Dodaj do ulubionych

Starzy ludzie mowili

26.09.06, 20:38
Poloki to maja godane.Jak zaczeli "mowic" to tak Slazakow zawstydzali,ze ci wychodzili na glupkow.Dlatego do dzis Gorole uwazaja Slazakow za uposledzonych.
Ja uwazwm,ze to krzywdzace dla Slazakow,ze przez niepelne opanowanie polskiej mowy (800 lat niepolskie szkolnictwo)i narzucona na sile swiadomosc panstwowa robi sie ze Slaskiego spoleczenstwa "gorszego"Polaka czyli Volksdeutscha..
Obserwuj wątek
    • Gość: g Re: Starzy ludzie mowili IP: *.chello.pl 26.09.06, 20:44
      Nie rozumiem, co znaczy "robi się ze Śląskiego społeczeństwa gorszego Polaka
      czyli Volksdeutscha" Jestem ze Śląska, od 'dziada - pradziada' i gorsza nie
      jestem! Jestem stąd- po prostu!
      • caesar_pl Re: Starzy ludzie mowili 26.09.06, 20:48
        wydaje ci sie ze jestes nie gorsza.Pojedziesz w Polske czy Zagranice to jak rozmowca doswiadczy,zes ze Slaska juz bedzie inna gadka.
        • Gość: g Re: Starzy ludzie mowili IP: *.chello.pl 26.09.06, 20:58
          Bywam "w Polsce" i "za granicą". I nie ukrywam, skąd jestem. Może owszem, w tym
          kraju jeszcze ludzie kierują się stereotypami, ale poza granicami - nie łudź się
          - niewielu wie gdzie jest Śląsk! Choć - jeśli się im uświadomi - często bywają
          mili. Nawet bardzo (jesli chodzi o Niemcy).
          Ps. Nie zamierzam być gorsza - z żadnego powodu! A na pewno nie dlatego, że tu
          się urodziłam, i tutaj żyła moja rodzina!!!
          • Gość: do "g" Tak trzymajj i nie daj sie sprowokować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.06, 22:39
            temu miłosnikowi filmów o Hitlerze (może nie tylko filmów?)

caesar_pl napisał:

>Po za tym te przemarsze,defilady i przemowienia Hitlera - az
            >ciarki ida (trzeba rozumiec co mowi1)I to czesto w kolorze.Cos pieknego - jak
            >legiony rzymskie.Takiego czegos nie bylo w historii
            >ludzkosci.Zolnierz niemiecki chcial umrzec za Hitlera i swoj kraj,to mowi
            >kazdy,ktory bral w tym udzial.Pomyslcie - niemcy tez
            >mieli jednostki lotnicze Kamikadze,ktore taranowaly amerykanskie bombowce.I
            >pilotow nie brakowalo,mimo ze pobor byl dobrowolny.Te
            >mlodziki wiedzialy,ze ich zadaniem jest wykonac rozkaz i zginac!To jest
            >bohaterstwo najwyzszego stopnia.Niektorzy przezyli bo
            >zdazyli po uszkodzeniu alianckiego bombowca wyskoczyc ze spadochronem i sie
            >wypowiadali.To musi na mlodych Niemcach robic wrazeniei to niesamowicie >pozytywne.

>Ja mam duzo tych filmow ponagrywanych i ogladam je co pewien czas.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=65&w=46866786&a=47529521

• Gość: g Re: Tak trzymajj i nie daj sie sprowokować IP: *.chello.pl 26.09.06, 22:42
              Może daruj sobie takie filmy?
              • caesar_pl Re: Tak trzymajj i nie daj sie sprowokować 26.09.06, 23:02
                a moze to byl moj wojek w tym filmie?Mam go za to potepiac?W tamtych czasach wszystkie slaskie mlodziki tesknily za mundurem Hitlerjugend nie mowiac juz o tym,by sie popisac bohaterstwem.Takie to byly czasy i nie ma sie co wstydzic.
                • Gość: tomek Re: Tak trzymajj i nie daj sie sprowokować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.06, 23:16
                  caesar_pl napisał:

>a moze to byl moj wojek w tym filmie?Mam go za to potepiac?W tamtych czasach
                  >wszystkie slaskie mlodziki tesknily za mundurem Hitlerjugend nie mowiac juz o
                  >tym,by sie popisac bohaterstwem.Takie to byly czasy i nie ma sie co wstydzic.

Tak jest, nie ma sie czego wstydzić !
                  Powiem więcej powinienes byc dumny ze swojego ujka
                  I oddac mu cześć i honor, chyba wiesz jak?

Nie wątpie, że gdyby tylko nadarzyła sie okazja poszedłbyś w jego ślady
                  ty żałosny "bohaterze " spod Rybnika...
                  • Gość: Prozesstag Re: Tak trzymajj i nie daj sie sprowokować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.06, 00:46
                    Gość portalu: tomek napisał(a):

> Nie wątpie, że gdyby tylko nadarzyła sie okazja poszedłbyś w jego ślady
                    > ty żałosny "bohaterze " spod Rybnika...

No ja, caesar był bajtlem wtenczas i mu do terazki żal, ze sie do hitlerjugend
                    nie załapoł. Tera siedzi w Dortmundzie i sie łzami zalewa przed telewizjorem.
                    • Gość: Jan Re: Tak trzymajj i nie daj sie sprowokować IP: *.versanet.de 27.09.06, 07:00
                      widze ze tu niektorzy preferuja harcerstwo i ZMS nad hitlerjugend...Nie sa to przypadkiem wnuki sprzedajczykow Slaska na korzysc Polski?I teraz macie Slask podupadly,zdychajacy a gorole sie z was smieja.
                • Gość: EUROPOL Re: Tak trzymajj i nie daj sie sprowokować IP: *.punkt.pl 27.09.06, 10:32
                  monitorujemy cyberprzestrzeń pod kątem przestrzegania Convention on Cybercrime
                  w przypadku postów caesar_pl i innych podobnych nie ma jeszcze podstaw do
                  wystawienia europejskiego listu gończego

przypadki te kwalifikuja sie raczej do psychoanalityka (psychologa, psychiatry,
                  etc) a nie organów ścigania :)
                • euskadiusz z jakiego filmu masz te info? 27.09.06, 11:26
                  caesar_pl napisał:

> a moze to byl moj wojek w tym filmie?Mam go za to potepiac?W tamtych czasach
                  ws
                  > zystkie slaskie mlodziki tesknily za mundurem Hitlerjugend nie mowiac juz o
                  tym
                  > ,by sie popisac bohaterstwem.Takie to byly czasy i nie ma sie co wstydzic.

Skąd masz to info, że WSZYSTKIE śląskie młodziki tęskniły za HJ?
                  Ja wiem, że po wioskach to był obciach, a dzieci dostawały od
                  rodziców "rzniyncia" jak by wybrały uczestnictwo w jakimś spotkaniu HJ zamiast
                  np. Boscoverein (katolicki związek młodzieżowy). Tyle wiem z opowiadań mojej
                  omy.

A że z biegiem czasu narastała atmosfera strachu, to już inna bajka.
                  • Gość: Jan Re: z jakiego filmu masz te info? IP: *.versanet.de 27.09.06, 18:22
                    Tez pochodze ze wsi slaskiej.I ,moze nie wszyscy ale wiekszosc mlodzikow byla za.Nie dziwota jak sie dzieciarstwo juz pare lat w niemieckiej szkole patriotyzmu uczylo.
                    Mialem gdtzies zdjecie wkraczania niemieckich wojsk na Gorny Slask.Tlum heilujacych jak przy powitaniu Hitlera w Wiedniu z ta roznica,ze na gmachu urzedu za witajacymi polski bialy orzel.Tacy byli ci Slazacy polscy patrioci...
                • juki Re: Tak trzymajj i nie daj sie sprowokować 27.09.06, 11:38
                  caesar_pl napisał:

> a moze to byl moj wojek w tym filmie?Mam go za to potepiac?W tamtych czasach
                  ws
                  > zystkie slaskie mlodziki tesknily za mundurem Hitlerjugend nie mowiac juz o
                  tym
                  > ,by sie popisac bohaterstwem.Takie to byly czasy i nie ma sie co wstydzic.

wstydziś się na pewno nie mają czego, ale żeby od razu "wszystkie śląskie
                  młodziki"... to już trochę przesadzone... na naszych terenach akurat ta
                  formacja nie miała nigdy tak rozbudowanych struktur, więc pewnie wielu nawet
                  nie wiedziało że mogło by tęsknić... jestem ślązakiem, nie czuję się obywatelem
                  jak to sugerujecie II kategorii, wręcz przeciwnie, moją znajomośc niemieckiego
                  i brak akcentu zawsze tłumaczyłem tym że osoba znająca gwarę śląską łątwiej
                  pozbywa się twardego akcentu (szkolnego) Niemcy naprwdę nie mówią : "iś
                  bin"...:-))
                  • Gość: Jan Re: Tak trzymajj i nie daj sie sprowokować IP: *.versanet.de 27.09.06, 18:28
                    www.silesia-schlesien.com/pl/artikel/artikel/article/19///wojenne-i-powojenne-obozy-polskie.html
                    Moze nie wszystkie mlodziki bo tez nie wszystkie mlodziki siedzialy w polskich obozach.Polacy zamykali niewinnych Slazakow.Zaden Slazak nie byl przeciez antypolski,klaskalo sie Hitlerowi ale tylko dlatego,zeby dostac kartki zywnosciowe i zeby nie byc wyslany do Generalnej Guberni lub KZ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka