Dodaj do ulubionych

Na stos rzucili swój życia los: internowani z O...

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.06, 12:43
Tytułem korekty i uzupełnienia podaję listę internowanych z terenu Brzegu
i okolic:

Piotr Cziollek, Zdzisław Grzesiak, Józef Jarząbek, Franciszek Kotecki,
Stanisław Godawa, Janusz Kędzia, Ryszard Ludka, Andrzej Ogonek, Jan
Piątkowski, Tadeusz Śliwiński, Czesław Wiland (Brzeg) oraz Stanisław Gerega
(Łukowice Brzeskie).

Obserwuj wątek
    • Gość: qwe Re: Na stos rzucili swój życia los: internowani z IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.07, 11:25
      Józef Trytko Nysa
    • Gość: ah Re: Na stos rzucili swój życia los: internowani z IP: 217.197.79.* 21.01.07, 12:34
      psow gonczych na mlode wilki oblawa...
      • Gość: bugs-01 Re: Na stos rzucili swój życia los: internowani z IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.07, 12:42
        Ktoś najwyraźniej spuścił sforę ze smyczy. Nawet można się domyślić, kto...
    • Gość: faktycznie Re: Na stos rzucili swój życia los ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.07, 17:04
      Czyzby wszyscy polegli ? Nie zyja ? Zdaje sie ze maja sie wszyscy dobrze !
      A nawet b. dobrze. Po co tyle patosu ! Ktos im zabil ojca, matke ? Stracili
      majatki, poszli z torbami ? Taki np. Cholodecki to dzis wielki Pan, Forystek
      wielki prezes firmy, Hochecker - swietnie prosperujacy przedsiebiorca
      budowalny. Wszyscy usmiechnieci, skromni i zadowoleni. A kol. Jałowiecki ? Nasz
      gwiazdor w Brukseli i Sztrasburgu ? Chyba ze Pan Bereszanski cos rzucił na
      stos, no moze stosik ? Tez niezadowolony ? Przeciez pisze, publikuje, rozwija
      sie, stale pomnaza swój dorobek, bedzie z niego kiedys prof. zwyczajny :))) jak
      trza ! Kolego, glowa do góry !
      • Gość: bugs-01 Re: Na stos rzucili swój życia los ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.07, 17:49
        Tytuł pochodzi od redakcji a nie od autora materiału. Kierowanie tego rodzaju
        pretensji pod adresem autora jest więc nieporozumieniem. Poza tym tylko
        nieliczni z b. internowanych i więźniów politycznych zrobili takie kariery jak
        np. Jałowiecki, Chołodecki czy Forystek (ten ostatni został zresztą zdemaskowany
        jako tw SB ps. "Zych"). Nie wszyscy prysnęli za granicę jak Jałowiecki czy
        Chołodecki, by dorabiać się majątków. Tylko nieliczni wybrali drogę zdrady jak
        Forystek czy Jan Głowiński (tw ps. "Franek"). Ci, którzy zostali w kraju, by
        kontynuować walkę z komuną , raczej fortun się nie dorobili. Dużo bardziej
        typowy jest los takiego np. Lesława Poeckha, który był więziony najdłużej ze
        wszystkich opolan. Zwolniony w 1982 r. z pracy w Urzędzie Wojewódzkim, biedował
        do końca życia. Przez długi czas pozbawiony środków utrzymania, znalazł w końcu
        zatrudnienie jako dozorca. Przywrócony do pracy w UW po 1989 r., zmarł w
        niedługi czas potem, na krótko przed emeryturą, ciężko schorowany. Zapłacił
        wysoką cenę za swoją postawę, a podobnych przypadków było dużo więcej.
        • Gość: jasio Re: Widocznie nudziło im się! IP: *.chello.pl 21.01.07, 19:33
          panie B. prosiłem zeby Pan wylazł z tego okopu i zajął się czymś pożytecznym,
          jakąś budową albo dalszą historią. Brak Panu obiektywizmu za grosz. Mnie
          naprawdeęnie interesuje czy i kogo internowali. Człowiek ma wolną wolę i
          wybiera, jeden lepiej drugi gorzej ale to jego ryzyko i jego wybór. Dziś mamy
          inne problemy częściowo dlatego ze niektórzy ciągle siedzą w okopach i zdaje im
          się że wciąż jesteśmy okupowani. Było, minęło. Nowe władze tez nie są nieomylne
          i już tylko z mojego którtkiego doświadczenia wielu panów obecnych dygnitarzy
          chętnie bym posłał do jakiegoś miejsca odosobnienia i resocjalizacji. Kto ma
          władzę robi co chce. Mimo że mamy demokrację ja jakoś nie zuważyłem zeby ktoś
          coś ze mną czy innymi konsultował. To że nie ma KORu albo czegoś takiego to
          tylko świadczy ze skończyły się dolary z zagranicy a ci co mają dziś pieniadze
          nie za bardzo chcą pomagać wywalonym z pracy i bezdomnym ludziom. Gdzie się
          podziała SOLIDARNOŚĆ?
          • Gość: bugs-01 znalazł się cenzor! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.07, 19:50
            Czas białych plam w historii już dawno minął i żaden przemądrzały Jasio nie
            będzie decydował o wykreślaniu całych rozdziałów z historii Polski. Cenzurę
            zniesiono u nas już 17 lat temu i nawet nawiedzony komunofaszysta Jasio musi się
            z tym pogodzić. Jeżeli temat stanu wojennego cię nie interesuje, Jasiu, to po co
            wlazłeś do tego wątku? Znajdź sobie inny temat, bardziej dla ciebie ineresujący.
            Nie musisz wszędzie wtykać swoich trzech groszy.
            • Gość: jasio Re: znalazł się cenzor! IP: *.chello.pl 21.01.07, 20:41
              Ale to nie ja z założenia jetem błędem, i to pierwszym czyli kardynalnym.
              • Gość: Damian Re: do bugs-01 IP: *.icm.edu.pl 21.01.07, 21:17
                Przeczytaj sobie ten artykuł
                wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3864746.html i odpowiedz mi na
                pytania: co nam daje
                - "pławienie się w zatrutych kartach przeszłości",
                - "karmienie się mściwą pamięcią, zgromadzoną w piramidach zatrutych teczek"
                - "przeszukiwanie szlamu z przeszłości"

Te ciągłe "karmienie się mściwą pamięcią, zgromadzoną w piramidach zatrutych
                teczek" sprawia, że na arenie międzynarodowej jesteśmy postrzegani jako
                "nieszczęśliwy kraj, w którym trwa wojna na donosy i archiwa komunistycznych
                służb i gdzie "wszechwładzę" sprawują bracia Kaczyńscy...".

Czy "przeszukiwanie szlamu z przeszłości" jest Polsce tak bardzo potrzebne? Jak
                wytłumaczysz fakt, że większość obywateli RP i czytelników forum GW ma dość
                paplania się w przeszłości i jest przeciwna m.in. dekomunizacja ulic i placów
                (patrz opinie czytelników artykułu z GW pt. "Dekomunizacja ulic i placów"
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=55650727&v=2&s=0

• Gość: bugs-01 Re: do bugs-01 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.07, 21:26
                  Nie zmienisz historii, choćbyś bardzo chciał, a historię należy badać i
                  opisywać, bo nauka nie może stać w miejscu z przyczyn politycznych czy
                  ideologicznych . Możesz to sobie nazywać jak chcesz, dowolnie manipulując
                  epitetami, ale badania historyczne muszą postępować i będą postępować, bo żyjemy
                  w XXI w. a nie w czasach Świętej Inkwizycji, która mogła ścigać ludzi za
                  podejmowanie niewygodnych czy "niebezpiecznych" tematów. O tym, co można badać i
                  opisywać, nie będą decydować ani żadne Święte Officia ani sondaże "opinii
                  publicznej", ale wola badaczy.
    • lze_elita001 Re: Na stos rzucili swój życia los: internowani z 21.01.07, 20:52
      Wszystko cacy a nie podano zadnego esbeckiego nazwiska dzieki ktorym
      zawdzieczaja te 'wczasy'. Mamy ofiary a gdzie oprawcy.
      • Gość: bugs-01 Re: Na stos rzucili swój życia los: internowani z IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.07, 21:09
        Mnóstwo tego typu informacji (a w szczególności nazwiska esbeków itd.) można
        będzie znaleźć w przygotowywanej do druku książce Z. Bereszyńskiego. Bardzo
        szczegółowo przedstawiono tam kulisy wszystkich ważniejszych akcji represyjnych
        SB na Opolszczyźnie. Publikacje w GW to tylko drobne próbki zawartego w książce
        materiału. Nie wszystko da się umieścić w gazecie.
        • Gość: bugs-01 Re: Na stos rzucili swój życia los: internowani z IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.07, 21:16
          O esbekach prowadzących akcje represyjne trochę już zresztą pisano. I w Gazecie
          i na tym forum. Zwłaszcza o jednym szczególnie aktywnym esbolu, który dzisiaj
          dyrektoruje na UO. Podaję link dla zainteresowanych:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=65&w=45296897&a=54995297
      • Gość: canabis Ofiary kwiczą, a oprawcy obrastają w tłuszcz IP: *.centrum.punkt.pl 14.07.07, 14:34
        Bardzo mi się podoba Twój post. Cechuje go rzeczowość oraz umiar i rzadko
        spotykany brak nienawiści. Zgadzam się z Tobą:

Pan Grzegorz Kłosiński nie powinien
        pracować na naszej uczelni. Nie chcemy go tam.
        Grzegorz Kłosiński to hańba dla UO!!!!

Choć potrafię zrozumieć pracodawcę, czyli Rektora UO p. SSN - komuchy lubią
        być w kupie. Jak owsiki:-)

• Gość: gzawada Na stos rzucili swój życia los: internowani z O.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.07, 14:19
      : )) na "sztos" nie na stos. słabiutka znajomość polskiej kultury. żenująco
      słabiutka; )
    • Gość: Zby korekta IP: 80.50.236.* 07.08.07, 18:46
      Przyjacielu
      tytułem korekty do części związanej z Kamienną Górą czyli GROSS ROSSEN

Pierwszymi dwoma osobami "przeprowadzanymi" w styczniu z Opola do Kamiennej
      Góry i przewożonymi tam dziurawą "sanitarką" przy 20 st. mrozie byli nysianie -
      wspomniany: F.Szelwicki i Z.Zając (ja). Do grupy dołączył J.Sanocki i inni z
      opolszczyzny ale dopiero w lutym bądź marcu tegoż roku

internowani.xg.pl/opole/opoledokumenty.html
    • kozaczek3 Tao i ja na stos,reszta klęczy przed sukienkowymi 13.12.07, 01:15
      Mało tego podnosi palce w V dla zwycięstwa Watykanu, pod wezwanie klechy
      opłacanego z funduszu więziennictwa.
    • kozaczek3 Na stos rzucili swój życia los: i spłonęli!! 13.12.07, 04:37
      W kaplicy więziennej!!!
    • kozaczek3 Na stos rzucili swój życia los: i spłonęli!! 13.12.07, 05:06
      Z Prawami podstawowymi.
      Konkordat Zwyciężył.!!!!!!!!!!!
    • Gość: Opolanin Na stos rzucili swój życia los: internowani z O.. IP: *.chello.pl 13.12.07, 11:51
      Obecnie niejasne jest dla mnie dlaczego nie bada się losów
      internowanych w polskich więzieniach."Opiekę" nad internowanymi
      sprawowali funkcjonariusze SB, ale Komendantami i nadzorcami byli
      funkcjonariusze Służby Więziennej.Czy ktoś zadał sobie trud aby
      dowiedzieć się kto i w jakim okresie przebywał w danym więzieniu? A
      jeszcze najbardziej zastanawiające jest to , że funkcjonariusze SW
      nie przechodzili i nadal nie podlegaja lustracji, chociaz niektórzy
      z nich jawnie i z ochotą chcieli przypodobać sie SB, a pełniący
      obecnie funkcję dyrektorów zakładów karnych i instytucji nadrzędnych
      nad nimi zostali przeszkoleni do walki z "wrogami ludu".
      • Gość: gosc Re: Na stos rzucili swój życia los: internowani z IP: *.dip.t-dialin.net 14.12.07, 21:49
        "Na stos rzucili swoj zycia los"- cos sie niektorym pomylilo- to jest aktualne
        do tych w Szczecinie ktorych widzialem lezacych w garazu pogotowia ratunkowego
        /lezalo ich 4 jeden mial 6 kul w ortalionowym skafandrze-naliczylismy ich tej
        nocy powyzej 20 w roznych miejscach,to ci ktorzy lezeli w szpitalach Szczecina z
        porazeniami po postrzalach kregoslupa,to ci z Wujka o ktorych wiedzialem juz
        nastepnego dnia,nie wspominam o tych z Gdanska bo ich nie widzialem/-panowie
        przestancie budowac wlasne kariery na tych zastrzelonych.Mam jakies glupie
        przekonanie ze jeden czy drugi z was dostal raz palka albo nie dostal i zgrywa
        wielkiego opozycjoniste.
        Osobiscie policzylbym inaczej ja mam 60 lat w Szczecinie mialem 23 jak ktos ma
        50 i zaczyna opowiadac co dzialo sie w Szczecinie czy Gdansku to klamie-to
        przypomina kombatantow PZPR ktorzy w 1945 mieli po 10 lat.Czasami jak czytam
        takie opowiesci bylych Solidarnosciowcow to az boli./tak na boku jak palil sie
        komitet w Szczecinie nie widzialem ani jednej flagi Solidarnosc tam byli tylko
        normalni ludzie tacy jak ja i moi koledzy/.80% TAKICH DUPKOW JAK JA MIESZKA NA
        ZACHODZIE-mam napisac dlaczego.
    • Gość: Załęże Re: Na stos rzucili swój życia los: internowani z IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.07, 12:55
      ładnie sformułowane, a teraz żyja w nędzy chyba ze trzymaja z narodem
      handlowym
      • Gość: roverboy Re: Na stos rzucili swój życia los: internowani z IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.07, 16:48
        nalezy im podziekowac, nacierpieli sie chlopcy. Jak AK-owcy i ci ze
        styczniowego:(( Moj kolega np. nie zrobil doktoratu, bo mu juz po
        internacie sie nie chcialo, dzis klepie szara egzystencje. Bylo to
        dla nich straszne doswiadczenie. Nie wiedzieli co sie z nimi stanie.
        Mieli odwage i ich cierpieniom Polska dzis wiele zawdziecza !!!
        • Gość: gość Re: Na stos rzucili swój życia los: internowani z IP: *.pools.arcor-ip.net 25.12.07, 17:25
          Trochę zawiły wątek, pomieszano kilka różnych spraw.
          Po kolei.
          - "pławienie się w zatrutych kartach przeszłości",
          - "karmienie się mściwą pamięcią, zgromadzoną w piramidach zatrutych
          teczek"
          - "przeszukiwanie szlamu z przeszłości"
          Od lat 60-70% ankietowanych opowiada się za lustracją i ujawnieniem
          kompletnych list agentów SB. Jedynie ci, którzy obawiają się, że ich
          nazwiska w niekorzystnym świetle figurują w tychże aktach, są
          lustracji przeciwni. Dlatego rozdzierają szaty. A
          ujawnianie „białych plam” nazywają „pławieniem się w..itd.”
          Grzebanie w aktach niekoniecznie jest „siedzeniem w okopie”. Kto nie
          zna historii, narażony jest na powtarzanie tych samych błędów.
          Chodzi o to , aby Polak był mądry przed, a nie po szkodzie.
          Ludziom indyferentnym politycznie i historycznie obojętne jest
          imię „patrona” ulicy, przy której mieszka. Są jednak tacy ludzie,
          którzy uważają za rzecz ważną, aby usunąć z nazewnictwa ulic
          wszelkie pozostałości bandyckiego systemu.
          Pan B. pisze pod „otwartą przyłbicą”. Łatwo (i „tanio”) jest
          atakować go, samemu będąc szczelnie ukrytym za „loginem”. (co do
          mnie... na jednym z wątków posądzano pana B o pisanie pod kilkoma
          loginami. Także i moje posty jemu wówczas przypisywano. W następnym
          więc poście ujawniłem na tamtym wątku moje imię i nazwisko)
          Tekst gościa ze Szczecina nieomal sugeruje, że autor jego ubolewa,
          iż na Opolszczyźnie zabrakło trupów, jak na wybrzeżu, czy
          na „Wujku”. Nawet jeśli tutaj nie strzelano, to i tak trzeba było
          sporo odwagi, zwłaszcza po 13-tym grudnia, aby działać w opozycji. A
          dzisiaj nasi opolscy ówcześni dekownicy zarzucają ówczesnym
          uczestnikom stawiającym opór, że „nie zginęli”. Albo, że SB
          przynajmniej kogoś z rodziny im nie ubiła.
          Kolego ze Szczecina. Kiedy w Szczecinie płonął komitet, to nie mogło
          być przy tym flagi Solidarności, która powstała dopiero dziesięć lat
          później. Zakładana często przez tych dziesięciolatków, którzy to
          widzieli, ale jeszcze nie rozumieli. Dzisiaj rozumieją, a mając
          pogłębioną o dokumenty wiedzę niejednokrotnie mogą to lepiej i
          obiektywniej przedstawić od niejednego aktywnego uczestnika tamtych
          wydarzeń. Który, siłą rzeczy, zna tylko niewielki wycinek. Tylko to,
          co widział na własne oczy. A nie mógł być wszędzie. Zamiast
          deprecjonować starania tych, którzy ową pracę wykonują, może byś
          napisał wspomnienia, i podesłał do odpowiedniego oddziału IPN.
          A jeśli sam się uważasz za „dupka”... Na to niewiele mogę Ci pomóc.
          Ostatnia uwaga. Nie jestem „w drużynie” pana B. Mnie samego drażni
          czasami jego subiektywność. Ale to nie powód, abym go obszczekiwał i
          deprecjonował.
          • Gość: gosc Re: Na stos rzucili swój życia los: internowani z IP: *.dip.t-dialin.net 25.12.07, 22:14
            Nigdy nie bylo moja intencja ubolewanie ze na opolszczyznie nie bylo
            smiertelnych ofiar -chyby jednak zostalem zle zrozumiany przykro mi ze ktos mogl
            to tak odczytac. Co do "dupka"zgadzam sie ponioslo mnie.
            Serdeczne zyczenia z okazji Swiat i Nowego Roku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka