Gość: olek Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.zaodrze.punkt.pl / *.zaodrze.punkt.pl 22.06.05, 22:27 to chyba najstarszy watek na forum az sie lza kreci! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ona Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.05, 14:58 Czyli jesli ktoś ma najbliżej do UO, a na studia gdzieś dalej go nie stać to poprostu lepiej wogóle nie studiować??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: absolwentka Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.broker.com.pl 08.07.05, 19:34 Moze studiowac, ale niech nie oczekuje cudow, bo jaka ta szkola jest, to kazdy widzi i moze uslyszec w wielu miejscach. Opinie o UO chluby tam studiujacym, i tym, ktorzy tam studiowali jak ja, one nie przynosza. Nie jestem dumna, ze jestem absolwentka UO, niestety :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anglista Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.05, 12:42 A ja jestem dumny z tego, że ukonczylem tę uczelnię. Nie zwracałem uwagi na rankingi, lecz na sam instytut, w ktorym studiowałem, a tutaj wiedzialem czego sie spodziewać i się nie zawiodłem, a wręcz przeciwnie. Swietna kadra, ciekawy program studiow. Naprawdę mogę tylko zachwalać instytut filologii angielskiej UO! W tym roku skonczylem juz studia, z pracą nie ma żadnych problemów (nie tylko mam tu na mysli prace jako nauczyciel, ale przy znajomosci jeszcze przynajmniej jednego jezyka obcego spokojnie można się starac o prace w roznego rodzaju firmach lub instytucjach). Pozdrawiam wszystkich absolwentow anglistyki UO i tych ktorzy w tym roku stali się studentami tego kierunku! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: absolwentka Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.broker.com.pl 21.07.05, 09:21 W swietle ostatnich zdarzen na UO, jak i checi studiowania na tej uczelni, ktora jako jedna z niewielu prowadzi nabor na zazwyczaj oblegane gdzie indziej kierunki jak pedagogika, to rzeczywiscie jest to rewelacyjna szkola wyzsza! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mira Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 24.07.05, 19:44 Skończyłam filologię polską na UO i mogę o tym kierunku mówić tylko z najwyższym uznaniem dla poziomu naukowego wykładowców (zwłaszcza z historii literatury), formy zajęć i atmosfery partnerstwa ze studentami. Ahoj! Polonistyka opolska jest O KAY! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek Historia IP: *.adsl.alicedsl.de 29.07.05, 21:36 Cze, co powiesz o Historii? Wybieram sie na nia, w dodatku zaocznie. Biorac pod uwage ta cala krytyke UO to sie odechciewa wogole tu studiowac. Nic sie tu czlek nie nauczy, nie dowie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fifi Re: Historia IP: w3cache.* / *.2-0.pl 30.07.05, 09:04 Poczytaj sobie fora innych miast. Wszędzie studenci krytykują swoje uczelnie. Zresztą słusznie, bo wszędzie jest mnóstwa dziadowstwa i trochę dobrego. Tylko że dobre nie wywołuje emocji, więc się o nim nie pisze (chyba że jest zagrożone). UO jest ogólnie jednym ze słabszych z 16 polskich uniwersytetów, ale zawszeć uniwersytetów. Jest lepszy od urz, uwm, uksw, a podobny do uz, ubi, usz. Historia na uo ma prawa habilitowania, co znaczy, że jest stosunkowo mocna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Historia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.08.05, 13:55 A jak jest z psychologią? Słyszałem kilka lat temu, że jest bardzo dobra, a za rok mam maturę i chcę psychologię studiowac. Jesli naprawdę jest taka dobra, to mimo, że mieszkam we Wrocku mógłbym studiowac w Opolu, to w końcu niedaleko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fifi Re: Historia IP: w3cache.* / *.2-0.pl 08.08.05, 00:43 Kilka lat temu była dobra, teraz jest na skraju upadku. Kilku profesorów odeszło do filii swps we wrocku. Jeśli swps będzie się dalej rozwijać w tym tempie, to na żadnym państwowym uniwersytecie psychologia się nie ostanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J 23 Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.05, 21:48 Tak ekstra Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kate Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.leon.com.pl 17.07.05, 14:11 a jak z kierunkiem administracja ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mis Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.05, 11:48 ok ok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katharina Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 08.08.05, 20:25 wiesz co... studiowalam pedagogike artystyczno-oswiatowa (sp.muzyka) katastrofa, jednego czego sie nauczylam to kombinowania, wszytsko udawalo sie tak po prostu, a poza tym mozna powiedziec z esi euwstecznilam niz poszlam do przodu, z reszta pod kierunkiem jednej i drugiej pani kogi...heheeh, pieknie pozdrawiam. mam nadzieje ze te panie juz nie pracuja a z kierunku zrezygnowano:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fox1 Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.05, 19:24 słaby jest!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lepszy niż Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.05, 21:18 Lepszy niż Politechnika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 16.08.05, 11:18 Odwrócę często przytaczaną na forum opinię: jest taki, jakich ma studentów! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mat-&-usz Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.08.05, 18:02 Jak w starym dowcipie. Kiedy na UO będzie lepiej? Juz było. Była bardzo dobra psychologia, była dobra germanistyka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: absolwentka Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.broker.com.pl 16.08.05, 18:09 Fakt, wszystko co bylo dobre, zostalo niestety urzniete :-( Szkoda... Mierny, ale wierny, to sposob doboru sporej kadry na UO, zalosna prawda... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mat-&-usz Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.08.05, 18:38 Tak to właśnie wygląda. Wszystko co wystawało poza średnią, wszystko z czego Opole było znane w kraju i na świecie zostało z UO usunięte. Wreszcie można czuć się tu, jak w domu. Nikt nie przeszkadza w samozadowoleniu, nikt samą swa obecnością nie zawstydza, że się nic nie robi. I wreszcie znów mozna czuć się naukowcem pełną gębą. A za dwa, trzy lata studenci nawet nie będą wiedzieć, że wykład może być prawdziwym wykładem akademickim, a nie czytaniem czegoś beznamiętnie z kartki, a seminarium prawdziwą dyskusją naukową, a nie odpytywaniem z zadanej lektury, jak w podstawówce. Nie ma sensu mydlić oczu stwierdzeniami w rodzaju "UJ ma kilkaset lat, UWr to tradycja lwowska, UŚ jest znacznie starszy oo UO" itd. Problemem tej uczelni nie jest bowiem brak szybkich zmian na lepsze. Problemem są szybkie zmiany na gorsze. I tu jest pies pogrzebany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: absolwentka Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.broker.com.pl 17.08.05, 09:05 Ale kto ma te zmiany powodowac? Kadra rodem z PRL? Nauczyciele akademiccy zainteresowani nastepna fucha a nie rzetelna praca ze studentami? Moze nie wszyscy na UO tak pracuja, ale spora wiekszosc tlamszaca te uczciwa w pracy wiekszosc! Wystarczy spojrzec na strategie rozwojowa tej uczelni, zna ja ktos??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mira Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 17.08.05, 20:26 Ludzie, skąd ten pęd do generalizowania i uogólniania. Uniwersytet ta, uniwersytet owaki, bo komuś coś nie wyszło, ktoś się rozczarował (albo wyleciał ze studiów bo nie zdał komisu) - pisze więc, żeby frustracje rozładować. Poziom naukowy poszczególnych wydziałów na UO jest szalenie zróżnicowany, od świetnych po słabizny. Czy wiecie, że z wszystkich polonistyka w kraju tylko siedem uzyskało akredytację Państwowej Komisji Akredytacyjnej (akredytacja to poświadczenie najwyższego poziomu), a wśród nich jest polonistyka opolska? Czy nie jest to powód, żeby o UO inaczej mówić? Zgadzam się, że złe jest widoczne, a dobrego się nie zauważa, ale może warto od czasu do czasu zwrócić uwagę na to, czym możemy się chlubić i nie popadać w prowincjonalne kompleksy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: absolwentka Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.broker.com.pl 17.08.05, 21:31 Oto pewien tekst z Forum Akademickiego, wiele mowi o Opolu i uprawianej tutaj nieudolnej polityce! Polecam uwadze: "(...) Jako pierwszy nowy, a dwunasty w ogóle, w 1994 roku powstał Uniwersytet Opolski. (...) W chwili utworzenia UO z trudem spełniał kryteria ustalone przez RG. Kilka lat po powstaniu uniwersytetu prof. Stanisław Nicieja, ówczesny rektor i dzisiejszy rektor elekt, mówił mi, jak trudno utrzymać kadrę na poziomie wymaganym przez RG. Uczelnia przez wiele lat balansowała na granicy wymaganych kryteriów. - Ten okres mamy już za sobą - mówi dziś prof. Nicieja. Mój rozmówca zauważa, że kadra kierunków obecnych już w opolskiej WSProzwijała się głównie przez awans własnych pracowników, zaś nowe kierunki tworzono dzięki kadrze „importowanej”. Niemniej, przez ponad 10 lat rozwój młodego uniwersytetu był wolniejszy niż zakładano." A teraz inny fragment: "(...) Na koniec zostawiłem sobie Uniwersytet Warmińsko-Mazurski, mimo, że powstał on w 1999 roku. Tu wszystko jest w porządku. Uczelnia spełniała od początku z nawiązką wszystkie formalne i nieformalne kryteria bycia uniwersytetem, stanowiła poważną „masę krytyczną”. Jej rozwój stanowi potwierdzenie teoretycznych założeń tworzenia nowych uniwersytetów. To jedyny naprawdę pozytywny przykład (pominąłbym tu UKSW, jako zjawisko specyficzne). UWM to duża uczelnia, z czternastoma wydziałami, posiadającymi prawo do nadawania doktoratów w piętnastu dyscyplinach i habilitowania w ośmiu (od czasu powstania UWM uzyskał trzy nowe uprawnienia habilitacyjne i dwa do doktoryzowania)." Oraz konkluzja: "(...) Te dane każą jeszcze raz zastanowić się nad sensem, a przynajmniej sposobem tworzenia nowych, małych uniwersytetów. Warto, być może, zastanowić się, czym jest, a czym być powinna autonomia akademicka. Warto też zapewnić państwu - w tym wypadku ministrowi edukacji - skuteczne narzędzia realizacji polityki edukacyjnej." Calosc na stronie: www.forumakad.pl/archiwum/2005/07-08/11-agora-nowe_uniwersytety.htm Odpowiedz Link Zgłoś
chilly Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? 18.08.05, 10:35 Tu akurat (wyjątkowo) zgoda z "absolwentką". UO powinien powstać z połączenia WSP i WSI. Mielibyśmy jedną dość silną uczelnię zamiast dwóch "balansujących" :) Niestety: stołki, podwójne etaty. Nowa ustawa o szkolnictwie wyższym może jednak spowodować powrót do tematu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mat-&-usz Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.08.05, 23:06 Na forum mozna pisac rózne bzdury, ekran jest cierpliwy. Akredytacja to nie dowód najwyższej jakości kształcenia, ale "certyfikat przyzwoitości". Brak akredyutacji dla psychologii UO skutkuje np. zawieszeniem naboru na studia. Sprawdziłem na stronach PKA. ŻADNA (!) z wizytowanych uczelni prowadzących studia polonistyczne nie dostała negatywnej opinii PKA - wszystkie (!) dostały akredytacje. Nie zmienia to faktu, że polonistyka nalezy do naprawde dobrych struktur UO. Problem w tym, że z dobrej czwórki kierunkow na UO (chemia, polonistyka, psychologia, germanistyka) dwa ostatnie albo nie sa już dobre, albo praktycznie rzecz biorac ich juz nie ma. Strata jest ewidentna, a problem w tym, że nie ma dwóch innych kierunków, które w miejsce germanistyki i psychologii stały sie dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: absolwentka Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.broker.com.pl 18.08.05, 08:06 No przeciez fizyka z tlumem chetnych na nia, buhahahaha :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gen Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 19.08.05, 20:46 kolego, osoba, która podpisała się "mira" pomyliła PAKĘ z Uniwersytecką Komisją Akredytacyjną. Zanim zaczniesz wybrzydzać, sprawdż, kto do stał certyfikat i jak się ma polonistyka opolska do pozostałych polonistyk w kraju. Tu naprawdę dokonuje się ostrej selekcji! Ale cieszy mnie, że zauważyłeś - filologia polska w UO to fajna rzecz. Zaznaczam, jestem bezstronny, ale mam kolegów na tym kierunku i wiem, co w trawie piszczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mat-&-usz Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.08.05, 23:33 A tak, UKa to juz inna bajka. Certyfikat UKA to naprawde swiadectwo wysokiej jakości. I to jest, zresztą spójne, z moją bardzo wysoką opinią o opolskiej polonistyce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 20.08.05, 10:48 Zwracam uwagę, że opolskiej chemii akredytację dała zarówno PAKA, jak i UKA. Dziwne, że o tym się nie wspomina, waląc jak w bęben w ten biedny uniwersytet przy okazji jeggo (rzeczywistych, trzeba przyznać) problemów z psychologią, germanistyką i innych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mat-&-usz Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.08.05, 16:02 Niesmiało przypomne, że klila dni temu napisałem, że na UO były 4 sztandarowe kierunki, a dwa z nich (psychologia, germanistyka) przezywaja kryzys. Napisałem tez, że CHEMIA i polonistyka wciąż są doskonałe! I chodzi o toi, by i tych dwóch pereł nie osłabić! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 20.08.05, 18:40 Sorry, Mat-&-usz! Post czytałem, ale całkiem wyleciał mi z głowy. Co nie zmienia mojego ogólnego odczucia. Na forum dyskutują głównie przedstawiciele kierunków humanistycznych, koncentrując się na 2-3 kierunkach. Reszta jakby nie istniała. Słyszałem, że dobre wyniki wynik chemii są rezultatem konsekwentnego oceniania pracowników (przynajmniej tych "na dorobku") i choćby częściowego powiązania środków uzyskiwanych przez nich na badania z wynikami dotychczasowej pracy. Kiedy tak będzie na całej uczelni? Może nowa pani prorektor d.s. badań wprowadzi system jawnej oceny i publikacji dorobku naukowego wszystkich pracowników UO (np. na stronach internetowych poszczególnych wydziałów)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mat-&-usz Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.08.05, 19:35 Bez wątpienia Twoje ogólne odczucie jest słuszne. Własciwie w tym rekordowo długim watku nt. uniwersytetu temat chemia" właściwie nie istnieje. Tymczasem, od lat jest to jedna z najlepszych chemii uniwersyteckich w kraju. Na pewno system, o którym piszesz się do tego przyczynia. Najwazniejszy jest jednak chyba standard uprawiania nauki, jaki w tym insytucie od wielu lat istnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gen Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 22.08.05, 16:06 W związku z uwagą o tym, że akredytację PAKI mają wszystkie polonistyki, proszę przejrzeć stronę internetową UKI (Uniwersytecka Komisja Akredytacyjna) - tam rzeczywiście polonistyka opolska ma certyfikat i jest wymieniona wśród najlepszych polonistyk w kraju! Można tylko pogratulować i cieszyć się, że mamy taką perłę na UO. Stąd wniosek, aby nie uogólniać, pisać o brakach, ale nagłaśniać, co wartościowe! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: absolwentka Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.broker.com.pl 24.08.05, 17:42 Ale kurs jest taki na UO, ze zbija sie wszystko, co dobre, aby inne miernosci mialy wieksze szanse... Kiedys byly rektor Musielok chcial obciac pensje na polonistyce na studiach zaocznych, obawiam sie, ze wrecz to juz uczynil! Brrr, co za czlowiek! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.05, 17:03 Dużo lepszy niż Politechnika, która nie spełnia wymogów nowej ustawy i będzie zapewne filią Politechniki Śląskiej lub Wrocławskiej. Jeszcze jeden argument za likwidacją województwa opolskiego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 22.08.05, 19:21 A co to ma wspólnego z istnieniem (lub nie) województwa? To raczej argument za połączeniem PO i UO. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.05, 20:20 Jestem za. Dobry pomysł. Po co utrzymywać słabiutką PO? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.citymedia.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.05, 20:35 No tak, po co UO w Opolu, w Zielonej Górze czy w Rzeszowie itd. - zlikwidować! A wszyscy niech się ucza w Warszawie, Krakowie i we Wrocławiu, bo tam jest super i najlepiej!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: absolwentka Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.broker.com.pl 24.08.05, 17:47 Nie o to chodzi, aby wszyscy uczyli sie w Wawie, Kraku czy Wrocku, ale o to, aby standardy nauczania i dyplomy byly porownywalne, i nalezy to zaznaczyc w nazwie uczelni i jej profilu, i tak polonistyka jest i zawsze byla na poziomie uniwersyteckim, ale inne kierunki humanistyczne jakos na UO nie dorownuja jej poziomowi i osiagnieciom; chemia tez jest jedyna wsrod kierunkow techniczno- przyrodniczych na UO, ktora to mozna sie szczycic na skale kraju, a co z fizyka, biologia i innymi na UO? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anglista Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.05, 19:22 Do bardzo dobrych kierunków humanistycznych nalezy koniecznie doliczyc filologię angielską, która jest jedną z czterech najlepszych w kraju Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 05.09.05, 20:12 Na jakich uczelniach są te pozostałe (Poznań, Warszawa i ...)? O anglistach też mam dobre zdanie - jest tam sporo sensownych i - co ważne - młodych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: absolwentka Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.broker.com.pl 06.09.05, 07:42 Fakt fakt, pracuja tam i mlodzi i calosci sie czegos chce, maja tez sensownego szefa i calosc sie stle rozwija, czego np. nie mozna powiedziec o germanistyce, ktora w ostatnim okresie utracila profesora, a wczesniej innych wykladowcow, najgorsze to to, ze nikt z tego nie wyciagnal konsekwencji wobec szefostwa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belfer Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 06.09.05, 18:36 Miejmy nadzieję, że i na germanistyce pojawią się nowe twarze, a szefostwo tego instytutu wyciągnie wnioski z popełnionych błędów. Tym, co powinno naprawdę niepokoić, jest nowa ustawa. Wydział filologiczny z polonistyką, anglistyką, rusycystyką i germanistyką jest wydziałem bardzo silnym i to głównie dzięki niemu UO jest na poziomie. Gdyby reszta mu dorównała, to nie byłoby powodów do narzekań. Bo inaczej uczelnię zdegradują do poziomu szkoły zawodowej. A to by był dla Opola obciach. Z ustawy wynika, że i poltechnice to grozi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: absolwentka Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.broker.com.pl 06.09.05, 20:36 Politechnika z dawnek WSI stala sie politechnika na mocy ustawy, w Polsce nie mamy juz innych uczelni technicznych jak politechniki, ktore ksztalcilyby na poziomie inzynierskim magisterskim, a kiedys istnialy obok nich Wyzsze Szkoly Inzynierskie, sprawa z UO jest taka, ze stal sie uniwersytetem minimalnie spelniajac wymagania ministrialne, duza pomoca byla wowczas silna i silna do dzis teologia, kiedys fili KUL z Lublina, jak widac jednak nie udalo sie wypracowac dobrych mozliwosci rozwojowych, a i tez nie przybylo nowych kierunkow ksztalcenia na poziomie doktoratu, wiec efekt jest taki, jaki widzimy. Niestety UO grozi utrata statusu uniwersytetu, a piec lat na zmiany to duzo i malo, ale patrzac na negatywne tendencje rozwojowe w tej uczelni, jakie mialy miejsca w ostatnim czasie, to trudno patrzec w przyszlosc z optymizmem. Gdyby nie rozkurzono psychologii, to bylby jeszcze jeden kierunek z prawami do doktoryzowania! A gdyby byl wlasciwy szef na germanistyce, to i instytut ten mialby wlasna kadre, a nie posilkowal sie sciaganiem na godziny zlecone ludzi z Wroclawia lub Niemiec. Brak dobrej polityki personalnej na UO, niestety! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bingo Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.atol.com.pl 11.09.05, 16:06 Gość portalu: absolwentka napisał(a): Nie o to chodzi, aby wszyscy uczyli sie w Wawie, Kraku czy Wrocku, ale o to, > aby standardy nauczania i dyplomy byly porownywalne, i nalezy to zaznaczyc w > nazwie uczelni i jej profilu... No tak, skoro UW i UJ są blisko pięćsetnego miejsca w międzynarodowym rankingu, to nazwijmy je college'ami, aby standardy nauczania i dyplomy byly porównywalne! Przeciez świat jest globalną wioską. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: absolwentka Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.broker.com.pl 11.09.05, 16:21 Proponuje maly rekonesans slownikowy! Wiele swiatowych uniwersytetow sklada sie wlasnie z college'ow! Lub nimi wrecz jest, a UO to jednak nie ta klasa, niestety. Trafniejsza nazwa dla UO to PWSZ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yaro Uniwerkr jak uniwerek IP: *.ecs / *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.05, 15:41 Jestem już na 5 roku chemii ia startowałem na Biotechnologie do wrocka szanse na zdobycie pracy po moim kierunku są takie same jak bym skończył Biotechnologie we Wrocku <, te wszystkie rankingii można o dupe rozbić bo najczęściej są przeprowadzanie wg ilośći obron doktorskich albo wydanych pieniędzy na badania , nie żałuje bo mam blisko do domu bo jestem z Prudnika a wykładocy tacy jak w Warszawie czy Krakowie Też dają czasami Fory bo by etatów nie mieli Pozdrawiam i zapraszamnie . Nie ważne co studiowałeś ale jaką sobie prace znajdziesz i tylko od ciebie zależy ile języków bedziessz znać albo mieć przepracowanych godzin praktyki!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciex Re: Uniwerkr jak uniwerek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.05, 21:06 Zgadzam sie z kolega wyzej. "Nie wazne co studiowales wazne jaka prace sobie znajdziesz" Dalej mam jednak inne zdanie jesli chodzi o UO. Mam pewne doswiadczenie bo studiowalem troche na biologii. Moge powiedziec ze oni dalej ksztalca, przynajmniej tam kandydatow na nauczycieli.Malo praktycznych zajec jest wszystko ogolnie czyli nic, zbyt czesto jakies niepotrzebne nikomu przedmioty,poza kilkoma dobrymi wykladowcami kadra ogolnie jest do d***.facet przychodzil na zajecia lab(nie napisze jakie) przez caly semestr sprawdzal obecnosc i puszczal ludzi do domu!!o zgrozo! gdzie takie numery jeszcze odchodza???A gdzie zeby jakies preparaty pokazal itp..na innych lab robi sie doswiadczenia w czworke, piatke, co potem taki student umie samodzielnie zrobic? nic.Naprawde kazdy absolwent farmacji czy analityki medycznej badz innego uniwerku z jakas specjalnoscia biologiczna od razu bierze ci wszystko z przed nosa, i nie przeskoczysz go, za male masz kwalifikacje. O studiach zaocznych tu nawet nie chce wypowiadac, wystarczy sie przejsc na pedagogice(zaocznej w szczegolnosci)zobaczyc co za ludzie studiuja(nie obrazajac wszystkich) ale wiekszosc to dno dna jesli chodzi o jakakolwiek wiedze pedagogiczna.Magistrzy od siedmiu bolesci.Mysle ze na innych kierunkach jest podobnie niestety.Moim zdaniem tu powinna zostac dawna nazwa czyli WSP - i naprawde wszystko by pasowalo. Oni ksztalca dalej nauczycieli do szkol, glownie podstawowek, tylko powinni o tym glosno powiedziec a nie od razu "uniwersytetem" sie mianowac.Dla mnie jest to WSP i tyle.Ciesze sie ze sie stad wyrwalem, bo jak ktos w to bagno wdepnie to jest ciezko wylezc. Pozdro! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bimbom Re: Uniwerkr jak uniwerek IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 10.09.05, 08:11 jak zwykle - uogólnienie. Jak ktoś studiuje na słabym kierunku, to obsmarowuje cały uniwersytet. Takie opinie nie są obiektywne, to tylko wyrzucanie złych emocji. A tak na marginesie - jeśli obserwowałeś przykłady tumiwisizmu ze strony wykładowcy, i pewnie nie tylko Ty - to dlaczego nie interweniowałeś, przecież jest Samorząd Studencki, są opiekunowie lat, jest dziekan od spraw dydaktyki, przecież wystarczy o tym głośno powiedzieć, jak się w tym tkwi, bo potem to musztarda po obiedzie. Naprawdę by poskutkowało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciex Re: Uniwerkr jak uniwerek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.05, 11:41 To nie tak, tu jak nie wszystkie to wiekszosc kierunkow jest slabych. Mam takze porownanie z filologia angielska na UO i UAM i co?? Okazuje sie ze jesli chodzi o wymagania itp. to takze jest niebo a ziemia.. A mowia ze filologia jest jednym z lepszych kierunkow. Wiec mi nie mow ze jest to uogolnienie. Naprawde tu nie ucza rzeczy praktycznych tylko wszystkiego w teorii i to jest podstawowy blad!Nie wiem czy jakiekolwiek egzaminy wstepne porownywales na UO i inne uczelnie. Ja nie mam nic do Opola jako miasta, naprade jest fajne, kameralne i milo sie by tu studiowalo, ale trzeba spojrzec prawdzie w oczy, uniwerek jest slabym uniwerkiem i tak na razie pozostanie.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: absolwentka Re: Uniwerkr jak uniwerek IP: *.broker.com.pl 10.09.05, 12:31 To prawad! Uniwersytet jest slaby, wrecz kiepski, sama studiowalam i wiem jak bylo, a co gorsza jaka byla moja niewiedza po otrzymaniu tego opolskiego tytulu magistra, sama potem sie musialam doksztalcac, i to co inni mieli na studiach, ja sama doczytywala potem, bo zajecia byly czesto tzw. "dupie Maryny" (przepraszam za kolokwializm), ale to dobrze oddaje poziom zajec, no nie wspomne tez i o tym, ze co niektorzy, ba z tytulem profesora, na szczescie tylko UO, nie mieli pojecia, co wykladaja, zgroza! I my nie chodzilismy do zadnego Samorzadu, i nie dlatego, ze nam sie nie chcialo, bo UO to jedna wielka matnia, w calej strukturze panuje uklad, ze raczka raczke myje i taka to rzeczywistosc, a bylo to dopre piec lat temu i jak widac i dzis nie jest lepiej, przeciez to stale te same osoby, ktore caloscia kieruja! Dlatego brak tam odwaznych decyzji, oczyszczenia z nieudolnych pracownikow, bo nikt nikomu nie chce sie narazac, bo noz kiedys bedzie potrzebna czyjac pomoc! A wowczas nie wiadomo czy akurat ta osoba mnie nie wesprze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Uniwerkr jak uniwerek IP: *.centrum.punkt.pl / *.centrum.punkt.pl 11.09.05, 17:18 Aż boję się spytać, Absolwentko, co studiowałaś. Czyżby politologię? A może marketing lub inny podobie szamański kierunek :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: absolwentka Re: Uniwerkr jak uniwerek IP: *.broker.com.pl 11.09.05, 20:21 Drogi/a ABC, niestety nic z tego, co podales/las :-) Moze dalsza zgadywanka? Moj instytut byl blizej ul. Oleskiej, stad wiecej docieralo do nas, co dzialo sie w owczesnym gmachu glownym :-) Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciex&co Re: Uniwerkr jak uniwerek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.05, 01:29 Szanowny panie tumiwisi-bimbom czys ty sie z choinki urwal jak zeszloroczna gwiazdka? Na UO nie ma mocnych kierunkow sa slabe i slabsze - ja studiowalem biologie ktora jest w moim mniemaniu tym osadem ktory unosi sie nad dnem uniwersytetu. Skoro nawiazalismy juz do atmosfery swiatecznej to zechcialbym przytoczyc przypowiesc wigilijna z dr Lesnianskim (tu spelniam postulat bimboma i ujawniam personalia najwiekszej glisty uniwersytetu ktora niejako juz osiagnela stopien nadpasozyta i zdystansowala sie do pospolitych pasozytow tej uczelni) w roli glownej. Ow dr niczym radosna wrozka pojawial sie na prowadzonych przez siebie zajeciach aby dokonac spisu inwentarzu-studentow oraz zademonstrowac nam preparaty ktorych i tak nie moglismy obejrzec po czym znikal jak owa zebowa wrozka z naszym trzonowcem w garsci. co tu duzo pisac Grzesiu jest kumplem swojego przelozonego i zwykly donos sie tu na nic nie zda. Kazda proba obrony Dr i jego swity oraz reszty robali z dna UO jest niczym wiecej i niczym mniej jak proba zwiekszenia prestizu uczelni (ktora na ten prestiz nie zasluguje)na ktorej dany obronca pasozytow sie nie forunnie znalazl lub co gorsza ja ukonczyl i pluje sobie teraz w brode. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: absolwentka Re: Uniwerkr jak uniwerek IP: *.broker.com.pl 12.09.05, 08:30 Wspolczuje! Ja znam takie legendy, a bylo to wowczas kiedy budowano kierunek biologia, iz studentom kazano biegac na chemie, aby sobie pozyczali probowki i inne tam menzurki, bo instytut nie mial tego w inwentarzu :-( Ale w tym to wlasnie okresie budowano przemozne gmachy jak Collegium Maius (plagiat UJ, tak wysoko siega opolskich notabli, w tym szczegolnie jednego na UO, sic!), wiec grosz skapiono dla laboratoriow! No coz, co niektorzy na UO wierza, ze stan materialnego posiadania to wiecej niz ten duchowy i intelektualny, na ktorym opiera sie wszelka wiedza. Az pozazdroscic takiej madrosci! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ABSOLWENTKA1 Re: bzdury piszesz!!!!!!!! IP: *.strong / *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.06, 10:36 Kiedy studiowałeś tam bilogie????? Czytając Twoją wypowiedź nawet nie przypuszczałabym że piszesz o biologii w Opolu!!!! Puszczanie ludzi z laborek?? U nas się to absolutnie nie zdażało. Nie pokazywali Ci preparatów?? (cóż, mysmy je sami wykonywali...). Kadra jest do dupy?? Czyli kto?? ..może prof Latała, albo dr Grata, dr Moliszewska, dr Wierzba, dr Boniewska, dr Krzyśko-Łupicka, prof Lis itd...to ludzie z pasją i wielką wiedzą, więc nie pisz że kadra jest do dupy bo to g**** prawda!!!! Wyobraź sobie, że bardzo dobrze radzę sobie w laboratorium i ciekawe gdzie się tego nauczyłam?? Tak, tak w Opolu i to w dobrej Katedrze Biotechnologii i Biologii Eksperymentalnej!! A co do wyposażenia sal..mam porównanie bo studiowałam jednocześnie na innej bardzo znanej i mającej bardzo dobra opinię uczelni i wiesz co, róznicy wielkiej widac nie było. Wyobraź sobie, że nawet znalzałm pracę w swoim zawodzie i o dziwo nie jest to praca nauczyciela... Niech zaczną wypowiadać się prawdziwi studenci, a nie tacy którzy studiowali TROCHE jakis kierunek!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ABSOLWENTKA1 Re: bzdury piszesz!!!!!!!! IP: *.strong / *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.06, 10:47 zdarzało miało być-przpraszam za błąd!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wąski Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.05, 09:30 Rewelacja - Jagielonka przy nim to małe piwko - buuhhaaaaaaa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BBB Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 11.09.05, 18:34 Zeby bylo jasnosc to Uniwersytet Opolski dobra uczelnia nie jest. Nie pomoga zale i uwagi na temat zakompleksionych autorow ponizszych postow. Sprawa jest prosta jesli Uczelnia ma miec dobry poziom to trzeba nad tym pracowac, dlugo i wytrwale. Inaczej sie nie da. Jest to stosunkowo mloda uczelnia, bo ma dopiero kolo 16 lat. Dajmy jej troche wiecej czasu. Moze jeszcze kiedys bedzie sie dalo napisac cos o niej w samych superlatywach. Odpowiedz Link Zgłoś
sebush Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? 12.09.05, 15:26 Kochani! Szkoda naszego utyskiwania, piszę naszego, bo i sam kiedyś umieściłem wiele wpisów w tym wątku. Na tej uczelni niewiele sie zmienia, obawiam się nawet, iż nie ma woli na zmianę. Szkoda tylko studentów, dobrze, że chociaż mozolnie budowana przez prof. Łukaszewskiego psychologia ponownie ruszyła! Niestety fakty mówią same za siebie, dumnym nie jestem z UO, gdyż człowiek stale musi udowadniać, iż mimo tego, że skonczył tę plasująca się na końcu rankingów uczelnię, jednak nie jest gorszy od innych, jednak dzięki własnej pracy udaje się to. I chyba o to można mieć żal do UO, że jako uczelnia z drugiej ligi nie ułatwia startu swym absolwentom. :( Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.centrum.punkt.pl / *.centrum.punkt.pl 12.09.05, 18:41 No i tu jest pies pogrzebany. Niezależnie od tego, jak UO będzie się starał, to jeszcze długo będzie postrzegany jako uczelnia "z niższej półki". Bez rozdizału na instytuty słabe, lepsze i bardzo dobre. Ale za 30 (50? 100? 600?) lat i to się zmieni. Nie od razu Kraków zbudowano! Co do rankingów - na końcu? zresztą, ostatnio często przywołuje się rankingii Chińczyków, którzy plasują UW i UJ (w tej kolejności) w czwartej, a UWr w piątej setce uniwersytetów światowych. Trochę więc umiaru w krytyce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: absolwentka Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.broker.com.pl 12.09.05, 20:28 Alez nie zapominaj, ze UO to dawna WSP, czyli razem liczac bedzie juz jakies 50 lat. Nie zapomiajmy tez o tym, ze UO nie bylo budowane od zera, a WSP uchodzilo ponoc za jedno lepsze w kraju. Moze rzeczywiscie w porownaniu np. ze Slupskiem czy Kielcami... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AliFacet Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: 217.197.78.* 12.09.05, 21:38 to jak ten watek jest sztucznie podbijany jest nie do zniesienia komu i na czym tak zalezy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bimbomi Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 17.09.05, 18:30 zalezy tym, którzy chcą zniszczyć polski uniwersytet w Opolu. Ludzie, cieszcie się z tego, co macie, bo możecie nie mieć nic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mi Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 17.09.05, 18:34 zależy róznej maści frustratom, ale nie tylko, bo są i tacy, którzy sobie myślą: po co w Opolu polski uniwersytet? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.citymedia.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.05, 18:40 Wystarczy zobaczyć opolskie forum - polityka i polityka, przeglądałem fora innych miast ale Opole jest wybitnie na pierwszym miejscu, zastanawiam się czy piszący na opolskim forum to faktycznie opolanie, chyba nie, nigdy w to nie uwierze!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eurodance Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.05, 20:03 Mysle ze osob piszacych o swoich negatywnych odczuciach nie nalezy od razu nazywac "frustratami" kazdy ma prawo powiedziec co mysli o tej placowce. To ze ja takze uwazam, ze jak na razie jest to slabiutka szkolka to nie znaczy ze jestem frustratem i wcale nie mysle, ze tu w Opolu nie ma byc uniwersytetu, wrecz przeciwnie-niech sobie jest. Powoli powoli rozwija sie w dobrym kierunku i z roku na rok bedzie lepszy.Opole jest malym miastem, ale np torun jest niewiele wiekszy a uniwerek prestizowy maja!. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: absolwentka Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.broker.com.pl 17.09.05, 21:37 Tak jestem frustratka! Caly sposob zroganizowania UO moze czlowieka sfrustrowac, a zaczynajac od kolejek przed dziekanatami, konczac na tzw. Piastonaliach, na ktorych uniwersytecki program polegal na tym, ze lalo sie piwo i lalo sie piwo i jeszcze raz lalo sie piwo. Na tym niestety trudno zbudowac poziom! Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GAD Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.05, 11:45 PROWINCJA I CO TU DUZO MOWIC. A POZIOM MIZERNY CZY TO ANGLISTYKI CZY FIZYKI O PEDAGOGICE,SOCJOLOGII JUZ NIE WSPOMINAJAC. WYSTARCZY ZOBACZYC JAKIE SMIESZNE BADANIA PROWADZA I ILE NA TO WYDAJA PIENIAZKOW.SA TO KWOTY RZEDU 1000 ZLOTYCH.SMIESZNE. LEPIEJ SIE NIE PRZYZNAWAC GDZIES W POLSCE ZE SIE TO SKONCZYLO.UTRZYMUJE SIE SLABYCH DOKTOROW I PROFESOROW KTORZY TYLKO KURCZOWO TRZYMAJA SIE SWOICH CIEPLYCH POSADEK BO NIKT ICH W POLSCE JUZ NIGDZIE NIE CHCE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.centrum.punkt.pl / *.centrum.punkt.pl 18.09.05, 12:31 1) Uniwersytet w Toruniu ma jednak trochę więcej lat niż UO. Inna też była jego geneza: po II wojnie światowej trafiła tam kadra z drugiego najstarszego polskiego uniwersytetu z Wilna (tak jak Lwów do Wrocławia). 2) Co do frustracji. Przecież każdy sam wybiera uczelnię, na której chce studiować i zawsze może ją zmienić. Dlaczego studiujecie (-waliście) w Opolu? Wątek Piastonaliów jest humorystyczny. Studenci mają pretensje, że władze UO nie tworzą kultury studenckiej? Zresztą, są kraje, gdzie piwa leje się o wiele więcej a nikt nie wiąże tego z poziomem nauki. 3) Gadowi. No pewno, że prowincja. Czy to kompleksy czy jakaś nowa obelga? Sam trafiłem do Opola zmęczzony "wielkomiejskościią" i dobrze się tu czuję. Nie jest więc tak, że "nikt ich niie chce", to zwykle także "ich" wybór. Skąd te opinie o poziomie anglistyki czy fizyki? Na jakich kryteriach oparte (oprócz potocznych opinii "frustratów"). Co zaś do pieniędzy. Tak już w Polsce jest, że stolica wyciąga wszystko co najlepsze, a że pieniędzy żałośnie mało (na co pracownicy UO mają bardzo niewielki wpływ), no to tak się załatwia sprawy, aby trafiły one do dużych ośrodków, z których pochodzą demokratycznie wybrani "rozdzielacze środków". Za takie "śmieszne" pieniądze państwo i tak otrzymuje więcej, niż by się należało. Problem jest zresztą taki: często pieniądze te są zbyt małe, żeby robić cokolwiek, te drobne sumy przeznacza się więc np. na wyjazd na konferencję. Coś się zresztą zmienia. Musiałeś czytać o nowym aparcie (NMR) za 1,5 mln zł, który ostatnio otrzymał I. Chemii (5 x roczny budżet instytutu na badania). Opieranie więc swoich sądów na takich "wskaźnikach", jak np. liczba kandydatów na dany kierunek (co często ma miejsce na "Forum") nie jest więc chyba właściwe? Na koniec powtórzę: każdy ma wolny wybór. Jeżeli zaś jesteś studentem, to powinno ci zależeć na poziomie tej uczelni. Dlatego zamiast krytykować ogólnikowo, wysil się trochę i podaj konkretne przykłady, adresatów krytyki, a najlepiej także propozyccje zmian, o których możemy dyskutować. Pzdr :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: absolwentka Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.broker.com.pl 18.09.05, 17:42 ABC - uprawiasz czysta sofistyke! Frustracja to wynik tego, co dzieje sie na UO, kiedy studiowalam rzeczywiscie dziekanaty byly miejscem wiecznych kolejek i tego, ze panie stale niczego nie byly pewne - jasne sam dziekan widocznie wie wiedzial, czego chce, a one takie mialy od niego dyrektywy! Piastonalia od lat sa miejscem nie kultury studenckiej a raczej rynsztokowej, jesli mowisz o krajach, to nie jest to wlasciwe porownanie, bo ja mowilam/ pisalam o fecie studenckiej a nie ogolnym zachowaniu obywateli (mam nadzieje, ze nie jestes absolwentem/ absolwentka opolskiej filozofii, choc poziom manipulacji odpowiada szkole stosowanego marksizmu, a czym opolska WSP byla dobra! Mam w domu nawet publikacje jedengo z dzisejszych profesorow, ktory staral sie popularyzowac owa idee materializmu historycznego! Na UO pracuje nadal! Inicjaly? B.K. Moze Ci cos mowia!?) Finanse: Opole otrzymuje tyle na ile zasluguje i jakie sa jego projekty badawcze. Nie zwalaj wszystkiego na centrale, a raczej dojrzyj lokalna nieudolnosc! Jakos prof. Lukaszewski i owczesna psychologia (zanim jej nie dobil genialny opolski fizyk w roli owczesnego rektora!) potrafila sciagac granty. Miala cos ciekawego do zaoferowania! Jak widac wieksze osrodki maja wieksze moce przerobowe i tezsze umysly, dlatego tez sciagaja wiecej pieniedzy. Opole (UO) ze swoimi prowincjonalnymi tematami badawczymi nie zyskuje nic. Ba! To ze mu sie niewiele daje, wynika tez i z tego, ze poznano jego potencjal, widocznie demonizowana przez Ciebie centrala wiec juz cos niecos o tym, ze zainwestowane srodki w Opolu nie dadza wielkich rezultatow. Szkoda ze tego nie dostrzegasz! Kazdy kij ma dwa konce! Wiec patrz bardziej obiektywnie! Ja nie zaluje tego, ze studiowalam w Opolu na UO, ale tego, ze tak niewiele ta uczelnia potrafi zaoferowac... A moze pokazesz, co jest genialne na UO, bom taka slepa moze??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.centrum.punkt.pl / *.centrum.punkt.pl 18.09.05, 19:33 Wielce szanowna Absolwentko! Daj przykład - napisz, co genialnego jest na dowolnie wybranym krajowym uniwersytecie. Niech nawet będzie czołówka - z czwartej setki światowej. Niestety, geniusz to coś takiego, co się trafia rzadko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.centrum.punkt.pl / *.centrum.punkt.pl 18.09.05, 19:39 Proszę o wybaczenie, to jeszcze raz ja - abc. Nie mam ochoty wdawać się w długie polemiki na forum - może gdybyśmy spotkali się w kawiarni, zdołałbym przekonać Absolwentkę do paru pozytywów UO. Ale o grantach to jednak muszę coś rzec. Prof. Ł. uprawiał wielką demagogię i autoreklamę na łamach prasy podając, że psychologia miała więcej grantow niż cała uczelnia. Prostowała to Dyrektor I. Chemii na łamach GW. Warto jednak, by uczelnia chwaliła się na swych stronach internetowych takimi danymi - nie tylko pozwoliłoby to na bardziej wyważone oceny, ale przyczyniłoby się do zwiększenia konkurencji i podniesienia poziomu całego UO (podobnie, uważam, powinien być udostępniony spis publikacji każdego z pracowników). Pzdr :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: absolwentka Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.broker.com.pl 18.09.05, 20:06 Forum jest po to, aby dyskutowac! Wiec nie ma co sie chowac po kawiarniach! Szkoda, ze moje pytanie odwracasz drogi ABC, niestety to dla mnie wyraz owej sofistyki, jaka wymienilam w moim wczesniejszym poscie. Chcesz przykladow, to prosze bardzo - spojrz na osiagniecia absolwentow i studentow informatyki z Uniwersytetu Warszawskiego, polecam tez ilosc cytowan pracownikow Collegium Medicum UJ, nadmieniam wlasnie te uczelnie, ktore odstrzegles drogi ABC w rankingach swiatowych. Szkoda, ze nie UO nie ma tutaj osiagniec znaczacych na skale kraju! Polecam serwis: www.naukapolska.pap.pl/cgi-bin/index.pl Jest tam wiele ciekawych informacji o tym, co piszczy w polskiej nauce, niestety UO ciezko tam znalesc :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: absolwentka Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.broker.com.pl 18.09.05, 20:17 Aby nie byc goloslowna, to polecam ponizsza liste cytown. Sa tutaj naukowcy (?) z UO, bo raczej dostrzegam z tych - w Twoim miniemaniu, ABC - kiepskich uczelni, jak to wyraziles - niezbyt genialnych, czyli: UJ i UW. Hmmm.... Moze wiecej realizmu i pokory??? www.mnii.gov.pl/mnii/index.jsp?place=Menu08&news_cat_id=497&layout=2 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gad Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.05, 21:48 Bravo absolwentko! :) te przyklady napewno sa jakims wykaznikiem opolskiego bagienka jaikim jest UO. Takze szanowny abc kimkolwiek jestes prosimy abys odgryzl sie jakimis pozytywami odnosnie UO. Chetnie poczytam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: absolwentka Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.broker.com.pl 19.09.05, 08:17 Nie chodzi mi o "dobijanie" UO, bo lezacego nie kopie sie (ponoc, na UO i z tym bywa roznie!), ale o przejrzenie na oczy! Prawda taka, ze UO naprawde jest kiepskie i to ze nie ma osiagniec, to wina jego samego, a nie instancji centralnych, ktore w zaprezentowanej przez ABC teorii spiskowej, nie chca dowartosciwoc Opola, widocznie jest tak, jak i pisalam, ze nie chce sie finansowac tego co kiepskie! Polecam i te strone, prosze sobie obejrzec! Zobaczyc osiagniecia innych (ponoc rownie kiepskich uczelni w Polsce? - to w mniemaniu ABC) i odnalesc w tych osiagnieciach wyraznie 'sukcesy' opolskiej Alma Mater! www.mnii.gov.pl/mnii/index.jsp?place=Menu08&news_cat_id=496&layout=4 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.centrum.punkt.pl / *.centrum.punkt.pl 19.09.05, 18:32 Zostałem wezwany do odpowiedzi ("... te przyklady na pewno sa jakims wykaznikiem opolskiego bagienka jakim jest UO. Takze szanowny abc kimkolwiek jestes prosimy abys odgryzl sie jakimis pozytywami odnosnie UO." - a fe! co za gadzi język; przecież nie chodzi o odgryzanie czegokolwiek i komukolwiek, nawet tym z "bagienka" :) Najpierw wyjaśniam: zbyt dosłownie potraktowałaś Absolwentko moje zaproszenie. Mam w sobie za dużo pokory by w taki sposób umawiać się z niewątpliwie atrakcyjnymi byłymi studentkami UO. Miałem raczej na myśli, że w tych SMS-owych listach nie zdążymy chyba dojść do zgody. Poza tym - ile tak naprawdę od nas zależy? Po drugie - nieudolnie chciałem powiedzieć, że trudno kopać się z koniem. Od polskich sportowców też nikt nie wymaga, by zdobyli więcej medali od amerykańskich. Talenty, co prawda, pojawiają się wszędzie, ale ich szlifowanie lepiej idzie tam, gdzie jest stosowna baza (i pieniądze). Dlatego trudno porównywać UW z UO. Chyba przyznasz, że łatwiej stworzyć mocne i dobrze wyposażone zespoły, gdy na wydziale jest zatrudnionych 400, a nie 40 pracowników? W tym ostatnim przypadku muszą one "obsłużyć" kilkanaście specjalności, siłą rzeczy są więc nieliczne. Z tego niektórzy wyciągają wnioski o potrzebie "koncentracji środków", co uczyniłoby naszą dyskusję bezprzedmiotową. Dajmy sobie jednak szanse i poczekajmy - nawet niekoniecznie 600 lat! Nie twierdzę, że UW czy UJ są kiepskimi uczelniami. Pozycja naszych uczelni w rankingach światowych (z których metodologią się nie zgadzam!) jest chyba jednak jakimś sygnałem. Porównanie osiągnięć Harvardu i UW daje taki mniej więcej wynik (i jest tak samo sensowne) jak porównanie UW i UO. Co nie wyklucza, że w niektórych wąskich specjalnościach jesteśmy mocni. Zwłaszcza w tych nie wymagających dużych nakładów finansowych - stąd wysoka pozycja polskich matematyków czy informatyków. Liczba cytowań jest silnie związana z uprawianą dyscypliną, a w dziedzinie nauk medycznych jest ona zdecydowanie wyższa niż w innych. W cytowanym serwisie podano najwyższe liczby cytowań w dziedzinie nauk biomedycznych, które, jak dotychczas, raczej nie są uprawiane w UO. Nieprawdą zresztą jest, że "niestety UO ciezko tam znalesc :-(". Otwieram stronkę i zaraz na drugim miejscu znajduję informację o olbrzymim zainteresowaniu Opolskim Festiwalem Nauki (uniwersytet ma różne funkcje do spełnienia, nie tylko rozwój nauki). mamy też swoje nieduuże osiągnięcia, o których jednak nie wiadomo, bo uczelnia ich nie upublicznia (żeby nie psuć humoru pozostałym?) Pełen "realizmu i pokory" nadal uważam, że uniwersytet w Opolu jest bardzo potrzebny. Do jego umacniania niezbędna jest krytyka, ale pamiętajmy, drodzy absolwenci, że jeśli sami dajemy mu kiepskie świadectwo, to niech nas nie dziwi, że i inni tak go odbierają. Moją receptą na bezbudżetową i dość szybką poprawę jest jak największa jawność życia uczelni. Będzie można porównywać osiągnięcia (i braki), to będzie współzawodnictwo i motywacja do uzyskiwania lepszycch efektów we wszystkich przejawach uczelnianego bytowania: dydaktycznej (tak, tak - na pierwszym miejscu), naukowej i organizacyjnej (przesławne "panie z dziekanatu" - zapewniam: są wszędzie). Żegnam na dłużej :) Bravo absolwentko! :) te przyklady napewno sa jakims wykaznikiem opolskiego bagienka jaikim jest UO. Takze szanowny abc kimkolwiek jestes prosimy abys odgryzl sie jakimis pozytywami odnosnie UO. Chetnie poczytam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.centrum.punkt.pl / *.centrum.punkt.pl 19.09.05, 18:48 P.S. Zapomniałem o mojej "spiskowej koncepcji" rozdzielania pieniędzy na działalność naukową w Polsce. Prościej będzie polecić zainteresowanym dyskusje na forum: www.nauka-edukacja.tubaza.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: absolwentka Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.broker.com.pl 19.09.05, 19:09 Proponuje zobaczyc ilu profesorow z Uniwersytetu Opolskiego zostalo nominowanych przez prezydenta. Szczegoly tutaj: www.mnii.gov.pl/mnii/index.jsp?place=Menu08&news_cat_id=499&layout=6 Zliczy ktos pieciu w skali roku? Inne uczelnie wypadaja zdecydowanie lepiej! No coz, to tylko Opole... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: absolwentka Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.broker.com.pl 19.09.05, 19:00 Dziekuje za dlugi post. Przeczytalam i uwazam, ze w jakis przediwny sposob nie potrafie odczytac Twojego ABC przeslania, tego jaka jest Twoja pozycja, bo probujac dokonac syntezy Twoich wypowiedzi, powstaje bardzo chwiejny obraz! Po pierwsze najpierw twierdzisz, ze polskie uczelnie z czolowki wielu rankingow sa w sumie kiepskie, nastepnie wycofujesz sie z tego stwierdzenia i przyznajesz, ze az takie kiepskie nie sa. Cos tutaj jest dziwne! Twierdzisz po wtore, ze absolwenci miedzy innymi urabiaja opinie tej uczelni, no coz, maja prawo do swobodnej wypowiedzi, a poza tym najwidoczniej malo widza pozytywow, aby te uczelnie chwalic! Na dzien dzisiejszy trudno tez byc dumnym z tego, ja nie jestem, kiedy wiem, jaka uczelnia jest UO. Dobicie psychologii, o czyl trabilo pol Polski, oslabienie germanistyki, profesor uczelni siedzacy w areszcie, czy tez pozycja i potencjal z dolu rankingow (i to wielu, co jest wiec jakos miarodajne) nie sa powodami do chwaly i zadowolenia z dyplomu tej szkoly wyzszej. Piszesz o latach, ale nie zapominajmy, ze Uniwersytet Opolski nie powstal z nieczego, ale wczesniej istniala WSP, wedlug miemania wielu osob z UO jedna z najlepszych w kraju, czyli na czyms budowano... Ale jak widac na dzis malo udolnie. Dobrze, ze chociaz na Uniwersytecie Opolskim popularyzuje sie wiedze, dla miasta skali Opola, to wielka atrakcja! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.citymedia.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.05, 20:58 Nawet tego nie przeczytałem w całości i nie mam zamiaru! Dlaczeko tak dołujecie Opole, przecież to nie Kraków czy "mizerna w swoim stylu" - Warszawa!!! Nie można takich miast porównywać , a co dopiero uczelni. każdy by chciał złapać pana Boga za nogi, ale "to se neda"!!! Polecam uczelnie -Wrocław, Katowice, Toruń....Zaraz, zaraz, a dlaczego w Opolu jest ponad 30 tys. studentów? Z nieba spadli??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kraks Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.uci.agh.edu.pl / *.uci.agh.edu.pl 21.09.05, 19:05 Nie bądźcie śmieszni! Uniwersytet Opolski to bardzo słaba szkoła wyższa, nie ma dwóch zdań! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.citymedia.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.05, 19:16 No wiesz, zawsze jest ta najlepsza i ta najgorsza z szeregu uczelni w Polsce, a może nie opolska jest najgorsza tylko Zielonogórska albo Rzeszowska? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.centrum.punkt.pl / *.centrum.punkt.pl 26.09.05, 15:00 Polecam (nie samymi wyborami człek żyje): portalwiedzy.onet.pl/1167360,10484,info.html?drukuj= Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: absolwentka Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.broker.com.pl 26.09.05, 20:45 Ponizszy cytat wiele mowi o nowym-starym rektorze Uniwersytetu Opolskiego i jego kompleskie wobec UJ, szkoda, ze nie jest tam profesorem. Czy mowilby inaczej??? "Prof. Stanisław Nicieja, senator RP, głosował za utworzeniem UKW. – Tak duże miasto ma prawo mieć uniwersytet, tym bardziej, że Akademia Bydgoska spełnia wszystkie formalne kryteria. Chcieliśmy być legalistami – mówi. Na pytanie, czy ma świadomość, że Senat UJ wydał negatywną opinię na temat projektu ustawy, i podobnie Rada Główna uznała, że to przedwczesne ze względu na brak wielu kierunków, senator Nicieja odpowiada: – Sprawozdawcy sejmowi przekonywali nas, że wszystkie wymogi są spełnione. Odparli nawet protest prof. Tadeusza Szulca, wiceministra edukacji, który uważał, że należało się wstrzymać z przemianowaniem tej uczelni." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: absolwentka Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.broker.com.pl 26.09.05, 20:59 A moze pan profesor zamiast poslugiwac sie retoryka uogulniajaco-pomnazajaca wymieni z nazwy te dziesiatki nowych katedr. Aby byly ich dziesiatki to musi byc prznajmniej 20, prosze wiec nazwac owe 20 nowych katedr, no moze wliczymy w to zaklady, ale prosze jakies przyklady do tego marketingu uczelnianego, ktory ponizej: "Zmiany, jakie zaszły w Uniwersytecie Opolskim poza oprawą, jakiej nabrał on w ostatnim dziesięcioleciu, są również ogromne, bo studiuje tu dzisiaj – nie, jak przed jedenastu laty, 7 tysięcy – około 20 tysięcy studentów. Powstały dziesiątki nowych katedr, zakładów, pracowni, które wypełnione są setkami komputerów, urządzeń laboratoryjnych itp., działa kilkanaście bibliotek instytutowych i wydziałowych. Są kierunki, które kwitną, mają imponujący przyrost kadry, na przykład filologie. Są tu profesorowie o znaczących nazwiskach w nauce polskiej i europejskiej. I są kierunki przeciętne, rzemieślnicze, nie mogące wyjść ze stagnacji. Ale jest to oczywistość niemal wszystkich uniwersytetów, których w Europie jest kilka tysięcy. Decydują tu bowiem talenty i indywidualności, a one mają różne rytmy przyśpieszeń i opóźnień." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.centrum.punkt.pl / *.centrum.punkt.pl 26.09.05, 22:44 W jednym się na pewno nie zgadzam z Panem Rektorem: nadal jestem za połączeniem UO i PO. Wzmocniłoby to kierunki ścisłe obu uczelni i byłoby ożywcze dla kierunków humanistycznych. Niewielkiego Opola nie stać na zapewnienie świetnego rozwoju dyscyplin ścisłych i technicznych na dwóch uczelniach. Także szkoła wyższa kształcąca pielęgniarki i położne powinna być włączona do tej struktury, by w przyszłości pojawiła się możliwość kształcenia lekarzy. Uniwersytet to nie tylko humanistyka. Choć w przypadku tej ostatniej łatwiej pozować na wielkość :) Trudno też się zgodzić ze słowami Rektora, że o wartości uczelni świadczą nie kierunki z prawami doktoryzowania i habilitacji, ale liczba "wielkich uczonych", ba, noblistów. Tych się na razie w Opolu nie spodziewam. Dlatego ograniczmy się tymczasem do bardziej wymiernych wskaźników. I, póki co, nie porównujmy się z Heidelbergiem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: absolwentka Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.broker.com.pl 27.09.05, 07:37 ABC, zgadzam sie z Panem! Uwazam, ze tylko polaczenie uczelni zwieksza jej potencjal, a do tego dodaje inna optyke, tak ze nie dusi sie srodowisko tylko w swoim sosie. Nie wiem, czy pan Nicieja jest zainteresowany jednak dzieleniem sie wladza, a w tym tutaj jest raczej problem, poza tym chce miec gronostaje raczej dla siebie, chyba nie po to rozbudowal "swoje wloscia", ale jak kazdy wie o tym w Opolu, sporym kosztem obnizenia poziomu nauczania, wystarcza spojrzec na odejscia pracownikow - materia przygniotla ducha? Ciekawy jest ponizszy fragment wypowiedzi Pana Rektora, pytanie tylko, jaka dorga chce isc Pan Rektor? Jakos tego nie podaje... "Dla mnie interesującym wzorcem jest model niemiecki, a po części i włoski, w myśl którego w stolicach poszczególnych landów czy też historycznych regionów są centra kulturowe i naukowe. I nie ma monopolistów, nie ma pragnienia, aby najsilniejszy uniwersytet był w Berlinie czy Hamburgu, i aby tam skierować główny strumień pieniędzy. W Niemczech świetnie sobie radzą małe uniwersytety w Tübingen, Ratyzbonie, Heidelbergu czy Getyndze. Wyrastają tam nobliści. Nikt nie ma zamiaru z biurokratycznych powodów likwidować tych uniwersytetów na podstawie jakiejś ustawy. One się same bronią. I tak, mam nadzieję, będzie również w Polsce." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.centrum.punkt.pl / *.centrum.punkt.pl 27.09.05, 15:38 Niestety, możemy sobie tylko ponarzekać! Rządzących opolskimi uczelniami zajmują zupełnie inne problemy. Co do priorytetu murów nad ludźmi w kadencji SSN - pełna zgoda (zawszeć tablicę "ku czci" będzie gdzie powiesić...). Obecna droga SSN wydaje się też jasna i niekoniecznie musi się podobać. Połączenie uczelni jest możliwe tylko pod wpływem zewnętrznych nacisków - niekoniecznie dosłownie. Wystarczą określone uwarunkowania. Połączenie spowodowałoby zamknięcie niejednego dobrego interesu. Przykład "Fizyki" na UO, gdzie nie ma kandydatów na studia oraz PO, gdzie fizyka jest na chyba wszystkich pierwszych latach, za to kadra raczej słabo ukierunkowana badawczo. Inny przykład - matematycy. A także rozliczni humaniści z UO, mający drugie etaty na PO. Może ktoś nie za bardzo zapracowany zrobi kiedyś zestawienie nazwisk powtarzających się na obu tych uczelniach? Z drugiej zaś strony sam UO: toż najlepiej się żyje pracownikom kierunków najbardziej odległych od nauki! Odpowiedz Link Zgłoś
nfa05 Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? 26.09.05, 15:43 W skali europejskiej - nie, a w polskiej - tez nie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do nfa05 Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.05, 20:40 A jakie ty masz uprawnienia i wiedzę na temat tej uczelni, zeby zabierac głos. Znasz się na wszystkim. Typowe komunistyczne myślenie. Był taki jeden co odwtacał bieg rzek, wybierz się do jego potomków. Odpowiedz Link Zgłoś
sebush Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? 27.09.05, 16:03 Profesor Nicieja pisze owszem ciekawie, w sumie oba tekst sa warte lektury, jednak nie odnosi sie prawie w ogole do meritum sprawy. Wiadomo przeciez, ze uczelnie stanowia nie mury, a potencjal ludzki, a ten jest mierzalny w wyznacznikach takich jak prawo do doktoryzowania czy habilitowania. A z tym w Opolu nie najlepiej, choc Uniwersytet Opolski ma sie lepiej anizeli Politechnika (vide zestawienia w artykule Piotra Keracinskiego). Jesli standardy ksztalecnia maja byc porownywalne, to i kadra uczelniana musi byc porwnywalna, jest ona wowczas dobra, jesli uczelnia dysponuje wlasciwymi proporcjami. Prof. Nicieja zarzuca Piotorwi Kieracinskiemu "nieprawidlowosci historyczne" i brak "precyzji", ale jesli powoluje sie na uniwersytety niemieckie, to powinien wiedziec, ze wlasnie w Niemczech wiele z nich (zwlaszcza w nowych landach) powstalo poprzez laczenie istniejacych uczelni, taka sytuacja miala miejsce np. w Magdeburgu. A ponadto jesli odnosi sie wlasnie do modelu niemieckiego, to powinien wiedziec, ze w takim rozwiazaniu Uniwersytet Opolski mialby nikle szanse na szybki rozwoj, w tym przede wszystkim materialny, gdyz w Niemczech za uczelnie wyzsze odpowiedzialne sa finansowo wlasnie kraje zwiazkowe, a jak stoi Opolszczyzna, to chyba wszystkim wiadomo... Wiec jesli ktos ma tytul profesorski i to profesora zywczajnego, to powinno go stac na wiecej obiektywizmu i wnikliwszy opis problemu! Niestety jest tak, ze pan Rektor odwoluje sie do tych argumetow, ktore sluza jego tezie, tezie jednak watpliwej. Moze by tez doprecyzowal, jaka droge on sam proponuje??! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: behemot Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 27.09.05, 16:50 Zastał WSP drewniane,a pozostawił UO murowany i w historycznych murach pruskiego lazaretu.To niewatpliwie zasługa SS Nicieji, lewicowego romantyka.Ale czas owe mury napełnić solidną rzetelną treścia,duchem wiedzy najczystszej nieuwikłanej w gierki i podjazdy,ambicyjki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: absolwentka Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.broker.com.pl 27.09.05, 18:27 Ba bylo to nie drewno, a dykty! Pan Nicieja sam sie w nich przeciez uczyl! A potem nauczal, szkoda, ze nadal nie zauwaza, ze poprawna nazwa jest Collegiu Paedagogicum, a nie Pedagogicum (sic!), no ale Uniwersytet Opolski to tylko uniwersytet opolski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.centrum.punkt.pl / *.centrum.punkt.pl 05.10.05, 17:39 Z przykrością zgadzam się, że niepoprawienie błędu w nazwie Collegium (widocznej z dala na budynku) o czymś jednak świadczy. Nie najlepiej świadczy! Bardziej mnie jednak martwią wypowiedzi nowego-starego Pana Rektora (na łamach prasy codziennej, "Forum Akademickiego" czy w przemówieniu inauguracyjnym). Pan Rektor jakby już nie wierzył, że uczelnia może za kilka lat spełnić wymogi stawiane uniwersytetom "bezprzymiotnikowym" (nic nie obiecywałem i słowa dotrzymałem...). Nieustanne powoływanie się na przykłady stosunkowo niewielkich uniwersytetów niemieckich, że tam nie liczba praw doktoryzowania, tylko poziom naukowy, mociumpanie, te Noble itd. Zapomina jednak o wielowiekowej tradycji tych uczelni, o nieporównywalnych z naszymi środkach finansowych a przede wszystkim o zdrowej konkurencji naukowej (choć tutaj sami Niemcy mają wątpliwości i zastanawiają się, jak dogonić USA). Pan Rektor zdaje się zaś liczyć na dobre układy polityczne i strach każdej władzy przed likwidacją uniwersytetów. Obawiam się, że to nie władze UO będą decydować o tym, w jakim kierunku nastąpią zmiany w polskiej nauce i szkolnictwie wyższym. Zadaniem tych władz jest za to stworzenie takich warunków, by UO za pięć lat spełnił narzucone normy i choć w niektórych dziedzinach mógł jednak konkurować z najlepszymi, czy przynajmniej liczył się w krajowych rankingach. Droga wiedzie poprzez ludzi - mury już mamy, choć najładniejsze w pobliżu Pana Rektora. Odpowiedz Link Zgłoś
sebush Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? 05.10.05, 19:09 Pan rektor Nicieja w sposob dyletancki powoluje sie na specyfike uniwersytetow niemieckich, rozumiem, ze jesli by tam spedzil przynajmniej semestr to zrozumialby ich specyfike, jak do tej pory to raczej interesowlala go bardziej Ukraina, wiec moze powolalby sie na tamtejsze rozwiazania - vide Uniwersytet im. Ivaba Franko we Lwowie. W Niemczech nie stosuje sie wychowu wsobnego, szeroko praktykowanego nie tylko w Opolu ale tez w prawie calej polskiej nauce, tam ludzie po doktoratach opuszczaja swoje uczelnie macierzyste, gdyz nie maja szansy na zatrudnienie w swoich jednostkach macierzystych. W Opolu praktykuje sie system calkiem odwrotny, wciagajac mlodych naukowco w koterie i uklady, ktore niestety nie sprzyjaja rozwojowi, a raczej konserwuja zastane status quo. Podobnie jest z profesorami, ktorzy wedruja po uczelniach, nim w jednej osiadna, to po drodze zdobywaja doswiadczenie w paru innych, ze w Opolu jest calkiem inaczej, moze swiadczyc biografia dzisiejszego nowo-starego rektora, a wystarczy poczytac wczesniejsze artykuly gazetki UO "Indeks", znalesc tam mozna wiele ciekawych inforacji, co do zyciorysu dzisiejszych luminarzy Uniwersytetu Opolskiego. To ze uczelnia jest kiepska swiadczy spade chetnych na studia w Opolu, 20% mniej to jednak w skali roku wiele, prawie jedna czwarta - coz slaba uczelnia nie przyciagnie ludzi z pasja i ambicja, gdyz wiedza, ze szansa na wlasny rozwoj jest tutaj nikla. Obawiam sie, ze studiuja na UO przede wszyskim ci, ktorzy nie dostali sie gdzie indziej, lub ktorym sytuacja materialna nie pozwala na wybor bardziej renomowanego osrodka akademickiego, choc i moga znalesc sie tutaj osoby i dobre, oby tylko nie przeniosly sie po kilku semestrach na inne, lepsze uczelnie. UO moze byc malym uniwersytetem, to nie w tym rzecz, problem w tym, ze wladze uczelnii nie dostrzegaja faktu, ze uczelni nie stwarzaja gabinety i figurki wokol budynku glownego, a potencjal ludzki, a ten stale jest oslabiany. Wystarczy tutaj wspomniec spektakularne odejscia z psychologii czy germanistyki, i to ludzi samodzielnych naukowo, ludzi, ktorzy mogli budowac potencjal tej uczelnii, ale widocznie on nie jest najwazniejszy. A wystarczy aby UO na kazdym ze swoich wydzialow mialo dwa prawa do doktoryzowania, a wowczas ostac by sie moglo jako uniwersytet. Jednak przy uprawianej na dzis polityce sensowniej byloby wrocic do nazwy WSP, wowczas opolski osrodek cos jeszcze znaczyl... Ale czas pokaze jak bedzie, oby w przyszlym roku nie bylom jeszcze mniej chetnych do studiowania, jak w tym, gdyz wowczas moze grozic zamkniecie kilku jednostek (tych dziesiatek, o ktorych wpomina pan Nicieja w Forum Akademickim) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.centrum.punkt.pl / *.centrum.punkt.pl 07.10.05, 20:21 miasta.gazeta.pl/krakow/1,35798,2956350.html Cztery uniwersytety w Krakowie a w Opolu? Wystarczy nam uniwersytet "przymiotnikowy"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: absolwentka Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.broker.com.pl 09.10.05, 08:35 Ale Opole to nie Krakow, wiec nie ma sie z czym porownywac! I tez raczej nie ten sposob myslenia :-( Uniwersytet Opolski jest slaby, dobrze bedzie jesli w ogole przetrwa jako uczelnia akademicka, bo moze przy dzisiejszych tendecjach rozwojowych innych uczelni stac sie prowincjonalnym PWSZ'tem. To dopiero byloby... A sensowni ludzie odejda do prezniejszych osrodkow, czy tak nie bylo na psychologii i germanistyce? Nie probowano oslabic polonistyki obnizajac zarobki? Ktos w koncu musial pokryc koszty remontow i ambicji rektorskich, aby mury byly kolorowe... szkoda, ze niebawem moga stac sie puste :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.centrum.punkt.pl / *.centrum.punkt.pl 13.10.05, 16:02 1) Nie chodzi o porównania, tylko o obserwację pewnej tendencji w szkolnictwie wyższym. I o to, że słabsi powinni chcieć się dostosować, bo to nie oni dyktują warunki. 2) UO przetrwa, nie ma wątpliwości. Pytanie tylko, w jakim charakterze - jako uniwersytet, czy szkoła niższej rangi. 3) Nadal nie doceniasz roli uniwersytetu w niewielkim, przyznajmy - prowincjonalnym mieście. 4) Sensowni ludzie widzą sens swojej pracy również w UO. 5) Dżentelmeni o pieniądzach nie rozmawiają. Z tego jednak co słyszałem, to właśnie chciwość niektórych profów niemal doprowadziła do upadku pewnych kierunków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.centrum.punkt.pl / *.centrum.punkt.pl 17.10.05, 20:47 Piątym w Krakowie uniwersytetem chce zostać Akademia Pedagogiczna. szykuje się także Papieska Akademia Teologiczna. miasta.gazeta.pl/krakow/1,35798,2968551.html Podobnie w Rzeszowie: miasta.gazeta.pl/rzeszow/1,34962,2968842.html A w Opolu? Uczelnia przygotowuje zunifikowane sprawozdanie z działalności naukowej (prawda, w ostatnich dniach włączono do niego możliwość wykazania wielu działań pozornych). Może upublicznić na stronach internetowych UO dane o poszczególnych Instytutach? Rozwialibyśmy kilka mitów i zwiększyli konkurencję wewnętrzną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.centrum.punkt.pl / *.centrum.punkt.pl 18.10.05, 15:00 1) Uniwersytet Zielonogórski (obok kilku innych) wygrał konkurs na organizację studiów podyplomowych dla nauczycieli, chcących uzyskać prawo nauczania drugiego przedmiotu: miasta.gazeta.pl/zielonagora/1,35161,2971855.html Czy UO startował w tym konkursie? Patrząc na stosunek tej uczelni do problemu kształcenia przyszłych nauczycieli (liczna grupa zawwodowa, wielu studentów) mam wrażenie, że jest jej wszystko jedno... 2) Czy wszystko jedno jest też studentom UO? Na tym ciągnącym się od kilku lat forum studentów jak na lekarstwo, a jeśli już - to wciąż te same osoby, głównie (domyślam się) z kierunków humanistycznych. Czy nie pora wreszcie, by studenci zaczęli dyskutować o swoich problemach, najlepiej na stronie internetowej swej własnej uczelni? Odpowiedz Link Zgłoś
sebush Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? 20.10.05, 20:47 Drogi ABC problem Uniwersytetu Opolskiego polega na tym, ze za wszelka cene chce sie wyprzec swojej przeszlosci, czyli miedzy innymi tego, ze bylo WSP, skutkuje to w tym, ze zamiast budowac na tym, co kiedys bylo dobre raczej eksperymentuje a przez to zajmuje jedna z ostatnich pozycji w rankingach! Niestety, widac tez na sile proby tworzenia i podpinania sie pod tradycje najstarszych polskich uczelni uniwersyteckicj, a to jest smieszne w tak prowincjonalnym miescie, ale jesli Krakow ma Collegium Maius, to dlaczego ma go nie miec Opole? Podobnie z tymi figurkami wokol uczelnii, coz niekiedy kiczowatymi, ale to szkola nowo-starego rektora, on na sile chce strowrzyc sobie historie, te nowa, a wypierajac sie starej - bardzo to smieszne i na wkros prowincjonalne. Odpowiedz Link Zgłoś
jirzi Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? 18.10.05, 23:19 Mam pytanie do Ad 5: jakie kierunki to "pewne kierunki"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.centrum.punkt.pl / *.centrum.punkt.pl 19.10.05, 16:28 Myślę, rzecz jasna, o psychologii. Odpowiedz Link Zgłoś
jirzi Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? 19.10.05, 20:07 Tak myslałem... Tyle, że to wierutna bzdura. Władzom uniwersytetu po prostu wygodnie utrzymywac taką wersję wydarzeń, ale dziwię się, że wierzą w nią forumowicze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.centrum.punkt.pl / *.centrum.punkt.pl 19.10.05, 21:54 Słowa przeciw słowom. Nie piszę, że wiem, jednak lektura pozwala mi wyciągnąć pewne wnioski. Pierwszy z nich to taki, że psychologia zarabiała spore pieniądze na studentach wieczorowych (prowadzonych częściowo z dziennymi). Tyle, że większością tych pieniędzy dysponował rektor, a miał na to ochotę dyrektor instytutu. Drugi - pracownicy za godzinę zajęć, w zależności od zajmowanego stanowiska, zarabiali po kilkadziesiąt złotych (brutto). Prasa donosiła, że niektórzy jednak profesorowie, prowadzący zajęcia na studiach wieczorowych i zaocznych mieli po 180 zł/h. I to miało się skończyć. Po trzecie - psychologowie w Polsce, wykorzystując wyż demograficzny i koniunkturę na ten rodzaj studiów (sami ją zresztą nakręcali - chwała marketingowcom), zapragnęli je sprywatyzować. Co zresztą stało się faktem, tyle że nie do końca. To wszystko wnioskuję z lektur prasowych. A jak było faktycznie? Zapewne było parę innych powodów. Jeśli jednak nie wiadomo o co chodzi, to zapewwne chodzi o pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
jirzi Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? 20.10.05, 09:41 No właśnie: słowa przeciw słowom, a właściwie słowa przeciw niczemu, bo przecież ostatnio to tylko władze uniwersytetu się wypowiadają, a profesorów, psychologii, którzy na UO pracowali nikt o zdanie nie pyta. Zamiast słowom warto więc przyjrzeć się faktom. Oto niektóre z nich: (1) Tylko i wyłącznie w Opolu lansuje sie tezę o "próbie sprywatyzowania polskiej psychologii". Władze żadnego innego ośrodka uniwersyteckiego (przynajmniej oficjalnie) takich słów nie wypowiadają. (2) Tylko i wyłacznie w U.O. zamknięto (czasowo) nabór na studia psychologiczne (3) Teza o próbie sprywatyzownia psychologii brzmi dziwnie (jeśli nie niedorzecznie), jesli zważyć, że z grupy profesorów, któzy opuścili UO - prof. Szmajke, prof. Kuczyńska i prof. Koczanowicz przeszli do Uniwersytetu Wrocławskiego. (4) Stopień sprywatyzowania polskiej psychologii (liczony odsetkiem pracowników samodzielnych zatrudnionych na pierwszym etapie w szkołąch prywatnych) jest -z tego co wynika z lektury stron MENiSu- mniejszy niz np. w pedagogice, socjologii i politologii. Karkołomna teza władz UO o próbie sprywatyzowania psychologii pachnie więc shitem na kilometr. (5) O stawkach za godzinę i w ogóle o pieniądzach nie piszę, bo nie mam o tym pojęcia, ale zauważ, że żaden z rektorów czy dziekanów w oficjalnych wypowiedziach prasowych nigdy nie podnosił argumentu, że profesorowie psychologii żądali kiedykolwiek większych zarobków. Może i chodziło o pieniądze, ale chyba raczej o pieniądze na rozwój i wyposażenie instytutu (co jest chwalebne) niż o pieniądze dla siebie (co też, zresztą, nie byłoby naganne). Pozdrawiam, D Odpowiedz Link Zgłoś
jirzi Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? 20.10.05, 10:48 Ach i jeszcze jedno: myślę, ze byłoby ciekawie gdyby GW zaprosiła do rozmowy o tym, co właściwie stało się z opolską psychologią z jednej strony władze UO (ówczesne i obecne) a z drugiej - grono profesorów, któzy kilka lat temu odeszli. To mógłby być materiał, który wiele osób (w tym ja - Opolanin, który z tego powodu musiał pójśc na studia psychologiczne do Wrocławia)przeczytałoby z prawdziwa przyjemnością. Pozdrawiam, David Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.centrum.punkt.pl / *.centrum.punkt.pl 20.10.05, 16:04 Zgadzam się z Twym ostatnim postem. Bo inaczej, bez znajomości faktów, to jest takie sobie gdybanie. Zwracam jednak uwagę, że nie całkiem odpowiada prawdzie stwierdzenie, iż "Tylko i wyłacznie w U.O. zamknięto (czasowo) nabór na studia psychologiczne". Nie tyle w UO zamknięto, co w wyniku odejścia bodajże czterech "samodzielnych" na trzy miesiące przed wizytą Komisji Akredytacyjnej (ciekaw jestem Twojej oceny takiego zachowania) na rok zawieszono nabór. Gdyby tych samodzielnych było w IP, powiedzzmy, 20, nie byłoby problemu. Było jednak niezbędne dla utrzymania kierunku minimum. Dlatego odejście tej czwórki ja oceniam bardzo niepochlebnie. Po roku jednak psychologia jakoś się pozbierała. Nie pisałem także o domaganiu się przez profów podwyżek, ale o tym, że chciano im obniżyć stawki godzinowe do poziomu przyjętego na UO. Co do walki o pieniądze na instytut, byłaby zgoda, gdyby psycholodzy o te pieniądze walczyli np. w MENiS czy KBN. Walcząc na uczelni (nie zawsze uczciwie - vide fałszywie zestawiana na łamach GW liczba grantów) - próbowali odbierać innym. Dość zresztą skutecznie. Najpierw podnieśli krzyk, że jak to - fizyka ma tak mało kandydatów, a zajmuje odrębny budynek, gdy psycholodzy, sól ziemi czarnej... itd. Nie odebrali fizykom, otrzymali jednak budynek starego LO (co ponoć niezbyt się im podobało). Odebrali również salę audytoryjną (A2) chemikom. Uzasadnienie - jak w przypadku fizyki. Co jednak, jeśli "moda" na psychologię przeminie? Choć moim zdaniem, nie musisz się tego obawiać :) Na razie jednak coraz głośniej podnosi się problem, że Polsce coraz dotkliwiej brakuje inżynierów (a także - wbrew temu co głosili reformatorzy z MENiS - techników), weterynarzy, specjalistów nauk rolnych itp. Z powyżej podanych powodów daleki jestem od chwalenia psychologów, choć uważam ich za świetnych i skutecznych marketingowców. Przykład: gdy pojawi się z wykładem gość z USA, co na niektórych kierunkacch nie jest też niczym rzadkim, wie o tym całe miasteczko. Nie chwalę psychologów także i dlatego, że na kierunkach "niepsychologicznych" często się słyszy o zajęciach z psychologii, które się nie odbyły. W roku ubiegłym studenci wykryli, że jeden z prowadzących pojawia się "w kratkę" (co jednak im zbytnio nie przeszkadzało!), ponieważ w tym samym czasie ma zaplanowane zajęcia na dwóch różnych kierunkach, w odległych od siebie salach. Zgadzam się jednak, że prawdy o przyczynach załamania opolskiej psychologii nie poznamy bez wyjaśnień samych zainteresowanych. Czyli nie poznamy jej nigdy. Odpowiedz Link Zgłoś
jirzi Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? 21.10.05, 12:18 No to jeszcze parę spraw: Piszesz o tym, że zajęcia z zakresu psychologii sie często nie odbywają. Ja tez słysze to samo od studentów psychologii z Opola. Slyszę też, ze obecnie jest w ogóle fatalnie. Tyle, ze problem, o którym tu "rozmawiamy" dotyczy przeszłości. Czy w czasach, gdy Instytutem kierował Łukaszewski zajęcia się odbywały czy nie? I jaką opinię o zajęciach mieli studenci psychologii (i innych kierunków)? Co do odbierania przez psychologów innym, to nie wiem zbyt wiele. Wiem tyle, co powiedzieli mi studenci opolskiej psychologii. "Odebranie" liceum odbyło sie PO a nie PRZED odejsciem Łukaszewskiego i innych profesorów. Odebranie sali audytoryjnej? Nie wiem, ale wydawałoby mi sie rzeczą dziwną, aby taka duza sala przypisana była do instytutu, który ma malo studentów. Kształcenie w dziedzinach technicznych? A czy ja jestem temu przeciwny? Problem tylko w tym, ze jakos na opolską fizyke tłumy nie walą. Moze wiesz dlaczego? O granty, o ktorych piszesz tez pytałem studentów, bo sam nie mam o tym pojęcia. Zdaniem jednego z nich (5 rok, więc człowiek jest chyba zorientowany) był taki okres, gdy Instytut Psychologii miał WIECEJ NIZ POLOWĘ wszystkich grantów na uczelni (to było, gdy psychologia powstawała jako kierunek), a artykuł w GW w którym taka własnie informacja sie ukazała pojawił sie kilka lat pózniej. Ale i wowczas psychologia miała zdecydowanie najwięcej grantów na uczelni w przeliczeniu na jednego pracownika. Tak wiec to nie marketing, o którym piszesz, ale fakty. Wiesz, ja żałuje, ze nie urodziłem sie kilka lat wcześniej i nie mogłem w Opolu studiowac bardzo dobrej psychologii. Nie żałuje jednak, że nie urodziłem sie troszkę pozniej, bo a nóż by mnie podkusiło, by na psychologię opolską zdawać w tym roku. Pozdrawiam David Odpowiedz Link Zgłoś
sebush Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? 21.10.05, 17:52 O budynek toczyla sie batalia, fakt faktem, ze ten naroznik byl tak ciasny, ze psycholodzy sie tam w ogole nie mogli pomiescic - uwazam jdank, ze wina psychologii bylo to. ze nie byla tak przecietna w skali kraju jak fizyka, ktora do dzis jest kiepska na UO. Pamietam slowa bylego juz rektora pana M., ktory argumentowal w prasie, ze nie moze byc kierunkow uprzywilejowanych na Uniwersytecie Opolskim, wiec jesli sa, to trzeba ja "zglajchszaltowac", czyli sciagnac do przecietnego poziomu na UO, jaki on jest wystarczy spojrzec na rankingi i ogolne osiagniecia uczelni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: studka Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.h3.agh.edu.pl / *.ha3.agh.edu.pl 22.10.05, 20:27 Ciekawe rzeczy sie u was w tym Opolu dzieją! Trzeba przyznać jednak, że UO to nie UJ. Odpowiedz Link Zgłoś
sebush Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? 20.10.05, 20:55 Jirzi! Swiete slowa! Podzielam w 100% Twoj punkt widzenia! To co piszesz, to rzeczowe argumenty, w przeciwienstwie do pokretnych wyjasnien ABC. Odpowiedz Link Zgłoś
jirzi Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? 21.10.05, 11:54 Dziękuje sebush za miłe słowa. Do ABC: doprawdy zdumiewa mnie Twoja teza, że jesli profesorów psychologii w UO było niewielu, to nie mieli oni prawa zmienic miejsca pracy. Mam wrażenie, że zarówno czasy niewolnictwa, jak i stalinowskie nakazy pracy to przeszłość. Zresztą poza Warszawą i Poznaniem wszędzie profesorów psychologii jest bardzo mało, a kadrowe minima sa spełniane albo "na styk" albo z niewielkim tylko przekroczeniem. Co do pieniedzy, to mam wrażenie, że ani KBN ani Ministerstwa nie funduja instytutom budynków. Co najwyżej mozna mówic o wykorzystaniu takich srodkow na wyposazenie laboratoriów. Budynek Instytutowi Psychologii miała i powinna zapewnić uczelnia. I co? Okazało się, że zapewniła. Tyle że zrobiła to tuż PO odejsciu profesorów. Przypadek? A może złosliwość. Tylko w imie czego? David Odpowiedz Link Zgłoś
sebush Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? 20.10.05, 20:53 ABC uprawiasz tutaj wierutna klamliwa demagogie! Jesli twierdzisz, ze chciano w Polsce sprywatyzowac psychologie to dawno mozna bulo to uczycnic. A poza tym zauwaz - raczej chciej zauwazyc - ze to, co stalo sie w Opolu i zadne miasto akademickie w Polsce w zadnym renomowanym uniwersytecie nie mialo z psychologia takich problemow jak w Opolu i jakos innych psychologii nigdzie nie pozamykano! Ba nie wstrzymano naboru, jak to mialo miejsce przez dluzszy czas w Opolu, to co piszesz to demagogia a la byly rektor, ktory pozostawil na tej uczelnii wiele zlych rzeczy po sobie. Moze na dzis sie wykarze swoja genialnoscia jako fachowiec od fizyki i podniesie range tego kierunku w Opolu i w skali Polski! Moze, choc to watpliwe... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.centrum.punkt.pl / *.centrum.punkt.pl 20.10.05, 21:42 Twardo powiedziane. Prawdziwy czekista! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onka Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.05, 14:59 no tak...ale najlepszy to jest to ze kierunek prawa nie ma swojego budynku i się miata między plebiscytową a wrocławską ( gdzie nawet nie ma stolikow do pisania):] pozdrawiam wszystkich z MIPiA Odpowiedz Link Zgłoś
neoleo tak dobry jak wykladowcy, wczoraj wykladal Lepper 20.10.05, 10:29 wiec smiech na sali, skoro "prof" lepper wyglasza wyklady, to znaczy ze uo osiagnal juz zpelne dno. szkoda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.05, 14:14 Najlepszą w Europie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.centrum.punkt.pl / *.centrum.punkt.pl 12.11.05, 12:27 Czy są w Opolu studenci? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jeszcze nie Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.05, 17:34 Jeszcze nie znakomitą, ale napewno dobrym uniwersytetem z dużą dynamiką. Popatrzcie na taki uniwersytet w Bochum. Około 30 lat historii. Ostatnie miejsce w Niemczech. I co z tego? Ktoś musi być ostatni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: common Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 14:19 Witam. Wlasnie zaczalem studiowac w WSZiA na Wydziale Pedagogicznym.Wrazenia troche odmienne od oczekiwan.Kolega chce sie przeniesc na UO(ma tam znajomych),mnie nachodza podobne mysli i nie wiem co zrobic?Czy to bedzie takie "mniejsze zlo"? Po tym co tutaj czytam... Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: absolwentka Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.broker.com.pl 15.11.05, 19:56 Ale czesc wykladowcow na WSZiM rekrutuje sie wlasnie z UO, wiec lepiej moze wybrac Uniwersytet Wroclawski lub Slaski w Katowicach, ale to moze byc daleko... Opole to dosc hermetyczne srodowisko i trudno w nim o cos innego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anglista Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.05, 10:49 Jesli WSZiA nie spełnia Twoich oczekiwań, to nie wahaj sie przeniesc na UO. Nie bierz pod uwage osob,ktore tutaj stale negatywnie pisza o UO,bo zauwaz,ze sa to stale te same osoby,ktore maja calkowicie niezrozumiale dla mnie (i dla wielu) kompleksy. Maja jakis dziwny powod pisania w kolko ciagle tego samego i mysla, ze w ten sposob zaszkodza opolskiej uczelni (co oczywiscie sie nie stanie,ale robi zle wrazenie). Skonczylem te uczelnie i jestem obecnie na studiach doktoranckich,tak wiec mialem okazje poznac dokladnie jak dziala UO.Mam pewne zastrzezenia (wszedzie je mozna znalezc),ale ZDECYDOWANIE wiecej jest pozytywow. Zycze podjecia wlasciwej decyzji i zadowolenia ze studiow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: common Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.05, 13:40 Witam. Rozumiem,ze moga byc pozytywy a nawet wierze.Tylko nie wiem czy to odnosi sie rowniez do kierunkow pedagogicznych?Jak sadze Ty jestes po Anglistyce... Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mona Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 13.12.05, 15:19 Prof. dr hab. z filologii polskiej otrzymał 2 grudnia 2005 r tytuł doktora honoris causa Uniwersytetu im. Cyryla i Metodego w Skopje w Macedonii. Serdeczne gratulacje dla Pana Profesora i opolskiej polonistyki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: absolwent Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.broker.com.pl 26.12.05, 23:51 A kto to taki??? Moze warto poznac nazwisko, przynajmniej jedna osoba chlubi UO!? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mona Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 13.12.05, 15:16 Prof. dr hab. z filologii polskiej UO otrzymał 2 grudnia 2005 r doktorat honorowy Uniwersytetu Cyryla i Metodego w Skopje w Macedonii. Serdecznie gratuluję Profesorowi i opolskiej polonistyce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelnik Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.05, 09:03 Wynka stąd, że to dobra uczelnia dla ... wykładowców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: absolwent Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.broker.com.pl 27.12.05, 14:19 A kto chcialby gdzie indziej takich wspanialych naukowcow?? Niektorzy z nich pamietaja jak nauczali wedlug zasad bolszewickiej pedagogiki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mona Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 29.12.05, 20:57 odpowiadam frustratom, którzy z uporem krytykują UO: doktorat honoris causa Uniwersytetu w Skopje otrzymał Profesor Stanisław Gajda z Instytutu Filologii Polskiej, wybitny uczony, ceniony nie tylko u nas w kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: absolwent Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.broker.com.pl 29.12.05, 22:58 No to brawo! Prof. Gajda jest sporym wyjatkiem w tej menazenii a la UO. Bez paru innych osob podobnych jemu, uczelnia ta nie przetrwalaby. Niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mona Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 30.12.05, 16:16 zgadzam się z Tobą, Profesor Gajda jest wielką osobowością w nauce, a ponadto jest człowiekiem, któremu leży na sercu los uniwersytetu, walczy o utrzymanie standardów uniwersyteckich, o poziom naukowy swoich pracowników, niestety, jest w tym swoim dążeniu dość osamotniony, niektórzy maja do niego pretensje - bo Profesor zmusza do wysiłku, a to się nie podoba, zwłaszcza tym, którzy nic robią.Na szczęście w Instytucie Filologii Polskiej leni naukowych nie ma zbyt wielu, większość to ludzie o kay pod każdym względem. Nie bez powodu Instytut ma akredytacje komisji państwowej i uniwersyteckiej. Skończyłam polonistykę, mogę sobie pozwolić na obiektywizm. Nic nie jest wyłącznie czarne ani wyłącznie białe, w większości opinii tu drukowanych dominują "cienie", zacznijmy wreszcie uczciwie mówić i o blaskach, bo jest ich niemało. Niechżeż się wreszcie odezwą ci, którzy Uniwersytetowi Opolskiemu coś zawdzięczją! I niech go zaczną bronić, bo jak się czyta te "dołujące" oceny, to ręce opadają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: absolwent Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.broker.com.pl 30.12.05, 19:59 Masz racje, ze prof. Gajda dba o poziom! Problem w tym, ze on jeden go nie utrzyma, podziwiam jego wytrawalosc i chec do walki, sadze, ze wiele osob najchetniej to by sie go pozbylo, bo gosc ma ducha uniwersyteckiego, co nie o kazdym na UO da sie powiedziec. Prof. Gajda rozumie tez, ze uczelnie nie tworza kolorowe sciany i pomniki, jak nowo-stary rektor, a przede wszystkim ludzie! I w nich nalezy inwestowac, jednakze wielu madrych pousuwano, lub na ogol sami odeszli - zal mi wielu znaczacych ludzi z psychologii, przeciez oni nadawali tej uczelni prestiz! A teraz byly juz rektor, ktory dobil ten kierunek opowiada dyrdymaly, jak to psycholodzy chcieli sprywatyzowac kierunek - co za nieznajomosc rzeczy! Nikt nie ma jakos takich zapedow ani we Wroclawiu, ani w Krakowie, ani w Katowicach, no ale z braku laku mozna wiele pomowien siac... Sadze, ze UO w calosci zasluzylo jednak na negatywna opinie, opinie uczelni o kiepskich kadrach i aroganckiej administracji - vide dziekanaty. Ja nie jestem dumny, ze mam dyplom tej szkoly, bo kiedy czytam rzeczy o jednym z prof. ekonomii z UO oskarzonych o korupcje, to mi wstyd! A wystarczy spojrzec na osoby z tzw, afery ratuszowej, to w wiekszosci absolwenci WSP, czyli poprzedniczki UO. Maly to raczej powod do chluby i zadowolenia!? Odpowiedz Link Zgłoś
sebush Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? 07.01.06, 19:38 Co Wy piszecie, UO i poziom, to dwie rozne rzeczy! A prof. Gajda na UO tylko sie marnuje w swoim idealizmie, niestety... Odpowiedz Link Zgłoś
matadore1 Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? 01.07.06, 00:28 A prawda jest własnie taka. Wybitny Profesor-Rektor-Fizyk rozwalił psychologię, a były szanse, by ją uratować, pewne kroki były uczynione, ale WYBITNY Prof- Fizyk nie chciał rozmawiac (a zup[elnie nie wiem, czy znany jest Panstwu temnat referatu WYBITNEGO Prof-Fizyka: kiedyś mówił coś o szukania śladów Boga:) Odpowiedz Link Zgłoś
matadore1 Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? 01.07.06, 00:46 Gość portalu: mona napisał(a): > odpowiadam frustratom, którzy z uporem krytykują UO: doktorat honoris causa > Uniwersytetu w Skopje otrzymał Profesor Stanisław Gajda z Instytutu Filologii > Polskiej, wybitny uczony, ceniony nie tylko u nas w kraju. To miłe, że chwali Pani promotora swojej pracy doktorskiej (a wczesniej magisterskiej) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mona Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.06, 10:00 Szanowny Matadore, nie chwalę prof. Gajdy, bo on żadnej adoracji nie wymaga, wyniki jego pracy mówią same za siebie, a nawiasem mówiąc, gdyby większość na uniwersytecie pracowała tak, jak prof. Gajda, to nie byłoby dziś dyskusji, czy uniwersytet zachowa swój status, mielibyśmy wystarczającą ilość kierunków z prawem doktoryzowania. Dla jasności: nie jestem ani polonistką, ani doktorantką profesora. Podałam tylko fakty: w środowisku językoznawców profesor jest wybitną osobowością i otrzymał doktorat honorowy w Skopje. Jeśli profesor ma wrogów, to dlatego, że jest wymagający nie tylko wobec studentów, ale także wobec pracowników instytutu, którym kieruje. Jeśli ktoś nie awansuje naukowo, to niech siedzi cicho, albo zmieni pracę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: absolwentka Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.broker.com.pl 01.07.06, 12:17 Sluszna polityka! Problem w tym, ze gdyby ja przyjac na cala uczelnie, to wkrotce nie byloby polowy kierunkow, bo tak intensywnie sie na nich pracuje :) Odpowiedz Link Zgłoś
sebush Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? 10.07.06, 17:27 Uniwersytet Opolski jest taka uczelnia, jakie sa jego wladze i kadra, a ona znow wplywa na poziom studiow i absolwentow... Raczej calosc jest dosc przecietna poza paroma nielicznymi wyjatkami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mer Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.06, 18:36 Podobno wszystkie kierunki na filologii mają już akredytację. Widocznie poziom UO nie taki zły, jak się tu pisze. Wiele kierunków na uczelniach, które zachwalacie i podziwiacie (bo cudze), nie przeszło przez sito państwowej wizytacji, a filologia w Opolu przeszła bez zastrzeżeń. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.h3.agh.edu.pl / *.ha3.agh.edu.pl 02.06.06, 07:47 A czy ta pedagogika byla zla? UB dzialajac w jej mysl odnosila wowczas "sukcesy" :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uczen Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: 213.25.181.* 24.04.06, 15:08 A jest może ktoś absolwentem politologi na tej uczelni albo studentem. Interesuje mnie głównie czy uczelnia organizuje w trakcie studiów jakieś zagraniczne wyjazdy,szkolenia,kursy. A jak tak to czy są one odpłatne dla studentów studiów dziennych?. Oraz jaka atmoswera panóje na wydziale czyli czy np. wykładowcy są pomocni czyli np. chętnie prowadzą merytoryczną dyskusje z studentami? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skądinąd Dyskusja o wrocławskiej teologii IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 07.01.06, 20:33 CZY to prawda "Bardzo interesującą, DEMOKRATYCZNA formułę ma wydzial teologiczny Uniwersytetu Opolskiego. Aby tam studiowac (NA PAŃSTWOWEJ UCZELNI!!!!) trzeba mieć zaświadczenie od swojego proboszcza, że się jest dobrym katolikiem. Agnostyk, prawosłwny czy miłośnik spagetti nie może studiowac na uczelni, na którą płaci podatki, mimo, że są na niej wolne miejsca, a on spełnia wszystkie, poza tym jednym, wymagania!!!! " Tak napisał Bzyk na wrocławskim forum.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DARIO SANTIPIETRO KOCHAJCIE SWOJĄ MATKĘ UNIWERSYTET! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.01.06, 20:22 DRODZY DYSKUTANCI! ALMA MATER - TO TRADYCYJNY TYTUŁ NADAWANY WYŻSZYM UCZELNIOM. ZNACZY ON "MATKA ŻYWICIELKA". DLA JEDNYCH JEST MACOCHĄ, DLA DRUGICH TROSKLIWĄ MATKĄ. ŻYWI NAS NAUKĄ, WIEDZĄ, RADOŚCIĄ STUDIOWANIA. KAŻDĄ MATKĘ TRZEBA JEDNAK KOCHAĆ. SKORO ZDECYDOWALIŚCIE SIĘ STUDIOWAĆ NA ALMA MATER OPOLIENSIS, TO OPLUWAJĄC JĄ - TAK NAPRAWDĘ OPLUWACIE SAMYCH SIEBIE. JA RÓWNIEŻ WYROSŁEM Z UO, JEDNAK DOKTORAT OBRONIŁEM NA UNIWERSYTECIE JAGIELLOŃŚKIM, GDYŻ W OPOLU BYŁO MI PO PROSTU "DUSZNO", A ŻYCIE NAUKOWE BYŁO W TYM MIEŚCIE BARDZO NIEAUTENTYCZNE. UJ WCALE NIE JEST NIESKAZITELNY, CHOCIAŻ PIERWSZY ZE WSZYSTKICH POLSKICH UCZELNI.TUTAJ TAKŻE WIELE MOŻNA BY NARZEKAĆ. ALE NIEWIELU TO ROBI Z SZACUNKU DO INSTYTUCJI.UNIWERSYTET TWORZĄ LUDZIE.POKAŻCIE, ŻE JEST W WAS KLASA!ZŁY TO PTAK CO WŁASNE KALA GNIAZDO. P.S. CZĘSTO WRACAM DO OPOLA I SPOGLĄDAM NA TO, Z CZEGO WYROSŁEM. OPOLE CHOĆ SKAZANE NA PROWINCJONALIZM NAUKOWY MA PRZYJAZNY KLIMAT, NAWET SWOISTY KOLORYT LOKALNY. ZNAMY JEGO WADY I ZALETY. TEGO ŚWIATA NIE ZMIENIMY, ALE MOŻEMY ZMIENIĆ SIEBIE. W KAZDYM RAZIE - GDY ZNAJDZIEDZIE SIĘ JUŻ POZA UO, MINIE PARĘ LAT - SPOJRZYCIE NA RZECZYWISTOŚĆ Z INNEJ PERSPEKTYWY. WTEDY BYĆ MOŻE SIĘ OKAŻE, ŻE NIE BYŁO AŻ TAK ŹLE. DOBRZE JEST WYROSNĄĆ Z UO, ALE OD CZASU DO CZASU WRACAĆ I CIESZYĆ OKO STAŁYM ROZWOJEM UNIWERSYTETU. TYLE SIĘ TU WYDARZYŁO PRZEZ OSTATNIE 10 LAT. WIĘCEJ NIŻ GDZIEKOLWIEK INDZIEJ. DAJCIE SZANSĘ UO -DAJCIE SZANSĘ SOBIE! Odpowiedz Link Zgłoś
sebush Re: KOCHAJCIE SWOJĄ MATKĘ UNIWERSYTET! 18.01.06, 22:46 Fajny apel - watpliwy jednak skutek... To, ze ludzie narzekaja na UJ jest jasne, wpisz co trzeba na google, a znajdziesz wlasciwy watek :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariuszd Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.06, 15:41 cieszę sie że temat który "rzuciłem" na tym forum tak rozgzewa i zgromadził największą liczbę postów, do dzieła forumowicze. Tak na marginesie, niedawno przechodziłem koło głównego budynku UO na Oleskiej i zauważyłem że "pocieli" nam sciek czyli bum. Szkoda wielka bo ten budynek to część wspaniałych wspomnień dawnych stydentów opolsikich. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: 217.153.196.* 02.02.06, 12:28 Dlaczego/na/UO/nie/wdrożono/systemu/PLAGIAT? www.studencka.pl/view.php?g=27&nr=3&pos=2 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kropka Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.06, 18:33 Witam. Nie wiem czy UO jest dobra bo nigdy nie jadłam:-)) ale zdarzyło się postudiowac i sądzę że jeszcze długa droga ............. Wiem co mówię! Wizytówką uczelni jest nie tylko kadra /to nie ulega wątpliwości/. Honoru własnej uczelni powinni bronić również studenci. A tu co? Kalać własne gniazdo? Trzeba było studiować w Poznaniu, Warszawie czy Krakowie, ale .....krawiec kraje jak mu materii staje. Po prostu zacznijmy porządki od siebie, a nuż zadziała jak virus i wszyscy sie pozarażają? Skończyłam studia w Poznaniu i w życiu nie przyszło mi do głowy aby publicznie obsmarowywać własną uczelnię / zresztą absolutnie zupełny brak podstaw/. To dopiero zaściankowość!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poprostu ja Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: 212.160.172.* 10.03.06, 16:01 powiem tak. jestem na drugim roku, studiuje zaocznie i szczerze zaluje ze poszlam na ta uczelnie. to jak studenci sa brani pod uwage to naprawde przerazajace- powinno sie pomagac studentom a nie podkladac im klody pod nogi...ale powiem szczerze ze nie zgadzam sie z opiniami na temat prof Podgoreckiego, to wcale nie jest zly czlowiek, on wymaga od nas komunikowania sie, a niestety coraz wiecej ludzi ma z tym problemy...(teksty jego sa czasem zbedne i nie na miejscu, ale pozatym jest to dosc fajny facet-do pogadania nie o pie..ch)... uwazam jednak ze powinno sie zajac tym kto i jak zarzadza uniwerkiem... ten kto chcialby studiowac i daje sobie naprawde rade ma prawo do studiowania, a to ze wybral studia zaoczne to nie zawsze jego wybor ale przymuszenie- praca na studia, na dom i rodzine... uo jednak to nie obchodzi- naliczane odsetki za zwloke niesamowite... a cena studiow jest ogromna- no ale z czegos ta lepsza sfera musi zyc... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: absolwentka Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.broker.com.pl 10.03.06, 21:45 to po co bylo wybierac te uczelnie - jest kiepska i cudow nie mozna oczekiwac i tyle... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: absolwentka Re: BZDURY!! IP: *.strong / *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.06, 10:45 Czytając wypowiedzi niektórych „trochę studiujących” biologię w Opolu nawet nie przypuszczałabym że piszą właśnie o tym kierunku!!!! Puszczanie ludzi z laborek?? U nas się to absolutnie nie zdarzało. Nie pokazywali Ci preparatów?? (cóż, mysmy je sami wykonywali...). Kadra jest do dupy?? Czyli kto?? ..może prof Latała, albo dr Grata, dr Moliszewska, dr Wierzba, dr Boniewska, dr Krzyśko-Łupicka, prof Lis itd...to ludzie z pasją i wielką wiedzą, więc nie pisz że kadra jest do dupy bo to g**** prawda!!!! Wyobraź sobie, że bardzo dobrze radzę sobie w laboratorium i ciekawe gdzie się tego nauczyłam?? Tak, tak w Opolu i to w dobrej Katedrze Biotechnologii i Biologii Eksperymentalnej!! A co do wyposażenia sal..mam porównanie bo studiowałam jednocześnie na innej bardzo znanej i mającej bardzo dobra opinię uczelni i wiesz co, róznicy wielkiej widac nie było. Wyobraź sobie, że nawet znalzałm pracę w swoim zawodzie i o dziwo nie jest to praca nauczyciela... Niech zaczną wypowiadać się prawdziwi studenci, a nie tacy którzy studiowali TROCHE jakis kierunek!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mona Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 22.03.06, 08:47 frustraci wypuścili parę z czajnika, wątek umiera... A UO istnieje i będzie istniał, i dobrze, niech to miasto ma coś dobrego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uczeń Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.06, 21:51 a warto tam studiować politologie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mona Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 17.04.06, 12:04 co do politologii, to mam wątpliwości, ale polonistykę - tak, z przekonaniem to piszę. Warto naprawdę. Poziom wysoki, świetna kadra, certyfikaty Państwowej i Uczelnianej Komisji Akredytacyjnej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.ecs / *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.06, 22:28 mnie też właśnie politologia by interesowała. ale liczę na UJ - Daj Boże. ale w Opolu też jest chyba 5 czy 6 w kraju polit. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uczeń Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.06, 17:34 Ja się czy nie wybrać Uniwersytetu Śląskiego albo WSZIA w Opolu zamiast Uniwersytetu Opolskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: werden Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.06, 18:25 Politologia w Opolu jest naprawde dobra. Chociaz najblizszy mi jest wydzial filologiczny. Tak jak ktos pisal polonistyka ma wysoki poziom,podobnie anglistyka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzak Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.uni.opole.pl 20.04.06, 16:32 Studiuję Inżynierię środowiska. Bardzo mało dał mi ten kierunek. Ciężko będzie znaleźć pracę. Jestem zawiedziona, bardzo!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc ranking uczelni wg "Rzepy" IP: 217.197.74.* 20.04.06, 16:53 Ranking polskich uczelni wg "Rzepy": Uniwersytet Opolski - miejsce 55 (w latach poprzednich): 48 54 55 52 39, wyceniony na 32,41 pkt. UW = 100 pkt.). Dla porównania Politechnika Opolska - miejsce 61 (poprzednio 66 60 59 62 60), punktów 29,22. Za Opolem m.in. Uniwersytet Rzeszowski - 64 (28,33 pkt.) Uniwersytet Zielonogórski - 65 (28,07), Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy - 66 (28,06). I ciekawostka: Szkoła Wyższa Psychologii Społecznej w Warszawie - 83 (17,55). Inne wskaźniki: www.rzeczpospolita.pl/dodatki/praca_060419/praca_a_17.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: ranking uczelni wg "Rzepy" IP: *.c29.msk.pl 20.04.06, 21:08 Ranking nie jest zbyt miarodajny, bo trudno wrzucać wszystkie uczelnie do jednego kotla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mona Re: ranking uczelni wg "Rzepy" IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 21.04.06, 20:24 Jeśli ktoś chce studiować, to niech się nie kieruje tak ogólną liczgą, jak miejsce w rankingu, tylko siłą naukową konkretnego wydziału i kierunku. Bo przecież nie studiuje się na uniwersytecie "w ogóle", tylko konkretny kierunek, a ten może być silniejszy, niż na niejednym z uniwersytetów w czołówce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uczeń Re: ranking uczelni wg "Rzepy" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.06, 22:24 A jest może ktoś absolwentem politologi na tej uczelni albo studentem. Interesuje mnie głównie czy uczelnia organizuje w trakcie studiów jakieś zagraniczne wyjazdy,szkolenia,kursy. A jak tak to czy są one odpłatne dla studentów studiów dziennych?. Oraz jaka atmoswera panóje na wydziale czyli czy np. wykładowcy są pomocni czyli np. chętnie prowadzą merytoryczną dyskusje z studentami? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fifi Trzeba umieć czytać rankingi IP: *.2-0.pl 03.06.06, 13:14 inaczej ma się obraz zupełnie spaczony. SWPS dostała 0 punktów za potencjał naukowy, ponieważ pracują w niej drugoetatowcy i ich dorobek w całości liczy się na konto uczelni, w której pracują na pierwszym etacie. Połowa punktów rankingowych zależy od tzw. prestiżu, czyli na podstawie wskazania trzech czołowych uczelni przez wytypowanych profesorów i biznesmenów (w tym roku dołożyli jeszcze wybór uczelni przez olimpijczyków). Stawiam dolary przeciw orzechom, że przy takim obliczaniu prestiżu UW i UJ będą zajmowały pierwsze dwa miejsca nawet gdy im połowa profesorów przeprowadzi się do Opola. Trzecim typem jest pewnie uczelnia najbliższa sercu ankietowanego, w związku z tym prestiż uczelni (połowa oceny) spoza ścisłej czołówki jest, po pierwsze, niewielki, po drugie waha się z roku na rok zależnie od losowego doboru respondentów. Jedyny w miarę obiektywny wskaźnik, i w miarę stabilny, potencjał naukowy, liczony z grubsza jako wydajność produkcji naukowej (wg liczby i rangi publikacji na głowę), stanowi zaledwie 10% ogólnej oceny. Inny, podobny wskaźnik, moc naukowa, też 10% oceny, jest silnie zmienny i zupełnie bzdurny: to jest proporcja awansów (a więc głównie świeżo wypromowanych doktorów) do liczby samodzielnych pracowników (profesorów i dr hab.). Uprzywilejowuje on uczelnie, które produkują masowo doktorów (bez względu na jakość), a dyskryminuje uczelnie, które mają mniej uprawnień doktoryzowania (uczelnia bez uprawnień jest oczywiście słabsza, od uczelni z uprawnieniami, ale niekoniecznie aż o tyle słabsza, jak ocenia to ranking Rzepy). Idt. Przed wyciąganiem wniosków z rankingu radzę dokładnie przeanalizować te wskaźniki. Bo może np. liczba studentów zagranicznych jest mniej istotnym wskaźnikiem od np. dostępności wysoko kwalifikowanej kadry (liczby studentów na profesorską głowę). Poza tym rankingi nic nie mówią o poszczególnych kierunkach. Na każdej uczelni są lepsze i gorsze. Tutaj bardziej miarodajny jest ranking Polityki, który niestety obejmuje tylko 10 wybranych kierunków. Odpowiedz Link Zgłoś
theresathe Re: Trzeba umieć czytać rankingi 04.06.06, 13:04 ość portalu: fifi napisał(a): > inaczej ma się obraz zupełnie spaczony. SWPS dostała 0 punktów za potencjał > naukowy, ponieważ pracują w niej drugoetatowcy i ich dorobek w całości liczy > się na konto uczelni, w której pracują na pierwszym etacie. W swpsie pracują jednak głównie pierwszoetatowcy, o czym świadczy chocby fakt, że swps jako jedna z dwóch uczelni niepaństwowych ma uprawnienia habilitacyjne. (Nie mozna by ich uzyskać bez zatrudnienia odpowiedniej liczby profesorów i dr hab. na pierwszym etacie). 0 punktów za potencjał naukowy przyznany tej uczelni jest raczej dododem na bezsensowność, czy też nieobiektywność tego rankingu niż tego, ze "trzeba umiec czytac rankingi, [bo ma się] spaczony obraz" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fifi Re: Trzeba umieć czytać rankingi IP: *.2-0.pl 04.06.06, 20:10 Rzeczywiście, uprawnienia świadczą o odpowiedniej (do uprawnień) liczby prof. i dr hab. na pierwszym etacie. 0 za potencjał naukowy świadczy o tym, że swps nie ma wydziałów skategoryzowanych wg systemu oceny parametrycznej jednostek. Jaki jest tego powód, mogę tylko zgadywać. Może MEiN nie kategoryzuje uczelni prywatnych, bo kategoryzacja w zasadzie służy do rozdzielania pieniędzy na badania? Tak czy owak, metodologia rankingów jest raczej do luftu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: absolwent Re: Trzeba umieć czytać rankingi IP: *.broker.com.pl 04.06.06, 21:13 Nie negowalbym tak rankingow! Mimo wszystko przy takich samych parametrach pomiaru daja jakis obraz mierzonych uczelni! Pzdr. UO i tak tutaj kiepsko wypada jako calosc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fifi Re: Trzeba umieć czytać rankingi IP: *.2-0.pl 08.06.06, 00:45 Nie tak kiepsko. Pod względem jedynej jako tako obiektywnej miary, potencjału naukowego, ma 64 pkt na 100. To jest prawie 2/3 najlepszej pod tym względem AM w Białymstoku i około 3/4 UW i UJ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZARAZsięPOCHLASTAM Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.06, 22:55 studiuję na uo filologię germańską. podoba mi się to, że duży nacisk kładziony jest na praktykę (dużo dyskusji itp.). sądzę, że pod względem umiejętności nie mamy się czego wstydzić, śmiało możemy się mierzyć z germanistyką wrocławską. martwią mnie, a właściwie denerwują mnie (delikatnie mówiąc) "rotacje" w wybrakowanej kadrze (tego, że brakuje profesorów chyba nie muszę wspominać). co roku wprowadzane są zmiany w składzie i to w dosyć niejasnych okolicznościach. szerzy się teoria spisku władczej pani prof. i dyr. marionetki. niedajboże któryś z nauczycieli pomoże studentom i zdobędzie ich sympatię zostaje wy********ny po roku (tak ślicznie i "legalnie"). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: absc Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.nowyzwm.punkt.pl / 217.197.79.* 22.05.06, 18:32 Czasami rzeczywiście można "się pochlastać": www.nie.com.pl Chleb ze szmalem: - "Profesor kant" - niemoralność uczonego z Uniwersytetu Opolskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
fortuna2068 Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? 22.05.06, 23:09 jest dobrą chyba :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: Publikacje - żenada... IP: *.h3.agh.edu.pl / *.ha3.agh.edu.pl 01.06.06, 18:03 Jak na skale Opolszczyzny wrecz genialna to uczelnia, poza wszelka konkurencja! Co roku ubywa tutaj kilkuset studentow! Tylko pogratulowac! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Publikacje - żenada... IP: *.nowyzwm.punkt.pl / 217.197.79.* 01.06.06, 19:21 Co Pan UJ miał na myśli? Czyje konkretnie publikacje? Zwracam uwagę, że publikacje tworzą konkretni ludzie, nie uniwersytet. A jeśli już - to różne są wydziały, instytuty, katedry czy zakłady. Odpowiedz Link Zgłoś
sebush Re: Publikacje - żenada... 01.06.06, 21:07 Problem w tym, ze ci ludzie reprezentuja wlasnie ow uniwersytet i sa z nim kojarzeni. Temu trudno zaprzeczyc! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: Publikacje - żenada... IP: *.atol.com.pl 02.06.06, 11:40 Dla ciebie jest to problem tylko w odniesieniu do UO, bo np. profesor UJ - złodziej starodruków też reprezentuje ów uniwersytet, a jakoś nikt nie dokonuje nieuprawnionego uogólnienia. Na każdej uczelni są publikacje wybitne, rzetelne, przeciętne i słabe. W zależności od tego, jak długo uczelnia istnieje - są różne ich proporcje. Może będziesz porównywac UO z Uniwersytetem Szczecińskim, Zielonogórskim, Rzeszowskim, Warmińsko-Mazurskim? Albo pokaż mi jakis uniwersytet w USA, który ma 12 lat i mozna go porównywać z Yale, Princton, Harvardem, Berkeley. Pisanina, że UO nie jest na miarę UJ czy UW jest jałowa. Mozna sie cieszyć, że na UO są kierunki studiów na bardzo dobrym poziomie, dobrym i dać czas, żeby te słabsze się wzmocniły. Nie od razu Kraków zbudowano! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: werden Re: Publikacje - żenada... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.06, 20:20 Moniko, masz absolutną rację. Na UO są kierunki naprawdę mocne i są też słabe i jest to całkowicie normalne. Tylko, że wielu ludziom wypowiadającym się tutaj najłatwiej jest po prostu krytykować. Cóż, taka mentalność... Najlepiej "zjechać" wszystkich i wszystko (nie odnosi się to tylko UO). Może w ten sposób te osoby się dowartościowują? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stydent były Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.nowyzwm.punkt.pl / 217.197.79.* 04.06.06, 20:09 Jest, nie jest, co za różnica. Większość i tak uczy sie dla papierka i zabawy. Odpowiedz Link Zgłoś