Dodaj do ulubionych

Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON

IP: *.zaodrze.punkt.pl 08.02.07, 07:49
no to już po PFRON - kończ waś wstydu oszczędź
Obserwuj wątek
    • Gość: znamgo Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.atol.com.pl 08.02.07, 07:53
      to jakas farsa po roku nie bedzie nawet na kule co za tupet!!!!
      • Gość: Druch Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: 217.197.79.* 08.02.07, 08:37
        Fajny sweter jak od Kononowicza :)
        • Gość: gogogo!!! Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.07, 08:47
          Należy do kurczącego się grona ludzi na Opolszczyźnie,którym jeszcze się coś
          chce.Kto słyszał cokolwiek o jakichkolwiek inicjatywach dotychczasowych władców
          PFRON,którzy też brali po 6 tys zł?No kto?Popatrzcie tylko na towarzystwo
          marszałkowskie nie wspominając pomniejszych samorządów,jak im ciepło przytulnie
          i tak ogólnie miło.Jakieś niewydarzone muzea piosenki,muzea przedpotopowych
          kurczaków latami się ciągnące.Ech...
          • Gość: Kris Re: I bardzo dobrze... IP: *.chello.pl 08.02.07, 10:00
            Widzę, że autor tekstu ma niezłą praktykę radiową. Z radia Erewań...
            Coś świta, ale nie wie dokładnie co. To, że sąd harcerski od zera teraz
            rozpatruje tę sprawę oznacza, że wyroku nie ma! A to co NIK wykrył to inna
            historia, bo inspektorom wydawało się, że coś wykryli...
            Cóż, tekst jest niby sensacyjny, ale zawartości merytorycznej w nim tyle, co kot
            napłakał. Drogi autorze, może by popracować prawdziwie dziennikarsko, a nie
            korzystać z gotowców?
        • Gość: ANIA Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.07, 11:54
          A MNIE SIĘ PODOBA JEST GOŚĆ SUPER!!!!!!!!!
          NAJPSZYSTOJNIEJSZY POLITYK1 POZDRAWIAM
          PS.MŚCIWOŚCIA BRUK W PIEKLE JEST WYŁOŻONY
        • Gość: Bartooch Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.07, 13:04
          następny "inteligentny" forumowicz który nie ma nic do powiedzenia..
      • Gość: ktoś Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.chello.pl 08.02.07, 11:31
        14 marca 1996 roku wieczorem Mirosław Mandryga, jadąc peugeotem 405 przez las w
        okolicy Świerczowa, wpadł do rowu. Jak tłumaczył, musiał zjechać na pobocze,
        żeby nie zderzyć się z pędzącym z naprzeciwka trabantem, który wpadł w poślizg.
        Były komendant zgłosił szkodę z Inspektoracie PZU w Kluczborku, gdzie ubiegał
        się o zwrot kosztów naprawy samochodu. Wysokość odszkodowania miała wynieść
        10.850 zł i 35 gr.
        Inspektorat PZU do zbadania sprawy wynajął prywatnego detektywa z
        Dolnośląskiego Biura Zleconych Dochodzeń Cywilno-Prawnych we Wrocławiu
        (sytuację, w której kierowca ucieka do rowu, by nie zderzyć się z
        nadjeżdżającym autem, nazywa się "zderzeniem z powietrzem", okoliczności
        takiego wypadku - dla wyeliminowania możliwości wyłudzenia pieniędzy z PZU - są
        wtedy szczególnie ostro prześwietlane). Okazało się, że kierowcą trabanta -
        głównym świadkiem zdarzenia - jest mieszkaniec podkluczborskiej Bogacicy,
        pracujący wówczas społecznie w... hufcu ZHP Kluczbork.
        Podczas policyjnych przesłuchań bogaciczanin zmienił wersję przebiegu kolizji.
        Powiedział, że do wypadku w ogóle nie doszło, bo on tamtędy w owym czasie swoim
        trabantem nie przejeżdżał.
        Za próbę wyłudzenia odszkodowania (prawie 11 tysięcy złotych miało być
        potrącone z ubezpieczenia OC kierowcy trabanta) szefowi chorągwi opolskiej
        zagrożono karą pozbawienia wolności od 6 miesięcy do 5 lat. Wyjaśnienie sprawy
        gmatwa się do dziś.
        • Gość: KRZYCH Re: jest ok! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.07, 11:52
          Zdarzenie z 1996roku, które NTO prostowała po 6 miesiacach!
          Jak szukasz w internecie, szukaj dokładnie chyba że jesteś z GW
        • alf_9 Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON 10.02.07, 10:05
          Odpowiadam Ktosiowi - w sprawie mojego wypadku -stłuczki, moim prywatnym
          samochodem; red. Bogdan Bocheński napisał w arykule z marca 2003roku o sprawie
          wypadku, o którym osobiście pisał w 1996roku, pisząc, że sprawa została
          zakończona, a ja nie jestem winien. Po czympo 7 latach pisze bzdury, że sprawa
          dalej trwa, amnezja Jego była tak wielka, że sprostowanie moje zamiszczono
          dopiero po 10 miesiącach, w październiku 2003roku. Czy znasz takie powiedzenie
          "...pokaż mi człowieka, a paragraf na Niego sie znajdzie..." Każdego można
          wylansować i każdego można zniszczyć, szczególnie medialnie. A wypadek, po
          którym mam cięzkie obrażenia /72%kalectwa stwierdzone przez lekarzy orzeczników,
          z całościowej sumy 200% naszego zdrowia/ miałem w 1998roku i jechałem sam.
          służbowym. Często myli się fakty dla potrzeb medialnych, bo nius jest wtedy
          kiedy człowiek pogryzie psa, a nie jak pies pogryzie człowieka.
          Mirosław Mandryga
          • Gość: olo Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.07, 15:17
            Jak można być zdrowym na 200%?
            • Gość: lepereuś Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.adsl.inetia.pl 11.03.07, 11:19
              Pewno już romansuje z samoobroną jak poprzednio z tą od czasopism - zawsze
              wiedział gdzie konfitury leżą...
              • Gość: Kaczka Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: 82.160.19.* 12.03.07, 19:12
                zazdrościsz Leperuś? też możesz...dawaj człowieku z PiS-u tez biorą! Ja ma w
                piwnicy konfiturki przybywaj na ZWM!!!!! Ja pochodze z zaodrza, od lipca 1997r.
                mieszkam tu, mi i wielu innym ludziom właśnie On pomógł ten harcerz, z którego
                dziś się wyśmiewasz!
                • Gość: Leperuś Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.adsl.inetia.pl 14.03.07, 13:44
                  Co się naśmiewasz, przecież Oberharcerz pasuje do Hojarskiej, Beger, nie mówiąc
                  już o OberSzefie. Oni są tak wrazliwi na potrzeby społeczne, w pierwszym
                  szeregu spieszących z pomocą - zupełnie jak Mirek.
                  • Gość: Agent Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.07, 22:39
                    Ty Leperuś...jaja mózg ci uciskają! Co za bzdury, człowieka mylisz, zazdrość
                    mózg ci wyżera i tworzy szkodnika wtórnego z ciebie,a nie z Kluczborka te
                    głupoty wychodzą?
              • Gość: Maciek Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.centrum.punkt.pl 17.03.07, 12:38
                Leperuś idź sie wys...takie głupoty opowiadasz bo nieznasz p.mirka!
            • Gość: Agent Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.07, 22:20
              Olo nie bądź niedouczonym matołem! Tak liczą ubytek na zdrowiu po wypadkach na
              komisjach lekarskich!
            • Gość: Druh Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.07, 19:43
              Warto pamiętać o sukcesach chorągwi;
              1.tytuł Najlepszej Polskiej Organizacji Pozarządowej w Polsce 1998 rok. Żadna
              organizacji pozarządowa na Opolszczyźnie oraz jednostki organizacyjne ZHP w
              Polsce takiego tytułu nie otrzymały,
              2.Harcerska Akcja Przeciwpowodziowa w 1997r., którą kierował Mirosław Mandryga
              i związane z nią sukcesy w skali Polski, organizacja przez kilka lat akci
              obozowej dla dzieci powodzian i dzieci z rodzin ubogich oraz zdobywane na ten
              cel środki!
              3.obrona Opolszczyzny – program „Opolszczyzna Moja Mała Ojczyzna”, hm. Mirosław
              Mandryga współtworzył i prowadził z panami: Stanisławem Redlerem i Januszem
              Wójcikiem Obywatelski Komitet Obrony Opolszczyzny „OKOP”,
              4.wyróżnienia tytułem Kawaler Orderu Uśmiechu; Helena Wąchała, Jacek Chlebda,
              Mirosław Mandryga
              Wiele inych sukcesów; zloty chorągwi na Górze św. Anny, wizyty na nich
              Prezydentów RP; Lecha Wałęsy i Aleksandra Kwaśniewskiego oraz byłego prezydenta
              na uchodźctwie Ryszarda Kaczorowskiego, zdobyte nagrody i wyróżnienia w
              realizowanych programach!
              Jest wiele innych sukcesów, o których opolszczyzna napewno
              pamięta!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
              Dlatego Panowie Politycy - nie pomóżcie chorągwi, bo nie jest to firma
              produkcyjna?!
              Kształci i wychowuje młode pokolenie Polaków!!!!!
              Ja tylko przypomina o faktach równiez wypisywanych w gazecie czy na forum,
              Mandrygę można różnie oceniać, ale jest to Gość!
            • Gość: Polityk Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.07, 19:48
              Przecież czas powodzi czy obrony opolszczyzny pamiętamy! Niewatpliwym, jednym z
              bohaterów był Pan Mandryga! Organizował opolską pikietę w Warszawie,
              organizował z Wójcikiem i Wedlerem wiele innych przedsięwzięć, które pomogły w
              sprawie województwa! Ojców sukcesu było wielu Zembaczyński, Wilczyński czy
              Pogan! Tych społecznych działaczy odsunięto na bok! Nie pamiętam aby gość
              walczył o posady dla siebie! Najlepiej wschodzącego polityka prospołecznego,
              prawdziwego, było uciszyć, odcięli kase dla harcerzy, przecież o tym też
              pisano! Później jak sępy w mediach go poniżano! Tylko dlaczego jego koledzy go
              zostawili, ten z brodą też! Gość jest wporządku, to jest najważniejsze!
              A symptomatyczne jest jak wielki przyjaciel harcerstwa,przemiły Hamulcowy
              Zembaczynski Prezydentem Opola pomógø Mandrydze? Jak søycha© mandryga nie
              chciaø od nikogo pomocy!!!Ludzie troszeczkę wyrośli z harcerskich
              spodenek po udanej walce o diety w ratuszu walczą o dalsze splendory.No bo
              zasłużyli,no nie? W sejmiku też stara wiara,Kotyś,Kasiura,Wiczyński czy
              Sebesta. O charyzmatycznych przywódcach politycznych z sejmu czy senatu nie
              wspomnę choć przecie Sandra całkiem,całkiem, ale czy to oto chodzi.
              No tak generalnie opolszczyzna mlekiem i miodziem płynąca wedle
              życzenia.................
      • Gość: Bartooch Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.07, 13:02
        sądząc po poziomie wypowiedzi, jakiś zagorzały fan P. Mirka...a może jakiś
        argument który podtrzyma Twoją teze "że nie bedzie na kule"? Smieszny jestes i
        jak nie masz co napisać to lepiej nie pisz, a i zobacz pod nogi bo chyba
        rozsypały Ci sie kredki i czas je pozbierać!
        Mnie po ksywie znają nie musze sie przedstawiać...
        • jakrzysiek Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON 09.02.07, 11:23
          te bartoch bo ci sie beretka przekrzywi
          • Gość: Krzych Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.centrum.punkt.pl 09.02.07, 12:30
            Bardzo intelgentna odpowiedź, musiało Cię dużo czasu kosztować zabranie
            głosu "jaku", zreszta jak zwykle piszesz aby pisać! A tak nawiasem to Bartooch
            wyluzuj, bo czasami nie warto z cwaniakami za klawiatury dyskutować!
      • alf_9 Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON 10.02.07, 09:34
        Tylko ubolewać nad poziomem takich wypowiedzi, gdybyś mnie znał to nie pisałbyś
        takich bzdur. Ktoś już napisał, że nienawiścią bruk w piekle jest wyłożony!
        Ale cóż my Polacy lubimy igrzyska i krew na nich, tylko oby nie była to nasza,
        więc w tym przypadku chowamy sie za konsoletę i bez wiedzy, analizy oraz zwykłej
        ludzkiej przyzwoitości szkalujemy i oczerniamy wszystkich tych, których poziom
        jest wyższy od naszego. W tym naszym polskim piekiełku wszyscy, jeden drugiego
        "równamy z błotkiem", rzeczywistość jest taka, że zawsze coś na człowieku
        zostanie. Mirosław Mandryga
      • Gość: Maciek Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.centrum.punkt.pl 17.03.07, 12:37
        Bzdur był dobrym kandydatem. Mirek potrafi działać skutecznie, a teraz grupka
        ludźzi którzy chca przejąć PFRON atakuje jak wsciekłe psy Jego! Popatrzcie na
        Jego sukcesy, do pięt jemu nie sięgacie
      • Gość: Maciek Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.07, 18:27
        Na kule sam nazbieraj a Mirkowi daj spokój to wporzo gość!
      • Gość: Piotr Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.chello.pl 22.03.07, 11:19
        Przeczytałem wszystkie wypowiedzi i jestem zagubiony.Tyle różnych wypowiedzi,
        skrajne oceny.Zwolennicy, przeciwnicy Mandrygi , a przecież chodzi głównie o
        niepełnosprawnych. Chyba, że to forum chce ustanowić jakiś nowy rekord , wpis
        do księgi ????.
        Proponuję przerwać to wzajemne obrzucanie się wyzwiskami itp. Proponuję aby
        wszyscy zainteresowani losem osób niepełnosprawnych wzieli udział w sesji Rady
        Miasta 19.04.2007 w opolskim ratuszu. Na sesji tej ma być uchwalony "Program
        działania na rzecz osób niepełnosprawnych na lata 2007-2012 w mieście Opolu"
        A propo czy jakaś organizacja, stowarzyszenie, społeczna rada,mogła by nam
        odpowiedzieć gdzie można przeczytać projekt programu. Kto go napisał , z kim
        był konsultowany.Dotychczasowe programy były programami zawierającymi tylko
        teorie.Nic konkretnego nie zawierały. Dajmy spokój Panu Mandrydze. Dla jednych
        jest bohaterem dla innych nie. Jeszcze się taki nie urodził co by wszystkim
        dogodził.
        • Gość: Magda Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.centrum.punkt.pl 22.03.07, 12:41
          Już otym pisałam, że ludzi kazdy moze oceniać tylko subiektywnie. Przeciwnicy
          otworzyli ten temat i nie zdawali sobie sprawy z tego, że dh. Mirek i Jego
          znajomi na tym forum nie odpuszcza tym, którzy bez uzasadnienia Go atakuja
          tylko przez pryzmat tego, że kandyduje do PFRON! Ja i moi znajomi Go popieramy
          i tyle!
    • Gość: obserwator Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.chello.pl 08.02.07, 10:10
      Mandryga szefem PFRON !!!! Kpina w biały dzień. Człowiek bez honoru. Proszę
      popytać jego współpracowników jak się ucieszyli gdy wywalono go z ZHP. Zmienny
      w upodobaniach politycznych. Dla niego liczy i liczyła się zawsze prywata.Pod
      ochroną mundurka zrealizował wiele przekrętów za które nikt go nie rozliczył.
      Do tego butny i zarozumiały. Może ktoś pamięta jak dzielił dary po
      powodzi,współpraca z kolegami wojskowymi, remonty domowe , oszukanie firmy
      ubezpieczeniowej .Proszę przypomnieć jakie programy napisał dla
      niepełnosprawnych.Szanowna komisja zdaje chyba sobie sprawę,że ten człowiek
      nawet na portiera w PFRON się nie nadaje.
      • Gość: ob_serwator Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.chello.pl 08.02.07, 11:00
        Skoro tyle wiesz to może zgłoś to gdzie trzeba razem z dowodami. A jak to tylko
        pomówienia to może siedź cicho co? Bo mi się wydaje, że Cię zazdrość zżera...
      • Gość: Piotr Mirek jest dobrym człowiekiem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.07, 12:15
        Dziwię się wypowiedziom, z których jad płynie rzeką. Dla mnie nie licza sie
        barwy polityczne, tylko konkrety dla społeczeństwa. Za chwilę poszukam innych
        wypowiedzi i je zacytuję! Znam Pan Pogorzelskiego, jezeli On pisze o tych
        sprawach to jest to cenne dla P.Mandrygi. Nie zapominajmy co zrobił dla
        Opolszczyzny, dla nas. Ktoś napisał o prywacie, ale pisze bez potwierdzenia w
        rzeczywistości. Tego wypadku samochodowego Jego nie zazdroszczę, chłop uszedł z
        zyciem, poczytajcie. Pan Pogorzelski znany jest w srodowisku osób
        niepełnosprawnych i jemu ufam. Może ktoś pomoże jemu w Jego niedoli! Nie ma
        chętnych od wielu lat, a On pisze o tej pomocy od p.Mandrygi.
      • Gość: Bartooch Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.07, 13:11
        Pie.....teraz sie wku..łem!!!!!!! Wiesz pocieszny gościu że za takie rzeczy
        jak Ty wypisujesz (oczernianie i kilka innych paragrafów) grozi kara pieniężna
        lub pozbawienie wolnosci do lat 3! Takiś cwany podaj imię i nazwisko, tyle
        wiesz? Czemu prokuratura nic nie wykryłą żadnych przekrętów!!!!!!!! Człowiekowi
        który tyel życia poświecił dla ludzi takie zeczy pisac....Jakbym wiedział kim
        jesteś to prywatnie bym Ci wpie..spuścił, ale masz ku.. ..e szczęście że
        chowasz sie jak dziecko za kurtynką internetu.
      • walder1 Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON 22.02.07, 21:49
        Człowieku puknij się w głowę. Widziałeś kiedy kolwiek tego człowieka?
        Pracowałeś z nim ? Wiesz co zrobił? Zapytaj ludzi którym pomógł. Masz pojęcie o
        jego determinacji i służbie innym? Na czym opierasz swoje gó..ane oskarżenia?
        Idź po rozum do głowy. A może chcesz postawić sie na jego miejscu. Bralknie ci
        odwagi i zapału. Łatwo jest pisać bzdury na podstawie plotek i mglistych
        domniemywań. Trudniej jest działać całym sobą nie mając nic w zamian. Polecam
        wszystkim takich jak Mirek. Ma Niesporzyte zapasy energii. Oby tak dalej.
      • Gość: Michał Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.07, 22:18
        Ty obserwator...jaja mózg ci uciskają! Co za bzdury, człowieka mylisz,
        pomawiasz, a jak jesteś swoich bredni pewien to do prokuratora czas
        zawitać...uważaj na siebie chłopczyku abyś to ty nie miał problemów.
      • Gość: GOSC :) Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.07, 16:55
        Drogi obserwatorze...jezeli jestes az tak dobrym obserwatorem to zwracaj uwage
        na wszystko a nie na wybrane rzeczy i sprawy ktore sa bezpodstawne,ktore tylko
        maja za zadanie pograzenie P.Mandrygi.Po pierwsze nie jestes upowazniony zeby
        odnosic sie do niego po nazwisku co swiadczy o Twoim braku wychowania ,a po
        drugie posiada wiecej honoru w jednym palcu niz ty rozumu u calym ciele...Co do
        współpracownikow to ucieszyli sie Ci co zyczyli mu porazki poniewaz bali sie o
        swój tylek...Mundur powinno nosic sie z duma i honorem wczesniej wspomnianym
        dlatego tez P.Mirek robil to nalezycie ,Ty lepiej rozlicz sie za swoje
        przekrety.Napisales ze wczesniej wspomniany P.Mandryga nie nadaje sie nawet na
        portiera ale ma na niego szanse ,a Ty mozesz juz zapomniec o pracy jako
        pospolity woźny bo i tam nie ma dla Ciebie miejsca.Pilnuj lepiej swojej posady
        i swoich spraw lepiej zrobisz...
    • Gość: Zbych Pogorzelski Re: Mirek to dobry wybór IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.07, 10:10
      i dobrze, że kandyduje i kibicuje jemu!! Jak osoba niepełnosprawna wiem ile i w
      czym mi pomógł gdzie inni ludzie chowali głowę w piase! Jestem niepełnosprawny
      ruchowo i wychowuje dziecko niepełnosprawne! Wstyd mi za tych którzy
      obiektywnie nie mogą patrzeć na człowieka! PAMIĘTAM mirka z powodzi, obrony
      opolszczyzny to ciekawy człowiek!
    • Gość: Zbych Re: TO DOBRZE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.07, 10:12
      TY ktosiu nie wiesz co piszesz!
    • Gość: niepełnosprawny Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.chello.pl 08.02.07, 10:21
      Proszę podać nazwy programów które opracował Pan Mandryga i czas ich realizacji.
      • alf_9 Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON 10.02.07, 09:23
        O sprawie tej napisałem w poście z 10.02.-48 wpis i dodam Panu, że;
        * tworzyłem, współtworzyłem i koordynowałem projekty regionalne, a
        najważniejsze to;- z zakresu ekologii - „ Woda jest życiem” – wyróżnienie
        KFOŚIGW Warszawa - z zakresu profilaktyki zdrowotnej „ Jestem Ok., nie palę” -
        z zakresu Unii Europejskiej „Paszport do Europy”- z zakresu profilaktyki
        zdrowotnej „
        Odkrywcy nieznanego świata” - wyróżnienie PFRON Warszawa
        - z zakresu łagodzenia antagonizmów narodowych /autorski, międzynarodowy/
        „Uczyć się z przeszłości dla przyszłości’ – wyróżnienie JUGENWERK w Poczdamie
        -regionalny /autorski/ „Opolszczyzna moja mała Ojczyzna”, napisałem kiedy
        wspólnie z Panami Januszem Wójcikiem, Stanisławem Wedlerem stworzyliśmy OKOOP
        czyli Obywatelski Komitet Obrony Opolszczyzny, dzięki któremu zangażowanie
        społeczeństwa zapieczętowało tożsamość naszego regionu, jko 16 województwa.
        Mirosław Mandryg
    • Gość: Druhna Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.07, 10:34
      To dh Mandrygał jest z PiSu? A może z Samoobrony? Chyba z Samoobrony, bo
      defensywa wychodziła mu zawsze nie najgorzej
      • Gość: z_opola Re: jestem za IP: *.chello.pl 08.02.07, 10:56
        Skoro tylu osobom przeszkadza, to może jest to sygnał, że to dobry wybór, że
        rozwali ciepłe posadki? Ja tam jestem za.
        • Gość: obserwator Re: jestem za IP: *.chello.pl 08.02.07, 11:10
          Gość to właśnie Mandryga chce mieć ciepłą posadkę , na której będzie miał
          szanse robić przekręty.
          • Gość: Bartooch Re: jestem za IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.07, 13:14
            Następny pie..c...jakiś ku.. uraz masz?
            Ja pierd... opieraj sie na faktach a nia na plotach..szkoda pisać...wróć sie jak
            kolega do przedszkola...
          • dea146 Re: jestem za 08.02.07, 13:25
            Gościu nienawiscia zioniesz do Mirka, daj luz! czyzby ekipa p.Kłosa go
            atakowała? pan Kaźmirowicz, Ostrowski i inne bałwanki!!!!!
          • Gość: Przemo Re: jestem za IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.07, 17:00
            Jezeli szanowny pan wszystko wiedzacy obserwator jest taki pewny tego co pisze
            niech sie przedstawi i nie bedzie taki tajemniczy przeciez mowisz prawde...
            boisz sie czegos...?? chyba ze boisz sie o swoja dobrze platna posadke... :)
          • Gość: Janusz Re: jestem za IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.07, 19:59
            Masz Przemo rację, to zwykli tchórze nie potrafiący pisać faktami tylko
            rzucanie kalumni. Jak np. ten obserwator to napewno pedofil i złodziej juz o
            takim słyszałem. Czy jest to prawda? Sa tacy którzy będa sie nad tym
            zastanawiać. Po za tym pozdrawiam p.Mirka Mandrygę, widać że ma facet charakter!
        • Gość: Piotr Re: jestem za IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.07, 12:17
          Popieram, ludzie siedza tam i za biurka nie wychylą nosa, może On to zmieni
          • Gość: Przemo Re: jestem za IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.07, 21:29
            Witam popieram to co napisal Piotr...P.Mandryga jest to czlowiek, ktory nie boi
            sie wychodzic do ludzi ,wspolpracowac z nimi i pomagac ,napewno by to zmienil
            jestem tego pewny Pozdrawiam
      • Gość: Kasia Re: Mrek to dobry wybór IP: 82.160.19.* 08.02.07, 14:20
        Defensywa Druhno to obrona wiec nie wiadomo tak naprawde co chciałaś napisać! A
        czy to jest wazne skad jest!? Jak spotykam się z księzmi to znaczy, że jestem z
        seminarium duchownego? Patrzmy na człowieka, a nie na pomówienia. Pani chce
        igrzysk?!
    • Gość: rozbawiony Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.chello.pl 08.02.07, 11:06
      "Order Uśmiechu" do dziś nie mogę pojąć za co. Proste układy układziki, koleś
      Pani Jakubowskiej.Kto mi odpowie jak został rozliczony za przekręty w ZHP ?
      • Gość: Ania Re: OK! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.07, 11:57
        TO BARANIE ODZNACZENIE DZIECI NADAJĄ, A NIE UKŁADI POWTÓRZE......
        Mndryga nleży do kurczącego się grona ludzi na Opolszczyźnie,którym jeszcze się
        coś
        chce.Kto słyszał cokolwiek o jakichkolwiek inicjatywach dotychczasowych władców
        PFRON,którzy też brali po 6 tys zł?No kto?Popatrzcie tylko na towarzystwo
        marszałkowskie nie wspominając pomniejszych samorządów,jak im ciepło przytulnie
        i tak ogólnie miło.Jakieś niewydarzone muzea piosenki,muzea przedpotopowych
        kurczaków latami się ciągnące.Ech...
    • Gość: Piotr Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.07, 12:19
      gosciu Wołodyjowskiego dobrze czytaj, a p.Mandrydze dajmy spokój do tych
      działań, mało przez ostatnie 5 lat Jego szkalowali, a dziś nie ma kto działać i
      co znowu On wziął za bary harcerska brać!
      • Gość: Atol Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.07, 12:20
        Ostry z żoną znowu "działają"? Dajcie sobie siana pachołki ..., wiecie kogo!
        • Gość: Piotr Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.07, 12:23
          Kazdy ma prawo pisać, jak sie atakuje to dobrze, a jak popiera sie osobe
          atakowana to jest się wg. poprzedniego wpisu pachołkiem? Żenada
    • Gość: Piotr Re:dobry wybór IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.07, 12:21
      Obiecałem parę wpisów z poprzedniego tematu, dla zapominalskich!
      Do Pani redaktor! Mirek nie został wyrzucony, był 9 lat Komendantem Choragwi,
      3-krotnie wybierany, a sprawa w sądzie harcerskim trwa do dziś bo Mirek się
      odwołał! Tego Pani nie napisała!!! My o tym wiemy i o faktycznym zadłużeniu, a
      nie populistycznych cyfrach! Tak dziś, ponownie dziękujmy temu człowiekowi! Czy
      czas, w którym pracował Mirek był stracony? wielu ludzijuż nie pamięta co
      dobrego ten człowiek zrobił!? 1995 Zlot na Górze Św. Anny kilka tysięcy harcerzy
      w nim uczestniczyło, a honorowym gościem był Prezyden RP Lech Wałęsa, 1997 sztab
      przeciwpowodziowy i akcje, które organizował, następnie otrzymanie tytułu
      Najlepszej Organizacji Pozarządowej w Polsce tak nasza Opolska Chorągiew ten
      tytuł otrzymała.Wyróżnień i nagród nie wymienię, bo wszystkich nie znam!
      Tysięce dzieci powodzian, z rodzin patologicznych, ubogich dla których
      organizował środki na obozy w kraju i zagranicą. Wstydzić powinni się wszyscy,
      którzy jemu kroku nie umieli dotrzymać! z lenistwa czy z braku umiejetności?
      nie jest to ważne, człowiek o olbrzymim potencjale "rozjechany"
      przez zazdrosnych polityków!!!!! Dziwi mnie fakt, że zazdrości z Jego sukcesów
      przez kadrę, która Go otaczała była i jest tak wielka. To tam przy okazji każdy
      uprawiał swoją politykę bo Mandryga był potrzebny, a następnie wszyscy
      oficjalnie Go potępiali. Nie są godni takiego człowieka, bo zachowują się
      jak zdrajcy, niestety tak się nie godzi! Czy kiedyś Ich zostawił w potrzebie,
      troskach, problemach? NIE!!!!!! Parę lat temu w wypadku samochodowym stracił
      dużo zdrowia! Nie zostawił chorągwi prowadząc ja społecznie, a to niewielu
      zrozumie?!!Zawsze był, tylko wyrósł, w swojej pracy za wysoko, trzeba było Go
      zniszczyć! Ilu z instruktorów podjęło walkę? Politykom opolskim to pasiło, nie
      będzie konkurencji! I tak się stało! Dlaczego prawi harcerze nie pozwolili
      Mirkowi przez lata,przedstawić argumentów w swojej obronie! Czy widzieli, że
      niszczenie Mirka to było niszczenie powolne Chorągwi!? Zazdrość, zawiść... to
      nie są cechy harcerzy, braterstwo gdzieś zginęło.......? Dziś wojewoda pisze, że
      mógł pomóc tylko 2 raz harcerze nie przyszli! I tak można mnożyć obietnice z
      przed lat! Mirka nie ma 4 lata i co! dalej to wszystko Jego wina!? Gdzie
      byliście komendanci hufców, władze? tak było wygodnie?! warto o tym tez pisać!
      Zapraszam na poprzednie forum
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=65&w=26374024&a=27063495
      A Pani redaktor pogratulować należy obiektywizmu i warsztatu redaktorskiego!

• Gość: Atol Re:dobry wybór IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.07, 12:46
        Ta nagonka na Mandrygę to pewnie robota zazdrosnego i złośliwego nieudacznika J.
        ostrowskyego i jego żonki!
        • Gość: Piotr Re:dobry wybór IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.07, 13:27
          Sory Atol, juz myslałem, że piszesz do mnie, a masz rację z ostowskimi i jemu
          podobnymi, ktos sie pojawia lepszy!!!!!
    • Gość: Kasia z drużyną Re: Mirosław!!!!!! IP: 82.160.19.* 08.02.07, 14:27
      A miało być tak pięknie w Choragwi. Jak widze dalej jest spychologia na kogoś,
      kogo nie ma. Po odejściu Dh.Mandrygi w czerwcu 2002roku przejmujący władzę
      zapowiadali, że to jedyna przeszkoda, do krainy mlekiem i miodem płynącej, a tu
      d... To może jednak wina nie była po stronie Dh.Mandrygi? A zwłaszcza, że to
      nastepcy Jego w zeszłym roku zostali usunieci z ZHP!!! O tym juz nikt nie
      pisze, a kolejni tez przez 2 lata nic nie zrobili, teraz to On ponownie próbuje
      postawić na nogi Chorągiew tak jak funkcjonowała w latach 90' Byłam na
      zjazdach, gdzie ludzie którzy odeszli dh.Mirka do głosu nie dopuszczali
      słuchali obietnic polityków. A gdzie dziś Ci politycy????
      • Gość: Atol Re: Mirosław!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.07, 14:54
        Siedzą na ciepłych posadkach, pozorują pracę i wszystkich mają w głębokim
        poważaniu, tak jak np. dh Ostrowsky.
        • Gość: laguna Re: Mirosław!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.07, 18:03
          I bardzo dobrze, że kandyduje! Panie Marianie, głowa do góry i niech się pan nie
          przejmuje ujadaniem wściekłych kundli pokroju J.Ostroskiego!
    • Gość: żeglarz Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.07, 18:09
      Rozwali PFRON tak jak rozwalił harcerski ośrodek wodny w Turawie!
      Ciekawe czy rozliczył się już z darów które rozdysponowywał w czasie powodzi?
      Genialny kandydat !!!!
      Mirek - psuja czego dotkie to zepsuje. Biedni niepełnosprawni!!!
      • Gość: laguna Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.07, 18:23
        Pożegluj, jak potrafisz razem z łysym Ostroskym do psychiatry. Tam jest miejsce
        dla przygłupów.
        • Gość: opolanin Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.07, 18:36
          jak widać po przykładzie pana byłego komendanta chorągwi G zawsze na wierzch
          wypływa.Jak powiedziano w jednym polskim filmie podłość ludzka nie zna granic.
      • Gość: Przyjaciel Mirka Re: Mirosław IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.07, 19:42
        1. Człowieku - marynarzu Mirek nie pracował w osrodku - tylko Go wspierał jak
        ja wiem za Jego czasu dobrze funkcjonował
        2. ZHP pod Jego kierownictwem kontrolowane za powódź od Fundacji Batorego w
        Warszawie otrzymała tytuł Najlepszej Polskiej Organizacji Pozarzadowej
        3. Każdemu mozna łatke przypiąć
        4. Pewne jest to, że Mirek jutro do tych spraw sie też ustosunkuje, w dyskusji
        z ludźmi, którzy potrafią pod oszczerstwami sie podpisać, tak jak ktos już
        napisał, ludzka nienawiść i zazdrość jest olbrzymia!
      • Gość: Piter Re: Mirek-o tak! IP: *.centrum.punkt.pl 09.02.07, 12:39
        Fak dobrze że ktoś fakty o Mandrydze przypomniał, teraz te pozytywne! I tak
        cięzka była to praca ale faktem jest, że dzięki Wedlerowi, Mandrydze, Wójcikowi
        to województwo zostało! To oni założyli OKOOP, to Oni walczyli, to Oni się
        narażali populistycznym władzom! To nie Oni rządzą województwem, a takiej jak
        Oni mają krwi potrzeba, zaparcia, pomysłów i odwagi! Tego im nikt nie zabierze!
        A historia Mandrygi, myslę, że ją trzeba znać i brać wszystko pod uwagę. Jak
        ktoś już napisał ostatnio na forum przepraszano Go za kalumnie pod Jego
        adresem! Zostawmy to to sprawy, których dziś nikt juz nie ruszy nie rzecz w
        województwie, dziś rzecz jest kto nim przewodzi!!!! A Choragiew oby dalej była.
        Dziś GW napisała, że mandryga dalej jest w ZHP, parę lat temu jakie artykuły
        pisano? A w nocnej audycji /2 godziny/ dh Mandryga o przeszłości i przyszłosci
        opowiadał, warto było posłuchać, a wiele osób telefonicznie do dyskusji się
        włączyło!
      • alf_9 Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON 10.02.07, 09:50
        Tylko ubolewać nad poziomem takich wypowiedzi, gdybyś mnie znał to nie pisałbyś
        takich bzdur. Ktoś już napisał, że nienawiścią bruk w piekle jest wyłożony!
        Napiszę Tobie żeglarzu moje najważniejsze sukcesy i wyróżnienia, aby przerwać te
        nieustane pomówienia wynikające z zazdrości;* 1991r. otrzymałem Srebrny Krzyż
        Zasługi dla ZHP nadany przez Naczelnika ZHP * 1992r. otrzymałem Złoty Medal
        Skautowy w Ellesmere w Anglii * 1993r. otrzymałem Złoty Krzyż Zasługi dla ZHP
        nadany przez Naczelnika ZHP * 1997r. Harcerska Akcja Przeciwpowodziowa, którą
        kierowałem i związane z nią sukcesów w skali Polski, * 1998r. obrona
        Opolszczyzny – napisałem program „Opolszczyzna Moja Mała Ojczyzna" realizowany w
        strukturach harcerskich, współtworzyłem i prowadziłem z panami:
        Stanisławem Wedlerem i Januszem Wójcikiem Obywatelski Komitet Obrony
        Opolszczyzny „OKOOP”, w wyniku działań Komitetu Opolszczyzna pozostała na mapie
        administracyjnej Polski jako 16 województwo. * 1998r.
        otrzymałem Medal za Dzielność i Odwagę nadany przez Prezydenta RP * 1998r.
        kierowałem organizacją, która za osiągnięte sukcesy otrzymała tytuł Najlepszej
        Polskiej Organizacji Pozarządowej nadany przez Fundację im.S.Batorego * 1998r.
        otrzymałem Złotą odznakę za Zasługi w Pracy Penitencjarnej nadaną przez Ministra
        Sprawiedliwości, * 1999r. otrzymałem Medal Dr. Henryka Jordana nadany przez
        Zarząd Główny TPD, * 1999r. otrzymałem Odznakę za zasługi dla Kombatantów RPi b.
        Więźniów Politycznych, * 1999r. otrzymałem odznakę Przyjaciel Dziecka nadaną
        przez TPD w Opolu, * 2000r otrzymałem Kombatancki Krzyż Zasługi nadany przez
        Polskich Kombatantów Obrońców Ojczyzny, * 2000r. otrzymałem Srebrny Medal za
        Zasługi dla Pożarnictwa nadany przez Zarząd Główny OSP RP, *2000r.otrzymałem
        tytuł Kawalera Orderu Uśmiechu, * 2001r. współudział przy powołaniu Opolskiego
        Ośrodka Telewizji Regionalnej w Opolu,* 2002r. Prezydenta RP nadał mi Srebrny
        Krzyż Zasługi, * w latach 1991 – 2006 otrzymałem srebrną i złotą odznakę
        Zasłużony dla Chorągwi Opolskiej, jak również wiele innych wyróżnień za
        działalność na rzecz dzieci i młodzieży oraz rozwoju i budowy społeczności
        lokalnej. Ma 43 lata, swoje sukcesy i porażki, ale takie zdanie do którego sie
        odnosze jest niesprawiedliwe, populistyczne. A jak człeku mnie znasz to podpisz
        się tak jak ja pod wpisem i zobaczymy kim jesteś, co takiego w żuciu zrobiłeś,
        albo w czym ja Tobie zaszkodziłem, że zioniesz jadem! Jednak tym poziomem nie
        będę sie odgrywał- życzę miłego dnia.
        Mirosław Mandryga
      • Gość: Jacek Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.07, 20:01
        Władzę miało paru facetów, którzy nie dali Mirkowi nic powiedzieć! Zaćpali się
        władzą! nie wiedzieli w tym człowieka! a kto był na drodze niewygodny to
        go "niszczyli". Czy tak się godzi? Facet był komendantem prawie 10lat! wtedy
        był dobry! A psy wieszała prasa, Pan Bocheński, który w jednym artykule
        przelreślił wszystko co człowiek zrobił dobrego! Nie robi błędów ten co nic nie
        robi! Mirek jak wielu z nas też je popełnia! Tylko kto z takim zaangażowaniem,
        determinacją, kompetencją i sercem działał dla młodzieży na opolszczyźnie!
        A Ty żeglarzu glupot nie opowiadaj!!!!!!!!!!!!!!!! za powódz to nagrody zbieral
        z calej Polski z fundacja batorego na czele!!!!!!!!!!!

• Gość: :) Czyli walka o szmal IP: *.adsl.inetia.pl 08.02.07, 18:53
      Następne pieniądze za nic nierobienie
      Wojewoda poznał się na Szurmaku i zdegradował
      Kiedy marszałek pozna się na Różyckim?
      • Gość: kris Re: Czyli walka o szmal IP: *.chello.pl 08.02.07, 19:40
        No wtedy, gdy kometa wejdzie w gwiazdozbiór barana...

Może by tak do rzeczy?

Zastanawia mnie, dlaczego Mandryga tak wielu osobom przeszkadza. Ci, co go
        kiedyś zwalczali już siedzą (nie wszyscy). Reszta się zapluwa, a facet jak widze
        robi swoje. Chorągiew miała być rozwiązana, nikt nie potrafił nic zrobić, a tacy
        przecież byli genialni, aż przyszedł Mandryga i w tydzień załatwił to, co oni
        przez prawie 5 lat nie mogli. Ciekawe... Jak mu się uda, w co wierzę, to chętnie
        go z tego rozliczę.
        • Gość: tadziu z Zaodrza Re: Czyli walka o szmal IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.07, 19:46
          Bo to jest gość! Zachartowany w bojach, ilu ludzi i za co chciało go utopić?! Z
          wypadku wyszedł miał jak czytam na forum prawie 70% kalectwa a On nie jest na
          ręcie, leczył się długo po 2000roku, mieszkanie jako jedyny obdarowany z
          niezbednej kadry dla Opola zdał do Miasta a chyba wszyscy GW pisała i tak jest
          na forach wykupiła i sprzedała! Ale znajdzie się madry i tak to podwarzy
          szukając jego interesu w tym!
          • Gość: Opolanin Re: Czyli walka o szmal IP: *.centrum.punkt.pl 09.02.07, 12:34
            Takie rózne Mandrygi to tylko wprowadzają niepotrzebny ferment.Tu się lubi
            gładkich,uprzejmych,nijakich.Takich drobnych przeciętniaków,ale nie
            "nieudaczniaków". Stać ich bowiem na jakąś inicjatywę.Wzieli przecie i
            wymyślili-rozwiązać i przyłączyć.A ilu takich wśród pożal się boże opolskich
            polityków czy hi,hi,samorządowców jest konkreciarzy?
    • Gość: niepełnosprawny Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.chello.pl 10.02.07, 00:27
      Proszę podać mnie jakie programy napisał dla osób niepełnosprawnych P. Mandryga.
      Jeśli nikt nie odpisze uznam to za kłamstwo.
      • alf_9 Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON 10.02.07, 09:14
        Gość portalu: niepełnosprawny napisał(a):
        > Proszę podać mnie jakie programy napisał dla osób niepełnosprawnych P. Mandryga
        > Jeśli nikt nie odpisze uznam to za kłamstwo.

Szanowny Panie! Dziś mogę osobiście zabrać głos w mojej sprawie i tak, odnosnie
        osób niepełnosprawnych;
        - 1982 - 1987r. prowadziłem drużynę harcerską osób niepełnosprawnych w
        sanatorium rehabilitacyjno-ortopedycznym w Trzebnicy /pochodzę z Trzebnicy/
        - w latach 1994-98 byłem członek Rady do Spraw Rodziny, Dzieci i Młodzieży przy
        Wojewodzie Opolskim, a następnie członkiem Zespołu do spraw profilaktyki
        społecznej i resocjalizacji przy Kuratorze Oświaty w Opolu /obydwa zespoły
        zajmowały się problematyką osób niepełnosprawnych, w tym samym czasie byłem
        członekiem Rady Programowej Konwencji o Prawach Dziecka przy Wojewodzie Opolskim
        -w latach 1993 - 2002r.koordynowałem zadania dla dzieci i młodzieży
        niepełnosprawnej zrzeszonej w Nieprzetartym Szlaku w Chorągwi Opolskiej ZHP
        /tere woj. Opolskiego/ m.in. organizacja obozów, imprez, biwaków dla osób
        niepełnosprawnych
        A co do pana pytania to m.in współtworzyłem, a następnie koordynowałem z zakresu
        profilaktyki zdrowotnej program „ Odkrywcy nieznanego świata” - wyróżniony w
        1998roku przez PFRON Warszawa.
        O szeregu zadań związanych z problematyką osób niepełnosprawnych i moim w tej
        kwesti zaangażowaniu może powiedzieć hm.Helena Wąchała, która od 25lat szefuje
        na Opolszczyżnie Nieprzetartemu Szlakowi Opolskiej Choragwi ZHP, razem również
        zostaliśmy Kawalerami Orderu Uśmiech /order nadany przez kapitułę dzieci i
        młodzieży/, a bezpośrednio z osób niepełnosprawnych Pan Zbigniew Pogorzelski z
        Opola wychowujacy również dziecko niepełnosprawne. O takich sprawach trudno się
        pisze, łatwiej je w życiu realizowąć.
        Mirosław Mandryga

• Gość: niepełnosprawny Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.chello.pl 10.02.07, 13:14
          Bardzo dziękuję za odpowiedź. Faktycznie jest tego sporo.Mam tylko wątpliwości
          jak będzie Pan działać , skoro na stanowisku Dyrektora PFRON realizuje się
          programy na które daje kase centrala.Czy nie lepszą pomocą było objęcie
          stanowiska np. Pełnomocnika wojewody lub prezydenta opola ds.
          niepełnosprawnych. Takich etatów , i odpowiedniego człowieka u nas brakuje.
          • alf_9 Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON 10.02.07, 15:51
            To nie jest tak do końca. Moja koncepcja jest taka, aby skostniałął strukturę na
            Opolszczyźnie należy przybliżyć do ludzi. Tworzyć, aplikować i realizować
            programy dla niepełnosprawnych. Chcę być rzecznikiem ludzi niepełnosprawnych
            m.in. przez kampanie medialne, konferencje i spotkania z ludźmi odpowiedzialnymi
            za sprawy osób niepełnosprawnych. Wie Pan przecież, że jest wielu ludzi
            niepełnosprawnych, którzy z uzyskanie pomocy mają problem. W mojej koncepcji
            piszę o nie tylko formalna kontrolą na PCPR w powiatach, ale rozruszanie tych
            ludzi, aby nie tylko w założeniach odpowiadali za osoby niepełnosprawne, ale w
            czynach to okazywali. Zwiększenie ilości warsztatów terapeutycznych to nastepne
            zadanie, zwiekszenie ilości zakładów pracy chronionej to problem obok wielu
            polityków przechodzi obojętnie. Tych spraw jest wiele nie tylko
            administracyjnych, mam nadzieję, że uda mi się stworzyć /tak zakkładam jak
            wygram/, zespół ludzi, który sprawy niepełnosprawnych potraktuje poważnie,
            przecież tego Wam brakuje. Pozdrawiam Mirek Mandryga
            • Gość: cudecki Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.07, 16:55
              O kurczę.Ten Mandryga jest groźny,może zacząć coś robić a najgorsze,że i innych
              do roboty pogoni.Lepiej byłoby powierzyć ten stołek prawdziwemu
              prawicowcowi,takich u nas nie brakuje,i mielibyśmy gwarancję spokoju.Cała
              nadzieja w komisji konkursowej,zapewne prawicowej.
              • Gość: Piotr Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.07, 17:06
                A zauważ jeszcze jedno, chyba pierwszy vip, który z nami oisze na forum i
                podpisuje się pod swoimi wypowiedziami. Uważam, że zasługuje już na nasz szacunek.
                Odnośnie prawicy, czy dziś w tym wykonaniu PIS-p.Kłosowski czy
                Platforma-p.Korzeniowski na Opolszczyźnie to prawdziwa prawica?????
                • Gość: cudecki Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.07, 17:22
                  Przecież za takich się uważają!!!Mają przecież właściwe prawicowe korzenie
                  PZPR /Korzeniowski/,SD /Zembaczyński/no i totalna
                  nieudaczność/Kłosowski,Szelwicki,Tomaszek,Ciecierski/
            • Gość: citizen Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.centrum.punkt.pl 10.02.07, 19:28
              Drogi Mirku,
              dostrzegam, że jesteś nieźle przygotowny do pracy z osobami niepełnosprawnymi
              (brillant experience!), masz w sobie tę niezbędną dozę EMPATII, której brakuje
              innym. Znam Cię i cenię od lat, bo sam jestem harcerzem - słynna niegdyś 34 DH.

Ty jako harcerz ( to stan umysłu), masz w sobie entuzjazm do życia
              i miłość do ludzi - mimo upływu lat.
              Podoba mi się, że wiesz czego potrzebują ludzie dotknięci przez los.
              Potrafisz się nad każdym pochylić indywidualnie.

Obawiam się jednak, że jak usiądziesz już na tak wysokim stołku w PFRON-ie,
              to zniką Ci z oczu sprawy Adasia, Ewy czy Mariolki - niepełnosprawnych.

Mam nadzieję, że jak zawsze będziesz szlachetnym harcerzem - rycerzem,
              który zawsze działa dla dobra innych i ku chwale swojej Ojczyzny.
              (Przepraszam za patos :-)
              • alf_9 Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON 10.02.07, 20:08
                Druhu "Citizen" to tylko ułamek z mojej aplikacji, ale ten pokazujący wartości,
                które reprezentuje; "...Do realizacji tych zadań wykorzystam moją pełną
                dyspozycyjność i zaangażowanie w pracę jako Dyrektor Oddziału, wykorzystam moją
                znajomość funkcjonowania administracji i standardów wymaganych przez UE,
                kreatywność i otwartość w realizacji przedsięwzięć, determinację i dużą
                pomysłowość oraz umiejętność planowania nowych zadań związanych ze środowiskiem
                osób niepełnosprawnych. Wykorzystam znajomość zagadnień przygotowania i
                wdrażania projektów dla osób niepełnosprawnych, a przez zdolność kierowania
                zespołami ludzkimi, jak również umiejętność pracy w zespole oraz umiejętność
                skutecznego komunikowania się wprowadzę do realizacji projekty ułatwiające życie
                osobom niepełnosprawnym. Wprowadzę system szerszej informacji na terenie
                Opolszczyzny o działaniach PFRON, o możliwościach łamania ”barier” dla osób
                niepełnosprawnych w środowisku dzieci i młodzieży jak i dorosłych na wsi i w
                mieście. Mam sprecyzowaną wizję zarówno pracy firmy, jak i instrumentów oraz
                procedur zarządzania w niej, jak również szeroka i skuteczna współpraca z
                organami administracji państwowej, samorządowej i organizacjami pozarządowymi,
                działającymi na terenie obejmującym zasięg działania Oddziału, w zakresie
                problematyki osób niepełnosprawnych.
                Stworze społeczną rade programową ds. realizacji projektów związanych ze
                środowiskiem osób niepełnosprawnych na Opolszczyźnie w skład, której wejdą
                przedstawiciele organizacji pozarządowych związanych z praca na rzecz osób
                niepełnosprawnych i zakładów pracy chronionej..."
                napisałeś;

/Gość portalu: citizen napisał(a):
                > Obawiam się jednak, że jak usiądziesz już na tak wysokim stołku w PFRON-ie,
                > to zniką Ci z oczu sprawy Adasia, Ewy czy Mariolki - niepełnosprawnych/.

Oczywiście napisałeś fikcyjne imiona, ale daję słowo, że nie ma takiej
                możliwości, nigdy taki nie byłem, wręcz zwalczałem takie postawy. A po wtóre to
                do moich działań zaproszę ludzi, którzy nie pozwolą mi "usnąć", byłem i jestem
                aktywny mimo trudności życiowych, które mnie zahartowały. Pozdrawiam Mirek
    • Gość: Marek Ł. Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.07, 18:57
      Ludzie. co się dzieje?!? Jestem instruktorem harcerskim, mam 30 lat i wrażenie,
      że jestem w miarę poukładany. Nie chce mi się już słuchać o martrologii Pana
      Mandrygi, ale nie che mi się też słuchać, że całe zło, łącznie z tym, żę krowa
      Kowalkich w Koziej Wólce na południe od wsi Mońki mleka nie daje, to sprawka
      Mandrygi. Znam Mandrygę z czasów kiedy był komendantem opolskiego ZHP. Średnio
      się między nami układało, współpraca też do najłatwieszych nie należała, ale
      coś się tam działo. Właściwie to nie jestem w stanie powiedzieć, czy bardziej
      go cenię, czy bardziej czuję żal do niego. Nie wiem jak to było z ZUS, PZU i
      inyymi roztrząsanymi tu sprawami. Nie czuję się na siłach wyręczać sądy,
      komisje i inne organa do tego powołane. Nie wiem też nic o motywach jakimi
      kieruje się Mandryga i nic mi do tego, bo ja też mam swoje. Wiem, że mimo
      licznych kontrowersyjnych historyj tu prezentowanych, jest to postać
      niesłychanie aktywna i zaangażowana w swoje obowiązki. Wiem, że nie jest to
      postać, która ucieka przed problemami. Raczej stara się je rozwiązywać.
      Ponadto, stanowisko w PFRON nie daje wielu możliwości kombinowania; szef tej
      instytucji, z tego co wiem, jest również kontrolowany. Sądzę warto wykorzystać
      jego energię, a jak się nie sprawdzi, to będzie się tłumaczył. Mam jednak
      nadzieję, że się sprawdzi.
      • Gość: Krzych Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.07, 19:24
        Panie Marku, martylologi Mirka tu nie widzę, ale go znam i wiem również, że
        swoje przeszedł, jak to wszystko czytam, to widzę, że On tylko odpowiada na
        pytania, a ekipa ludzi, którzy nie umieją się dookreslić,czują jakieś
        zagrpżenie, nie znając go wiedzą więcej niż Pan i Ja. Ja jestem Jego kolegą i
        wiem, że jest kontrowersyjny i jest grupa ludzi, którzy Go lubia i sa tacy,
        którzy nie. Ale dlamnie i tu sie z Panem zgadzam nalezy wykorzystać Jego
        energię. Jedno co jest ważne, że na zadania, opłacenie ludzi są pieniądze w
        PFRON nie trzeba ich zdobywać, mozna zająć się w 100% realizacją misji!!! Ważne
        też jest to, że ma duże doświadczenie, a zwłaszcza w doborze ludzi! Ja pracując
        w samorzadzie wiem jak to jest wazne! I tego jemu życzę!
    • Gość: Jola Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.chello.pl 11.02.07, 23:07
      Nic z tego nie rozumię. Co to za bzdury wypisuje tu ten Pan Mandryga? Czyżby
      On, przyszły, być może, dyrektor tej instytucji nie wie, że PFRON jest powołany
      do administrowania publicznych pieniędzy w ramach centralnych programów?
      Jeśli, p. Mirek chce tak działać, jak pise, to niech zajmie się jakaś fundacją,
      która dla dobra środowiska osób z niepełnosprawnościami różnego typu sięgnie po
      te pieniądze. Dyrektor PFRON powinien byc przede wszystkim dobrym
      administratorem.
      Co do wcześniejzych zasług p. Mirka, to także nie moge zrozumieć dlaczego
      przypisuje sobie autorstwo akcji ogólnopolskich a także prowadzenie akcji,
      które były prowadzone w środowiskach, gdzie on nigdy nie działał: np. w
      szkolnictwie specjalnym - Nieprztarty szlak. Pisanie sprawozdań do KG ZHP, to
      nie to samo, co opracowanie projektu, czy programu, działanie w akcji, czy
      realizacja programu. Czy np. Pan prezes stowarzyzenia organizacji sportowych w
      Opolu podobnie, realizując zadania centralne MEN, może sobie zapisać, że jest
      współtwórcą programu szkolenia osób uzdonionych sportowo?
      Dodam jszcze jedno, że nie znam P. Mirka, ale z tego co czytam wynika, że ani
      On ani czytelnicy nie wiedzą jakie zadania ma PFRON. W Opolu nie jest potrzebna
      rada ds. osób niepełnosprawnych, bo ta jest powołana i g... robi. Potrzebny
      jest jeden niezależny Pan lub Pani, najlepiej sam z grupa inwalidzką, znający
      dobrze ustawę, karte praw osoby niepełnosprawnej i inne przepisy, aby mógł
      działac ponad śrdowiskami, a przede wszystkim doradzał ON a także władzom,
      czyli jak w wielu miastach powinien byc powołany pełnomocnik osób
      iepełnosprawnych przy prezydencie i pry marszałku. Jest pełnomocnik ds,
      uzależnień, a czemu nie ma osoby, która byłaby oczami władzy na ten
      niedostrzegany obszar życia? Dowodem, że dobrze myślę jest fakt, że
      funkcjonowanie, zaledwie od czerwca 06, osrodka informacji dla osób
      niepełnosprawnych, uczyniło dla środowiska więcej niż kiedy kolwiek w tym
      mieście. Nawet tylo jedna osoba wystarczyła, aby zmienić lokalne prawo, które
      łamało prawa ON - pisało o tym NTO.
      Pozdrawiam Wszytkich czytelników a zwłaszcza p. Mirka. Ja też byłam harcerzem.
      To podobnie jak Panu Mirkowi dało mi wolę działania, odwagę i ine widoczne u P.
      M cechy, ale tupetu, gdzie indziej chyba, Pan sie nabawił?...
      PROSZĘ przeczytać:
      1.Ustawa zasadnicza
      2.Kodeks pracy
      3.Ustawy „sektorowe” (dotyczące zdrowia, edukacji, zatrudnienia, ubezpieczenia
      społecznego, pomocy społecznej itp.)
      4.Ustawy kompetencyjne (ustawa o samorządzie powiatowym - art. 4 ust. 1 pkt. 5)
      Lex specialis
      5.Ustawa o rehabilitacji zawodowe i społecznej oraz zatrudnieniu osób
      niepełnosprawnych
      6.Karta Praw Osób Niepełnosprawnych

OTO:
      Zadania powiatu
      Ustawa o samorządzie powiatowym:
      edukacja, zdrowie, pomoc społeczna, polityka prorodzinna, wspieranie
      osób niepełnosprawnych, transport, kultura ......
      Ustawa o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy:
      pośrednictwo pracy, poradnictwo zawodowe i informacja zawodowa, pomoc w
      aktywnym poszukiwaniu pracy, organizacja szkoleń ...
      Ustawa o rehabilitacji zawodowej i społecznej:
      rehabilitacja zawodowa, rehabilitacja społeczna, orzecznictwo o
      niepełnosprawności (pierwsza instancja)

Zadania powiatu rehabilitacja zawodowa
      promocja zatrudnienia osób niepełnosprawnych
      wdrażanie skutecznych instrumentów włączania osób niepełnosprawnych w
      regionalny i lokalny rynek pracy
      pożyczka na rozpoczęcie działalności gospodarczej albo rolniczej
      dofinansowanie do oprocentowania kredytu bankowego
      zwrot kosztów przystosowania stanowisk pracy oraz adaptacji pomieszczeń zakładu
      pracy, adaptacji lub nabycia urządzeń, rozpoznania przez służby medycyny pracy
      szkolenie osób niepełnosprawnych
      pośrednictwo pracy i poradnictwo zawodowe dla osób niepełnosprawnych, ich
      szkolenie oraz przekwalifikowanie
      Zadania powiatu rehabilitacja społeczna
      Dofinansowanie:
      uczestnictwa w turnusach rehabilitacyjnych
      likwidacji barier funkcjonalnych
      sprzętu rehabilitacyjnego
      przedmiotów ortopedycznych i środków pomocniczych
      sportu, kultury, rekreacji i turystyki
      kosztów tworzenia i działania wtz

Instrumenty finansowe - stan obecny
      Państwowy Fundusz Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych
      Środki własne samorządu
      Budżet państwa
      Fundusz Pracy
      Środki UE
      Fundusze strukturalne (EFS, EFRR)
      Środki przeznaczone na finansowanie programów wspólnotowych (m. in. EQUAL)
      EFS – SPO-RZL –działanie 1.4- projektodawcy to:
      organizacje pozarządowe NGO, Jednostki samorządu JST, jednostki organizacyjne,
      pracodawcy, szkoły wyzsze i inni bebefecjenci .... ALE NIE PFRON!!!!!
      No i co!?
      Proszę zobaczyc na sronkę www.pfron.org.pl

• Gość: Krzych Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.07, 23:24
        Ja czytam dokładnie i właśnie o takiego człowieka chodzi Pani Jolu, który sercem
        popatrzy na ludzi niepełnosprawnych> Administrowanie-tak, ale jest jeszcze
        aktywność! Do tej pory tej aktywności na opolszczyźnie PFRON nie wykazał. A
        czytając Pani wypowiedź chyba mam do czynienia z byłym pracownikiem PFRON?!
        Czyźby niespełnienie Panią kierowało, zazdrość czy tylko ten wyrywek działań
        nastawionych na ludzi który opisywał Mirek /znam Go, o czym pisałem wcześniej/,
        przecież nie będzie pisał o projektach centralnych na które nie ma wpływu, czy o
        administrowaniu, ludzi intertesuje jak wreszcie bedzie podchodziło się do ludzi.
        • Gość: IP: *.chello.pl Re: Jaki pracowity IP: *.chello.pl IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 11.02.07, 23:42
          Knuj dalej IP: *.chello.pl, zobaczymy co z tego wyjdzie. Jest juz namiar na
          ciebie.
          • Gość: Krzych Re: Jaki pracowity IP: *.chello.pl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.07, 00:05
            Dzięki za poparcie, ale pracowitej Pani Joli napiszę jeszcze jedno, że w swoim
            wywodzie podważa Mirka jeden z elementów programu czyli Radę Programową, o
            której pisze Pani Jola, że jest ale nic nie robi /napisało g...robi/, to znaczy
            że ludzi złych dobrano do tej rady i tyle, jest wielu wspaniałych ludzi. A
            pisząc o tupecie nie wie Pani co pisze, bo to nie Mirka element charakteru. Tak
            często sobie wieczorami obserwuję fora, ale to fakt IP *.chello.pl jest aktywne
            w kręgach Panów z pod znaku "prawicy opolskiej", nie obrażam prawdziwych ludzi z
            pod znaku prawicy. Ale cóż juz tyle o nich napsano.....
    • Gość: xxx Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.zwm.punkt.pl 12.02.07, 14:37
      Miro razem studiowaliśmy, ja też kiedyś byłem Harcerzem tylko daleko od Opola-
      tam ,gdzie Rajd Świętokrzyski(w zasadzie jest się nim do końca), domyśl sie
      kto... Może twoim błędem było wejście w świat polityki a tam nie ma litości dla
      nikogo. Jeśli jest jakikolwiek sposób na wyeliminowanie przeciwnika politycznego
      wyciągnie sie wszystko a nawet doda jeszcze troche jeśliby to miało odnieść
      sukces. Dobrze wiadomo ,że w naszym Kraju najpierw sie błotem obrzuca i wtedy
      ktoś jest z góry przez społeczeństwo skazany na banicję, tylko jakoś po pewnym
      czasie nikt juz nie słyszy przeprosin, uniewinień... Więc Mirek moim daniem
      zdala od polityki a rób dalej taką robotę jak kiedyś......
    • Gość: Jola pracowita Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.chello.pl 13.02.07, 00:41
      Odzywam się drugi raz i ostatni. Jak widać, niektórzy są bardzo odporni na
      wiedzę a i trudni do przekonania. Wystarczy zobaczyc na stronkę, i sprawdzić
      zadania PFRON, albo programy realizowane w Opolu dla ON, ale po co?! Nie mam
      zamiaru nikogo nauczać, ani te dostarczać więcej materiałów. Za te czynnosci na
      ogół mi płacą i nie mało.
      Nie pracuję w PFRON, ale jestem nauczycielem. Stanowiska dyrektorskie mnie nie
      interesują- dodaję, aby komuś głupie domysły nie wpadły do głowy- dyrektorski
      etap mam za sobą. Teraz korzystam ze swojej wiedzy i doświadczenia-param się
      pracą wykładowcy i trenera zwłaszcza na szkoleniach dla dorosłych, którzy maja
      ochotę uczyć się. Jednym z wykładanych przez mnie przedmiotów są zagadnienia
      prawne dotyczące spraw edukacji i pomocy społecznej, w tym w stosunku do dzieci
      i dorosłuch z róznymi dysfunkcjami i niepełnosprawnością. Odezwałam się,
      pomimo, że nie znam p. Mirka, ponieważ z wypowiedzi zamieszczonych na tym forum
      wynikało, że tu rozmawiają sami laicy: dotyczy to zrówno krytykantów jak i
      zwolenników p. Mirka.
      Sprawy ON są mi znane i bliskie zawodowo, a prywatnie denerwuje mnie stosunek
      do osób niepełnosprawnych zwłaszcza w tym mieście (już w sasiednich powiatach
      jest lepiej z realizacją programów dla ON). Wynika to z pracy urzedników
      samorzadowych, którzy powinni aktywnie współpracować z PFRON.
      Ostatnio prowadziłam zajęcia dla osób pracujących w Gminnych Osrodkach
      Informacji dostosowanych do udzielania informacji dla ON. (niestety nie w
      naszym mieście i nie w tym województwie - szkoda).Miałam zatem okazję zrobić
      mały krok do przodu w kierunku uwrażliwienia niemałej grupy osób, które na
      swoim terenie pomogą ustawić sprawy osób niepełnosprawnych we właściwym
      świetle. Znam zadania PFRON i problematykę ON (m.in. na tyle, że wykładałam
      pedagogikę specjalną oraz realizowałam tematy zwiazne z instytucjonalną opiekę
      i wsparciem dla ON. podczas kursów grantowych naszego wojewódtwa w roku 2002).
      Zaś na na uzytek tej strony (nie wierz w to co widzisz) przekleiłam tekst z
      pokazu Power Point, jaki został zrobiony przez Ministerstwo na zeszłoroczną
      konferencję przedstawicieli samorzadów organizacji i innych podmiotów
      realiujacych zadania wobec ON. ZATEM NIE NAPRACOWAŁAM SIĘ - TO BYŁ DROBIAG, ALE
      DIEKI ZA UZNANIE. Dzisiaj, zupełnie przez przypadek miałam okazję rozmawiać z
      dwoma osobami; pracujacą w szkole specjalnej oraz SPS w Czrnowąsach. Te osoby
      bardzo przydko wyrażały się o Panu Mirku, jego zdolnościach do zarządzania
      pieniązkami, wiarygdności oraz o rzekomych programach dla niepełnosprawnych.
      śmiały się z tekstów p. Mirka.
      Do tego trudno coś dodać, cy komentować, bo znam tylko to co gazety i inni mi
      przekazują.
      Z wiekszością z WAS łący mnie to, że denerwują mnie osoby niereformowalne,
      zasiedziałe na biurowych stołkach, nie potrafiace dostosować się do czasów
      zarządzania poprze projekty, nieczyłe na problemy dyskryminacji ON,
      niekompetentne i rozleniwione.
      Ja do takich nie należę - więc to, że sie odzywam krytycznie- nie wynika z
      innych potrzeb, jak chęci dostarczenia obiektywnej wiedzy o przedmiocie, o
      którym na tym forum jest mowa: Kompetencji osoby i wizji pracy na stanowisku
      dyrektora PRFON o Opole.
      Jest Mi obojetne, kto tym dyrektorem zostanie. Dzieki Bogu czuje sie dobrze i
      jeszcze niczego mi nie wynaleziono. W końcu jesteśmy t.zw. sprawni do momentu
      wypadku lub wykrycia okropej, uposledzajacej funkcjonowanie choroby. Zatem
      pozostaje mi życzyć nam wsystkim dobrego zdrowia i wszystkiego najlepszego.
      Pracowita Jola
      A co do IP... takie ma każdy w tym kraju, kto korzysta z t. zw. kablówki, cyli
      ma komputer na tym samym połączeniu co telewizor - ni jak nie łączy sie to z
      opcją polityczną.
      • Gość: Pajton Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.adsl.inetia.pl 13.02.07, 08:41
        Po raz kolejny czytając różne fora stwierdzam, że najwięcej mają do powiedzenia
        ci, którzy nic nie mają do powiedzenia. Pomyślnego bicia piany....
        Przepraszam. "Życzę miłego dnia" - tak się mówi według zasad polskiej
        nowomowy... Obawiam się, że osobnik zwany Mandrygą więcej zrobił dobrego dla
        młodzieży, niż wszyscy ci wrzeszczący "łapać złodzieja" tępi krzykacze. I
        przypominam, że najpełniejsza historia prawa, to historia błędów prawniczych i
        manipulacji przepisami. Kto wie, jak by się zapatrywał na tzw. "sprawę
        Mandrygi" inny sąd, inny biegły, inny prokurator. Jestem pewien, że różnice
        orzeczeń mogłyby być porażające.
      • Gość: niezrzeszony Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.07, 08:50
        Przeczytałem Pani wypowiedzi i innych Pani Jolu. Martwi mnie fakt pani
        pracowitości o 1 w nocy, a przecież jest Pani nauczycielem. Czy to takie
        wyciaganie tematu? Na wiele tematów, które Pani porusza są odpowiedzi, Pani
        używa mocnego sformułowania - ludzie mówią, jest to zw.używanie autorytetu
        zewnętrznego. Znane, stosowane w marketingu persfazyjnym. Nie będę odnosił się
        do programów p.Mirka bo i o nich pisał, ale to juz Jego sprawa jak zareaguje.
        Co mi sie podoba to fakt osobistej dyskusji p.Mirka. Natomiast, Pani
        stwierdzenie, że o sprawie dyskutują laicy jest nadużyciem. Ponieważ sama Pani
        napisał, że Pani wiedza jest ściagnieta ze stron PFRON, a Pani stą instytucją
        nie ma nic wspólnego. Rozumię również Pani troskę o niepełnosprawnych, oby inne
        Pani podejście było w praktyce do ludzi.Proszę również czytać wszystkie wpisy,
        a następnie wypowiadać się o naszych kompetencjach.
        • Gość: Krzych Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.07, 10:25
          Pani Joli to my juz dziękujemy, wykazała sie Pani dostateczna stronicząścią i
          nabyta wiedzą internetową. Ciekaw czy dzieci w szkole też Pani uczy wirtualnie,
          a oceny stawia z wiedzy, którą dostarczają znajomi lub inne osoby napotkane na
          ulicy? Z dużą dozą ostrożności, na Pani miejscu zajmowąłbym się sprawami
          intelektualnymi po pólnocy, gdyz nie są one mocną Pani strona, a i rano trzeba
          być wypoczętym, aby dobrze dzieci w szkole nauczać! Pozdrawiam
          nauczyciel-informatyki
      • alf_9 Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON 13.02.07, 11:06
        No cóż Pani Jolu-tak piszę ale w przeciwieństwie do Pani ja potrafię podpisać
        się pod moimi tekstami. Bardzo łatwo, jak ktoś juz napisał powołać się na
        autorytet zewnętrzny, aby nie brać odpowiedzialności za wypowiadane opinie.
        Odnośnie tych insynuacji to; 1. z SPS w Czarnowąsach łączy mnie to żę pomagałem
        im w dostarczeniu żywności i sprzętu w czasie powodzi, przywiozłem na
        zaproszenie do ośrodka śp.Jacka Kuronia i tyle! 2.każdy z nas ma zwolenników i
        przeciwników 3. z programów i projektów można się śmiać...to każdy potrafi to co
        napisałem jest do sprawdzenia, to nie rzeczywistość wirtualna 4. pieniedzmi
        mozna zarzadzać wtedy kiedy się je posiada, my ich nie mieliśmy, przz 9 lat
        musiałem je zdobywać z różnych źródeł, zwłaszcza na utrzymanie struktury w
        woj.opolskim bo z zadaniami i środkami na nie sobie radzilismy i harcerstwo
        radzić sobie będzie, a na strukturę nie otrzymywaliśmy środków była to brutalnie
        nazywając "żebranina" aby na takim poziomie w latach 90' choragiew
        funkcjonowała. Brak jest rozwiązań systemowych dla organizacji pozarzadowych w
        sparciu strukturalnym organizacji, a politycy zawsze mogą duzo obiecywać. Mogę
        te sprawy opisać, ale jak Pani napisała nie przekonam laików i przeciwników.
        Jestem przekonany, że się zanmy ale to już Pani sprawa chowania się za zasłoną
        internetu. Być wychowawcą to jedno, a samemu teorię przekazywaną młodym ludziom
        potwierdzać swoim życiem to drugie.
        • Gość: Foka Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.chello.pl 15.02.07, 23:30
          Chciałbym coś zacytować. W dzisiejszej NTO w rubryce "MOIM ZDANIEM"> można
          przeczytać wypowiedź kogoś,kto przedstawił się jako: "BYŁY KOMENDANT HUFCA": -
          "Sprawca zapaści opolskiej chorągwi ZHP na czele zbrojnych hufców,pod
          sztandarami wielkiej odnowy,wiedzie je teraz ku świetlanej przyszłości. Dla
          mnie to preludium gry o powtórne zaistnienie,czyli walka o nowy stołek,tym
          razem dyrektora opolskiego Oddziału PFRON."
          Jakoś podobnie tak pomyślałem czytając to.
          • Gość: przeciwnik MM Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.chello.pl 16.02.07, 01:26
            Brawo jeszcze jeden który potrafi napisać co myśli i nie podlizuje się temu
            zarozumiałemu butnemu harcerzykowi.
            Bardzo mnie drażni taka sytuacja "ratowanie ZHP w Opolu" nie rozumiem tego.
            Dlaczego nie ratuje się innych Stowarzyszeń. To tylko jak słusznie napisałeś
            służy aby ten facet znów był na fali, a już myślałem że Mandryga , wykopany
            zamieszka w Byczynie.Jak osoba z takimi przekrętami może ubiegać się o
            stanowisko Dyrektora. To kolejny przykład buty. Proszę podać ilu jest harcerzy
            aktywnych, sztuczne statystyki mnie nie interesują.
            • Gość: Jacek Re: Zwolennik Mirka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.07, 08:32
              Chłopie zwolennicy Mirka też czytają to forum. O 23.30 wpisujesz się raz a potem
              polemizujesz 0 1.30 jesteś zwykłym łajdakiem, a jak mój kumpel napisał jestes
              też instruktorem harcerskim. Doradzę dziś Mirkowi, aby 2 wpisy o przekrętach
              podał do prokuratury o zbadanie ponieważ są to pomówienia, nie oparte na
              faktach. Dziś mogę napisać, że "jesteś zboczony", ale czy to prawda? Tego nie
              wiem, ale ludzie czytają i Tobie o to chodzi, nie posądzam cię o wiedzę w
              sprawie socjotechnik, ale udaje się je Tobie zastosować. Tak rozmawiamy sobie
              jaki jesteś sflustrowany, przecież Mirek nie został wykopany tylko odszedł w
              2002roku to w listopadzie 2006 roku My i wielu innych ludzi poprosiliśmy, aby
              włączył się do sprawy chorągwi. Fakty, ale one nie przemawiają do takich ludzi,
              w Opolu nie ma dobrego psychiatry więc masz problem. Persfazja w twoim przypadku
              nic nie da, chroniczny brak szarych komórek ciebie charakteryzuje i tyle.
            • Gość: Piotr Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.07, 09:17
              Panie przeciwnik nik jemu sie nie podlizuje, Ty go nie lubisz, a wielu ludzi go
              lubi i szanuje. Nawt normalni przeciwnicy Jego Go szanują.
              Przeciwnik napisał....To tylko jak słusznie napisałeś
              > służy aby ten facet znów był na fali, a już myślałem że Mandryga , wykopany
              > zamieszka w Byczynie.
              To nic innego nie oznacza, że jak był na fali to miał sukcesy, a Tobie to nie
              odpowiada. Gościu nie jeden chciałby mieć taka energie i pomysły jak Mandryga.
              Taj luz, bo kazdy ma prawo ratowania czegoś co ma ludzi i tradycję. Politycy
              przez lata w tej sprawie nic nie zrobili, może więc zwykli ludzie pomogą?!
            • Gość: Jacek Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: 82.160.19.* 18.03.07, 11:14
              To że Mirek ma przeciwników to tylko dobrze o nimn świadczy, że do d...nie
              wchodzi ma swoje zdanie i za to wielu ludzi Go szanuje. Ma bardzo duzo
              zwolenników, ale faktem jest to że ludie, którzy Jemu cos zawdzieczaja nie
              umieja się do tego przyznać bo ciężko nam Polakom przyznać się do tego że ktoś
              w życiu nam pomógł a tym bardziej że mamy dług wdzięczości wobec kogoś!
              Harcerze na ten temat mogą powiedzieć najwiecej.
          • Gość: Krzych Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.07, 08:21
            Zazdrość i buta jak zwykle z Ciebie morski zwierzaku płynie. Jak wpisujesz się
            to zawsze o północy. Ale do rzeczy nasze dyskusje uskutecznialiśmy na forum
            hufca Byczyna, wiemy, że jestes aktywnym przeciwnikiem Mirka, ale jesteś również
            instruktorem. Przez 4 lata Mirek nie mógł za waszą przyczyną nic zrobić w
            sprawie chorągwi jak również nie mógł zabrać głosu na spotkania choragwianych.
            Zastanów się co robisz? Potraficie tylko knuć i za węgła Panie Grzegorzu
            /oczywiście jak zwykle zaprzeczysz, że to Ty/ rzucać kalumniami. Co Ty zrobiłeś
            dla Chorągwi? Zapomniałeś, że następcy Mirak po 4 latach zostali usunięci z
            chorągwi? / napisano wniosek o usunięcie władz z ZHP do sądu i sami zrezygnowali
            przed sprawą/, a Mirkowi po 4 latach odwoływań przyznano rację i 13.02.07 w
            Ratuszu na spotkaniu pokazywał decyzję NSH. A teraz nie można razem pomóc, co z
            tym wspólnego ma PFRON, myslisz, że komisja w Warszawie czyta gazety w Opolu?
            Bzdury! Własne animozje schowaj chłopie do kieszeni! A rubryka moim zdaniem to
            Twoja robota, a przecież nie byłeś Komendantem Hufca Grzesiu! Uajdanie nic więcej!
          • Gość: Zbych Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.07, 08:58
            Nie jestem zwolenikiem Mirka, ale należy pisać o faktach i prawdzie.
            Foka napisał...Dla mnie to preludium gry o powtórne zaistnienie,czyli walka o
            nowy stołek,tym razem dyrektora opolskiego Oddziału PFRON."
            Nie znam Ciebie Foka, ale jestem przekonany że te telefony do NTO rubryka moim
            zdaniem, do KCH to Twoja robota. Trafiłeś na kolegę, który nie chciał z Tobą
            rozmawiać o intrygach, to nie Mirek na naszych plecach tylko my na Jego plecach
            przez tyle lat jechaliśmy. Nie piszesz, że nie brał za to wypłat tylko
            społecznie to robił dla nas szukał kasy i często ja znajdował. Tak też się
            wkurzałem, że za duzo mówił obiecywał, tylko tak obiektywnie to ok.80% tych
            obietnic zrealizował. Podchodził za pozytywnie do wszystkich, trzeba tez
            przyznać, że ludzi nie niszczył i pochylał sie nad ich niedolą.Jest zwykłym
            człowiekiem nie zadufanym i aroganckim, prawdziwym, to po latach mogę
            powiedzieć, porównując ludzi. To jest prawda, a dziś chce nam pomóc to grzech?
            Boicie się jego, że podniesie poprzeczkę pracy i wykonanych zadań? Że bedzie
            sie o nim pisało? Że bedzie na fali? Te uczucia mi są obce.
          • Gość: Adaś Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.07, 09:00
            Co ty facet pieprzysz?
          • Gość: Adaś Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.07, 09:02
            Piszę o wpisie Foki. Potencjał intelektualny ma super.
          • Gość: Grześ Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.07, 10:08
            Chłopie co Ty tak się boisz tego Mandrygi, masz potwierdzone fakty o nim to na
            policje, a nie od kilku dni się powtarzasz ba lat jak czytam. Jak nie to daj
            sobie spokój bo zawału dostaniesz ta Twoja nienawiść do chłopa jest wielka,
            dziewczynę Ci odbił? Przystojniejszy jest i ma wieksze powodzenie? Ma większe
            sukcesy, jak czytam ma ich wiele, wykorzysrzystać to należy, a Ty tylko mądzisz!!!!
          • Gość: Grześ Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.07, 10:10
            Chłopie co Ty tak się boisz tego Mandrygi, masz potwierdzone fakty o nim to na
            policje, a nie od kilku dni się powtarzasz ba lat jak czytam. Jak nie to daj
            sobie spokój bo zawału dostaniesz ta Twoja nienawiść do chłopa jest wielka,
            dziewczynę Ci odbił? Przystojniejszy jest i ma wieksze powodzenie? Ma większe
            sukcesy, jak czytam ma ich wiele, wykorzysrzystać to należy, a Ty tylko mądzisz!!!!
            • Gość: ADAŚ R. Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.07, 10:30
              Witam co ciekawego dzieje się w Urzędzie Marszałkowskim w opiece społecznej? A
              może jakaś konferencja z Domami Opieki Społecznej?
              To tak jak ktoś juz napisał wcześniej;
              Następne pieniądze za nic nierobienie
              Wojewoda poznał się na Szurmaku i zdegradował
              Kiedy marszałek pozna się na Różyckim?..........
              tam szukaj p.Mirku swoich adwersaży.
              • Gość: pietras Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: 213.17.147.* 16.02.07, 13:29
                Mirek - pokaż tym życzliwym, że można!!!!!
                Życzę powodzenia
                • Gość: Krzych Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.07, 13:33
                  Życzliwych i tych zawistnych jest wielu. Mirek nie był i nie będzie człowiekiem
                  posłużnym tylko dla tego, że tak trzeba, jest w nim bunt, ale zarazem troska o
                  ludzi i tego wielu ludzi jemu zazdrości. Jak zdobył tyle wyróznień i odznaczeń,
                  wielu przeciwników nie zastanawia się, w tej wielości zadań jest również
                  możliwość popełnienia błędu, taki każdy z nas popełnia. Ale ma siły i wiarę w
                  rację swoich działań. pozdrawiam
          • Gość: Magda Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.07, 07:54
            Facet Foka jest znany w srodowisku harcerskim, zawsze pieprzył głupoty,
            poniewaz w skutecznym prowadzeniu choragwi nikt Druhowi mirkowi mandrydze nie
            dorównywał. Wtamtych latach byłam podkochujaca sie w nim małolata jak wiele
            innych dziewczyn, a dziś jako 26letnia kobieta moge oceniac wszystko też
            merytorycznie. Co mnie ujeło w nim, to to że na obozach, które prowadziła Jego
            Żona Druhna Mariola, jako Komendant Choragwi bedąc na nich budował np. ubikacje
            i były to najlepsze obozowe kible jakie pamiętam, budował piekne bramy i
            strażnice, organizował wspaniałe gry terenowe, zabawy socjotechniczne pokazując
            nam procesy zachowań międzyludzkich, dramy i psychodramy, z których do dzis
            słynie bo na kazdym biwaku do dziś je prowadzi na prosby młodzież
            niejednokrotnie po 4-6godzin, ludzie nie chca iść spać są z Nim do 2-3 nad
            ranem. A śpi zawsze w takich samych warunkach co wszyscy i ta równość u Druha
            Mirka mnie zawsze ekscytuje. To równy gość, który jako 40-latek potrafi z
            młodymi ludźmi funkcjonować na tym samym poziomie.
        • Gość: ala Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.07, 14:16
          Proszę Pana, regulacje prawne układające relacje pomiędzy organizacjami
          pozarządowymi a samorządami zawarte są w ustawie o działalności pożytku
          publicznego i wolontariacie z dnia 24 kwietnia 2003 roku. Ubiegając się o
          stanowisko dyrektora powinien Pan o tym wiedzieć.
          • Gość: ola Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 12.03.07, 15:40
            Droga Alu ale co one w praktyce ustawa daje organizacjom pozarządowym. Pewne
            jest to, że brak jest rozwiazań systemowych, które traktują organizacje
            społeczne jako wspierajace działąlność I i II sektora, a wielu przypadkach aby
            kasa nie szła do organizacji, samorządy zakładaja stowarzyszenia przy szkołach.
            opiece społecznej i innych jednostkach gminnych. Czepiacie się słów....
          • Gość: Pozarządowiec Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: 82.160.19.* 12.03.07, 18:56
            Pani Olu przepraszam, ale nie czyta pani ze zrozumieniem! Dlaczego? Nie wiem!
            Alf-9 /czytaj Pan Mandryga/, pisze o braku rozwiazań strukturalnych , a one nie
            są uregulowane we wspomnianej ustawie, w tym miejscu polecam czytanie ustawy a
            nastepnie zabieranie głosu w jej sprawie. Facet nie pisze tylko o ZHP, tylko o
            wszystkich organizacjach. Jak Pani rozliczy biura, strukturę, wyjazdy służbowe,
            koszty nie zwiazane z ewentualnym przyznanym grantem? Czy jest Pani tak dobra,
            że na wszystko utrzymuje Pani granty? O tym pisze gość i właśnie w tej sprawie
            należy zabrać głos, aby politycy wiedzieli co tak naprawdę dziś dzieciom,
            młodzieży i innym podmiotom działań org.pozarządowych jest potrzebne. I tyle!
            Pozdrawiam i polecam merytoryczne zabieranie głosu.
    • Gość: student popieram tego kandydata IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.07, 23:10
      Jako niepełnosprawny student z województwa opolskiego popieram kandydaturę pana
      Mandrygi. Dlaczego?? Ponieważ faktycznie bardzo często jest o człowieku głośno
      właśnie w przypadkach kiedy ma pomysły i chce je realizować. O ile mi jednak
      wiadomo decyzja o wyborze nie należy do nas. Kto dokładnie wybiera szefa pfron??
      Pozdrawiam. student :-)
      • Gość: Obserwato_r Re: popieram tego kandydata IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.07, 22:06
        Dyrektorów Oddziałów wojewódzkich PFRON wybiera komisja konkursowa PFRON w
        Warszawie;
        LISTA KANDYDATÓW
        Państwowy Fundusz Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych z siedzibą w Warszawie
        przy al. Jana Pawła II 13 informuje, że w wyniku ogłoszonego w Biuletynie
        Informacji Publicznej w dniu 19 stycznia 2007 r., naboru w trybie konkursowym na
        stanowisko DYREKTORA ODDZIAŁU PFRON zgłosili się następujący kandydaci, którzy
        spełnili wymogi formalne:
        Oddział Opolski;
        1. Tadeusz Piątkowski - zamieszkały w Głubczycach
        2. Marek Święs - zamieszkały w Nysie
        3. Jerzy Czochrowski - zamieszkały w Brzegach
        4. Mirosław Mandryga - zamieszkały w Byczynie
        5. Leszek Krzyżanowski - zamieszkały w Kluczborku
        6. Jan Ostrowski - zamieszkały w Opolu
        to ze strony PFRON.....
        Oczywiście, mimo mocnej osobowości Mirka, a zatem trudności w przekonaniu Jego
        do innych racji /ulega pod cięzarem argumentów, nie inaczej/, ja również za
        Mirka trzymam kciuki!
        • Gość: doświadczony Re: popieram tego kandydata IP: *.chello.pl 22.02.07, 23:47
          Nie ma co gadac. Popieram. Z tej listy tylko Mandryga jest sensowny.
          • Gość: frazer Re: popieram tego kandydata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 09:27
            Właśnie dlatego,że sensowny to go nie wybiorą.Spolegliwi górą!
            • Gość: Róra Re: popieram tego kandydata IP: *.adsl.inetia.pl 26.02.07, 15:47
              Ja też popieram Mirkę choć jej nie znam, a co!
              • Gość: Zbyszek Re: popieram tego kandydata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.07, 18:48
                A ja go znam i popieram, wiele można napisać o każdym człowieku, wiele dobrego
                i złego. Kto się Mirka boi ten gryzie, kto jest partnerem to go szanuje, a ja
                wiem, że jest wielu przeciwników którzy o nim dobrze mówią. W świetle ostatnich
                informacji o opolskim średniactwie, napewno wybija się wśród nich. A w dniu
                imienin od znajomych składam Mirek Tobie życzenia wszystkiego najlepszego,
                spełnienia marzeń i sukcesów w rozbijaniu skorupy niemożności na Opolszczyźnie.
                • Gość: Tadziu Re: popieram tego kandydata IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 12.03.07, 15:45
                  Oj...jak ten człowiek niektórych boli?! Dobry kandydat i tyle. A tak nawiasem
                  to każdego można obrzucić błotem, zawsze coś zostanie!
    • Gość: Adaś Re: popieram IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.07, 17:58
      Tak bo jest to facet, któremu sie chce, aczkolwiek ja na jego miejscu miałbym
      ich wszystkich w d... Atak PiS-u jest bzdurny, wykonczyć tych, którzy pokazuja,
      że wiele można zrobić, a jak słychać On to nie jego kadry! PiS to cos w wydaniu
      opolskiej platformy...
      • Gość: opolanin Re: popieram IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.07, 19:00
        Dajcie spokój człowiekowi! To przykre , że jak tylko ktoś wybije się choć
        troszkę ponad przeciętność to trzeba go zniszcyć,zdołować, nie zważając na
        czyny,czy też złożoną prawdę.
        Panie Mandryga wieżę, że pan pokaże tym wszystkim "życzliwym" ,że mimo wszystko
        można......Powodzenia
      • Gość: Krzyś Re: popieram IP: 82.160.19.* 12.03.07, 19:07
        Kurde, kurde no to nasz Druh jest oczkiem w głowie wielu ludzi, przeciwnicy
        kipią ze złości..zwolennicy mają ubaw! Trzeba brać wszystko pod uwge w ocenie
        drugiego człowieka, a ten przypadek harcerza opolszczyzny wpisującego się na
        stałe w jej historię jest przykładem przysłowia ...gdzie baba nie może tam
        Mandrygę wyśle... Powodzianie, dzieci i młodzież z rodzin ubogich,
        niepełnosprawni i inni ludzie na ten temat mogą powiedzieć najwięcej. A moje
        zdanie; precz z partiami, które ubezwłasnowoliły potencjał intelektualny ludzi,
        precz z prywatą po przykrywką dobra społecznego...ludzie w naszym kraju nie ma
        wolności, a nieudacznicy, w większości pochowali sie w partiach i liczą na
        ochłapy ze stołu
      • Gość: opolanin Re: popieram IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.07, 22:02
        Jak wieśc gminna niesie Mandryga jest podłamany,chyba mu nie poszło i odpadł w
        przedbiegach.
        Teraz to się zacznie walka pomiędzy PiS-owskimi kandydatami.
        Stawiam na Krzyżanowskiego, choć Ostrowski nie jest też bez szans!!!!!!
        • Gość: reformator Re: nie popieram IP: *.adsl.inetia.pl 15.03.07, 16:33
          A po co ten cały szum skoro mają zlikwidować do końca roku oddziały PFRON
          wcielając do urzędów marszałkowskich. A wtedy zgodnie z kodeksem pracy wszyzscy
          dotychczasowi pracownicy otrzymają (lub nie!!!) propozycje nowego zatrudnienia
          na nowych waruunkach - to taka sprytna rzeź niewiniątek. Nie ma się o co bić...
    • Gość: Piter Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.07, 22:34
      Jak wieść niesie Mirek dostaje coś intratnego i w rozgrywce nie bierze udziału
      chyba tylko jako urzędowe zakończenie lub podniesienie wartości przetargowej o
      posadę, a konkurs jest nie zakończony, 5 pisowców opolskich startowało z czego,
      jak wiem to Święca z Nysy popiera poseł Walkiewicz, a Krzyżanowskiego z
      Kluczborka rzecznik Rządu p.Dziedziczak i dyr.biura głównego OHP p.Włodarczyk z
      Kluczborka. Nie liczą się Piątkowski z Głubczyc popierany przez poseł Zielonke i
      Ostrowski z Opola popierany przez Dąbrowskiego, a wycinany przez posła
      Kłosowskiego. Kłosowski aby podlizać się Stankiewiczowi z Brzegu popiera jeszcze
      kandydata z Brzegu Czochrowskiego. Zajechali Mandrygę!!!!! To ostra polityka, a
      nie przedszkole. Walkiewicz jest najmocnieszy i Święc może wygrać!!!!!
      • Gość: Opol Największe szanse i tak ma Pan Święs IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.03.07, 10:16
        Pan Święs jest z nich zdecydowanie najlepszy. Ma po prostu doświadczenie w tego
        typu pracy. Szczerze mu kibicuję.
        • Gość: gość Re: Największe szanse i tak ma Pan Święs IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.07, 16:09
          Jeszcze się wszystko może zdarzyć i niekoniecznie Nysa może być na górze.
          A swoją drogą kto to jest pan Święs? czym się zajmował/je
          • Gość: wykidajlo Re: Mandryga na Prezydenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.07, 16:34
            Jestem z tym facetem, jako Prezydent ruszylby z posad to Opole. Nie do PFRON
            Panie Mandryga tylko na urzad jestem z Panem!
            • Gość: Mariusz Re: Mandryga na Prezydenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.07, 17:12
              To ciekawa propozycja biorę pod uwagę dyskusję na tym poście to Pan Mirek jest
              merytrycznie przygotowany i dyskutuje podpisując się pod swoimi postami.
              Napiszcie proszę, kto do tej pory z naszych opolskich polityków miał tę odwagę?
              Tym mnie ujął, a choragiew i jej problemy mnie nie interesują! jest tam sztab
              ludzi nie tylko Pan Mandryga, a jak jest napisane 5 lat już go niema i nikt nie
              umiał prócz braku lojalności prowadzić tę choragiew jak On! Czytam o sukcesach
              i odznaczeniach i jestem w szoku, ten człowiek nie jest wyróżniany tylko przez
              polityków /raczej jemu szkodzili/ ale przez Prezydentów PR, Wojewodów,
              Marszałków, Naczelnika ZHP itd. To nie jest nieudacznik tylko czlowiek czynu, a
              dlaczego powstal problem? poniewaz wiele robi! ten nie robi blédów kto nic nie
              robi. Szczerze jestem za nim!
              • Gość: Wincenty Re: Mandryga na Prezydenta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.07, 21:55
                Ja również popieram tę kandydaturę!
                • Gość: Kim Ir Sen Re: Mandryga na Prezydenta IP: *.adsl.inetia.pl 20.03.07, 09:09
                  Ej piewcy pana Mandrygi, jak się was tak czyta to z łezką w oku wspominać
                  można czasy kultu jednostki. Macie już Wodza więc najlepiej załóżcie i własną
                  partię gdzie do znudzenia będziecie czas spędzać na bałwochwalczych spędach.
                  Żałosne ale i zabawne z was towarzystwo.
                  • Gość: Marek Re: Mandryga na Prezydenta IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 20.03.07, 11:07
                    Panie Kimi każdy z nas może mieć swoich idoli. Moze Mirek nim nie jest, ale
                    napewno jest człowiekiem godnym i dobrym. Dlatego ja i moi znajomi go
                    wspierają. Jestem ja przynajmniej jemu coś winien. Kiedy został sam z niewielką
                    grupom ludzi, znieważany i pomawiany. Wtedy w zakłamaniu i ogólnej niezgodzie w
                    opolskiej chorągwi nikt z nas nie potrafił stanąć oficjalnie na forum chorągwi
                    w Jego obronie. Dopiero po 5 latach ludzie zrozumieli, że Mirek miał rację.
        • Gość: Tadziu Re:Mirek to dobry wybór IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.07, 19:05
          Oczywiście kazdy ma swojego kandydata, ja popieran jak pisałem wcześniej Mirka!
          Natomiast zastanawiajace jest to, że Panowie z Kluczborka nie umieją poskromić
          swoich ambicji, piszą o mirku, a czy pamiętają jak w 2001roku dostali zakaz w
          kuratorium otrzymywania dotacji przez parę lat za nieprawidłowości w
          prowadzeniu obozów ZHR? Pan Krzyzanowski i Rewienko może mają amnezję ale wielu
          z nas o tym pamięta jak i o sprawach w Parasolu, to taka świetlica w
          kluczborku?! Może i o tym napisać parę słów? A tak nawiasem to pozostali
          kandydatci są bezbarwni, poniewaz na Mirka temacie od miesiąca ludzie piszą o
          PFRON-ie!
        • Gość: Jacek Re: Największe szanse i tak ma Pan Święs IP: 82.160.19.* 18.03.07, 11:19
          Zauważyć można, że to o Mirku najwięcej się pisze, ja na Jego miejscu miałbym w
          powazaniu partie prawicowe, których nie ma, On jako politolog to wie napewno i
          poszedłbym tworzyć ekipoę przy Samoobronie może tam ludzie sa normalni. PiS i
          Po juz pokazali na co ich stać tylko kłótnie i i intrygi!!!
    • Gość: Andrzej Re: Popieram Mirka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.03.07, 21:32
      A ja i tak popieram Mirka i mam nadzieję, że to On wygra II konkurs i jednak
      zdecyduje się być w Opolu.
      • Gość: gość Re: Popieram Mirka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.07, 09:48
        Dlaczego nie rozstrzygnięto konkursu i dyrektorem nie został np. Krzyżanowski?
        Czy ktoś może coś wie więcej.
        • Gość: Janek Re: Popieram Mirka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.07, 11:02
          Bo może i PFRON-ie załapali, że Krzyzanowski z Włodarczykiem sprzedadzą
          wszystkich, którzy mają odmienne zdanie!
          • Gość: Włodek Re: Popieram Mirka IP: *.centrum.punkt.pl 17.03.07, 12:35
            Słyszałem, że z Kluczborka wyszło kilkanaście faksów z paszkwilami na mandrygę
            do PFRON w czasie trwającego konkursu. Wiem bo sprawa jest powazna ponieważ
            jest pismo Mandrygi w UM w Kluczborku o wyjasnienie kto ujawnił jego dane
            osobowe w tych faksach z pismami z urzedu, powiadomił tez prokuraturę o
            fałszowanie dokumentów na jego temat. W Kluczborku bedzie ciekawie a zwłaszcza,
            że powtarza się sprawa z ludzmi WDR-u walczącymi ze wszystkimi o posady
            donosami i paszkwilami. Panowie Fraszek, rewienko, Włodarczyk i Krzyżanowski sa
            w tym dobrzy. A dostęp u nas w urzedzie do dokumentów ma szef komisji
            rewizyjnej Fraszek.To jest styl walki prawicy z ludźmi prawicy.
            • Gość: gość Re: Popieram Mirka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.07, 13:25
              Co na to burmistrz,gdzie ta przjżystość i praworządność.Jeśli to prawda to całą
              sprawą powinna zająć się prokuratura, Mandryga nie powoinien tego tak
              zostawić!!!
              • Gość: Radek Re: Popieram Mirka IP: *.chello.pl 17.03.07, 16:42
                O, Mandryga kandyduje? No to nareszcie właściwy człowiek na właściwym miejscu.
                Światełko w opolskim tunelu.
                • Gość: gość Re: Popieram Mirka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.07, 17:31
                  Panie Mandryga nie rezygnuj Pan szczuty przez konkurencję.Głowa do góry za
                  panem stoi to czego pan już dokonał.Nie można takim odpuszczać.
                  • Gość: Zbyszek Pogorzelsk Re: Popieram Mirka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.07, 18:21
                    Ja mam utrudniony dostęp do internetu, korzystam z pomcy znajomych ponieważ
                    jestem niepełnosprawny i wychowuję dziecko niepełnosprawne. Mam częściowy
                    paraliż ciała. mirek juz od powodzi mi pomaga, kiedy wiele osób o mnie
                    zapomniało i zawsze będę go popierał bo wiem, że niepełnosprawnym zawsze
                    pomoże. Ktoś napisał o przekretach, to nieludzkie i niesprawiedliwe tak
                    zniesławiać ludzi. Ile firm padło na opolszczyźnie, a organizacja społeczna,
                    która żyje z jałmużny jakie ma szanse przetrwania? Zastanawialiscie się? Tyle
                    sukcesów i poświeceń tego człowieka i tak Go Opolszczyzna traktuje!? Ja dalej
                    popieram MIRKA!
    • Gość: Ryszard Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.07, 19:36
      Dla przypomnienia post z przed roku.....Był Nadzwyczajny Zjazd
      Chorągwi /5.11.05/, na którym wszyscy mieli prawo głosu!
      Mówiono o byłych władzach, które przez ostatnie 3 lata niczym nie zabłysnęły!
      Tylko potrafili zrzucać odpowiedzialność na poprzednie władze! Na tym Zjeździe
      pierwszy raz od 3 lat po 30 min. walce z przewodniczacym obrad, który bał się
      dopuszczenia do głosu znanego wszystkim Mirka M. byłego Komendanta Chorągwi
      będącego nim przez 9 lat! Oddano wreszcie jemu głos jak to powiedział
      przewodniczący obrad 5 min. Mirek mówił przez 30 min. była zupełna cisza, a po
      zakończeniu mowy dostał gromkie brawa! Pytano sie dlaczego dopiero teraz mówi o
      argumentach, które zbiły kompletnie zarzuty upublicznia w mediach, jakim to był
      niedobrym komendantem Mirek! Na tym Zjeździe mógł założyć własny fan club!
      Przemawiał, Jacek Chlebda, który popierając Mirka nie zostawił suchej nitki na
      Bałaju i Jego ekipie Jacku Kaflowskim i Marku Klimowski! którzy nie dopuszczeli
      nikogo do spraw chorągwi! V-ce przewodniczący Komisji Rewizyjnej Janusz Wiśniak
      równiez nie pozostawił złudzeń na odchodzącej władzy, która z wniosku tej
      Komisji została odwołana!!!!!! Zarzucił również nie dopuszczenie Mirka do
      przedstawienia własnej opinii w sprawie chorągwi oraz dokumentów
      potwierdzających tą opinię! Turawa - moim zdaniem jest tam dobry gospodarz!!!!
      całej chorągwi potrzebny jest czas i wsparcie zewnętrzne! Tak jak poprzednio od
      2000 roku do 2002 obiecali Mirkowi politycy wsparcie tak i teraz tej władzy
      przez ostatnie 3 lata tylko mówiono o poparciu! Sprawy o których mowa bada
      Komisja Rewizyjna! A obecnym władzą życzę wytrwałości i powodzenia!...a obecnie
      nastepne władze na wniosek KR wyrzuciły bałaja i Klimowskiego, w listopadzie
      2006roku po rocznych działaniach sami zrezygnowali. Od roku mirka przywrócono
      do ZHP, Jego głównego "wroga" Turkiewicza zwolniono z sądu harcerskiego.... o
      tym w prasie nikt nie pisał. Bo kim Oni byli dla dziennikarzy? a Mandryga? to
      dopiero sprawa jak jemu mozna dołożyć tyle że temat od pięciu lat ten sam, a
      sprawa wypadku samochodowego odgrzewana od 10lat, nie ma innych tematów aby do
      niego sie przywalić?! Kłamstwa i pomówienia, dlaczego jego sie tak boją opolscy
      włodarze od czasu kiedy Pogan i Jakubowska publicznie ze Szteligą /SLD/ z
      Korzeniowskim /PO/ kazali za obietnice pomocy Choragwi zniszczyć Mandrygę. Czy
      w końcu to niektóre "palanty' zrozumieją? Tak jestem Jego kumplem, ale tak
      kumple się zachowują, a wielu tych, którym pomagał przez wiele lat to w roku
      trudnym dla niego 2002 głowy w piach pochowali! Gdzie rycerskość, odwaga i
      braterstwo? w harcerstwie tak przekazywane młodym ludziom! A gdzie Pan
      Zembaczyński? Wielu z nas uznawało Go za dobrego satrszego kolegę Mirka!?
      Publicznie czy w tej sprawie zabrał głos? A gdzie jego komenda choragwi? dobrze
      było jechać na jego plecach? tak jest trudny w zarzadzaniu wymagający,
      pracowity, pomysłowy tylko konsekwencji jemu brakuje w stosunku do ludzi zawsze
      z nimi rozmawiał dając szanse naprawy! Nie pamiętacie tego? kto Was prowadził w
      Obronie Opolszczyzny, Zlotach na Górze Św.Anny, akcji przeciwpowodziowej i
      innych zadaniach? uderzcie się w pierś i zważcie dobro ze złem, co wygra!?
      Niestety ja też ten błąd i grzech zaniechania, w obronie Mirka w tamtym czasie
      popełniłem, dopiero jak analizuję ostatnie 5 lat z Mirka 9 latami zarządzania
      to dopiero widzę różnicę! Dla Mirka czapki z głów...dla siebie ngdy posad nie
      załatwiał, nie pracował w żadnej administracji a najwięcej miał możliwości!!!!!
      w latach 90' był lubiany i szanowany, OKOOP to On współtworzył i to Oni po
      prawdzie wgrali dla nas Opolszczyznę, nie pchał sie do władzy!!!!! Dziś Jemu to
      jestem winien. Mirek przepraszam..domyślasz sie kto!?
      • Gość: wiesz kto Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.07, 22:04
        Rysiek! To na prawdę ty? Lepiej późno niż wcale. Brawo. Ja też
    • Gość: nawijec Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.07, 19:55
      Powtórzé kolejny raz...Mandryga to był,jest, gość który potrafił i któremu się
      chciało.A na Opolszczyźnie goście którym się chce i potrafią niesą zbyt
      cenieni.W wielu innych dziedzinach widać jak są miksowani ci potrafiący przez
      układnych.Najlepiej to widać w polityce a tu wystarczy w samorządach.Marazm
      przeciętniactwo, oczekiwanie na pomoc z zewnątrz/warszawka,inwestorzy
      zagraniczni,województwo dolnośląskie albo śląskie do których powinniśmy być
      przyłączeni/ - ot rezultaty przeciętniactwa na które stawiamy nie tylko w
      harcerstwie.
      i przy okazji skopiowane, które do mnie przemawia od Krzycha....od 5 lat tylko
      ujadanie, narzekanie i nic!!!!!!!! Dh Mirek problemy miał przez
      1,5 roku, odszedł i obiecana kasa od czerwonej strony tej ziemi nie przyszła!
      Poswiciliscie Go Druhowie, tylko to On wyciagał choragiew z problemów w
      1993roku, nikt nie pamieta. Ja jestem starszyn instruktorem, nie zawsze
      zgadzałem się ze wszystkimi decyzjami, ale kto wszystkim dogodził? A gdzie byli
      i są komendanci hufców i komenda prawie 30 osób!!!!!!!!! zapomnieliście lata
      swietności w 90 latach? a co zrobiliście aby było lepiej, kto realizował
      strategię, którą budowały zespoły programowe Mirka, kto sam zszedł z etatów, co
      nie wiedzieliście, że od połowy 2000roku było juz ciężko! A Pani redaktor wiedzy
      brakuje, bo Mirek jest członkiem ZHP, poniewaz Jego odwołania trwały 3 lata i
      dopiero teraz rozpatrzono! Co wielkie oczy, a przecież te dokumenty na zbiórce
      chorągwi pokazywał! szkoda pisać i czasu dla tych malkontentów...ja równiez
      uwazam, ze szkoda Panie Mandryga czasu na odpowiedzi niechaj karawana jedzie
      dalej, to celowe wyprowadzanie Pana z równowagi, jest jeszcze czas na zmiane
      decyzji.
    • Gość: Krystyna Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.07, 07:40
      Obserwuję wiele lat p.Mandrygę i wiem, że człowiek ten nie wybiera prostych
      dróg, nie ucieka przed problemami, niejednokrotnie do znudzenia tłumaczy sprawy
      aby były jasne i przejżyste. Wymaga od siebie po pierwsze, jak czegoś nie wie
      to nie dyskutuje tylko przyznaje sie do tego i szuka rozwiazania u źródeł
      wiedzy. Wstyd mi za marszałków, wojewodów i prezydenta Opola, że do tej pory
      ten człowiek nie został zatrudniony w administracji poniewaz Jego energia,
      pomysły i skuteczność dla regiony byłaby nieoceniona. To m.in On z trzech ludzi
      w 1998roku poprowadzili Opolan do zwycięstwa w sprawie obrony naszego regionu,
      tylko potem o Nim zapomniano. Dlaczego? Bop jest nieprzeciętny. Ma tylu wrogów
      ilu zwolenników, a o powodzianach nie piszę ponieważ do dziś słowo Mandryga
      ludziom z terenów powodziowych jest bliskie sercu. Szkoda tylko, że z tego co
      piszecie zrezygnowawał po personalnych atakach z kandydowania do PFRON-u!
      • Gość: sprawny inaczej Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.07, 09:31
        Źle sie stanie jeśli Mandryga zrezygnuje z udziału w konkursie PFR-onu.Dlaczego
        tak jest,.że jak ktoś coś osiągnął i ciągle mu się chce coś robić to zbiera
        cięgi od karierowiczów i nieudaczników.
        Wychowawca rzeszy harcerzy,społecznik,administrator a co najważniejsze osoba
        która ma rozeznanie w problemach niepełnosprawnych i realizacji projektów
        rządowych nie powinna na skutek donosów i paszkwili rezygnować.
        Wraz z znajomymi gorąco namawiamy mimo wszystko do udziału w powtórzonym
        konkursie.
        Z pozdrowieniami.
        • Gość: Jacek Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: 82.160.19.* 18.03.07, 11:10
          Oczywiście mam podobnew zdanie aby Mierk nie rezygnował pod naporem Fraszka,
          Rewienki, Krzyżanowskiego i Włodarczyka/Kluczborski WDR/ a teraz PiS oraz
          Różyckiego /SLD/ zwiazanego z PiS-em. Facet wykazał sie odwagą wchodząc w
          konflikt z SLD - Pogan i Jakubowska, nie podpisał deklaracji w 2000roku, był o
          ich kłótni w Opolu głośno. Jako jedyny z obdarowanych tzw,kadra niezbędna dla
          Opola oddał miastu mieszkanie a nie jak inni wykupili i albo sprzedali albo
          zamieszkali i sprzedali to gdzie poprzednio mieszkali. On nie dał sie im i
          oddał mieszkanie, nikt o tym nie napisał. Kto z nas to samo jest w stanie
          zrobić? Jego sukcesy i dynamika przerażają takich jak Kłosowski, który w
          zeszłym roku wyciął Go z PiS-u aby nie wszedł robił szereg intryg, do PO Mirek
          nie pójdzie bo są tam ludzie z UW a On ma z nimi doswiadczebnie, do SLD nigdy
          bo jest prawicowcem, a może Go teraz przejąć Samoobrona i bedą mieli mocnego
          faceta, który tryska energią. Do przodu Mirek - kumpel z ZWM-u Jacek G.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka