Dodaj do ulubionych

Kiedy Polacy przestaną obrażać Ślązaków i Niemców

16.04.06, 17:24
DentoseptA i jemu podobni obrażają Ślązaków bez umiaru. Kiedy przestaną jątrzyć
przeciwko Ślązakom?

To my Ślązacy jesteśmy u siebie. Wy Jasie, Marciny i spółka jesteście tylko
"gośćmi" na naszej ziemi, których nikt tu nie zapraszał.
Miejcie odwage porzucić zasadę Kalego i przyznać się do zbrodni na Narodzie
Śląskim.
Obserwuj wątek
    • Gość: Dentosept A mapa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.06, 17:52
      Polak jest u siebie w Polsce,a ty jesteś jedynie dwupaszportowcem udającym
      Niemca.

Oglądałem sobie przedpierwszowojenną mapę "Mitteleuropa:Völker
      u.Sprachgebiete".Na Dolnym Śląsku mieszkali Niemcy,na Górnym Śląsku Polacy i
      nie było Narodu Śląskiego.Po prostu szok ! Może wtedy znikł,a potem znów się
      pojawił ?
      • oppelner_os Re: mapa 16.04.06, 18:24
        Mylisz synko jezyk polski ze slaskim. Po drugie mam tylko jeden paszport dupku.
        Nie potrzebuje polskiego paszportu bo nie jestem Polakiem.
        • Gość: 21 Re: mapa IP: 217.197.74.* 16.04.06, 20:25
          a teraz wsiadaj na traktor i jedź rozrzucić obornik.
          • oppelner_os Re: mapa 16.04.06, 22:31
            Nie bede cie wyreczac. To twoje zadanie, he he
            • Gość: geronimo Re: mapa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.06, 07:43
              spokój hanysy !!! nie kłócić się, musimy jakoś razem koegzystować :))
              • mx4 Re: mapa 17.04.06, 08:33
                Kiedy ?
                Natychmiast jak tylko Nadzwyczajna Komisja Specjalna działajaca pod patronatem
                Organizacji Jedności Afrykanskiej ustali kto zaczął (jak im się uda to dostaną
                Pokojową Nagrodę Jobla).
        • Gość: Dentosept A polski paszport IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.06, 10:44
          > Mylisz synko jezyk polski ze slaskim. Po drugie mam tylko jeden paszport
          dupku.
          > Nie potrzebuje polskiego paszportu bo nie jestem Polakiem.

Nie jesteś Polakiem,bo jesteś dwupaszportowcem udającym Niemca.Polski paszport
          masz na pewno,bo dwupaszportowcy traktują go jak dobrą lokatę na
          przyszłość.Kiedy Niemcy do reszty zostaną zislamizowane,będzie można spokojnie
          wrócić do Polski.Nie pisz więc takich dyrdymał o jednym paszporcie,bo nikt ci
          nie uwierzy.
          • oppelner_os Nie mam polskiego paszportu synku 17.04.06, 13:43
            Po co mi ten smiec?
            • Gość: Dentosept A Re: Nie mam polskiego paszportu synku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.06, 14:24
              > Po co mi ten smiec?
              Z powodów,które opisałem wyżej.
              • oppelner_os Ktos cie wprowadza w blad ale to twoja brocha 17.04.06, 17:04
            • Gość: j_ Re: Nie mam polskiego paszportu synku IP: 82.109.203.* 25.04.06, 14:14
              ja ci sie tak strasznie w Polsce nie podoba to won "do siebie" czyli do Szabow.
              Ale tam znow bedziesz traktowanuy jak smiec - Polaczek do czarnej robyty... zal
              mi ciebie. Nie jestes ani Polakiem ani Niemcem
      • Gość: eurofanatik Re: mapa IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 17.04.06, 21:58
        Gość portalu: Dentosept A napisał(a):

> Oglądałem sobie przedpierwszowojenną mapę "Mitteleuropa:Völker
        > u.Sprachgebiete".Na Dolnym Śląsku mieszkali Niemcy,na Górnym Śląsku Polacy i
        > nie było Narodu Śląskiego.Po prostu szok ! Może wtedy znikł,a potem znów się
        > pojawił ?

Podejrzewam, ze te 170 tysiecy miescilo sie i miesci w granicach bledu statystycznego. ;)
      • oppelner.os Pytanie wciaz aktualne 10.05.06, 20:15
        Dlaczego pisowski "senator" obraza Niemcow?
    • Gość: antares szanujcie sie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.06, 11:05
      dajcie se spokoj jedni i drudzy są swieta,tak czy owak przyszlo nam zyc na
      jednej ziemi,wszyscy jestemy jej corkami i synami bez wzgledu na to czy
      Slazacy Niemcy albo Polacy,wszyscy jestesmy bracmi,zamiast glupio sie
      klocic,dogryzac i jatrzyc lepiej budowac jednosc miedzy nami,w koncu
      zdecydowanie wiecej nas laczy niz dzieli.wzystkie te spory sa bezsensowne,mowie
      Wam,obserwujac je z perspektywy monoetnicznego Radomia o stwierdzam:)pozdrawiam
      • mx4 Re: szanujcie sie! 17.04.06, 11:15
        Niestety! Na durnotę grupki debili z jednej i drugiej strony nie ma lekarstwa.
        • Gość: erni Re: szanujcie sie! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.06, 11:29
          Wszyscy urodzeni na ziemii śląskiej są Ślązakami. Dolnoślązacy, opolanie,
          Ślązacy wszyscy jesteśmy ślązakami. Województwa to tylko twory administraycjne.
          Śląsk jest jeden.
          • Gość: Oppelner 3 Re: Nigdy nie bedziecie Slazakami !!!!!!!!!!! IP: *.mcbone.net / *.mcbone.net 17.04.06, 13:13
            Niestety nigdy nie bedziecie slazakami ci co na slasku mieszkali wypedziliscie
            miliony NIEMCOW SLASKICH a ci co zostali czyli w katowickim czy w opolskim to
            sa SLAZACY a wy gnidy nigdy SLAZAKAMI NIE BEDZIECIE tylko POLAKAMI NIESTETY
            TAKA PRAWDA !!!!!!!
            • mx4 Re: Nigdy nie bedziecie Slazakami !!!!!!!!!!! 17.04.06, 16:49
              No i czy nie miałem racji ?
              • Gość: jasio Re: Nigdy nie bedziecie Slazakami !!!!!!!!!!! IP: *.chello.pl 17.04.06, 19:57
                Wszyscy którzy mieszkają na Śląsku są Ślązakami. Niestety jest tu trochę
                fałszywych - wmawiających że są Niemcami.
                • oppelner_os Re: Nigdy nie bedziecie Slazakami !!!!!!!!!!! 17.04.06, 22:06
                  Ciekawe teorie ma nasz Jas:)
                  Niemcow niy ma i juz, bo tak chce Jasio, dobre nie?
            • Gość: polak z opolskiego Re: Nigdy nie bedziecie Slazakami !!!!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.04.06, 09:45
              tak na marginesie to wyrażaj sie. A jak byś znał historie to wiedziałbyś że
              niemców nawieżli na te ziemie z głebi niemiec przed plebiscytami, w wiadomym
              celu. Jak jesteś taki niemiec to nikt tu cie nie trzyma na siłe .po takich
              opiniach nie zasługujesz na to by nazywać sie ślązakiem!!!!
      • Gość: n1215kk Re: szanujcie sie! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 29.04.06, 23:27
        To jest odpowiedz prawdziwa.
        Moze byscie tak troche poczytali w histori i sprobowali zrozumiec o co
        chodzi !! Ns koncu wszysko jedno czy Polak czy Niemiec albo Slasak - biedni
        przegraja, bogaci zostaja.
    • Gość: gosc:diablik Re: Kiedy Polacy przestaną obrażać Ślązaków i Ni IP: 217.197.78.* 17.04.06, 19:55
      Panie oppelner_os i Panie oppelner 3 trzezwo myslacy ludzie nie obrazaja
      nikogo.Ja jestem polakiem i mam wielu przyaciol slazakow i znajomych z Niemiec
      i nikogo nie obrazam jak rowniez nie spotkalem sie generalnie z nienawiscia
      zadnej z tych nacji.Pojedyncze incydenty uwazam za normalne. W kazdym
      srodowisku sa ludzie i ludziska. Mam przekonanie ze niektorym osobom zalezy na
      tym aby ludzie mieszkajacy w Polsce "gryzli" sie miedzy soba aby odwrocic uwage
      od istotnych spraw majacych wplyw na poprawe bytu szarego czlowieka.Wielu z
      internautow pisze po to aby zaistniec na forum nie zdajac sobie z tego sprawy
      ze wypowiadaja sie szkodza sobie i dobrosasiedzkim sprawom. Ja przezylem juz
      troche na tej ziemi. Myslac historycznie kiedys mialem duzy zal bo w mojej
      rodzinie jedna osoba zginela z reki ludzi zachodu a druga osoba zginela z reki
      ludzi wschodu. Czas leczy rany i u mnie tez zaleczyl. Pamiec zostala. Jednak to
      juz ktores pokolenie zyje i czy ma odpowiadac za grzechy popelnione przez tamte
      systemy? Nie ja uwazam ze miejsce na ziemi jest dlawszystkich niezaleznie od
      koloru skory, wyznania pogladow. Nalezy pamietac ze nienawisc rodzi nienawisc,
      zemsta rodzi zemste itd. Troche opamietania! Panowie natomiast nie wywolujcie
      takich tematow.Historie nalezy zostawic historykom. Nie chce dluzej zanudzac
      swa wypowiedzia. Troche opamietania!. Z okazji konczacych sie swiat skladam
      wszystkim zyczenia abysmy mogli dalej zyc w zgodzie ze wszystkimi ludzmi i
      natura.
      • Gość: gorol Wyciepac Hanysow ze Slonska!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.06, 21:15
        I to gipko!!!!!!!Hanysy raus!!!!!!!!!!!!Hanysy won!!!!!!! Hanyskie pamponie
        wypie..c stoont!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        • oppelner_os Wyszly ci te rymy czestochowskie medalikarzu, he 17.04.06, 22:04
        • Gość: German Re: Wyciepac Hanysow ze Slonska!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.dip.t-dialin.net 18.04.06, 08:36
          > Wyciepac Hanysow ze Slonska!!!!!!!!!!

Sluchaj Gorol!
          Hanysy do Nysy,a Hadziaje i inne Gorole za Bug!!! O.K.
      • oppelner_os Re: Kiedy Polacy przestaną obrażać Ślązaków i Ni 17.04.06, 22:05
        Ja nikogo nie obrazam a wrecz przeciwnie, to Polacy obrazaja Slazakow i Niemcow.
        • Gość: breslauer_ns Re: Kiedy Polacy przestaną obrażać Ślązaków i Ni IP: *.punkt.pl 28.04.06, 18:32
          A kto mówi na polski paszport "śmieć", hmm?
    • Gość: eurofanatik Re: Kiedy Polacy przestaną obrażać Ślązaków i Ni IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 17.04.06, 21:56
      Na tym forum nie ma ani jednego Niemca.
      • oppelner_os Niech ci bedzie jak mowisz, he he 17.04.06, 22:03
      • Gość: Alois Schikorra Jo je Niymiec! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.06, 22:05
        U nos we fsi fszyskie chopy to Niymce!
        • Gość: adolf Re: Jo je Niymiec! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.06, 08:32
          A skąd tywoje nazwisko ? Sikora. tak to napewno nimiecki ptosek tylko gdzieś
          zbłądził i dodali mu trochę piórek-literek i terozki jes jus Nimiec.
          • Gość: adolf2 Re: Jo je Niymiec! IP: *.dip.t-dialin.net 18.04.06, 22:53
            Tyjs,je,gupi!!
    • Gość: Obiektywny Re: Kiedy Polacy przestaną obrażać Ślązaków i Ni IP: *.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.06, 09:07
      oppelner_os napisał:
      > To my Ślązacy jesteśmy u siebie. Wy Jasie, Marciny i spółka jesteście tylko
      > "gośćmi" na naszej ziemi, których nikt tu nie zapraszał.
      > Miejcie odwage porzucić zasadę Kalego i przyznać się do zbrodni na Narodzie
      > Śląskim.
      ---------------------------
      A nie słyszałeś o Piastach?
      A o roku 966, 972 ?
      Niemiecka buta, to jedyna cecha tego skądinąd wielkiego narodu,
      która nie pozwala innym nacjom na pełną akceptację potomków Ottona III.
      A tak na marginesie, to najmniej manifestują swą wyższość ci
      tzw. "czyści" czy rdzenni z dziada pradziada Niemcy. Duma im na to nie pozwala.
      • oppelner_os Re: Kiedy Polacy przestaną obrażać Ślązaków i Ni 18.04.06, 09:42
        Co maja wspolnego Piastowie z obrazaniem Slazakow?
        Co maja Piastowie wspolnego z latami powojennymi?
        Ostatnia uwaga, odnosnie tzw. rdzennosci Niemca jest w tym przypadku
        niewlasciwa i wynika z nieznajomosci tematyki slaskiej.

Dobra rada:
        Zmien swoj nick:)
        • Gość: Obiektywny Re: Kiedy Polacy przestaną obrażać Ślązaków i Ni IP: *.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.06, 10:05
          A to, że to Polacy są u siebie bo byli tu wcześniej niż np. Prusacy,
          czy ukochana przez ciebie 1000. letnia Rzesza, która trwała 12 lat.
          A Ślązak podobnie jak Kaszub, Mazur, Hucuł
          to są przedstawiciele grup etnicznych nie narodowów.
          ---
          a ten nick jest dopasowany do treści, gdyż właśnie obiektywizmu brak w twoich
          wypocinach OS-ie vel Górny Ślązaku.
          • oppelner_os Re: Kiedy Polacy przestaną obrażać Ślązaków i Ni 18.04.06, 16:10
            Poczytaj definicje "narodu" a przekonasz sie, ze Slazacy to Narod a nie jakas
            tam grupa etniczna. Przed Slowianami byli tu Silingowie (Germanie), po nich
            Slowianie. Przed Prusakami byli tez Czesi i Habsburgowie (tez Niemcy Austriaccy).
            Poducz sie historii.

Slazacy sa Narodem, gdyz maja wspolny jezyk, swiadomosc narodowa, tradycje i
            historie. Czym niby roznia sie od Polakow?
            • Gość: jasio Wtedy, gdy Niemcy przestaną jątrzyć! IP: *.chello.pl 18.04.06, 16:36
              No niczym istotnym i dlatego to grupa etniczna. Gdybyście tu rządzili na pewno
              zrobilibyście pomiary antropometryczne i udowodnilibyście że to autentyczni
              Silingowie lud wymyslony w celach germanizacyjnych. Takie teksty można było
              przeczytać za Adolfa. u was dalej to obowiązuje? Niemcy się nie rozwijają!
              Wymordowali Żydów i nie ma komu mysleć. Może pomiary antropometryczne niech
              zrobią członkowie DKF, czy na pweno wszyscy są rasowi?
              • oppelner_os Kiedy przestaniesz klamac? 18.04.06, 20:34
                O Silingach mozna przeczytac np. na polskiej wikipedii ale nie tylko.
                Nie znasz historii Slaska i to cie boli
                • Gość: jasio Ja nie kłamię to wy słabo kumacie! IP: *.chello.pl 19.04.06, 09:05
                  Do wikipedii hasło może napisać każdy, nawet Niemiec z MN o poziomie 1 huna!
                  Dla mnie to żaden dowód.
                  • oppelner_os Re: Ja nie kłamię to wy słabo kumacie! 19.04.06, 22:35
                    Wszastkie wpisy sa weryfikowane. Poza tym w encyklopedii PWN jest podobna
                    definicja.
              • Gość: Fritz Re: Wtedy, gdy Niemcy przestaną jątrzyć! IP: *.dip.t-dialin.net 18.04.06, 22:51
                Jasio!
                ty jestes wszedzie, i jak zwykle wiesz wszystko! Ja cie tez znajde, ale nie mam
                tyle czasu, bo musze pracowac. Szkoda ze musze przerwy robic, aber Arbeit geht
                vor. Bo jak my nie zrobimy, to wy pieniedzy nie dostaniecie! Ponial!
                Czekam na odpowiedz, Jasio!
                • Gość: jasio Re: Wtedy, gdy Niemcy przestaną jątrzyć! IP: *.chello.pl 19.04.06, 09:11
                  Podaj adres to ja cię znajdę i poprawię ci te zwichrowane klepki. Na wszelki
                  wypadek nałóż hełm garnczkowy (krzyzacki) to cię łatwiej poznam.
                  • Gość: Fritz Re: Wtedy, gdy Niemcy przestaną jątrzyć! IP: *.dip.t-dialin.net 19.04.06, 10:12
                    Jasio!!

Znowu grozisz, bo ci argumentow brakuje!

Na wzor tego niemieckiego Stahlhelmu( krzyzackiego ) so zrobione helmy
                    wszystkich nowoczesnych armi swiata. Polacy tez w takich lataja.
                    A te sztuczne tworzywo(keflar)to produkt niemieckiej chemii.
                    • Gość: Al Chemik Re: Wtedy, gdy Niemcy przestaną jątrzyć! IP: *.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.06, 10:21
                      a tę chemię to wyćwiczyli pod Verdun na I wojnie
                      oraz pogłębili swą wiedzę w Auschwitz...
                      • Gość: Fritz Re: Wtedy, gdy Niemcy przestaną jątrzyć! IP: *.dip.t-dialin.net 19.04.06, 10:35
                        Al Chemik !!

Nie masz wiedzy! Wtedy zawsze zaczynasz od Auschwitz!
                        Zostaw ofiary wojny i nazizmu w spokoju.
                        I pamietaj ze polacy tez Hitlerowi w tym bardzo chetnie pomagali.

A co do tematu: to najlepiej z szabelka na czolgi. Znawcy materialow!!
            • Gość: Obiektywny Polacy nie obrażają Ślązaków i D IP: *.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.06, 08:46
              No to powiedz OS-ie, co to za naród który wchodzi w sklad 3 innych narodów?
              Ślązacy: niemieccy, polscy, czescy mają tworzyć niby jeden wspólny,
              czwarty naród. Co to znów jakieś 3 w 1 (jak nescafe)?
              GRUPA ETNICZNA + GWARA + TRADYCJA + ZWYCZAJE + OBRZĘDY to jeszcze nie NARÓD.
              ---
              A tak na marginesie: w sumie Ślązacy to całkiem udana GRUPA ETNICZNA i można
              ich godke lepiej zrozumieć niż np. Kaszubów, którzy też nie są narodem.
              • oppelner_os Re: Polacy obrażają Ślązaków i Niemcow 19.04.06, 13:28
                Nie masz pojecia o czym mowisz. Sprawdz definicje narodu a pozniej zabieraj
                glos, ok?
                • Gość: Obiektywny Re: Polacy obrażają Ślązaków i Niemcow IP: *.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.06, 13:49
                  no właśnie sprawdź dobrze, bo ja sprawdzałem i z niej korzystałem
                  • oppelner_os Re: Polacy obrażają Ślązaków i Niemcow 19.04.06, 15:48
                    Wobec tego powiedz jaki warunek nie jest spelniony?
                    • Gość: jasio Bo zachowujecie się jak nieodpowiedzialne dzieci IP: *.chello.pl 19.04.06, 16:09
                      Warunek miedzynarodowego uznania. Niemcy chcac zagarnąc Śląsk uważają was za
                      Niemców. My nie zgodzimy się nigdy aby powtórzyła się historia i mielibyśmy
                      mieć tu niemieckie wrota do Polski. Jesteście Polakami. Mieliście kilka razy
                      okazję zostać Niemcami - ileż razy mozna zmianiać ojczyznę.
                      • Gość: Fritz Re: Bo zachowujecie się jak nieodpowiedzialne dzi IP: *.dip.t-dialin.net 19.04.06, 16:28
                        Jasio!! Jasio!! Jasio!!

Przestan glupoty opowiadac.
                        To wy Jasie, kazdy kraj w ktorym sie zatrzymujecie od razu uwazacie za nowa
                        Ojczyzne.I juz ich tyle macie ze macie problemy je posegregowac.
                        A ta najmilsza jest w USA.
                        • Gość: jasio Re: Bo zachowujecie się jak nieodpowiedzialne dzi IP: *.chello.pl 19.04.06, 16:37
                          Cyba odwrotnie. Gdzie Niemcy tam ich heimat i wszyscy mają się do nich
                          dostosować. Nieprawdaż?
                          • Gość: Fritz Re: Bo zachowujecie się jak nieodpowiedzialne dzi IP: *.dip.t-dialin.net 19.04.06, 16:56
                            Jasio nie przekrecaj!
                      • oppelner_os Re: Bo zachowujecie się jak nieodpowiedzialne dzi 19.04.06, 21:13
                        Problem w tym, ze Polakami nigdy nie bylismy.
                        To wam sie tak tylko wydaje Jasiu.
                        • Gość: jasio Re: Bo zachowujecie się jak nieodpowiedzialne dzi IP: *.chello.pl 19.04.06, 21:55
                          Zgłoś do najbliższej placówki że jesteś na terytorium Polski nielegalnie i za
                          darmo wywiozą cię do kraju pochodzenia. Szczęśliwej drogi, już czas. Majątek
                          zostaw, będzie na pokrycie kosztów usuwania niemieckiego chlewa pozostawionego
                          przez ciebie.
                          • oppelner_os A kiedy ty sie wynosisz z naszej slaskiej ziemi? 19.04.06, 22:22
                          • Gość: Fritz Re: Bo zachowujecie się jak nieodpowiedzialne dzi IP: *.dip.t-dialin.net 20.04.06, 08:55
                            Jasio!
                            No wlasnie! Tobie i wam wszystkim chodzilo i chodzi tylko o majatek.
                            Slask zescie juz spier.....li!
                            Coscie wygospodarowali? Gdzie sa pieniadze zarobione na Gornym Slasku?!
                            Moze w Warszawie !
                            Zeby Gorny Slask ekologicznie naprawic,trzeba conajmniej
                            500 Miliardow Euro!
                            Wy tego bez NAS nigdy nie zrobicie.
                            • Gość: jasio Re: Bo zachowujecie się jak nieodpowiedzialnie IP: *.chello.pl 20.04.06, 10:10
                              To się nazywa projekcja. Myślisz prymitywnie i swoje prymitywne podejrzenia
                              przerzucasz na innych. Z tego należy się leczyć. Zgłoś się do psychologa. Obaj
                              potwierdzacie moją tezę że tutejsi MN to frustraci. Za głupi żeby wyjechać i
                              zostać rasowymi Niemcami i za głupi aby zrobić karierę jako Polacy. Pozostaje
                              posługiwanie się wyimaginowaną gwarą i udawanie rasowego Ślązaka. Posłuchajcie
                              dobrej rady, we wczesnym etapie to jest uleczalne!
                              • Gość: Fritz Re: Bo zachowujecie się jak nieodpowiedzialnie IP: *.dip.t-dialin.net 20.04.06, 12:54
                                Zodiak sie pieni ze powtarzamy.
                                No to jeszce raz:
                                Jestem rdzennym, rasowym Niemcem,urodznym na niemieckim Slasku. Zrozumial!
                                Prymitywnym nie jestem. To ty moze jestes prymitywnym. Zrozumial.
                                Frustratem staje sie tylko jak widze wasza gospodarke. Zrozumial.
                                Slozakow to wy udajecie. My nimi jestesmy. Zrozumial.
                                Nie szukam pochodzenia, bo je mam. Zrozumial.
                                Mam tylko jeden Paszport, niemiecki.Zrozumial
                                Mieszkam w RFN stale,i jestem nadal zwiazany ze Slaskiem. Zrozumial.
                                Kariere zrobilem niezla, na Zachodzie. Mam duzy dom. Porzadne auto.
                                Zobaczylem kawal swiata. Zrozumial.
                                Jestem zdrowy i nie wiem dlaczego mam sie leczyc.

Jasio!! Jasio!! Nie denerwuj sie.
                                • stix Wojna z Niemcami nie skończyła się w 1945 roku. 20.04.06, 13:08
                                  Ona trwa nadal.
                                  • Gość: Stix2 Re: Wojna z Niemcami nie skończyła się w 1945 rok IP: *.dip.t-dialin.net 20.04.06, 13:16
                                    Tak. dla ciebie.
                                    Straciles poczucie czasu.
                                    • easystreet Re: pytania w temacie 20.04.06, 13:21
                                      ...kiedy sami siebie przestana obrazac...wystarczy.
                                  • oppelner_os Re: Wojna z Niemcami nie skończyła się w 1945 rok 20.04.06, 13:30
                                    Jasne Stix, he he

onr.boo.pl/2006.html
                                    Milej lektury:)
                                • Gość: jasio Re: Bo zachowujecie się jak nieodpowiedzialnie IP: *.chello.pl 20.04.06, 13:49
                                  No, nie denerwuj się. Jeszcze ci ciśnionko podskoczy i trafi cię wylewek do
                                  tych kilku narodowych, germańskich komórek. Skąd ta frustracja! Powinieneś być
                                  zadowolony że zostawiłeś daleko te murowane chlewiki sląskie. Jesteś prawdziwym
                                  Niemcem ze Śląska czy prawdziwym Ślązakiem uważanym za Niemca? Tak czy owak
                                  gratuluję. Może pisz lepiej z kolegami z forum niemieckiego. Tam takich
                                  frustratów pełno.
                                  • Gość: Fritz Re: Bo zachowujecie się jak nieodpowiedzialnie IP: *.dip.t-dialin.net 20.04.06, 14:04
                                    Nie!!Jasio.
                                    Ja musze na takich jak ty uwazac.
                                    Zeby tyle nie macili. Zeby w koncu byl spokoj, przed takimi balamutami, jak ty.
                                    Na Slasku, moi rodzice zostawili dom murowany, duzy, i chlewik murowany.
                                    A wiesz ze jestem spadkobierca. Dom przebuduje. Z chlewika zrobie garaz.
                                    Bede latem przyjezdzali tak jak juz mi kiedys proponowales, bede pil
                                    piwo,zjadal golonke, czytal niemieckie gazety, poduczal mlodziezy po niemiecku.
                                    I po prost bede zyl sobie. A jak mi sie znudzi to pojade nad Ren. Tam pomieszkam
                                    troche, i znowu od nowa.itd.

• oppelner_os Re: Bo zachowujecie się jak nieodpowiedzialnie 20.04.06, 14:21
                                      Racja Fritz:)
                                      Polacy zyja przeszloscia a my teraznieszoscia i przyszloscia.

Mit nazionalrömischem Gruß :)))
                                      • Gość: Stix2 Re: Bo zachowujecie się jak nieodpowiedzialnie IP: *.dip.t-dialin.net 20.04.06, 14:35
                                        Stix

Adolf hat heute Geburtstag !!!
                                        Do Stixa:
                                        Wujek Adolf ma dzisiaj urodziny!!
                                        • oppelner_os Re: Bo zachowujecie się jak nieodpowiedzialnie 20.04.06, 14:57
                                          Nie wkurzaj Stixa. On z tego powodu od rana ma rozwolnienie, he he
                                        • stix Nawet nie wiedziałem o tym. 20.04.06, 15:32
                                          Ale Ty jak widzę jesteś na bieżąco. Będziesz dzisiaj na pewno świętował. No ale
                                          w końcu to Twój rodak.
                                          • Gość: Stix2 Re: Nawet nie wiedziałem o tym. IP: *.dip.t-dialin.net 20.04.06, 15:36
                                            Jawohl!
                                            • Gość: jasio Re:Nie ma z kim tu gadać. IP: *.chello.pl 20.04.06, 16:13
                                              Widzę że ten tamat opanowało prymitywne germaństwo. Nuda i brak polotu. Już
                                              bardziej inteligentne rozmowy moge prowadzić z moim alzatczykiem. Idę na
                                              spacer. A Fryc i Opolak niemiecki niech sobie coś poczytają (np. myśli wodza)
                                              może to ich natchnie do merytorycznej dyskusji.
                                              • oppelner_os Re:Nie ma z kim tu gadać. 20.04.06, 18:38
                                                No idz na te szkolenia do alzatczyka. Moze wreszcie czegos sie nauczysz.
                                                • Gość: jasio Re:Nie ma z kim tu gadać. IP: *.chello.pl 20.04.06, 19:05
                                                  Muszę cię rozczarować. To ja go wyszkoliłem, dlatego że rasowy je mi z ręki i
                                                  nawet s.a na moje polecenie. Wniosek jest prosty rasowego nauczy a takiego
                                                  popaprańca - mieszańca nie. Dlatego Niemcy nie zrobili Ślązakom autonomii i
                                                  wolą uważać was za rasowych. Inaczej musieliby was szkolić a to mogłoby się nie
                                                  udać.
                                                  • zodiak72 Re:Nie ma z kim tu gadać. 20.04.06, 19:32
                                                    Musisz skracać swe wypowiedzi. On powyżej 4 zdań już nie kuma;-)
                                                    Najlepiej - rownoważniki zdań, żadnych skomplikowanych orzeczeń, przydawek i innych dupereli;-) Zeby zrozumial przekaz;-))))))
                                                  • Gość: jasio Re:Nie ma z kim tu gadać. IP: *.chello.pl 20.04.06, 20:07
                                                    Ty mnie nie doceniasz! Ja tu z nimi dyskutuję od kilku miesięcy i znam już ich
                                                    wszystkie chwyty. Oni czesto nie łapią do czego piję. Np z tym rozgryzaniem.
                                                    Opolski pisze ze mnie rozgryzł a później nie kojarzy co mu odpowaidam. Cała ich
                                                    inteligencja sprowadza się do zmiany nicka, że niby to nowi, kolejni
                                                    pokrzywdzeni Niemcy. A ja i tak widzę że to ci sami. Żadnego rozwoju umysłowego
                                                    u nich nie zuważyłem i oni chcą żądzić Śląskiem i jeszcze autonomicznie!
                                                    Niedoczekanie!
                                                    Specjalnie piszę więcej - wtedy tracą orientację i denerwują się.
                                                    Rób to samo!
                                                    Pozdrawiam
                                                    jasio
                                                  • oppelner_os Re:Nie ma z kim tu gadać. 20.04.06, 21:13
                                                    Nie Jasiu nicka jszcze nie zmienialem:(
                                                    My Jasiu wszystko lapiemy ale glupio nam przyznac, ze sie mylisz, bo kto by tu
                                                    uchodzil za czolowego oszoloma. No kto? Jasiu pamietaj, ze swiat sie zmienia.
                                                    Jeszcze w 1988 nikt nie uwierzylby, ze NRD upadnie albo, ze ZSRR 3lata pozniej
                                                    zostanie rozwiazany. Nie ma rzeczy pewnych, na zawsze:)

Zobaczysz, ze UE zmieni rowniez Polske. Dzis nie potrzeba wojen-dzis wystarcza
                                                    pieniadze, by zmieniac oblicze Europy. Gdy powstana wielkie Euroregiony, rola
                                                    panstw spadnie do zera. Nie ma innej drigi albo integracja z UE albo chaos.
                                                  • oppelner_os Re:Nie ma z kim tu gadać. 20.04.06, 21:07
                                                    Ty cwaniaczku nie ucz Jasia. Jasiu wie, co ma robic i jak mowic.
                                                    Jasiu to nasz "wrog", na wlasnej krwawicy i tym opolskim forum wychowany.
                                                    Nigdy glupku nie przebijesz Jasia. On jest niepowtarzalny, he he
                                                    A ty tylko zalosny d...pek jestes, he he
                                                  • oppelner_os Re:Nie ma z kim tu gadać. 20.04.06, 21:04
                                                    Czy duzo rozmawiasz z twoim rasowym psem?
                                                    Czy juz go zweryfikowales rasowo? Jesli nie to zrob to jak najszybciej,
                                                    bo moze to niearyjczyk?
                                                  • Gość: 666 Re:Nie ma z kim tu gadać. IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 20.04.06, 21:17
                                                    czekamy w PIEKLE na was
                                                    mamy 80 000 000 rezerwacji
                                                  • Gość: Fritz Re:Nie ma z kim tu gadać. IP: *.dip.t-dialin.net 20.04.06, 21:40
                                                    666 albo 69

Eeee! tam!!
                                                    Ty ani z jednym 1000 sobie nie poradzisz.
                                                    Zbalaganisz,pokrecisz numerki itd.Spieprzysz cala rezerwacje.
                                                    A jak ty to chcesz z 80 Milionami zrobic??
                                              • Gość: Fritz Re:Nie ma z kim tu gadać. IP: *.dip.t-dialin.net 20.04.06, 21:32
                                                Jasio!
                                                Ty wiesz, ze w Alzacji ( Elsass )ludzie mowia po niemiecku.
                                                To jak ty do tego psa mowisz ?. A jak on szczeka po polsku albo po niemiecku,
                                                a moze po franzusku ???

A przedtem czytalem, nie " mysli Naczelnika Pilsudzkiego "
                                                lecz ze prawicowi politycy gdzies na poludniu Polski,lustruja
                                                Mickiewicza, Kosciuszke,Slowackiego, i Konopnicka.
                                                To dopiero inteligentna sprawa.!!!
                                                Czytaj w Tygodniku Info&Typ Nr.16(732)Str.45 z 23.04.2006
                                                My na taki pomysl nie wpadniemy, zeby Starego Fryca (Friedrich II) lustrowac.
                                                To slowianska inteligencja.

• oppelner_os Re:Nie ma z kim tu gadać. 20.04.06, 22:24
                                                  Jasiu nie ma problemow ze swoim owczarkiem, bo oni do siebie szczekaja i d...py
                                                  sobie liza:)))
                                                  • Gość: jasio Re:Nie ma z kim tu gadać. IP: *.chello.pl 20.04.06, 22:31
                                                    A fe! Skąd ci to przyszło na myśl. Ty może w podświadomości jesteś zoofilem?
                                                    Tak się zainteresowałeś tym psem że mam coraz większe podejrzenia że to prawda!
                                                    Podlegasz pod ustwy norymberskie.To by wyjaśniało twoją działalność na tym
                                                    forum, starasz się być bardziej niemiecki niż wasi wodzowie, dla kamuflażu?
                                                  • Gość: Fritz Re:Nie ma z kim tu gadać. IP: *.dip.t-dialin.net 20.04.06, 22:51
                                                    Jasio!

Odpocznij troszeczke.

• oppelner_os Re:Nie ma z kim tu gadać. 20.04.06, 22:57
                                                    Ty jestes niepoprawny Jasiu. We wszystkim wietrzysz zmowe czy spisek.

• Gość: on Re:Nie ma z kim tu gadać. IP: *.dip.t-dialin.net 21.04.06, 13:22
                                                    Pffffffff)))))))
                                                  • Gość: neon Re:Nie ma z kim tu gadać. IP: *.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.06, 13:37
                                                    t462j7i6,di
                                                  • Gość: Slonzok Re:Nie ma z kim tu gadać. IP: *.cgb.edu.co / 200.89.217.* 11.05.06, 13:16
                                                    Tys je ale aparat
    • Gość: Tabu-Thema Re: Kiedy Polacy przestaną obrażać Ślązaków i Ni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.06, 23:37
      Tabu-Thema in Polen:

www.zdf.de/ZDFde/inhalt/25/0,1872,2004473,00.html
      • Gość: rocznik-1925 Re: Kiedy Polacy przestaną obrażać Ślązaków i Ni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.06, 09:27
        Wy -obrażeni .Podobało Wam się a raczej Waszym przodkom jak musieliśmy chodzić
        rowem i pozdrawiać każdego Niemca, obojętnie jakiego, łachmytę czy inteligenta.
        Dalej tkwi w Was pycha i uważacie się za bardzo krzywdzonych w normalnym
        świecie. Nikomu z Was nie przyjdzie do głowy to, że za spojrzenie które nie
        spodobało się Niemcowi Polak mógł zostać poszczutym psem, zastrzelonym a w
        najlepszym razie pobitym ,często ze skutkiem śmiertelnym. Co nie wiecie o tym?
        Czego zatem oczekujecie od narodu polskiego? Uwielbienia,czy może przeprosin
        za to co mi i mojemu narodowi wyrządziliście? Tu nikt Was nie prześladuje,macie
        dostęp do wszystkiego i nigdzie nie ma napisów tylko dla Polaków. Zamknijcie
        wreszcie tą kartę i nie powodujcie dalszej nienawiści wzajemnej-najwyższa na to
        pora, a widzę,że dążycie za wszelką cenę do etnicznych czystek, tak jak za
        Hitlera.
        • Gość: Fritz Re: Kiedy Polacy przestaną obrażać Ślązaków i Ni IP: *.dip.t-dialin.net 24.04.06, 10:00
          Szanowny pan / rocznik-25

A gdzie to pan przezyl ? Na Slasku ? Nigdy w Zyciu !! Klamstwo.

Od polskiego Narodu oczekuje wziecia odpowiedzialnosci za zbrodnie popelnione
          na Niemcach , tak jak Niemcy wziely odpowiedzialnosc za zbrodnie popelnione
          na Polakach.
          Oczekuje ze wygnania,wypedzenia i z tym zwiazane przestepstwa tak beda w Polsce
          nazywane. Wasi politycy relatywuja i mowia o "humanitarnych Przesiedleniach
          Przymusowych". A ci urodzeni w latach 60-atych wiedza najlepij co 45-ym bylo.
          W RFN mieli tam mieszkajacy Polacy od samego poczatku wszystkie prawa,bez zadnej
          dyskriminacji. Niemcow nie obchodzi kto kim jest, tylko czy pracuje albo sie
          obija i lezy podatnikowi na kieszeni.
          Ja nikomu nic nie zrobilem. Urodzilem sie po wojnie. I dlaczego "Jasie" i inni
          plugawia,wyzywaja nas od Szwabow i Hitlerowcow do dzisiaj.
          Niech pan poczyta post od nich.
          • oppelner_os Re: Kiedy Polacy przestaną obrażać Ślązaków i Ni 24.04.06, 11:30
            A moze on czytac nie umie?
            A moze on nie rozumie co czyta?

Ponoc co trzeci Polak nie rozumie slowa pisanego (analfabetyzm funkcjonalny)

Milego dnia Fritz:)))
            • Gość: rocznik 1925 Re: Kiedy Polacy przestaną obrażać Ślązaków i Ni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.06, 15:56
              POWIEM KRÓTKO.Czytać umię,pisać też.Uczyłem Was przez 45 lat w szkole i mam
              dobrze wyrobioną opinię o intelekcie tej nacji co zresztą widać po Waszych
              wypowiedziach.
              • Gość: Fritz Re: Kiedy Polacy przestaną obrażać Ślązaków i Ni IP: *.dip.t-dialin.net 24.04.06, 16:32
                Szanowny panie / rocznk 1925

Ze pan czytac umie, i pisac tez, w to nie watpilem i nie watpie.
                W pana Intelekt tez wierze. Nie obrazilem pana i nie mam zamiaru tego robic.
                Pan ma wyrobiona opinie o intelekcie tej nacji. Ktorej?
                Napisz pan dokladnie, nazywajac po imieniu.
                Pan nie odpowiedzial na zadne Stwierdzenie ani negatywnie, ani pozytywnie.
                To nie jest godne Nauczyciela.

Moje odpowiedzi so dostosowywane do poziomu stwierdzen i wypowiedzi takich
                oszolomow, jak : Jasio bis, Jasio, stix, Marcin i ich poziomu umyslowego! Oni
                tylko obrazac umieja. A moze podobaja sie Panu ich wypowiedzi?
          • Gość: jasio Re: Kiedy Polacy przestaną obrażać Ślązaków i Ni IP: *.chello.pl 24.04.06, 13:08
            I tu jest istota sprawy. U siebie nie szukacie morderców bo jesteście
            demokratami (a jakże!) za to morderców szukacie u nas. Gdybyście stracili choć
            jednego człowieka ponad to coście wymordowali w Eurpie moglinbyście narzekać
            ale to po naszej stronie jest więcej ofiar, więc nie nie wmawiajcie że
            jesteście poszkodowani. Cieszcie się że wam się udało ale następnego razu nie
            będzie. Jeszce moje dzieci bedą się opalać nad morzem niemieckim (zrobionym na
            waszym terytorium aby wasz problem rozwiązać ostatecznie).
            • Gość: Fritz Re: Kiedy Polacy przestaną obrażać Ślązaków i Ni IP: *.dip.t-dialin.net 24.04.06, 13:41
              Jasio !!
              No powiedziales, o co ci( wam ) chodzi !!
              Ty juz znowu dzielisz Niemcy. Ty juz znowu dalej planujesz nowe granice.
              Pewnie poczytales Romana Dmowskiego i Jana Karskiego. To wiadomo, Nic nowego!
              Powiedz mi tylko, kto teraz ma wam pomoc w tych planach !?
              Rosja z Putinem !!? Francja??! Albo USA i GB. To sa nasi przyjaciele i
              wspolnicy. Oni o was nie wypowiadaja sie zbyt pochlebnie.
              A zapomniales ze dzisiaj o potedze nie decyduje liczba czolgow,
              tylko wielkosc Gospodarki i Rezerwy dewizowe

A opalac sie mozesz juz dzisiaj, razem z cala rodzina na calej plazy
              niemieckiej, wlacznie z Wyspami. Jest bardzo ladnie i nawet nie za drogo.
              Nawet po niemiecku nie musisz umiec, bo tam bardzo duzo Polek kelneruje.
              Zapraszamy.
              Mozesz sie przekonac, ze ludzie so bardzo mili i goscinni. I nikt nikogo nie
              obraza za narodowosc.
              Poza tym pracuje teraz okolo 300 tys. Polakow przy zbieraniu Fasolki
              Szpargalowej, to znajdziesz ludzi zeby z nimi po polsku pogadac.

• stix Niemcy to wyjątkowo nieprzyjazny kraj dla Polaków. 24.04.06, 14:32
                Współczuć można tym, którzy tam pracują.
                • Gość: Fritz Re: Niemcy to wyjątkowo nieprzyjazny kraj dla Pol IP: *.dip.t-dialin.net 24.04.06, 14:48
                  Arschloch !!!

Odpowiadaj na temat.

Takiego durnia jak ty napewno nikt nie zatrudni.
                  • stix Lepiej umrzeć z głodu, niż pracować u Niemca. 24.04.06, 14:58
                    To stara dobra zasada.
                    • Gość: Fritz Re: Lepiej umrzeć z głodu, niż pracować u Niemca. IP: *.dip.t-dialin.net 24.04.06, 15:14
                      Paß auf stix du bloedes Arschloch!( przetlumacz! )

Twoja zasada jest:
                      lepiej rabnac Niemcowi, niz pracowac.
                      A Polak ktory pracuje w Niemczech, na pewno cie za to pochwali!
                      • stix Do kradzieży to Niemcy są pierwsi. 24.04.06, 15:21
                        Ileż to oni nakradli w Rosji, na Ukrainie, w Polsce i innych krajach w latach
                        1939-1945 i nikomu nic nie oddali.
                        • Gość: Fritz Re: Do kradzieży to Niemcy są pierwsi. IP: *.dip.t-dialin.net 24.04.06, 15:43
                          Stix, du bloedes Arschloch!
                          Jeszcze raz od nowa!!!!
                          ale dla ciebie jatrzycielu niepoprawny ostatni raz pytam ??
                          Kto ukradl Ukraine w 1920 roku ??
                          Kto ukradl Wilno Litwie 1922 roku ??
                          Kto ukradl Zaolzie Czechom ?
                          Kto okradl i wygonil Ukraincow z Bieszczad w 1950 roku??
                          Kto ukradl Slask Gorny, Slask Dolny, Brandenburg, Pomorze Zachodnie i Wschodnie,
                          Prusy Zachodne i Wschodne.
                          No kto??!!!, : Jasio, Stix, Marcin i Spolka
                          I nie mecz juz. Daj spokuj oszolomie glupkowaty !
                          Ty potrzebujesz tego gadania jak ryba wody.
                          • Gość: jajo Re: Do kradzieży to Niemcy są pierwsi. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.06, 16:03
                            A u mnie pracuje Niemiec. Chcecie go zobaczyć? -myje naczynia w knajpie bo
                            chwalił się,że jest dobrym kucharzem a okazało się,ze gó.. umie.Jak stłucze
                            jeszcze jeden talerz będzie czyścił kible. Ot co!
                            • Gość: Fritz Re: Do kradzieży to Niemcy są pierwsi. IP: *.dip.t-dialin.net 24.04.06, 22:13
                              Jajo!
                              Dlaczego nie czytasz tytulu?
                              Pytam ciebie co ci Niemiec ukradl?
                              Nie obchodzi mnie ile talerzy ci potlokl.
                              Kup sobie nowe, widzialem tanie w Aldi, i nie zawracaj glowy na forum.
                          • stix Z Niemcami zawsze są problemy. 24.04.06, 17:36
                            Ukraina - dostała swoje ziemie.
                            Wilno - leży na Litwie.
                            Zaolzie - leży w Czechach.
                            Ukraińcy - zostali słusznie wysiedleni.
                            Prusy Wschodnie - Niemcy zostali słusznie wysiedleni.
                            Prusy Zachodnie - Niemcy zostali słusznie wysiedleni.
                            Pomorze Wschodnie - Niemcy zostali słusznie wysiedleni.
                            Górny Śląsk - Niemcy zostali słusznie wysiedleni.
                            Dolny Śląsk, Wschodnia Brandenburgia, Pomorze Zachodnie - wysiedlenia
                            dyskusyjne.
                            • oppelner_os Re: Z Polakami zawsze są problemy. 24.04.06, 20:04
                              Tak latwo oddajesz "polskie" ziemie Ukraincom i Bialorusinom?
                              Spodziewales sie wiecej po tobie Stix:(

Gdzie sie podzial wasz patriotyzm?
                              Zapomnieles piesni lwowskich "Orlat"
                              Jezeli zapomniales, to w niedziele ci przypomne.
                              Do niedzieli masz czas, he he

• Gość: Nemo Re: Do kradzieży to Niemcy są pierwsi. IP: *.versanet.de 28.04.06, 13:52
                            Fritz,

jak czytam twoja wypowiedz, to mi sie karabin odbezpiecza!!!!!!!!

Co za bzdury piszesz!
                            To niby kto te wszystkie tereny ukradl?? Polska? Polacy?
                            Czy Polacy mieli wplyw na podzial Europy po wojnie??
                            Zapewne minimalny jezeli w ogole!

W pseudo-niemcy nie potraficie nawet poprawnie napisac slowa "pokoj"!!

Nic dziwnego, ze ciagle podjudzacie ludzi i nic dziwnego, ze tylko jeden narod
                            tej ziemi byl zdolny do takich zbrodni jak w czasie II-giej wojny swiatowej!

Niemcy o kolorze skory coraz ciemniejszym, ciemych wlosach i........ha, ha....
                            • Gość: Fritz Re: Do kradzieży to Niemcy są pierwsi. IP: *.dip.t-dialin.net 28.04.06, 14:29
                              Nemo?
                              A masz pozwolenie na bron? A jaki to karabin? Moze to tylko wiatrowka, albo
                              tylko korkowiec!? Odbyles juz sluzbe wojskowa ?! potrafisz odbezpieczac.
                              Albo widziales 4 pancernych i psa, i to ci sie wydaje ze umiesz.
                              Sloneczko swieci. Idz gdzies pobzykac a nie mow o wojnie i o historii, bo na
                              ten temat nic nie wiesz.Ty masz kompleksy nizszosci.
                              W Niemieckiej Reprezentacji gra zawodnik Assamoah, ktory ma czarna skore!
                              No i co z tego. Masz jakis problem z tym?? Jestes rasista???
    • Gość: jasio bis Re: Kiedy Polacy przestaną obrażać Ślązaków i Ni IP: 217.197.74.* 24.04.06, 21:22
      W kwestii formalnej w niemieckich podrecznikach do historii pisze sie o wojnie
      ale nic nie pisze sie o niemieckich odrucienstwach. Nikt Slazakom nie zabrania
      zeby mowili o swoich cierpieniach. Najlepiej jest zeby kazdy mowil o swoim
      cierpieniu.
      • Gość: Fritz Re: Kiedy Polacy przestaną obrażać Ślązaków i Ni IP: *.dip.t-dialin.net 24.04.06, 21:43
        Jasio.
        odpowiedz co z tym twoim planowanym rozbiorem Niemiec? I co z moja propozycja
        zeby sie na niemieckiej plazy wykapac?
        Moze bys uzasadnil?! Moze sie dogadamy. Wystarczy ze raz powiesz prawde.

A ja bym powiedzial, zostaw te cierpienia! Znajdujemy sie w roku 2006. Wiosna
        sie budzi.Idz pobzykac i opowiedz czy bylo przyjemnie. Na ten temat sie nie
        bedziemy klocic.OK.
        • Gość: jasio bis Re: Kiedy Polacy przestaną obrażać Ślązaków i Ni IP: 217.197.74.* 24.04.06, 23:11
          Problem beda mieli Niemcy kiedy jasio wykapie sie w niemieckim morzu jak oni
          zmienia wode na czysta??? hehehe
          • Gość: Fritz Re: Kiedy Polacy przestaną obrażać Ślązaków i Ni IP: *.dip.t-dialin.net 24.04.06, 23:18
            Jasio_BIS

U nas sa prysznice na plazy. I mydla tez nie brakuje.
            Ten Jasio wie do czego to sluzy w przeciwienstwie do Ciebie Jasio_BIS
    • Gość: kodyfikatorek Zaśpjywejma cuzamyn. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.04.06, 22:13
      Hymn

Gôrny Ślônzek, rostomjyűy Hajmatland!
      Z Anaberga widźiš go až po sôm rant.
      Tam w nojgoršy čas při Wjeře ludzie sôm;
      Za ta Źymjo wšysko, co nojdrogše, dôm.

Tam, kaj w šachće migo jyny šole ćyń,
      Tam, kaj flama z werku nocka mjyni w dziyń,
      Tam, kaj w ćymnych chaűpach dycki jasno je,
      Tam, podwjela žyćo, myślôm wrôcôm śe.

Tam, kaj śmjerć to čynsto je bergmôna los,
      Kaj kobjytki skrômne, gryfnych dźoűškôw moc,
      Tam, kaj wele hoűdy stoű Fatrowy Dôm,
      Tam žech zowdy dôma, tam môj Hajmat môm.
      • Gość: Fritz Re: Zaśpjywejma cuzamyn. IP: *.dip.t-dialin.net 24.04.06, 22:52
        Kodyfikatorek, kennst Du auch das Schlesisches Lied ?

Hohe Tannen weisen die Sterne
        an der Iser wildspringender flut.
        Liegt die Heimat auch in weiter Ferne,
        doch du Rübezahl hütest die gut.

Hast dich uns zu eigen gegeben,
        der die Sagen und Märchen erspinnt,
        und im tiefsten Waldesleben
        als ein Riese Gestalt annimmt.

Komm zu uns an das lodernde Feuer,
        in die Berge bei stürmischer Nacht.
        Achirm die Zelte, die Heimat,die teure,
        komm und halte mit uns treue Wacht.

Mein Schlesierland, Mein Heimatland !!!
        • stix Zdradziliście Heimat na rzecz Vaterlandu. 24.04.06, 22:55
          Przestańcie więc śpiewać o tym Heimacie.
          • Gość: Fritz Re: Zdradziliście Heimat na rzecz Vaterlandu. IP: *.dip.t-dialin.net 24.04.06, 23:09
            Stix a co ci przeszkadza?
            Heimat jest czescia Vaterlandu!

Der Ostpreusse.Der Westpreusse.Der Pommer.Der Brandenburger.Der Schlesier.
            Der Sudetendeutsche. Der Sachse.Der Türinger.Der Friese. Der Westfale,
            Der Rheinländer.Der Pfälzer.Der Schwabe.Der Bayer.Der Baadenser.Der Hesse.
            Der Franke. I wszyscy mamy jeden Vaterland.

D E U T S C H L A N D...ENIG...V A T E R L A N D
            • stix Ostpreussen kaputt. Pommern kaputt. 24.04.06, 23:12
              Schlesien kaputt. Hitler kaputt.
              • Gość: Fritz Re: Ostpreussen kaputt. Pommern kaputt. IP: *.dip.t-dialin.net 24.04.06, 23:14
                und stix kapput.
    • zabol68 Re: Kiedy Polacy przestaną obrażać Ślązaków i Ni 25.04.06, 11:59
      Biedni wy jesteście.Jesteście bardziej niemieccy niż sami niemcy!Jesteście jak
      chorągiewki.Przypominam powstania śląskie.No i co najważniesze chodzi tutaj o
      kasę.Gdyby w Polsce było lepiej niż w Niemczech wszyscy Ślązacy byliby
      Polakami. Tak juz dawniej bywało.A co do gości to nikt Niemców nie zapraszał w
      1939 do Polski.A komentarz na temat zbrodni sobie podaruję.I to przeważnie wy
      obrażacie Polaków.Faszysto cholerny.
      • Gość: Fritz Re: Kiedy Polacy przestaną obrażać Ślązaków i Ni IP: *.dip.t-dialin.net 25.04.06, 14:29
        Zabol68 albo zzabuga_nski.
        Jeszcze jeden historyk, fachman od przekrecania historii.
        1. Jestesmy tak niemieccy jak nasi przodkowie i nasze dusze!
        2. Co do choragiewek, to badz ostrozny. Najwieksi przyjaciele ZSRR i Rosji
        sa dzisiaj najwiekszymi przyjacielami USA. Amerykanie to wiedza i nie
        wpuszczaja was do siebie bez Visy.
        3.Plebiscyt na Gornym Slasku zainicjanowany przez Polske, wygrali Niemcy.
        Polakom sie to nie podobalo wiec wywolali Powstanie, przy pomocy Wojska
        Polskiego.To byla Agresja Polski przeciwko Niemcom. 98% Slazakow nie bralo
        udzialu w tym Zamieszaniu. To byli goscie z Polski.
        4.Za chlebem jezdza Polacy a nie Slazacy.
        5.W okresie miedzywojennym Polacy podjudzani przez polski Klerus modlili sie i
        prosili Boga o wielka wojne z Niemcami.Mordowali i znecali sie nad wszystkimi
        Mniejszosciami, a najwiecej nad Niemcami i Ukraincami.
        6.Zbrodnie niemieckie na Polakach sa udokumentowane.
        Polskich Zbrodni popelnionych na Niemcach wypieracie sie, albo bagatelzujecie.
        7.Nikogo nie obrazalem, i nie obrazam. Ty obrazasz, bo nie masz argumentow.
        Faszysta to raczej ty jestes, bo ty myslisz ze wy pepkiem swiata jestescie.

• Gość: jajowy Re: Kiedy Polacy przestaną obrażać Ślązaków i Ni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.06, 15:34
          Wygrali bo zwieżli chalastrę pociągami z całych Niemiec.Ty cholwerny fakyu-
          chisto-tego zapomniałeś.Złodzieju pie...ny.Od dziś cie szukam!!!!!!!!! I znajdę?
          Zapoznam cie z twoim heimatem.Gwarantuję.
          • oberschlesier.de Weź krople na uspokojenie i wyluzuj głupku 25.04.06, 16:45
          • Gość: Fritz Re: Kiedy Polacy przestaną obrażać Ślązaków i Ni IP: *.dip.t-dialin.net 25.04.06, 17:21
            Jajowy!

Co sie pienisz!? Dotknela cie prawda. Halastra przyjechala od was.
            Co umiesz poza grozbami??
            Dlaczego mnie nazywasz zlodziejem?
            Co ci ukradlem????!!!!
            Szukasz mnie. Zapraszam. I co chcesz mi zrobic ???
            Co mi gwarantujesz?? Powiedz.

• Gość: XCVBN Re: Kiedy Polacy przestaną obrażać Ślązaków i Ni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.06, 12:12
              KAPUT.
              • Gość: Fritz Re: Kiedy Polacy przestaną obrażać Ślązaków i Ni IP: *.dip.t-dialin.net 26.04.06, 19:53
                Nie wiem gosciu XCVBN, co ty chciales tym "Kaput" wyrazic.
                Moze chcesz ludziom pokazac ze juz 5 duzych liter znasz.
                Albo ze jestes po pracy kaput? Albo masz problem z wyslowieniem.
          • Gość: Fritz Re: Kiedy Polacy przestaną obrażać Ślązaków i Ni IP: *.dip.t-dialin.net 26.04.06, 19:59
            Jajowy, jeszcze nie odpowiedziales.?!

A po za tym pisze sie " fuck you " .!
            Ucz sie po angielsku poprawnie, bo jezyk angielski jest w dzisiejszym swiecie
            globalnym bardz wazny. A w programowaniu nie do zastapienia.
        • Gość: bolo Re: Kiedy Polacy przestaną obrażać Ślązaków i Ni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.06, 15:37
          FRITZEK PICEK-DAWNO JUŻ gEBELS TRAWKĘ LIŻE I cIEBIE TEŻ TO SPOTKA. TY
          PROPAGANDO 3 RZESZY.
          • oberschlesier.de Groźby karalne? Uważaj synku co mówisz... 25.04.06, 16:48
            Pamiętaj! To może drogo kosztować!
          • Gość: Fritz Re: Kiedy Polacy przestaną obrażać Ślązaków i Ni IP: *.dip.t-dialin.net 25.04.06, 17:27
            Bolo. Co cie boli.
            O czym ty mowisz? O Goebelsie? Od 45 roku nie zyje.III Rzesza od 60 lat nie
            istnieje. Nie wiesz tego. Gdzie ty zyjesz czlowieku!?
            Wy juz jestescie w Europie. To musisz zrozumiec ze juz prawdy sie nie da ukryc.
            Nawet taki odporny na wiedze jak ty , musi to zrozumiec.
            • Gość: gosc:diablik Re: Kiedy Polacy przestaną obrażać Ślązaków i Ni IP: 217.197.78.* 25.04.06, 18:16
              Do Fritza,Oppelnera, Oppelnera_os i wszystkich myslacych podobnymi
              kategoriami.Juz zabieralem glos na tym forum i nie chce sie powtarzac. Kto
              bedzie ciekawy to znajdzie moja wypowiedz.Masz racje nad niemieckim morzem
              mozna sie kapac opalac i rozkoszowac sie zyciem w kulturalny sposob sam to
              sprawdzilem.Natomiast w/w proponuje zignorowac takie wypowiedzi jak :stixa
              jasio bis, jajowego itp internautow. Podejrzewam ze sa to mlodzi ludzie ktorzy
              potrafia tylko jatrzyc, siac nienawisc a to do niczego dobrego nie
              prowadzi.Panowie proponuje nie odpisywac na ich posty a wowczas zobaczymy co z
              nich "wylezie"? Lekcje historii ci mlodzi ludzie opuszczali i byli chyba na
              wagarach?Ja przezylem juz wiele i mialbym moralne prawo do wypowiedzenia sie w
              tych trudnych tematach.Osoby pokroju stixa powinni miec zal do Najwyzszego ze
              nie stworzyl tylko takich jak oni, ale podejrzewam ze gryzzzzzzzzzzliby sie
              miedzy soba jak wsciekle psy az sami by sie unicestwili.Jeszcze raz prosze Was
              ignorujcie te posty i nie odpisujcie.A ja jako diablik mowie ze na kazdego
              przyjdzie czas i utuli wszystkich matka Ziemia.Pozdrawiam wszystkich trzezwo
              myslacych a za ordynarne i hamskie posty wobec innych narodow poprostu jest mi
              wstyd jako Polakowi.
              • Gość: jasio bis Re: Kiedy Polacy przestaną obrażać Ślązaków i Ni IP: 217.197.74.* 25.04.06, 19:02
                diablik jestes nie obiektywny. Cala dyskusje sprowokowali Niemcy polskojezyczni
                siedza nad Renem i sie smieja jak my sie niezdrowo podniecamy. Poogladaj sobie
                tylki wpisy oppelnera sa wszedzie na kazdym slaskim forum i prawie we
                wszystkich watkach. To jest szumowina i zakala przeciez takiego ciula nie da
                sie w zaden sposob tolerowac nawet przy najlepszych checiach.
              • Gość: Fritz Re: Kiedy Polacy przestaną obrażać Ślązaków i Ni IP: *.dip.t-dialin.net 26.04.06, 09:23
                Diablik.
                Dziekuje Ci za te slowa.
                Nie rob sobie za duzo zmartwienia.Jak byles w Niemczech to wiesz jak naprawde
                jest. Wiesz ze wiekszosc ludzi nie mysli o niczym innym, jak tylko dobrze zyc,
                bo to zycie jest bardzo krotkie.
                Co do Polakow! Nie musisz sie wstydzic!
                To znam ich bardzo wielu, ktorzy tez nad Renem zyja i jako Polacy.To sa w
                wiekszosci porzadni ludzie, pracojacy tak samo jak my.Ciesza sie urlopem tak
                samo.W miedzyczasie tez sa juz dwojezyczni. Z nimi mozna tez pogadac o wszystim,
                i pozartowac o wadach jakie wszystkie nacje maja, bez wzajemnego sie obrazania.

A oszolomow trzeba troche pogonic.
                • Gość: old Re: Kiedy Polacy przestaną obrażać Ślązaków i Ni IP: 85.195.119.* 26.04.06, 09:45
                  Diablik dobrze prawi. Ale sprawa ma jeszcze jedno dno. Za takimi typkami jak
                  jasio, bis, jajowe i podobnymi, chowa sie "ynteligencja, panie", ktora sama na
                  jasiowy sposob nie przemawia, ale jasiom udziela poparcia. Nekiedy zapominaja
                  nawet o kamuflazu, tak jak ostatnio w Zakopanem.

• Gość: PL=D Re: Kiedy Polacy przestaną obrażać Ślązaków i Ni IP: *.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.06, 15:22
      Germańska buta nie zna granic. Historia ich nic nie nauczyła.
      Wymordowali miliony ludzi. Spalili setki miast i wsi.
      Wywieźli tony złota, i dzieł sztuki.
      I skorzystali jeszcze z planu Marshalla.
      Teraz, jako bogacze Europy z pogardą patrzą na Polskę
      i inne biedniejsze kraje wstępujące do unii.
      Niemcy ogólnie, nie są ani lepsi ani gorsi od Polaków. Są po prostu inni.
      Niestety dla wielu Niemców wciąż jest rok 1933,
      a 20 kwietnia świętują urodziny pewnego bruneta z wąsikiem.
      Otton III inaczej wyobrażał sobie jedność Europy 1000 lat temu.
      • Gość: Fritz Re: Kiedy Polacy przestaną obrażać Ślązaków i Ni IP: *.dip.t-dialin.net 28.04.06, 13:34
        PL=D
        Pomieszales wszysko. Poucz sie! Poinformuj sie porzadnie a dopiero potem
        zabieraj glos. A jak to zatrudne dla ciebie, to rob tak jak radzi Opellner tzn.
        = "strugaj koniki"
        • Gość: P=D Re: Kiedy Polacy przestaną obrażać Ślązaków i Ni IP: *.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.06, 15:11
          A nie mówiłem?
          Uderz w stół prawdy a butne niemieckie nożyce sie odezwą!
          Co ty do mnie człeku rozmawiasz?
          Jakiej historii mam się uczyć? Niemieckiej? Z czego?
          Przecież wszystkie niehitlerowskie książki z historii spaliliście w latach 30.
          ---
          To przez takich jak ty "niemców przez małe n" tak was kochają w świecie.
          Auf Wiedersehen Fritzu, niemiecki pseudokibicu!
          • Gość: Fritz Re: Kiedy Polacy przestaną obrażać Ślązaków i Ni IP: *.dip.t-dialin.net 28.04.06, 16:45
            P=D
            No.Teraz juz wszysko o sobie powiedziales?
            Najpierw sie naucz polskiej historii porzadnie, zawodowy historyku. Nie tylko
            tej gomulkowsko-komunistycznej, lecz tej przedwojenno-sanacyjnej zanim dziub
            otworzysz.Zwiedzilem napewno wiecej swiata jak ty, i nikt mnie jeszcze oprocz
            ciebie i takich podobnych jak ty, nie obrazal.Ksiazek jest wystarczajaco.
            Oceniajac twoja wypowiedz,nie jestem pewny czy ty sobie poradzisz z trudniejszym
            tekstem.Poza tym nie wiem czy ty wiesz kiedy sie z duzej akiedy z malej litery
            pisze.
            Dlaczego jestem niemieckim pseudokibicem?

Wenn Du willst, können wir auch in deutscher Sprache korrespondieren, du
            Schlaumeier, du kleiner!

• paulo69 posdraffiam, ffszychstkich pollakuff!!! 28.04.06, 20:25
      a praffda jest thaka-niemcuff i thak wiekchsschosc schwiata nie lubi, czy tho z
      pholskii, czy skhad inond. pholska dla polakuff!!!
      • Gość: Fritz Re: posdraffiam, ffszychstkich pollakuff!!! IP: *.dip.t-dialin.net 29.04.06, 01:32
        paulo69!
        Pawelku, a jakie problemy ty masz. Widze ze jestes legasthenikiem!
        Nie wierze ze ty to znaczenie tego slowa znasz!
        No to ci wytlumacze. To jest uposledzenie umyslowe, ktore ujawia sie przez to,
        ze ten co na to choruje nie umie literek poprawnie poskladac.
        Przykro mi ze to cie trafilo!!!!
        • Gość: jasio Re: posdraffiam, ffszychstkich pollakuff!!! IP: *.chello.pl 29.04.06, 10:37
          No, przykro to mówić ale musiała ta przypadłość trafić także żelaznego
          Benedykta. Czy jego zdążą wyleczyć?
          • Gość: Fritz Re: posdraffiam, ffszychstkich pollakuff!!! IP: *.dip.t-dialin.net 29.04.06, 11:13
            Jasio!
            o jakim Benedykcie piszesz? Prosze dokladniej.!
            • Gość: jasio Re: posdraffiam, ffszychstkich pollakuff!!! IP: *.chello.pl 29.04.06, 12:43
              Fryc, nie powiesz mi że nie znasz Beńka?
              • Gość: Fritz Re: posdraffiam, ffszychstkich pollakuff!!! IP: *.dip.t-dialin.net 29.04.06, 16:20
                Jasio.

powaznie,nie znam!
    • Gość: POW Re: Kiedy Polacy przestaną obrażać Ślązaków i Ni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.04.06, 13:03
      Corocznie obrażają między innymi świętowaniem swoich polskich powstań,
      zmierzających do zaboru Górnego Śląska, nazywając je "śląskimi".
      • Gość: jasio Re: Kiedy Polacy przestaną obrażać Ślązaków i Ni IP: *.chello.pl 29.04.06, 18:13
        Wy nie musieliście robić powstań boście byli rasą panów, mieliście szkołę,
        urzędników, wyższe pensje i inne przywileje. Wy tylko broniliście tych
        przywilejów i tego aby niezniemczeni Ślązacy na was tyrali.
        • Gość: Pytek Re: Kiedy Polacy przestaną obrażać Ślązaków i Ni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.04.06, 23:52
          Do kogo ta mowa?
        • Gość: Fritz Re: Kiedy Polacy przestaną obrażać Ślązaków i Ni IP: *.dip.t-dialin.net 30.04.06, 00:34
          _jasio !

Nie opowiadaj glupstw. Nie mieszaj Narodowosci z panami, czy kapitalistami.
          "panowie" czy "kapitalisci" mozesz nazwac jak chcesz byli zawsze, i sa do
          dzisiaj miedzynarodowi.A niewyksztalcony pracowal na wyksztalconego tzn. na
          " madrzejszego "! Nikt nie przeszkadza dzisiaj nikomu zeby byc " madrzejszym"
          Szkol jest conajmniej w Europie wystarczajaco.
          A do pracy nikt nikogo nie zmuszal.Kto nie chce, nie musi sie uczyc.Kto nie
          chce pracowac, nie musi pracowac!
          A wiele ludzi na Slasku teskni do dzisiaj, zeby bylo jak za Niemca!
          • Gość: jasio Re: Polskich Ślązaków nie obrażamy IP: *.chello.pl 30.04.06, 20:19
            Wiem, wiem. To zdrajcy z organizacji zwanej Towarzystwem Kulturalnym
            Niemieckim. Nic nie robią a już najmniej kultury!. Fuj!
            • Gość: Prawda zwycięży! Re: Polskich Ślązaków nie obrażamy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.05.06, 00:25
              Obrażacie "jasio", obrażacie!

Tak jak Polacy obrażają Górnoślazaków z lat 1919-1921, określając Ich mianem
              powstańców śląskich.

Informacja o tym, kto naprawdę wtedy grał tę rolę, znajduje się tu:

www.pilsudski.org/Polish/Zbiory/Archiwum/Archiwum-008.html
              Dlaczego Polacy od ponad 85 lat nie otwierają tej puszki Pandory?

• oberschlesier.de Re: Polskich Ślązaków nie obrażamy 01.05.06, 01:45
                Polacy boją się niewygodnej prawdy.
          • Gość: bez presse Re: Kiedy Polacy przestaną obrażać Ślązaków i Ni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.04.06, 21:07
            I tak zas' bydzie, bo tak byc' musi!
            • Gość: linker Kej Poloucy ustanóm rzadzić Szlónzoukóm i Niymcóm? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.05.06, 20:50
              A jak bóuo po Prowdzie, mouciy tu:

www.opfergang.de/ok037.htm
    • wq5grj Re: Kiedy Polacy przestaną obrażać Ślązaków i Ni 01.05.06, 11:38
      Chłopie daj spokój idz na dwór naciesz się wiosną i bądz po prostu
      dobry i uśmiechaj się do innych i zobaczysz że będzie lepiej...
      Pozdrawiam.
      • Gość: yno Smjyuowaniy! Re: Kiedy Polacy przestaną obrażać Ślązaków i Ni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.05.06, 18:11
        Kej Uooni soom zatrute Rydzykowo-Kaczorowoom niynawis'cioom?!
    • Gość: . Re: Kiedy Polacy przestaną obrażać Ślązaków i Ni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.06, 22:00
      co za durne pytanie.Kiedy Polacy przestaną obrażać Ślązaków . Ślązak to
      przecież Polak
      • Gość: Pytek Re: Kiedy Polacy przestaną obrażać Ślązaków i Ni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.05.06, 23:51
        Uod kej?
        • oppelner_os Re: Kiedy Polacy przestaną obrażać Ślązaków i Ni 02.05.06, 08:49
          Ja zaczne zaraz obrazac Polakow za te ich dziurawe drogi.
          Kiedy Polacy naucza sie budowac drogi bez dziur i kolein?
          Tam do was trzeba jezdzic Leopardem II
          • Gość: Fritz Re: Kiedy Polacy przestaną obrażać Ślązaków i Ni IP: *.dip.t-dialin.net 02.05.06, 10:19
            Hallo Oppelner!
            Teraz znowu wiesz gdzie zyjesz.
            A powiedz mi gdzie sie poszedles zalatwic na tym odcinku drogi od granicy az do
            Breslau!??
            • oppelner_os Re: Kiedy Polacy przestaną obrażać Ślązaków i Ni 02.05.06, 12:53
              Witam cie Fritz. Zaraz za granica na stacji Shella a pozniej tuz przed zjazdem
              na Oppeln. Na odcinku A4 do Breslau nie ma zadnych toalet. Pomiedzy Brieg a
              zjazdem na Oppeln wybudowali calkiem niezle 2 parkingi z toaletami (nawet woda i
              reczniki papierowe byly). Tylko jest jeden problem: To nie Polacy zbudowali ten
              odcinek pomiedzy Breslau a Oppeln. Ulice w Oppeln wygladaja jak w 1945 roku.
              Nawet slalomem nie da sie jezdzic i do tego ten wszechobecny brud na drogach i
              chodnikach. Mam M-Klasse ale i tak przezylem horror najpierw w Boleslawcu na
              przejezdzie a pozniej w Oppeln na ZWM. Jasiu wie gdzie to jest. Polacy nie
              potrafia zbudowac choc jednej niedziurawej drogi, skandal Fritz.
              • Gość: Fritz Re: Kiedy Polacy przestaną obrażać Ślązaków i Ni IP: *.dip.t-dialin.net 02.05.06, 14:03
                Moze pojade w lecie. Zobaczymy .
                Juz od dawna planuje taka Heimatreise od Görlitz, über Hirschberg, Glatz,
                Neisse, Brieg, Oppeln, Gleiwitz bis Saybusch.
                W Oppeln zostane troche dluzej, bo to moje miasto. To przy okazji ocenie co
                zrobiono za moje podatki.
                • oppelner_os Re: Kiedy Polacy przestaną obrażać Ślązaków i Ni 02.05.06, 14:21
                  Mnie tam tak szybko nie zobacza. Oppeln tez jest moim miastem. Poza autostrada
                  i rynkiem w Oppeln nic sie nie zmienilo. Ulice sa jeszcze bardziej dziurawe niz
                  2 lat temu (ostatni moj pobyt w Oppeln). Bardzo duzo kuzu i brudu na ulicach w
                  Oppeln. Cos tam niby remontuja ale wiesz jak robia to Polacy, na odpier...l.
                  W czwartek jechalem ok. 13.00 z Oppeln do Malapane a dwie godziny pozniej mial
                  tam miejsce ciezki wypadek z ofiara smiertelna.

Latem lece daleko, tzn. do Tajlandii z zona i synem oraz znajomymi. Juz tam
                  bylem 4 lata temu i bardzo mi sie tam podobalo.
                  • Gość: Fritz Re: Kiedy Polacy przestaną obrażać Ślązaków i Ni IP: *.dip.t-dialin.net 03.05.06, 13:25
                    Ja, juz conajmniej 7 lat tam nie bylem. Musze popatrzec zeby byc "up to date".
                    Pare starszych ludzi odwiedzic dopluki jeszcze zyja.
                    No i oczywiscie popatrzec czy cos sie zmienilo.
                    Zobaczymy.
      • Gość: Gosc Re: Kiedy Polacy przestaną obrażać Ślązaków i Ni IP: *.dip.t-dialin.net 02.05.06, 10:09
        Rodowity Slazak jest takim Polakiem,
        Jak rodowity Turek Niemcem.
        • Gość: . Re: Kiedy Polacy przestaną obrażać Ślązaków i Ni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.06, 10:14
          Gość portalu: Gosc napisał(a):

> Rodowity Slazak jest takim Polakiem,
          > Jak rodowity Turek Niemcem.

dokończ - Śląsk nie powinien należeć do Polski - nicht wahr ignorancie?
          • oppelner_os Re: Kiedy Polacy przestaną obrażać Ślązaków i Ni 03.05.06, 18:47
            Pewno, ze nie powinien. Wy Polacy zrujnowaliscie Slask.
            • Gość: szkódniki z RP Re: Kiedy Polacy przestaną obrażać Ślązaków i Ni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.06, 00:32
              Jeszcze niy skóńczyli! Troch im uostauo do niszczynio.
              • Gość: Fritz Re: Kiedy Polacy przestaną obrażać Ślązaków i Ni IP: *.dip.t-dialin.net 04.05.06, 21:59
                A dlaczego ty patrzysz jak ci Heimat niszcza
                • Gość: gorolooma Re: Kiedy Polacy przestaną obrażać Ślązaków i Ni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.06, 10:30
                  Bez Wos se rady z niyma niy dooma. Z Istnymi!
                  • Gość: polski slunzok Re: Kiedy Polacy przestaną obrażać Ślązaków i Ni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.06, 10:42
                    jak ni bedzie niemiachów to wteda
                    • oppelner.os Re: Kiedy Polacy przestaną obrażać Ślązaków i Ni 06.05.06, 11:14
                      Wtedy bedzie jeden wielki Scheiss
    • Gość: jasio Re: Kiedy Polacy przestaną obrażać Ślązaków i Ni IP: *.chello.pl 11.05.06, 19:42
      Juz nigdy nie bede obrazac Niemcow
      • oppelner.os Re: Kiedy Polacy przestaną obrażać Ślązaków i Ni 11.06.06, 00:00
        Nie chce mi sie w to wierzyc jasiu.
    • Gość: obserwator Re: Kiedy Polacy przestaną obrażać Ślązaków i Ni IP: 82.160.19.* 11.06.06, 04:17
      Widze ze ten temat wzbudza wiele watpliwosci wsrod internautow wiec postaram
      sie obiektywnie wypowiedziec. Jesli chodzi o moje pochedzenie to urodzilem sie
      w Namyslowie woj. Opolskie i musze przyznac ze w tamtych stronach o slasku nie
      wiele sie mowi moze zbyt blisko Wroclawia gdzie pozazdroscic zbiera sie
      smietanka intelektualna bijaca na glowe cala skomercializowana Warszawke. W
      wieku 3 lat przeprowadzilem sie do Niemodlina (PIERSI :)) a pozniej jeszcze
      dalej w okolice Strzelec Op. gdzie wiezienia pekaja w szwach :) Mieszkam tu juz
      ponad 20 lat i nauczylem sie od sasiadow wielu pozytecznych rzeczy. Ślązacy
      dbają o swoje lubią czystosc i ciezką pracą dochadza do sukcesu. Jak jakis
      burak z osiedla ma watpliwosci to niech popatrzy na kolegow ktorych starsi
      zrobili kase i wynosza sie z miasta kupujac domek na wsi...
    • Gość: Aar Re: Kiedy Polacy przestaną obrażać Ślązaków i Ni IP: *.memphys.uni-frankfurt.de 11.06.06, 13:09
      Jak wygraja z Niemcami w srode:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka