Gość: ktos IP: *.zaodrze.punkt.pl 08.02.07, 07:49 no to już po PFRON - kończ waś wstydu oszczędź Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: znamgo Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.atol.com.pl 08.02.07, 07:53 to jakas farsa po roku nie bedzie nawet na kule co za tupet!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Druch Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: 217.197.79.* 08.02.07, 08:37 Fajny sweter jak od Kononowicza :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gogogo!!! Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.07, 08:47 Należy do kurczącego się grona ludzi na Opolszczyźnie,którym jeszcze się coś chce.Kto słyszał cokolwiek o jakichkolwiek inicjatywach dotychczasowych władców PFRON,którzy też brali po 6 tys zł?No kto?Popatrzcie tylko na towarzystwo marszałkowskie nie wspominając pomniejszych samorządów,jak im ciepło przytulnie i tak ogólnie miło.Jakieś niewydarzone muzea piosenki,muzea przedpotopowych kurczaków latami się ciągnące.Ech... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kris Re: I bardzo dobrze... IP: *.chello.pl 08.02.07, 10:00 Widzę, że autor tekstu ma niezłą praktykę radiową. Z radia Erewań... Coś świta, ale nie wie dokładnie co. To, że sąd harcerski od zera teraz rozpatruje tę sprawę oznacza, że wyroku nie ma! A to co NIK wykrył to inna historia, bo inspektorom wydawało się, że coś wykryli... Cóż, tekst jest niby sensacyjny, ale zawartości merytorycznej w nim tyle, co kot napłakał. Drogi autorze, może by popracować prawdziwie dziennikarsko, a nie korzystać z gotowców? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANIA Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.07, 11:54 A MNIE SIĘ PODOBA JEST GOŚĆ SUPER!!!!!!!!! NAJPSZYSTOJNIEJSZY POLITYK1 POZDRAWIAM PS.MŚCIWOŚCIA BRUK W PIEKLE JEST WYŁOŻONY Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartooch Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.07, 13:04 następny "inteligentny" forumowicz który nie ma nic do powiedzenia.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.chello.pl 08.02.07, 11:31 14 marca 1996 roku wieczorem Mirosław Mandryga, jadąc peugeotem 405 przez las w okolicy Świerczowa, wpadł do rowu. Jak tłumaczył, musiał zjechać na pobocze, żeby nie zderzyć się z pędzącym z naprzeciwka trabantem, który wpadł w poślizg. Były komendant zgłosił szkodę z Inspektoracie PZU w Kluczborku, gdzie ubiegał się o zwrot kosztów naprawy samochodu. Wysokość odszkodowania miała wynieść 10.850 zł i 35 gr. Inspektorat PZU do zbadania sprawy wynajął prywatnego detektywa z Dolnośląskiego Biura Zleconych Dochodzeń Cywilno-Prawnych we Wrocławiu (sytuację, w której kierowca ucieka do rowu, by nie zderzyć się z nadjeżdżającym autem, nazywa się "zderzeniem z powietrzem", okoliczności takiego wypadku - dla wyeliminowania możliwości wyłudzenia pieniędzy z PZU - są wtedy szczególnie ostro prześwietlane). Okazało się, że kierowcą trabanta - głównym świadkiem zdarzenia - jest mieszkaniec podkluczborskiej Bogacicy, pracujący wówczas społecznie w... hufcu ZHP Kluczbork. Podczas policyjnych przesłuchań bogaciczanin zmienił wersję przebiegu kolizji. Powiedział, że do wypadku w ogóle nie doszło, bo on tamtędy w owym czasie swoim trabantem nie przejeżdżał. Za próbę wyłudzenia odszkodowania (prawie 11 tysięcy złotych miało być potrącone z ubezpieczenia OC kierowcy trabanta) szefowi chorągwi opolskiej zagrożono karą pozbawienia wolności od 6 miesięcy do 5 lat. Wyjaśnienie sprawy gmatwa się do dziś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KRZYCH Re: jest ok! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.07, 11:52 Zdarzenie z 1996roku, które NTO prostowała po 6 miesiacach! Jak szukasz w internecie, szukaj dokładnie chyba że jesteś z GW Odpowiedz Link Zgłoś
alf_9 Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON 10.02.07, 10:05 Odpowiadam Ktosiowi - w sprawie mojego wypadku -stłuczki, moim prywatnym samochodem; red. Bogdan Bocheński napisał w arykule z marca 2003roku o sprawie wypadku, o którym osobiście pisał w 1996roku, pisząc, że sprawa została zakończona, a ja nie jestem winien. Po czympo 7 latach pisze bzdury, że sprawa dalej trwa, amnezja Jego była tak wielka, że sprostowanie moje zamiszczono dopiero po 10 miesiącach, w październiku 2003roku. Czy znasz takie powiedzenie "...pokaż mi człowieka, a paragraf na Niego sie znajdzie..." Każdego można wylansować i każdego można zniszczyć, szczególnie medialnie. A wypadek, po którym mam cięzkie obrażenia /72%kalectwa stwierdzone przez lekarzy orzeczników, z całościowej sumy 200% naszego zdrowia/ miałem w 1998roku i jechałem sam. służbowym. Często myli się fakty dla potrzeb medialnych, bo nius jest wtedy kiedy człowiek pogryzie psa, a nie jak pies pogryzie człowieka. Mirosław Mandryga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.07, 15:17 Jak można być zdrowym na 200%? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lepereuś Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.adsl.inetia.pl 11.03.07, 11:19 Pewno już romansuje z samoobroną jak poprzednio z tą od czasopism - zawsze wiedział gdzie konfitury leżą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaczka Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: 82.160.19.* 12.03.07, 19:12 zazdrościsz Leperuś? też możesz...dawaj człowieku z PiS-u tez biorą! Ja ma w piwnicy konfiturki przybywaj na ZWM!!!!! Ja pochodze z zaodrza, od lipca 1997r. mieszkam tu, mi i wielu innym ludziom właśnie On pomógł ten harcerz, z którego dziś się wyśmiewasz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leperuś Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.adsl.inetia.pl 14.03.07, 13:44 Co się naśmiewasz, przecież Oberharcerz pasuje do Hojarskiej, Beger, nie mówiąc już o OberSzefie. Oni są tak wrazliwi na potrzeby społeczne, w pierwszym szeregu spieszących z pomocą - zupełnie jak Mirek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agent Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.07, 22:39 Ty Leperuś...jaja mózg ci uciskają! Co za bzdury, człowieka mylisz, zazdrość mózg ci wyżera i tworzy szkodnika wtórnego z ciebie,a nie z Kluczborka te głupoty wychodzą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.centrum.punkt.pl 17.03.07, 12:38 Leperuś idź sie wys...takie głupoty opowiadasz bo nieznasz p.mirka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agent Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.07, 22:20 Olo nie bądź niedouczonym matołem! Tak liczą ubytek na zdrowiu po wypadkach na komisjach lekarskich! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Druh Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.07, 19:43 Warto pamiętać o sukcesach chorągwi; 1.tytuł Najlepszej Polskiej Organizacji Pozarządowej w Polsce 1998 rok. Żadna organizacji pozarządowa na Opolszczyźnie oraz jednostki organizacyjne ZHP w Polsce takiego tytułu nie otrzymały, 2.Harcerska Akcja Przeciwpowodziowa w 1997r., którą kierował Mirosław Mandryga i związane z nią sukcesy w skali Polski, organizacja przez kilka lat akci obozowej dla dzieci powodzian i dzieci z rodzin ubogich oraz zdobywane na ten cel środki! 3.obrona Opolszczyzny – program „Opolszczyzna Moja Mała Ojczyzna”, hm. Mirosław Mandryga współtworzył i prowadził z panami: Stanisławem Redlerem i Januszem Wójcikiem Obywatelski Komitet Obrony Opolszczyzny „OKOP”, 4.wyróżnienia tytułem Kawaler Orderu Uśmiechu; Helena Wąchała, Jacek Chlebda, Mirosław Mandryga Wiele inych sukcesów; zloty chorągwi na Górze św. Anny, wizyty na nich Prezydentów RP; Lecha Wałęsy i Aleksandra Kwaśniewskiego oraz byłego prezydenta na uchodźctwie Ryszarda Kaczorowskiego, zdobyte nagrody i wyróżnienia w realizowanych programach! Jest wiele innych sukcesów, o których opolszczyzna napewno pamięta!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Dlatego Panowie Politycy - nie pomóżcie chorągwi, bo nie jest to firma produkcyjna?! Kształci i wychowuje młode pokolenie Polaków!!!!! Ja tylko przypomina o faktach równiez wypisywanych w gazecie czy na forum, Mandrygę można różnie oceniać, ale jest to Gość! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polityk Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.07, 19:48 Przecież czas powodzi czy obrony opolszczyzny pamiętamy! Niewatpliwym, jednym z bohaterów był Pan Mandryga! Organizował opolską pikietę w Warszawie, organizował z Wójcikiem i Wedlerem wiele innych przedsięwzięć, które pomogły w sprawie województwa! Ojców sukcesu było wielu Zembaczyński, Wilczyński czy Pogan! Tych społecznych działaczy odsunięto na bok! Nie pamiętam aby gość walczył o posady dla siebie! Najlepiej wschodzącego polityka prospołecznego, prawdziwego, było uciszyć, odcięli kase dla harcerzy, przecież o tym też pisano! Później jak sępy w mediach go poniżano! Tylko dlaczego jego koledzy go zostawili, ten z brodą też! Gość jest wporządku, to jest najważniejsze! A symptomatyczne jest jak wielki przyjaciel harcerstwa,przemiły Hamulcowy Zembaczynski Prezydentem Opola pomógø Mandrydze? Jak søycha© mandryga nie chciaø od nikogo pomocy!!!Ludzie troszeczkę wyrośli z harcerskich spodenek po udanej walce o diety w ratuszu walczą o dalsze splendory.No bo zasłużyli,no nie? W sejmiku też stara wiara,Kotyś,Kasiura,Wiczyński czy Sebesta. O charyzmatycznych przywódcach politycznych z sejmu czy senatu nie wspomnę choć przecie Sandra całkiem,całkiem, ale czy to oto chodzi. No tak generalnie opolszczyzna mlekiem i miodziem płynąca wedle życzenia................. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartooch Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.07, 13:02 sądząc po poziomie wypowiedzi, jakiś zagorzały fan P. Mirka...a może jakiś argument który podtrzyma Twoją teze "że nie bedzie na kule"? Smieszny jestes i jak nie masz co napisać to lepiej nie pisz, a i zobacz pod nogi bo chyba rozsypały Ci sie kredki i czas je pozbierać! Mnie po ksywie znają nie musze sie przedstawiać... Odpowiedz Link Zgłoś
jakrzysiek Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON 09.02.07, 11:23 te bartoch bo ci sie beretka przekrzywi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzych Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.centrum.punkt.pl 09.02.07, 12:30 Bardzo intelgentna odpowiedź, musiało Cię dużo czasu kosztować zabranie głosu "jaku", zreszta jak zwykle piszesz aby pisać! A tak nawiasem to Bartooch wyluzuj, bo czasami nie warto z cwaniakami za klawiatury dyskutować! Odpowiedz Link Zgłoś
alf_9 Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON 10.02.07, 09:34 Tylko ubolewać nad poziomem takich wypowiedzi, gdybyś mnie znał to nie pisałbyś takich bzdur. Ktoś już napisał, że nienawiścią bruk w piekle jest wyłożony! Ale cóż my Polacy lubimy igrzyska i krew na nich, tylko oby nie była to nasza, więc w tym przypadku chowamy sie za konsoletę i bez wiedzy, analizy oraz zwykłej ludzkiej przyzwoitości szkalujemy i oczerniamy wszystkich tych, których poziom jest wyższy od naszego. W tym naszym polskim piekiełku wszyscy, jeden drugiego "równamy z błotkiem", rzeczywistość jest taka, że zawsze coś na człowieku zostanie. Mirosław Mandryga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.centrum.punkt.pl 17.03.07, 12:37 Bzdur był dobrym kandydatem. Mirek potrafi działać skutecznie, a teraz grupka ludźzi którzy chca przejąć PFRON atakuje jak wsciekłe psy Jego! Popatrzcie na Jego sukcesy, do pięt jemu nie sięgacie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.07, 18:27 Na kule sam nazbieraj a Mirkowi daj spokój to wporzo gość! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.chello.pl 22.03.07, 11:19 Przeczytałem wszystkie wypowiedzi i jestem zagubiony.Tyle różnych wypowiedzi, skrajne oceny.Zwolennicy, przeciwnicy Mandrygi , a przecież chodzi głównie o niepełnosprawnych. Chyba, że to forum chce ustanowić jakiś nowy rekord , wpis do księgi ????. Proponuję przerwać to wzajemne obrzucanie się wyzwiskami itp. Proponuję aby wszyscy zainteresowani losem osób niepełnosprawnych wzieli udział w sesji Rady Miasta 19.04.2007 w opolskim ratuszu. Na sesji tej ma być uchwalony "Program działania na rzecz osób niepełnosprawnych na lata 2007-2012 w mieście Opolu" A propo czy jakaś organizacja, stowarzyszenie, społeczna rada,mogła by nam odpowiedzieć gdzie można przeczytać projekt programu. Kto go napisał , z kim był konsultowany.Dotychczasowe programy były programami zawierającymi tylko teorie.Nic konkretnego nie zawierały. Dajmy spokój Panu Mandrydze. Dla jednych jest bohaterem dla innych nie. Jeszcze się taki nie urodził co by wszystkim dogodził. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.centrum.punkt.pl 22.03.07, 12:41 Już otym pisałam, że ludzi kazdy moze oceniać tylko subiektywnie. Przeciwnicy otworzyli ten temat i nie zdawali sobie sprawy z tego, że dh. Mirek i Jego znajomi na tym forum nie odpuszcza tym, którzy bez uzasadnienia Go atakuja tylko przez pryzmat tego, że kandyduje do PFRON! Ja i moi znajomi Go popieramy i tyle! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.chello.pl 08.02.07, 10:10 Mandryga szefem PFRON !!!! Kpina w biały dzień. Człowiek bez honoru. Proszę popytać jego współpracowników jak się ucieszyli gdy wywalono go z ZHP. Zmienny w upodobaniach politycznych. Dla niego liczy i liczyła się zawsze prywata.Pod ochroną mundurka zrealizował wiele przekrętów za które nikt go nie rozliczył. Do tego butny i zarozumiały. Może ktoś pamięta jak dzielił dary po powodzi,współpraca z kolegami wojskowymi, remonty domowe , oszukanie firmy ubezpieczeniowej .Proszę przypomnieć jakie programy napisał dla niepełnosprawnych.Szanowna komisja zdaje chyba sobie sprawę,że ten człowiek nawet na portiera w PFRON się nie nadaje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ob_serwator Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.chello.pl 08.02.07, 11:00 Skoro tyle wiesz to może zgłoś to gdzie trzeba razem z dowodami. A jak to tylko pomówienia to może siedź cicho co? Bo mi się wydaje, że Cię zazdrość zżera... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Mirek jest dobrym człowiekiem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.07, 12:15 Dziwię się wypowiedziom, z których jad płynie rzeką. Dla mnie nie licza sie barwy polityczne, tylko konkrety dla społeczeństwa. Za chwilę poszukam innych wypowiedzi i je zacytuję! Znam Pan Pogorzelskiego, jezeli On pisze o tych sprawach to jest to cenne dla P.Mandrygi. Nie zapominajmy co zrobił dla Opolszczyzny, dla nas. Ktoś napisał o prywacie, ale pisze bez potwierdzenia w rzeczywistości. Tego wypadku samochodowego Jego nie zazdroszczę, chłop uszedł z zyciem, poczytajcie. Pan Pogorzelski znany jest w srodowisku osób niepełnosprawnych i jemu ufam. Może ktoś pomoże jemu w Jego niedoli! Nie ma chętnych od wielu lat, a On pisze o tej pomocy od p.Mandrygi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartooch Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.07, 13:11 Pie.....teraz sie wku..łem!!!!!!! Wiesz pocieszny gościu że za takie rzeczy jak Ty wypisujesz (oczernianie i kilka innych paragrafów) grozi kara pieniężna lub pozbawienie wolnosci do lat 3! Takiś cwany podaj imię i nazwisko, tyle wiesz? Czemu prokuratura nic nie wykryłą żadnych przekrętów!!!!!!!! Człowiekowi który tyel życia poświecił dla ludzi takie zeczy pisac....Jakbym wiedział kim jesteś to prywatnie bym Ci wpie..spuścił, ale masz ku.. ..e szczęście że chowasz sie jak dziecko za kurtynką internetu. Odpowiedz Link Zgłoś
walder1 Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON 22.02.07, 21:49 Człowieku puknij się w głowę. Widziałeś kiedy kolwiek tego człowieka? Pracowałeś z nim ? Wiesz co zrobił? Zapytaj ludzi którym pomógł. Masz pojęcie o jego determinacji i służbie innym? Na czym opierasz swoje gó..ane oskarżenia? Idź po rozum do głowy. A może chcesz postawić sie na jego miejscu. Bralknie ci odwagi i zapału. Łatwo jest pisać bzdury na podstawie plotek i mglistych domniemywań. Trudniej jest działać całym sobą nie mając nic w zamian. Polecam wszystkim takich jak Mirek. Ma Niesporzyte zapasy energii. Oby tak dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.07, 22:18 Ty obserwator...jaja mózg ci uciskają! Co za bzdury, człowieka mylisz, pomawiasz, a jak jesteś swoich bredni pewien to do prokuratora czas zawitać...uważaj na siebie chłopczyku abyś to ty nie miał problemów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOSC :) Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.07, 16:55 Drogi obserwatorze...jezeli jestes az tak dobrym obserwatorem to zwracaj uwage na wszystko a nie na wybrane rzeczy i sprawy ktore sa bezpodstawne,ktore tylko maja za zadanie pograzenie P.Mandrygi.Po pierwsze nie jestes upowazniony zeby odnosic sie do niego po nazwisku co swiadczy o Twoim braku wychowania ,a po drugie posiada wiecej honoru w jednym palcu niz ty rozumu u calym ciele...Co do współpracownikow to ucieszyli sie Ci co zyczyli mu porazki poniewaz bali sie o swój tylek...Mundur powinno nosic sie z duma i honorem wczesniej wspomnianym dlatego tez P.Mirek robil to nalezycie ,Ty lepiej rozlicz sie za swoje przekrety.Napisales ze wczesniej wspomniany P.Mandryga nie nadaje sie nawet na portiera ale ma na niego szanse ,a Ty mozesz juz zapomniec o pracy jako pospolity woźny bo i tam nie ma dla Ciebie miejsca.Pilnuj lepiej swojej posady i swoich spraw lepiej zrobisz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbych Pogorzelski Re: Mirek to dobry wybór IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.07, 10:10 i dobrze, że kandyduje i kibicuje jemu!! Jak osoba niepełnosprawna wiem ile i w czym mi pomógł gdzie inni ludzie chowali głowę w piase! Jestem niepełnosprawny ruchowo i wychowuje dziecko niepełnosprawne! Wstyd mi za tych którzy obiektywnie nie mogą patrzeć na człowieka! PAMIĘTAM mirka z powodzi, obrony opolszczyzny to ciekawy człowiek! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbych Re: TO DOBRZE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.07, 10:12 TY ktosiu nie wiesz co piszesz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niepełnosprawny Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.chello.pl 08.02.07, 10:21 Proszę podać nazwy programów które opracował Pan Mandryga i czas ich realizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
alf_9 Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON 10.02.07, 09:23 O sprawie tej napisałem w poście z 10.02.-48 wpis i dodam Panu, że; * tworzyłem, współtworzyłem i koordynowałem projekty regionalne, a najważniejsze to;- z zakresu ekologii - „ Woda jest życiem” – wyróżnienie KFOŚIGW Warszawa - z zakresu profilaktyki zdrowotnej „ Jestem Ok., nie palę” - z zakresu Unii Europejskiej „Paszport do Europy”- z zakresu profilaktyki zdrowotnej „ Odkrywcy nieznanego świata” - wyróżnienie PFRON Warszawa - z zakresu łagodzenia antagonizmów narodowych /autorski, międzynarodowy/ „Uczyć się z przeszłości dla przyszłości’ – wyróżnienie JUGENWERK w Poczdamie -regionalny /autorski/ „Opolszczyzna moja mała Ojczyzna”, napisałem kiedy wspólnie z Panami Januszem Wójcikiem, Stanisławem Wedlerem stworzyliśmy OKOOP czyli Obywatelski Komitet Obrony Opolszczyzny, dzięki któremu zangażowanie społeczeństwa zapieczętowało tożsamość naszego regionu, jko 16 województwa. Mirosław Mandryg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Druhna Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.07, 10:34 To dh Mandrygał jest z PiSu? A może z Samoobrony? Chyba z Samoobrony, bo defensywa wychodziła mu zawsze nie najgorzej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z_opola Re: jestem za IP: *.chello.pl 08.02.07, 10:56 Skoro tylu osobom przeszkadza, to może jest to sygnał, że to dobry wybór, że rozwali ciepłe posadki? Ja tam jestem za. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: jestem za IP: *.chello.pl 08.02.07, 11:10 Gość to właśnie Mandryga chce mieć ciepłą posadkę , na której będzie miał szanse robić przekręty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartooch Re: jestem za IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.07, 13:14 Następny pie..c...jakiś ku.. uraz masz? Ja pierd... opieraj sie na faktach a nia na plotach..szkoda pisać...wróć sie jak kolega do przedszkola... Odpowiedz Link Zgłoś
dea146 Re: jestem za 08.02.07, 13:25 Gościu nienawiscia zioniesz do Mirka, daj luz! czyzby ekipa p.Kłosa go atakowała? pan Kaźmirowicz, Ostrowski i inne bałwanki!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemo Re: jestem za IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.07, 17:00 Jezeli szanowny pan wszystko wiedzacy obserwator jest taki pewny tego co pisze niech sie przedstawi i nie bedzie taki tajemniczy przeciez mowisz prawde... boisz sie czegos...?? chyba ze boisz sie o swoja dobrze platna posadke... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janusz Re: jestem za IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.07, 19:59 Masz Przemo rację, to zwykli tchórze nie potrafiący pisać faktami tylko rzucanie kalumni. Jak np. ten obserwator to napewno pedofil i złodziej juz o takim słyszałem. Czy jest to prawda? Sa tacy którzy będa sie nad tym zastanawiać. Po za tym pozdrawiam p.Mirka Mandrygę, widać że ma facet charakter! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: jestem za IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.07, 12:17 Popieram, ludzie siedza tam i za biurka nie wychylą nosa, może On to zmieni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemo Re: jestem za IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.07, 21:29 Witam popieram to co napisal Piotr...P.Mandryga jest to czlowiek, ktory nie boi sie wychodzic do ludzi ,wspolpracowac z nimi i pomagac ,napewno by to zmienil jestem tego pewny Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Mrek to dobry wybór IP: 82.160.19.* 08.02.07, 14:20 Defensywa Druhno to obrona wiec nie wiadomo tak naprawde co chciałaś napisać! A czy to jest wazne skad jest!? Jak spotykam się z księzmi to znaczy, że jestem z seminarium duchownego? Patrzmy na człowieka, a nie na pomówienia. Pani chce igrzysk?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rozbawiony Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.chello.pl 08.02.07, 11:06 "Order Uśmiechu" do dziś nie mogę pojąć za co. Proste układy układziki, koleś Pani Jakubowskiej.Kto mi odpowie jak został rozliczony za przekręty w ZHP ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: OK! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.07, 11:57 TO BARANIE ODZNACZENIE DZIECI NADAJĄ, A NIE UKŁADI POWTÓRZE...... Mndryga nleży do kurczącego się grona ludzi na Opolszczyźnie,którym jeszcze się coś chce.Kto słyszał cokolwiek o jakichkolwiek inicjatywach dotychczasowych władców PFRON,którzy też brali po 6 tys zł?No kto?Popatrzcie tylko na towarzystwo marszałkowskie nie wspominając pomniejszych samorządów,jak im ciepło przytulnie i tak ogólnie miło.Jakieś niewydarzone muzea piosenki,muzea przedpotopowych kurczaków latami się ciągnące.Ech... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.07, 12:19 gosciu Wołodyjowskiego dobrze czytaj, a p.Mandrydze dajmy spokój do tych działań, mało przez ostatnie 5 lat Jego szkalowali, a dziś nie ma kto działać i co znowu On wziął za bary harcerska brać! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Atol Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.07, 12:20 Ostry z żoną znowu "działają"? Dajcie sobie siana pachołki ..., wiecie kogo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.07, 12:23 Kazdy ma prawo pisać, jak sie atakuje to dobrze, a jak popiera sie osobe atakowana to jest się wg. poprzedniego wpisu pachołkiem? Żenada Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re:dobry wybór IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.07, 12:21 Obiecałem parę wpisów z poprzedniego tematu, dla zapominalskich! Do Pani redaktor! Mirek nie został wyrzucony, był 9 lat Komendantem Choragwi, 3-krotnie wybierany, a sprawa w sądzie harcerskim trwa do dziś bo Mirek się odwołał! Tego Pani nie napisała!!! My o tym wiemy i o faktycznym zadłużeniu, a nie populistycznych cyfrach! Tak dziś, ponownie dziękujmy temu człowiekowi! Czy czas, w którym pracował Mirek był stracony? wielu ludzijuż nie pamięta co dobrego ten człowiek zrobił!? 1995 Zlot na Górze Św. Anny kilka tysięcy harcerzy w nim uczestniczyło, a honorowym gościem był Prezyden RP Lech Wałęsa, 1997 sztab przeciwpowodziowy i akcje, które organizował, następnie otrzymanie tytułu Najlepszej Organizacji Pozarządowej w Polsce tak nasza Opolska Chorągiew ten tytuł otrzymała.Wyróżnień i nagród nie wymienię, bo wszystkich nie znam! Tysięce dzieci powodzian, z rodzin patologicznych, ubogich dla których organizował środki na obozy w kraju i zagranicą. Wstydzić powinni się wszyscy, którzy jemu kroku nie umieli dotrzymać! z lenistwa czy z braku umiejetności? nie jest to ważne, człowiek o olbrzymim potencjale "rozjechany" przez zazdrosnych polityków!!!!! Dziwi mnie fakt, że zazdrości z Jego sukcesów przez kadrę, która Go otaczała była i jest tak wielka. To tam przy okazji każdy uprawiał swoją politykę bo Mandryga był potrzebny, a następnie wszyscy oficjalnie Go potępiali. Nie są godni takiego człowieka, bo zachowują się jak zdrajcy, niestety tak się nie godzi! Czy kiedyś Ich zostawił w potrzebie, troskach, problemach? NIE!!!!!! Parę lat temu w wypadku samochodowym stracił dużo zdrowia! Nie zostawił chorągwi prowadząc ja społecznie, a to niewielu zrozumie?!!Zawsze był, tylko wyrósł, w swojej pracy za wysoko, trzeba było Go zniszczyć! Ilu z instruktorów podjęło walkę? Politykom opolskim to pasiło, nie będzie konkurencji! I tak się stało! Dlaczego prawi harcerze nie pozwolili Mirkowi przez lata,przedstawić argumentów w swojej obronie! Czy widzieli, że niszczenie Mirka to było niszczenie powolne Chorągwi!? Zazdrość, zawiść... to nie są cechy harcerzy, braterstwo gdzieś zginęło.......? Dziś wojewoda pisze, że mógł pomóc tylko 2 raz harcerze nie przyszli! I tak można mnożyć obietnice z przed lat! Mirka nie ma 4 lata i co! dalej to wszystko Jego wina!? Gdzie byliście komendanci hufców, władze? tak było wygodnie?! warto o tym tez pisać! Zapraszam na poprzednie forum forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=65&w=26374024&a=27063495 A Pani redaktor pogratulować należy obiektywizmu i warsztatu redaktorskiego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Atol Re:dobry wybór IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.07, 12:46 Ta nagonka na Mandrygę to pewnie robota zazdrosnego i złośliwego nieudacznika J. ostrowskyego i jego żonki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re:dobry wybór IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.07, 13:27 Sory Atol, juz myslałem, że piszesz do mnie, a masz rację z ostowskimi i jemu podobnymi, ktos sie pojawia lepszy!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia z drużyną Re: Mirosław!!!!!! IP: 82.160.19.* 08.02.07, 14:27 A miało być tak pięknie w Choragwi. Jak widze dalej jest spychologia na kogoś, kogo nie ma. Po odejściu Dh.Mandrygi w czerwcu 2002roku przejmujący władzę zapowiadali, że to jedyna przeszkoda, do krainy mlekiem i miodem płynącej, a tu d... To może jednak wina nie była po stronie Dh.Mandrygi? A zwłaszcza, że to nastepcy Jego w zeszłym roku zostali usunieci z ZHP!!! O tym juz nikt nie pisze, a kolejni tez przez 2 lata nic nie zrobili, teraz to On ponownie próbuje postawić na nogi Chorągiew tak jak funkcjonowała w latach 90' Byłam na zjazdach, gdzie ludzie którzy odeszli dh.Mirka do głosu nie dopuszczali słuchali obietnic polityków. A gdzie dziś Ci politycy???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Atol Re: Mirosław!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.07, 14:54 Siedzą na ciepłych posadkach, pozorują pracę i wszystkich mają w głębokim poważaniu, tak jak np. dh Ostrowsky. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: laguna Re: Mirosław!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.07, 18:03 I bardzo dobrze, że kandyduje! Panie Marianie, głowa do góry i niech się pan nie przejmuje ujadaniem wściekłych kundli pokroju J.Ostroskiego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: żeglarz Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.07, 18:09 Rozwali PFRON tak jak rozwalił harcerski ośrodek wodny w Turawie! Ciekawe czy rozliczył się już z darów które rozdysponowywał w czasie powodzi? Genialny kandydat !!!! Mirek - psuja czego dotkie to zepsuje. Biedni niepełnosprawni!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: laguna Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.07, 18:23 Pożegluj, jak potrafisz razem z łysym Ostroskym do psychiatry. Tam jest miejsce dla przygłupów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opolanin Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.07, 18:36 jak widać po przykładzie pana byłego komendanta chorągwi G zawsze na wierzch wypływa.Jak powiedziano w jednym polskim filmie podłość ludzka nie zna granic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przyjaciel Mirka Re: Mirosław IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.07, 19:42 1. Człowieku - marynarzu Mirek nie pracował w osrodku - tylko Go wspierał jak ja wiem za Jego czasu dobrze funkcjonował 2. ZHP pod Jego kierownictwem kontrolowane za powódź od Fundacji Batorego w Warszawie otrzymała tytuł Najlepszej Polskiej Organizacji Pozarzadowej 3. Każdemu mozna łatke przypiąć 4. Pewne jest to, że Mirek jutro do tych spraw sie też ustosunkuje, w dyskusji z ludźmi, którzy potrafią pod oszczerstwami sie podpisać, tak jak ktos już napisał, ludzka nienawiść i zazdrość jest olbrzymia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piter Re: Mirek-o tak! IP: *.centrum.punkt.pl 09.02.07, 12:39 Fak dobrze że ktoś fakty o Mandrydze przypomniał, teraz te pozytywne! I tak cięzka była to praca ale faktem jest, że dzięki Wedlerowi, Mandrydze, Wójcikowi to województwo zostało! To oni założyli OKOOP, to Oni walczyli, to Oni się narażali populistycznym władzom! To nie Oni rządzą województwem, a takiej jak Oni mają krwi potrzeba, zaparcia, pomysłów i odwagi! Tego im nikt nie zabierze! A historia Mandrygi, myslę, że ją trzeba znać i brać wszystko pod uwagę. Jak ktoś już napisał ostatnio na forum przepraszano Go za kalumnie pod Jego adresem! Zostawmy to to sprawy, których dziś nikt juz nie ruszy nie rzecz w województwie, dziś rzecz jest kto nim przewodzi!!!! A Choragiew oby dalej była. Dziś GW napisała, że mandryga dalej jest w ZHP, parę lat temu jakie artykuły pisano? A w nocnej audycji /2 godziny/ dh Mandryga o przeszłości i przyszłosci opowiadał, warto było posłuchać, a wiele osób telefonicznie do dyskusji się włączyło! Odpowiedz Link Zgłoś
alf_9 Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON 10.02.07, 09:50 Tylko ubolewać nad poziomem takich wypowiedzi, gdybyś mnie znał to nie pisałbyś takich bzdur. Ktoś już napisał, że nienawiścią bruk w piekle jest wyłożony! Napiszę Tobie żeglarzu moje najważniejsze sukcesy i wyróżnienia, aby przerwać te nieustane pomówienia wynikające z zazdrości;* 1991r. otrzymałem Srebrny Krzyż Zasługi dla ZHP nadany przez Naczelnika ZHP * 1992r. otrzymałem Złoty Medal Skautowy w Ellesmere w Anglii * 1993r. otrzymałem Złoty Krzyż Zasługi dla ZHP nadany przez Naczelnika ZHP * 1997r. Harcerska Akcja Przeciwpowodziowa, którą kierowałem i związane z nią sukcesów w skali Polski, * 1998r. obrona Opolszczyzny – napisałem program „Opolszczyzna Moja Mała Ojczyzna" realizowany w strukturach harcerskich, współtworzyłem i prowadziłem z panami: Stanisławem Wedlerem i Januszem Wójcikiem Obywatelski Komitet Obrony Opolszczyzny „OKOOP”, w wyniku działań Komitetu Opolszczyzna pozostała na mapie administracyjnej Polski jako 16 województwo. * 1998r. otrzymałem Medal za Dzielność i Odwagę nadany przez Prezydenta RP * 1998r. kierowałem organizacją, która za osiągnięte sukcesy otrzymała tytuł Najlepszej Polskiej Organizacji Pozarządowej nadany przez Fundację im.S.Batorego * 1998r. otrzymałem Złotą odznakę za Zasługi w Pracy Penitencjarnej nadaną przez Ministra Sprawiedliwości, * 1999r. otrzymałem Medal Dr. Henryka Jordana nadany przez Zarząd Główny TPD, * 1999r. otrzymałem Odznakę za zasługi dla Kombatantów RPi b. Więźniów Politycznych, * 1999r. otrzymałem odznakę Przyjaciel Dziecka nadaną przez TPD w Opolu, * 2000r otrzymałem Kombatancki Krzyż Zasługi nadany przez Polskich Kombatantów Obrońców Ojczyzny, * 2000r. otrzymałem Srebrny Medal za Zasługi dla Pożarnictwa nadany przez Zarząd Główny OSP RP, *2000r.otrzymałem tytuł Kawalera Orderu Uśmiechu, * 2001r. współudział przy powołaniu Opolskiego Ośrodka Telewizji Regionalnej w Opolu,* 2002r. Prezydenta RP nadał mi Srebrny Krzyż Zasługi, * w latach 1991 – 2006 otrzymałem srebrną i złotą odznakę Zasłużony dla Chorągwi Opolskiej, jak również wiele innych wyróżnień za działalność na rzecz dzieci i młodzieży oraz rozwoju i budowy społeczności lokalnej. Ma 43 lata, swoje sukcesy i porażki, ale takie zdanie do którego sie odnosze jest niesprawiedliwe, populistyczne. A jak człeku mnie znasz to podpisz się tak jak ja pod wpisem i zobaczymy kim jesteś, co takiego w żuciu zrobiłeś, albo w czym ja Tobie zaszkodziłem, że zioniesz jadem! Jednak tym poziomem nie będę sie odgrywał- życzę miłego dnia. Mirosław Mandryga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.07, 20:01 Władzę miało paru facetów, którzy nie dali Mirkowi nic powiedzieć! Zaćpali się władzą! nie wiedzieli w tym człowieka! a kto był na drodze niewygodny to go "niszczyli". Czy tak się godzi? Facet był komendantem prawie 10lat! wtedy był dobry! A psy wieszała prasa, Pan Bocheński, który w jednym artykule przelreślił wszystko co człowiek zrobił dobrego! Nie robi błędów ten co nic nie robi! Mirek jak wielu z nas też je popełnia! Tylko kto z takim zaangażowaniem, determinacją, kompetencją i sercem działał dla młodzieży na opolszczyźnie! A Ty żeglarzu glupot nie opowiadaj!!!!!!!!!!!!!!!! za powódz to nagrody zbieral z calej Polski z fundacja batorego na czele!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Czyli walka o szmal IP: *.adsl.inetia.pl 08.02.07, 18:53 Następne pieniądze za nic nierobienie Wojewoda poznał się na Szurmaku i zdegradował Kiedy marszałek pozna się na Różyckim? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kris Re: Czyli walka o szmal IP: *.chello.pl 08.02.07, 19:40 No wtedy, gdy kometa wejdzie w gwiazdozbiór barana... Może by tak do rzeczy? Zastanawia mnie, dlaczego Mandryga tak wielu osobom przeszkadza. Ci, co go kiedyś zwalczali już siedzą (nie wszyscy). Reszta się zapluwa, a facet jak widze robi swoje. Chorągiew miała być rozwiązana, nikt nie potrafił nic zrobić, a tacy przecież byli genialni, aż przyszedł Mandryga i w tydzień załatwił to, co oni przez prawie 5 lat nie mogli. Ciekawe... Jak mu się uda, w co wierzę, to chętnie go z tego rozliczę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tadziu z Zaodrza Re: Czyli walka o szmal IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.07, 19:46 Bo to jest gość! Zachartowany w bojach, ilu ludzi i za co chciało go utopić?! Z wypadku wyszedł miał jak czytam na forum prawie 70% kalectwa a On nie jest na ręcie, leczył się długo po 2000roku, mieszkanie jako jedyny obdarowany z niezbednej kadry dla Opola zdał do Miasta a chyba wszyscy GW pisała i tak jest na forach wykupiła i sprzedała! Ale znajdzie się madry i tak to podwarzy szukając jego interesu w tym! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Opolanin Re: Czyli walka o szmal IP: *.centrum.punkt.pl 09.02.07, 12:34 Takie rózne Mandrygi to tylko wprowadzają niepotrzebny ferment.Tu się lubi gładkich,uprzejmych,nijakich.Takich drobnych przeciętniaków,ale nie "nieudaczniaków". Stać ich bowiem na jakąś inicjatywę.Wzieli przecie i wymyślili-rozwiązać i przyłączyć.A ilu takich wśród pożal się boże opolskich polityków czy hi,hi,samorządowców jest konkreciarzy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niepełnosprawny Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.chello.pl 10.02.07, 00:27 Proszę podać mnie jakie programy napisał dla osób niepełnosprawnych P. Mandryga. Jeśli nikt nie odpisze uznam to za kłamstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
alf_9 Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON 10.02.07, 09:14 Gość portalu: niepełnosprawny napisał(a): > Proszę podać mnie jakie programy napisał dla osób niepełnosprawnych P. Mandryga > Jeśli nikt nie odpisze uznam to za kłamstwo. Szanowny Panie! Dziś mogę osobiście zabrać głos w mojej sprawie i tak, odnosnie osób niepełnosprawnych; - 1982 - 1987r. prowadziłem drużynę harcerską osób niepełnosprawnych w sanatorium rehabilitacyjno-ortopedycznym w Trzebnicy /pochodzę z Trzebnicy/ - w latach 1994-98 byłem członek Rady do Spraw Rodziny, Dzieci i Młodzieży przy Wojewodzie Opolskim, a następnie członkiem Zespołu do spraw profilaktyki społecznej i resocjalizacji przy Kuratorze Oświaty w Opolu /obydwa zespoły zajmowały się problematyką osób niepełnosprawnych, w tym samym czasie byłem członekiem Rady Programowej Konwencji o Prawach Dziecka przy Wojewodzie Opolskim -w latach 1993 - 2002r.koordynowałem zadania dla dzieci i młodzieży niepełnosprawnej zrzeszonej w Nieprzetartym Szlaku w Chorągwi Opolskiej ZHP /tere woj. Opolskiego/ m.in. organizacja obozów, imprez, biwaków dla osób niepełnosprawnych A co do pana pytania to m.in współtworzyłem, a następnie koordynowałem z zakresu profilaktyki zdrowotnej program „ Odkrywcy nieznanego świata” - wyróżniony w 1998roku przez PFRON Warszawa. O szeregu zadań związanych z problematyką osób niepełnosprawnych i moim w tej kwesti zaangażowaniu może powiedzieć hm.Helena Wąchała, która od 25lat szefuje na Opolszczyżnie Nieprzetartemu Szlakowi Opolskiej Choragwi ZHP, razem również zostaliśmy Kawalerami Orderu Uśmiech /order nadany przez kapitułę dzieci i młodzieży/, a bezpośrednio z osób niepełnosprawnych Pan Zbigniew Pogorzelski z Opola wychowujacy również dziecko niepełnosprawne. O takich sprawach trudno się pisze, łatwiej je w życiu realizowąć. Mirosław Mandryga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niepełnosprawny Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.chello.pl 10.02.07, 13:14 Bardzo dziękuję za odpowiedź. Faktycznie jest tego sporo.Mam tylko wątpliwości jak będzie Pan działać , skoro na stanowisku Dyrektora PFRON realizuje się programy na które daje kase centrala.Czy nie lepszą pomocą było objęcie stanowiska np. Pełnomocnika wojewody lub prezydenta opola ds. niepełnosprawnych. Takich etatów , i odpowiedniego człowieka u nas brakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
alf_9 Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON 10.02.07, 15:51 To nie jest tak do końca. Moja koncepcja jest taka, aby skostniałął strukturę na Opolszczyźnie należy przybliżyć do ludzi. Tworzyć, aplikować i realizować programy dla niepełnosprawnych. Chcę być rzecznikiem ludzi niepełnosprawnych m.in. przez kampanie medialne, konferencje i spotkania z ludźmi odpowiedzialnymi za sprawy osób niepełnosprawnych. Wie Pan przecież, że jest wielu ludzi niepełnosprawnych, którzy z uzyskanie pomocy mają problem. W mojej koncepcji piszę o nie tylko formalna kontrolą na PCPR w powiatach, ale rozruszanie tych ludzi, aby nie tylko w założeniach odpowiadali za osoby niepełnosprawne, ale w czynach to okazywali. Zwiększenie ilości warsztatów terapeutycznych to nastepne zadanie, zwiekszenie ilości zakładów pracy chronionej to problem obok wielu polityków przechodzi obojętnie. Tych spraw jest wiele nie tylko administracyjnych, mam nadzieję, że uda mi się stworzyć /tak zakkładam jak wygram/, zespół ludzi, który sprawy niepełnosprawnych potraktuje poważnie, przecież tego Wam brakuje. Pozdrawiam Mirek Mandryga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cudecki Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.07, 16:55 O kurczę.Ten Mandryga jest groźny,może zacząć coś robić a najgorsze,że i innych do roboty pogoni.Lepiej byłoby powierzyć ten stołek prawdziwemu prawicowcowi,takich u nas nie brakuje,i mielibyśmy gwarancję spokoju.Cała nadzieja w komisji konkursowej,zapewne prawicowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.07, 17:06 A zauważ jeszcze jedno, chyba pierwszy vip, który z nami oisze na forum i podpisuje się pod swoimi wypowiedziami. Uważam, że zasługuje już na nasz szacunek. Odnośnie prawicy, czy dziś w tym wykonaniu PIS-p.Kłosowski czy Platforma-p.Korzeniowski na Opolszczyźnie to prawdziwa prawica????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cudecki Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.07, 17:22 Przecież za takich się uważają!!!Mają przecież właściwe prawicowe korzenie PZPR /Korzeniowski/,SD /Zembaczyński/no i totalna nieudaczność/Kłosowski,Szelwicki,Tomaszek,Ciecierski/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: citizen Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.centrum.punkt.pl 10.02.07, 19:28 Drogi Mirku, dostrzegam, że jesteś nieźle przygotowny do pracy z osobami niepełnosprawnymi (brillant experience!), masz w sobie tę niezbędną dozę EMPATII, której brakuje innym. Znam Cię i cenię od lat, bo sam jestem harcerzem - słynna niegdyś 34 DH. Ty jako harcerz ( to stan umysłu), masz w sobie entuzjazm do życia i miłość do ludzi - mimo upływu lat. Podoba mi się, że wiesz czego potrzebują ludzie dotknięci przez los. Potrafisz się nad każdym pochylić indywidualnie. Obawiam się jednak, że jak usiądziesz już na tak wysokim stołku w PFRON-ie, to zniką Ci z oczu sprawy Adasia, Ewy czy Mariolki - niepełnosprawnych. Mam nadzieję, że jak zawsze będziesz szlachetnym harcerzem - rycerzem, który zawsze działa dla dobra innych i ku chwale swojej Ojczyzny. (Przepraszam za patos :-) Odpowiedz Link Zgłoś
alf_9 Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON 10.02.07, 20:08 Druhu "Citizen" to tylko ułamek z mojej aplikacji, ale ten pokazujący wartości, które reprezentuje; "...Do realizacji tych zadań wykorzystam moją pełną dyspozycyjność i zaangażowanie w pracę jako Dyrektor Oddziału, wykorzystam moją znajomość funkcjonowania administracji i standardów wymaganych przez UE, kreatywność i otwartość w realizacji przedsięwzięć, determinację i dużą pomysłowość oraz umiejętność planowania nowych zadań związanych ze środowiskiem osób niepełnosprawnych. Wykorzystam znajomość zagadnień przygotowania i wdrażania projektów dla osób niepełnosprawnych, a przez zdolność kierowania zespołami ludzkimi, jak również umiejętność pracy w zespole oraz umiejętność skutecznego komunikowania się wprowadzę do realizacji projekty ułatwiające życie osobom niepełnosprawnym. Wprowadzę system szerszej informacji na terenie Opolszczyzny o działaniach PFRON, o możliwościach łamania ”barier” dla osób niepełnosprawnych w środowisku dzieci i młodzieży jak i dorosłych na wsi i w mieście. Mam sprecyzowaną wizję zarówno pracy firmy, jak i instrumentów oraz procedur zarządzania w niej, jak również szeroka i skuteczna współpraca z organami administracji państwowej, samorządowej i organizacjami pozarządowymi, działającymi na terenie obejmującym zasięg działania Oddziału, w zakresie problematyki osób niepełnosprawnych. Stworze społeczną rade programową ds. realizacji projektów związanych ze środowiskiem osób niepełnosprawnych na Opolszczyźnie w skład, której wejdą przedstawiciele organizacji pozarządowych związanych z praca na rzecz osób niepełnosprawnych i zakładów pracy chronionej..." napisałeś; /Gość portalu: citizen napisał(a): > Obawiam się jednak, że jak usiądziesz już na tak wysokim stołku w PFRON-ie, > to zniką Ci z oczu sprawy Adasia, Ewy czy Mariolki - niepełnosprawnych/. Oczywiście napisałeś fikcyjne imiona, ale daję słowo, że nie ma takiej możliwości, nigdy taki nie byłem, wręcz zwalczałem takie postawy. A po wtóre to do moich działań zaproszę ludzi, którzy nie pozwolą mi "usnąć", byłem i jestem aktywny mimo trudności życiowych, które mnie zahartowały. Pozdrawiam Mirek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Ł. Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.07, 18:57 Ludzie. co się dzieje?!? Jestem instruktorem harcerskim, mam 30 lat i wrażenie, że jestem w miarę poukładany. Nie chce mi się już słuchać o martrologii Pana Mandrygi, ale nie che mi się też słuchać, że całe zło, łącznie z tym, żę krowa Kowalkich w Koziej Wólce na południe od wsi Mońki mleka nie daje, to sprawka Mandrygi. Znam Mandrygę z czasów kiedy był komendantem opolskiego ZHP. Średnio się między nami układało, współpraca też do najłatwieszych nie należała, ale coś się tam działo. Właściwie to nie jestem w stanie powiedzieć, czy bardziej go cenię, czy bardziej czuję żal do niego. Nie wiem jak to było z ZUS, PZU i inyymi roztrząsanymi tu sprawami. Nie czuję się na siłach wyręczać sądy, komisje i inne organa do tego powołane. Nie wiem też nic o motywach jakimi kieruje się Mandryga i nic mi do tego, bo ja też mam swoje. Wiem, że mimo licznych kontrowersyjnych historyj tu prezentowanych, jest to postać niesłychanie aktywna i zaangażowana w swoje obowiązki. Wiem, że nie jest to postać, która ucieka przed problemami. Raczej stara się je rozwiązywać. Ponadto, stanowisko w PFRON nie daje wielu możliwości kombinowania; szef tej instytucji, z tego co wiem, jest również kontrolowany. Sądzę warto wykorzystać jego energię, a jak się nie sprawdzi, to będzie się tłumaczył. Mam jednak nadzieję, że się sprawdzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzych Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.07, 19:24 Panie Marku, martylologi Mirka tu nie widzę, ale go znam i wiem również, że swoje przeszedł, jak to wszystko czytam, to widzę, że On tylko odpowiada na pytania, a ekipa ludzi, którzy nie umieją się dookreslić,czują jakieś zagrpżenie, nie znając go wiedzą więcej niż Pan i Ja. Ja jestem Jego kolegą i wiem, że jest kontrowersyjny i jest grupa ludzi, którzy Go lubia i sa tacy, którzy nie. Ale dlamnie i tu sie z Panem zgadzam nalezy wykorzystać Jego energię. Jedno co jest ważne, że na zadania, opłacenie ludzi są pieniądze w PFRON nie trzeba ich zdobywać, mozna zająć się w 100% realizacją misji!!! Ważne też jest to, że ma duże doświadczenie, a zwłaszcza w doborze ludzi! Ja pracując w samorzadzie wiem jak to jest wazne! I tego jemu życzę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jola Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.chello.pl 11.02.07, 23:07 Nic z tego nie rozumię. Co to za bzdury wypisuje tu ten Pan Mandryga? Czyżby On, przyszły, być może, dyrektor tej instytucji nie wie, że PFRON jest powołany do administrowania publicznych pieniędzy w ramach centralnych programów? Jeśli, p. Mirek chce tak działać, jak pise, to niech zajmie się jakaś fundacją, która dla dobra środowiska osób z niepełnosprawnościami różnego typu sięgnie po te pieniądze. Dyrektor PFRON powinien byc przede wszystkim dobrym administratorem. Co do wcześniejzych zasług p. Mirka, to także nie moge zrozumieć dlaczego przypisuje sobie autorstwo akcji ogólnopolskich a także prowadzenie akcji, które były prowadzone w środowiskach, gdzie on nigdy nie działał: np. w szkolnictwie specjalnym - Nieprztarty szlak. Pisanie sprawozdań do KG ZHP, to nie to samo, co opracowanie projektu, czy programu, działanie w akcji, czy realizacja programu. Czy np. Pan prezes stowarzyzenia organizacji sportowych w Opolu podobnie, realizując zadania centralne MEN, może sobie zapisać, że jest współtwórcą programu szkolenia osób uzdonionych sportowo? Dodam jszcze jedno, że nie znam P. Mirka, ale z tego co czytam wynika, że ani On ani czytelnicy nie wiedzą jakie zadania ma PFRON. W Opolu nie jest potrzebna rada ds. osób niepełnosprawnych, bo ta jest powołana i g... robi. Potrzebny jest jeden niezależny Pan lub Pani, najlepiej sam z grupa inwalidzką, znający dobrze ustawę, karte praw osoby niepełnosprawnej i inne przepisy, aby mógł działac ponad śrdowiskami, a przede wszystkim doradzał ON a także władzom, czyli jak w wielu miastach powinien byc powołany pełnomocnik osób iepełnosprawnych przy prezydencie i pry marszałku. Jest pełnomocnik ds, uzależnień, a czemu nie ma osoby, która byłaby oczami władzy na ten niedostrzegany obszar życia? Dowodem, że dobrze myślę jest fakt, że funkcjonowanie, zaledwie od czerwca 06, osrodka informacji dla osób niepełnosprawnych, uczyniło dla środowiska więcej niż kiedy kolwiek w tym mieście. Nawet tylo jedna osoba wystarczyła, aby zmienić lokalne prawo, które łamało prawa ON - pisało o tym NTO. Pozdrawiam Wszytkich czytelników a zwłaszcza p. Mirka. Ja też byłam harcerzem. To podobnie jak Panu Mirkowi dało mi wolę działania, odwagę i ine widoczne u P. M cechy, ale tupetu, gdzie indziej chyba, Pan sie nabawił?... PROSZĘ przeczytać: 1.Ustawa zasadnicza 2.Kodeks pracy 3.Ustawy „sektorowe” (dotyczące zdrowia, edukacji, zatrudnienia, ubezpieczenia społecznego, pomocy społecznej itp.) 4.Ustawy kompetencyjne (ustawa o samorządzie powiatowym - art. 4 ust. 1 pkt. 5) Lex specialis 5.Ustawa o rehabilitacji zawodowe i społecznej oraz zatrudnieniu osób niepełnosprawnych 6.Karta Praw Osób Niepełnosprawnych OTO: Zadania powiatu Ustawa o samorządzie powiatowym: edukacja, zdrowie, pomoc społeczna, polityka prorodzinna, wspieranie osób niepełnosprawnych, transport, kultura ...... Ustawa o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy: pośrednictwo pracy, poradnictwo zawodowe i informacja zawodowa, pomoc w aktywnym poszukiwaniu pracy, organizacja szkoleń ... Ustawa o rehabilitacji zawodowej i społecznej: rehabilitacja zawodowa, rehabilitacja społeczna, orzecznictwo o niepełnosprawności (pierwsza instancja) Zadania powiatu rehabilitacja zawodowa promocja zatrudnienia osób niepełnosprawnych wdrażanie skutecznych instrumentów włączania osób niepełnosprawnych w regionalny i lokalny rynek pracy pożyczka na rozpoczęcie działalności gospodarczej albo rolniczej dofinansowanie do oprocentowania kredytu bankowego zwrot kosztów przystosowania stanowisk pracy oraz adaptacji pomieszczeń zakładu pracy, adaptacji lub nabycia urządzeń, rozpoznania przez służby medycyny pracy szkolenie osób niepełnosprawnych pośrednictwo pracy i poradnictwo zawodowe dla osób niepełnosprawnych, ich szkolenie oraz przekwalifikowanie Zadania powiatu rehabilitacja społeczna Dofinansowanie: uczestnictwa w turnusach rehabilitacyjnych likwidacji barier funkcjonalnych sprzętu rehabilitacyjnego przedmiotów ortopedycznych i środków pomocniczych sportu, kultury, rekreacji i turystyki kosztów tworzenia i działania wtz Instrumenty finansowe - stan obecny Państwowy Fundusz Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych Środki własne samorządu Budżet państwa Fundusz Pracy Środki UE Fundusze strukturalne (EFS, EFRR) Środki przeznaczone na finansowanie programów wspólnotowych (m. in. EQUAL) EFS – SPO-RZL –działanie 1.4- projektodawcy to: organizacje pozarządowe NGO, Jednostki samorządu JST, jednostki organizacyjne, pracodawcy, szkoły wyzsze i inni bebefecjenci .... ALE NIE PFRON!!!!! No i co!? Proszę zobaczyc na sronkę www.pfron.org.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzych Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.07, 23:24 Ja czytam dokładnie i właśnie o takiego człowieka chodzi Pani Jolu, który sercem popatrzy na ludzi niepełnosprawnych> Administrowanie-tak, ale jest jeszcze aktywność! Do tej pory tej aktywności na opolszczyźnie PFRON nie wykazał. A czytając Pani wypowiedź chyba mam do czynienia z byłym pracownikiem PFRON?! Czyźby niespełnienie Panią kierowało, zazdrość czy tylko ten wyrywek działań nastawionych na ludzi który opisywał Mirek /znam Go, o czym pisałem wcześniej/, przecież nie będzie pisał o projektach centralnych na które nie ma wpływu, czy o administrowaniu, ludzi intertesuje jak wreszcie bedzie podchodziło się do ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IP: *.chello.pl Re: Jaki pracowity IP: *.chello.pl IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 11.02.07, 23:42 Knuj dalej IP: *.chello.pl, zobaczymy co z tego wyjdzie. Jest juz namiar na ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzych Re: Jaki pracowity IP: *.chello.pl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.07, 00:05 Dzięki za poparcie, ale pracowitej Pani Joli napiszę jeszcze jedno, że w swoim wywodzie podważa Mirka jeden z elementów programu czyli Radę Programową, o której pisze Pani Jola, że jest ale nic nie robi /napisało g...robi/, to znaczy że ludzi złych dobrano do tej rady i tyle, jest wielu wspaniałych ludzi. A pisząc o tupecie nie wie Pani co pisze, bo to nie Mirka element charakteru. Tak często sobie wieczorami obserwuję fora, ale to fakt IP *.chello.pl jest aktywne w kręgach Panów z pod znaku "prawicy opolskiej", nie obrażam prawdziwych ludzi z pod znaku prawicy. Ale cóż juz tyle o nich napsano..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.zwm.punkt.pl 12.02.07, 14:37 Miro razem studiowaliśmy, ja też kiedyś byłem Harcerzem tylko daleko od Opola- tam ,gdzie Rajd Świętokrzyski(w zasadzie jest się nim do końca), domyśl sie kto... Może twoim błędem było wejście w świat polityki a tam nie ma litości dla nikogo. Jeśli jest jakikolwiek sposób na wyeliminowanie przeciwnika politycznego wyciągnie sie wszystko a nawet doda jeszcze troche jeśliby to miało odnieść sukces. Dobrze wiadomo ,że w naszym Kraju najpierw sie błotem obrzuca i wtedy ktoś jest z góry przez społeczeństwo skazany na banicję, tylko jakoś po pewnym czasie nikt juz nie słyszy przeprosin, uniewinień... Więc Mirek moim daniem zdala od polityki a rób dalej taką robotę jak kiedyś...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jola pracowita Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.chello.pl 13.02.07, 00:41 Odzywam się drugi raz i ostatni. Jak widać, niektórzy są bardzo odporni na wiedzę a i trudni do przekonania. Wystarczy zobaczyc na stronkę, i sprawdzić zadania PFRON, albo programy realizowane w Opolu dla ON, ale po co?! Nie mam zamiaru nikogo nauczać, ani te dostarczać więcej materiałów. Za te czynnosci na ogół mi płacą i nie mało. Nie pracuję w PFRON, ale jestem nauczycielem. Stanowiska dyrektorskie mnie nie interesują- dodaję, aby komuś głupie domysły nie wpadły do głowy- dyrektorski etap mam za sobą. Teraz korzystam ze swojej wiedzy i doświadczenia-param się pracą wykładowcy i trenera zwłaszcza na szkoleniach dla dorosłych, którzy maja ochotę uczyć się. Jednym z wykładanych przez mnie przedmiotów są zagadnienia prawne dotyczące spraw edukacji i pomocy społecznej, w tym w stosunku do dzieci i dorosłuch z róznymi dysfunkcjami i niepełnosprawnością. Odezwałam się, pomimo, że nie znam p. Mirka, ponieważ z wypowiedzi zamieszczonych na tym forum wynikało, że tu rozmawiają sami laicy: dotyczy to zrówno krytykantów jak i zwolenników p. Mirka. Sprawy ON są mi znane i bliskie zawodowo, a prywatnie denerwuje mnie stosunek do osób niepełnosprawnych zwłaszcza w tym mieście (już w sasiednich powiatach jest lepiej z realizacją programów dla ON). Wynika to z pracy urzedników samorzadowych, którzy powinni aktywnie współpracować z PFRON. Ostatnio prowadziłam zajęcia dla osób pracujących w Gminnych Osrodkach Informacji dostosowanych do udzielania informacji dla ON. (niestety nie w naszym mieście i nie w tym województwie - szkoda).Miałam zatem okazję zrobić mały krok do przodu w kierunku uwrażliwienia niemałej grupy osób, które na swoim terenie pomogą ustawić sprawy osób niepełnosprawnych we właściwym świetle. Znam zadania PFRON i problematykę ON (m.in. na tyle, że wykładałam pedagogikę specjalną oraz realizowałam tematy zwiazne z instytucjonalną opiekę i wsparciem dla ON. podczas kursów grantowych naszego wojewódtwa w roku 2002). Zaś na na uzytek tej strony (nie wierz w to co widzisz) przekleiłam tekst z pokazu Power Point, jaki został zrobiony przez Ministerstwo na zeszłoroczną konferencję przedstawicieli samorzadów organizacji i innych podmiotów realiujacych zadania wobec ON. ZATEM NIE NAPRACOWAŁAM SIĘ - TO BYŁ DROBIAG, ALE DIEKI ZA UZNANIE. Dzisiaj, zupełnie przez przypadek miałam okazję rozmawiać z dwoma osobami; pracujacą w szkole specjalnej oraz SPS w Czrnowąsach. Te osoby bardzo przydko wyrażały się o Panu Mirku, jego zdolnościach do zarządzania pieniązkami, wiarygdności oraz o rzekomych programach dla niepełnosprawnych. śmiały się z tekstów p. Mirka. Do tego trudno coś dodać, cy komentować, bo znam tylko to co gazety i inni mi przekazują. Z wiekszością z WAS łący mnie to, że denerwują mnie osoby niereformowalne, zasiedziałe na biurowych stołkach, nie potrafiace dostosować się do czasów zarządzania poprze projekty, nieczyłe na problemy dyskryminacji ON, niekompetentne i rozleniwione. Ja do takich nie należę - więc to, że sie odzywam krytycznie- nie wynika z innych potrzeb, jak chęci dostarczenia obiektywnej wiedzy o przedmiocie, o którym na tym forum jest mowa: Kompetencji osoby i wizji pracy na stanowisku dyrektora PRFON o Opole. Jest Mi obojetne, kto tym dyrektorem zostanie. Dzieki Bogu czuje sie dobrze i jeszcze niczego mi nie wynaleziono. W końcu jesteśmy t.zw. sprawni do momentu wypadku lub wykrycia okropej, uposledzajacej funkcjonowanie choroby. Zatem pozostaje mi życzyć nam wsystkim dobrego zdrowia i wszystkiego najlepszego. Pracowita Jola A co do IP... takie ma każdy w tym kraju, kto korzysta z t. zw. kablówki, cyli ma komputer na tym samym połączeniu co telewizor - ni jak nie łączy sie to z opcją polityczną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pajton Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.adsl.inetia.pl 13.02.07, 08:41 Po raz kolejny czytając różne fora stwierdzam, że najwięcej mają do powiedzenia ci, którzy nic nie mają do powiedzenia. Pomyślnego bicia piany.... Przepraszam. "Życzę miłego dnia" - tak się mówi według zasad polskiej nowomowy... Obawiam się, że osobnik zwany Mandrygą więcej zrobił dobrego dla młodzieży, niż wszyscy ci wrzeszczący "łapać złodzieja" tępi krzykacze. I przypominam, że najpełniejsza historia prawa, to historia błędów prawniczych i manipulacji przepisami. Kto wie, jak by się zapatrywał na tzw. "sprawę Mandrygi" inny sąd, inny biegły, inny prokurator. Jestem pewien, że różnice orzeczeń mogłyby być porażające. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niezrzeszony Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.07, 08:50 Przeczytałem Pani wypowiedzi i innych Pani Jolu. Martwi mnie fakt pani pracowitości o 1 w nocy, a przecież jest Pani nauczycielem. Czy to takie wyciaganie tematu? Na wiele tematów, które Pani porusza są odpowiedzi, Pani używa mocnego sformułowania - ludzie mówią, jest to zw.używanie autorytetu zewnętrznego. Znane, stosowane w marketingu persfazyjnym. Nie będę odnosił się do programów p.Mirka bo i o nich pisał, ale to juz Jego sprawa jak zareaguje. Co mi sie podoba to fakt osobistej dyskusji p.Mirka. Natomiast, Pani stwierdzenie, że o sprawie dyskutują laicy jest nadużyciem. Ponieważ sama Pani napisał, że Pani wiedza jest ściagnieta ze stron PFRON, a Pani stą instytucją nie ma nic wspólnego. Rozumię również Pani troskę o niepełnosprawnych, oby inne Pani podejście było w praktyce do ludzi.Proszę również czytać wszystkie wpisy, a następnie wypowiadać się o naszych kompetencjach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzych Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.07, 10:25 Pani Joli to my juz dziękujemy, wykazała sie Pani dostateczna stronicząścią i nabyta wiedzą internetową. Ciekaw czy dzieci w szkole też Pani uczy wirtualnie, a oceny stawia z wiedzy, którą dostarczają znajomi lub inne osoby napotkane na ulicy? Z dużą dozą ostrożności, na Pani miejscu zajmowąłbym się sprawami intelektualnymi po pólnocy, gdyz nie są one mocną Pani strona, a i rano trzeba być wypoczętym, aby dobrze dzieci w szkole nauczać! Pozdrawiam nauczyciel-informatyki Odpowiedz Link Zgłoś
alf_9 Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON 13.02.07, 11:06 No cóż Pani Jolu-tak piszę ale w przeciwieństwie do Pani ja potrafię podpisać się pod moimi tekstami. Bardzo łatwo, jak ktoś juz napisał powołać się na autorytet zewnętrzny, aby nie brać odpowiedzialności za wypowiadane opinie. Odnośnie tych insynuacji to; 1. z SPS w Czarnowąsach łączy mnie to żę pomagałem im w dostarczeniu żywności i sprzętu w czasie powodzi, przywiozłem na zaproszenie do ośrodka śp.Jacka Kuronia i tyle! 2.każdy z nas ma zwolenników i przeciwników 3. z programów i projektów można się śmiać...to każdy potrafi to co napisałem jest do sprawdzenia, to nie rzeczywistość wirtualna 4. pieniedzmi mozna zarzadzać wtedy kiedy się je posiada, my ich nie mieliśmy, przz 9 lat musiałem je zdobywać z różnych źródeł, zwłaszcza na utrzymanie struktury w woj.opolskim bo z zadaniami i środkami na nie sobie radzilismy i harcerstwo radzić sobie będzie, a na strukturę nie otrzymywaliśmy środków była to brutalnie nazywając "żebranina" aby na takim poziomie w latach 90' choragiew funkcjonowała. Brak jest rozwiązań systemowych dla organizacji pozarzadowych w sparciu strukturalnym organizacji, a politycy zawsze mogą duzo obiecywać. Mogę te sprawy opisać, ale jak Pani napisała nie przekonam laików i przeciwników. Jestem przekonany, że się zanmy ale to już Pani sprawa chowania się za zasłoną internetu. Być wychowawcą to jedno, a samemu teorię przekazywaną młodym ludziom potwierdzać swoim życiem to drugie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Foka Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.chello.pl 15.02.07, 23:30 Chciałbym coś zacytować. W dzisiejszej NTO w rubryce "MOIM ZDANIEM"> można przeczytać wypowiedź kogoś,kto przedstawił się jako: "BYŁY KOMENDANT HUFCA": - "Sprawca zapaści opolskiej chorągwi ZHP na czele zbrojnych hufców,pod sztandarami wielkiej odnowy,wiedzie je teraz ku świetlanej przyszłości. Dla mnie to preludium gry o powtórne zaistnienie,czyli walka o nowy stołek,tym razem dyrektora opolskiego Oddziału PFRON." Jakoś podobnie tak pomyślałem czytając to. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przeciwnik MM Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.chello.pl 16.02.07, 01:26 Brawo jeszcze jeden który potrafi napisać co myśli i nie podlizuje się temu zarozumiałemu butnemu harcerzykowi. Bardzo mnie drażni taka sytuacja "ratowanie ZHP w Opolu" nie rozumiem tego. Dlaczego nie ratuje się innych Stowarzyszeń. To tylko jak słusznie napisałeś służy aby ten facet znów był na fali, a już myślałem że Mandryga , wykopany zamieszka w Byczynie.Jak osoba z takimi przekrętami może ubiegać się o stanowisko Dyrektora. To kolejny przykład buty. Proszę podać ilu jest harcerzy aktywnych, sztuczne statystyki mnie nie interesują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Zwolennik Mirka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.07, 08:32 Chłopie zwolennicy Mirka też czytają to forum. O 23.30 wpisujesz się raz a potem polemizujesz 0 1.30 jesteś zwykłym łajdakiem, a jak mój kumpel napisał jestes też instruktorem harcerskim. Doradzę dziś Mirkowi, aby 2 wpisy o przekrętach podał do prokuratury o zbadanie ponieważ są to pomówienia, nie oparte na faktach. Dziś mogę napisać, że "jesteś zboczony", ale czy to prawda? Tego nie wiem, ale ludzie czytają i Tobie o to chodzi, nie posądzam cię o wiedzę w sprawie socjotechnik, ale udaje się je Tobie zastosować. Tak rozmawiamy sobie jaki jesteś sflustrowany, przecież Mirek nie został wykopany tylko odszedł w 2002roku to w listopadzie 2006 roku My i wielu innych ludzi poprosiliśmy, aby włączył się do sprawy chorągwi. Fakty, ale one nie przemawiają do takich ludzi, w Opolu nie ma dobrego psychiatry więc masz problem. Persfazja w twoim przypadku nic nie da, chroniczny brak szarych komórek ciebie charakteryzuje i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.07, 09:17 Panie przeciwnik nik jemu sie nie podlizuje, Ty go nie lubisz, a wielu ludzi go lubi i szanuje. Nawt normalni przeciwnicy Jego Go szanują. Przeciwnik napisał....To tylko jak słusznie napisałeś > służy aby ten facet znów był na fali, a już myślałem że Mandryga , wykopany > zamieszka w Byczynie. To nic innego nie oznacza, że jak był na fali to miał sukcesy, a Tobie to nie odpowiada. Gościu nie jeden chciałby mieć taka energie i pomysły jak Mandryga. Taj luz, bo kazdy ma prawo ratowania czegoś co ma ludzi i tradycję. Politycy przez lata w tej sprawie nic nie zrobili, może więc zwykli ludzie pomogą?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: 82.160.19.* 18.03.07, 11:14 To że Mirek ma przeciwników to tylko dobrze o nimn świadczy, że do d...nie wchodzi ma swoje zdanie i za to wielu ludzi Go szanuje. Ma bardzo duzo zwolenników, ale faktem jest to że ludie, którzy Jemu cos zawdzieczaja nie umieja się do tego przyznać bo ciężko nam Polakom przyznać się do tego że ktoś w życiu nam pomógł a tym bardziej że mamy dług wdzięczości wobec kogoś! Harcerze na ten temat mogą powiedzieć najwiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzych Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.07, 08:21 Zazdrość i buta jak zwykle z Ciebie morski zwierzaku płynie. Jak wpisujesz się to zawsze o północy. Ale do rzeczy nasze dyskusje uskutecznialiśmy na forum hufca Byczyna, wiemy, że jestes aktywnym przeciwnikiem Mirka, ale jesteś również instruktorem. Przez 4 lata Mirek nie mógł za waszą przyczyną nic zrobić w sprawie chorągwi jak również nie mógł zabrać głosu na spotkania choragwianych. Zastanów się co robisz? Potraficie tylko knuć i za węgła Panie Grzegorzu /oczywiście jak zwykle zaprzeczysz, że to Ty/ rzucać kalumniami. Co Ty zrobiłeś dla Chorągwi? Zapomniałeś, że następcy Mirak po 4 latach zostali usunięci z chorągwi? / napisano wniosek o usunięcie władz z ZHP do sądu i sami zrezygnowali przed sprawą/, a Mirkowi po 4 latach odwoływań przyznano rację i 13.02.07 w Ratuszu na spotkaniu pokazywał decyzję NSH. A teraz nie można razem pomóc, co z tym wspólnego ma PFRON, myslisz, że komisja w Warszawie czyta gazety w Opolu? Bzdury! Własne animozje schowaj chłopie do kieszeni! A rubryka moim zdaniem to Twoja robota, a przecież nie byłeś Komendantem Hufca Grzesiu! Uajdanie nic więcej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbych Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.07, 08:58 Nie jestem zwolenikiem Mirka, ale należy pisać o faktach i prawdzie. Foka napisał...Dla mnie to preludium gry o powtórne zaistnienie,czyli walka o nowy stołek,tym razem dyrektora opolskiego Oddziału PFRON." Nie znam Ciebie Foka, ale jestem przekonany że te telefony do NTO rubryka moim zdaniem, do KCH to Twoja robota. Trafiłeś na kolegę, który nie chciał z Tobą rozmawiać o intrygach, to nie Mirek na naszych plecach tylko my na Jego plecach przez tyle lat jechaliśmy. Nie piszesz, że nie brał za to wypłat tylko społecznie to robił dla nas szukał kasy i często ja znajdował. Tak też się wkurzałem, że za duzo mówił obiecywał, tylko tak obiektywnie to ok.80% tych obietnic zrealizował. Podchodził za pozytywnie do wszystkich, trzeba tez przyznać, że ludzi nie niszczył i pochylał sie nad ich niedolą.Jest zwykłym człowiekiem nie zadufanym i aroganckim, prawdziwym, to po latach mogę powiedzieć, porównując ludzi. To jest prawda, a dziś chce nam pomóc to grzech? Boicie się jego, że podniesie poprzeczkę pracy i wykonanych zadań? Że bedzie sie o nim pisało? Że bedzie na fali? Te uczucia mi są obce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adaś Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.07, 09:00 Co ty facet pieprzysz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adaś Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.07, 09:02 Piszę o wpisie Foki. Potencjał intelektualny ma super. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grześ Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.07, 10:08 Chłopie co Ty tak się boisz tego Mandrygi, masz potwierdzone fakty o nim to na policje, a nie od kilku dni się powtarzasz ba lat jak czytam. Jak nie to daj sobie spokój bo zawału dostaniesz ta Twoja nienawiść do chłopa jest wielka, dziewczynę Ci odbił? Przystojniejszy jest i ma wieksze powodzenie? Ma większe sukcesy, jak czytam ma ich wiele, wykorzysrzystać to należy, a Ty tylko mądzisz!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grześ Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.07, 10:10 Chłopie co Ty tak się boisz tego Mandrygi, masz potwierdzone fakty o nim to na policje, a nie od kilku dni się powtarzasz ba lat jak czytam. Jak nie to daj sobie spokój bo zawału dostaniesz ta Twoja nienawiść do chłopa jest wielka, dziewczynę Ci odbił? Przystojniejszy jest i ma wieksze powodzenie? Ma większe sukcesy, jak czytam ma ich wiele, wykorzysrzystać to należy, a Ty tylko mądzisz!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ADAŚ R. Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.07, 10:30 Witam co ciekawego dzieje się w Urzędzie Marszałkowskim w opiece społecznej? A może jakaś konferencja z Domami Opieki Społecznej? To tak jak ktoś juz napisał wcześniej; Następne pieniądze za nic nierobienie Wojewoda poznał się na Szurmaku i zdegradował Kiedy marszałek pozna się na Różyckim?.......... tam szukaj p.Mirku swoich adwersaży. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pietras Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: 213.17.147.* 16.02.07, 13:29 Mirek - pokaż tym życzliwym, że można!!!!! Życzę powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzych Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.07, 13:33 Życzliwych i tych zawistnych jest wielu. Mirek nie był i nie będzie człowiekiem posłużnym tylko dla tego, że tak trzeba, jest w nim bunt, ale zarazem troska o ludzi i tego wielu ludzi jemu zazdrości. Jak zdobył tyle wyróznień i odznaczeń, wielu przeciwników nie zastanawia się, w tej wielości zadań jest również możliwość popełnienia błędu, taki każdy z nas popełnia. Ale ma siły i wiarę w rację swoich działań. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.07, 07:54 Facet Foka jest znany w srodowisku harcerskim, zawsze pieprzył głupoty, poniewaz w skutecznym prowadzeniu choragwi nikt Druhowi mirkowi mandrydze nie dorównywał. Wtamtych latach byłam podkochujaca sie w nim małolata jak wiele innych dziewczyn, a dziś jako 26letnia kobieta moge oceniac wszystko też merytorycznie. Co mnie ujeło w nim, to to że na obozach, które prowadziła Jego Żona Druhna Mariola, jako Komendant Choragwi bedąc na nich budował np. ubikacje i były to najlepsze obozowe kible jakie pamiętam, budował piekne bramy i strażnice, organizował wspaniałe gry terenowe, zabawy socjotechniczne pokazując nam procesy zachowań międzyludzkich, dramy i psychodramy, z których do dzis słynie bo na kazdym biwaku do dziś je prowadzi na prosby młodzież niejednokrotnie po 4-6godzin, ludzie nie chca iść spać są z Nim do 2-3 nad ranem. A śpi zawsze w takich samych warunkach co wszyscy i ta równość u Druha Mirka mnie zawsze ekscytuje. To równy gość, który jako 40-latek potrafi z młodymi ludźmi funkcjonować na tym samym poziomie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.07, 14:16 Proszę Pana, regulacje prawne układające relacje pomiędzy organizacjami pozarządowymi a samorządami zawarte są w ustawie o działalności pożytku publicznego i wolontariacie z dnia 24 kwietnia 2003 roku. Ubiegając się o stanowisko dyrektora powinien Pan o tym wiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 12.03.07, 15:40 Droga Alu ale co one w praktyce ustawa daje organizacjom pozarządowym. Pewne jest to, że brak jest rozwiazań systemowych, które traktują organizacje społeczne jako wspierajace działąlność I i II sektora, a wielu przypadkach aby kasa nie szła do organizacji, samorządy zakładaja stowarzyszenia przy szkołach. opiece społecznej i innych jednostkach gminnych. Czepiacie się słów.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pozarządowiec Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: 82.160.19.* 12.03.07, 18:56 Pani Olu przepraszam, ale nie czyta pani ze zrozumieniem! Dlaczego? Nie wiem! Alf-9 /czytaj Pan Mandryga/, pisze o braku rozwiazań strukturalnych , a one nie są uregulowane we wspomnianej ustawie, w tym miejscu polecam czytanie ustawy a nastepnie zabieranie głosu w jej sprawie. Facet nie pisze tylko o ZHP, tylko o wszystkich organizacjach. Jak Pani rozliczy biura, strukturę, wyjazdy służbowe, koszty nie zwiazane z ewentualnym przyznanym grantem? Czy jest Pani tak dobra, że na wszystko utrzymuje Pani granty? O tym pisze gość i właśnie w tej sprawie należy zabrać głos, aby politycy wiedzieli co tak naprawdę dziś dzieciom, młodzieży i innym podmiotom działań org.pozarządowych jest potrzebne. I tyle! Pozdrawiam i polecam merytoryczne zabieranie głosu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student popieram tego kandydata IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.07, 23:10 Jako niepełnosprawny student z województwa opolskiego popieram kandydaturę pana Mandrygi. Dlaczego?? Ponieważ faktycznie bardzo często jest o człowieku głośno właśnie w przypadkach kiedy ma pomysły i chce je realizować. O ile mi jednak wiadomo decyzja o wyborze nie należy do nas. Kto dokładnie wybiera szefa pfron?? Pozdrawiam. student :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obserwato_r Re: popieram tego kandydata IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.07, 22:06 Dyrektorów Oddziałów wojewódzkich PFRON wybiera komisja konkursowa PFRON w Warszawie; LISTA KANDYDATÓW Państwowy Fundusz Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych z siedzibą w Warszawie przy al. Jana Pawła II 13 informuje, że w wyniku ogłoszonego w Biuletynie Informacji Publicznej w dniu 19 stycznia 2007 r., naboru w trybie konkursowym na stanowisko DYREKTORA ODDZIAŁU PFRON zgłosili się następujący kandydaci, którzy spełnili wymogi formalne: Oddział Opolski; 1. Tadeusz Piątkowski - zamieszkały w Głubczycach 2. Marek Święs - zamieszkały w Nysie 3. Jerzy Czochrowski - zamieszkały w Brzegach 4. Mirosław Mandryga - zamieszkały w Byczynie 5. Leszek Krzyżanowski - zamieszkały w Kluczborku 6. Jan Ostrowski - zamieszkały w Opolu to ze strony PFRON..... Oczywiście, mimo mocnej osobowości Mirka, a zatem trudności w przekonaniu Jego do innych racji /ulega pod cięzarem argumentów, nie inaczej/, ja również za Mirka trzymam kciuki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doświadczony Re: popieram tego kandydata IP: *.chello.pl 22.02.07, 23:47 Nie ma co gadac. Popieram. Z tej listy tylko Mandryga jest sensowny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frazer Re: popieram tego kandydata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 09:27 Właśnie dlatego,że sensowny to go nie wybiorą.Spolegliwi górą! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Róra Re: popieram tego kandydata IP: *.adsl.inetia.pl 26.02.07, 15:47 Ja też popieram Mirkę choć jej nie znam, a co! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbyszek Re: popieram tego kandydata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.07, 18:48 A ja go znam i popieram, wiele można napisać o każdym człowieku, wiele dobrego i złego. Kto się Mirka boi ten gryzie, kto jest partnerem to go szanuje, a ja wiem, że jest wielu przeciwników którzy o nim dobrze mówią. W świetle ostatnich informacji o opolskim średniactwie, napewno wybija się wśród nich. A w dniu imienin od znajomych składam Mirek Tobie życzenia wszystkiego najlepszego, spełnienia marzeń i sukcesów w rozbijaniu skorupy niemożności na Opolszczyźnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tadziu Re: popieram tego kandydata IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 12.03.07, 15:45 Oj...jak ten człowiek niektórych boli?! Dobry kandydat i tyle. A tak nawiasem to każdego można obrzucić błotem, zawsze coś zostanie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adaś Re: popieram IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.07, 17:58 Tak bo jest to facet, któremu sie chce, aczkolwiek ja na jego miejscu miałbym ich wszystkich w d... Atak PiS-u jest bzdurny, wykonczyć tych, którzy pokazuja, że wiele można zrobić, a jak słychać On to nie jego kadry! PiS to cos w wydaniu opolskiej platformy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opolanin Re: popieram IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.07, 19:00 Dajcie spokój człowiekowi! To przykre , że jak tylko ktoś wybije się choć troszkę ponad przeciętność to trzeba go zniszcyć,zdołować, nie zważając na czyny,czy też złożoną prawdę. Panie Mandryga wieżę, że pan pokaże tym wszystkim "życzliwym" ,że mimo wszystko można......Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzyś Re: popieram IP: 82.160.19.* 12.03.07, 19:07 Kurde, kurde no to nasz Druh jest oczkiem w głowie wielu ludzi, przeciwnicy kipią ze złości..zwolennicy mają ubaw! Trzeba brać wszystko pod uwge w ocenie drugiego człowieka, a ten przypadek harcerza opolszczyzny wpisującego się na stałe w jej historię jest przykładem przysłowia ...gdzie baba nie może tam Mandrygę wyśle... Powodzianie, dzieci i młodzież z rodzin ubogich, niepełnosprawni i inni ludzie na ten temat mogą powiedzieć najwięcej. A moje zdanie; precz z partiami, które ubezwłasnowoliły potencjał intelektualny ludzi, precz z prywatą po przykrywką dobra społecznego...ludzie w naszym kraju nie ma wolności, a nieudacznicy, w większości pochowali sie w partiach i liczą na ochłapy ze stołu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opolanin Re: popieram IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.07, 22:02 Jak wieśc gminna niesie Mandryga jest podłamany,chyba mu nie poszło i odpadł w przedbiegach. Teraz to się zacznie walka pomiędzy PiS-owskimi kandydatami. Stawiam na Krzyżanowskiego, choć Ostrowski nie jest też bez szans!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reformator Re: nie popieram IP: *.adsl.inetia.pl 15.03.07, 16:33 A po co ten cały szum skoro mają zlikwidować do końca roku oddziały PFRON wcielając do urzędów marszałkowskich. A wtedy zgodnie z kodeksem pracy wszyzscy dotychczasowi pracownicy otrzymają (lub nie!!!) propozycje nowego zatrudnienia na nowych waruunkach - to taka sprytna rzeź niewiniątek. Nie ma się o co bić... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piter Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.07, 22:34 Jak wieść niesie Mirek dostaje coś intratnego i w rozgrywce nie bierze udziału chyba tylko jako urzędowe zakończenie lub podniesienie wartości przetargowej o posadę, a konkurs jest nie zakończony, 5 pisowców opolskich startowało z czego, jak wiem to Święca z Nysy popiera poseł Walkiewicz, a Krzyżanowskiego z Kluczborka rzecznik Rządu p.Dziedziczak i dyr.biura głównego OHP p.Włodarczyk z Kluczborka. Nie liczą się Piątkowski z Głubczyc popierany przez poseł Zielonke i Ostrowski z Opola popierany przez Dąbrowskiego, a wycinany przez posła Kłosowskiego. Kłosowski aby podlizać się Stankiewiczowi z Brzegu popiera jeszcze kandydata z Brzegu Czochrowskiego. Zajechali Mandrygę!!!!! To ostra polityka, a nie przedszkole. Walkiewicz jest najmocnieszy i Święc może wygrać!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Opol Największe szanse i tak ma Pan Święs IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.03.07, 10:16 Pan Święs jest z nich zdecydowanie najlepszy. Ma po prostu doświadczenie w tego typu pracy. Szczerze mu kibicuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Największe szanse i tak ma Pan Święs IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.07, 16:09 Jeszcze się wszystko może zdarzyć i niekoniecznie Nysa może być na górze. A swoją drogą kto to jest pan Święs? czym się zajmował/je Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wykidajlo Re: Mandryga na Prezydenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.07, 16:34 Jestem z tym facetem, jako Prezydent ruszylby z posad to Opole. Nie do PFRON Panie Mandryga tylko na urzad jestem z Panem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariusz Re: Mandryga na Prezydenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.07, 17:12 To ciekawa propozycja biorę pod uwagę dyskusję na tym poście to Pan Mirek jest merytrycznie przygotowany i dyskutuje podpisując się pod swoimi postami. Napiszcie proszę, kto do tej pory z naszych opolskich polityków miał tę odwagę? Tym mnie ujął, a choragiew i jej problemy mnie nie interesują! jest tam sztab ludzi nie tylko Pan Mandryga, a jak jest napisane 5 lat już go niema i nikt nie umiał prócz braku lojalności prowadzić tę choragiew jak On! Czytam o sukcesach i odznaczeniach i jestem w szoku, ten człowiek nie jest wyróżniany tylko przez polityków /raczej jemu szkodzili/ ale przez Prezydentów PR, Wojewodów, Marszałków, Naczelnika ZHP itd. To nie jest nieudacznik tylko czlowiek czynu, a dlaczego powstal problem? poniewaz wiele robi! ten nie robi blédów kto nic nie robi. Szczerze jestem za nim! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wincenty Re: Mandryga na Prezydenta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.07, 21:55 Ja również popieram tę kandydaturę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kim Ir Sen Re: Mandryga na Prezydenta IP: *.adsl.inetia.pl 20.03.07, 09:09 Ej piewcy pana Mandrygi, jak się was tak czyta to z łezką w oku wspominać można czasy kultu jednostki. Macie już Wodza więc najlepiej załóżcie i własną partię gdzie do znudzenia będziecie czas spędzać na bałwochwalczych spędach. Żałosne ale i zabawne z was towarzystwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Mandryga na Prezydenta IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 20.03.07, 11:07 Panie Kimi każdy z nas może mieć swoich idoli. Moze Mirek nim nie jest, ale napewno jest człowiekiem godnym i dobrym. Dlatego ja i moi znajomi go wspierają. Jestem ja przynajmniej jemu coś winien. Kiedy został sam z niewielką grupom ludzi, znieważany i pomawiany. Wtedy w zakłamaniu i ogólnej niezgodzie w opolskiej chorągwi nikt z nas nie potrafił stanąć oficjalnie na forum chorągwi w Jego obronie. Dopiero po 5 latach ludzie zrozumieli, że Mirek miał rację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tadziu Re:Mirek to dobry wybór IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.07, 19:05 Oczywiście kazdy ma swojego kandydata, ja popieran jak pisałem wcześniej Mirka! Natomiast zastanawiajace jest to, że Panowie z Kluczborka nie umieją poskromić swoich ambicji, piszą o mirku, a czy pamiętają jak w 2001roku dostali zakaz w kuratorium otrzymywania dotacji przez parę lat za nieprawidłowości w prowadzeniu obozów ZHR? Pan Krzyzanowski i Rewienko może mają amnezję ale wielu z nas o tym pamięta jak i o sprawach w Parasolu, to taka świetlica w kluczborku?! Może i o tym napisać parę słów? A tak nawiasem to pozostali kandydatci są bezbarwni, poniewaz na Mirka temacie od miesiąca ludzie piszą o PFRON-ie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Największe szanse i tak ma Pan Święs IP: 82.160.19.* 18.03.07, 11:19 Zauważyć można, że to o Mirku najwięcej się pisze, ja na Jego miejscu miałbym w powazaniu partie prawicowe, których nie ma, On jako politolog to wie napewno i poszedłbym tworzyć ekipoę przy Samoobronie może tam ludzie sa normalni. PiS i Po juz pokazali na co ich stać tylko kłótnie i i intrygi!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Popieram Mirka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.03.07, 21:32 A ja i tak popieram Mirka i mam nadzieję, że to On wygra II konkurs i jednak zdecyduje się być w Opolu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Popieram Mirka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.07, 09:48 Dlaczego nie rozstrzygnięto konkursu i dyrektorem nie został np. Krzyżanowski? Czy ktoś może coś wie więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Re: Popieram Mirka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.07, 11:02 Bo może i PFRON-ie załapali, że Krzyzanowski z Włodarczykiem sprzedadzą wszystkich, którzy mają odmienne zdanie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Włodek Re: Popieram Mirka IP: *.centrum.punkt.pl 17.03.07, 12:35 Słyszałem, że z Kluczborka wyszło kilkanaście faksów z paszkwilami na mandrygę do PFRON w czasie trwającego konkursu. Wiem bo sprawa jest powazna ponieważ jest pismo Mandrygi w UM w Kluczborku o wyjasnienie kto ujawnił jego dane osobowe w tych faksach z pismami z urzedu, powiadomił tez prokuraturę o fałszowanie dokumentów na jego temat. W Kluczborku bedzie ciekawie a zwłaszcza, że powtarza się sprawa z ludzmi WDR-u walczącymi ze wszystkimi o posady donosami i paszkwilami. Panowie Fraszek, rewienko, Włodarczyk i Krzyżanowski sa w tym dobrzy. A dostęp u nas w urzedzie do dokumentów ma szef komisji rewizyjnej Fraszek.To jest styl walki prawicy z ludźmi prawicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Popieram Mirka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.07, 13:25 Co na to burmistrz,gdzie ta przjżystość i praworządność.Jeśli to prawda to całą sprawą powinna zająć się prokuratura, Mandryga nie powoinien tego tak zostawić!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radek Re: Popieram Mirka IP: *.chello.pl 17.03.07, 16:42 O, Mandryga kandyduje? No to nareszcie właściwy człowiek na właściwym miejscu. Światełko w opolskim tunelu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Popieram Mirka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.07, 17:31 Panie Mandryga nie rezygnuj Pan szczuty przez konkurencję.Głowa do góry za panem stoi to czego pan już dokonał.Nie można takim odpuszczać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbyszek Pogorzelsk Re: Popieram Mirka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.07, 18:21 Ja mam utrudniony dostęp do internetu, korzystam z pomcy znajomych ponieważ jestem niepełnosprawny i wychowuję dziecko niepełnosprawne. Mam częściowy paraliż ciała. mirek juz od powodzi mi pomaga, kiedy wiele osób o mnie zapomniało i zawsze będę go popierał bo wiem, że niepełnosprawnym zawsze pomoże. Ktoś napisał o przekretach, to nieludzkie i niesprawiedliwe tak zniesławiać ludzi. Ile firm padło na opolszczyźnie, a organizacja społeczna, która żyje z jałmużny jakie ma szanse przetrwania? Zastanawialiscie się? Tyle sukcesów i poświeceń tego człowieka i tak Go Opolszczyzna traktuje!? Ja dalej popieram MIRKA! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ryszard Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.07, 19:36 Dla przypomnienia post z przed roku.....Był Nadzwyczajny Zjazd Chorągwi /5.11.05/, na którym wszyscy mieli prawo głosu! Mówiono o byłych władzach, które przez ostatnie 3 lata niczym nie zabłysnęły! Tylko potrafili zrzucać odpowiedzialność na poprzednie władze! Na tym Zjeździe pierwszy raz od 3 lat po 30 min. walce z przewodniczacym obrad, który bał się dopuszczenia do głosu znanego wszystkim Mirka M. byłego Komendanta Chorągwi będącego nim przez 9 lat! Oddano wreszcie jemu głos jak to powiedział przewodniczący obrad 5 min. Mirek mówił przez 30 min. była zupełna cisza, a po zakończeniu mowy dostał gromkie brawa! Pytano sie dlaczego dopiero teraz mówi o argumentach, które zbiły kompletnie zarzuty upublicznia w mediach, jakim to był niedobrym komendantem Mirek! Na tym Zjeździe mógł założyć własny fan club! Przemawiał, Jacek Chlebda, który popierając Mirka nie zostawił suchej nitki na Bałaju i Jego ekipie Jacku Kaflowskim i Marku Klimowski! którzy nie dopuszczeli nikogo do spraw chorągwi! V-ce przewodniczący Komisji Rewizyjnej Janusz Wiśniak równiez nie pozostawił złudzeń na odchodzącej władzy, która z wniosku tej Komisji została odwołana!!!!!! Zarzucił również nie dopuszczenie Mirka do przedstawienia własnej opinii w sprawie chorągwi oraz dokumentów potwierdzających tą opinię! Turawa - moim zdaniem jest tam dobry gospodarz!!!! całej chorągwi potrzebny jest czas i wsparcie zewnętrzne! Tak jak poprzednio od 2000 roku do 2002 obiecali Mirkowi politycy wsparcie tak i teraz tej władzy przez ostatnie 3 lata tylko mówiono o poparciu! Sprawy o których mowa bada Komisja Rewizyjna! A obecnym władzą życzę wytrwałości i powodzenia!...a obecnie nastepne władze na wniosek KR wyrzuciły bałaja i Klimowskiego, w listopadzie 2006roku po rocznych działaniach sami zrezygnowali. Od roku mirka przywrócono do ZHP, Jego głównego "wroga" Turkiewicza zwolniono z sądu harcerskiego.... o tym w prasie nikt nie pisał. Bo kim Oni byli dla dziennikarzy? a Mandryga? to dopiero sprawa jak jemu mozna dołożyć tyle że temat od pięciu lat ten sam, a sprawa wypadku samochodowego odgrzewana od 10lat, nie ma innych tematów aby do niego sie przywalić?! Kłamstwa i pomówienia, dlaczego jego sie tak boją opolscy włodarze od czasu kiedy Pogan i Jakubowska publicznie ze Szteligą /SLD/ z Korzeniowskim /PO/ kazali za obietnice pomocy Choragwi zniszczyć Mandrygę. Czy w końcu to niektóre "palanty' zrozumieją? Tak jestem Jego kumplem, ale tak kumple się zachowują, a wielu tych, którym pomagał przez wiele lat to w roku trudnym dla niego 2002 głowy w piach pochowali! Gdzie rycerskość, odwaga i braterstwo? w harcerstwie tak przekazywane młodym ludziom! A gdzie Pan Zembaczyński? Wielu z nas uznawało Go za dobrego satrszego kolegę Mirka!? Publicznie czy w tej sprawie zabrał głos? A gdzie jego komenda choragwi? dobrze było jechać na jego plecach? tak jest trudny w zarzadzaniu wymagający, pracowity, pomysłowy tylko konsekwencji jemu brakuje w stosunku do ludzi zawsze z nimi rozmawiał dając szanse naprawy! Nie pamiętacie tego? kto Was prowadził w Obronie Opolszczyzny, Zlotach na Górze Św.Anny, akcji przeciwpowodziowej i innych zadaniach? uderzcie się w pierś i zważcie dobro ze złem, co wygra!? Niestety ja też ten błąd i grzech zaniechania, w obronie Mirka w tamtym czasie popełniłem, dopiero jak analizuję ostatnie 5 lat z Mirka 9 latami zarządzania to dopiero widzę różnicę! Dla Mirka czapki z głów...dla siebie ngdy posad nie załatwiał, nie pracował w żadnej administracji a najwięcej miał możliwości!!!!! w latach 90' był lubiany i szanowany, OKOOP to On współtworzył i to Oni po prawdzie wgrali dla nas Opolszczyznę, nie pchał sie do władzy!!!!! Dziś Jemu to jestem winien. Mirek przepraszam..domyślasz sie kto!? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiesz kto Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.07, 22:04 Rysiek! To na prawdę ty? Lepiej późno niż wcale. Brawo. Ja też Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nawijec Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.07, 19:55 Powtórzé kolejny raz...Mandryga to był,jest, gość który potrafił i któremu się chciało.A na Opolszczyźnie goście którym się chce i potrafią niesą zbyt cenieni.W wielu innych dziedzinach widać jak są miksowani ci potrafiący przez układnych.Najlepiej to widać w polityce a tu wystarczy w samorządach.Marazm przeciętniactwo, oczekiwanie na pomoc z zewnątrz/warszawka,inwestorzy zagraniczni,województwo dolnośląskie albo śląskie do których powinniśmy być przyłączeni/ - ot rezultaty przeciętniactwa na które stawiamy nie tylko w harcerstwie. i przy okazji skopiowane, które do mnie przemawia od Krzycha....od 5 lat tylko ujadanie, narzekanie i nic!!!!!!!! Dh Mirek problemy miał przez 1,5 roku, odszedł i obiecana kasa od czerwonej strony tej ziemi nie przyszła! Poswiciliscie Go Druhowie, tylko to On wyciagał choragiew z problemów w 1993roku, nikt nie pamieta. Ja jestem starszyn instruktorem, nie zawsze zgadzałem się ze wszystkimi decyzjami, ale kto wszystkim dogodził? A gdzie byli i są komendanci hufców i komenda prawie 30 osób!!!!!!!!! zapomnieliście lata swietności w 90 latach? a co zrobiliście aby było lepiej, kto realizował strategię, którą budowały zespoły programowe Mirka, kto sam zszedł z etatów, co nie wiedzieliście, że od połowy 2000roku było juz ciężko! A Pani redaktor wiedzy brakuje, bo Mirek jest członkiem ZHP, poniewaz Jego odwołania trwały 3 lata i dopiero teraz rozpatrzono! Co wielkie oczy, a przecież te dokumenty na zbiórce chorągwi pokazywał! szkoda pisać i czasu dla tych malkontentów...ja równiez uwazam, ze szkoda Panie Mandryga czasu na odpowiedzi niechaj karawana jedzie dalej, to celowe wyprowadzanie Pana z równowagi, jest jeszcze czas na zmiane decyzji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krystyna Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.07, 07:40 Obserwuję wiele lat p.Mandrygę i wiem, że człowiek ten nie wybiera prostych dróg, nie ucieka przed problemami, niejednokrotnie do znudzenia tłumaczy sprawy aby były jasne i przejżyste. Wymaga od siebie po pierwsze, jak czegoś nie wie to nie dyskutuje tylko przyznaje sie do tego i szuka rozwiazania u źródeł wiedzy. Wstyd mi za marszałków, wojewodów i prezydenta Opola, że do tej pory ten człowiek nie został zatrudniony w administracji poniewaz Jego energia, pomysły i skuteczność dla regiony byłaby nieoceniona. To m.in On z trzech ludzi w 1998roku poprowadzili Opolan do zwycięstwa w sprawie obrony naszego regionu, tylko potem o Nim zapomniano. Dlaczego? Bop jest nieprzeciętny. Ma tylu wrogów ilu zwolenników, a o powodzianach nie piszę ponieważ do dziś słowo Mandryga ludziom z terenów powodziowych jest bliskie sercu. Szkoda tylko, że z tego co piszecie zrezygnowawał po personalnych atakach z kandydowania do PFRON-u! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sprawny inaczej Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.07, 09:31 Źle sie stanie jeśli Mandryga zrezygnuje z udziału w konkursie PFR-onu.Dlaczego tak jest,.że jak ktoś coś osiągnął i ciągle mu się chce coś robić to zbiera cięgi od karierowiczów i nieudaczników. Wychowawca rzeszy harcerzy,społecznik,administrator a co najważniejsze osoba która ma rozeznanie w problemach niepełnosprawnych i realizacji projektów rządowych nie powinna na skutek donosów i paszkwili rezygnować. Wraz z znajomymi gorąco namawiamy mimo wszystko do udziału w powtórzonym konkursie. Z pozdrowieniami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Mirosław Mandryga kandyduje na szefa PFRON IP: 82.160.19.* 18.03.07, 11:10 Oczywiście mam podobnew zdanie aby Mierk nie rezygnował pod naporem Fraszka, Rewienki, Krzyżanowskiego i Włodarczyka/Kluczborski WDR/ a teraz PiS oraz Różyckiego /SLD/ zwiazanego z PiS-em. Facet wykazał sie odwagą wchodząc w konflikt z SLD - Pogan i Jakubowska, nie podpisał deklaracji w 2000roku, był o ich kłótni w Opolu głośno. Jako jedyny z obdarowanych tzw,kadra niezbędna dla Opola oddał miastu mieszkanie a nie jak inni wykupili i albo sprzedali albo zamieszkali i sprzedali to gdzie poprzednio mieszkali. On nie dał sie im i oddał mieszkanie, nikt o tym nie napisał. Kto z nas to samo jest w stanie zrobić? Jego sukcesy i dynamika przerażają takich jak Kłosowski, który w zeszłym roku wyciął Go z PiS-u aby nie wszedł robił szereg intryg, do PO Mirek nie pójdzie bo są tam ludzie z UW a On ma z nimi doswiadczebnie, do SLD nigdy bo jest prawicowcem, a może Go teraz przejąć Samoobrona i bedą mieli mocnego faceta, który tryska energią. Do przodu Mirek - kumpel z ZWM-u Jacek G. Odpowiedz Link Zgłoś