.05, 12:13
      Czy ktoś wie , gdzie w Opolu moę kupić, wypożyczyć flagę ?
      • Gość: Robert Re: Gdzie te flagi IP: *.centrum.punkt.pl / *.centrum.punkt.pl 06.04.05, 12:15
        Wczoraj też poszukiwałem, ale bez skutku.Koleżanka zdobyła materiał i uszyła
        mi.Ciekawi mnie jednak , czy w Opolu ktoś sprzedaje flagi.
        • Gość: Marzena Re: Gdzie te flagi IP: *.centrum.punkt.pl / *.centrum.punkt.pl 06.04.05, 12:18
          Mnie szef obarczył tym obowiązkiem.Nie znalazłam nikogo.Będziemy szyli sami.
          • Gość: Jerzy Re: Gdzie te flagi IP: *.centrum.punkt.pl / *.centrum.punkt.pl 06.04.05, 12:20
            Ja też szukam ale prywatnie. Dajcie jakiś kontakt.
            • Gość: mrowka Re: Gdzie te flagi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.05, 12:29
              pare lat temu kupilam w sklepie harcerskim na ul. Oleskiej. Czy teraz to
              mozliwe? niestety nie wiem. Nie wiem nawet czy ten sklep jeszcze istnieje.
              Pozdrawiam
        • k100 Re: Gdzie te flagi 06.04.05, 13:44
          Wczoraj flage kupilem w sklepie tekstylnym przy ul.Oleskiej przy przystanku
          autobusowym na przeciwko Astora.
          • Gość: behemot Re: Gdzie te flagi IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 06.04.05, 13:53
            Sprawdżcie Veritas,sklep św.Jacka,dewocjonalia na pl.św.Sebastiana,dawny
            Pers,pasmanteria na Reymonta.
            • Gość: mrowka Re: Gdzie te flagi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.05, 14:42
              jutro, po poludniu flagi beda do kupienia w sklepie na ul, Duboisa - vis-a-vis
              liceum. Pozdrawiam
              • Gość: AGG Re: Gdzie te flagi IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 06.04.05, 20:15
                Ja tą sprawę odbieram zupelnie inaczej. Pamiętam jak swpojego czasu honorem
                bylo nie nieść flagi w pochodzie 1-go Maja ( całe liceum mi sie udawało)
                Moj ojciec jeszcze w latach siedemdziesiątych odczuwal podświadomy lęk przed
                niewywieszeniem flagi na domku i zawsze chcial niewywiesić a potem wywieszał.
                Ludzie kiedy sprowadzali się na ZWM w anonimowym tłumie, bez poważniejszych
                obaw uczynili obszar ZWM terytorium wolnym od flag PRL. A w III RP nikt nie
                chce sie wyrywać pierwszy, bo dopiero nie wiadomo co inni powiedzą. A teraz
                kiedy okazja jest prawdfziwa i stoprocentna to nie ma flag i uchwytów nie ma i
                już. W sklepach nie ma bo tam będą jak się wytworzy staly popyt. Ale spoko.
                Jeszcze wszystko to będzie. Trzeba tylko czasu.
      • Gość: opolanka Re: Gdzie te flagi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.04.05, 22:28
        Kupiłam w środę w Harcerzu na Oleskiej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka