lord_darth_vader 21.11.05, 08:44 tak na mój nos to z tym gulaszem angielskim powinien się raczej odwoływać do sądów brytyjskich... A tak poważnie, to mam nadzieję, że ten pieniacz dostanie wyrok na twardo za to znieważenie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Dawid Re: Więzień sądzi się z zakładem karnym IP: 213.25.186.* 21.11.05, 11:52 Trzymam za gościa kciuki. To bandyta, ale sposób wydawania wyroków przez tamtejszy sąd (bez obejrzenia dowodów) nie jest "zbytnio" w porządku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KT4D Re: Więzień sądzi się z zakładem karnym IP: *.nottingham.ac.uk / *.nottingham.ac.uk 21.11.05, 11:53 Ano wlasnie... Niektorych obywateli wymiar sprawiedliwosci w naszym kraju po prostu olewa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student sądy w Polsce żywcem przeniesione ze Szwejka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.05, 15:44 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ździchu Re: sądy w Polsce żywcem przeniesione ze Szwejka IP: *.chello.pl 21.11.05, 18:07 widać kolesiowi się za bardzo nudzi jak ma czas na zawracanie noralnym i uczciwym ludziom dupy. nie ma tam jakiej roboty dla niego? Odpowiedz Link Zgłoś
lord_darth_vader Re: Więzień sądzi się z zakładem karnym 21.11.05, 11:56 to, że ten facet siedzi w więzieniu jest w tym wypadku sprawą zupełnie drugorzędną, żeby nie powiedzieć nieistotną. Istotne jest natomiast to, że jeżeli się ktoś z jakimś wyrokiem nie zgadza, to przysługuje mu prawo do odwołania i tyle. Nie ma natomiast prawa znieważać urzędnika państwowego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylas Re: Więzień sądzi się z zakładem karnym IP: *.mif.pg.gda.pl 21.11.05, 12:49 > jeżeli się ktoś z jakimś wyrokiem nie zgadza, to przysługuje mu prawo do > odwołania i tyle. Nie ma natomiast prawa znieważać urzędnika państwowego. Tylko że czasami naprawdę trudno się powstrzymać od wypowiedzenia kilku dosadnych słów w kierunku sędziów... W zeszłym roku popełniłem straszny(wg Urzędu Skarbowego) czyn zabroniony, polegający na 50-dniowym spóźnieniu z aktualizacją adresu. US wymierzył mi mandat, ja go nie przyjąłem, podpierając się p.1 KKS o znikomej szkodliwości społecznej czynu, który w związku z tym wykroczeniem nie jest. Sprawa trafiła do sądu. W sądzie przedstawiłem na 4 stronach analizę prawną, wykazałem, że czyn popełniony przeze mnie nie jest wykroczeniem ze względu na niską szkodliwośc społeczną (i kilka innych faktów, które tu pominę). Ze spokojem czekałem na wyrok, bo wiedziałem, że mam rację popartą silnymi argumentami. W zeszłym tygodniu zapadł wyrok - niekorzystny dla mnie. Bez jakiegokolwiek odniesienia się do moich argumentów. Ot tak, po prostu. W dodatku ponoć "przyznałem się do winy", co jest nieprawdą, bo przyznałem się jedynie do "popełnienia czynu zabronionego który nie jest wykroczeniem na mocy art 1 KKS". Ale dla sądu to nieważne. Jestem winien i już. Naprawdę, miałem ochotę powiedzieć co myślę o takim sądzie, ale na szczęście się powstrzymałem. Jak dostanę pisemne uzsadnienie, oczywiście się odwołam. Jedyną pozytywną rzeczą w tym wszystkim jest to, że upewniłem się w swoim zamiarze wyemigrowania z tego chorego kraju. Pzdr, sylas Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TakTrzymaj Re: Więzień sądzi się z zakładem karnym IP: *.umcs.lublin.pl 21.11.05, 12:55 Czym predzej, przyjacielu, czym predzej! Gość portalu: sylas napisał(a): > Jedyną pozytywną rzeczą w tym wszystkim jest to, że upewniłem się w swoim > zamiarze wyemigrowania z tego chorego kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziennikarz Re: Więzień sądzi się z zakładem karnym IP: 213.241.33.* 21.11.05, 13:46 nie jest zniewaga coś co jest prawdą (Art. 213. § 1. KK) Odpowiedz Link Zgłoś
lord_darth_vader Re: Więzień sądzi się z zakładem karnym 21.11.05, 14:13 a co jest Twoim zdaniem prawdą? Że sędzia jest złodziejem?... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gorzki Re: Więzień sądzi się z zakładem karnym IP: *.chem.uw.edu.pl 21.11.05, 16:01 ktoś ci cytował kodeks karny, ze osoba chroniąca złodziei też może byc pociągnieta do odpowiedzialności Więc jeśli więzień ma rację z tą puszką a sędzina chroniła tych co ją sprzedali (nieistotne czy z lenistwa czy dla korzyści) to miałby rację.... ech, ajkie to prawo jest śmiszne.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l Re: Więzień sądzi się z zakładem karnym IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 21.11.05, 22:51 Śmieszne jest raczej to, co Ty tu wpisujesz, znawco. Odpowiedz Link Zgłoś
brunello_di_montalcino Re: Więzień sądzi się z zakładem karnym 22.11.05, 21:10 cytował?w artykule napisano: "A poza tym miałem prawo nazwać tak sędzinę, bo kodeks jasno mówi, że jak ktoś chroni złodziei lub pomaga im w kradzieży, to sam jest złodziejem" - pan więzień nie mówił, że osoba chroniąca złodziei też może być pociągnięty do odpowiedzialności. Jaki tam cytat - pan więzień widocznie nie doczytał całego kodeksu - a może zapomniał po 9 latach odsiadki to, co przeczytał na początku. a. nie ma definicji złodzieja w kodeksie karnym - przynajmniej polskim. Jeżeli przy odrobinie dobrej woli przyjąć, że złodziejem jest osoba która dokonuje kradzieży,albo też przy szerokim spojrzeniu na problem - pomocnik osoby popełniającej kradzież - a więc zabierajacej cudze mienie ruchome w celu przywłaszczenia - to cóż - nawet osoba pomagająca czynnie osobom sprzedajacym przeterminowane puszki złodziejem nie jest. Oszustem pewnie też nie - pan więzień umie czytać - dostaje puszkę i na niej datę przydatności do spożycia - nikt go nie oszukuje, że ta data jest inna. b. istnieją środki odwoławcze - prokurator niższego rzedu wydał postanowienie o umorzeniu dochodzenia lub też śledztwa, nastepnie musiał to postanowienie podtrzymać prokurator wyższego rzędu, a nastepnie dopiero sąd. I dlaczego wszystko na pania sędzię, badź jak chce pan więzień - sędzine zwalono? Wszyscy sie mylili? Myślę że nie prawo śmieszne, tylko redaktorzy rzucający sie na tanią sensację i piszący nieobiektywne artykuły. Zauważ że nikt tutaj nie zapytał osób które wydawały decyzje procesowe w tej sprawie jakie były ich motywy - wybiórczo zacytowano uzasadnienie, że stwierdzono, że puszka nabyta przez pana więźnia nie była przeterminowana.I zestawiono z wypowiedzią więźnia, który siedzi sobie w zakładzie karnym i wyraźnie sie nudzi.A tam pewnie w dalszej części uzasadnienia albo we wskazanych dowodach było, na jakiej podstawie stwierdzono że puszka nie była przeterminowana. Może faktycznie komuś się pomyliła data producji z datą ważności? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zuzia Re: Więzień sądzi się z zakładem karnym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.05, 11:55 Sitwa jakaś karmi w Strzelcach więźniów przeterminowaną żywnością a jak widać a miejscowy sąd kryje ją i karze za nic upartego więźnia. Skoro mówi się o budowie "społeczeństwa obywatelskiego" trzeba pomóc więźniowi w dochodzeniu swych praw. W szkołach podstawowych dzieci dostają w ramach akcji "mleko" kartoniki z barwionym mlekiem z datą przydatności do spożycia kończącą się następnego dnia... To też niezła granda i warto aby jakiś dziennikarz zajął się sprawą "mleka" bo z daleka śmierdzi przekrętem. Odpowiedz Link Zgłoś
lord_darth_vader Re: Więzień sądzi się z zakładem karnym 21.11.05, 11:57 może to mleko jest pasteryzowane? Co zresztą byłoby jego niewątpliwą zaletą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pokrzywdzony Re: Więzień sądzi się z zakładem karnym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.05, 12:35 A co ja mam powiedziec o prokuraturze,ktora zawiesza sledztwo w sprawie usilowania zabojstwa mojej osoby,tlumaczac sie tym,ze podeirzanych nie ma w miejscu zamieszkania...?Co ciekawe nie byla laskawa przy tym sprawdzic tresci zapisu plyty CD,gdzie sami sie do tego przyznali...Rozbiezne sa przy tym zeznania konkubiny jednrgo z nich twierdzacej,ze nic o sprawie nie wiedziala,a z zapisu wynika niedwuznacznie wynika,ze nie tylko wiadziala,ale jeszcze tlumaczy tam swojego konkubenta...Zeby bylo dowcipniej na wstepie prowadzacy sprawe prokurator powolujac bieglego,ktory pozniej uczestniczyl przy moim jako poszkodowanego przesluchaniu-w swoim pismie do bieglego,w pytaniach konkretnie sugeruje kierunek odpowiedzi,co ten potwierdza pozniej w swojej opinii,jakobym byl NIE WIARYGODNY,A O WSPOMNIANYCH DOWODACH WSKAZANYCH PRZEZE MNIE ANI SLOWA... Zupelnie nijako przypadfkowo dowiedzialemsie dlaczego tak jest,ano dlatego,ze kilka lat wczesniej wytykalem tejze prokuraturze/notabene w Trojmiescie/pewne nazwijmy to umownie "bledy",ale czy za to mam byc dodatkowo "karany"takimi decyzjami prokuratury,a co na to Pan Minister Zbigniew Ziobro-goraco ten temat mu dedykuje. Odpowiedz Link Zgłoś
przedswit Re: Więzień sądzi się z zakładem karnym 21.11.05, 12:36 Do autora /autorki/ tego tekstu. Proszę się nauczyć raz na zawsze - nie sędzina, a sędzia. Sędzina to żona śedziego. Odpowiedz Link Zgłoś
sunday sędzina - pot. «kobieta sędzia» 21.11.05, 15:27 sjp.pwn.pl/haslo.php?id=56320 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l Re: sędzina - pot. «kobieta sędzia» IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 21.11.05, 22:53 Jak widać, także słowniki zawierają błędy. Sedzina to wyłacznie żona sędziego. Nazywanie kobiety-sędzi sedziną jest obraźliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: el_comandante pot=potocznie IP: *.polsl.pl / *.polsl.pl 22.11.05, 07:41 Od poważnego dziennika można chyba oczekiwać posługiwania się stylem choć odrobinkę wznioslejszym od potocznego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sędzinka Re: Więzień sądzi się z zakładem karnym IP: *.citymedia.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.05, 16:28 w encyklopediiw księgarniw słowniku języka polskiegow słowniku ortograficznymw słowniku wyrazów obcych zaawansowane | jak szukać? KSIĘGARNIA ANEKSY ENCYKLOPEDIA POLSZCZYZNA TRANSLATICA O NAS » słownik języka polskiego » słownik ortograficzny » słownik wyrazów obcych » poradnia » korpus » konkurs » quiz » kalendarz » redakcja » Nowe konto » Zaloguj się sędzina sędzina ż IV, CMs. ~nie; lm D. ~in 1. pot. «kobieta sędzia» 2. przestarz. «żona sędziego» Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lethom Re: Znam faceta! Pieniacz i malkontent. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.05, 15:20 Skarży się na wszystko i na wszystkich. 100% demoralizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: user Sędzina to żona sędziego, a nie kobieta sędzia. IP: *.bph.pl 21.11.05, 15:37 Co za redaktorek to pisał? "Napisał zażalenie na sędzinę..." To też jest obraza sędziego - sędzina to żona sędziego. Douczyć się!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Sędzina to żona sędziego, a nie kobieta sędzi IP: *.acn.waw.pl 21.11.05, 16:21 sędzina (sjp.pwn.pl/haslo.php?id=56320) 1. pot. «kobieta sędzia» 2. przestarz. «żona sędziego» Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szwet14 Re: Więzień sądzi się z zakładem karnym IP: *.bredband.comhem.se 21.11.05, 16:05 Do sadow brytyjskich, niby dlaczego? Czy moze Brytyjczycy puszkowali gulasz juz przeterminowany? Odpowiedz Link Zgłoś
nienautyzm XXX 21.11.05, 16:28 dobrze, ze o tym napisali. ziobro powinien interweniowac jak najszybciej. Odpowiedz Link Zgłoś
lord_darth_vader Re: Więzień sądzi się z zakładem karnym 21.11.05, 16:58 bo to był gulasz angielski... ale gwoli wyjaśnienia rzeczy tak oczywistej-to był żart... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szwet14 Re: Więzień sądzi się z zakładem karnym IP: *.bredband.comhem.se 21.11.05, 18:33 Bozesz-Ty moj, zeby jeszcze byl tak smieszny jak oczywisty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiezien X Re: Więzień sądzi się z zakładem karnym IP: *.net.ircam.fr 21.11.05, 16:40 >jak ja siedziajem to dostawalo sie tylko polowe konserwy a i to potrafili oszw >aibic !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: titta A moze... IP: *.botany.gu.se 21.11.05, 16:42 A moze ten pan pomylil date produkcji z data przydatnosci i niepotrzebnie sie burzy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lek Re: A moze... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.05, 18:43 1. do autora artykułu przedst. w int. - gdzie ten osobnik jest w Polsce czy sra lance? 2. jezeli jest w Polsce nawet będac więźniem bez wyroku o zabraniu praw obywatelskich to ma prawo interweniować w swoich prawach-/trucie starymi konserwami nawet w więzieniu nie należy do części kary!? chyba, że ta sędzia taki wyrok zasądziła w przeciwnym wypadku tak ona jak i prokurator winni wisieć na szubienicy! Dość durnych wyroków durnych prokuratorów i debilnych sędziów! Mamy przykłady prokuratorów ,sędziów powiazanych z mafią - dla mafii ulgi,zniżki ,itd......imunitety / nie wkraczam w sprawę za co siedzi siedzi ów delikwent może za zabójstwo z premedytacją - za co na szybienicy być powinien!-/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obcy Re: A moze... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.05, 21:47 A ja nie mam nic przeciwko temu aby więźniowie żarli tylko stęchłe i zepsute jedzenie. Prawa dla śmieci takie same jak dla uczciwych i normalnych ludzi doprowadziły do paranoi. To domy i mieszkania uczciwych są kratowane, stoją za murami i pilnuje ich ochrona a wyrzutki i mendy mają wideo, telewizję, gazetki i dupę co jakiś czas (bo brak seksu w/g prawniczych kretynów niewiniątka stresuje). Co do polskich sądów i wymiaru sprawiedliwosi przychodzą mi na myśl słowa za które jak nic dostał bym dożywocie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przeciwko korupcji [...] IP: 212.2.100.* 21.11.05, 23:21 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
pioskee Re: Więzień sądzi się z zakładem karnym 22.11.05, 09:55 To taka durna prowokacyjka od "lorda" na starcie dyskusji?? Życzę lordowi wiaderowi, aby wymiar sprawiedliwości traktował go z analogicznym matactwem śledczym i krętactwem w orzekaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
lord_darth_vader Re: Więzień sądzi się z zakładem karnym 22.11.05, 11:23 rozumiem, że w pełni popierasz nazywanie sędziów, czy innych urzędników państwowych "złodziejami", "bandytami", itp. Na podstawie kilku doniesień prasowych o oczywistych przekrętach w sądach (Toruń, Słupsk, Olsztyn, dzisiejszy przypadek w Legnicy) i pomówień w "zażaleniach" pisanych przez osadzonych, bądź jeszcze nie osadzonych pieniaczy, jesteś w stanie wyrobić sobie pogląd o całej dziesięciotysięcznej grupie sędziów i podobnej prokuratorów. Ja jednak nie chcę żyć w kraju, w którym jakiś matoł wyzywa sędziego, bo sąd to jest sąd. Ale zrozum misiu, że jeżeli nie zgadzasz się z wyrokiem, to masz prawo do odwołania. A jeżeli prokuratura śledztwo umarza, to możesz się zażalić, w ostateczności nawet do Ziobry, który podejmie taką decyzję, jaką światła d...kracja sobie życzy. Zakładam, że prokuratura sprawę wyjaśniła, a jeśli nie, to ten "konserwatysta angielski" jest nadal w posiadaniu rzeczonej puszki i będzie w stanie udowodnić swoje racje nawet w Strasburgu. Chyba, że ją spożyje, wtedy sprawa trafi niewątpliwie do Hagi... Odpowiedz Link Zgłoś
shtalman Re: Więzień sądzi się z zakładem karnym 22.11.05, 15:48 Ten konserwatysta angielski juz niestety nie posiada konserwy bo skonsumowal jej zawartosc. Zostalo mu jedynie dno z wybita data i kawalek naklejki. Niewatpliwie sprawa musi trafic do Hagii. Odpowiedz Link Zgłoś
malinx ortografia artykułów z GW 22.11.05, 10:02 no, no - Panie Redaktorze - jeżeli sam nie chce Pan podzielić losów bohatera swojego artykułu radzę zmienić szybko nomenklaturę w artykule. Sędzina to ŻONA sędziego choć potocznie nazywa się w ten sposób sędziego kobietę. Sędzia będący kobietą nadal pozostaje sędzią. Zresztą wiele z sędzi kobiet reaguje alergicznie na nazwanie ich sędzinami - może miało to jakiś wpływ na wysokość dodatkowego wyroku :) Al Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drugfree Re: Więzień sądzi się z zakładem karnym IP: *.swk.vectranet.pl / *.swk.vectranet.pl 25.11.05, 17:56 za krótko siedzi, wypuszczony na wolność następną ofiarę nożem dźgnie-tym razem za konserwę-być może. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dejzi Re: Więzień sądzi się z zakładem karnym IP: *.o5.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.05, 22:03 Zgadzam się absolutnie z niektórymi zamieszczonymi tu komentarzami. Polskie prawo i organy je sprawujące pracują w kompletnym haosie i nie widać w naszym kraju choć grama sprawiedliwości. A wracając do tej konserwy, to nieważne za co i jak wysoki wyrok odsiadywał ten skazaniec w zakładzie karnym, będąc dalej obywatelem kraju i posiadając takie same prawa jak inni powinien być potraktowany tak samo jak człowiek bez wyroku. Odpowiedz Link Zgłoś