Gość: marek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.06, 14:58 Sami zobaczcie. Niesamowite! www.esensja.pl/ksiazka/ksiazki/obiekt.html?rodzaj_obiektu=2&idobiektu=2318 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Pipa Re: Powieść Zbigniewa Górniaka!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.06, 15:14 Łee, kurde, a jużem myśloł, żech ktoś apelowuje do forumowiczów, aby powiesić redaktora... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxim Re: Powieść Zbigniewa Górniaka!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.06, 15:17 Gdzie można tę książkę kupić w Opolu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: behemot Re: Powieść Zbigniewa Górniaka!!!!! IP: *.nowyzwm.punkt.pl / 217.197.79.* 03.07.06, 15:36 Zbysiu! Kiedy uroczysta promocja ksiażki połączona z rozdawaniem autografów, uśmiechów i uścisków dłoni? Wieczorek autorski w jakiejś knajpce ale bezalkoholowy?Może w Kinopleksie. Potrzebna jest pompa w sadzawce i mówię to najzupełniej szczerze i bez jaj.Może 22 lipca byłby dobry? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rzecznik Pulpiarza Re: Powieść Zbigniewa Górniaka!!!!! IP: *.eranet.pl 03.07.06, 16:14 Odpowiadam Pipie: powiescie Autora dopiero po przeczytaniu. Jak Was zanudze. Odpowiadam Maximowi: za pare dni do kupienia we wszystkich ksiegarniach i MPiKach do ktorych docieraja ksiazki wyd. Proszynski. Teraz do kupienia w ksiegarniach internetowych, trzeba w Google wrzucic Pulpa fikcyjna. Odpowiadam behemotowi: data 22 lipca znakomita, jajcarska, ale... kurde, autor strasznie sie krepuje takich sytuacji wbrew wszlelkim pozorom i wyobrazeniom o nim. I nie wiadomo, czy da sie namowic na to, ale pewnie tak. Kinopleks za duzy, lawka pod nto wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: behemot Re: Powieść Zbigniewa Górniaka!!!!! IP: *.nowyzwm.punkt.pl / 217.197.79.* 03.07.06, 16:45 A od czego ma rzecznika? Niech on zapycha dla Zbycha.Co tam ławka, wszak Zbych nie Himilschbach by na ławce z nalewką wiśniową się promować.W holu kinopleksu byłoby dobrze tanio i nowocześnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Re: Powieść Zbigniewa Górniaka!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.06, 16:14 Swietny pomysł! Panie Zbyszku - czekamy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: propozycja Re: Powieść Zbigniewa Górniaka!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.06, 16:25 A może władze miasta zorganizują cosik w amfiteatrze, który przecież ma tętnić życiem. Pronuje połączyć spotkanie z Autorem np. z koncertem Rollig Stonesów. To by dopiero było... Panie Zbigniewie, gratulacje i życzę powodzenia! Tak trzymać! Mam nadzieję, że opolska GW poinformuje PT Czytelników o debiucie literackim pana Zbigniewa, to bodaj pierwszy przypadek, że książkę opolskiego autora wydaje największe wydawnictwo w naszym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazik sol. Re: Powieść Zbigniewa Górniaka!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.06, 17:09 Czekam więc z niecierpliwością na książke mojego ulubionego felietonisty :-). Jeśli będzie równie udana jak łikendowe felietony w nto, sukces murowany! Dobrze, że są jeszcze w naszym mieście ludzie, którzy odnoszą sukces. Warto brać z nich przykład. Czapki z głow przed redaktorem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciekawy Gorniak czy to ten komunista? IP: *.ipt.aol.com 03.07.06, 19:52 Ten komunistyczbny pismak ktory odkryl nagle ze jest prawicowcem? Fajnych macie idoli:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mlynarz Do Ciekawego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.06, 19:59 Co ty koles za bzdety piszesz... Kiedy on był komunistą? Ja sobie nie przypominam. W nto komunista był Mach, Szczur ale nie Górniak. Powaliło cie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciekawy Do mlynarza IP: *.ipt.aol.com 03.07.06, 20:22 To on tam tylko ubikacje sprzatal i kombinowal jak z Trybunki Proletariuszy zdjac?To on taki Konrad Wallenrod ,tak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bystry Re: Powieść Zbigniewa Górniaka!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.06, 12:57 Janek ? Ale chyba nie GOCZOL ? Szczena mi opadla jak przeczytalem Kube w jego serialu dwuodcinkowym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szop Re: Powieść Zbigniewa Górniaka!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.06, 20:03 Gratulacje! Coś się komuś z tego naszego grajdoła udało! Nareszcie coś pozytywnego, czekam z niecierpliwościa na książkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fan Re: Powieść Zbigniewa Górniaka!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.06, 21:33 Brawo Ziłu! Jutro lecę do księgarni zarezerwować pozycję! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polonusy Re: Powieść Zbigniewa Górniaka!!!!! IP: *.bulldogdsl.com 03.07.06, 21:58 Pozdrowienia dla red. Górniaka od Poloni brytyjskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anyah Re: Powieść Zbigniewa Górniaka!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.06, 10:37 Brawo, brawo. Fajna, jajcata okładka! Zobaczymy co w środeczku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: behemot Re: Powieść Zbigniewa Górniaka!!!!! IP: *.nowyzwm.punkt.pl / 217.197.79.* 04.07.06, 11:12 A nudne Radio Opole z tej ziemi mogłoby czytać ustami Maćkowiaka powieść w odcinkach..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: behemot Re: Powieść Zbigniewa Górniaka!!!!! IP: *.nowyzwm.punkt.pl / 217.197.79.* 04.07.06, 11:16 A tak swoją drogą to kto w Opolu ostatnio napisał i wydał powieść? Może ktoś ze Związku Zawodowego Literatów Polskich odpowie? Ja pamietam trylogię Kazimierza Kowalskiego Partyzant nie składa broni (Bronia sama sie położy).Ale to było w prehistorii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek & Ania Re: Powieść Zbigniewa Górniaka!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.06, 12:25 Niech gazeta zrobi rozmowę z Autorem! Chcemy sie dowiedzieć czegoś więcej! Pan Górniak to bardzo ciekawa postać, bo i prasa, i telewizja a teraz literatura. Świetnie, że renomowane wydawnictwo zdecydowało się wypromować opolskiego twórcę. Gratulujemy. No i czekamy na dostawę w ksiegarniach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to dobre Re: Powieść Zbigniewa Górniaka!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.06, 12:54 pytanie do p. Wieslawa Malickiego literata dziennikarza poety chyba szefa ZLP. Pare ksiazek ukazalo sie w wydawnictwach opolskich, ale nie sa to ksiazki do czytania pod prysznicem...:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mrówa Re: Powieść Zbigniewa Górniaka!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.06, 14:51 Hahaha, nawet nie wiem kto to Malicki. Mam nadzieję że pan Górniak nie zapisze się do ZLP. Gratuluje książki, mam nadzieję, że jest równie dobra jak pana prokapitalistyczne feletony. Przeczytamy, zobaczymy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miłosz Frankowski Re: Powieść Zbigniewa Górniaka!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.06, 15:22 Wiedziałem, że ten chłop zrobi kiedyś karierę. Jego felietonistyka to perła na tle nudniego, nijakiego dziennikarstwa w naszym regionie. Mam wielu znajomych, którzy kupują NTO tylko i wyłącznie dla tego autora. I niezwykle szkoda, że teksty te ukazują się jedynie w lokalnej gazecie czytanej przez sprzątaczki i ślusarzy z paszportem niemieckim. Ten facet powinien mieć stały felieton w Dzienniku albo Newsweeku... Czego mu z całego serca życzę, bo na to zasługuje! Ziemkiewicz? Semka? NIE! Czas na Górniaka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznaniak To o nim mowa? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.06, 16:06 www.kurier.nl/news.php?id=329 Znalazłem w googlach. Nieżle koleś pisze, haha, na czasie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: behemot Re: To o nim mowa? IP: *.nowyzwm.punkt.pl / 217.197.79.* 04.07.06, 17:42 No nie pompujcie tak Zbynia bo pęknie jak balon.Nikt jeszcze nie czytał a już wszyscy srają po nogach, a może być knot. Był to post schładzający. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krisstof Re: To o nim mowa? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.06, 18:07 Czy książka jest już w księgarniach? Będzie jakaś akcja promocyjna, spotkania autorskie etc.? Czekamy, czekamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szczukmistrz Re: To o nim mowa? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.06, 18:47 Mam nadzieję, że Kazia Szczuka nie będzie recenzować tej książki. Przypominałoby to wówczas sędziowanie na mundialu :-). A nich tam. Przypomnę Wam ten wywiad bo niezły. Prosze, oto on. Z Kazimierą Szczuką, pisarką i feministką, rozmawia Zbigniew Górniak - Jak mam się zwracać do Kazimiery Szczuki w tym wywiadzie? Dużą literą - "Pani”, czy małą - "pani”? Ta duża litera to dla pani jak cmoknięcie w dłoń? - Z tego co mi wiadomo o poprawnej polszczyźnie, to używamy wielkiej litery w słowach pan/pani jedynie na początku zdania i wówczas, kiedy słowo służy jako tytuł, co raczej nie odnosi się do kobiet. - Dlaczego was, feministki, tak irytują przejawy naszej męskiej szarmancji? W mejlu, który zapraszał na spotkanie z panią w Opolu, przeczytałem, że ci, którzy ustępują wam miejsca w drzwiach, kiedyś mogą te drzwi zatrzasnąć przed nosem. Zgrabne, ale naciągane, bo to tak, jakby napisać, że matka, która karmi dziecko mlekiem, może je kiedyś nakarmić trucizną. - Gdyby dziecko pozostawać miało przez resztę życia w zależności od matki- karmicielki, w istocie byłaby to tylko kwestia jej dobrej woli, czym je nakarmi. Dorośli sami decydują o tym, co będą jedli. Podobnie kobiety same powinny decydować o swoich sprawach. Skądinąd na pewno nie irytuje feministek dobre wychowanie u mężczyzn. Ale zachowanie określane jako szarmanckie na ogół wcale nie jest przejawem dobrego wychowania. Bywa przejawem prowincjonalności, natręctwa, a nawet, niestety, chamskie. - Jak pani znosi to stałe wojenne napięcie? Jak to jest: kłaść się do łóżka ze świadomością, że jutro trzeba wstać do boju z męską częścią świata? - Nie muszę tego znosić, bo po prostu tego nie odczuwam. To są pana wyobrażenia na mój temat. - A propos łóżka, to z kim się pani do niego kładzie? - To ma być, jak rozumiem, prowokujące, śmiałe dziennikarskie zagranie? I zapewne czuje się pan bardzo szarmancki. - Ale przecież same panie nawołują, żeby ze sprawy intymnej uczynić polityczną, więc publiczną. Skoro tak, to pytam... - Jeżeli w ten sposób pojmuje pan definicje sfery prywatnej i politycznej, to mogę panu tylko pogratulować intelektualnego poziomu i kultury. - Czy w Polsce owieczki rzeczywiście milczą i czy rzeczywiście są owieczkami? Czy wy nie dostrzegacie tych wszystkich menedżerek, prezesek banków i konsorcjów, wybitnych dziennikarek i pisarek, sportsmenek, sędzin, mecenasek, prokuratorek, konsultantek, no i - tu zabrakło mi żeńskiego odpowiednika - kobiet-polityków? Niektóre z nich to prawdziwe wilczyce. - Zadawanie takich pytań do niczego nie prowadzi. W porównaniu z kobietami w Skandynawii mamy źle, a z Somalii - dobrze. No i co z tego? Czy to znaczy, że mamy uznać, że jest średnio, a zatem OK, i nic nie robić? Zachęcam do przeczytania mojej książki. - Kiedyś wygłosiła pani interesującą tezę, że nas, facetów, też męczy ta narzucona społecznie rola władców i macho. Że nie chcemy już być wojownikami, uwodzicielami, myśliwymi, którzy znoszą mięso do jaskini. Co nas tak męczy, mogłaby pani rozwinąć tę myśl? - Może raczej pan powinien ją rozwinąć. Nie jestem facetem. - Pani nie lubi facetów? - Niektórych lubię, innych nie. To samo odnosi się do kobiet i do ludzi w ogóle. - A jaki jest ideał mężczyzny Kazimiery Szczuki? Zna pani jakichś fajnych gości? Kto to? - Do jakiego brukowca robi pan ten wywiad? - Pani jest gwiazdą TVN, pewnie zakochują się w pani mężczyźni. Adorują, narzucają się, zapraszają na randki. To pani schlebia czy wkurza? - To znowu są jakieś pana wyobrażenia, najwyraźniej z hollywoodzkich szmir. - Czy tak zwany parytet, czyli odgórne statystyczne wyrównywanie szans kobiet i mężczyzn nie prowadzi do absurdów? W Szwecji ktoś zauważył, że w ich parlamencie mężczyźni częściej zabierają głos od kobiet. I już jest pomysł, aby wyrównać to regulaminowo: będą mówić na przemian - raz kobieta, raz mężczyzna. To nie szaleństwo? - Nie. - A może spora część kobiet chce po prostu świętego spokoju? Może też czują się zmęczone, ale waszymi wobec żeńskiego rodzaju wymaganiami. Wolą nie być aktywne: wolą czekać na męża z pierogami i oglądać "Klan”? Co pani sądzi o tej części żeńskiego rodzaju? - Myślę, że przedstawił pan kolejny stereotyp. Była już w tej rozmowie wojownicza feministka, gwiazda telewizyjna, teraz przedstawił pan kurę domową. Kobiety, które zajmują się prowadzeniem domu i dbaniem o rodzinę, nie są z tego powodu antagonistkami feministek. Jeżeli żyją wedle własnych upodobań i mają możliwość wyboru drogi życiowej, zapewne są zadowolone, a to zawsze nas cieszy. - Nie uważa pani, że wielu potencjalnych sympatyków feminizmu może odstręczać od was wasza agresja? Ja na spotkaniu z panią bałem się zadać jakieś mocniejsze pytanie, bo czułem to napięcie na sali, jakie wywoływały pani sympatyczki. A te koszulki demonstracyjnie wymierzone w poczciwych obywateli? To "Usunęłam ciążę”, "Mam okres” i tak dalej. Jak by się pani czuła, gdybym na wywiad przyszedł w koszulce z napisem "Obciągnij mi”? - Nie mam pojęcia, jak może pan porównać hasło o menstruacji albo przerywaniu ciąży do takiej chamskiej odzywki. Jeżeli nie widzi pan różnicy, ja panu jej nie wytłumaczę. Szkoda mojego czasu. - Mówi pani o sobie "ciotka rewolucji”. Co to znaczy? - Że jestem ciotką i że robimy rewolucję. Do widzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matthias Re: To o nim mowa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.06, 20:59 Zaku..ste te teksty... haha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: To o nim mowa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.06, 23:55 Durna baba Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wilhelm Reich Re: To o nim mowa? IP: *.e-wro.net.pl 05.07.06, 01:28 Durne to są takie osobniki jak Pan Zbysiu Górniak, które fascynują się cudzym życiem seksualnym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krowa Co? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.06, 11:04 Czyim życiem seksualnym? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warszawiak Re: Co? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.06, 19:24 Jakie miasto takie dzieła knajacka literatura wsio w prowincji zdieła! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rozalinda R. Re: Talent inc. IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 08.07.06, 19:33 Zawsze podziwiam autorow, ktorzy potrafia sklecic dobra wielowątkową powieść z własnych obserwacji i doświadczeń. Materialu miał sporo i umiał coś z nim zrobic! Przyłączam sie do ogólnych gratulacji dla tej Dzieciny Opola! (jest z Opola?) Odpowiedz Link Zgłoś
czarnarozpacz11 Re: Talent inc. 08.07.06, 23:34 Mierny bierny ale glupocie opolskiej zawsze wierny. Jakby sie tak postaral i napisal sensacje z tych pseudo biznesowo rzadzacych elit jakies wykryta ciekawostke okraszona w akcje wysokich lotow mozna sie by to bylo podniecac. a tak byle kto pierdnie byle co naskrobie a cale to stado baranow beeeeeeeeeee. Bo polska to pastewny kraj miliony baranow i kilku pasterzy. Reszta wyjechala i korzysta z cywilizacyjnych rozwiazn zyciowych. Milego beczenia. Tylko zostawcie jakis skrawek trawnika bo po JPII trzeba miejsca dla gorniaczka na jakies klepisko jego imienia. Odpowiedz Link Zgłoś