Dodaj do ulubionych

Grodzisko k. Zawadna i joannici z Łosiowa

IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 09.02.07, 01:38
bardzo podobne grodzisko jest zaraz po drugiej stronie Odry w widlach Odry i
Stobrawy, w linii prostej od wronowa bedzie to kilka kilometrow, w
miejscowosci Stare Kolnie gmina Popielow. Pewnie oba grodziska stanowily jeden
system obronny. Byly tam w latach 70. prowadzone badania przez naukowcow z
Wroclawia, z muzeum archeologicznego i z uniwersytetu. Moze by sie panstwo
redaktorstwo pofatygowali? informacje mozna latwo zdobyc chocby u soltysa
Starych Kolni (a moze juz bylego soltysa) pana Karola Zagorskiego, grodzisko
jest na jego lace. W gminie nie ma co pytac bo oni nieprzytomni.
Obserwuj wątek
    • Gość: jasio Re: Grodzisko k. Zawadna i joannici z Łosiowa IP: *.chello.pl 09.02.07, 11:19
      Sz. Panie B. postanowiłem dziś Panu pokazać jak łatwo krytykować cudzą pracę,
      ot tak sobie, tylko dlatego że nie lubię kombatantów. Oto 3 cytaty z
      powyższego Pana artykułu.

"wał rozszerza się do postaci szerokiej platformy, obwiedzionej od zewnątrz
      rogalem starorzecza. "
      Aż ciśnie się uwaga że zapewne nie słyszał pan o słowie meander stosowanym w
      takich przypadkach i dlatego użył pan terminu piekarsko-konsumenckego. Równie
      błedne byłoby porównanie owego kawałka starorzecza do księżyca ale byłby Pan
      nowocześniejszy (kosmiczny).

"Na centralnym kopcu grodziska wznosiła się niegdyś murowana budowla mieszkalno-
      obronna, przypuszczalnie w formie wieży (świadczy o tym obecność ułamków tzw.
      cegieł-palcówek)."
      Domyślam się że skoro wieże budowano z palcówki to do budowania komórek,
      kuchni, murów używano w tym czasie cegły maszynowej? Nieprawdaż?

"rosną wzdłuż niej okazałe dęby czerwone (Quercus rubra L.) o charakterze
      pomników przyrody - drzewa, których ojczyzną jest Ameryka Północna"
      Akurat wiem jak wygląda ów dąb ale chyba nie każdy ma charakter pomnika
      przyrody. Widziałem kilka okazów i wcale nie zuważyłem żeby miały one jaki
      kolwiek charakter a w szczególności charakter pomnika. Ba, nie widziałem
      żadnego drzewa które by miało charakter. Widziałem natomiast drzewa uznane za
      pomniki przyrody (oficjalnie) oraz drzewa o wymiarach pozwalających je uznać za
      takowe pomniki. Z Pana wypowiedzi nie wiem o który przypadek chodzi.
      Dalej się nie będę znęcać, ale tak a propos jakie ma Pan wykształcenie? Czy aby
      nie wypowiada się Pan w dziedzinach o których nie ma pojęcia?
      • Gość: jecek Re: Grodzisko k. Zawadna i joannici z Łosiowa IP: *.chello.pl 09.02.07, 15:40
        jasieńku cierpiący na obsesję na tle pana B.Może wypociłbyś wreszcie coś
        własnego tylko kto wydrukował by ci taki bełkot, mam pytanko ? czy byłeś już w
        poradni zdrowia psychicznego.
        • Gość: Andrzej Re: Grodzisko k. Zawadna i joannici z Łosiowa IP: 80.51.147.* 09.02.07, 17:11
          Jacusiu, czy to prawda, że w własnym pokoju masz obraz Zbyszka B. i modlisz się
          do niego co wieczór? Bo broniąc Zbycha przed trollem sprawiasz takie wrażenie.

---
          Trolle tj. Jasio i oppelner_os powinny być zamykane w psychiatryku.
      • Gość: jasio Re: Grodzisko k. Zawadna i joannici z Łosiowa IP: *.chello.pl 09.02.07, 18:15
        Panie B. Wystarczy mi Pana oświdczenie w wyżej wspomnianej sprawie,nie musi pan
        szukać i pokazywać dyplomu (póki co ja też go nie mam).
    • Gość: Z. Bereszyński Stare Kolnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.07, 19:42
      Obiekt w Starych Kolniach to pozostałość murowanego zamku Kolno, należącego
      pierwotnie do książąt brzeskich, a w późniejszych czasach do przedstawicieli
      możnego rodu Biesów (von Beess), do których należały m. in. pobliskie Karłowice
      z tamtejszym zamkiem. W 1443 r. zamek ten został zniszczony przez wojska
      związku powołanego w celu zwalczania plagi rozbójnictwa rycerskiego (można
      przypuszczać, że zamek ten stanowił w tym czasie gniazdo rozbójnicze. Bardzo
      możliwe jednak, że w późniejszym czasie został on odbudowany przez Biesów i
      jeszcze przez jakiś czas stanowił jedno z ich głównych gniazd rodowych (tak
      przynajmniej sugeruje K. Bimmler, bardzo kompetentny przedwojenny specjalista w
      tej dziedzinie). Relikty zamku w Starych Kolniach oglądałem i fotografowałem
      parę lat temu. Mam też w rękopisie krótkie opracowanie na ten temat. Być może za
      jakiś czas materiał ten stanie się podstawą kolejnej publikacji.

p.s.

Na ignoranckie posty niejakiego Jasia nie ma sensu odpisywać. Trolle należy
      ignorować.
      • Gość: jasio Re: Do Pana B. IP: *.chello.pl 09.02.07, 21:26
        Panie B. Pan to widzę nie masz zwyczaju kajać się. Panu robić błędy wolno bo
        pan jesteś kombatant a innym pewnie i istnieć nie można? pan powinien się
        nazywać Kali!
        A Panie B. mam pytanie czy Joannici celowo wokół zamku zrobili suchą fosę czy
        zwyczjnie wyschła ze starości i braku konserwacji rowu doprowadzającego wodę?
        Mi się zdaje że fosa nie potrzebuje przymiotnika bo woda albo jest albo wyschła.
        • Gość: Z. Bereszyński Re: Do Pana B. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.07, 21:54
          Kajać się nie mam za co, bo rzekome "błędy" powstały wyłącznie w pańskim umyśle,
          panie "Jasiu". Oświecać pana w tym zakresie również nie zamierzam, bo z
          pewnością byłby to trud daremny. Poza tym pańskie kołchozowo-postpeerelowskie
          maniery dyskwalifikują pana jako partnera poważnej wymiany zdań. Musi pan
          znaleźć sobie do dyskusji partnerów godnych siebie. Żegnam.
          • Gość: mach Re: Do Pana B. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.07, 00:22
            a mnie jeszcze bardziej interesuje dlaczego zabudowania majątku Zawadno są
            dzisiaj w ruinie?
          • Gość: jasio Re: Do Pana B. IP: *.chello.pl 10.02.07, 09:59
            Mentalność ziemniaka (okopowa)zdominowała Pański umysł zupełnie. Obawiam się że
            jest to już stadium nieuleczalne. Więcej Pana o nic nie zapytam, jest Pan
            niekompetentny. Na szczęście nie wszyscy w Opolu są tacy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka